forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Sudjenje skolstvu
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

Beva
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
4470 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 08/12/2019 :  22:21:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

Ne volim kad seru po mojoj profesiji.Moj je dojam da najviše negativnosti o školstvu ovdje na forumu dolazi od profesora, konkretno od tebe i Delboja. Nije to način na koji ćeš braniti profesiju. Tražiš po svijetu najgore primjere lošeg ponašanja učenika i ističeš ih. Tako se stvara dojam da si frustriran i mrziš svoj posao. Ako misliš da time braniš svoju profesiju, varaš se. Samo stvaraš antipatiju kod ostalih jer ispada da želiš prikazati kako je vama najgore i kako imate posla s malim čudovištima.

A što se tiče stresa na poslu, svatko ga proživljava kad-tad. Sjećam se par neprospavanih noći kad nisam mogao prestati razmišljati jesam li odredio dovoljno armature na nekoliko stubova prizemlja objekta jer je investitor naknadno dodao kat, pa onda još goreg stresa kad shvatim da stubove treba ojačati i ostaje ti samo nada da izvođač još nije došao do njih.

Ne kažem, većina dana na poslu mi, kako godine prolaze, postaje sve manje stresna jer sam iskusniji, ali pretpostavljam da je tako i u školstvu. I za svaki posao je najbitnija motivacija. Ako to fali, mogu te plaćati koliko hoće i opet nećeš dobro raditi.

Polo 5:http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
11870 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 08/12/2019 :  22:30:06  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
Ne znam zašto mene spominješ, ja sam se isključio iz rasprave.
Go to Top of Page

mpavin
Advanced MemberNiue
6886 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 08/12/2019 :  22:30:47  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nagor

quote:
Originally posted by mpavin

quote:
Originally posted by nagor

Nisam tvrdio da imam najteži posao na svijetu. Meni tlak digne tvrdnja da je biti učitelj najlakši posao na svijetu.


Ako uzmem za primjer većinu mojih učitelja u osnovnoj i srednjoj to i je jedan od najlakših poslova na svitu.Ovisi o razredu.


Nisam mislio na to.
Npr. imali smo jednu profesoricu koja nije rekla ni rič o gradivu u 2 godine. A i inače nije ništa govorila.
Go to Top of Page

Beva
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
4470 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 08/12/2019 :  22:34:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by delboj

Ne znam zašto mene spominješ, ja sam se isključio iz rasprave.Ništa osobno, ti i Nagor prvi mi padnete na pamet kad pomislim na forumske profesore.

Polo 5:http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

nagor
Advanced MemberCroatia
12519 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 08/12/2019 :  22:43:42  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by delboj

Ne znam zašto mene spominješ, ja sam se isključio iz rasprave.Da, najpametnije. Topic je živi pijesak. :(
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced MemberCroatia
7536 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 10/12/2019 :  11:42:07  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by morski

nisam ubedjen da ce vece plate dovesti do toga da se vise i bolje radiA vidiš ja san ubedjen. Ali ne da će će radit više i bolje, nego da neće.


Dobro placen radnik je bolji radnik... ako je normalan, ako nije i ne zna svoj posao ne moze njemu nista pomoci da bolje radi.

Moje je misljenje da su dobri profesori zasluzili vece place... i ne samo oni. Sad se trebaju buniti panduri pa doktori pa privatnici pa svi redom dok gamad ne prestane pumpat lovu u crkvu, hercegovinu, svoj vozni park, svoja politicka orgijanja i ne pocnu mislit na malog covika koji hrani njihove debele guzice i guzice njihovih niškoristi rodjaka na izmisljenim radnim mjestima.


