forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Crtani filmovi & co.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 30

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 17/07/2016 : 21:54:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteSpretno minimalističko kreiranje izravno dvaju a posredno četvero likova, emotivnost bez patetike, jednostavno a opet efektno kombiniranje 2D i 3D-animacije te uspjelo ublažavanje tjeskobnijih pasaža crnim humorom, odlike su Priče o medvjedu (Historia de un oso), debitantskog autorskog projekta čileanskog autora Gabriela Osoria Vargasa.

Neveselu obiteljsku priču jednog starog i osamljenog medvjeda doznajemo tijekom predstave s limenim marionetama u njegovu minijaturnom mehaničkom uličnom kazalištu, predstave koju za cijenu od jedne kovanice gleda znatiželjni dječak.

U toj predstavi tada mladi medvjed, njegova supruga i sin postaju žrtve sugerirano totalitarnog terora, onog kojeg nad stanovnicima njihova grada provode uniformirani djelatnici jednog cirkusa koji neke životinje uz uporabu sile otimaju iz njihovih stanova i odvode od njihovih najbližih.

Takva je sudbina zadesila i medvjeda, koji je jedne noći otet i odveden u cirkus, gdje je silom prilika postao zabavljač, sve dok naposljetku nije uspio pobjeći i sretno se vratiti obitelji.

Dojmljivo animiranom filmu sugestivnog ugođaja nelagode i tragike ne smetaju ni predvidljivost ni mjestimična formulaičnost.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/07/2016 : 10:12:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteSatirična (crno)humorna egzistencijalna drama Anomalisa, koju je kultni filmaš Charlie Kaufman (Sinegdoha, New York, scenariji za Biti John Malkovich, Adaptaciju, Vječni sjaj nepobjedivog uma, Ispovijedi opasnog uma) režirao u suradnji s lutkarom Dukeom Johnsonom, za Oscara i Zlatni globus nominirano je još jedno autorovo elaboriranje ljudske prirode i egzistencijalne nelagode.

Svi Kaufmanovi projekti, podjednako scenaristički kao i redateljski, načelno se žanrovski mogu definirati kao manje ili više humorne egzistencijalne drame, no bilo kakvim užim svrstavanjima i žanrovskim određenjima njegovim se filmovima zapravo čini medvjeđa usluga, jer se njihovo tematsko bogatstvo i značenjska punina time nužno i neizbježno reduciraju, pojednostavnjuju i osiromašuju.

Još od Biti John Malkovich Kaufmanove su omiljene teme pojedinačni identiteti i njihove nestalnosti, variranja istih i ulaženje u njih bilo kroz zanimanja likova ili doslovnom animacijom lutaka kao u ovom filmu, lažne predodžbe o ljudima, brisanja granica između fikcije i stvarnosti te etički aspekti motiviranosti postupaka protagonista, a sve to Kaufman istražuje posezanjem za intenzivnim metafikcijskim, filozofskim, moralističkim i metafilmskim poigravanjima.

U Anomalisi, adaptaciji vlastita kazališnog komada objavljenog pod pseudonimom Francis Fregoli, Kaufman tako kreira priču o krizom srednjih godina ozbiljno načetom Michaelu Stoneu, obiteljskom čovjeku koji je napisao bestseler-priručnik za usavršavanje poslovnih rezultata tvrtki, a sad odsjeda u hotelu u Cincinattiju gdje mora održati predavanje na teme iz priručnika.

Kaufmanova temeljna izvedbena strategija je ona očuđavanja gledatelja, pa svi likovi osim Michaela, neugledne djevojke Lise s ožiljkom na licu koju će u hotelu upoznati i s njom provesti noć, te njegovog malog sina kojeg vidimo pred kraj, imaju identična lica uz razlike tek u odjeći, naočalama, frizuri, boji kose ili njezine odsutnosti.

Također, svi likovi osim Michaela (glas Davida Thewlisa) i Lise (glas Jennifer Jason Leigh) govore istim glasom glumca Toma Noonana, a te bunjuelovske dosjetke izvrsno funkcioniraju, osobito u kontekstu protagonistove zamjetne paranoidnosti, njegove neurotičnosti i nesigurnosti, problematičnog braka, zategnutog odnosa sa suprugom i bezuspješnog pokušaja obnavljanja veze sa sad sredovječnom Bellom s kojom je deset godina ranije bio u vezi i koju je ostavio bez riječi objašnjenja.

