forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 50

Deers
Advanced MemberCroatia
9277 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 28/04/2021 : 09:01:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Ne mogu vjerovati, koja slučajnost. Baš sam jučer izguglao da postoji ta priča pa je išao pročitati. Stvarno simpatična priča ali me zanima, da li je taj mutant liječnik neki postojeći lik ili ga je Macan izmislio?

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 28/04/2021 : 09:18:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Hah, baš, koja je šansa Sudeći po ovom linku liječnik je originalna Macanova kreacija.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/04/2021 : 08:53:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SOLDIER XScenarij: Darko Macan
Crtež: Igor Kordej
Godina objavljivanja: 2002./2003.
Izdavač: Marvel
Žanr: superherojskiUf, kako me ovaj strip frustrira!

Ne zbog toga što je možda loš (jer nije), već zbog toga što smatram da je loše balansiran te da mu fali čvrste uredničke ruke kako bi se iz njega izvuklo ono najbolje. Imam osjećaj kao da je Macan ovo pisao na pola gasa te da se nije u potpunosti potrudio kao što inače zna kako bismo dobili još jedno vrhunsko djelo (unaprijed se ispričavam Darku ukoliko sam na krivom tragu).

Dakle, Macanov i Kordejev zajednički angažman na Marvelovom junaku Cableu počinje na zadnja tri broja (105-107) redovne Cable serijala započetog još davne 1993. godine. Nakon dugotrajnog angažmana scenarista Davida Tischmana koji je već neko vrijeme surađivao s Kordejom, na zadnja tri broja scenarističku palicu preuzima Macan te poprilično mijenja koncept i ton stripa. Ne mogu reći da su me ta tri broja posebno oduševila, tako da sam poprilično brzo proletio kroz njih te se zatim napokon bacio na naslovni "Soldier X" serijal. Od dvanaest brojeva koliko je sveukupno izašlo, Macan i Kordej potpisuju prvih osam, a u njima većinom pratimo Cablea kroz misiju pronalaska mutant-djevojke u bespućima Rusije. Macan nam kroz tih osam brojeva donosi jednu zanimljivu premisu i promišljanje o moralnim implikacijama upotrebe gotovo neograničene moći. Tako pak vidimo likove različitih načela koji se ili žele okoristiti situacijom u kojoj se nalaze ili žele spomenute moći iskoristiti kako bi pomogli drugima. Macan ovaj dio priče vodi vrlo dobro i postavlja nekolicinu zanimljivih teza koje u stvari čine i najzanimljiviji dio cijelog serijala.

Zašto me onda frustrira? Zato što je unatoč spomenutim dobrim idejama "Soldier X" pun nepotrebno dosadnog praznog hoda koji ni na koji način ne pridonosi cjelokupnoj priči. Događaje vezane za dva iritantno bezvezna agenta S.H.I.E.L.D.-a se može preskočiti bez ikakvih posljedica, baš kao i gotovo sve vezano za novinarku i Cableovu ljubav Irene Marryweather. Nažalost, takvih je situacija puno i previše za jedan ovako kratak strip i mislim da se bez njih komotno moglo proći. Također, zadnje poglavlje koje nas prebacuje par tisuća godina u budućnost mi također nije najbolje sjelo te bih volio da je priča privedena kraju na nešto zanimljiviji način. Jasno mi je da je Macan htio izbjeći klasično akcijom nabijeno finale, no ne mogu reći da mi se sviđa način na koji je to izveo.

Što se tiče crteža, Kordej u svojoj američkoj fazi definitivno nije bio na vrhuncu poput onoga u Francuskoj, no treba priznati da "Soldier X" još uvijek izgleda bolje od recimo njegovih "New X-Men" poglavlja. Ovdje također djeluje kao da često crta bez ikakve volje, samo da odradi posao i to se nažalost vidi i osjeti. Također, moram spomenuti da ni inače nisam neki preveliki ljubitelj kvalitetnijih i cjenjenijih Kordejevih radova, tako da vjerojatno nisam baš najmjerodavnija osoba za davati sud o njegovom crtežu.

