forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Tintin ?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

DK24
New Member142 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 11/12/2020 :  12:34:56  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
Nekako mi je želja to redom čitati i evo jučer sam pročitao Tintin u Kongu i bio je nešto bolji od prvoga, a zatim sam počeo Tintin u Americi i odustao nakon nekoliko strana.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
6064 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 11/12/2020 :  13:22:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DK24

Nekako mi je želja to redom čitati i evo jučer sam pročitao Tintin u Kongu i bio je nešto bolji od prvoga, a zatim sam počeo Tintin u Americi i odustao nakon nekoliko strana.Te epizode su mi među slabijima.

Nisi poslušao savjet da kreneš od Crnog otoka koji je među boljim epizodama pa da raščistiš da li je to strip za tebe.
Go to Top of Page

don_draper
Average Member915 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 13/12/2020 :  15:29:44  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Nastavlja se odiseja s ovim lijepim i vrijednim serijalom

Les Cigares du pharaon
Le Lotus bleu
L'Oreille cassée


Prve dvije od ove tri priče su zapravo spojena cjelina i ne preporučujem ih čitati odvojeno. Nakon pomalo naivnih, stereotipnih i ideološki obojanih avantura u prvoj knjizi, ovdje je Herge našao čvrsto tlo i podigao standard. Nije da su mi prošle epizode bile loše ili osrednje, ali imam osjećaj da je ovo prijelazna faza u kojoj autor nađe svoj izričaj, u kojoj se legenda formira. Avanture se protežu na više kontinenata, dinamično je i živo, a likovi oko Tintina nisu samo figure koje mu se dive ili ga prezrivo mrze, nego imaju neke svoje značajke i malo mudrije planove i smicalice.
Sve se čini nekako bolje osmišljeno i fokusiranije, iako se misteriozni zlikovac relativno rano da naslutiti ipak je u pitanju dosta zabavnija i pitkija detektivska priča. Usto ovdje se po prvi put pojavljuju Thomson i Thompson, dva legendarna i upečatljiva lika zbog kojih je nivo zabave bio još i viši.

Treća priča o "slomljenom uhu" je ipak nešto slabija od plavog lotusa i faraonovih cigara. Dosta ambiciozna priča koja se bavi s dosta širokim spektrom tema na realno prilično limitiranoj radnji. Dosta me podsjetila na prve Tintinove avanture pošto i dalje ima te neke nevjerojatne klišeje i previše nekih čudnih bijega od opasnosti za glavnog junaka. Unatoč i tim slabostima, šarm i čista zabava ovog stripa uspijevaju ispuniti ove zimske dane i povesti na jedno vizualno i mentalno putovanje svijetom u vremena kad je to gotovo pa neizvedivo.

Go to Top of Page

don_draper
Average Member915 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 29/12/2020 :  09:09:38  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
L'Île noire
Le Sceptre d'Ottokar
Le Crabe aux pinces d'or


Nastavlja se odiseja s ovim genijalnim belgijskim junakom. S ovom 3.knjigom sam stekao osjećaj da sam ušao u neki zlatni period. Razina kvalitete se još dodatno digla, Herge je definitivno dodatno "izoštrio" svoj stil i likove te je avantura sve manje razlomljena i nejasna, sve je puno tečnije i pitkije.

Prva priča o crnom otoku je uistinu prekretnica serijala i već otprije kvalitetne avanture iz Plavog lotusa i sličnih lokaliteta su nadmašene. Kad se sve zbroji u ovoj avanturi je sve naoko jednostavno i nema nekih zapetljanih urota, ali to ne umanjuje kvalitetu. Dapače, uz malo reduciraniji dijalog i bez puno pozadinske priče dobila se jedna fina i neodoljiva avantura. Svih 60ak stranica su čisti gušt. Kolega Peyo je bogme bio u pravu da je ovo početak onog najboljeg Tintina.

Otokarovo žezlo me se ipak nije toliko dojmilo. Zavjera s povijesnom pozadinom nije toliko dobro legla i opet je puno suhoparnih detalja ovdje. Ni ideja o imaginarnim balkanskim državama i cijele izmišljene dinastije nisu najbolje legle. I ovdje je dosta naive kao u prvom periodu i fali te fine ležernosti i onog odmjerenog tempa iz prethodnog stripa. Daleko je ovo od lošeg, samo što je problem što ni među ovih prvih nekoliko brojeva koje sam pročitao ne ističe se kao Plavi lotus i crni otok.

