forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Glazba
 Metal & co.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 102

Poli
Advanced MemberSlovenia
30505 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 27/03/2020 :  16:13:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

uz GT prijevod:

Metallica su odlučili da se zbog novog koronavirusa žele približiti svojim fanovima čak i u kriznim vremenima. U vrijeme kada smo svi gotovo zakačeni za svoje kauče, putem YouTube-ovog internetskog video portala i društvene mreže emitirat će se razni koncerti uživo. Iako su svjesni da to nije gotovo isto kao stvarni sastanak uživo, sami bi učinili različite stvari kada bi to dopuštale trenutne okolnosti. Serija koncerata, koja će se emitirati ponedjeljkom u 20:00 ET, zove se #MetallicaMondays, prvi koji je emitiran ovog ponedjeljka, poznat pod nazivom Live at Slane Castle, a koji se dogodio 8. lipnja prošle godine.


Metallica: Live at Slane Castle (Meath, Ireland - June 8, 2019)
https://youtu.be/9wz2WWgv9Fs

Yes! Konacno i ovi Oranssi Pazuzu!!
Novi album "Mestarin kynsi" izlazi 17. 4. 2020 za Nuclear Blast.

Jedna stvar sa novog albuma


Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
6683 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 27/03/2020 :  21:26:28  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
28779 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 28/03/2020 :  18:02:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Setherial je relativno poznati bend iz Švedske osnovan 1993. godine, aktivan je cijelo vrijeme do današnjih dana iako je prošlo već 10 godina od izlaska njegovog posljednjeg dugosvirajućeg izdanja.
Od važnijih izdanja Setherial je u svojoj karijeri objavio 6 full length i 1 kompilacijski album, koji su vremenom izlaska podjednako raspodijeljeni između prošlog i tekućeg milenija.
Zadnjih godina sam znao povremeno poslušati prva 2 albuma benda, dok s ostalima već dosta dugo nemam doticaja, pa je ovo idealna prilika da ponovo prođem kroz cijelu diskografiju i obnovim gradivo.
Nakon 2 kraća izdanja, čiji materijali će se ionako kasnije naći na onim dužim, Setherial je 1995. u Abyss studiju snimio album prvijenac, koji je u prvoj trećini 1996. izašao pod imenom Nord...
Svatko tko imalo prati black scenu barem je čuo za ovaj album ako već nije upoznat s njime, radi se o istinskom klasiku koji bez problema može konkurirati za razne best of liste u ovoj vrsti muzike.
Iako inače ne koristim takve atribute jer je tematika preopširna za precizne analize, ne pretjerujem kada kažem kako je Nord... meni osobno najbolje izdanje cjelokupne švedske scene.
Setherial je odmah na početku svog muzičkog stvaralaštva dosegnuo vrhunac kojeg jedan bend može dosegnuti, a ovaj materijal postavio nedostižne standarde za bendove u nadolazećim godinama.
Istina da se u to vrijeme bendovi nisu previše razlikovali jedan od drugog, pogotovo oni koji su nastali u Švedskoj, ali unatoč tome Nord... je posebniji od svega što je tamo snimljeno.
Koliko god na prvu ne ostavlja takav dojam, album je pravi primjer raznovrsnosti i bogatog spektra muzičkih rješenja, samo treba iskustva i vremena za otkrivanje svih sitnih detalja uklopljenih u vrhunsku cjelinu.
U ovih 45 minuta nema niti najmanjeg suvišnog trenutka, a unatoč nekim vrlo dugačkim stvarima ideje se ne ponavljaju, već muzika ide samo naprijed u cilju da slušatelju otkrije što je moguće više sastojaka.
Najbolji primjer toga je 14-ominutna Över det blodtäckta nord koja ima toliko promjena tempa, prijelaza iz jedne u drugu kompozicijsku strukturu, kako bi u konačnici svaki djelić bio izvrsno posložen u black metal mozaik.
Možda se čak radi o najboljoj stvari koju sam imao prilike čuti, iako je takva vrsta izbora najšira moguća kategorija u muzici, jer se trenutno ne mogu sjetiti ičega drugog što je napravljeno toliko savršeno.