Sve u svemu, "Soldier X" je po mom mišljenju strip koji vrijedi pročitati, no moram priznati da sam ipak očekivao malo više. Svi znamo da je Darko Macan kvalitetan pisac koji često ima puno toga zanimljivoga za reći i prava je šteta što ideje iz "Soldier X" nije predstavio u punom sjaju. Mogli smo imati još jedno remek-djelo.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 29/04/2021 08:59:26
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7111 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 02/05/2021 : 22:20:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

BATWOMAN: ElegyTrebalo je skoro godinu dana od tvoje preporuke, ali napokon je i ovo došlo na red. No koliko je tebi bio dobar, toliko je meni loš. Ono što ga izvlači je Williams, s tim da me ni on nije oduševio. Previše mi je ovdje stilskog prenemaganja, a premalo čitkog crteža. Opet, kad crta u službi priče nije toliko impresivan. Lako mogu zamisliti da mi se neki njegov rad jako svidi, no ovo mi je tek ok. Za priču pak ne mogu reći ni to. Priča o Kateinoj prošlosti i nastanku Batwoman mi je bila zbrzana i blijeda, a o onim mutantima i sukobu s Alice stvarno ne znam što bih rekao, meni tu ništa ne štima, od ideje do dijaloga. Sve u svemu, razočaranje.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 03/05/2021 : 00:39:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Eh, šta su ti ukusi Meni je priča baš dobra, lijepo mi to Rucka vodi i unatoč tome što ti neki fantasy elementi nekad nemaju prevelikog smisla. Elegy mi je strip u kojem mi to nije pretjerano bitno, no ono, ne čudi me što ti nije leglo. S druge strane mi je baš žao što ti Williamsov crtež ne valja. Meni je on fenomenalan crtač i te njegove nekonvencionalne strukture tabli su mi strašno zanimljive za gledati, baš kao i upotreba različitih stilova crteža unutar jedne stranice. Međutim, rekao bih da mu Elegy nije najbolje djelo. Mislim da mi je ipak bolji s Morrisonom na priči "Batman vs. the Black Glove", a pogotovo s Mooreom na serijalu "Promethea". Jedva čekam Fibrino izdanje!

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7111 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 03/05/2021 : 06:22:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Prometheji se i ja veselim i po onome što sam vidio, vjerujem da će mi tu Williams biti bolji, kao i u Sandman: Overture. Vidiš, nisam uhvatio da je radio s Morrisonom na Batmanu (ili jesam pa sam zaboravio), taj mi je slijedeći na redu. Javim dojmove.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 06/05/2021 : 13:57:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
MISTER MIRACLEScenarij: Tom King
Crtež: Mitch Gerads
Godina objavljivanja: 2017. - 2019.
Izdavač: DC Comics
Žanr: metatekstualni SFAko ste već negdje vidjeli recenzije koje spominju da je Kingov i Geradsov dvanaestodijelni mini-serijal "Mister Miracle" jedan od najkvalitetnijih stripova prošlog desetljeća, budite sigurni da ne pretjeruju. Autori nam ovdje donose fantastično djelo čija se kvaliteta teško može objasniti u par rečenica.

Za početak bih rekao da Mister Miracle nije za početnike. King ovdje isprepliće mnogo elemenata "Fourth World" koncepta Jacka Kirbyja tako da ne bi bilo zgorega da ste prije čitanja upoznati barem s osnovnim značajkama vezanim za taj svijet. Bez njih bi razumijevanje Mister Miraclea moglo biti donekle problematično, a i teško da biste pohvatali sve reference koje nam autori donose jer nije ovo samo priča o titularnom junaku, već o cijeloj Kirbyjevoj kozmičkoj DC mitologiji koju u svojoj srži možemo i ne moramo doživljavati kao superherojski strip. Iako je Mister Miracle po većini značajki znanstveno-fantastični strip, King definitivno najveći naglasak stavlja na retrospektivu životnih događaja Scotta Freea, baš kao i na njegov odnos s Big Bardom. Upravo su njihova uzajamna ljubav i podrška elementi koji drže cijelu radnju na okupu. Atmosfera koja vlada stripom je od početka do kraja tmurna i zlosutna te čitatelj konstantno ima osjećaj kao da nešto nije u redu, kao da stvari nisu točno onakve kakve bi trebale biti i što se više približavamo kraju to je jasnije što nam King otprilike želi poručiti. Shvaćamo da je moralna dvojba koju Scott Free vodi od prve do posljednje stranice primjenjiva na sve nas u bilo kojem trenutku života: Suočiti se s problemima ili živjeti u blaženom neznanju?

