forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Jeremiah
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 23

anto
Advanced MemberSerbia
20820 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 01/07/2022 : 18:46:36  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
reko' ja da Džer cepa i nakon 15.albuma

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20820 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 01/07/2022 : 18:47:19  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
a i meni je Crvena linija ponajlošija u prvih 18

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
10147 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 02/07/2022 : 00:16:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jocko
... kod Tri motora imam skroz suprotan utisak - utisak spontanosti, vrcavosti i originalnosti. Scenario za 10, crno-humorni dijalozi za 10, likovi za 10. (Crtež naravno odličan). Svi elementi priče i likovi su tako vešto isprepleteni i iskorišćeni na ovom ipak nevelikom broju strana.Namjerno ti ništa nisam sugerirao za ovu epizodu i drago mi je da dijelimo iste utiske.

Go to Top of Page

mrmada
Junior MemberSerbia
439 Posts

Member since 05/04/2009

Posted - 18/09/2022 : 11:25:23  Show Profile Show Extended Profile  Send mrmada a Private Message  Reply with Quote
Suska li se nesto da ce uskoro 13. integral od CK?

Epizode 37-39 su tu, steta bi bilo da ne zavrse kolekciju.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnikCroatia
11088 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 18/09/2022 : 13:56:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Hermann je prije par dana stavija nove table iz 40. epizode... vezano uz "završetak kolekcije" ;-)))

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced MemberCroatia
6126 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 27/09/2022 : 15:40:37  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Da, Herminator se nikako neda. Duke-a i Jeremiaha stalno šiba.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 16/10/2022 : 03:57:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Džeremaja 18: Ave, Cezare

Sama ideja epizode odaje utisak već viđenog. Radne logore smo imali u nekoliko prethodnih epizoda, počev od Divljih naslednika, pa do high-tech grada u Juliju i Romei. U oba navrata su Džer i Kurdi bili, sticajem okolnosti, unutar logora na ovaj ili onaj način. Ovoga puta ne kao logoraši niti obični radnici, već kao čuvari (mada to mu dođe na slično, jer su kako god okreneš pod prismotrom nadređenih).
Tiranin iz ove priče, koji je umislio da je Cezar, podseća na mešavinu debelog gmaza iz priče Padaju kegle i feminiziranog vođe iz prve priče, Noć grabljivica.
Međutim, koliko god priča da predstavlja varijaciju na temu, moram priznati da sam tokom čitanja imao kez na licu, što je neobično jer Džeremaja u osnovi nije humorističan strip. Ali u ovoj epizodi je, kao i u prethodnoj (koja mi je dosta bolja), Herman očigledno dao oduška sebi, i kroz priču provukao neke smešne likove i gotovo apsurdne situacije, crni humor, i naravno njegove prepoznatljive žargonske dijaloge (u kojima prednjače oni prepucavajući, između Džera i Kurdija).
Scenario teče fino, a epizoda je zabavna, pre svega zahvaljujući našem dvojcu koji sticajem ludih okolnosti iz nevolje upada u još veće (naročito u prvoj trećini), Kurdi je u svom elementu, tu je (stereotipni) Cezar kao velika sirovina i gluperda, njegov učitelj latinskog, čikica sa zidnim satom koji se pojavljuje i kad ga očekuješ i kada ne, Centurion koji podnosi raporte, itd. Neke od simpatičnih scena su one kada Kurdi ukrade karnevalske kostime za beg, kada ostavi grafit ''fuck New Rome'' na zidu, kada nasamari onog kolegu pričom o popucalim najlonskim kablovima, ili ona četvrtčasovna ''meditaciona'' pauza naratora (tj. Hermana)... ''Cezar'' definitivno ima svoje momente.
Ipak, tu su i neke mračne scene: kada Džeremaja prisustvuje hladnokrvnom ubistvu, ili ona kada neke od logoraša prikucaju na krstove - ta scena osim na čitaoca ostavlja vrlo jak utisak i na Džera, koji je u duši pravednik. Ne mogu da se ne zapitam da li su militaristički milje priče i tenk koji s brda bombarduje grad inspirisani ratom 90-ih... Sviđa mi se, kako u serijalu tako i u ovoj epizodi, što ni Džer ni Kurdi spočetka nisu ni na jednoj konkretnoj strani, već kako znaju i umeju balansiraju između priglupih policijskih snaga i još glupljih New Rome militarističkih fanatika.