Nije potrebno isticati svaku stvar posebno jer su rađene na način međusobne ovisnosti, ovdje čak niti nisu potrebna imena i redni brojevi jer ih možeš izmiješati kako hoćeš i nećeš ništa time izgubiti.
Nord... prezentira nevjerojatnu kvalitativnu ujednačenost u svim muzičkim segmentima, a sve to je okrunjeno sastojkom bez kojeg ovakav black metal ne može funkcionirati na najvišoj razini; hladnom atmosferom.
Setherial ovdje ništa nije prepustio slučaju, osim što su tekstovi pjesama idealno prilagođeni muzičkom stilu, cover je također jedan od načina vođenja računa o slušatelju, jer black metal nije samo zvučni već i vizualni doživljaj.
Ako bih baš tražio najsitniju moguću zamjerku onda bi to bila nešto tiša produkcija, ali to niti najmanje ne kvari ukupan dojam, a danas je ionako moguće na razne načine poboljšati zvuk i naštimati ga po svojim željama.
Teško je reći bi li upravo Nord... kod mene kotirao toliko visoko da se tek sada prvi puta susrećem s njime, ali ostaje činjenica da se radi o albumu kojeg svaki black fan mora preslušati ako imalo drži do vlastitog ukusa.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
28779 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 30/03/2020 :  02:33:40  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
U zadnjoj trećini 1997. godine Setherial je u Hellsound studiju snimio materijal za svoj 2. po redu full length album, koji je objavljen početkom 1998. pod imenom Lords of the Nightrealm.
Kao što obično biva kod takvih slučajeva, nakon što bend napravi nešto što ulazi u vrhunsku kategoriju, uvijek postoje visoka očekivanja kada je u pitanju njegovo sljedeće izdanje.
Jedini nedostatak ovog albuma je činjenica da je izašao nakon fantastičnog Nord..., a na takve stvari niti jedan muzičar ne može utjecati ako se i dalje želi baviti svojim poslom.
Nord... je jednostavno neponovljiv i to mora biti jasno, kako njegovom stvaratelju tako i običnom slušatelju, ali to nikako ne znači da Lords of the Nightrealm ne zaslužuje svoje pohvale.
Štoviše, rekao bih kako se također radi o legendarnom albumu iz posebne kategorije, samo što je odsviran na drugačiji način zbog čega se slušatelj treba prilagoditi novonastaloj situaciji.
Ovo je nekakav prirodni proces i slijed događaja kada bend odluči da neće kopirati svoj prethodni rad, jer u ovom slučaju vjerojatno ne bi imalo smisla opet ponuditi identičan proizvod kao što je bio Nord...
Lords of the Nightrealm je s jedne strane drugačiji album nego Nord..., dok s druge strane posjeduje dovoljno poveznica da bude prepoznatljiv kao klasično Setherial ostvarenje.
Ta poveznica se najviše očitava kod uvodne stvari Satan's Realm, prvenstveno u središnjem dijelu gdje barem na trenutke Setherial pribjegava virtuoznijim rješenjima koja su prethodnika dovela do vrhunca.
Sigurno da je bend bez problema mogao nastaviti u sličnom stilu većinu vremena od ukupnih 47 minuta trajanja, ali nije zbog toga jer je htio izbjeći veće sličnosti s prijašnjim albumom i eventualna ponavljanja muzičkih ideja.
Setherial je ovdje napravio vjerojatno svoje najbrutalnije izdanje, možda se na tom tragu nalazi i sljedeći album Hell Eternal, ali njega tek trebam ponoviti za podsjetnik je li to stvarno tako.
Zbog tog brutalnijeg pristupa neki su spremni ovoj muzici prišiti death metal utjecaje, unatoč tome što je moguće pronaći naznake death riffova, Lords of the Nightrealm je bez ikakve dileme čistokrvni black metal.
Tempo je prilično brz i sve skupa me stilski podsjeća na Dark Funeral album Vobiscum Satanas iz iste godine, ipak nema govora o nekakvoj krađi ideja jer je Setherial svoj materijal izbacio nekoliko mjeseci ranije.
Iako nisam ljubitelj izraženijeg bassa on ovdje obavlja izvrstan posao i zvuk gitara čini još tvrđim, treba samo poslušati stvar Enthroned by Dusk and Shadows da se dobije najbolji mogući dojam toga.
Kraathov vokal ne ide toliko u screaming kao što je bio slučaj na albumu Nord..., rekao bih kako se prilagodio situaciji jer vrišteći vokal više paše uz materijal s jače izraženom atmosferom.