King nam ne propovijeda niti nam govori što bismo u stvari trebali napraviti već nam kroz mnogobrojne metafore pokazuje kako izgleda onaj drugi, naizgled lakši izbor. Priča balansira na tankom rubu između pravilne i krive odluke, čas naginjući na jednu, čas na drugu stranu, no mi čak ni u posljednjem trenutku ne možemo sa sigurnošću reći je li Scott Free postupio ispravno ili ne. To nam King ostavlja na vlastitu prosudbu.

Također, kao da i sve ovo prije već nije bilo dovoljno, Mister Miracle je jedna prelijepa posveta Kirbyju koja vrhunski funkcionira bez da ga se besramno kopira. King uzima Kirbyjeve elemente i remiksa ih, prikazuje ih na sebi svojstven način pričajući nam priču unutar priče, pritom pokazavši iskrenu ljubav ne samo prema Kirbyjevim djelima, već i prema samom Kirbyju kao autoru te njegovom kompleksnom kreativnom odnosu s Stanom Leejem. Upravo nam s ovom stranicom King daje jednostavnu, a pritom itekako efektivnu definiciju Četvrtog Svijeta, koncepta kojeg su se mnogi autori dohvaćali, ali su ga malobrojni znali dočarati čitatelju na ovako jedostavan način.

Mitch Gerads je još jedan element kojeg se definitivno mora spomenuti sa svim pripadajućim komplimentima. Njegov nekonvencionalni vizualni stil kombiniram s odlično odrađenom grafičkom doradom i "specijalnim efektima" fenomenalno dočaravaju Kingove ideje bez da ih mora riječima opisati. Vizualni narativ je ovdje jednako važan kao i onaj tekstualni te je stvarno zadovoljavajuće vidjeti kako King često dopušta Geradsu da sâm vodi radnju. Pripovjedačka dekompresija nije nov koncept u američkom stripu, no ovdje u kombinaciji s ostalim elementima posebno dolazi do izražaja. Takav način vođenja radnje, zajedno sa spomenutom zlokobno-depresivnom vibrom, stvara jedinstvenu i dugo pamtljivu atmosferu.

Mister Miracle nije strip koji ćete čitati kako biste se oraspoložili ili pustili mozak na pašu. To je strip koji donosi zanimljiva pitanja na mnogo razina, ali i isto tako prestavlja neizmjerno zadovoljstvo jednom kad krenete otkrivati odgovore. Meni ni dva čitanja nisu bila dovoljna kako bi proniknuo u sve njegove tajne. Upravo zato jedva čekam treće.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 06/05/2021 14:00:09
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1690 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 06/05/2021 : 14:20:12  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Veoma zanimljiv osvrt.
Ja pak recimo nisam imao pojma o konceptu Fourth Worlda Jacka Kirbyja, a opet mi je MM bio neverovatno zabavan i zanimljiv. Ali ne samo zbog toga, i ja jedva čekam sledeće ponovno čitanje.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1533 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 06/05/2021 : 17:45:24  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

S druge strane mi je baš žao što ti Williamsov crtež ne valja. Meni je on fenomenalan crtač i te njegove nekonvencionalne strukture tabli su mi strašno zanimljive za gledati, baš kao i upotreba različitih stilova crteža unutar jedne stranice.


Jeste, tu je najjači. Zapravo, u dizajnu table je jedan od najboljih među živima (a i šire). Ali on nije "superherojski crtač", jer njegove figure nemaju potrebnu fluidnost, skoro kao da prigušuje sam pokret. Kad gledam njegove akcione scene, ponekad imam osećaj da gledam te likove koje su doveli i rekli im da stoje okolo u traženim pozama da bi on mogao da ih crta. Šteta što su mu uglavnom to davali da radi. Čak i Chase, na osnovu kojeg je dobio posao u Prometheji.

Kod Mister Miraclea, moj glavni problem - koji nema veze sa samim kvalitetom stripa, već samo sa tumačenjem na koje najčešće nailazim - je što King ne vodi dijalog sa Kirbijem, već sa Morrisonom. Mister Miracle se bazira na Morrisonovom Četvrtom svetu, kojeg bi ja svakako voleo... da je jedini koji postoji. Čak i vizuelno, digitalni efekti koje Gerads radi su nastavak onog što je Pasqual Ferry radio u Seven Soldiers: Mister Miracle. A i (suviše?) su gledali valjda Mister Robota.