Anomalisa (Lisa kao anomalija u ovom i ovakvom svijetu) je film u kojem karverovska priča „kratkih rezova“ biva razrađena Kaufmanu bliskim bunjuelovskim nadrealnim izvedbenim detaljima (u sekvenci sna Michael u podrumskom uredu pronalazi upravitelja koji je u njega zaljubljen, dok mu se deseci tajnica nude da spava s njima) i koji zavrjeđuje najtopliju preporuku.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/07/2016 : 10:16:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Osmominutni isječak Anomalise plus "setovi" i detalji sa snimanja:

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/07/2016 : 11:37:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteNa ovogodišnjem Animafestu Grand Prixom u dugometražnoj konkurenciji nagrađen je biografski dokumentarac "Čarobna planina" ("La montagne magique") rumunjske autorice Ance Damian.

Riječ je o različitim tehnikama i stilovima animacije realiziranoj dokudrami u koju su umetnuti i dokumentarni isječci kojima se redateljica, u suradnji sa suscenaristicom Annom Winkler, inventivno poigrava animirajući ih i oblikujući na gdjekad začudne, tendenciozno groteskne i pomaknute a u svakom slučaju vrlo efektne načine.

Djelo prethodno nagrađeno na festivalima u Amiensu, Gijónu i Karlovym Varyma središnji je dio autoričine trilogije započete izvrsnim filmom "Crulic – put na onaj svijet" prikazanom na Animafestu 2013. godine, trilogije posvećene junaštvu i neobičnim ljudskim sudbinama.

Protagonist je Adam Jacek Winkler, poljski disident, izbjeglica, aktivist, fotograf, novinar i pustolov koji je još u mladosti odlučio život posvetiti borbi protiv komunizma, a na to ga je nadahnula ne samo tragična sudbina brojnih članova njegove obitelji koji su od strane Sovjeta u travnju i svibnju 1940. zajedno s 22 tisuće sunarodnjaka pobijeni u šumi Katyn, nego i život slikara i dekoratera u Francuskoj tijekom 60-ih godina, kad se zbližio s tadašnjim poljskim oporbenjacima, kao i činjenica da je njegova supruga Maria Tworkowska u tzv. "procesu planinarima" osuđena na tri i pol godine zatvora.

Tražeći najbolji način za borbu protiv sovjetskog komunizma, Adam je naposljetku 1980-ih dospio u Afganistan gdje se priključio mudžahedinima te se rame uz rame sa zapovjednikom Massoudom, znanim kao Lav od Panjshira, borio protiv Rusa.

Inteligentno koncipirana u formi Jacekovih živih sjećanja koja on prepričava svojoj kćeri, "Čarobna planina" je dinamičan i dramaturški odlično komponiran kolaž raznorodnih tehnika i stilova animacije koji se gdjekad mijenjaju iz kadra u kadar, koji osvajaju domišljatošću i originalnošću pristupa te čija je posebna vrlina potpuni izostanak patetike.

Naprotiv, Jacek je u pripovijedanju duhovit i autoironičan, njegova hrabrost je obilježena bizarnostima i apsurdom, a sve to priči daje dodatnu gledljivost, šarm i aromu autentičnosti.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/07/2016 : 09:21:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteOdličan film Nedjeljni ručak (Le repas dominical) scenaristički i redateljski potpisuje Céline Devaux, autorica afirmirana hvaljenim biografskim crtićem Život i smrt presvijetlog Grigorija Efimoviča Raspućina iz 2012. godine.

Riječ je o ostvarenju koje osvaja iskrenošću, duhom, humorom, ironijskim pristupom, zanimljivim i oštroumnim opservacijama ljudske prirode i karaktera, učinkovitim varijacijama korištenja glasa formalnog protagonista i naratora u offu, kao i poigravanja intenzitetima i registrima istog, jer protagonist povremeno i vrišti, a sve u cilju dočaravanja dominantno ritualiziranih zbivanja i razgovora na nedjeljnim ručkovima u stanu njegovih roditelja.

