forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 MAKONDO predstavlja: ČUDOVIŠTA (Bari Vindzor-Smit)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

naker
Senior Member2730 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 15/06/2023 : 20:54:03  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Stigao i do mene primerak ovog stripa i Makonđani svaka čast što ste se ovaj put odlučili za mat papir, strip ovakvog pedigrea to zaslužuje. Zaista prelepo izdanje

Ovo ima da ostavim za kraj čitanja poslednje nabavke, najbolje za kraj
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2008 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 15/06/2023 : 22:22:51  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Trebalo je im samo 10+ godina, nesto kao i VC da promeni tragikomicnog Blazinu.
Go to Top of Page

naker
Senior Member2730 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 27/07/2023 : 21:35:55  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Teško je opisati taj osećaj kada dugo iščekuješ neko delo i imaš visoka očekivanja od njega, i onda kada ga konačno pročitaš strip prevaziđe sva tvoja očekivanja i ostavi te bez teksta jer si imao priliku da čitaš i gledaš jedno remek-delo. Ovo je takav tip stripa. Svi hvalospevi i Eisner nagrade koje je ovaj strip pokupio su zasluženi, jer time je ispravljena kosmička nepravda kada su DC/Marvel hteli da cenzurišu njegove radove, 40. godina rada na jednom stripu je dug period, ali stpljenje se isplatilo i BWS je stvorio remek-delo koje zaslužuje da nosi epitet magnum opusa ovog autora.

Američki vojno-naučni eksperiment u maniru Kapetana Amerike i Vulverinovog Oružja X pokušava da stvori supervojnika, ali koristi nacističku vojnu tehnologiju upitne moralne i etičke vrednosti koja neželjeno dovodi do stvaranja hulkolikog čudovišta ogromne snage, ali ogavnog izgleda i uništene psihe usled doživljenih trauma iz detinjstva. Da li je veće čudovište stvorenje koje izgleda kao Frankenštajn ili naučnik koji ga je stvorio? Iako značajna minutaža u stripu otpada na ovaj eksperiment i vojni triler, strip je pre svega jedna porodična drama o familiji čiji američki san biva uništen povratkom glave kuće iz WWII, ali sa ekstremnim slučajem PTSD sindroma. Tužna, teskobna, na momente jeziva, ali pre svega ljudska priča koja dira u dušu i koja nas tera da se zapitamo ko su istinska čudovišta na ovom svetu.

Način pripovedanja je ono po čemu je ovaj strip specifičan, počev od nekih tehničkih stvari jer deluje kao da je BWS izmislio novi redosled čitanja. Oblačići se čitaju s leva na desno, od gore ka dole, ali pošto se poslednji oblačić u donjem desnom uglu prostire i na sledeći kadar ili je povezan sa sledećim oblačićem, sledeći panel se čita od dole s leva na desno, pa tek onda gore s leva na desno. Sam način pripovedanja je nelinearan, iako radnja skače između prošlosti i sadašnjosti, strip teče polako, nigde ne žuri, nekada dijalozi između dve osobe mogu da traju i po desetak stranica, sve je koncizno i matematički precizno postavljeno, ovde se najbolje vidi koliko forma grafičkog romana odgovara načinu pripovedanja ovog autora. Još jedan mali detalj; obratiti pažnju na dnevnik koji piše supruga. Na početku kada je srećna i uzbuđena zbog povratka svog supruga sa ratišta, njen rukopis je lep i čitak, ali kako počnu da se gomilaju problemi i stres, njen rukopis postaje ružniji, teže se čita, češće pravi greške, češće se pojavljuju preknjžene reči. Mali detalj, ali bitan uvid u stanje njene psihe i sunovrata života ove nesrećne porodice.

Čitao malo osvrte po netu gde neki kritikuju kraj stripa i korišćenje magije i vudua koje kao da je proizašlo iz Kingovog Shininga. Ne slažem se sa ovim, autor nije pribegao korišćenju jeftinog scenarističkog rešenja u deux ex machina maniru, već je u ranoj fazi stripa nagovestio mogućnost korišćenja vudua. Jasno se vidi da je BWS koncizno i strpljivo gradio priču, i da je stvari tačno posložio onako kako on želi, i da je imao u vidu kraj i epilog priče. Zapravo, ovaj strip ima dirljivu i lepu završnicu, odličan balans sa radnjom stripa koja se u velikoj meri bavi poprilično teškom tematikom.

Vizuelno govoreći strip je savršen, pozivam vas da nađete neku manu ovom crtežu. BWS je odličan crtač, nebitno da li govorimo o njegovom inovativnom stilu na Konanu, sad već kultnom Vulverinovom Weapon X, ili nekom trećem stripu. Ali 16. godina je prošlo od njegovog poslednjeg stripa, i dok umeće kod njegovih kolega crtača često zna da degradira sa protokom vremena kako postaju stariji, BWS ne samo da je uspeo da održi visok nivo već je uspeo i da ga pobošlja. Tehnika dovedena do savršenstva, odlična gestikulacija, i verovatno najbolje tuširan strip koji sam ikada video. Crtački grom gromova.

Još jednom pohvale za kvalitet Makondovog izdanja, odličan izbor papira za strip ovakvog crteža, izdanje dostojno kvaliteta samog stripa. Kada neko bude pravio listu najboljih grafičkih romana od '00 pa na ovamo, i ako se Čudovišta ne nađu u top 5, mislim da tu nešto ozbiljno ne štima. Ne gubite vreme na prosečne stripove, častite nekad sebe sa vrhunskim ostvarenjem, Monsters je remek-delo, ovaj strip treba doživetiEdited by - naker on 14/08/2023 21:34:09
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000