Ali, sve to naravno nema veze, i strip se može čitati bez ikakvog predznanja, kao što KuntaKinte dokazuje. Potrebno je neko predznanje o životu, doduše.

Edited by - ridiculus on 06/05/2021 17:46:34
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 06/05/2021 : 17:52:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Uh da, sad kad si spomenuo Morrisona palo je i meni na pamet da poprilično podsjeća i na njegovog Mister Miraclea. Joj, trebao bih opet pročitati Seven Soldiers, davno je bilo prvo čitanje. Sjećam se da mi je bio dosta dobar, no pri kraju ipak malo previše zapetljan, čak i za Morrisonove standarde. A šta se tiče predznanja za Kingovog MM, možda sam se malo nespretno izrazio kad sam rekao da nije za početnike. Mislio sam na to da oni koji nisu upoznati s likovima i njihovim međusobnim poveznicama možda neće pohvatati cjelokupnu simboliku koju je King ovdje utkao.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

zveles
Advanced MemberCroatia
3955 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 06/05/2021 : 18:45:02  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

no pri kraju ipak malo previše zapetljan


Meni je kraj Seven Soldiers baš fino "otpetljan", tj. sve iz mini serija, svaki detalj, se na kraju fino uklopio u cjelinu (u završnom specijalu broj 1). Žao mi je samo što taj strip nitko na ovim prostorima nije objavio. Pa čak i u Americi, kao da je Seven Soldiers danas pomalo zaboravljen iako se meni osobno čini kao jedan od najboljih Morrisonovih radova. Eh, da... Još uvijek imam cijelu seriju u sveskicama koje su svaka 3 mjeseca (po 3 broja, naravno) stizale poštom. I pročitao sam ga do sada 3 puta.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1533 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 06/05/2021 : 18:50:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zveles

Pa čak i u Americi, kao da je Seven Soldiers danas pomalo zaboravljen iako se meni osobno čini kao jedan od najboljih Morrisonovih radova.Takođe. Mada nisam siguran da je "najbolje" prava reč, ali definitivno "najinteresantniji". Meni. To i Doom Patrol.

Edited by - ridiculus on 06/05/2021 19:09:49
Go to Top of Page

zveles
Advanced MemberCroatia
3955 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 06/05/2021 : 19:41:56  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

Mada nisam siguran da je "najbolje" prava reč, ali definitivno "najinteresantniji".A može i osobno "najdraži", s obzirom na to da mi je stvarno odlično sjeo, od priče, rasporeda slika po tablama, dijaloga i naravno samog crteža (sve sveske osim jedne zamjene, mislim na Mister Miracle, su vizualno prekrasne).

Za one koji se odluče pročitati Seven Soldiers, ovaj vodič Grega Burgasa puno može pomoći za lakše čitanje (i uočavanje nekih detalja u priči):
https://www.cbr.com/author/greg_burgas/page/65/
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2185 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 06/05/2021 : 21:58:39  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Slabo ćete popularizirat ove stripove na takav način Sve se traže neka predznanja, pa je komplicirano i kad imaš predznanja, pa treba pročitat vodič.. horror! Horror!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 06/05/2021 : 22:14:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
U tome i jest gušt Ne može sve biti new-reader-friendly. Meni nekad stvarno nema većeg gušta nego prčkati po beskrajnom kontinuitetu DC-a.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

zveles
Advanced MemberCroatia
3955 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 07/05/2021 : 12:19:50  Show Profile Show Extended Profile  Send zveles a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

pa je kompliciranoAko baciš oko na topic "Antologijske stvari" vidjet ćeš da je čitanje Bonellijevih stripova još kompliciranije. Evo, ja sam zbog toga odustao od Zagora...
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/05/2021 : 12:23:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
THE FLASH by Grant Morrison & Mark MillarScenarij: Grant Morrison, Mark Millar
Crtež: Paul Ryan, Ron Wagner, Pop Mhan
Godina objavljivanja: 1997./1998.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojski, SFIako bi se po imenima autora dalo naslutiti kako nas u ovoj kolekciji čeka suluda trippy vožnja kroz raznorazne eksperimentalne koncepte, suprotno tome smo dobili iznenađujuće prizemnu kolekciju priča koja se estetski ne odvaja previše od klasične superherojske zabave. Grant Morrison i Mark Millar nam kroz dvanaest brojeva donose nekolicinu međusobno labavo povezanih priča koje su jednostavno napisane, no zato pršte nepretencioznom zabavom za koju smatram da će lijepo sjesti svakome tko voli laganu superherojštinu. Flash je junak koji je od samih početaka bio ukorijenjen u znanstvenu fantastiku, a Morrison i Millar to ovdje vrhunski iskorištavaju.

