forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Fatalna
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

pcoro
Senior Member

Croatia
1465 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 28/11/2021 :  20:48:32  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Nakon što sam do sad bezveze srao, konačno sam i pročitao strip. Dobar je! Idealan za čitanje za neki hladni, mračni kišni vikend, kao što je bio ovaj. U prvoj knjizi su prva dva trejda gdje priča počinje u 50tima pa se nastavlja u 70tima. Ima tu fatalnu ženu, noir šmek, primjese horrora, sve kako treba da lijepo uvuče u radnju. U drugoj knjizi je onda jedan trejd pauze gdje se objašnjava prošlost lika, vuku neke poveznice sa poviješću, tako to i onda su zadnja dva trejda krešendo i rasplet. Bilo je nekih glasova po forumu da je priča prerazvučena ali meni je baš lijepo legla. U nijednom trenutku mi nije bilo dosadno. Možda se činilo razvučenim dok su se čitali svesci ili trejdovi pa je izgledalo da se mjesecima ništa ne dešava ali ovako, kad se čita u dva dana je priča sasvim dobra.

Burbaker je napisao da je ovim stripom htio dati dubinu liku fatalne žene i na neke način dedemonizirati je, u skladu s današnjim trendovima. Rezultati su mu po meni polovični - uspio je sa dedemonizacijom ali ne bi rekao da je dao neku posebnu dubinu glavnom liku.

Također je Burbaker htio iskoristiti i Lovecraftovu mitologiju i osjećaj kozmičkog užasa koji je ovaj opisivao, ali mislim da ni tu nije do kraja uspio. Ok, ima tu pipaka, krvi i jeze ali strip nije istinski zastrašujuć niti mističan. Nema one mitologije kakvu je Mignola stvorio za Hellboja i B.P.R.D.,a nema ni one kozmičke jeze i osjećaja neopisivog zla i izopačenosti kakav je npr. Moore uspio postići u Neonomiconu i dijelovima Providencea.

Zapravo je Fatale kao Kriminal sa magijom i pipcima. Nešto slabije od Kriminala i Zatamnjenja ali i dalje zabavno čitanje.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
1465 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 28/11/2021 :  20:59:59  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Dosta je bilo zamjerki i da se radnja ponavlja, tip se ludo zapali u Fatalnu i nešto strašno se dogodi, pa onda opet tako i opet. Meni ovo nije smetalo, bit stripa je baš to, da prikaže moć i prokletstvo te fatalne žene, kao što se npr u Spidermenu uvijek ponavlja letanje po zgradama i bacanje mreže. To mora biti tako, to je taj lik, to je njegova sudbina. Zavođenje se ponavlja više puta unutar cijele priče ali sa varijacijama, nije uvijek isto nego ide prema kulminaciji koja na kraju i dođe.

Moram pohvaliti i izdanje, stvarno je fantastično. Veličina taman, debljina isto, ugodno za čitanje. Da je jedna knjiga bilo bi previše. Šteta da je Fibra tek sad našla ovaj idealan format za Amerikance, po meni bi recimo Swamp thing bio idealan u ovakvom formatu. I Sandman.
Jedina mana je što su one neke dodatne ilustracije na kraju, koje se portežu na dvije strane ispale bezveze, ne može se toliko raširiti knjiga, a da crtež izgleda kako treba.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000