Baš kao i njemu, a on je mladi Jean u očima svih ostalih presudno obilježen svojom homoseksualnošću, ti ručkovi svima koji se na njima okupljaju predstavljaju gnjavažu koja se jednostavno mora odraditi, ako ni zbog čega drugog a ono makar iz pristojnosti i unutarobiteljskih odnosa, iako bi svi željeli biti negdje drugdje i raditi nešto drugo.

Ljudi okupljeni oko stola su Jeanova majka koja se intenzivno prisjeća svoje mladosti i ljepote, na kojima zavidi sinu, mladićev otac koji se skanjuje razgovarati o bilo čemu vezanom uz sinovu seksualnu orijentaciju, ali će ipak stati na njegovu stranu kad krenu otrovne zadjevice mladićevih dviju tetki, usidjelica kako ih Jean vidi bez osobnog života i ikakvih obveza, baka koja ništa ne govori ali se znakovito ponaša.

Sve njih autorica oslikava sardoničnim humorom uz sjajna minimalistička karakterna profiliranja, također uz učinkovito pribjegavanje groteski i pretjerivanjima kojima je predočeno mladićevo viđenje obiteljskog mikrosvijeta.

Spomenuto njegovo povremeno vrištanje praćeno spretnom uporabom glazbe dodatno doprinosi plastičnom oslikavanju likova i situacije, kao i naglašavanju emotivnijih dionica u kojima ima i egoizma, povrijeđenosti, zamjeranja, odbojnosti, prikrivene agresivnosti, taštine, želje za bijegom i nepripadanjem, odnosno svega onoga što obilježava odnose u svim obiteljima.

A ti su odnosi i bizarni i groteskni, pa tako majčina priča o mladosti biva ilustrirana njezinim odrazima u posuđu i priboru, dok mlada i razodjevena zavodi muškarce i vodi ljubav s njima, otac na sinovu glavu izlije bocu alkohola a tetke neurotično i nekontrolirano plešu izvodeći grimase i tjelesno se deformirajući.

U svemu navedenom razvidna je autoričina tendencija za estetizacijom odvratnosti pa i vulgarnosti, ona skupa s mladićem uživa u njegovu nihilizmu i želji za pripadanjem drugačijoj obitelji, no tako je sve do točke u kojoj sve ipak u dovoljnoj mjeri sjeda na svoje mjesto, jer je sve ionako zadano i neizbježno, pa će se svi opet u istom sastavu naći i sljedeće nedjelje, da bi vodili iste razgovore i prolazili identičan ritual.


Na YouTubeu je čitav film, ali bez engleskog titla a sa španjolskim. Pa tko zna francuski i(li) španjolski...

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 31/07/2016 : 16:53:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with QuoteU Velikom natjecanju tj. konkurenciji kratkometražnog filma na ovogodišnjem Animafestu stručni ocjenjivački sud je Grand Prix dodijelio vrlo dobrom crtiću Kraj igre (Endgame) autora Phila Mulloyja, učinkovito minimalističkom animacijom realiziranoj zabavnoj satiričnoj crnohumornoj storiji o dvojici prijatelja koji se vikendom zabavljaju igrajući „ratne igre“.

Isprva benignu i duhovitu storiju koja imponira efektnim dvodimenzionalnim predočavanjem prostornosti i perspektiva, autor gradiranjem crnog humora i pomaknutih situacija postupno pretvara u tamnim detaljima i naznačenom mizantropijom obilježenu u završnici pesimističnu priču o ljudskoj nehumanosti i o tome kako naizgled benigna zabava može dovesti do tragičnih rezultata.

Nažalost, s protjecanjem filma stječe se dojam da Mulloy nije bio siguran, ili pak da nije znao kako zaključiti cjelinu i metaforički poentirati, pa se pred kraj gubi u nizanju istina duhovitih ali i nepotrebnih bizarnosti i apsurda, uz pretpostavljivi izgovor da su ljudi i rat jednostavno takvi.