U glavnoj ulozi pratimo Wallyja Westa, najbržeg čovjeka na svijetu, kao i nekolicinu ostalih speedstera koji nerijetko preuzimaju glavnu ulogu. Šira Flash obitelj je već odavno jedan od glavnih koncepta u svijetu najbržih DC-evih likova tako da naš autorski dvojac po tom pitanju ne donosi ništa novo, već se prirodno nadograđuje na status quo koji je prije njih postavio Mark Waid. Iako je, očekivano, Wally West predstavljen kao glavni junak, njegova lijepo opisana korespodencija s ostalim članovima šire obitelji (Jay Garrick, Bart Allen, Jesse Quick, Max Mercury, itd...) predstavlja jedan od kvalitetnijih elemenata u ovom runu. Upravo zbog toga treba napomenuti odlično napisani one-shot broj "Still Life in the Fast Lane" u kojem Jay Garrick preuzima glavnu ulogu, međutim i ostale priče su sasvim korektno napisane. Od prve "Emergency Stop" koja djeluje kao da se mogla naći i u Morrisonovom Doom Patrolu, preko simpatičnog one-shota "Through the Looking Glass" gdje svjedočimo povratku Evana McCullocha (Mirror Mastera) kojeg se sjećate iz Animal Mana, pa sve do trodijelne "The Human Race" gdje autori u priču ubacuju jednog potpuno neočekivanog lika, sve su priče simpatične, jednostavne i zanimljive. Tek posljednja, "The Black Flash" koju Millar potpisuje samostalno malo pada u kvaliteti, no i unatoč tome služi kao pristojan kraj njihovog runa.

Crtež je u početku odrađivao Paul Ryan i njegov mi je pomalo old-school pristup sasvim odgovarao te bih iskreno volio da je ilustrirao kompletan run. Nakon njega je olovku preuzeo Ron Wagner čiji karikaturalniji stil nije baš u potpunosti po mom guštu, no definitivno je bolji od Popa Mhana koji srećom ilustrira samo priču "The Black Flash" i ništa više. Prava je šteta što za kraj nismo dobili nekog iole kvalitetnijeg crtača jer Mhan mi se nikako nije svidio.

Eto, to bi bilo to otprilike. Čisto sumnjam da će Morrisonov i Millarov run postići neki preveliki interes od šire populacije na ovom forumu, no meni se svidio. Kao što rekoh, autori nam donose nekolicinu zabavnih priča namijenjenih prije svega ljubiteljima klasičnog superherojskog žanra.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 07/05/2021 12:27:22
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1533 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 07/05/2021 : 17:47:51  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Slabo ćete popularizirat ove stripove na takav način Sve se traže neka predznanja, pa je komplicirano i kad imaš predznanja, pa treba pročitat vodič.. horror! Horror!Popularizirat? Mi se ne bavimo time, mi katalogiziramo . Popularizatori su bolje plaćeni .

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/05/2021 : 22:14:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
RECKLESS: Friend of the DevilScenarij: Ed Brubaker
Crtež: Sean Phillips
Godina objavljivanja: 2021.
Izdavač: Image Comics
Žanr: akcijski krimićDruga knjiga Reckless trilogije, Friend of the Devil, donosi nam još jednu epizodu iz života Ethana Recklessa te pri tom ne pokazuje neke prevelike razlike u kvaliteti od prve knjige (recenzija), kako scenaristički tako i vizualno.

Ukratko, ako vam se svidjela prva knjiga, dobro će vam sjesti i druga, u to nema sumnje. Praktički sve što sam rekao u recenziji prve knjige, vrijedi i za drugu tako da možete biti sigurni da Brubaker i Phillips ovdje nisu pripremili nikakva iznenađenja. Friend of the Devil donosi radnju koja tematski može proći kao spiritualni nasljednik Zatamnjena jer se, baš kao i tamo, bavi filmskom industrijom i zakulisnim igrama unutar nje, no ovdje je sve to obrađeno na jedan poprilično jednostavniji, pravocrtniji i manje kompleksan način. Sami zaplet mi je u dobrom dijelu stripa čak i zanimljiviji nego u prvoj Reckless knjizi, no moram priznati da me kraj nije baš oduševio te smatram da je Brubaker neka rješenja izveo poprilično šturo i banalno. Postupci nekih likova su mi apsolutno nejasni i ne djeluju mi dovoljno uvjerljivo što je prava šteta s obzirom da prve dvije trećine knjige ostavljaju dojam lijepo razrađenog akcijskog krimića.