Priča o raku je još jedan klasik, poglavito zbog toga što se pojavljuje još jedan upečatljiv i bitan lik, kapetan Haddock. Njegova pojava je jako dobro odrađena i britki i zaigrani Hergeov humor i ovdje pogađa. Iz ovog stripa se moglo puno toga iščitati i neki humoristični detalji su podosta suptilni tako da se u ovaj dio bilo najlakše zadubiti. Vrtoglava avantura, ali opet kao i kod crnog otoka i ovdje nema puno komplikacija i filozofija, već samo umijeće i pravi tempo. Čini se da mi bolje leže ove priče gdje nema puno izmišljanja i raznoraznih zavjera, što možda i nije idealno za ovaj avanturistički strip. No, zaigranost i odlično kadriranje te smisao za humor su forte ovog stripa u svakom trenutku. Baš zato ovaj serijal stvara "slabu točku" i poziva na ponovna druženja.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
6064 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 29/12/2020 :  11:12:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Slijedeća 3 integrala su ponajbolja.

Pogotovo dvobroji, gusar, Inke i let na mjesec koji su vjerojatno vrhunci takvog tipa stripova u franco-belge produkciji.
Go to Top of Page

don_draper
Average Member915 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 02/01/2021 :  23:29:14  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
L'Étoile mystérieuse
Le Secret de La Licorne
Le Trésor de Rackham le Rouge


Na sredini serijala stižu prave poslastice očito.

Prva priča o meteoru je bila ipak malo skromnija u kvaliteti. Podosta ambiciozan početak, zanimljivo je to krenulo, ali nije se uspjela složiti neka uistinu epska i cjelovita avantura. Iako je humora ovdje u izobilju, uz puno simpatičnih nespretnosti karakterističnih za ovaj serijal, ipak kao i neki raniji uraci, i ovome fali onaj fascinantni tempo i "šmek" koji Herge svako malo izbaci u nekom stripu. Lošijem dojmu su pridonjele i pomalo naivne SF ideje koje su u najboljem slučaju smiješne.

No, nakon toga usljedila su dva broja o misterioznom brodu Unicorn/Licorne. Ovo je pravi pogodak, briljantno djelo, čistokrvna avantura, kako god vam draže. Sjajan zaplet, odlični prizori i scene, jasna priča bez puno rupa, sjajno zacrtane ideje i vrhunska realizacija. Kad Herge odluči razvaliti pričom onda to napravi s takvom lakoćom i finoćom. U ovoj avanturi susrećemo i još jednog novopridošlog, ali legendarnog lika, Cuthberta Calculusa. Cijela ova avantura koja se proteže na 130 stranica se s lakoćom i guštom čita, ne samo zbog napetosti, nego te priče, pozadina svega i likovi u elementu stvaraju remekdjelo.

Sada na sredini serijala mogu reći da je uistinu Tintin s pravom smatran jednim od najvećih stripova ikada, a veselje s kojim ću se baciti na čitanje druge polovice serijala je jednako Haddockovom veselju kad vidi bocu viskija. No, za razliku od njega ovaj užitak ću ipak dozirati.

Edited by - don_draper on 02/01/2021 23:29:43
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
6064 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 02/01/2021 :  23:51:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Za ove dvije epizode:
Le Secret de La Licorne
Le Trésor de Rackham le Rouge
sam mislio pod "gusar" i drago mi je da su se i tebi svidjele jer su izvanredne.

Haddock i Calculus su značajno digli razinu komičnosti i zabave.

Pod Inke sam mislio na ove predivne albume:
Les Sept Boules de cristal
Le Temple du Soleil

A pod let na mjesec na:
Objectif Lune
On a marché sur la Lune

Teško mi je reći što mi je bolje od kojeg naslova. Vrhunski BD naslovi.

Možda čak i ovi vezani za let na mjesec s obzirom na brižno izrađen scenarij.

