forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Noći strave i užasa - Forum živih mrtvaca
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 20

Shaner
Senior Member

Croatia
2364 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 27/01/2019 :  12:48:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ona scena plesa je toliko fantastična da ga vrijedi pogledati samo zbog nje. Ja sam ga nažalost propustio pogledati po drugi put u kinu, ali to ću ispraviti doma prvom prilikom.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 27/01/2019 :  14:57:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
E, hvala na komplimentima Shaner, iskreno već dvije nedelje pokušavam da nađem dovoljno slobodnog vremena i volje da napišem malo duži osvrt na Suspiriju, tako da ću ovdje biti kratak.

Po mom mišljenju, ovaj rimejk u potpunosti žrtvuje iracionalnost, zadiranje u nesvjesno, simboliku i estetiku arđentovog filma, gubeći time i onaj sloj bezvremenosti na kome film bez problema komunicira sa gledaocem, nastojeći da "usidri" priču u konkretnu vremensku epohu, istorijska dešavanja, i politički diskurs preispitivanja odgovornosti u hijerarhijskim strukturama represije (što ovdje coven, i pored površinskog feminizma, nesumnjivo jeste). Dakle, žrtvuje se bajkovitost i bezvremenost filma zarad dnevno-političkog diskursa, površnog i emocija lišenog intelektualizma, koji svjesno, planski, cilja na "respektabinost" i "avangardnost", usput žrtvujući autentičnost. Drugačije rečeno: nova Suspirija ne "diše", već više djeluje kao vještački proizvod koji pozira publici. Mislim da se to vrlo fino uklapa u današnji zeitgeist.

Ako pogledamo likove, nijedan od njih nije do kraja razrađen, apsolutno su nejasni motivi koji pokreću i glavnu junakinju i veliki dio ostalih likova; oni su lišeni čak i onog osnovnog pokretača likova u hororu - motiva za preživljavanjem, pa čak i radoznalosti, pasivno se teturajući od dešavanja do dešavanja. I pored relativno dobre glume Dakote Džonson, lik koji su napisali za nju je apsolutno bezličan, neupečatljiv, nema nikakvu ulogu u radnji sve do samog kraja, koji je, istina, bogat simbolikom, ali ni na koji način se ne nadovezuje logično na ostatak razvoja lika. Može se reći i da sve talente počne da ispoljava preko noći, kao da je svojevrsna vještičja "mary sue" (mislim da ti je poznat izraz sa tv tropes).

ukoliko gledamo film kao horor, i tu mu se može mnogo štošta zamjeriti: previše je indirektan, zamrljan i sakriven, previše se diči svojim plesnim koreografijama da bi izazvao istinski, nepatvoreni užas. JEdina zaista odlična scena jeste smrt Olge, koja je, doduše, jedna od najjezivijih i najmaštovitijih scena smrti koju sam odavno vidio. Konačna kulminacija je uronjena u jaku simboliku, ali praktično jedini aspekti koji funkcionišu jesu ogoljavanje srca i mahniti dionizijski ples preživjelih balerina na kraju. Izgled frau Markos, biće koje je prizvano, te scene smrti - su mi više groteskne, na ivici parodičnosti, negoli istinski strašne. Dobro, ovdje se može raditi o razilaženju u estetici.

Najgori zločin nove SUSPIRIJE je potencijal i zato sam dodatno strog prema njoj: imala je toliko potencijala! koji se i dalje vidi na svakom koraku! Elementi filma koji beskrajno obećavaju jesu svojevrsno pomjeranje arđentove priče kroz psihoseksualnu sferu razvoja: originalna SUSPIRIJA je preispitivanje strahova i arhaizama djetinjstva, iz jedne za odraslu osobu potpuno sumanute pozicije. Nova Suspirija je mogla pozicionirati iste arhaične strahove, sukobe i anksioznosti (Dobra i Proždiruća majka, uništenje pogledom, riječju, mrakom; raspadanje i uništenje tjelesnog i psihičkog Ja) u područje buđenja ka odraslosti (adolescencije), cvjetanja seksualnosti i ponovnog buđenja starih aveti i strahova u borbi za odraslost. Ovih elemenata ima (postajanje Majke iz pozicije Djeteta; preuzimanje odgovornosti za svoje postupke), ali oni su apsolutno zatrpani i nerazvijeni, jer im nije dato dovoljno prostora u filmu, niti su estetski uočeni, istaknuti, oblikovani. Umjesto toga smo dobili krajnje plitke paralele autoritarizam-holokaust-ćutnja i prikrivanje odgovornosti, težnja starijih generacija da produže svoje bivstvovanje manipulacijom i žrtvovanjem mlađih, uloga svjedoka, itd.

