forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 50

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 19/05/2021 : 13:48:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Čitao sam samo Wonder Woman i Murder Falcon, tako da ne znam za druge naslove. Trenutno radi za Marvel na Beta Ray Bill mini-serijalu pa uvijek možeš baciti oko i na to.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 20/05/2021 : 18:52:06  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
I Pakinjo kako ti se na prvi pogled čini Rain Like Hammers? Kao pratim taj serijal ali trenutno sam na tome da samo uživam u crtežu jer mi apsolutno ništa nije jasno o čemu se zapravo radi u stripu
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1690 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 20/05/2021 : 19:07:25  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Da bi shvatio o čemu se tu radi, moraš ili da budeš lud ili Brendon Graham.
A da je crtež lep - lep je.

Fudbal ne treba gledati, fudbal treba igrati!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 20/05/2021 : 20:46:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

I Pakinjo kako ti se na prvi pogled čini Rain Like Hammers? Kao pratim taj serijal ali trenutno sam na tome da samo uživam u crtežu jer mi apsolutno ništa nije jasno o čemu se zapravo radi u stripuOtprilike je tako i kod mene, ali pročitao sam samo prvi broj za sada. Vidit ćemo šta će bit do kraja.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/05/2021 : 11:03:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
THE STAR WARSScenarij: J. W. Rinzler (+ George Lucas)
Crtež: Mike Mayhew
Godina objavljivanja:
Izdavač: Dark Horse
Žanr: SFGeorge Lucas je skicu priče koja čini kostur sveukupnog Star Wars kanona razrađivao dobre četiri godine prije negoli se prvi nastavak filma pojavio u kinima 1977. godine. Dok su neka imena i likovi iz tih prvih verzija priče preživjeli sve do pojavljivanja na velikom ekranu, mnogi od njih su doživjeli raznorazne manje ili veće izmjene, dok su neki u potpunosti bili izbačeni. Četiri desetljeća kasnije izdavačka kuća Dark Horse pokreće The Star Wars, osmodijelni mini-serijal kroz koji će adaptirati Lucasovu "prvu verziju" scenarija u strip te na taj način fanovima nudi jedinstveni uvid u izgled popularne sage u ranima danima njenog nastanka.

Očekivano, The Star Wars je strip koji će biti zanimljiv isključivo ljubiteljima franšize. Meni je kao takav taman toliko intrigantan da ga pročitam do kraja, no čisto sumnjam da bi netko tko nije na "ti" s događajima iz sage našao išta pretjerano zanimljivo ovdje. Što se tiče same izvedbe scenarista i crtača, ne mogu reći da sam oduševljen jer protok radnje je na mjesta poprilično čudan; čas je strašno ubrzan i teško je pohvatati šta se uopće događa, a čas je nevjerojatno spor i zadržava se na sasvim nebitnim stvarima. Međutim, vjerojatno je to tako zbog same prirode originalnog materijala jer čisto sumnjam da je Lucasov prvotna skica priče prikazivala ikakve prevelike detalje. Trebao bih se tu i tamo podsjetiti da je strip ipak rađen prema nedovršenim i odbačenim idejama koje kasnije većinom nisu zaživjele. Crtež me također nije pretjerano oduševio i iako mi se na prvih nekoliko stranica činilo da bi mogao biti okej, brzo sam uvidio da je previše drvenast i na momente nerazumljiv da bih mogao u potpunosti uživati u njemu.