Tija san ti odgovorit odma ali nikako uvatit vrimena. Neznan odakle bi krenija kad je ova tema u pitanju, ali pokušat ću.
Apsolutno ne podržavan štrajk iz nekoliko razloga:
1.Ne podržavam štrajk zbog radnog isustva.
18 godina radnog iskustva u informatičkoj firmi kao konzultant za robno materijalno knjigovodstvo, obračun plaća i kadrovsku evidenciju. Ima san prilku radit u najvećim firmama, neke od njih su bile privatne, neke sisači proračuna. Ono šta je meni bilo interesantno u mome poslu je šta su svi ti projekti trajali po nekoliko miseci jer da bi nekome isporučija funkcionalan software moraš skužit sve procese i procedure koji se odvijaju u firmi, koja su zaduženja po radnim mjestima od šaltera do direktora, i koliki je obim posla na pojedinim radnim mjestima. Isto tako i obračun plaća je dio softwarea pa san ima priliku crno na bilo vidit koliko su ljudi plaćeni za poslove koje obavljaju. U tih 18 godina skužija san da u Hrvatskoj postoje 2 paralelna svijeta. Svijet sisača, i svijet nesisača. Diplomira san na pravnon fakultetu, ali budući nikad nisan radija u struci više se ne sićan skoro ničega, ali jedna stvar mi se usikla u pamćenje, a to je da obaveze moraju bit ekvivalentne pravima, pa se vraćan na 2 spomenuta paralelna svijeta u kojen se u jednom svijetu priča samo o pravima, a u drugom samo o obavezama. Vidija san svega, ali čisto za primjer ću navest situaciju iz jedne gradske firme. Dakle iako su prošli obuku i naravno potpisali da su je prošli, uredno su svaki tjedan mene zvali da odradin posal, i naravno dodatno to plaćali. Da je u privatnoj firmi djelatnik proša obuku i potpisa da je proša, a onda gazda mora dodatno platit da napravin posal toga djelatnika, djelatniku bi se iznos odbija od plaće. Kad je gradska firma u pitanju taj iznos će platit građani. Međutim, ono šta me resetiralo u toj situaciji je da u ponediljak kad san mora to doć napravit su zvali da ne dolazin jer kolegica ide u penziju pa imaju marendu. Nakon prvoga šoka jer mi je nepojmljivo da zbog marende jedan cili odjel praktički cili dan neće radit nabuloza ide dalje pa na moj prijedlog da dođen onda u utorak kažu nemoj jer u utorak radi marendu kolegica koja dolazi umisto ove koja ide u penziju. Monty Phyton. Najluđe od svega je šta kad sutra krenu u štrajk će ih ekipa podržavat jer su ovi jadni i potlačeni i 5000 Kn in je mala plaća. To šta objektivno zaslužuju maksimum od 1000 Kn nije bitno? To šta objektivno zaslužuju nogu u guzicu a ne cementirano radno misto do penzije isto nije bitno? Situacija je uz male razlike ista kod svih sisača, tako da sisači žao mi je ali budući san vidija neman iznutra, moju podršku nećete imat nikad.
Da budemo blizu temi spomenit ću da san ima priliku radit i u jednoj obrazovnoj ustanovi, i od tamo iman izrazito zanimljivo iskustvo. Za razliku od obračuna plaća koji je u privatnim firmama jednostavan, kod svih sisača je kompliciran jer na osnovicu za obračun se najčešće obračunava cijeli niz dodataka. Pokušat ću objasnit šta su ti genijalci izveli. Dakle uzmimo da je bruto osnovica da nan je lakše računat 10000 Kn. Na tu osnovicu profesor recimo ima 8% dodatka na doktorsku titulu, 10% za vjernost službi, 10% za smjenski rad, i 10% na minuli rad. Svaki taj dodatak se za sebe množi sa osnovicom, dakle to bi značilo da će taj profesor dobit osnovicu od 10000Kn, 1000 Kn za vjernost službi, 1000 za smjenski rad, 1000 za minuli rad, i 800 za doktorsku titulu. To bi bilo 10000+1000+1000+1000+800 sve skupa 13800Kn bruto plaće.
E u toj ustanovi su nevezano za zakonske odredbe i izvješće revizije imali svoju teoriju o obračunu. Nisu dodatke svaki za sebe množili sa osnovicom pa ih zbrojili, nego su jednostavno pomnožili sve dodatke, pa kad 10000Kn pomnožiš sa 8% i još tri puta po 10% dobiješ cifru od 14374Kn. U svakon slučaju, u toj ustanovi je zbog genijalne ideje kako obračunavat plaće svaki djelatnik u prosjeku prima 600Kn više. 600Kn na 80 djelatnika, u 12 miseci, ni manje ni više nego 600000Kn oštećenog proračuna godišnje.
Vrh svega je da su moju firmu napali jer nan nevalja software za obračun plaća.
Podržat ih u štrajku? Može kad prvo vrate sve šta su nezasluženo dobili.

2.Ne podržavam štrajk jar su razlozi za štrajk krivi.
Ide mi na živce patetika o dostojanstvu, nebuloze o kvalitetnijen obrazovanju i blebetanje o općem interesu.Isto ka i svi ostali koji štrajkaju, štrajkaše boli đon za bilo kakav opći interes, jedini razlog je vlastiti džep. Da nastavnici štrajkaju zbog toga šta učenicima moraju titrat jaja bi imali moju podršku. Da profesori tjelesnog štrajkaju jer ih pola nema dvorane pa improviziraju po učionicama bi imali moju podršku. Da profesori fizike i kemije štrajkaju jer nemaju opremljene laboratorije bi imali moju podršku. Da profesori glazbenog štrajkaju jer nemaju instrumente ili sredstva za odlaske na koncerte bi imali moju podršku.
Na žalost ovo je štrajk isključivo za vlastito dupe, i to u situaciji di su po svim parametrima plaćeni adekvatno za posal koji rade.

