forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Domaci strip
 VEKOVNICI - iz dana u dan
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Rick
Average Member

Serbia
899 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 20/10/2012 :  17:13:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
Tekst o petom albumu "Vekovnika" u današnjem "Kulturnom dodatku" "Politike", a iz pera (tastature) moje malenkosti.

Ljubaznošću i idejom nekog iz redakcije potpisan sam sa Dalibor Stanković, umesto sa Zlatibor Stanković, iako već drugu godinu pišem za Politiku. Očekujem, naravno, izvinjenje u sledećem izdanju dodatka. Tekst će se možda pojaviti i na sajtu Politike. Za svaki slučaj, rekoh da skrenem pažnju ovde, jer zaista uživam u svakoj tabli "Vekovnika" i svemu ostalom što ovaj serijal podrazumeva (ilustracije, spin off-ovi,...). Ničeg sličnog nije bilo na domaćoj strip sceni. Stoga mi je i bilo izuzetno zadovoljstvo da napišem ovaj tekst.


"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome."
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 20/10/2012 :  17:25:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Sto ne rece ranije, da kupim. :)

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Rick
Average Member

Serbia
899 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 21/10/2012 :  13:04:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
Za sve one koji nisu došli do primerka "Politike".

O VODENJACIMA I LJUDIMA

„Duhovi u boci“ je više od nastavka sage o Vekovnicima, tom neobičnom soju bića koja po scenaristi serijala Marku Stojanoviću već hiljadama godina kroje odelo istorije. „Duhovi u boci“ je istovremeno omaž delima klasične književnosti, sedme i devete umetnosti, ali i scenaristička šetnja kroz žanrove i strip škole. Nastavljajući jedan od najdugovečnijih strip serijala na ovom podneblju Stojanović opet potvrđuje svoje umeće da u okvire jednog francuskog strip albuma klasičnog formata umetne segmente od kojih bi svaki mogao da predstavlja svojevrsni spin off. Tako su Marko Kraljević i Čen, dvojica besmrtnika i glavnih protagonista ovog uspešnog serijala beogradske izdavačke kuće System Comics, u „Duhovima u boci“ početna i krajnja tačka avanture, katalizatori dešavanja, ali i samo dvojica od nekoliko bitnih sudeonika. U prethodnim albumima „Vekovnika“ Stojanović je rastegao granice univerzuma svog ostvarenja, ukazao pritom na žanrovske i narativne reference kojih će se držati, u najnovijem nagovestio da poklonici serijala mogu da očekuju neočekivano. Ako su neki od njih i naslućivali slojevitost radnje, nijedan od njih zasigurno nije očekivao album koji će najvećim delom biti urađeno u olovci, tehnici nesvakidašnjoj ne samo za retka strip izdanja srpskih izdavača, već i za ona objavljena pod okriljem evropskih strip giganata. Ovaj kuriozitet je svakako deo šireg pristupa kojim leskovački scenarista tretira „Vekovnike“. Naime, romantičarski prizvuk Stojanovićevog pripovedanja, svojevrsna oda nekim vremenima udaljenim od našeg doba i viševekovnim ponorima, postao je zaštitni znak avanture u kojoj bića zemlje i vode, veštice i vile, kraljevi i sluge, osuđenici i dželati, ispredaju nepoznatu, fantastičnu priču o istorijski poznatom. I baš kao što su, otkad je sveta i veka, skoro pa neprimetni detalji odlučivali tok ljudske istorije, tako i jedna, nasred pučine nemarno bačeno prazna boca otpočinje za nove i stare likove „Vekovnika“ neumitni niz događaja. Dovoljno i reklo bi se neophodno oruđe scenariste u pripovedanju čija lirska nota zahteva lik ne samo sveznajućeg, već iznad svega harizmatičnog pripovedača, a takvog scenarista u svakom od prethodnih pet albuma „Vekovnika“ pronalazi u jednom od likova, često preplićući dve ili tri narativne linije, sukobljavajući protagoniste i onda kada se to vidno ne dešava na bojnom polju, bilo ono nad ili pod vodom, ili kao u slučaju „Duhova u boci“ na oba mesta.

Iako je najveći broj stranica rezervisan za avanturu Marka Kraljevića i njegovih saputnika u šumi izrasloj na obalama reka kojima vlada Dukljan, car vodenjaka, priča počinje i ima svoj epilog dvadeset hiljada milja po morem, tamo gde vladaju car svih mora, Posejdon i njegov sin, Triton. U scenariju u kojem su glavne uloge pored pomenutih bića dobili i horor verzije Kentaura- Todorovi jahači, ali i zastrašujući ratnik Divljan, Stojanović uspeva da pronađe dobar odnos fantastičnog i (pseudo)istorijskog i da svet „Vekovnika“ zadrži u prostoru kojem pristup imaju i ljudi i sve ostalo dobro i zlo, gde se magija dobrog pripovedanja vekovima upravo i dešava.

