forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 1178

Kruger
Advanced MemberCroatia
16363 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 30/03/2023 : 12:34:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Nemam pojma kako je do ovog došlo. Površni naboj, ipak sam o tim dvjema riječima mislio odvojeno, površno se odnosi na tvoje tekstove a naboj tvoj trenutni emocionalni status. Malo sam eksperimentirao sa riječima pokušavajući što jednostavnije dati opis pa je to tako ispalo kako je.
Imao sa prilike uživo upoznati i Boselija i Buratinija. Jednostavni rječnikom rečeno Buratinije je lik koji bi s tobom otišao u prvu birtiju na pivo ili sok, dok je Boseli lik koji kad nas je vidio u redakcijskom uredu pomislio koji ste pak vi, zar ne vidite da radimo. Buratini je jako sličan Feriju, veseljak. Barem je u to vrijeme takav bio. Nekako kroz tu sliku doživljavam njihovo pisanje.
Boseli je štreber, proračunat, hladan, precizan u detaljima koji i nisu toliko bitni. On je kao nekakvo računalo koje raspolaže ogromnom količinom podataka a ne zna izbaciti nevažno i sve te podatke rasporediti kako treba. Ako su hrpe uglavnom nepotrebnih i zbrkani podataka zanimljivi za čitati onda ne znam što bih rekao.

Buratini i Berardi znaju u lik o kojem pišu ugurati duh, pa je taj lik živ. Boseli nema tu sposobnost on je ukočeni štreber.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12063 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/03/2023 : 13:01:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

Nemam pojma kako je do ovog došlo. Površni naboj, ipak sam o tim dvjema riječima mislio odvojeno, površno se odnosi na tvoje tekstove a naboj tvoj trenutni emocionalni status. Malo sam eksperimentirao sa riječima pokušavajući što jednostavnije dati opis pa je to tako ispalo kako je.Haha
Mislio sam da je adriano gospodar ječma, ali sad vidim da si ti. Krugeru, pa što pišeš o estetici stripa trešten pijan??

Eksperimentiraš s riječima:))) Ja ću svisnuti.
Dobar ti je ovaj eksperiment - površni naboj. Spremam se čitati Kantovu Kritiku moći suđenja, i vidjet ću što on kaže o površnom naboju.

Inače,
vidim da ti uopće ni ne čitaš, odnosno, ne razumiješ to što čitaš i ne možeš kroz pročitano donijeti sud, nego si ti sebi stvorio sliku na osnovu nekog površnog kontakta. Na trenutak si sreo Burattinija u površnom naboju i stvorio si mentalnu sliku da je on nekakav veseli. I otuda promatraš njegove priče. A ne kako su one napisane. Pa da, to je u skladu s tvojom teorijom površnog naboja.

Kada bih ti ovog trena rekao da si nemač pojma i da ne razumiješ to što čitaš, ti bi se opet furio i promotrio moj emocionalni status. A ja ti samo hoću pomoći da dođeš do estetike i ukusa. Zaista, ja ti mogu pomoći, štoviše, svima ovdje mogu pomoći, jer sam puno toga površnog pročitao. I znam kako se donose sudovi, čak mogu prikazati proces, izvesti postavke. Ne baziram se na površnim kontaktima, nego na pročitanome.

Ali, bolje je da si ti ovakav, i da eksperimentiraš. Bez toga, ja ne bih sada znao za teoriju površnog naboja.

Ja imam drukčiji površni naboj: tip kao Burattini, koji je namješten i kesi se svima i svakome, to ja smatram lažnim. Za Bosellija kažeš da vas je otkantao = to je stav, viši tip koji zna kako se postupa s fukarom. I po tvojoj priči ispada ono što se vidi u samom tekstu: Boselli je viši tip, definiran, ne mora se dodvoravati gnjavatorima, a Burattini je lažan i namješten. Zato se njegov površni naboj čini veseliji neiskusnima poput tebe. U osnovi, Burattini je kič (dopadljiv fukari), Boselli arogantan, odnosno, zna se držati. Brahmansko-kšatrijski tip, a Burattini čandala ili malograđanin (ekonomski tip).
Go to Top of Page

Kruger
Advanced MemberCroatia
16363 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 30/03/2023 : 14:11:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Opet počinješ u svemu promašivati.