Ave Cezare mi zbog ponavljajućih motiva nije u gornjem domu od dosadašnjih 18, ali britki humor i dijalozi, i vešto vođen scenario je čine sasvim prijatnom za čitanje.

Edited by - Jocko on 16/10/2022 12:44:35
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 08/02/2023 : 09:54:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Džeremaja 19: Pogranična zona

Na smetlištu, grupica likova (negativaca za ovaj mesec) pronalazi ''nešto'' neobično, i sa plenom se vrate u grad. U isto vreme, Džer i Kurdi pronalaze poprište masakra, nedaleko od granice sa indijanskom teritorijom. Širi se čudan smrad i iritantno zujanje. Po dolasku u grad, Džer traži Lenu, a Kurdi sreće Lenu, koja je, u odnosu na onu bahatu princezu kakva je bila pre desetak epizoda, sticajem loših okolnosti potpuno promenila stil života, na lošije reklo bi se.
Kao po običaju, čitava druga polovina epizode je jedna produžena i napeta akciona scena za scenom, koja se dešava u pograničnom napuštenom gradu, ambijentu koji se s pravom može nazvati post-apokaliptičnim.
I kako to Hermanov običaj nalaže da u finalni okršaj često bude umešano više od dve strane, u ovom slučaju ih imamo čak četiri - Džer i Kurdi u misiji spašavanja Lene, zatim Skot i njegova ekipica smetlara, bahati ratnohuškački šerif i njegova policija naoružana bazukama, te na kraju misteriozna sila koja nam je data tokom cele epizode i ima važnu ulogu ovde, iako se tek u par navrata pojavljuju, prikazani pritom kao obrisi. U prošlim pričama smo imali onog čudnog stvora s laserima iz očiju iz Oči od usijanog gvožđa (nije mi se dopao taj lik ni malo), zatim močvarne ljude iz Gnevnih voda (obožavam tu epizodu), a sada autor odlazi korak dalje i u serijal uvodi male zelene. Koliko je to bila dobra ideja neam pojma, ali su uz kolor definitivno dali mračniji ton priči, naročito kada se uporedi sa prethodnom, duhovitijom epizodom Ave Cezare.
Tu je i Lena, koje nije bilo još od epizoda 8-10, ali je u nekoliko prethodnih brojeva pominjana, kao da je Herman pripremao teren da je vrati. Ali ovoga puta se čini da je ovo (valjda?) konačano stavljanje tačke na Lenin lik, u jednostavnoj ali i malko zbrzanoj završnici bio je dovoljan jedan moćan kadar (Lena sa sinom u rukama).
Većina sporednih likova u ovom broju deluju nebitno i već viđeno (Skot, šerif, gradonačelnik), ali onaj lik Džejk je zanimljiv, možda zato što se u jednoj važnoj sceni na pola stripa, na neočekivan način, bar na kratko, ''udružio'' sa Dž&K. Lena ostaje sa njim, i može se reći da je on u neku ruku i pozitivac u priči, dok je Skot, čovek drugačijeg mišljenja, većih (nerealnih) ambicija i sa manje skrupula, zapravo njegova protivteža, kao i grandiozni, ali već-viđeni duo šerif-gradonačelnik.

Kolor je od ovog broja drugačiji i naročito mi se dopada. Zapravo prvi susret sa Džeremajom u Zabavniku su mi bile epizode 17 i 20 (naredna), pa mi je bilo veće iznenađenje čitati stare epizode i videti kako Džer funkcioniše sa starim kolorom, ali ovaj novi, naročito u ozbiljnijim, mračnijim scenama puno doprinosi atmosferi, i duže se zadržim na svakom kadru.

