forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Noći strave i užasa - Forum živih mrtvaca
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 29

Shaner
Senior Member

Croatia
2618 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 27/01/2019 :  12:48:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ona scena plesa je toliko fantastična da ga vrijedi pogledati samo zbog nje. Ja sam ga nažalost propustio pogledati po drugi put u kinu, ali to ću ispraviti doma prvom prilikom.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 27/01/2019 :  14:57:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
E, hvala na komplimentima Shaner, iskreno već dvije nedelje pokušavam da nađem dovoljno slobodnog vremena i volje da napišem malo duži osvrt na Suspiriju, tako da ću ovdje biti kratak.

Po mom mišljenju, ovaj rimejk u potpunosti žrtvuje iracionalnost, zadiranje u nesvjesno, simboliku i estetiku arđentovog filma, gubeći time i onaj sloj bezvremenosti na kome film bez problema komunicira sa gledaocem, nastojeći da "usidri" priču u konkretnu vremensku epohu, istorijska dešavanja, i politički diskurs preispitivanja odgovornosti u hijerarhijskim strukturama represije (što ovdje coven, i pored površinskog feminizma, nesumnjivo jeste). Dakle, žrtvuje se bajkovitost i bezvremenost filma zarad dnevno-političkog diskursa, površnog i emocija lišenog intelektualizma, koji svjesno, planski, cilja na "respektabinost" i "avangardnost", usput žrtvujući autentičnost. Drugačije rečeno: nova Suspirija ne "diše", već više djeluje kao vještački proizvod koji pozira publici. Mislim da se to vrlo fino uklapa u današnji zeitgeist.

Ako pogledamo likove, nijedan od njih nije do kraja razrađen, apsolutno su nejasni motivi koji pokreću i glavnu junakinju i veliki dio ostalih likova; oni su lišeni čak i onog osnovnog pokretača likova u hororu - motiva za preživljavanjem, pa čak i radoznalosti, pasivno se teturajući od dešavanja do dešavanja. I pored relativno dobre glume Dakote Džonson, lik koji su napisali za nju je apsolutno bezličan, neupečatljiv, nema nikakvu ulogu u radnji sve do samog kraja, koji je, istina, bogat simbolikom, ali ni na koji način se ne nadovezuje logično na ostatak razvoja lika. Može se reći i da sve talente počne da ispoljava preko noći, kao da je svojevrsna vještičja "mary sue" (mislim da ti je poznat izraz sa tv tropes).

ukoliko gledamo film kao horor, i tu mu se može mnogo štošta zamjeriti: previše je indirektan, zamrljan i sakriven, previše se diči svojim plesnim koreografijama da bi izazvao istinski, nepatvoreni užas. JEdina zaista odlična scena jeste smrt Olge, koja je, doduše, jedna od najjezivijih i najmaštovitijih scena smrti koju sam odavno vidio. Konačna kulminacija je uronjena u jaku simboliku, ali praktično jedini aspekti koji funkcionišu jesu ogoljavanje srca i mahniti dionizijski ples preživjelih balerina na kraju. Izgled frau Markos, biće koje je prizvano, te scene smrti - su mi više groteskne, na ivici parodičnosti, negoli istinski strašne. Dobro, ovdje se može raditi o razilaženju u estetici.

Najgori zločin nove SUSPIRIJE je potencijal i zato sam dodatno strog prema njoj: imala je toliko potencijala! koji se i dalje vidi na svakom koraku! Elementi filma koji beskrajno obećavaju jesu svojevrsno pomjeranje arđentove priče kroz psihoseksualnu sferu razvoja: originalna SUSPIRIJA je preispitivanje strahova i arhaizama djetinjstva, iz jedne za odraslu osobu potpuno sumanute pozicije. Nova Suspirija je mogla pozicionirati iste arhaične strahove, sukobe i anksioznosti (Dobra i Proždiruća majka, uništenje pogledom, riječju, mrakom; raspadanje i uništenje tjelesnog i psihičkog Ja) u područje buđenja ka odraslosti (adolescencije), cvjetanja seksualnosti i ponovnog buđenja starih aveti i strahova u borbi za odraslost. Ovih elemenata ima (postajanje Majke iz pozicije Djeteta; preuzimanje odgovornosti za svoje postupke), ali oni su apsolutno zatrpani i nerazvijeni, jer im nije dato dovoljno prostora u filmu, niti su estetski uočeni, istaknuti, oblikovani. Umjesto toga smo dobili krajnje plitke paralele autoritarizam-holokaust-ćutnja i prikrivanje odgovornosti, težnja starijih generacija da produže svoje bivstvovanje manipulacijom i žrtvovanjem mlađih, uloga svjedoka, itd.

eto, to je otprilike sve što mi smeta.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

Shaner
Senior Member

Croatia
2618 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 28/01/2019 :  17:39:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Hvala na osvrtu!

Moram priznati da ja nisam zagrebao ni približno toliko duboko kao ti. Više-manje sam se zaustavio na razini čistog audio-vizualnog utiska, koji je u mom slučaju stvarno jak. Nećkao sam se tu večer da li da odem u kino ili doma, bio sam gladan, umoran i pospan, na kraju se ipak odlučio za kino i jednom kad je počeo film zaboravio na sve navedeno te bio praktički u transu slijedećih dva i pol sata. S originalnom Suspirijom je s druge strane bilo upravo suprotno, krenuo sam gledati film u idealnim uvjetima i u jednom trenutku se počeo dosađivati te se na kraju praktički prisilio završiti ga.