Da postoji mogućnost da je Buratinijev smiješak lažan, ali postoji mogućnost i da nije, to jest da je iskren. Po iskri u oku Buratinija rekao bih da nije. Boseli je lažan lik, rekao bih da je velika kukavica nema on veličinu samo štrebersko raspolaganje podatcima koje ne zna pretočiti kvalitetno u priču, nema dušu, plastičan je. Buratinije je pun pozitive kao i stari pokojni Feri, tvoji pokušaji blaćena mu to ne mogu oduzeti.

Kažeš da sudim po površnom kontaktu a ti na osnovu mogu površnog kontakta totalno iskrivljuješ realnu sliku pa opet ulaziš u zbrkanost.

Moje viđenje estetike je totalno drugačije od tebe, tvoj je netočan, moj je točan. Možda jednog dana počneš shvaćati realnost.

Kakva ljutnja, ti si taj koji se zna naljutiti ako te netko pomete riječima a vrlo često te ljudi znaju pomesti.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12063 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/03/2023 : 14:39:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Burattini je lažan ko novčić.

Boselli je napravio remek-djela, tako pomeo Burattinija i sad se ti znojiš. Ne kužim zašto. Pa Nestali istraživač, Cibola, Osveta vudu i Teksaški rendžeri, eto, to ostaje zapamćeno i otuda se mjeri jedna epoha. Umjesto da ponavljaš jedno te isto, uzmi ove stripove i napiši osvrt. Na konkretnome pokaži što je tu štrebersko, imaju li likovi dušu ili nemaju i jesu li podaci kvalitetno integrirani u cjelinu ili nisu.

Tako se razvija estetika. A ne da ti suhoparno nabrajaš proizvoljne gluposti, koje ti padnu na pamet, bez da pokažeš vezu "štreberskog" i Bosellija.

Usput,
estetika ne može biti ni točna ni netočna. Kategorija točnost uopće ne spada u estetiku, evo, nemoj se ljutiti što ti to kažem. Estetika je viši oblik istine, iznad točnosti i netočnosti. Točan može biti neki broj, a čovjek ne može biti točan. Ni netočan. Npr. ova tvoja lupetanja nisu točna. Nisu ni netočna. Nego su besmislena, nemaju elementarnu povezanost i zato su neuvjerljiva kao nekakav estetski sud. Nisu relevantna, i malo tko će (osim mene, koji sam dobar i koristit ću površni naboj) se obazirati na tvoje sudove o Burattiniju, Boselliju, Berardiju i Zagoru. U estetici se uzimaju u obzir oni sudovi koji nešto razvijaju, postavljaju stvari i stoje kao cjelina. Bilo da se s takvim sudovima slažemo ili ne slažemo. To ti je značenje "relevantnosti". Čovjek je relevantan, odnosno, postavio je samoga sebe u značenje. Ne u točnost, jer nema nikoga na svijetu tko živi točno; isto tako ni netočno.

Evo, pa probaj dalje sam. Ove male upute će te voditi, jer ti shvaćaš realnost (samo ne danas).
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4077 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 30/03/2023 : 14:48:17  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
priznam mu istraživača i teksaške rendžere. cibola je osrednja avantura, a osveta vudu živa dosada
Go to Top of Page

Kruger
Advanced MemberCroatia
16363 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 30/03/2023 : 15:02:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Nisi ni ti kvalitetno obradio Buratinjia, samo mu tražiš mane, to je površnost. Trebao bi se potruditi oko puno više elemenata za ocjenjivanje, što pak ja radim.

Pih, Nestali istraživač, cibola ... bezvezne priče, ideja jest dobra ali izvedba nije. Eto i ti patiš od spektakla pa je nešto vau. Ako je nekome nešto vau u većem broju ne znači kako je ispravno. To ću uskoro pročitati jer će ih uskoro izdati Ludens.