No, ima tu i zanimljivih stvari. Neke osnovne postavke su preživjele sve do filma, poput sukoba Republike i Carstva, okršaja jedija i sitha ili pak uloge princeze Leie, no mislim da će čitateljima ipak biti zanimljivije ideje koje su kasnije odbačene. Tako ovdje imamo Lukea Skywalkera koji je već odrasla osoba i iskusni jedi, dok mu je padawan Annikin Starkiller, lik koji u mnogočemu posjeduje karakteristike budućih Anakina Skywalkera, mladog Lukea Skywalkera i karakter Hana Soloa. Spominjući Soloa, on je prisutan i ovdje, no prikazan je kao vanzemaljac zelene kože i izgleda koji neobično podsjeća na Swamp Thinga. Darth Vader je također tu, no izostaje ona njegova upečatljiva kaciga, a i uloga u sveukupnoj priči mu je poprilično marginalna u odnosu na filmsku verziju. The Star Wars se u stvari više fokusira na političku situaciju i borbu između Republike i Carstva, dok puno manji naglasak stavlja na jedije i sithe.

Šteta što ti neki elementi vezani za scenarij nisu bolje odrađeni i što nismo dobili nešto kvalitetnije djelo, no svakako mislim da ovaj Dark Horseov potez treba itekako cijeniti. Rijetko kad dobijemo ovako detaljan uvid u rane dane neke popularne franšize i smatram da bi ga ljubitelji Star Warsa trebali barem prolistati, ako im već ne legne samo čitanje.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 22/05/2021 : 17:38:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
BATMAN: The Dark Prince CharmingScenarij: Enrico Marini
Crtež: Enrico Marini
Godina objavljivanja: 2017./2018.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiSreća za Marinija što zna vrhunski crtati jer ako bih sudio njegov talent samo po scenariju ovog stripa, mislim da ne bih nikad više uzeo čitati išta što je radio. Za mene je priča koju donosi The Dark Prince Charming čisti promašaj, odnosno djeluje kao nevjerojatno dosadna klišejizirana akcijska jurnjava sastavljena od potpuno banalnih i po milijun puta prožvakanih scena bez ikakve težine. Dijalozi su još jedna autorova boljka; ima toliko bezveznih rečenica koje kao pokušavaju biti duhovite, no to im nikako ne uspijeva i prava ih je muka čitati. Usudio bih se čak reći da bi bilo bolje da je dobar dio stripa objavljen bez ikakvog teksta jer radije bih tako uživao u samom crtežu nego se morao mučiti s napisanim glupostima. Marini kao da nikad u životu nije pročitao nijedan Batman strip te je ovaj naslov napravio prema onome što o Batmanu zna iz opće kulture, međutim ni to ne bi bio nikakav preveliki problem da priča išta valja. Naravno, ne mora svaki novi strip donositi neke revolucionarne elemente, no kad već pokušava postići učinak lagane opuštajuće zabave, bilo bi zgodno da je strip u stvari i zabavan. The Dark Prince Charming to nažalost nije, niti blizu.

Naprosto mi je nevjerojatno da je Marini uspio ovoliko razvuči priču jer mogla je komotno biti dobrih 20ak stranica kraća (ako ne i više) bez da bi se išta izgubilo. Kao što rekoh, sreća da zna dobro crtati jer to je zapravo i jedina stvar u kojoj sam uživao. Crtež mu je raskošan, Gotham je recimo poprilično lijepo prikazan i boje su vrhunski iskorištene, no džabe mu sve to kad priča užasno štekaje. Iskreno, nisam od ovog stripa očekivao nešto ekstra, no nisam ni mislio da će mi biti ovoliko bezvezan. Definitvno jedan od nepravedno razvikanih naslova.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/05/2021 : 16:53:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
ESSEX COUNTYScenarij: Jeff Lemire
Crtež: Jeff Lemire
Godina objavljivanja: 2008- - 2011.
Izdavač: Top Shelf
Žanr: slice-of-life, dramaNisam pročitao puno Lemireovih stripova, no od ovih što jesam Essex County mi je definitivno ostavio najbolji dojam. Niti u jednom trenutku nisam imao dojam da je radnja razvučena više nego što je potrebno, za razliku od nekih kasnijih radova. Međusobno labavo povezane priče donose epizode iz života mahom običnih ljudi vezanih za specifičnu geografsku lokaciju i pritom nam pokazuju svakodnevnicu jednog dijela zemaljske kugle o kojem inače možda ne bi pretjerano razmišljali. Volim ovakve obične, nepretenciozne priče ispričane na jednostavan način i srećom Lemire se ovdje sasvim korektno iskazao i kao scenarist i kao crtač. Ima tu puno nijemih kadrova zbog kojih se može steći dojam da strip nema mnogo sadržaja i da se brzo čita, no na svakom od tih kadrova bi se trebalo zadržati malo duže kako bi se u potpunosti upila atmosfera koju nam strip prikazuje.