eto, to je otprilike sve što mi smeta.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

Shaner
Senior Member

Croatia
2364 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 28/01/2019 :  17:39:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Hvala na osvrtu!

Moram priznati da ja nisam zagrebao ni približno toliko duboko kao ti. Više-manje sam se zaustavio na razini čistog audio-vizualnog utiska, koji je u mom slučaju stvarno jak. Nećkao sam se tu večer da li da odem u kino ili doma, bio sam gladan, umoran i pospan, na kraju se ipak odlučio za kino i jednom kad je počeo film zaboravio na sve navedeno te bio praktički u transu slijedećih dva i pol sata. S originalnom Suspirijom je s druge strane bilo upravo suprotno, krenuo sam gledati film u idealnim uvjetima i u jednom trenutku se počeo dosađivati te se na kraju praktički prisilio završiti ga.

S obzirom da si očito fan Argentovog filma, jasno je da neizbježna usporedba kod tebe ima drugačiji rezultat. Složio bih se da se Guadagninov film bavi drugačijim temama, ali nikako ne bih rekao da je vještački i lišen emocija. Možda tako djeluje zbog hladnoće kojom odiše (setting, boje, likovi, sve je puno suzdržanije nego kod Argenta), ali meni je bio itekako emotivan (jedino me nije do kraja kupila priča s doktorom Klempererom i njegovom ženom). Pada mi na pamet usporedba Mondriana i Pollocka, gdje je prvi "stroži" ili "kontroliraniji" u svom izrazu dok je drugi "slobodniji", iako su, naravno, oba vrlo proračunata.

Što se likova tiče, ako ništa su kompleksniji i upečatljiviji od Argentovih. Po meni glavna junakinja od malih nogu zna/osjeća za što je predodređena, kao što se vidi u onoj flashback sceni sa zemljopisnom kartom, a što se talenata tiče, ona i je vještičja "Mary Sue", zar ne? Inače, izraz mi nije bio poznat, ali srećom tu je google.

Meni se posebno svidjelo što u ovoj školi plesa ples zapravo ima ulogu, i te scene su mi odlične, s naglaskom na onu koju si i sam spomenuo. Činjenica je da je Guadagnino u film/priču uvrstio sve i svašta i to ne sve jednako efektno, a i intelektualizam koji spominješ je očigledan, no meni ne i nešto negativno. Tu sam se recimo sjetio Blade Runnera 2049 u kojem se (za razliku od prvoga) osjeća da je rađen s predumišljajem i da je cilj bio napraviti "intelektualan" film, ali je svejedno odličan i po meni je uspio pokazati da to nije nužno loša stvar.

Eto toliko od mene za sada. Imam namjeru uskoro ponovo pogledati film pa ću onda, nadam se, imati i nešto konkretnije za reći.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
4050 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 28/01/2019 :  22:56:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
haha, da, arđentova suspirija mi je u top 5 horora i jedan od dražih filmova uopšte. baš sam bio uzbuđen zbog rimejka itd.

ma film svakako zaslužuje više gledanja, očito ovdje imaju ulogu i razlike u estetici i temperamentu, ja više volim neobuzdanije, razigranije filmove, ova suspirija mi je zaista bila hladna sa ispranim bojama, jesenje-zimskim berlinom, nagovještajima u nagovještajima itd. Fuzija plesa i naracije jeste pretežno odlična, međutim, eto, vidiš, meni bi bila bolja da su iskoristili transformaciju nekog klasičnog plesa - kao što je uradio Aronofski u crnom labudu - nego neki izmišljeni ples, Volk i slično, "primalni krik", itd., prosto mi neuvjerljivo izgleda.