Edited by - Peyo on 02/01/2021 23:52:26
Go to Top of Page

don_draper
Average Member915 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 20/01/2021 :  15:11:43  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Idemo dalje s Tintinom, Milouom, Haddockom i ostalima

Les Sept Boules de Cristal
Le Temple du Soleil
Tintin au pays de l'or noir


Prve dvije priče su povezane i radnja se odvija oko misterioznih Inka i istražitelja koji su pronašli drevnu grobnicu. Iako vjerujem da je u doba kad je originalno izlazila priča bila dovoljno inovativna i zanimljiva, nakon silnih Indiana Jonesa i sličnih danas ova priča nema tu svježinu. Daleko od toga da je loša, ali za razliku od prijašnjeg gusarskog diptiha, Inke me nisu toliko očarale. Opsežna je to avantura s puno skaknja po kugli zemaljskoj, stvarno se lako uživi čovjek, ali mi je falila neka narativna čvrstina. Ono što je plus je da je možda najkomičnija avantura do sada, ali isto tako sami zaplet je bio prebanalan i nedovoljno uvjerljiv. Prizori iz Južne Amerike u drugom dijelu su popravili stvar i tada kada se sve zahukta Herge opet ima genijalne momente, ali ovo bih okarakterizirao kao "samo vrlo dobru" avanturu.

Idući, "naftaški", dio je jedan solidan stand-alone. Iako po greškama dosta podsjeća na neke ranije uratke, likovi poput Thomsona i Thompsona ovdje ipak dovoljno dobro nasmiju da se može progledati kroz prste. S obzirom da me Tintin stvarno oduševio, onda u tim visokim kriterijima ovo mi stoji kao jedna od slabijih avantura. Prije svega jako je zbrkano bilo i cijela priča i potjera za negativcima nije bila neki gušt. Humoristično je, nasmijao sam se, bilo je tu i dinamike, ali dosta slabije od Inka.

Iako ova knjiga možda nije bila ukupno takav dragulj kao prethodna i dalje je Tintin istant klasik, nepresušno vrelo avantura te se radujem ponovnom susretu s Tintinom. Ovaj put na Mjesecu.
Go to Top of Page

don_draper
Average Member915 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 27/01/2021 :  16:31:51  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
A sad se ide na Mjesec!

Objectif Lune
On a mmarché sur la Lune
L'Affaire Tournesol


Ova 6.knjiga me stvarno zadivila! Herge je ovaj put uzeo veliki zalogaj i odlučio radnju smjestiti na Mjesec i zaputiti se u SF vode. S obzirom na ostale uratke, ovaj put se pozadina odlaska na naš satelit čini dosta detaljno razrađena (iako ne baš znanstveno najpreciznija i najostvarivija). Cijelo vrijeme čitanja tih dvaju epizoda se stječe dojam nekog velikog i novog pothvata, nečeg što je neponovljivo. Bilo je zabavno vidjeti kako su se uklopili svi stalni likovi u priču, humora i otkačenosti nije nedostajalo, pravi užitak i rekao bih jedinstveni moment u francusko-belgijskoj školi stripa. Sam rasplet i glavni sukob nisu bili toliko dobri kao sami uvod i cijela ta atmosfera, ali sve u svemu je ovo prava punokrvna avantura na jako neobičnom mjestu. Od 4 "dvobroja" iz cijelog ovog serijala i dalje mi je najbolji onaj o piratima, ali ovaj je na bliskom drugom mjestu (iza njega su Inke i Plavi lotus).

Afera Calculus je došla u idealnom trenutku. Nakon veličanstvenog puta na Mjesec, ovaj put je u pitanju jedna prizemljenija i otkačenija avantura, iako i ovaj put Herge je sve majstorski zapetljao i otpetljao. Ovdje je jako puno komičnih situacija i puno akcije te nikad nije dosadno. Moram priznati da ova epizoda mi je dosta ušla pod kožu jer svi likovi imaju neki svoj sjajan trenutak, a Haddock i Tintin su nezamjenjiv duo (ako ćemo i Miloua brojati to je trio). Old school avantura, zavjere, špijunaža i pregršt komičnih grešaka i trenutaka, Afera Calculus je briljantna epizoda i jedna od najboljih u cijelom serijalu.

