forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1065

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
9996 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/06/2019 :  14:50:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pročitao sam maxi LEDENE ZEMLJE
pa ne znam, valjda 6/10

nisam čitao Zagora od 20.2., kada sam pročitao Stvorenja iz tame. ovih dana sam čitao dosta stripova, s obzirom na to kako ih baš i ne čitam redovno. pročitao sam tri knjige Skalpiranih, 5 DDogova, probao čitati Propovjednika (ali nije išlo), a također sam završio 28 brojeva Blueberryja. nedavno sam i neke Kenove čitao. ah da, pročitao sam i Springville nedavno.
uglavnom, htio sam vidjeti gdje i kako sad Zagor stoji.

nakon svega, moram i dalje reći: ne vidim BITNU kvalitativnu razliku između svih tih različitih stripova. Ledene zemlje su jedan prosječni Zagor, ali čisto stripovski gledano, to je razina Skalpiranih, nešto slabije od Kena, debelo iznad Propovjednika, malo iznad Springvillea, praktički ista razina sa Blueberryjem (čitavim serijalom), puno bolje od Dogodilo se sutra DD, a slabije od Hijene.

priča je standardna, klišejizirana, jednom kad se postave stvari, puko odvijanje mehanizma. ali ovaj mehanizam je barem smislen, za razliku od onoga u Propovjedniku. sve šablone su tu: Eskimo uhvati Zagora, ali onda brblja bezveze i ispriča mu što će uraditi. naravno, ti znaš da neće to uraditi, neće mu plan uspjeti i znaš da je Eskimo glupan koji ne uči čak ni na vlastitim greškama. opet brblja, nema pribranost ni odlučnopst, makar je sve fingirano kao da ima. on odlaže osvetu, beskonačno ju odlaže, čeka Godota, kao da postoji neki specijalni trenutak kada će uživati osvetu punim plućima. ali to je iluzija i Zagor će se, naravno, osloboditi i pomrsiti mu račune. ta priča je ispričana već tisuću puta i zato ova epizoda ne može biti ništa epohalno. ali ona ostaje jedna tiha prosječnost, nešto što se može prežvakati ovako s vremena na vrijeme. ima par novosti, čisto površinskih, kozmetičkih novina: eto napokon i wolverina u Zagoru. gradi se mističnost oko te životinjice i ma kako to bilo blesavo, funkcionira.
puki efekt koji isto nije za odbaciti je zarobljeni Zagor, a čuva ga bijesni pas. nezahtjevni čitatelji obožavaju ovakve efekte (to su tarantino-momenti, Propovjednik i te gluposti), ali to je najniža razina uspješnosti neke priče. majstorske priče su one koje najobičnije stvari, svakodnevne, najbanalnije postavke koriste tako da uspostavljaju smisao koji čitatelja veže za tog junaka ili taj serijal. kada se moraju izmišljati kerifeki, znaš da je sve otišlo kvragu.

Ledene zemlje, doduše, imaju te najbanalnije stvari, ali ipak ne posloženo na značajan način. praktički je to čisto ponvaljanje, čak vraćanje u toninelijevsku eru beznačajnosti, koja je zapravo ponavljanje onih najprvih Zagora, onih bezličnih, "novinskih", kada Zagor riješava razne remetilačke faktore, pobune, gusarenje itd. upravo to "ponavljanje" osigurava relativno dobre ocjene ove epizode, jer su se mnogi našli u toj poznatosti, u najtemeljnijem zagorovskom odvijanju radnje. kažem, taj mehanizam barem valja, no, ipak je za one zahtijevnije (mene) premalo da se baš totalno pohvali.

tihi prosjek, odvijanje mehanizma, to je definitivna ocjena ove epizode.
Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member12922 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 16/06/2019 :  17:23:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Ledene zemlje

Prva stvar koju moram reći, naslovnica jako lijepa ali totalno promašena. Možda zadnjih tridesetak strana stripa je radnja na snijegu i to me malo i razočaralo.
Ništa posebno ni od priče solidno i već viđeno osim trečeg povratka Zagorovog neprijatelja. Promijenjen je i sam neprijatelj, mislim da ta promjena i nije baš dobra jer taj neprijatelj je puno opasniji da bi bio igračka u nečijim rukama. Ono što je dobro kod promjena je taktika i lukavština koja je dignuta na viši nivo.
Pojavljuju se i neki likovi od prije, Zagorovi prijatelji, meni nije sjelo najbolje, nekako usiljeno i neki od njih su tu samo nakratko predstavljeni kao da je autor malo želio igrati na nostalgiju čitatelja.
Kažem, sve skupa meni ovo izgleda dosta usiljeno i na silu ugurani neki likovi iz prošlosti.
6.5/10

Život je krunica sastavljena od sitnih nevolja koju filozofi prebiru smijuci se!
Go to Top of Page

Gris
Starting Member49 Posts

Member since 28/09/2015

Posted - 16/06/2019 :  18:41:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Gris a Private Message  Reply with Quote
6/10 Čitao sam i gore priče...
Go to Top of Page

Grabb
Junior Member303 Posts

Member since 26/03/2018

Posted - 17/06/2019 :  23:16:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Grabb a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page
Page: of 1065 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.52 seconds. Snitz Forums 2000