Smela i pamtljiva epizoda, iz više razloga: ponovno pojavljivanje Lene, pojava neljudskih bića (i SF / ''Dosije X'' atmosfera), te (drastičnija) promena kolora (na bolje, bar što se mene tiče).

EDIT: Pošto ne stavljam ocene, da napišem da mi je ova priča bolja od nekih prethodnih (Crvena linija, Ave Cezare, Vratio se Simon (ili Vratija se Šime, kako je glasio radni naziv te epizode...))

Edited by - Jocko on 08/02/2023 21:38:45
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2182 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 10/02/2023 : 08:32:11  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ti si, Jocko, jedan od rijetkih koji hvale novi kolor. Meni je to novo koloriranje konačni znak Hermmannove propasti. Prvo su se kvarili scenariji, onda je i crtež počeo padat - biti manje detaljan, glave sve veće i na kraju, zadnji udarac - novi kolor

S jedne strane, poštujem Hermanna što nije stao tražiti način da se mijenja, možda i napreduje, ali s druge - od tada nije napravio stvarno dobar strip.
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 22/03/2023 : 05:05:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Ti si, Jocko, jedan od rijetkih koji hvale novi kolor. Meni je to novo koloriranje konačni znak Hermmannove propasti. Prvo su se kvarili scenariji, onda je i crtež počeo padat - biti manje detaljan, glave sve veće i na kraju, zadnji udarac - novi kolor

S jedne strane, poštujem Hermanna što nije stao tražiti način da se mijenja, možda i napreduje, ali s druge - od tada nije napravio stvarno dobar strip.Zanimljivo, mislio sam da hermanovi fanovi vole novi kolor (ili bar da ga dobro podnose ). Ovo za glave da, primetno je i na naslovnicama, kao da je Herman ''prilepio'' malo veću glavu lika na telo koje je nactao, izgleda nezgrapno.
Ovaj kasniji kolor mi je puniji, gušći, daje crtežu na atmosferi. Ali baš sam obratio pažnju na ovo što kažeš, da je crtež manje detaljan. Ima istine, neki kadrovi, pogotovo sa novim kolorom, zapravo su s praznim pozadinama, pa nijanse boje ''popune'' te praznine.

Tabla iz epizode Pogranična zona. Dešava se radnja na smetlištu noću, a osim nacrtane kuće u jednom kadru i likova u prvom planu, nema ničega u pozadini. Kod starog kolora je često preočigledno kada nema ničega u pozadini, ali sa novim zamaskira praznine. I što se mene tiče, ovih 50 nijansi sive () stvaraju tegobnu, noir atmosferu, pa mi je to plus.

Ali evo baš listam ponovo prvih deset epizoda, i bogami, oba su mi super.
Edited by - Jocko on 22/03/2023 05:16:44
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 22/03/2023 : 05:53:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Džeremaja 20: Plaćenici