Ovdje je mračna atmosfera itekako prisutna, jedino se izgubila prethodna zimska hladnoća, što uopće ne treba čuditi jer je došlo do promjena, kako samog muzičkog stila tako i tematike tekstova pjesama.
Dok je Nord... imao čak 5 od 6 pjesama na švedskom jeziku koji je izvrsno dočaravao skandinavsku hladnoću, ovdje toga više nema i cijeli album je na engleskom uz prikladnu sotonističku tematiku.
Ako se gleda neovisno o svom prethodniku, Lords of the Nightrealm je u najmanju ruku vrlo blizu odličnog albuma, i kao takav obavezno ostvarenje za sve fanove agresivnosti i brzine u black metalu.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Poli
Advanced MemberSlovenia
30505 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 30/03/2020 :  10:09:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quotete jedna reklama, to jest mix "metal reklama"
https://youtu.be/doHpqWiTkvkAnything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberPitcairn Island
28779 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 31/03/2020 :  17:23:25  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Krajem 1998. godine Setherial je snimio materijal za svoj 3. studijski album, koji je tek u drugoj polovici 1999. ugledao svjetlo dana i objavljen pod imenom Hell Eternal.
Nakon što je za potrebe snimanja prethodnika bend koristio usluge Hellsound studija, sada se opet vratio u Abyss gdje je nastao i Nord..., samo što sada nije bio angažiran Peter Tägtgren već njegov brat Tommy.
Bez obzira na Abyss studio Hell Eternal nema sličnosti s albumom Nord..., već je po tom pitanju puno bliži materijalu s Lords of the Nightrealm, čak bih rekao da je to nekakav njegov nastavak unatoč određenim promjenama.
Najvažnija promjena se dogodila na mjestu vokala, Kraath se maknuo s te pozicije i postao gitarist u bendu, dok je na njegovo mjesto došao čovjek sličnog umjetničkog imena Wrath.
Wrath je ovdje obavio izvrstan posao, ali se ne mogu oteti dojmu da je s njime na vokalu Setherial izgubio dio osobnosti, upravo ono što je Kraath donosio svojim načinom izražavanja.
Hell Eternal bih opisao kao kombinaciju Dark Funerala i Marduka iz druge polovice 90-ih godina, čak i Wrathov vokal toliko podsjeća na Legiona dok je u ono vrijeme bio u Marduku.
Sama muzika je stilski još više otišla prema onome što je napravio Dark Funeral na albumu Vobiscum Satanas, vjerojatno i zbog činjenice da su oba izdanja nastala u istom studiju.
Možda će zbog toga netko biti previše kritičan prema tome što je Setherial ovdje odsvirao, ali meni kao velikom Vobiscum Satanas štovatelju to ne smeta jer sam na neki način slab na ovakav zvuk.
Zbog nešto oštrije produkcije Hell Eternal za uši slušatelja zvuči žešće nego Lords of the Nightrealm, iako ostaje dojam da prisutna doza brutalnosti ne nadmašuje onu koja se može naći na prethodniku.
Nekad sam smatrao kako je stvar Shadows of the Throne najbolja na albumu, dok sada vidim da je The Aeschma Deava bolja jer nije toliko jednostavna, ima veće mogućnosti otkrivanja sitnih detalja.
Tome svakako pridonosi i njezina raznovrsnost, zadnja trećina pjesme je najbolji dokaz toga jer posjeduje prijelaz u atmosferičniju dionicu, koja je ujedno toliko mračna da savršeno sjeda na ovakvu tematiku.
U svojoj završnoj fazi ovaj album ipak ima određeni pad, kod zadnje dvije stvari se primjećuje korištenje generičkih rješenja, tako da ih je teško razlikovati od hrpe sličnih na black metal sceni.
Brzina je još uvijek vrlo važna stavka kod Setheriala, sada je još dodatno pojačan mračni ugođaj zbog syntha na pojedinim mjestima, a njega uopće nije bilo na prethodniku Lords of the Nightrealm.
Kada se sve zbroji i oduzme Hell Eternal kvalitetom nije na njegovoj razini, ali se još uvijek radi o vrlo dobrom albumu koji je dušu dao za fanove Dark Funerala, Marduka i furiozno brzog black metala.


Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page
Page: of 102 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000