Crno-bijeli stil odlično dočarava ton i atmosferu priča, iako mislim da možda ne bi bilo zgorega da je ubačena jedna boja (npr. plava) kao što je to odrađeno recimo u njegovom The Nobody, no i ovako strip izgleda više nego dobro. Ovo je Lemire u svom ogoljenom, početnom izdanju prije negoli je postao svojevrsni stripovski celebrity te počeo raditi za veće izdavačke kuće. Ne bih rekao da bi Essex County baš svatko obavezno trebao pročitati, no ukoliko volite uronuti u naizgled jednostavne, a istovremeno i emocionalno duboke priče o životima običnih ljudi, vjerujem da će vam savim lijepo sjesti.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 26/05/2021 : 12:29:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
JOE THE BARBARIANScenarij: Grant Morrison
Crtež: Sean Gordon Murphy
Godina objavljivanja: 2010./2011.
Izdavač: Vertigo
Žanr: fantasyJoe the Barbarian nerijetko slovi kao jedan od kvalitetnijih "novijih" Vertigo naslova nastalih u posljednjih deset godina postojanja ovog nažalost ugaslog imprinta te je stoga teško bilo imati niska očekivanja. Također, Grant Morrison mi je jedan od omiljenih autora (unatoč nekim ispodprosječnim naslovima) dok mi je Sean Gordon Murphy ostavio strašno dobar dojam još onomad kad sam se prvi put susreo s njegovim radovima. Međutim, dok se od Murphyja često može već unaprijed znati što očekivati, Morrison je uvijek popriličan upitnik prije čitanja. Svjestan sam da njegov često komplicirani i stil pisanja ponekad može poprilično odbiti čitatelje, no mislim da se u ovom slučaju nemate čega bojati. Joe the Barbarian je Morrison u poprilično prizemnom izdanju, bez velikih kompliciranih ideja, no i unatoč tome treba biti pošten i priznati da nam ovaj strip donosi jednu sasvim zanimljivu ideju i izvedbu.

Kroz osam brojeva pratimo Joea, mladića koji pati od dijabetesa te se nađe u situaciji gdje mu razina šećera u krvi padne na toliko niske grane da krene doživljavati halucinacije. Odjednom će odlazak od spavaće sobe do kuhinje kako bi uzeo nešto slatko postati pravi izazov te će ga raznorazne halucinacije prebaciti u naizgled bajkoviti fantasy svijet sastavljen od raznoraznih aspekata njegove psihe i stvari koje ga okružuju.

Prvo što u oko upada je fenomenalan Murphyjev crtež koji Morrisonov fantasy svijet dočarava na najbolji mogući način. Detaljan je, bajkovit, čaroban i neobičan te je pravi gušt gledati table te ukoliko vam se svidio u ovih par Batmana što su objavljeni kod nas, mislim da će vam vhunski sjesti i ovdje. Iz svake table zrači zavidan trud uložen u njihov nastanak i ako ništa drugo, sami bi crtež već bio dovoljan razlog za nabaviti ga. Što se priče tiče, spomenuo sam kako Morrison ovdje ne donosi onaj ekstravagantni stil kakvim se često zna služiti, već nam prikazuje onu svoju staloženiju stranu. Iako mi je sama priča bila sasvim zanimljiva za pratiti, moram priznati kako bih volio da su likovi malo detaljnije okarakterizirani jer ovako ostavljaju manje-više plitak dojam. Stekao sam dojam da je Joe the Barbarian više poslužio kao poligon za plasiranje Morrisonovih vizija značajki raznoraznih fantasy svjetova (kroz već spomenuti lijepi Murphyjev crtež) umjesto kao konkretno razrađena priča. Brzo se čita i neće vam previše opteretiti moždane vijuge, no zato bez problema može poslužiti kao lagana opuštajuća zabava.