Phillips je standardno dobar, no vidi se da to nije ona ista razina kvalitete koja krasi Zatamnjenje, Fatale ili Kill or be Killed. Ništa čudno s obzirom da je ovdje u puno kraćem vremenskom periodu (tri knjige u godinu dana) morao odraditi uistinu veliki broj stranica, tako da je kvaliteta barem donekle morala patiti. Ipak, i nešto manje impresivan Phillips je još uvijek vrlo dobar Phillips tako da na kraju ipak mogu reći da sam zadovoljan.

Treća i završna knjiga trilogije, Destroy All Monsters, izlazi u listopadu.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 17/05/2021 18:15:22
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 14/05/2021 : 11:05:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
HEREScenarij: Richard McGuire
Crtež: Richard McGuire
Godina objavljivanja: 1989.
Izdavač: Penguin Books
Žanr: eksperimentalniHere je eksperimentalni strip na šest stranica koji je 1989. godine izašao u antologijskom naslovu "Raw". Radnja u klasičnom smislu te riječi ne postoji i sve što zapravo uopće vidimo jest prikaz kuta jedne prostorije kroz različite vremenske periode. Da, na prvu možda zvuči poprilično čudno, no McGuireovo vizualno rješenje tog prikaza je ono što Here čini tako zanimljivim. Naime, kao što vidite i na ovoj gore postavljenoj slici (u nedostatku prave naslovnice vezane baš za ovaj strip), McGuire ubacuje kadrove unutar drugih kadrova skačući konstantno iz prošlosti u budućnost (i obrnuto) te nam daje često nepovezane komadiće raznoraznih ljudskih života i šire.

Kao što rekoh, Here je strip čisto eksperimentalne prirode tako da definitivno ne biste trebali očekivati klasični strip narativ, no kao takav je po mom mišljenju fantastičan. Kroz samo šest stranica McGuire donosi izrazito zanimljiv stil pripovijedanja koji još jednom pokazuje koliko je strip raznovrstan medij. Definitivno preporučam svima da bace oko na ovo.

McGuire je 2010. godine u izdanju Pantheon Booksa objavio i novo, prošireno izdanje na 300 stranica u boji, no nisam ga imao prilike čitati. Moram priznati da me baš i ne privlači previše jer iako je originalni Here stvarno super, ne mogu zamisliti pratiti više stotina stranica ovakvog izričaja. Original i jeste zanimljiv upravo zbog toga što na malo stranica i malo kadrova prikazuje puno toga, a bojim se da bi se na većem broju stranica sve to poprilično razvodnilo. No opet, možda se i varam.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7111 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 14/05/2021 : 12:21:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

HERE

McGuire je 2010. godine u izdanju Pantheon Booksa objavio i novo, prošireno izdanje na 300 stranica u boji, no nisam ga imao prilike čitati. Moram priznati da me baš i ne privlači previše jer iako je originalni Here stvarno super, ne mogu zamisliti pratiti više stotina stranica ovakvog izričaja. Original i jeste zanimljiv upravo zbog toga što na malo stranica i malo kadrova prikazuje puno toga, a bojim se da bi se na većem broju stranica sve to poprilično razvodnilo. No opet, možda se i varam.


Meni se jako svidio, ali ja sam inače sklon eksperimentalnim stripovima u kojima se ništa ne događa. Naravno, ovdje ipak postoji priča, samo je način pričanja izuzetno atipičan te ju je potrebno "dešifrirati".