Za magiju „Duhova u boci“ podjednako su zaslužni i crtači: Borivoje Grbić, Vladimir Alesić, Marko Nikolić i Nikola Matković, od kojih je drugopomenuti izneo najveći teret središnje priče, darujući srpskom stripu table od kojih će najveći deo ući u monografije koje će tek početi da se pišu. Baš kao što je Marko Stojanović uspeo da pripovedački balansira između francuskog i američkog stripa, i da od obe škole u „Vekovnike“ ugradi ono najsvrsishodnije, tako je i Marko Nikolić od Amera pobrao dinamiku, brzu promenu rakursa, od Francuza tečnost pripovedanja. Ime ovog crtača se ovom epizodom „Vekovnika“ tek upisalo na strip mapu Srbije, ali će olovkom, tušem ili bojom, u dogledno vreme, ono zasigurno biti podebljano.

U realizaciji prve od tri priče koje album sadrži i po kojoj je i poneo ime, učestvovao je i vrstan strip zanatlija Borislav Grbić, zajedno sa Vladimirom Aleksićem, šabačkim crtačem ovoga puta u ulozi tušera. Tandem je učinio da stilsko razilaženje sa fenomenalnim Nikolićem, bude samo još jedan plus na kontu „Duhova u boci“- pristup je različit upravo onoliko koliko i segmenti pripovedanja. Priča za sebe je Nikola Matković, crtač druge po redu priče u albumu, „Šume“, koji je u samo šest takozvanih splash-pagea priredio spin off o šumskom ratniku Divljanu, uz izuzetan kolor stilski nastavljujući svoje table na one koje je uradio Nikolić. Album zatvara Dalibor Talajić, vedeta američke i hrvatske strip scene, kratkom pričom sa nazivom „Oko“ koja dalje razvija lik Divljana, dovoljnom da se strip obogati pikantnim primesama autentične „marvel“ akcije. Suviše često naslovnica stripa obećava kvalitet koji se u samom stripu ne može pronaći. Ovde to nije slučaj, iako se za nju pobrinuo Dražen Kovačević, jedan od najboljih srpskih strip crtača novije generacije, potpisnik niza album za francuski „Soleil“. Ozren Miždalo, zadužen za kolorisanje naslovnice i prve priče, i Vladimir Popov, kolorista Talajićevih tabli, uvrdili su već neosporan kvalitet „Duhova u boci“.
Iako su se pre nekoliko godina mogli čuti komentari da su granice univerzuma Vekovnika suviše rastegljive, i da je leskovački scenarista otpočeo serijal za koji domaća publika neće imati dovoljno strpljenja, jedino što se u iščekivanju novih, već najavljenih avantura može reći jeste da Marko Stojanović svakim novim albumom jača apetit čitalaca i da će za vojsku crtača koja već stoji iza „Vekovnika“ i spin off serijala „Beskrvni“ savezništvo morati da pronađe u još nekim okolnim zemljama.

Priče kažu da je u tome već uspeo.""Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome."
Go to Top of Page

all_ba
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
3650 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 21/10/2012 :  19:36:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Jako dobar tekst. Svaka čast.:)

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

Rick
Average Member

Serbia
899 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 21/10/2012 :  20:32:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message  Reply with Quote
Zahvaljujem. "Vekovnici" samo takav zaslužuju.

"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome."
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 22/10/2012 :  18:50:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Skroz dobar tekst :)

Vekovnici ce na Sajmu imati bek-tu-bek tribinu sa Cuvarima. :)


Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 23/10/2012 :  21:08:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


THE MAN WHO WOULD BE KING, Petar Stanimirov, ilustracija

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 08/11/2012 :  19:10:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


FIRE AND ICE, Marko Stojanović, Bojan Vukić, Aljoša Tomić

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 10/11/2012 :  21:12:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


CHARGE, Marko Stojanović, Borivoje Grbić

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 17/11/2012 :  17:33:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Nema zezanja, pa posle neko nek rece da ovo nije ozbiljna fransiza. :D
Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 19/11/2012 :  08:43:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


YOU CAN RUN..., Marko Stojanović, Bojan Vukić, Aljoša Tomić

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 23/11/2012 :  22:37:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


STAGECOACH, Stojanović, Sudžuka, Mijatović

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 23/11/2012 :  22:39:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Vekovnici za početnike, iz pera Marjana Milanova...

http://paradoksija.blogspot.com/2012/11/strip-o-vekovnicima-i-ljudima.html

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 24/11/2012 :  13:00:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


IT HAS BEGUN..., Marko Stojanović, Dragan Stokić Rajački


Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 25/11/2012 :  20:41:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


RED, Ivan Nikolov, ilustracija

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 26/11/2012 :  21:54:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


SOME DEEP, ORGANIZING POWER... Miroslav Slipčević Mimi

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnikGermany
9649 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/11/2012 :  16:49:41  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Pregledah topic po ne znam ni sam koji put. Vekovnike definitivno MORAM da nabavim, tu nema price

Dnevnici citanja
www.mrgan-dnevnik.blogspot.com
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 28/11/2012 :  16:39:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
Pozuri, koliko ja znam, prvi a mislim i drugi broj polako nestaju sa zaliha.