Treba li na ovaj strip kačiti etiketu "jedan od najboljih recentnijih Vertigo naslova" ostavljam svima vama na odluku, no što se mene tiče ne treba. Istina, sasvim sam se lijepo zabavio čitajući Joea i smatram da je vrijedan utrošenog vremena, no nije me baš u potpunosti izbio iz postola kao što sam prije čitanja očekivao da bi mogao.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/05/2021 : 15:42:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
BATMAN: CavernousScenarij: Devin Grayson
Crtež: Roger Robinson
Godina objavljivanja: 2001.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiCavernous je jedan od onih stripova na koje vjerojatno nikad ne bih naišao da nisam sasvim slučajno vidio preporuku na internetu. Objavljen je 2001. godine kao 18. broj danas već pomalo zaboravljenog serijala Gotham Knights i na svega 20ak stranica nam donosi samostalnu priču u kojoj pratimo Batmana tijekom rijetko mirne noći u Gothamu. Kriminalci su se pritajili i s obzirom da po gradu nema praktički nikakve aktivnosti, Batman ne zna šta bi sa sobom. Samotnjak kakav već jeste i ne želeći priznati ni sebi ni drugima da mu zapravo fali društvo, poziva Aquamana da mu pomogne s jednim problemom u vezi Batcavea...

Ovdje imamo kratku i simpatičnu priču o situaciji u kojoj se Batman rijetko nalazi. Ne treba očekivati nikakvo remek-djelo, no moram priznati da su autori odradili pristojan posao i donijeli nam jednu zanimljivu epizodu koja razbija već ustaljene klišeje vezane za ove likove. Brzo se čita, vizualno lijepo izgleda i ne vidim razloga zašto ne biste na nju potrošili par minuta. Kamo sreće da imamo više ovakvih netipičnih priča.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 28/05/2021 : 10:33:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
THE GODDAMNED: The Virgin BridesScenarij: Jason Aaron
Crtež: r.m. Guera
Godina objavljivanja: 2020/2021
Izdavač: Image Comics
Žanr: fantasyDok je u Before the Flood, prvoj priči serijala, unatoč svim manama Aaron još i imao štagod zanimljivo za reći, ovogodišnji nastavak je u potpunosti podbacio. Novi petodijelni mini-serijal imena The Virgin Brides ostavlja dojam na brzinu sklepanog stripa koji u potpunosti igra na kartu šokiranja čitatelja, no čini to na već 100 puta prožvakan način bez da ulaže iti malo truda u sami razvoj priče i likova. Sve ono što sam u recenziji zamjerao prvoj priči (vidjeti ovdje), u nastavku je još višestruko naglašeno. Naprosto je nevjerojatno kako Aaron uspjeva uživati status jednog od popularnijih mainstream autora američkog stripa zasnov na već pomalo staroj slavi stečenoj na Skalpiranima jer gotovo svaki drugi njegov strip nije uspio niti blizu parirati kvalitetom Dashiellu Zlom Konju i ekipi.

Međutim, čak i kad bih pokušao staviti sve ove spomenute negativne značajke sa strane, posebno moram spomenuti kako Aaron ovdje nije uspio u onome što je u prvoj priči vrlo dobro odradio, a to je dočaravanje pretpotopnog svijeta. Dok je u Before the Flood uspio čitateljima prenijeti taj osjećaj odvratnog i pokvarenog stanja Zemlje, ovdje worldbuilding stavlja u potpunosti u drugi plan tako da mi The Virgin Brides djeluje kao potpuno generični sword-n-sorcery poluproizvod koji se može događati bilo gdje i u bilo kojem izmišljenom fantasy svijetu, a ne na praktički istom mjestu kao i prva priča.