S obzirom da si očito fan Argentovog filma, jasno je da neizbježna usporedba kod tebe ima drugačiji rezultat. Složio bih se da se Guadagninov film bavi drugačijim temama, ali nikako ne bih rekao da je vještački i lišen emocija. Možda tako djeluje zbog hladnoće kojom odiše (setting, boje, likovi, sve je puno suzdržanije nego kod Argenta), ali meni je bio itekako emotivan (jedino me nije do kraja kupila priča s doktorom Klempererom i njegovom ženom). Pada mi na pamet usporedba Mondriana i Pollocka, gdje je prvi "stroži" ili "kontroliraniji" u svom izrazu dok je drugi "slobodniji", iako su, naravno, oba vrlo proračunata.

Što se likova tiče, ako ništa su kompleksniji i upečatljiviji od Argentovih. Po meni glavna junakinja od malih nogu zna/osjeća za što je predodređena, kao što se vidi u onoj flashback sceni sa zemljopisnom kartom, a što se talenata tiče, ona i je vještičja "Mary Sue", zar ne? Inače, izraz mi nije bio poznat, ali srećom tu je google.

Meni se posebno svidjelo što u ovoj školi plesa ples zapravo ima ulogu, i te scene su mi odlične, s naglaskom na onu koju si i sam spomenuo. Činjenica je da je Guadagnino u film/priču uvrstio sve i svašta i to ne sve jednako efektno, a i intelektualizam koji spominješ je očigledan, no meni ne i nešto negativno. Tu sam se recimo sjetio Blade Runnera 2049 u kojem se (za razliku od prvoga) osjeća da je rađen s predumišljajem i da je cilj bio napraviti "intelektualan" film, ali je svejedno odličan i po meni je uspio pokazati da to nije nužno loša stvar.

Eto toliko od mene za sada. Imam namjeru uskoro ponovo pogledati film pa ću onda, nadam se, imati i nešto konkretnije za reći.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 28/01/2019 :  22:56:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
haha, da, arđentova suspirija mi je u top 5 horora i jedan od dražih filmova uopšte. baš sam bio uzbuđen zbog rimejka itd.

ma film svakako zaslužuje više gledanja, očito ovdje imaju ulogu i razlike u estetici i temperamentu, ja više volim neobuzdanije, razigranije filmove, ova suspirija mi je zaista bila hladna sa ispranim bojama, jesenje-zimskim berlinom, nagovještajima u nagovještajima itd. Fuzija plesa i naracije jeste pretežno odlična, međutim, eto, vidiš, meni bi bila bolja da su iskoristili transformaciju nekog klasičnog plesa - kao što je uradio Aronofski u crnom labudu - nego neki izmišljeni ples, Volk i slično, "primalni krik", itd., prosto mi neuvjerljivo izgleda.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

Shaner
Senior Member

Croatia
2618 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 28/01/2019 :  23:29:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Meni se baš ta upotreba modernog plesa svidjela (kao i ona Labuđeg jezera u spomenutom i meni izvrsnom Black Swan), a mislim da i nosi neku svoju poruku. Kad ga je ono Madame Blanc kreirala, četrdeset i neke?

Evo Volk ipak nije u potpunosti izmišljen ples! Mislim, naravno da je, samo ne za potrebe ovog filma.

https://www.vulture.com/2018/10/suspiria-choreographer-damien-jalet-explains-the-films-dance-scenes.html


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

pcoro
Junior Member

Croatia
464 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 02/02/2019 :  20:51:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Gledao sam neki dan novu Suspirio i bila mi je filozofski bezveze, kao što Mihelj kaže i vizualno fascinantna kao Shaneru.. danas možda pogledam staru, da vidim kako će mi sjest.
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member3693 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 31/03/2019 :  07:48:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
umro Joe Pilato
http://www.dreadcentral.com/news/291530/rest-in-peace-joe-pilato-of-day-of-the-dead-has-passed-away/
Go to Top of Page

fandango
Average Member729 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 12/06/2019 :  10:19:40  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
Uskoro novi film Arija Astera (Hereditary).

The Wicker Man, anyone?

Go to Top of Page

swamp thing
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
3514 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 12/06/2019 :  18:34:03  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Isto sam pomislio kad sam gledao trejler. Vidjećemo, Hereditary mi je bio solidan.
Go to Top of Page

motorista
Starting Member

Serbia
92 Posts

Member since 16/02/2019

Posted - 13/06/2019 :  02:56:18  Show Profile Show Extended Profile  Send motorista a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by fandango

Uskoro novi film Arija Astera (Hereditary).

The Wicker Man, anyone?Klaus Kinski sa blagom alergijom.
Go to Top of Page

fandango
Average Member729 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 13/06/2019 :  09:09:42  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote


Vrlo blagom. Ni meni Hereditary nije bio toliko los, ali sudeci po njemu i po ovom forspanu Aster je stilist koji varira vec vidjene teme. A Midsommar cu gledat s gustom, cisto da vidim koliko su krivo Ameri prikazali ovaj tradicionalni svedski praznik koji je velika zurka puna alkohola, sege, sore i seve.
Go to Top of Page

fandango
Average Member729 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 14/06/2019 :  07:48:54  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
Roman Doctor Sleep je nastavak Isijavanja.

