forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Tex Willer
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 156

going going
Advanced MemberSerbia
3529 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 30/06/2015 :  14:34:24  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Opa! Rekioni na 160 strana na Teksu, nisam znao za to, mislio sam da je napisao samo onu jednu kratku pricu za kolorac.

A u redovnoj seriji majstorski tandem Bosseli/Font i povratak Dzima Brendona! To ce sigurno biti stripcina!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
9698 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 30/06/2015 :  14:44:18  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Del Vecchio slab na ovim tablama iz kolorca, njega nikakva boja ne može popraviti.

You Called It Resurrection, I Call It A Fairytale For Human Parasites, Your Kind!
Go to Top of Page

jaki
Advanced MemberCroatia
10400 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 30/06/2015 :  16:13:20  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
u ville male noge

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Willer
Junior Member

389 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 01/07/2015 :  18:14:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Pročitao sam napokon „Masku užasa“ i stvarno nevjerojatna, ali na žalost nimalo neuobičajena šteta za dokraja neiskorišteni potencijal Ortizova crteža. Nije prvi put da nam Nizzi uskraćuje mogućnost dubljeg uživljavanja u sudbinu svojih likova. Taj njegov strogo zadani temeljni okvir (problem – razgovor Texa i Carsona – istraga – nepredviđena zasjeda – rasplet) očito trajno pritišće svaki odlomak stripa i ubija potencijale kako neizvjesnosti tako preusmjeravanja pozornosti s temeljne radnje na okolnosti nekog novog karaktera ili događaja.

Nad razotkirivenim Lubanjom nismo se stigli zadržati niti približno dovoljno, kao niti nad obiteljskim odnosom kuće Ford. Zanimljivog osamljenika Francuza nismo uspjeli potpuno razumjeti i to zbog goleme količine teksta, koji nam nije ni predstavljen kao očekivana brbljavost agorafoba nakon dugutrajne šutnje nego kao robotsko naklapanje gramatički savršenih rečenica. U scenama potapanja broda s oružjem ili Texova pada u rijeku nismo ostali uskraćeni za dinamičan vizualni spektakl, ali pri raspletnoj otmici izostankom istoga ostajemo snažno razočarani.

U stripu uopće nije nikakav problem što je bijeli vođa pobunjenih Indijanaca bezbroj puta viđena tema, kao što niti tragičan rasplet ljubavnog trokuta, kao uzrok ovoga prvog, nije naročito impresivan početni detalj koji nam se do kraja tajnovito prikriva. Ali likovi koji su se našli u sitaciji koja povezuje ova dva bazična elementa priče imali su potencijal, i posredstvom Ortiza, prenijeti na čitatelja neke od svojih ključnih misli i osjećaja. Jedna zasjeda manje, jedan dugački istražni razgovor manje, i ostalo bi dovoljno prostora za neku usporenu scenu u kojoj Lubanja, pa i bez riječi, svojom osobnošću zaokružuje cjelinu djela. S majorom Parkerom to je još koliko-toliko prošlo (premda opet nedovoljno), barem onom pripremnom čašicom za susret s Texom i ponašanjem prilikom ispovijedi, za razliku od njegova suparnika i osjećaja ljubomore, mržnje i strasti koji su zapravo tek površno natuknuti.

Ortizov mračni stil, kraće i dulje okomite linije kojima potencira tamnu stranu karaktera te kontrastna izmjena planova najjači su aduti epizode, ali njih Nizzi definitivno nije dovoljno dobro iskoristio. Rufusov put u kanuu od svoje do Parkerove kolibe u prvome dijelu, primjer je kako se mogu kvalitetno spojiti Nizzijeva režija događaja i Ortizov izvanredan osjećaj za odnos čovjeka i prirode. Ali za razliku od sporednih događaja poput navedenog ili uspjelih akcijskih scena, autor nema pravu ideju produbljivanja glavne radnje, pa se onda utapamo u standardnoj gomili sličica gorenavedenog okvira svakoga Nizzijeva Texa koji kod ovog autora ne prestaju zauzimati neprimjereno mnogo mjesta...
Go to Top of Page

pcoro
New Member

Croatia
132 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 01/07/2015 :  22:29:53  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Maska užasa.. loša, loša. Onaj debeli negativac, pa onaj samotnjak, pa maska užasa - sve su to bili potencijalno zanimljivi likovi za jednu dobru krvavu treš epizodu ali nažalost nisu dobili priliku pokazati šta znaju.
Poanta epizode je bila ispuniti 330 stranica i autori su to ostvarili - svaka čast momci, skidam kapu.
U sjećanju mi je ostala scena kad Teks preživi pad u vodopad smrti koji nikad niko nije preživio, a za par minuta taj vodopad smrti preživi i konj tako da Teks može dalje slijediti indijance.
Go to Top of Page

Willer
Junior Member

389 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 01/07/2015 :  22:45:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Već je (pre)dugo Nizzijev veliki problem što mu svi likovi u svojoj bezličnosti toliko sliče jedni na druge da je to nekad stvarno krajnje nepodnošljivo. Kad zbog osnovne priče neki njegov lik (kao ovdje Francuz) samo zbog toga i grafičke izbedbe dobije potencijal za upečatljivu nadogradnju karaktera, ma dovoljno je da samo počne izgovarati te jednolične tupe rečenice i odmah nemaš dojam da nije riječ o bilo kojem drugom liku iz stripa. Pa barem da dinamiku i pucačinu dovede do vrhunca kopiranjem likova špageti-vesterna, ali ništa, niti to, praznina. A usporedbe radi, pa stvarno se moraš satrati da nađeš uopće dodirnu točku onih glavnih Nedužnih iz "Carsonove prošlosti", koliko se razlikuju jedni od drugih. Nevjerojatno...
Go to Top of Page

Willer
Junior Member

389 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 01/07/2015 :  22:56:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
pcoro, kakav ti je "Little Bighorn"? Meni je prvi dio standard, ok, ali zadnji dio mi je sjajan, napet prikaz bitke s naglaskom na ratnoj taktici i motivaciji glavnih aktera. Tex gotovo da smeta.

Nizzi me ugodno iznenadio, pokazao da još može. To je čak jedan mali paradoks, da mu scenarij ispadne toliko dobar u situaciji u kojoj zbog povijesti nema toliko slobodne ruke. A kada s pričom može što hoće, nagomilava klišeje svih vrsta.
Go to Top of Page

pcoro
New Member

Croatia
132 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 02/07/2015 :  21:25:31  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ma ni to me nije oduševilo. Zadnji Teks u redovnom izdanju koji mi je valjao mi je bio onaj Đavolja igla s Ortizom prije godinu dvije. Od tada su mi sve priče bezvezne, ova s Custerom mi je možda najmanje loša, uz onu jednodjelnu Civitellijevu Crna smrt (jer volim taj detaljan crtež, priča opet nevalja).
U Custeru je Teks samo promatrač, a ja to ne volim.
I bio je neprirodno tolerantan prema Custeru. U svakoj normalnoj epizodi gdje bi naletio na takvog oficira, Teks bi mu s par dobro odmjerenih udaraca pokazao što misli, a onda i s par gerilskih akcija doveo stvari u red. Ovdje sve nešto izviđa, čeka, i na kraju.. ne sjećam se više ni šta je bilo. Jesu li on i Carson išli prileć dok Custer i indijanci ne riješe razmirice? Znam da nisu bili od neke koristi.
Ja bi više volio da se tu išlo na alternativnu povijest i više akcije, nešto kao Tarantino u Inglorious basterds
Go to Top of Page
Page: of 156 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000