3.Ne podržavan štrajk kao roditelj.
Kao roditelj prvaša i sedmaša mogu reć da su napravili totalni kaos. Osin gradiva koje će se sad morat ubrzat i produženja škole do jebenog 25.06, napravili su mi ogroman problem jer ovaj prvaš se taman počea navikavat na školu i rutinu kad je krenija cirkus, a ovome sedmašu ionako hormoni rade 100 na sat, fokus na školu je zadnja rupa na svirali, i taman kad njega dovedeš u red, krene već spomenuti cirkus.
Sad je 10.12 ja iman osjećaj da smo na početku školske godine.

4.Ne podržavam štrajk kao dijete(vlastitih roditelja naravno).
Iz primjera vlastith roditelja mogu izvuć dvi različite situacije.
Mater cili život do penzije u brodogradilištu, i čuđenje kad je sve otišlo u vražju mater jer kaže da je splitko brodogradilište radilo izvrsne brodove. Je, radilo je izvrsne brodove i prodavalo ih ispod proizvodne cijene. Koga briga za produktivnost kad će brod platit građani. Ista stvar važi i za ostale sisače.
Otac mi je dobar primjer za usporedbu sa prosvjetarima. Iako je glazbenik, ima nekih stvari koje bi se mogle usporedit. Glazbenik u orkestru HNK ima slično radno vrime ka profesor u školi. Znači neka 3-4 sata na radnom mjestu, ostatak kod kuće u pripremi. Ono šta je profesorima priprema to je glazbeniku vježbanje. Kad san bija mali stari je vježba 4-5 sati svaki dan jer je tribalo naučit Carmen, Aidu, Turandota, 100 čuda. Kad san ima 15-20 godina stari je vježba sat-dva dnevno. Kad san ima 30 stari više nije uopće vježba. Ne zato šta je lijen, nego zato šta nakon 1000 puta odsvirane Aide šta ima više vježbat Aidu? Mislin da je stvar slična i sa pripremanjen nastave.
Posao glazbenika mogu usporedit sa poslon nastavnika i zato šta ni jedno ni drugo nisu poslovi koje možeš radit ako ih ne voliš. To su karijere u kojima nema love, i karijere za koje u startu znaš sve pluseve i minuse.
Meni je stari u svojoj branši bija vrhunski, i u orkestru HNK je doša do najviše pozicije do koje je moga doć. Prid kraj karijere kad mu je bila najveća plaća je dogura do 7500Kn, većinu karijere je radija za kikiriki. Je li kuka? Nije, jer je radija ono šta je izabra i ono šta voli, i jer je zna da od 1975. kad se zaposlija, pa do kraja karijere, osin ako u napadu ludila sikiron ne zatuče intendanta, ima osigurano radno misto i redovnu isplatu plače.

Doli sve stranke, živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 10/12/2019 11:55:29
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member3958 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 10/12/2019 :  13:07:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ne zamjeri, ali zaista mi se više ne da naširoko raspravljati na forumu. Uživo, uz pivu može. :) Razumijem tvoje razloge, ali se ne slažem s njima. Možda zato što imam uvid u život prosvjetnih radnika (mater, jedna bivša)...a da budem pošten lagao sam da nemam direktan interes jer mi je i sadašnja profesor iako ja to zaista ne gledam na taj način.
Poanta mog posta je ionako bila više općenita jer mislim da se u ovoj državi tribaju bunit svi redom kontra privilegiranih političkih kasti, ne vidim drugog načina da se stvari popravljaju kod nas. Da ih ima koji bi se tribali bunit prije njih, ima.
Imam i ja mulca, vjerovao ili ne na njega je štrajk djelovao motivirajuće.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
40926 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 23/12/2019 :  23:08:43  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
https://www.elespanol.com/sociedad/educacion/20191218/veronica-profesora-valladolid-ensena-dentro-disfraz-anatomico/452955661_0.html?utm_medium=Social&utm_campaign=Echobox&utm_source=Facebook#Echobox=1576741626

“The flows of energy and mineral nutrients through an ecosystem manifest themselves as actual animals and plants of a particular species”.

https://www.worldometers.info/coronavirus/


Go to Top of Page

nagor
Advanced MemberCroatia
12519 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 16/01/2020 :  11:50:09  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
40926 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 22/05/2020 :  18:34:39  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2184989

“The flows of energy and mineral nutrients through an ecosystem manifest themselves as actual animals and plants of a particular species”.

https://www.worldometers.info/coronavirus/


Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000