Go to Top of Page

vukozec
Senior Member1513 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 14/08/2019 :  11:01:28  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Der Fan/The Fan/Trance (1982., Eckhart Schmidt)

Opsjednutost celebrityjima, idolopoklonstvo njihovih slika i postera, nacistička simbolika i look androginog robota, coming-of-age kroz seksualnu i spolnu konfuziju i negiranje tradicionalnih autoriteta, [spoileri] nekrofilija, kanibalizam i maloljetna golotinja. German shock, not shlock.

Joy Division su se prvo zvali Warsaw po Bowiejevom instrumentalu iz njegove berlinske faze. Onda su iz knjige House of Dolls uzeli ime Joy Division po nazivu za zarobljenice u nacističkim koncetracijskim logorima koje su služile za seks. Soundtrack za film je djelo grupe Rheingold, čiji pjevač Bodo Staiger je u glavnoj muškoj ulozi, i koji su svoje ime uzeli po Wagnerovoj operi. Berlin Bowie + Joy Division + Wagner = nacističko-seksualni podtekst i sintetička gotika soundtracka.

Go to Top of Page

fandango
Average Member729 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 02/09/2019 :  10:18:06  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
Vraca nam se Candyman:

https://bloody-disgusting.com/movie/3535123/jordan-peeles-candyman-confirmed-set-2020-release/

Nije reboot, vec nastavak.
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member1513 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 05/09/2019 :  17:14:36  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
https://www.pastemagazine.com/articles/2019/07/best-horror-movies-of-all-time-century-100-years-films.html

100 dana, svaki dan proglašenje najboljeg horora neke godine, počevši sa 1920. Stili su do 1963.

Moj score zasad 13/44 iliti 30%. Sigurno će se popraviti u nastavku.

Možemo se igrati pogađanja za nastavak.

Best of 1964: 2000 Maniacs, Blood and Black Lace... Kladim se ipak da će biti Onibaba.
Go to Top of Page

RadioClash
Average MemberBosnia and Herzegovina
728 Posts

Member since 20/11/2015

Posted - 05/09/2019 :  17:48:48  Show Profile Show Extended Profile  Send RadioClash a Private Message  Reply with Quote
The Last Man on Earth, The Masque of the Red Death, The Night Walker i Kwaidan. Onibaba sigurno.

"I’ll have two number 9s, a number 9 large, a number 6 with extra dip, a number 7, two number 45s, one with cheese, and a large soda."
Go to Top of Page

Shaner
Senior Member

Croatia
2618 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 05/09/2019 :  20:40:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Super im je ideja. Ja sam sramotno slab za sada, tek 5/44. Većina toga mi je već godinama na listi, ali nikako pogledati.

Što se tiče 1964. i ja bih rekao da će biti Onibaba.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

fandango
Average Member729 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 05/09/2019 :  21:08:37  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
Dobra ideja! U 1964. jos od navedenog i Hush Hush Sweet Charlotte i Ligejin grob da istaknemo. Bit ce Onibaba.

Naredne godine, 1965: Repulsion, Planet of the Vampires, I Saw What You Did, The Nanny, Cure of the Fly...

Ocito je da ce biti Polanski.

Od filmova iz sezdesetih sam do sada gledao sve Iz pedesetih pogledao 6 od 10. Cetrdesete 5/10. Tridesete 6/10. Dvadesete najslabije, samo 4/10. Sve skupa znaci 25/44. Nije lose, al moze i bolje.

Inace negdje se sjecam da sam vidio slicnu listu po godinama za akcijski zanr, morao bih iskopati.
Go to Top of Page

RadioClash
Average MemberBosnia and Herzegovina
728 Posts

Member since 20/11/2015

Posted - 05/09/2019 :  21:48:34  Show Profile Show Extended Profile  Send RadioClash a Private Message  Reply with Quote
Dosadašnji izbor ukratko

1920: The Cabinet of Dr. Caligari
1920 Honorable Mentions: The Golem, Dr. Jekyll and Mr. Hyde, The Penalty, The Head of Janus (lost film)

1921: The Phantom Carriage
1921 Honorable Mentions: The Haunted Castle, The Three Lights, Dracula’s Death (lost film)

1922: Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
1922 Honorable Mentions: Dr. Mabuse the Gambler, Häxan, One Exciting Night, A Blind Bargain (Lost film)

1923: The Hunchback of Notre Dame
1923 Honorable Mentions: Warning Shadows, The Stone Rider, While Paris Sleeps (lost film)

1924: The Hands of Orlac
1924 Honorable Mentions: Waxworks, Dante’s Inferno

1925: The Phantom of the Opera
1925 Honorable Mentions: The Unholy Three, The Monster, The Lost World, Maciste in Hell

1926: A Page of Madness
1926 Honorable Mentions: Faust, The Man Who Cheated Life, The Bells, The Magician

1927: The Cat and the Canary
1927 Honorable Mentions: The Unknown, London After Midnight (lost film), The Lodger: A Story of the London Fog, The Last Performance, The Gorilla

1928: The Man Who Laughs
1928 Honorable Mentions: The Fall of the House of Usher, A Daughter of Destiny, The Terror, The Telltale Heart