Na Gueru neću trošiti previše riječi, već ću samo spomenuti kako mi ostavlja praktički isti dojam kao i u prvom nastavku. Još uvijek njeguje stil s (po meni) pretjeranom količinom detalja koja guši sami tok priče, no svakako mislim da sam u manjini s tim stavom tako da čisto sumnjam da će itko ostati baš razočaran. Kraj priče donosi nagovještaj da ćemo nekad u budućnosti dobiti i treći dio priče, no čini mi se da ga neću baš nešto nestrpljivo iščekivati.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 28/05/2021 10:34:38
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2182 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 28/05/2021 : 12:10:29  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Mhrgh.. ovo me neće ohrabriti da ikada pročitam Proklete. Ali, jesu li bar te nevjeste djevice čemu? Jesu li meke, putene?
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
12043 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 28/05/2021 : 13:03:19  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Mhrgh.. ovo me neće ohrabriti da ikada pročitam Proklete. Ali, jesu li bar te nevjeste djevice čemu? Jesu li meke, putene?


Doslovno djeca. Ali nema nešto erotike.
Meni se crtež jako sviđa dok priča ne valja.

Have mercy
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2182 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 28/05/2021 : 13:16:55  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Razočaravajuće
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 02/06/2021 : 13:19:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
PARKER: LovacScenarij: Darwyn Cooke (+ Donald E. Westlake)
Crtež: Darwyn Cooke
Godina objavljivanja: 2009.
Izdavač: IDW (Darkwood)
Žanr: akcijski krimićParker je vrh!

Shvatio sam to još prilikom prvog čitanje prije nekoliko godina, a sada sam ga odlučio obrnuti još jednom da vidim kako se drži na drugo čitanje. Ukratko, Parker skoro pa da nema mane.
Okej, biti ću iskren i priznati da sam ovdje poprilično subjektivan (možda i više nego inače) s obzirom da sam ljubitelj krimića, a o radoima Darwyna Cookea da i ne govorim. Nije stoga za čuditi se što mi je Parker toliko legao s obzirom da predstavlja fenomenalnu kombinaciju stvari koje baš obožavam u stripovima.

Westlakeova (ili Starkova, kako god želite) priča je sirova, brutalna i direktna, bez ikakvog uljepšavanja. Nema ovdje moralno pozitivnih likova s kojima bismo se mogli poistovjetiti s obzirom da su Parker i ostatak ljudi oko njega hladnokrvni kurvini sinovi koji u sebi nemaju ničega zbog čega bismo ih trebali voljeti ili ih simpatizirati. Međutim, način na koji je radnja pisana me jednostavno držao prikovanog za strip, čak i kod ovog drugog čitanja gdje nije bilo onog faktora iznenađenja. Upravo se tu vidi razlika u kvaliteti između Westlakea nekih drugih pisaca krimića (posebno nekih modernih) čija djela ne ostavljaju pretjerano dobar dojam s ponovljenim čitanjem. Parker s druge strane savršeno funkcionira ukoliko ga se čita ispočetka i ništa ne gubi na kvaliteti.

O Westlakeovim originalnim Parker knjigama ne mogu govoriti jer ih nisam čitao, no što se tiče ovih stripovskih adaptacija, mislim da nije bilo boljeg čovjeka od Cookea. Sto puta sam već rekao i neću se ponavljati koliko volim njegov stil, no jednostavno moram napomenuti kako je, po mom mišljenju, na Parkeru dosegao svoj vrhunac. Za razliku od nekih drugih njegovih poznatih djela (kao npr. New Frontier) gdje mu je stil čist, jasan i šaren, kod Parkera je nerijetko rudimentalan i sirov, baš onakav kakav odgovara ovakvim pričama. Korištenje samo jedne boje djeluje fantastično i posebno naglašava tu retro atmosferu '60-ih godina prošlog stoljeća kada se odvija radnja. Cooke je majstor kompozicije, kadriranja, svjetla i sjene, a Parker je živi primjer njegove genijalnosti.

