forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Stephen King
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 12

VALTER
Advanced MemberCroatia
5925 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 14/11/2019 :  22:55:29  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Pogledao sam Dr. Sleepa i vrlo sam zadovoljan. Ne bih rekao da fali suspensea, jer ovo je vampirski film koji samo preuzima neke motive iz Shininga (kao što su Dan i hotel Overlook, gdje se odvija završni obračun). Radnja više nalikuje Institutu nego Shiningu - izmučeno dijete koje se od lovine pretvara u lovca i osvećuje svojim mučiteljima; Abra Stone = Luke Ellis; vampirska družba = Institut. Sjajni Ewan McGregor i Rebecca Ferguson. A Institut ne mogu prestati citati koliko je dobar. Stao sam gdje Luke Ellis silazi s vlaka u gradiću DuPrayu. Daleko, daleko bolji King no što je u Uspavanim ljepoticama.
Go to Top of Page

don_draper
Average Member598 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 14/11/2019 :  23:58:38  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
12.1.2020.na HBO dolazi serija The Outsider
Prava na ekranizaciju The Institute kupljena
Nema odmora s Kingovim adaptacijama
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnikCroatia
472 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 15/11/2019 :  19:12:24  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

Pogledao sam Dr. Sleepa i vrlo sam zadovoljan. Ne bih rekao da fali suspensea, jer ovo je vampirski film koji samo preuzima neke motive iz Shininga (kao što su Dan i hotel Overlook, gdje se odvija završni obračun). Radnja više nalikuje Institutu nego Shiningu - izmučeno dijete koje se od lovine pretvara u lovca i osvećuje svojim mučiteljima; Abra Stone = Luke Ellis; vampirska družba = Institut. Sjajni Ewan McGregor i Rebecca Ferguson. A Institut ne mogu prestati citati koliko je dobar. Stao sam gdje Luke Ellis silazi s vlaka u gradiću DuPrayu. Daleko, daleko bolji King no što je u Uspavanim ljepoticama.Meni su baš knjige koje je King pisao u duetu (Straub i Owen K.) njegove najslabije. I dalje su mi osobno dobre, skoro i vrlo dobre - jedino mi je Crna kuća bila malo ubitačna s oscilacijama u pripovijedanju - ali King je najbolji kao solo pisac. Mada to je isto sve stvar osobnog ukusa. Knjiga koju su mnogi naveli kao jednu od njegovih slabijih pročitao sam prije godinu, dvije i spada mi u listu favorita. Liseyna priča. Možda i zato jer se mogu dosta poistovjetiti s tematikom.
Nego, na Interliberu sam ovo prvi put doživio, u svezi nekog novog izdanja. Bio sam u paviljonu 6 i nije kod Znanja uopće više bilo primjeraka Groblja kućnih ljubimaca. Sve su rasprodali i dobit će novu pošiljku, vjerojatno dosad jesu, ali su mi rekli da je ista situacija kod njih i u paviljonu 5. Samo sam se ja htio osobno uvjeriti. I baš je na polici među gomilom drugih knjiga bio ostao samo jedan primjerak, mislim da su ga i oni bili previdjeli.

“You are not your job, you're not how much money you have in the bank. You are not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You are not your fucking khakis. You are all singing, all dancing crap of the world.”

Edited by - bonjovi4ever on 15/11/2019 19:14:17
Go to Top of Page

VALTER
Advanced MemberCroatia
5925 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 17/11/2019 :  23:11:15  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Dovršio The Institute. Zaista dobar roman, s dobrim likovima i donekle predvidljivom radnjom, ali koja je napisana tako da ne možeš prestati čitati kada se počne događati rasplet. Ono što me malo razočaralo je naivnost ideje u koju vjeruju službenici Instituta - da se eliminacijom nekih fizičkih osoba može promijeniti tijek povijesti. Tko je imalo proučavao povijest, zna da to nije tako. Hitler je samo utjelovljivao ideje koje su postojale u njemačkom društvu, i da je on bio eliminiran, našao bi se drugi predvodnik. Isto tako, svijet se ne može spasiti eliminiranjemm potencijalnih negativaca. Luke to također smatra, ali iz drugog razloga - jer je metoda prekognicije po njemu nepouzdana ako se radi o predviđanjima više godina unaprijed. Sličnu naivnu premisu King je imao i u 11.22.63.; mogao je malo uvjerljivije razraditi taj Institut, ali ovo je svejedno djelo vrijedno čitanja.