1929: Un Chien Andalou
1929 Honorable Mentions: The Last Warning, The Unholy Night, The Skeleton Dance

1930: The Unholy Three
1930 Honorable Mentions: The Bat Whispers, The Cat Creeps, Ingagi

1931: M
1931 Honorable Mentions: Frankenstein, Dracula, Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Svengali

1932: Freaks
1932 Honorable Mentions: Vampyr, The Mummy, The Old Dark House, Island of Lost Souls, The Most Dangerous Game, White Zombie

1933: King Kong
1933 Honorable Mentions: The Invisible Man, The Testament of Dr. Mabuse, Mystery at the Wax Museum, The Ghoul

1934: The Black Cat
1934 Honorable Mentions: Two Monks, The Phantom of the Convent, Black Moon

1935: Bride of Frankenstein
1935 Honorable Mentions: Mad Love, The Raven, Werewolf of London, Mark of the Vampire

1936: The Devil Doll
1936 Honorable Mentions: Dracula’s Daughter, The Demon Barber of Fleet Street, The Walking Dead, The Invisible Ray

1937: Song at Midnight
1937 Honorable Mentions: Lonesome Ghosts, A Night of Terror

1938: J’accuse!
1938 Honorable Mentions: The Terror, King Kong Appears in Edo, Kaibyô nazo no shamisen

1939: Son of Frankenstein
1939 Honorable Mentions: The Hunchback of Notre Dame, The Hound of the Baskervilles, The Man They Could Not Hang, The Cat and the Canary, Tower of London.

1940: Rebecca
1940 Honorable Mentions: The Invisible Man Returns, The Mummy’s Hand, Before I Hang, Black Friday, The Ghost Breakers

1941: The Wolf Man
1941 Honorable Mentions: Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Hold That Ghost, The Face Behind the Mask, The Devil and Daniel Webster, Suspicion

1942: Cat People
1942 Honorable Mentions: The Ghost of Frankenstein, Fingers at the Window, The Mummy’s Tomb, The Boogie Man Will Get You

1943: I Walked With a Zombie
1943 Honorable Mentions: Frankenstein Meets the Wolf Man, The Ghost Ship, Son of Dracula, The Seventh Victim, The Leopard Man, Phantom of the Opera

1944: The Uninvited
1944 Honorable Mentions: Gaslight, House of Frankenstein, The Curse of the Cat People, The Lodger, The Pearl of Death, The Scarlet Claw

1945: Dead of Night
1945 Honorable Mentions: The Body Snatcher, The Picture of Dorian Gray, The Spiral Staircase, House of Dracula, Isle of the Dead

1946: The Beast with Five Fingers
1946 Honorable Mentions: Bedlam, Hair-Raising Hare, Shock, Strangler of the Swamp, House of Horrors, The Brute Man

1947: The Red House
1947 Honorable Mentions: Uncle Silas

1948: Abbott and Costello Meet Frankenstein
1948 Honorable Mentions: Rope, The Amazing Mr. X, Daughter of Darkness, Unknown Island

1949: The Queen of Spades
1949 Honorable Mentions: The Adventures of Ichabod and Mr. Toad, Mighty Joe Young, Abbott and Costello Meet the Killer, Boris Karloff

1950: House By the River
1950 Honorable Mentions: The Fall of the House of Usher, El Hombre Sin Rostro

1951: The Thing From Another World
1951 Honorable Mentions: The Day the Earth Stood Still, Abbott and Costello Meet the Invisible Man, Five, The Man From Planet X, The Strange Door

1952: The White Reindeer
1952 Honorable Mentions: Beware, My Lovely, Mandragore, Ghost Ship, The Black Castle

1953: House of Wax
1953 Honorable Mentions: The Beast from 20,000 Fathoms, The War of the Worlds, It Came From Outer Space, Invaders From Mars, Scared Stiff, Man in the Dark

1954: Godzilla
1954 Honorable Mentions: Rear Window, Them!, Creature From the Black Lagoon, Gog, Target Earth, The Witch

1955: The Night of the Hunter
1955 Honorable Mentions: Diabolique, Tarantula, It Came From Beneath the Sea, The Quatermass Xperiment, Dementia, This Island Earth

1956: The Bad Seed
1956 Honorable Mentions: Invasion of the Body Snatchers, Rodan, Earth vs. the Flying Saucers, The Hunchback of Notre Dame, The Creature Walks Among Us, X the Unknown

1957: The Incredible Shrinking Man
1957 Honorable Mentions: The Curse of Frankenstein, Night of the Demon, Quatermass 2, 20 Million Miles to Earth, The Deadly Mantis, Lust of the Vampire, The Amazing Colossal Man

1958: Horror of Dracula
1958 Honorable Mentions: The Fly, The Revenge of Frankenstein, I Bury the Living, Lake of the Dead, Fiend Without a Face, The Blob, I Married a Monster From Outer Space

1959: House on Haunted Hill
1959 Honorable Mentions: The Hound of the Baskervilles, The Tingler, The Mummy, The Ghost of Yotsuya, A Bucket of Blood, The Bat, Plan 9 From Outer Space

1960: Psycho
1960 Honorable Mentions: Peeping Tom, The Virgin Spring, Black Sunday, Eyes Without a Face, House of Usher, Village of the Damned, The Brides of Dracula, The Little Shop of Horrors, 13 Ghosts