Ako se takvo objašnjenje i prihvati, ostaje činjenica da film koji izvrsno počinje te većim dijelom razvija priču i ideju u završnici pada na značenjskim i simboličkim razinama.

Inače, Mulloy je autor ne sasvim ujednačenog ali u cjelini vrlo uspjelog serijala Deset zapovijedi (The Ten Commandments) i sjajne nagrađivane trilogije Netrpeljivost (Intolerance).


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12558 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 12/08/2016 : 18:23:20  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12558 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/08/2016 : 12:13:18  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12558 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/08/2016 : 12:47:27  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1456 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 02/09/2016 : 10:53:00  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
http://viralcola.com/disney-hiding-secret-right-front-faces-youve-never-noticed-heres-proof/

Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12558 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 26/09/2016 : 10:56:30  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Planet Unknown:


Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 18/04/2017 13:39:12
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12558 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 13/10/2016 : 11:38:24  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Inside Out:
http://www.imdb.com/title/tt2096673/

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 18/10/2016 : 10:51:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Tom McGrath, redatelj hit-trilogije "Madagaskar" i "MaksimUma", stiže s crtićem "Mali šef" ("The Boss Baby"), adaptacijom knjige Marle Frazee, koju je u scenarij pretočio Michael McCullers iz "Austina Powersa: Špijuna koji me hvatao", "Austina Powersa u Goldmemberu", serijala "Saturday Night Live" i crtića "Mr. Peabody i Sherman".

Produkcija je DreamWorksova, a trailer ne izgleda loše...

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 16/12/2016 12:28:15
Go to Top of Page

DragonSlayer
New MemberCroatia
266 Posts

Member since 22/01/2013

Posted - 18/10/2016 : 13:13:44  Show Profile Show Extended Profile  Send DragonSlayer a Private Message  Reply with Quote
Vidio sam trailer za ovaj film prije par sati i djeluje mi previše montono, ovako odoka baca na prvi dio Garfielda...

When I die, I want to die like my grandfather who died peacefully in his sleep. Not screaming like all the passengers in his car.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/11/2016 : 11:50:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Vrlo šarmantan i pozitivno infantilan šestominutni Pixarov "Piper" scenarista i redatelja Alana Barillaroa:


http://www.dailymotion.com/video/x500hyf_piper-pixar_news


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik22256 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 04/11/2016 : 14:05:58  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Nego, nesto bzvz trazio po internetu i naletio na informaciju da je crtani Tom i Jerry osvojio 7! Oskara (13 nominacija).
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 04/11/2016 : 20:30:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Da, oni genijalni i najbolji iz 40-ih, s Tomom kao klaviristom kojeg izluđuje Jerry, kad obojica bude Bulla koji želi spavati, a uvijek nastrada Tom, kad Jerry dobije cimera i štićenika Mrvicu, kad se čitav stan zaledi pa oni kližu, itd.

Sjajni crtići, a i sad se lako zakačim kad na njih naletim na RTL Kockici.


Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 04/11/2016 20:31:46
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnikCroatia
8485 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 07/11/2016 : 18:01:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message  Reply with Quote

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Beren
Advanced MemberMontenegro
3793 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 07/11/2016 : 20:49:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote


Odličan!

Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12558 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 07/12/2016 : 17:51:36  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Vaiana:
http://www.imdb.com/title/tt3521164/

Your Name:
http://www.imdb.com/title/tt5311514/

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced MemberCroatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/12/2016 : 12:27:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Novi trailer "Malog šefa" ("Boss Baby") Toma McGratha, Izgleda simpatično.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11677 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 06/02/2017 : 20:47:56  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
JACK SE VRATIO!

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12558 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 15/03/2017 : 11:34:46  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Trollhunters:
http://www.imdb.com/title/tt1734135/

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12558 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/04/2017 : 13:47:47  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Bendito Machine V:


Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 20/05/2017 : 15:01:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message  Reply with Quote
Pogledah Sausage Party. Što reći osim čista genijalština.

P.S. Nerado priznajem, ali nagor je bio u pravu - Za Zootopiu je ovo svemirski brod.

Trljam ruke.
Go to Top of Page
Page: of 30 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000