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

dicmanjac
Senior MemberCroatia
1013 Posts

Member since 23/01/2011

Posted - 28/11/2012 :  18:16:56  Show Profile Show Extended Profile  Send dicmanjac a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Pregledah topic po ne znam ni sam koji put. Vekovnike definitivno MORAM da nabavim, tu nema pricehttp://www.stripovi.com/aukcije/vekovnici-i-i-ii/5980021/

samo pazi se, mozda ti i ja bidam ovo, lol
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 30/11/2012 :  14:15:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


VEKOVNICI: REMEMBER, REMEMBER... Marko Stojanović, Dragan Stokić RajačkiNOT ALL DOGS GO TO HEAVEN, Nikola Matković, WIP

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnikGermany
9649 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 03/12/2012 :  15:37:21  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Snake Plissken

Pozuri, koliko ja znam, prvi a mislim i drugi broj polako nestaju sa zaliha.Znam, ne brini se vec sam rezervisao komplet

Dnevnici citanja
www.mrgan-dnevnik.blogspot.com
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnikGermany
9649 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 03/12/2012 :  15:39:13  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dicmanjac

quote:
Originally posted by PijaniPatak

Pregledah topic po ne znam ni sam koji put. Vekovnike definitivno MORAM da nabavim, tu nema pricehttp://www.stripovi.com/aukcije/vekovnici-i-i-ii/5980021/

samo pazi se, mozda ti i ja bidam ovo, lolsamo napred, nasao sam sigurniju opciju

Dnevnici citanja
www.mrgan-dnevnik.blogspot.com
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 03/12/2012 :  16:59:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

quote:
Originally posted by Snake Plissken

Pozuri, koliko ja znam, prvi a mislim i drugi broj polako nestaju sa zaliha.Znam, ne brini se vec sam rezervisao kompletThat's the spirit.

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

Snake Plissken
Average MemberSerbia
707 Posts

Member since 05/07/2011

Posted - 03/12/2012 :  21:40:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Snake Plissken a Private Message  Reply with Quote


U organizaciji Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ i Narodnog muzeja u Leskovcu, 4. decembra 2012. godine u 19h u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba "Pet godina serijala ’Vekovnici’", posvećena jubileju ovog domaćeg strip serijala. Izložbu, koja je pre Leskovca bila postavljena i u Zaječaru od 1. do 16. novembra, otvoriće niški književnik Dejan Stojiljković („Konstantinovo raskršće“, „Duge noći, crne zastave“). Uz prisustvo tvorca serijala, scenariste Marka Stojanovića, otvaranju će prisustvovati i crtači iz Leskovca i Niša koji su učestovali na „Vekovnicima“: Srđan Nikolić Peka, Marko Nikolić, Ivan Stojanović Fiki, Vladimir Krstić Laci i drugi. Izložba obuhvata blizu dve stotinu tabli i ilustracija balkanske crtačke elite koju sačinjava preko šezdeset strip autora iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije i Crne Gore posvećenih serijalima "Vekovnici" i "Beskrvni". Serijal „Vekovnici“, koji je počeo svoj život na stranama „Politikinog Zabavnika“ i nastavio ga u formi albuma izdavača „System Comics“ objavljivan u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Rumuniji. Stripovi iz serijala „Vekovnici“ osvojili su petnaestak domaćih i inostranih nagrada, među kojima se ističu nagrada za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog stripa na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2008. godine, Grand Prix Međunarodnog salona stripa u Velesu 2009. godine i nagrada Stripoteke 2011. godine. Nulti album „Vekovnika“, Bajka i druge istine, dobio je nagradu za najbolje domaće strip izdanje za 2010. godinu na Osmom međunarodnom salonu stripa u Beogradu. Izložba će biti postavljena 14 dana u Galeriji Narodnog muzeja.

Snake Plissken wasn't born.
He escaped from the womb.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnikGermany
9649 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 05/12/2012 :  19:48:45  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Nije mi jasno prisustvo ovog "Beskrvni"...Je li to neki "specijalac" poput broja nula koji je vezan za serijal ili..?

Dnevnici citanja
www.mrgan-dnevnik.blogspot.com
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.36 seconds. Snitz Forums 2000