1961: The Innocents
1961 Honorable Mentions: The Pit and the Pendulum, Curse of the Werewolf, Mother Joan of the Angels, Taste of Fear, Homicidal, Mr. Sardonicus, Hercules in the Haunted World

1962: Whatever Happened to Baby Jane?
1962 Honorable Mentions: Carnival of Souls, Cape Fear, Night of the Eagle, Tales of Terror, Premature Burial, The Awful Dr. Orloff, The Phantom of the Opera

1963: The Haunting
1963 Honorable Mentions: The Birds, Black Sabbath, The Whip and the Body, The Girl Who Knew Too Much, The Haunted Palace, Paranoiac, The Raven, X: The Man With the X-Ray Eyes, Blood Feast

1964: Blood and Black Lace
1964 Honorable Mentions: Onibaba, The Last Man on Earth, The Masque of the Red Death, Hush … Hush, Sweet Charlotte, The Evil of Frankenstein, At Midnight I’ll Take Your Soul, Strait-Jacket, The Gorgon, The Tomb of Ligeia

1965: Kwaidan
1965 Honorable Mentions: Repulsion, Dr. Terror’s House of Horrors, The Collector, The Skull, Planet of the Vampires, Fanatic

1966: Dracula: Prince of Darkness
1966 Honorable Mentions: Kill, Baby … Kill!, The Plague of the Zombies, The Diabolical Dr. Z, Daimajin, Island of Terror

1967: Wait Until Dark
1967 Honorable Mentions: Frankenstein Created Woman, Quatermass and the Pit, The Fearless Vampire Killers, Viy, This Night I Will Possess Your Corpse

1968: Night of the Living Dead
1968 Honorable Mentions: Rosemary’s Baby, Kuroneko, Hour of the Wolf, Dracula Has Risen From the Grave, Witchfinder General, The Devil Rides Out, Spirits of the Dead

1969: Horrors of Malformed Men
1969 Honorable Mentions: The Cremator, Frankenstein Must Be Destroyed, Blind Beast, The House That Screamed, The Valley of Gwangi, The Book of Stone, Night Gallery (TV movie)

1970: The Bird with the Crystal Plumage
1970 Honorable Mentions: Valerie and Her Week of Wonders, Witchhammer, Taste the Blood of Dracula, The Vampire Lovers, And Soon the Darkness, Hatchet For the Honeymoon, An Evening of Edgar Allen Poe, The Wizard of Gore

1971: The Devils
1971 Honorable Mentions: Straw Dogs, A Bay of Blood, Let’s Scare Jessica to Death, Duel, The Abominable Dr. Phibes, Twins of Evil, The House That Dripped Blood, The Omega Man

1972: Kolchak: The Night Stalker
1972 Honorable Mentions: Don’t Torture a Duckling, Tales From the Crypt, What Have You Done to Solange?, Asylum, Images, Vampire Circus, The Last House on the Left, Tombs of the Blind Dead, Dracula A.D. 1972, Horror Express

1973: The Exorcist
1973 Honorable Mentions: Don’t Look Now, The Wicker Man, The Legend of Hell House, Theater of Blood, The Night Strangler, The Vault of Horror, Sisters, Torso, The Crazies, Ganja & Hess, Soylent Green

1974: The Texas Chain Saw Massacre
1974 Honorable Mentions: Black Christmas, Young Frankenstein, Let Sleeping Corpses Lie, Deranged: Confessions of a Necrophile, Dead of Night, Captain Kronos — Vampire Hunter, It’s Alive, Madhouse, From Beyond the Grave

1975: Jaws
1975 Honorable Mentions: Deep Red, Shivers, Trilogy of Terror, The Stepford Wives, Salò, Race With the Devil

1976: Carrie
1976 Honorable Mentions: The Omen, Alice, Sweet Alice, The Tenant, Who Can Kill a Child?, The Little Girl Who Lives Down the Lane, The Town That Dreaded Sundown, Burnt Offerings

1977: Suspiria
1977 Honorable Mentions: Eraserhead, Rabid, Martin, Hausu, The Psychic, The Hills Have Eyes, Shock, The Sentinel

1978: Halloween
1978 Honorable Mentions: Dawn of the Dead, Invasion of the Body Snatchers, The Shout, Magic, Long Weekend, The Fury, Jaws 2, I Spit on Your Grave

1979: Alien
1979 Honorable Mentions: Nosferatu the Vampyre, Zombi 2, Phantasm, The Brood, Tourist Trap, Salem’s Lot, When a Stranger Calls, The Amityville Horror, Dracula

1980: The Shining
1980 Honorable Mentions: The Changeling, Altered States, Friday the 13th, The Ninth Configuration, The Fog, Maniac, Inferno, Cannibal Holocaust, Prom Night, City of the Living Dead, Terror Train

1981: An American Werewolf in London
1981 Honorable Mentions: The Evil Dead , The Howling, Possession, Scanners, Wolfen, The Burning, The Beyond, Dead & Buried, Halloween II, Friday the 13th: Part 2, Dark Night of the Scarecrow, The Funhouse, My Bloody Valentine, The Prowler

1982: The Thing
1982 Honorable Mentions: Poltergeist, Creepshow, Tenebrae, White Dog, The Entity, Alone in the Dark, Halloween III: Season of the Witch, Basket Case, Friday the 13th Part III, The Slumber Party Massacre

1983: Videodrome
1983 Honorable Mentions: The Dead Zone, The Hunger, Christine, Twilight Zone: The Movie, Sleepaway Camp, Angst, Psycho II, Cujo, The House on Sorority Row

1984: A Nightmare on Elm Street
1984 Honorable Mentions: The Terminator, The Company of Wolves, Gremlins, Friday the 13th: The Final Chapter, Night of the Comet, The Toxic Avenger, Children of the Corn, C.H.U.D.