Prva knjiga, Lovac, donosi nam upoznavanje s Parkerovim svijetom i ključnim igračima u njemu. Iako je sama po sebi više nego odlična i može bez problema stajati zasebno, pravi je gušt promatrati je kao tek jedan dio veće slagalice. Njen nastavak, Firma, jedan je od najboljih krimi stripova koje ćete ikad imati prilike pročitati.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 02/06/2021 13:20:09
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11673 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 02/06/2021 : 16:47:54  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Apsolutni potpis! Parker je vrhunski strip i Darvin Kuk je majstor čija će afirmacija tek doći kod nas. Tragično napustio nas je prerano i to je nenadoknadiv gubitak za američku strip scenu po mom mišljenju.
Parker je vredan svakog dinara i strasno mi je žao što se tako slabo prodavao u Darkvudovom odličnom a opet cenovno jako pristupačnom izdanju. Kako se to nije prodavalo i Talbotov Granvil nikad mi nece biti jasno.
Nadam se da ćemo videti jos Kukovih radova kod nas uskoro jer on to zaista zaslužuje.
Takođe bih voleo da vidim nastavak adaptacija Parkerovih romana , neko je pre par godina napisao na forumu da bi jedino dostojan tog poduhvata crtački i scenaristički bio Kukov kolega sa mnogobrojnih animiranih serija na kojima su zajedno radili a to je Brus Tim.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 02/06/2021 : 16:50:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Tako nešto slično sam ja pisao na Darkwood forumu

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 02/06/2021 16:51:08
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11673 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 02/06/2021 : 17:03:20  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Tako nešto slično sam ja pisao na Darkwood forumuZa Brusa je l?
Daj link.
Inače, iako je ovo Pakina tema, samo da obavestim puk/pučanstvo ja ovih dana čitam Skalpirane po prvi put u celosti, evo me na polovini trece Darkvudove knjige i baš uzivam! Do sada sam pročitao samo prvu knjigu jednom i onda sam čekao da se kompletira serijal i da procitam sve lepo u komadu i evo sad je doslo vreme za to.
Vidim da se mnogi bune na crtez Italijana Davodea Furnoa (kog ja znam sa odličnog Bonellijevog krimi mini-serijala Cassidy {Paka velika preporuka za citanje serijala, bas bih voleo da cujem tvoje mišljenje, mislim da bi ti dobro legao Cassidy}) ali meni je on jako dobar ovde i uopste mi ne smeta. Malo me razočarao Frankavila očekivao sam crtez sličniji onom iz Black Mirrora, ali nema veze. Gera rastura naravno.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 02/06/2021 : 18:53:54  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Parker je jedan od onih stripova koji verovatno nikada ne bi došao na red na čitanje jer krimi priče baš i nisu moj fah ali pošto je bio hvaljen po forumima dao sam mu šansu prošle godine i nisam se razočarao

Kasnije već nije to to ali prve dve knjižice su top topova
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20820 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 02/06/2021 : 23:28:05  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Dark prins šarming razvikan naslov,krimi priče baš i nisu njegov fah... e kad bi prestali da pišete osvrte i dajete komentare jedno par meseci Pakinjo i nejkeru,resetovao bi mi se nervni sistem.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 03/06/2021 : 09:55:31  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Ti Anto bolje da se samoizgnaš sa foruma na mesec dana koliko si se sinoć obrukao za Kena
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
20820 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 03/06/2021 : 14:33:11  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
pola godine je malo za onakvu blamažu;realno!!

što implicira da bi sva trojica trebali otići sa foruma na neko vreme!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 11/06/2021 : 18:13:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
PARKER: FirmaScenarij: Darwyn Cooke (+ Donald E. Westlake)
Crtež: Darwyn Cooke
Godina objavljivanja: 2010.
Izdavač: IDW (Darkwood)
Žanr: akcijski krimićKoliko god je prvi Parker odličan, drugi je još bolji.