Edited by - VALTER on 17/11/2019 23:12:42
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnikCroatia
472 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 10/12/2019 :  20:40:47  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with QuoteKonačno i Carrie pročitana, "prvi" Štefov roman. Tj. zapravo je to prvi roman koji je objavio, a ne napisao. Žena ga spasila iz koša za smeće i nagovorila dragog da još malo poradi na onom što je za njega bila tek nebitna priča o djevojci s menstrualnim problemima. Učinila je to ona više puta u predstojećim godinama. Dobra žena.

Prvotno je kržljava Carrie trebala biti u formi priče, ali onda joj je Štef dodao malo mesa, odnosno proširio ju epistolarnom formom i pretvorio u nešto kraći, za njega danas podosta stilistički neprepoznatljiv roman. Istina, ubačena je i ovdje pokoja seljačina, telekinetičke sposobnosti će on često i kasnije obrađivati, a vjerski fanatizam je jedan od pokretača radnje. Što se potonjeg tiče, pripovijeda Štef, žena je sebe uvjerila da nije trudna nego ju je Svevišnji, zbog seksualnog interkursa (prokletstvo puti!), kaznio rakom ženskih organa. Oduzeo joj je muža i pustio ju neka rikne u tuđini. Ali u "terminalnoj" fazi, kad se već predala u ruke milosti Gospodina našeg Isusa Krista, nije umrla nego je pred nju stavljena nova kušnja: rodila je telekinetičkog Antikrista.

Fasciniraju me takve ideje. Prekrasne su na onaj sadomazohističko-izopačeni-morbidnohumorni Štefekov način.

Ali ovakav epistolarni način pripovijedanja, tj. slijed novinskih članaka, radijskog prijenosa, intervjua i izvadaka iz raznih znanstvenih publikacija, ispremiješan s Carrienom perspektivom, odnosno njenom nemoći, ljutnjom, bijesom i još uz to popraćen promišljanjima/podlostima/bešćutnošću njenih vršnjaka... naravno tu je i majčica: "prokrvarila si!, sad si žena!, sad si grješna! i marš u izbu izmolit pokoru i bog-te-nek-blagoslovi da te ne prikoljem nožem!"... Ne znam koliko bi sve to inače funkcioniralo da tijekom čitanja, premda je danas čitatelj unaprijed upoznat s pričom, svi ti prijelazi nisu sasvim dobro ukomponirani, tj. ne usporavaju (zagušavaju) čitanje jer puno je tih izmjena za svega 170 str. Uglavnom, ja sam samo iščekivao trenutak kad će sve otići kvragu i nastupiti kaos maturalne večeri. Nasmijao me i datum Carrienog bijesa: 27. svibnja... Srećom pa odavno ne slavim svoje rođendane, mada to je iz sasvim drugog razloga.

I taj finalni dio je poprilično efektno odrađen, svemu dopridonosi i poprilično dirljiva završna scena s vjerojatno jedinom (makar polovičnom) prijateljicom koju je Carrie imala. Ok, onaj morbidni dio mene bi volio da je ipak bilo malo više detalja dok je Carrie bjesnila po gradu i preuređivala komunalije, ali to je sad skroz subjektivno. Mada kasnije će Štef izbrusiti talent za takve prizore te postati pravi literarni krvolok.

U svakom slučaju, kao roman napisan od strane otprilike dvadesetšestogodišnjeg pisca za kojeg još gotovo nitko nije znao, definitivno prolazi kao vrlo dobar, objavljeni prvijenac.

“You are not your job, you're not how much money you have in the bank. You are not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You are not your fucking khakis. You are all singing, all dancing crap of the world.”

Edited by - bonjovi4ever on 11/12/2019 07:10:24
Go to Top of Page
Page: of 12  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000