1985: The Return of the Living Dead
1985 Honorable Mentions: Day of the Dead, Re-Animator, Demons, Fright Night, The Stuff, Phenomena, A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge, Cat’s Eye, Lifeforce, Silver Bullet

1986: The Fly
1986 Honorable Mentions: Aliens, Henry: Portrait of a Serial Killer, Friday the 13th Part VI: Jason Lives, Manhunter, From Beyond, Night of the Creeps, The Hitcher, House, Chopping Mall, April Fool’s Day, Poltergeist II: The Other Side

1987: Evil Dead 2
1987 Honorable Mentions: Hellraiser, A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, Opera, Predator, Near Dark, The Lost Boys, The Monster Squad, Angel Heart, Prince of Darkness, Stagefright, aka Aquarius, Creep Show 2, Blood Diner

1988: Spoorloos
1988 Honorable Mentions: They Live, Beetlejuice, Halloween 4: The Return of Michael Myers, Child’s Play, Night of the Demons, Brain Damage, Hellbound: Hellraiser 2, The Serpent and the Rainbow, The Blob, Killer Klowns from Outer Space, Friday the 13th Part VII: The New Blood, A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

1989: Santa Sangre
1989 Honorable Mentions: The ‘Burbs, Society, The Abyss, Tetsuo: The Iron Man, The Woman in Black, Pet Sematary, Intruder, Parents, Bride of Re-Animator, Puppet Master, Halloween 5: The Revenge of Michael Myers, The Dead Next Door

1990: Misery
1990 Honorable Mentions: Jacob’s Ladder, Tremors, Night of the Living Dead, Darkman, The Exorcist 3, It, The Witches, Arachnophobia, Tales From the Darkside: The Movie, Child’s Play 2, Nightbreed

1991: The Silence of the Lambs
1991 Honorable Mentions: Cape Fear, The People Under the Stairs, The Addams Family, The Resurrected, The Pit and the Pendulum

1992: Dead Alive
1992 Honorable Mentions: Candyman, Army of Darkness, Bram Stoker’s Dracula, Man Bites Dog, Twin Peaks: Fire Walk With Me, Alien 3, Dust Devil, Ghostwatch, The Hand That Rocks the Cradle, Innocent Blood, Single White Female

1993: Cronos
1993 Honorable Mentions: Fire in the Sky, The Nightmare Before Christmas, The Good Son, Leprechaun, Body Snatchers, The Dark Half, Addams Family Values, Hocus Pocus, Body Melt

1994: Interview with the Vampire
1994 Honorable Mentions: Cemetery Man, In the Mouth of Madness, Nightwatch, Wes Craven’s New Nightmare, The Stand, Mary Shelley’s Frankenstein, Wolf, Brainscan, Serial Mom

1995: Seven
1995 Honorable Mentions: The Prophecy, Tales From the Crypt: Demon Knight, Tales From the Hood, The Addiction, Village of the Damned, Halloween 6: The Curse of Michael Myers

1996: Scream
1996 Honorable Mentions: From Dusk Till Dawn, Bad Moon, The Frighteners, The Stendhal Syndrome, The Craft, Thinner

1997: Perfect Blue
1997 Honorable Mentions: Funny Games, Event Horizon, Scream 2, Cube, The Devil’s Advocate, I Know What You Did Last Summer, Mimic, Alien: Resurrection, The Night Flier, Wishmaster

1998: Ringu
1998 Honorable Mentions: Blade, The Faculty, Scooby-Doo on Zombie Island, The X-Files, Apt Pupil, Fallen, The Quiet Family, Halloween H20: 20 Years Later, Urban Legend, The Last Broadcast

1999: The 6th Sense
1999 Honorable Mentions: The Blair Witch Project, Audition, Ravenous, Stir of Echoes, The Mummy, Sleepy Hollow, Storm of the Century, eXistenZ, The Ninth Gate

2000: Ginger Snaps
2000 Honorable Mentions: American Psycho, Battle Royale, Shadow of the Vampire, The Cell, Pitch Black, Ju-on, The Gift, Final Destination, Scream 3, What Lies Beneath

2001: The Devil's Backbone
2001 Honorable Mentions: The Others, Frailty, Session 9, Ichi the Killer, Hannibal, Pulse, From Hell, The Happiness of the Katakuris, Jeepers Creepers

2002: 28 Days Later
2002 Honorable Mentions: The Ring, Dog Soldiers, Ju-On: The Grudge, Blade II, Bubba Ho-Tep, May, Signs, The Eye, Dark Water, Red Dragon

2003: A Tale of Two Sisters
2003 Honorable Mentions: Gozu, High Tension, Identity, Open Water, Dead End, Wrong Turn, Freddy vs. Jason, House of 1,000 Corpses, The Texas Chainsaw Massacre