Ova knjiga je vrlo vjerojatno najbolja koju sam do sada pročitao i samo je još dodatno učvrstila moj afinitet prema Tintinu. Vrhunski napisano i grafički jako primamljivo, ovo putovanje se bliži kraju, ali zasigurno je da će ponovnih putovanja s Tintinom s vremenom biti. Nadam se u što većem broju.
Go to Top of Page

don_draper
Average Member915 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 22/02/2021 :  17:59:20  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Coke en stock
Tintin au Tibet
Les Bijoux de la Castafiore


Prva od ove tri priče je u ovom 7.dijelu uvjerljivo najslabija. I ovdje se vraćaju neki stari znanci i likovi, ali je vrlo slična ranijim radovima u kojima relativno plitki zlikovci se igraju lovca i lovine s Tintinom. Ima akcije, puno likova, izuzetno je dinamično i daleko od toga da je loše. No, nije ništa pretjerano za pamćenje, ne pada ispod nekog uobičajenog standarda kvalitete, ali mnoge Tintin epizode su bolje od ovoga.

Priča u Tibetu je jedna od kultnijih epizoda ovog serijala, za mnoge i najbolja avantura, a i sam Herge je jako držao upravo do ove epizode. U kontekstu stvaranja Herge je tada proživljavao privatnu dramu i kroz ovaj rad je kanalizirao svoje stavove o prijateljstvu i osjećaju povezanosti. Za razliku od prethodne avanture koja je bila "na sve strane", s puno likova i obrata, ova je nekako intimnija i znakovitija. Crtež je sjajan konstantno kroz serijal, ali divota je vidjeti ovakav genij crtanja u planinskom, snježnom okruženju. Iako mi je osobno glavni zaplet u radnji malo naivan i ne toliko uvjerljiv, ipak cijenim ovu epizodu i smatram da je svakako jedna od boljih. Na nemalom broju prizora se testira odnos između Haddocka i Tintina i ovdje sam osjetio da je serijal jako dobro sazrio i ostario. Baš kao i dobro vino.

Priča o nakitu Biance Castafiore je dobar odmak od dramatičnosti i ozbiljnosti i pomalo mistične atmosfere iz Tibeta. Ovo je više nalikovalo na neki klasični "whodunnit" uz jako puno komedije. Kao da je spojena Agatha Christie s Charlie Chaplinom. Meni se osobno ovo itekako svidjelo i podsjetilo me na "Aferu Calculus" s obzirom na dobro probranu dozu smiješnih situacija. Nekad stvarno paše biti i neozbiljan i imati ovako s vremena jednu tonom drukčiju priču.

Sve u svemu, Tintin kao serijal ne mora već neko vrijeme afirmirati svoj status pošto je razvidno iz epizode u epizodu da je ovo kultni klasik i da se radi o punokrvnoj i sjajno napisanoj avanturi. U ovoj knjizi mi se svidjelo što ima 3 umnogome različite priče. Od klasične potjere i akcije, preko zahtjevne avanture pune iskušenja do mirne i humoristične potrage kod kuće. Žao mi je da sam došao pred sami završetak i da me čeka svega 3 epizode, ali moja odluka da se ponovno vratim Tintinu je definitivna i neupitna.
Go to Top of Page

Betmen987
Starting MemberSerbia
23 Posts

Member since 27/10/2020

Posted - 26/02/2021 :  12:13:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Betmen987 a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav!

Evo da podelim i ovde. Veoma dugo hoću da imam sve tintin stripove u nekom dobrom izdanju, pa sam u nedostatku normalnog izdanja rešio da napravim svoje, Tintin na ćirilici u tri ili 4 integrala, i u kutiji. Uglavnom su to stripovi iz politikinog zabavnika, s tim što sam preradio stranice koje su štampane crno belo kad su izlazile, i tako, kad to sve odštampam i ukoričim, biće sve u boji, osim sovijeta.
Dole sam podelio skenove originalnih stranica iz zabavnika i onih koje sam "doradio". Takođe sam napravio i dizajn korica za integrale (ideju sam malo pozajmio od nekog dečka sa dw foruma).Ako neko ima neki komentar ili savet, dobro bi mi došao :)
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
4383 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 14/03/2021 :  11:09:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
https://lithub.com/let-tintin-have-his-erotic-adventures-after-all-this-time-he-deserves-it/


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
6064 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 14/03/2021 :  12:24:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

https://lithub.com/let-tintin-have-his-erotic-adventures-after-all-this-time-he-deserves-it/Bolje čitati Tintina umjesto ovih licemjernih debilana.
Go to Top of Page

don_draper
Average Member915 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 15/03/2021 :  09:25:42  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
I nakon jedno četvrt godine laganog uživanja u serijalu došao je i taj neminovni kraj
Vol 714 pour Sydney
Tintin et les Picaros
Tintin et l'alph-art