Nas dvojica smo prosječni poznavatelji estetike, mi se možemo ovako opušteno zabavljati, što pak u tebe nije slučaj, ne znaš se opustiti.

Edited by - Kruger on 30/03/2023 15:03:57
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12063 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/03/2023 : 15:26:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger
mi se možemo ovako opušteno zabavljati, što pak u tebe nije slučaj, ne znaš se opustiti.Pa to ti cijelo vrijeme govorim.
A ne možeš shvatiti.

Prvo,
ako se ti "opušteno zabavljaš", onda se ne bi ovako prepirao oko nekog tamo bezveznog Burattinija. Boljelo bi te dupe, digneš sve četiri u zrak i opustiš se skroz. To je definicija rulje, fukare. To ti govorim. S pozicije fukare, opuštenog ljenguze, sve je isto i neisto. Sve je ravno, svatko ima svoj ukus i takav opušteni se samo zabavlja, odnosno, ne trudi se ništa i ni u čemu, ostaje fukara.

To je u redu, samo nije u redu da se takav opušteni, koji se samo zabavlja, petlja tamo gdje mu nije mjesto. I traži da bude priznat kao neki mjerodavan. Da ravna gdje je Burattini, gdje je Boselli itd. Onda više nije opušten, nego se zgrčio i u tom grču jako poružnio i postao stipsa.

Ja se, naravno, ne opuštam. Nego meljem, malo izdrobim razne gluposti koje piše rulja. Malo tebe izdrobim, izbombam tvoja naklapanja koja pišeš odozdo, s pozicije fukare. Čak te i dobro zezam, pa se ni tu ne možeš požaliti, da se ponekad lijepo ne šalim.

Ali ostaje ovo što sam pišeš, jedino ne kužiš što to znači. Ti se zezaš, ti si tobože opušten, odnosno ti si raja, narod, fukara i ti si ljenčuga koja ne ide nikud i ne radi ništa. Malo piješ, malo dobacuješ, i to je to. Opuštaš se, i nemaš nikakvu mjeru, ne znaš red, ne znaš gdje što stoji.

Ja sam pak nastrojen, imam površni naboj koji ti se sviđa, ozbiljan sam i starozavjetni tip. Postavljam stvari, donosim red i mjeru, i nemam puno smisla za fukaru, nego sam nepopularan, elitni.

Mi smo obojica potrebni za pravi forum, jer samo različiti mogu činiti zajednicu. I uvijek mora biti mnogo fukare, i malo starozavjetnih, to je onda dobra ravnoteža.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced MemberCroatia
16363 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 31/03/2023 : 10:04:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Neke stvari od tebe ne bih očekivao to da ćeš se stalno, stalno, stalno vrtjeti u krug.
Mislim da je svima jasno kako si ti osoba koja ne voli onog tko je bolji od tebe, a ja po ovoj temi jesam bolji od tebe. Nikad ne bih očekivao od tebe da ćeš se u borbi koristiti ne baš korektnih etiketa spram protivnika. Dakle ne izdižeš se od mase jednak si kao oni forumaši koje kritiziraš.

Kako god bilo kad izađe epizoda Nestali istraživač pretpostavljam kako će se dosta ljudi uključiti u raspravu jer je mnogima ta epizoda kultna iz razumljivih razloga. Napisat ću osvrt ili analizu te epizode.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12063 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/03/2023 : 13:26:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Samo sam ti rekao da si nemač pojma, kad si htio da ti to kažem. I ti se onda smrtno uvrijediš. A sve je bilo baš onako kako si tražio, sam si rekao da si lijen, da se opuštaš i zabavljaš, a ja sam ti preveo što to znači.
To je pošteno, krugeru, to je pravda. Biti istinit i ne podilaziti rulji.

Popratit ću tvoje analize, pogledati koliko u njima ima površnog naboja i onda ću ti iskrižati pogreške. Samo bez ljutnje, ja to sve prijateljski.
Go to Top of Page
Page: of 1178 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.3 seconds. Snitz Forums 2000