2004: Shaun of the Dead
2004 Honorable Mentions: Dawn of the Dead, Saw, Three … Extremes, Shutter, The Village, Dumplings, Secret Window, Ginger Snaps 2: Unleashed, The Grudge

2005: The Descent
2005 Honorable Mentions: The Devil’s Rejects, The Exorcism of Emily Rose, Hard Candy, Feast, Noroi: The Curse, Land of the Dead, The Call of Cthulhu, Saw 2, Wolf Creek, Corpse Bride

2006: Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon
2006 Honorable Mentions: The Host, Slither, The Hills Have Eyes, Fido, Severance, Silent Hill, Them, Mulberry Street, Hatchet, Cold Prey

2007: Trick ‘r Treat
2007 Honorable Mentions: Zodiac, The Orphanage, REC, Paranormal Activity, Grindhouse, 28 Weeks Later, Inside, The Mist, 1408, 30 Days of Night, Teeth, Funny Games, Frontier(s)

2008: Let the Right One In
2008 Honorable Mentions: Pontypool, Cloverfield, Martyrs, Eden Lake, Lake Mungo, The Children, The Strangers, Splinter, The Midnight Meat Train, The Burrowers

2009: The House of the Devil
2009 Honorable Mentions: Zombieland, The Loved Ones, Drag Me to Hell, Triangle, Thirst, Jennifer’s Body, REC 2, Antichrist, Orphan, Dead Snow, Survival of the Dead, Splice, Friday the 13th

2010: I Saw the Devil
2010 Honorable Mentions: Black Swan, Tucker and Dale vs. Evil, Shutter Island, Let Me In, Trollhunter, Stake Land, Insidious, The Crazies, We Are What We Are, Wake Wood, Monsters, The Wolfman

2011: Take Shelter
2011 Honorable Mentions: We Need to Talk about Kevin, The Skin I Live In, You’re Next, Fright Night, Kill List, Grave Encounters, The Innkeepers, Juan of the Dead, The Woman, Red State, Scream 4

2012: The Cabin in the Woods
2012 Honorable Mentions: The Battery, Antiviral, Sinister, Berberian Sound Studio, John Dies at the End, American Mary, Byzantium, V/H/S, ParaNorman, The Woman in Black, Grabbers, Maniac

2013: The Conjuring
2013 Honorable Mentions: We Are What We Are, Only Lovers Left Alive, Evil Dead, Stoker, Warm Bodies, V/H/S/2, Mama, Insidious: Chapter 2, Frankenstein’s Army, Europa Report, World War Z

2014: The Babadook
2014 Honorable Mentions: Goodnight Mommy, Under the Skin, Oculus, Starry Eyes, What We Do in the Shadows, Honeymoon, A Girl Walks Home Alone at Night, The Guest, The Canal, Housebound, As Above, So Below

2015: It Follows
2015 Honorable Mentions: Bone Tomahawk, The Nightmare, Creep, Crimson Peak, We Are Still Here, The Final Girls, Spring, The Visit, Deathgasm, Krampus, When Animals Dream

2016: The Witch
2016 Honorable Mentions: The Invitation, Don’t Breathe, Train to Busan, 10 Cloverfield Lane, The Wailing, The Autopsy of Jane Doe, Green Room, Southbound, Under the Shadow, Hush, The Conjuring 2, Ouija: Origin of Evil, The Shallows, The Girl With All the Gifts

2017: Get Out
2017 Honorable Mentions: A Dark Song, It, Raw, It Comes at Night, Split, Personal Shopper, Creep 2, Prevenge, The Transfiguration, The Killing of a Sacred Deer, The Void, mother!, XX, The Blackcoat’s Daughter, Gerald’s Game, Happy Death Day, The Devil’s Candy, The Lure

2018: Hereditary
2018 Honorable Mentions: Annihilation, Apostle, Suspiria, Mandy, The Endless, A Quiet Place, Revenge, The Ritual, The Clovehitch Killer, Halloween, Overlord, The House That Jack Built, Climax

2019: In Fabric
2019 Honorable Mentions: One Cut of the Dead, Us, Midsommar, The Lighthouse, Tigers are Not Afraid, Little Monsters, Ready or Not, Hagazussa: A Heathen’s Curse, I Trapped the Devil, Crawl, It: Chapter 2, Nightmare Cinema, Knife + Heart, The Hole in the Ground, Child’s Play, Scary Stories to Tell in the Dark, Head Count

"I’ll have two number 9s, a number 9 large, a number 6 with extra dip, a number 7, two number 45s, one with cheese, and a large soda."

Edited by - RadioClash on 31/10/2019 19:07:12
Go to Top of Page

RadioClash
Average MemberBosnia and Herzegovina
728 Posts

Member since 20/11/2015

Posted - 06/09/2019 :  16:18:57  Show Profile Show Extended Profile  Send RadioClash a Private Message  Reply with Quote
Best of 1965 : Repulsion, Dr. Terror's House of Horrors, Monsters Crash the Pajama Party, Curse of the Fly

Best of 1966 : Dracula: Prince of Darkness, Kill, Baby... Kill, The Witches, Rasputin: The Mad Monk

Best of 1967 : Viy, This Night I'll Possess Your Corpse, Quatermass and the Pit, Frankenstein Created Woman, The Fearless Vampire Killers, Wait Until Dark

Best of 1968 : Targets, Witchfinder General, The Strange World of Coffin Joe, Night of the Living Dead, Rosemary's Baby, Hour of the Wolf, Spirits of the Dead, Dracula Has Risen from the Grave

Best of 1969 : What Ever Happened to Aunt Alice?, The Oblong Box, Frankenstein Must Be Destroyed

1968 je sigurno među najboljim godinama za žanr.