Priča na letu za Sidney je jedna standardna, ni po čemu senzacionalna avantura. Rekao bih da spada u neku sredinu i nije me se dojmila kao mnoge druge. Ovdje su opet raznorazni planovi kako sabotirati Tintina, ali ono što je iznenađenje ovdje je obrat pred kraj koji daje pomalo SF/konspirativni ton cijeloj priči pa tu donekle odskače od drugih. Nije ovo bilo tako uvjerljivo i dobro osmišljeno kao neke druge avanture, ali i standardni Tintin je bolji od mnogih drugih stripova.

Zadnja kompletirana avantura nas dovodi opet do Tapioce i Alcazara, starih znanaca iz prethodnih epizoda. Uz latino štih i oštru kritiku diktature, ovo je dosta otkačeniji i pitkiji dio negoli prethodnik. Iako sama premisa i radnja djeluju dosta jednostavno i pomalo djetinjasti, ipak ovdje Herge ponovno pronalazi taj humor i tečnost radnje kakva krasi najbolje dijelove serijala. Ono što je dobro leglo je to što nije bilo previše akcije pa je ovo bila jedna od onih "comic relief" epizoda.

Zadnji naslov u serijalu je nažalost ostao nedovršen. Teško je išta konkretno reći budući da je objavljen kao scenarij s grubim, nedovršenim skicama. Intrigantna je premisa i pomalo mističnija i mračnija nego dosadašnje. Moram priznati da je zanimljivo bilo čitati ovako "naslijepo" što se događa i sam izmaštati kako bi to izgledalo u prepoznatljivom "ligne claire" stilu. Scenarij staje na jednom popriličnom cliffhangeru i možda daje jedinstvenu priliku da i sami izmaštamo kraj za našeg junaka. A i pomalo je poetski da Tintin koji je toliko odoljevao svojim neprijateljima i uvijek imao nekog "asa iz rukava" završi u nevolji bez nekog očitog izlaza.

Što reći za kraj osim da ponovim još jednom pohvale za ovaj izuzetan serijal. Drago mi je da sam ga cijelog pročitao pa da sam se susreo s ranijom, naivnijom i ne toliko fino dorađenom fazom, ali i zlatnim dobom s kultnim klasicima. U svakom trenutku sam uživao, nekad više, nekad manje i ne postoji neki dio koji je bio loš, samo oni dobri, vrlo dobri i odlični. Sjajno je Herge dočarao ovu veliku globalnu avanturu, uz nezaboravne glavne likove i poneke kultne sporedne (npr. Jolyon Wagg). Iako možda teško pada to što neću više čitati neke nove, meni nepoznate avanture, jedva čekam i veselim se ponovno upustiti u ovih 23 (minus cenzurirani i kontroverzni Kongo) jedinstvenih avantura. Doduše, u planu je da nakon ovog pogledam animiranu seriju iz 90-ih, čini mi se da dosta dobro dočarava avanture iz stripa. Onima koji nisu ovo pročitali, najviše moguće preporuke.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
6064 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 15/03/2021 :  10:06:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Tintin et Alph je pokušalo u svojoj verziji završiti nekoliko autora.

Ova verzija Yvesa Rodiera mi se čini prilično dobrom:http://objectif-tintin.nu/online/alph-art/?page=-1
Go to Top of Page

alexts
Advanced MemberSerbia
3229 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 15/03/2021 :  16:22:02  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Betmen987

Pozdrav!


Ako neko ima neki komentar ili savet, dobro bi mi došao :)Ima pitanje - jesi li uspeo da odštampaš nešto od toga? Ako jesi, kako izgleda?
Go to Top of Page

Betmen987
Starting MemberSerbia
23 Posts

Member since 27/10/2020

Posted - 01/04/2021 :  23:39:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Betmen987 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by Betmen987

Pozdrav!


Ako neko ima neki komentar ili savet, dobro bi mi došao :)Ima pitanje - jesi li uspeo da odštampaš nešto od toga? Ako jesi, kako izgleda?


Još uvek nisam, al kad odštampam, postaviću ovde.
Nadam se da će biti ok..
Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.31 seconds. Snitz Forums 2000