Naprosto je nevjerojatno koliko je priča detaljna, slojevita, intrigantna i tako prokleto zarazna. Nakon događaja iz Lovca Parker nastavlja sa svojom osvetom Firmi, organzaciji koja mu je zagorčala život. Uz pomoć velikog broja poznanika i suradnika, Parker će izvesti napad na Firmu kakav nitko ne bi očekivao i pritom maknuti svakoga tko mu stoji na putu. Westlake ovdje kroz priču prezentira veći broj podzapleta koji naprosto prelijepo funkcioniraju zajedno i upravo u tom njegovom jednostavnom i pitkom prikazu komplicirane radnje leži sva čar i ono najbolje u Parkeru. Gdje bi se neki manje vješti pisci pogubili ili zapetljali, Westlake sve odrađuje s takvom lakoćom i fluidnošću da ga je prava milina čitati.

Radnja je napeta i konstantno je na visokoj razini jer jednom kad krene luda jurnjava, ne staje sve do posljednje stranice. Iako niti jedan lik ovdje nije pozitivac, Westlake vrhunski karakterizira svakog od njih, pa čak i one sporedne likove koji se pojavljuju na svega stranicu-dvije. Nitko tko se našao u priči nije tu slučajno i svi oni pridonose u slaganju ove krimi slagalice. Cooke je također u Firmi dao svoj maksimum te nam je, kao da je pogonjen Westlakeovom vrhunskom književnom podlogom, donio strip adaptaciju koja pršti od energije, fantastičnih kadrova, hladnih pogleda, agresivne akcije i očaravajuće igre svjetla i sjene. Onaj dio kad Parkerova ekipa udara na Firmu kroz više pljački istovremeno (znati ćete vi koji ste čitali) predstavlja nevjerojatno zabavan dio stripa gdje Cooke koketira s nekolicinom različitih vizualnih izričaja kako bi naglasio razliku između prikazanih događaja i njihovih glavnih aktera. Ne treba ni napominjati da sve to zajedno izgleda nevjerojatno dobro.

S Firmom smo dobili definitivno najbolji nastavak Parkera i po mom mišljenju jedan od najboljih akcijskih krimi stripova uopće. Prva dva Parkera bih preporučio za čitanje svima, a ne samo ljubiteljima spomenutog žanra jer smatram da se ovako kvalitetna sinergija priče i crteža rijetko viđa. Sljedeći nastavak nam donosi Pljačku koja nažalost već nije na razini prve dvije knjige, no još uvijek je itekako vrijedna mog i vašeg vremena.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 12/06/2021 : 13:11:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
PARKER: PljačkaScenarij: Darwyn Cooke (+ Donald E. Westlake)
Crtež: Darwyn Cooke
Godina objavljivanja: 2012.
Izdavač: IDW (Darkwood)
Žanr: akcijski krimićNećemo se lagati, treća knjiga Parkera je osjetno slabija od prve dvije, no rekao bih da ovdje još uvijek imamo jedno uistinu kvalitetno i zanimljivo djelo koje ne biste trebali preskočiti ukoliko su vam se svidjeli prethodni nastavci.

Za razliku od Lovca i Firme koji su se bazirali na svojevrsnoj temi odmazde, Pljačku bi bilo točnije smjestiti u heist podžanr krimića. Baš kao što stražnja korica kaže, Parker i ekipa se odlučuju na pljačku cijelog jednog grada i baš kao što bismo očekivali, sve što je moglo poći krivo u jednom kobnom trenutku i pođe krivo. Treća knjiga se nešto više temelji na akciji (barem u drugoj polovici) no to uistinu niti malo ne smeta. Na prvo čitanje prije nekoliko godina mi je Pljačka ostavila puno slabiji dojam nego prve dvije knjige, no sada bih rekao da mi je dojam daleko bolji nego tada. Uistinu je zanimljivo vidjeti Parkera u nešto drugačijem okruženju, kada je jednostavno prisiljen raditi s većim brojem ljudi iako na taj način izlazi iz svoje komfor zone. Parker je tip osobe koji voli imati konce u svojim rukama i jednom kad svi planovi padnu u vodu zbog gluposti drugih ljudi Parker će morati pokazati svu svoju snalažljivost kako bi izvukao živu glavu i pritom pokupio zasluženi plijen.