http://levoilevlje.blogspot.com/
živjece ovaj narod
Go to Top of Page

Shaner
Senior Member

Croatia
2364 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 28/01/2019 :  23:29:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Meni se baš ta upotreba modernog plesa svidjela (kao i ona Labuđeg jezera u spomenutom i meni izvrsnom Black Swan), a mislim da i nosi neku svoju poruku. Kad ga je ono Madame Blanc kreirala, četrdeset i neke?

Evo Volk ipak nije u potpunosti izmišljen ples! Mislim, naravno da je, samo ne za potrebe ovog filma.

https://www.vulture.com/2018/10/suspiria-choreographer-damien-jalet-explains-the-films-dance-scenes.html


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

pcoro
Junior Member

Croatia
322 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 02/02/2019 :  20:51:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Gledao sam neki dan novu Suspirio i bila mi je filozofski bezveze, kao što Mihelj kaže i vizualno fascinantna kao Shaneru.. danas možda pogledam staru, da vidim kako će mi sjest.
Go to Top of Page

Sneaksie Thiefsie
Advanced Member3693 Posts

Member since 22/04/2008

Posted - 31/03/2019 :  07:48:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Sneaksie Thiefsie a Private Message  Reply with Quote
umro Joe Pilato
http://www.dreadcentral.com/news/291530/rest-in-peace-joe-pilato-of-day-of-the-dead-has-passed-away/
Go to Top of Page

fandango
Average Member557 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 12/06/2019 :  10:19:40  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
Uskoro novi film Arija Astera (Hereditary).

The Wicker Man, anyone?

Go to Top of Page

swamp thing
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
3404 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 12/06/2019 :  18:34:03  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Isto sam pomislio kad sam gledao trejler. Vidjećemo, Hereditary mi je bio solidan.
Go to Top of Page

motorista
Starting Member

63 Posts

Member since 16/02/2019

Posted - 13/06/2019 :  02:56:18  Show Profile Show Extended Profile  Send motorista a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by fandango

Uskoro novi film Arija Astera (Hereditary).

The Wicker Man, anyone?Klaus Kinski sa blagom alergijom.
Go to Top of Page

fandango
Average Member557 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 13/06/2019 :  09:09:42  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote


Vrlo blagom. Ni meni Hereditary nije bio toliko los, ali sudeci po njemu i po ovom forspanu Aster je stilist koji varira vec vidjene teme. A Midsommar cu gledat s gustom, cisto da vidim koliko su krivo Ameri prikazali ovaj tradicionalni svedski praznik koji je velika zurka puna alkohola, sege, sore i seve.
Go to Top of Page

fandango
Average Member557 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 14/06/2019 :  07:48:54  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
Roman Doctor Sleep je nastavak Isijavanja.

Go to Top of Page

vukozec
Senior Member1235 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 14/08/2019 :  11:01:28  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Der Fan/The Fan/Trance (1982., Eckhart Schmidt)

Opsjednutost celebrityjima, idolopoklonstvo njihovih slika i postera, nacistička simbolika i look androginog robota, coming-of-age kroz seksualnu i spolnu konfuziju i negiranje tradicionalnih autoriteta, [spoileri] nekrofilija, kanibalizam i maloljetna golotinja. German shock, not shlock.

Joy Division su se prvo zvali Warsaw po Bowiejevom instrumentalu iz njegove berlinske faze. Onda su iz knjige House of Dolls uzeli ime Joy Division po nazivu za zarobljenice u nacističkim koncetracijskim logorima koje su služile za seks. Soundtrack za film je djelo grupe Rheingold, čiji pjevač Bodo Staiger je u glavnoj muškoj ulozi, i koji su svoje ime uzeli po Wagnerovoj operi. Berlin Bowie + Joy Division + Wagner = nacističko-seksualni podtekst i sintetička gotika soundtracka.

Go to Top of Page
Page: of 20 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000