forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 14

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6597 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 26/11/2020 :  09:10:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SUPREME: Blue RoseScenarij: Warren Ellis
Crtež: Tula Lotay
Izdavač: Image
Žanr: metatekstualno-superherojski (ajmo reći)Blue Rose je vrlo neobičan strip i najjednostavnije bi ga se moglo okarakterizirati kao spiritualnog nasljednika Supremea Alana Moorea, iako ni to ne bi bio u potpunosti točan opis. Iako stvarno može funkcionirati kao svojevrstan epilog Mooreovog runa, dovoljno je drugačiji, kako tematski, tako i scenarističkim pristupom, da bi ga se moglo smatrati samostalnim uratkom koji ne robuje prijašnjim inkarnacijama ovog junaka.

Ellis ovdje povlači neka slična pitanja koja je i sâm Moore postavio kada je pisao Supremea, no za razliku od starijeg engleskog bradonje, mlađi engleski bradonja cijelu premisu skoro pa u potpunosti udaljava od klasične superherojštine te je mijenja u metatekstualno preispitivanje prirode stripovskih kontinuiteta, paralelnih univerzuma unutar priča te rebootanja univerzuma od strane "više sile", odnosno samog strip autora. Također, ukoliko vam ovakva premisa pomalo baca na Morrisonovog Animal Mana (pogotovo na zadnju trećinu tog runa), rekao bih da niste u krivu. Međutim, Ellis se ovdje prvenstveno fokusirao na značaj i upotrebu spomenutih pojmova, dok pitkost same priče postaje u potpunosti sporedna stavka. Ništa loše nema u tome ukoliko volite takve stvari. Blue Rose je poprilično hermetičan strip koji se neće dopasti svima niti to uopće pokušava. Njegov je cilj poprilično pravocrtan i stvari koje preispituje nisu ni zamišljene kako bi u njima uživao široki spektar čitatelja. Ukratko, Blue Rose nije superherojski strip, već je strip koji kroz prizmu eksperimentalnog pripovijedanja obrađuje neke od esencijalnih koncepata superherojskog žanra.

Za kraj, smatram li da je Blue Rose dobar strip? Pa, rekao bih da jeste, no ne mogu zamisliti da će se svidjeti velikoj većini čitatelja. Mislim da je ovo naslov za one ljubitelje stripa koji baš traže ovako nešto i kojima spomenuti način pripovijedanja nije stran.

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

KuntaKinte
Average MemberSerbia
951 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 26/11/2020 :  12:24:32  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Ha, meni u Supreme ništa nije bilo jasno

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6597 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/11/2020 :  08:33:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
MAZEWORLDScenarij: Alan Grant
Crtež: Arthur Ranson
Izdavač: 2000AD
Žanr: fantasyPogledajte ovu naslovnicu. Ma recite mi samo da vas ne privlači da prolistate strip? Recite, al neću vam vjerovati.

Mazeworld je avanturistički fantasy strip starog kova. Iako je originalno izlazio od 1996. do 1999. u britanskom magazinu 2000AD, odiše štihom onih old school fantasy stripova, kako pripovijedanjem, tako i crtežom. Srećom, taj duh koji ovaj strip posjeduje ostavlja poprilično svjež dojam te u niti jednom trenutku ne djeluje zastarjelo ili pretjerano naivno.

Mazeworld nam donosi točno ono što bismo i očekivali od njega: kvalitetan i maštovit fantasy fokusiran na borbu između dobra i zla, upoznaje nas s mnogobrojnim upečatljivim i pamtljivim likovima te čarobnim i stranim svjetovima koji samo čekaju da budu istraženi. Glavni lik je Adam Cadman, prvi čovjek u posljednjih 30 godina kojemu je u Engleskoj izrečena smrtna kazna vješanjem. U trenutku kada bude obješen, njegova svijest napušta tijelo i ovaj svijet te je prenesena u Mazeworld, fantastični svijet sličan kombinaciji srednjovjekovne Europe i civilizacija predkolumbovske Amerike. Kako mu i samo ime kaže, Mazeworld je pun gradova izgrađenih u obliku labirinata kojima vladaju okrutni vladari, dok se pobunjenici gerilski bore za slobodu. Nakon što se Adam Cadman po prvi put pojavi u Mazeworldu, pobunjenici u njemu prepoznaju reinkarnaciju mitskog heroja od prije tisuću godina, imena The Hooded One. Međutim, je li Mazeworld uistinu stvarni svijet ili tek pratimo halucinacije čovjeka na samrti? Odgovor, naravno, leži negdje u sredini.

Neočekivano sam naišao na ovaj strip i moram priznati da me zapravo na prvu zainteresirao crtež Arthura Ransona. Detaljan je, lijep i oku ugodan, odlično je obojan i jednostavno mami da svaki kadar proučavate što je duže moguće. Nisam nikakav ekspert za ovakav đir stripova, no mene je podsjetio na one klasične, elegantne avanturističke stripove u kojima podjednako mogu uživati i mlađi i stariji čitatelji. Priča koju nam Alan Grant ovdje priča je svevremena, sadrži sve one moralne kvalitete i značajke herojskog fantasyja koje jednako ciljaju na sve dobne skupine.

Recite svim svojim najdražim domaćim izdavačima da ovo želite čitati na materinjem jeziku
https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 27/11/2020 08:35:22
Go to Top of Page
Page: of 14  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000