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 17/05/2021 : 18:15:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
WONDER WOMAN: Dead EarthScenarij: Daniel Warren Johnson
Crtež: Daniel Warren Johnson
Godina objavljivanja: 2020.
Izdavač: DC Comics
Žanr: postapokaliptičniPost-apokaliptični stripovi smješteni u svijet superheroja već odavno nisu novost (još tamo od Marvel Zombies ako me sjećanje ne vara), no čini se da ih je publika još uvijek itekako gladna s obzirom koliko ih viđamo u zadnje vrijeme, pogotovo kod DC-a. Uzmemo li u obzir vrlo dobru prihvaćenost naslova poput DCeased ili Batman: The Last Knight on Earth, nije za čuditi se što je i Wonder Woman: Dead Earth prošao vrlo dobro. Pridodamo li tome još i činjenicu da je za gotovo kompletnu izradu bio zadužen Daniel Warren Johnson, jedan od atraktivnijih današnjih autora koji stilski pleše na granici između indiea i mainstreama, uspjeh je bio gotovo pa zagarantiran odmah u početku. No, je li i opravdan?

Pa... I da i ne.

Što se pozitivnih stvari tiče, rekao bih da je sama ideja sasvim zanimljiva i korektna, iako ne odiše pretjeranom originalnošću. Kroz priču pratimo Wonder Woman koja se budi iz kriogenog sna par stotina godina u budućnosti. Lutajući kroz svijet razoren nuklearnom katastrofom malo po malo otkriva neočekivane uzroke, ali i fatalne posljedice događaja koji su se zbili na zalasku doba superheroja. Kao što rekoh, ništa tu nema novo ili do sada neviđeno, no Johnson sasvim korektno prikazuje taj ogoljeni svijet budućnosti te vodi Dianu do nekih dobro nam poznatih lokacija i likova. Samo čitanje mi je bilo zabavno te sam uz Dead Earth sasvim opušteno iskoristio dio jednog popodneva. Veliku ulogu u tome zapravo igra odličan i efektivan Johnsonov crtež koji mi, ako ćemo iskreno, uvijek više odgovara nego njegovo pisanje. Lijep je i unikatan, a neke table su baš za stati i diviti se. Vidim da se jednom dijelu DC fanova baš i ne sviđa, no meni taj aktivni i pomalo alternativni stil odlično leži. S obzirom na prirodu priče, osjeti se da se Johnson baš potrudio oko svake table.

S druge strane, kad god bih se detaljnije zamislio oko nekih bitnih stvari vezanih za radnju, shvatio bih da većinom nemaju nekog prevelikog smisla, tako da mi nije preostalo ništa drugo negoli podignuti suspension of disbelief do maksimuma kako si ne bih pokvario čitanje. Već sam i prije bio spominjao da je Johnson puno bolji crtač nego što je scenarist, tako da i nije za čuditi se što mu priča tu i tamo poprilično štekaje. Neki postupci kako Diane, tako i drugih likova, kao i dobar dio razloga zbog kojih je i došlo do nuklearnog rata su mi baš neuvjerljivi, no eto, šta je tu je. Svakako nisam niti očekivao da ću u Dead Earth naći išta vrijedno detaljne analize, a mislim da ni Johnsonu to nije bio cilj, tako da sam se vrlo brzo jednostavno prepustio uživanju u crtežu i čistoj znatiželji kako će se stvari na kraju odviti.

Iskreno, volio bih vidjeti Johnsona u paru s nekim kvalitetnim scenaristom koji će mu napisati baš kvalitetnu priču jer ovakav crtež definitivno zaslužuje scenarij koji mu može parirati. S obzirom na specifičan stil crtanja, jasno mi je da se nekima neće svidjeti, no meni itekako odgovara i rado ću ispratiti i ostale njegove radove. Nije mi stoga žao što sam pročitao Dead Earth i svakako bih ga preporučio svima koji vole ovakve teme i/ili im se sviđa Johnsonov crtež, no definitivno nemojte očekivati ništa više od lagane zabave.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced MemberUSA
3377 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 17/05/2021 : 18:49:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
spoiler: ono na kraju sa supermanovom kicmom je ne samo grozno nego i glupo. uzgred, koliko metara je clark bio visok ako je kicma otprilike pola visine?!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 17/05/2021 : 18:50:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Da, to je definitivno najveća glupost u cijelom stripu i komotno je moglo proći bez toga. I ja sam u tom trenutku pomislio "je li stvarno bilo potrebe za ovime?".

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2185 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 19/05/2021 : 09:05:14  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Fora izgleda taj Daniel Warren Johnson. Ima li neki njegov strip da baš valja, neki megahit? Znam za onog Murder falcona i za tu Wander ženu, ali ima li nešto još bolje, još čuvenije?
Go to Top of Page
Page: of 50 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000