Crtež je na istoj razini kao i u prve dvije knjige, a upotreba zagasite žute boje još više pojačava sparnu i vruću atmosferu gradića u pustinji. Svaki put kad govorim o crtežu u Parkeru imam osjećaj kao da se ponavljam jer Cooke je na nevjerojatno visokoj razini kvalitete od početka do kraja i pravi ga je gušt gledati i pratiti.

Četvrta knjiga, nažalost posljednja, donosi dvije priče, titularnu Ubijalište i kratku 7edmina s kojim završavamo druženje s Parkerom u stripovskom obliku.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 13/06/2021 : 21:29:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
PARKER: UbijališteScenarij: Darwyn Cooke (+ Donald E. Westlake)
Crtež: Darwyn Cooke
Godina objavljivanja: 2013.
Izdavač: IDW (Darkwood)
Žanr: akcijski krimićNažalost, stigli smo do kraja.

Četvrta knjiga je ujedino i posljednja adaptacija Parkera koju je Darwyn Cooke stigao napraviti prije smrti. Najkraća je od sve četiri i uvjerljivo najslabije izvedena, no svejedno je lijepo imati je. Priča je poprilično pravocrtna i mnogo je jednostavnija nego kod prve tri knjige, no nisam siguran je li tu u stvari problem u književnom predlošku ili se Cooke jednostavno žurio da je što prije završi. Za razliku od lijepo razrađenih prethodnih knjiga, Cooke nas ovdje vratolomno brzo vodi kroz Parkerov obračun s nekim lokalnim mafijašima i potplaćenim policajcima, no sve to skupa djeluje nedovršeno, šturo i šablonski odrađeno. Kratka priča 7edmina koja nastupa nakon glavne priče također ne donosi ništa pretjerano vrijedno spomena, no šta je tu je. Crtež je zato još uvijek dinamičan, lijep i privlačan te je prava šteta što Cooke nije još pokoji svoj rad crtao u ovakvom stilu.

Cookeovome smrću smo ostali zakinuti za tko zna koliko još potencijalnih adaptacija Westlakeovih knjiga, no sada više nema smisla razbijati glavu time. Spomenuo sam već jednom, a sad ću i opet reći kako bih strašno volio vidjeti da se Bruce Timm okuša u crtanju Parkera, nebitno hoće li raditi adaptaciju scenarija sam ili uz nečiju (npr. Dinijevu) pomoć. Njegov bi stil fenomenalno odgovarao ovim pričama, a s obzirom da je Timm bio jedan od glavnih mentora Cookeu, ne mogu se sjetiti nijedne prikladnije osobe. No, to su nažalost moje puste želje od kojih vjerojatno neće biti ništa.

P.S.
Uskoro nam stiže druga "Martini Edition" knjiga Parkera, svojevrsno absolute izdanje koje reprinta treću i četvrtu Cookeovu knjigu, a u njoj nas čeka još jedna nova adaptacija Parkera iz pera vjerojatno najslavnijeg stripovskog krimi tima; Eda Brubakera i Seana Phillipsa. Iako me itekako veseli novi Parker u bilo kojem obliku, ne mogu se oteti dojmu da to jednostavno neće biti to.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 14/06/2021 : 14:32:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Evo jedan bezvezni prazni post čisto da sljedeći osvrt može otići na frišku novu stranicu.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page
Page: of 50 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.26 seconds. Snitz Forums 2000