Jedna od onih koje najbolje pamtim iz vremena Zabavnika - 2 od 4 (ili koliko već) dela sam imao, tako da je do sada nikada nisam čitao celu, ali mana Zabavnika je što ide iz delova a iz nekog razloga sam ga kupovao neredovno, tako da sam u ovoj priči kao osnovac pre svega uživao u crtežu i seksi scenama; u sledećem broju Zabavnika se neki ćalac žalio kako prikaz ''telesnog opštenja'' (tako sam saznao i značenje reči opštenje, hvala Zabavniče) nije primeren detetu tog oca, koji je verovatno klincu čitao starog Džera pred spavanje, a onda se gutao knedlu kada Markus i Pamela ''opšte'' dok ih voajer Kurdi iz prikrajka gleda s osmehom na licu. Čudi me da se nije javio i neki sveštenik da kaže kako je nedopustiva scena u kojoj Kurdi podmeće Bibliju pod nogaru stola. Zabavnik u rubrici na kraju jeste preneo pismo zabrinutog roditelja, ali nisu ništa odogovorili.
Ta scena, kao i sve scene sa starim Agnusom (ne zove se lažni propovednik džabe Jagnje na latinskom), te ponovno uvođenje Romee i Julija, kao i lik prsate plavuše Olge, su neki od najboljih aspekata epizode. Nažalost, po ko zna koji put su u serijalu negativci već viđeni, klasičan okršaj plavih bluza i privatne armije, kao i lokacija (rudnik) koja je jedna od mnogih varijacija na temu (radni logori i slično). U prošloj priči Pogranična zona je akcioni rasplet bio razvučen na pola stripa (nije mi smetalo), a ovde je - na uštrb razvoja likova - skraćen na tričavih nekoliko strana.
Simpatično mi je na kraju kako, u razgovoru sa Olgom a posle i Džeremajom, Kurdi ne želi da prizna da se vratio po dobrog drugara Džera, jer prezire sentimentalnost. Kada Kurdi kaže kako on Džeru nije dadilja, mi znamo da je upravo suprotno - da jeste. Iako, Kurdi je toliko upadao u sranja da je Džer njemu bar podjednako dadilja, ako ne i više.
Bezveze mi je, iako odlično scenaristički prikazano u dva kadra, kako Kurdi hladnokrvno ubija onog lika Stena, kome je u narednom kadru prikazan nož proboden u vrat. Ne liči mi to na Kurdija da tako ubije nekog ko leži onesvešćen. Ali takve scene te samo podsete da ovo nije doba pravednika sa divljeg zapada već prljaviji i još divljiji zapad.
Angus i Biblija su u ovoj priči u više navrata bili predmet podsmeha, pa imajući u vidu Hermanov cinizam koji se provlači kroz apsolutno svaku epizodu, očigledno je da je Herman ateista, kao i Hašek, autor Švejka koga upravo čitam. U delima obojice nema mesta sentimentalnosti.
Lepo je videti stare likove Romeu i Julija ponovo, ali su skroz izostali u završnici, šteta.
Prve dve trećine stripa su mi bile vrlo dobre, ali pred kraj mi se priča čini zbrzanom.Edited by - Jocko on 22/03/2023 06:23:32
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
7194 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 17/05/2023 : 21:41:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Jeremiah - recenzija prvog albuma:

https://www.stripovi.com/recenzije/jeremiah-je-saint-1a-noc-grabljivica/3020/

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnikCroatia
11088 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 17/05/2023 : 23:19:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message  Reply with Quote
Neću čitati recenziju kad se autoru ne sviđa Comanche

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced MemberCroatia
6126 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 18/05/2023 : 14:54:51  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Zna li netko ima li Berni ikakvih planova za 13-i integral?
Neda mi se kupovat on Borin fušeraj.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

kuzman
Junior MemberCroatia
314 Posts

Member since 25/02/2021

Posted - 20/06/2023 : 08:58:21  Show Profile Show Extended Profile  Send kuzman a Private Message  Reply with Quote

Počeo sam skupljati Đeremaju,trenutno imam prva četiri integrala.
To sam čitao nekad davno u Strip artu,prije 90tih.
Ono što me zanima je do koje epizode ili integrala je kolor radio Fraymond?
Ovaj kasniji Đeremaja mi je nepoznanica.
Koliko vidim crtež se promijenio a kolor mi je loš u odnosu na starije epizode.
Pošto tu ima 12 integrala još razmišljam dal da skupljam sve ili ne?
Go to Top of Page

jaki
Advanced MemberCroatia
26275 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 20/06/2023 : 10:46:39  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Evo ti pa slušaj:
https://www.bedetheque.com/serie-10-BD-Jeremiah__10000.html
Ako te zanima kad se promijenio Hermanov crtež kad je počeo bojati direktno na olovku bez tuširanja to je album 19.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member8077 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 27/03/2024 : 22:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Upravo citam Psinu i njegovu plavusu, 33 album koji je izdao crš. Onoga tko je radio prijelom teksta treba poslat kopat kanale.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member8077 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 28/03/2024 : 10:30:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Upravo citam Psinu i njegovu plavusu, 33 album koji je izdao crš. Onoga tko je radio prijelom teksta treba poslat kopat kanale.


Za ovo bi trbalo biti prediviđeno do tri godine zatvora.


The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page
Page: of 23 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000