"I’ll have two number 9s, a number 9 large, a number 6 with extra dip, a number 7, two number 45s, one with cheese, and a large soda."

Edited by - RadioClash on 06/09/2019 18:13:59
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member1513 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 06/09/2019 :  16:32:55  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Ipak Bava za 1964: https://www.pastemagazine.com/articles/2019/09/best-horror-movie-of-1964-blood-and-black-lace.html

Evo moje prognoze do kraja 60ih:
- 1965: Repulsion je očiti favorit.
- 1966: Tricky godina. Ako uzmu u obzir Bergmanovu Personu koja je uključena na wiki listi horora za tu godinu, a s obzirom da je 1931 winner u godini najlegendarnijih ekranizacija Frankesteina i Dracule bio M, mogli bi, pa neka bude Persona.
- 1967: Viy
- 1968: Godina sa dva filma koja spadaju u najveće klasike žanra: Rosemary's baby i Night of the living dead. Čak ni jedini pravi Bergmanov horor Hour of the Wolf nije bez šanse. Trebao bi dobiti Romero (Polanski će ionako vjerojatno dobiti za Repulsion, doduše Romero bi mogao dobiti i za Zoru, pa možda ipak dobije Bergman ako ne dobije za Personu :)).
- 1969: Nakon odlične godine za horor slijedila je slabija. Nemam pojma što bi moglo biti, možda neki od 5, 6 filmova koje je Jess Franco snimio te godine :) Gledao sam nedavno španjolski La residencia aka The House That Screamed sa Lili Palmer. Prilično solidan hororčić za svoje vrijeme. Kladim se na njega.
Go to Top of Page

vukozec
Senior Member1513 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 06/09/2019 :  16:55:43  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
OK. Ja ću si kao zadatak za ovogodišnji horor maraton sprint do Halloweena zadati da popunim rupe na ovoj listi :)

Dakle, počevši od danas, pa do 31.10. probat ću pogledati sve filmove sa liste koje nisam gledao.

DOSAD POGLEDANO:
1920: The Cabinet of Dr. Caligari *****
1922: Nosferatu, eine Symphonie des Grauens ****
1929: Un Chien Andalou (davno, treba rewatch)
1931: M *****
1940: Rebecca *****
1942: Cat People ****
1944: The Uninvited ****
1945: Dead of Night ***
1951: The Thing From Another World ****
1955: The Night of the Hunter ****
1959: House on Haunted Hill (davno, treba rewatch)
1960: Psycho *****
1961: The Innocents *****
1962: Whatever Happened to Baby Jane? ****
1964: Blood and Black Lace ****

* božesačuvaj
** da se sažvakat ako nemate pametnijeg posla
*** solidno
**** jako dobro
***** remekdjelo

Edited by - vukozec on 18/09/2019 18:40:59
Go to Top of Page

RadioClash
Average MemberBosnia and Herzegovina
728 Posts

Member since 20/11/2015

Posted - 07/09/2019 :  16:19:45  Show Profile Show Extended Profile  Send RadioClash a Private Message  Reply with Quote
Kwaidan za 1965 https://www.pastemagazine.com/articles/2019/09/best-horror-movie-of-1965-kwaidan-japan-ghost-stor.html

"I’ll have two number 9s, a number 9 large, a number 6 with extra dip, a number 7, two number 45s, one with cheese, and a large soda."
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
40247 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/09/2019 :  20:04:13  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

OK. Ja ću si kao zadatak za ovogodišnji horor maraton sprint do Halloweena zadati da popunim rupe na ovoj listi :)

Dakle, počevši od danas, pa do 31.10. probat ću pogledati sve filmove sa liste koje nisam gledao.

DOSAD POGLEDANO:
1920: The Cabinet of Dr. Caligari *****
1922: Nosferatu, eine Symphonie des Grauens ****
1929: Un Chien Andalou (davno, treba rewatch)
1931: M *****
1940: Rebecca *****
1942: Cat People ****
1944: The Uninvited ****
1945: Dead of Night ***
1951: The Thing From Another World ****
1955: The Night of the Hunter ****
1959: House on Haunted Hill (davno, treba rewatch)
1960: Psycho *****
1961: The Innocents *****
1962: Whatever Happened to Baby Jane? ****
1964: Blood and Black Lace ****

* božesačuvaj
** da se sažvakat ako nemate pametnijeg posla
*** solidno
**** jako dobro
***** remekdjeloOd nabrojanih M mi je najbolji.

La libertad sublime derrama las auroras de su invencible luz. La humanidad entera,que entre cadenas gime,comprende las palabras del que murió en la cruz

https://www.zuana.com/


Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

5901 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 07/09/2019 :  21:25:45  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Novi Hooptober:

https://letterboxd.com/cinemonster/list/hooptober-6-6-6-a-number-and-ms-dee/

And like that... he's gone.
Go to Top of Page
Page: of 29 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.45 seconds. Snitz Forums 2000