forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zagor maxi 34 - Yukonski kozaci
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Terminator
New MemberCroatia
126 Posts

Member since 26/06/2003

Posted - 01/02/2019 :  13:53:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Terminator a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

Za sve nas iz osamdeset i neke 'Aljaska' je bila jedna od kultnih epizoda koje su zaredale sredinom devedesetih. Ovaj maksi nema puno veze s njom, osim lokacije i nekih likova (Aljaska i Novo-Arkhangelsk, knez Vasilij Rezanov). Tu je i Aleksis Pugačev, iz jedne davnije (i lošije) epizode s Rusima u Darkwoodu, beskrvan i nekarizmatičan lik koji se želi vjenčati s nekom Marijom. I dok je Rezanov profinjen lik, po zapadnjačkoj modi odjeven, namjesnik Novograda Andrej Kozlov je nalik boljarima s kojima se obračunao Petar Veliki, odjeven u azijatsku nošnju, okrutan i pohlepan silnik koji će na trgu dati na komade isjeći političke protivnike; to je Perniolina i zapadnjačka vizija o tome kakvu Rusiju žele, a koja vizija je, iako primitivna, svakako bolja od sirove hladnoratovske rusofobije koju je Burattini dao u 'Čovjeku koji je pobijedio smrt' (dakako da je primitivan i snishodljiv i sluganski doček kakav smo vidjeli neki dan). Sama priča je banalna, treba srušiti silnika koji je zavladao Novogradom, tu je i zlato, izdajstvo američkog časnika i glupa scenaristička rješenja poput onoga kad jedan negativac naređuje Zagoru da baci oružje, jer će u protivnom ubiti drugoga (koji je prethodno s ovim koji mu prijeti pucao na Zagora). Silnik je pobijeđen, Novgorodom je zavladalo Privremeno vijeće, pa iako rezultat nije katastrofalan, moglo se puno bolje i više, Aljaske i njezine egzotike radi. Vidjeli smo famozni prijevoj Chilkoot Pass (koji je postao poznat za Zlatne groznice iz 1898., u kojoj se obogatio Baja Patak), Novo-Arkhangelsk, te rijeke i šume Yukona, kao i pleme Sekana. Kolonija Novgorod na Aljasci, navodno osnovana još za Ivana Groznog, vjerojatno je samo legenda ( https://www.cambridge.org/core/journals/slavonic-and-east-european-review-american-series/article/lost-colony-of-novgorod-in-alaska/6406FAABD5EAC8A003139B9E1D33DD0D), dok je Novo-Arkhangelsk (danas Sitka) bila stvarna prijestolnica Ruske Amerike, izgrađena na otocima Baranof i Chicagof. Mangiantini nije veliki talent, ali niti ništarija kakvim ga ovdje prikazuju: sasvim je to korektan crtež. Točno je da Zagora crta malo plošnije, tako da izgleda nestvarno (vidi npr. obračun s Kozacima na stranici 234., gdje Kozaci djeluju daleko realističnije i trodimenzionalnije od Zagora), ali to je zato što želi poručiti da je Zagor nevjerojatno biće koje, kao niti njegova sjekira, ne može egzistirati u našem Svemiru. Sve u svemu, 6/10.Slažem se u svemu!

Aljaska je tada bila (ma i danas je) strašna epizoda, dio raznolike američke odiseje i za vraćanje onamo očekivao sam jaku priču. Kao i u zadnjim specijalcima ili maksijima, ovdje se kombiniraju priče i pokušava složiti nešto više, no Perniola je zakazao. Zagor, vojska i Rusi žele srušiti tiranina, to se u konačnici i dogodi, a onda slijedi predug i prebanalan rasplet. Sviđa mi se šta je Stryker ostavljen za kasnije, ali sve u svemu nezadovoljavajuć maxi.
Isto 6/10.

I am the law.
Go to Top of Page

Gris
Starting Member49 Posts

Member since 28/09/2015

Posted - 10/02/2019 :  12:17:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Gris a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

Zagor kako ga vidi Mangiantini je pravi Zagor, čovjek iz šume, za razliku od ferijevskog manekena.Otplakah...

Maxi ko maxi, čitao sam i gore.

4, 4, 2, 7
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12644 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 12/02/2019 :  17:12:19  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Za Zagorove Maksije mislim da više nemam ni snage ni volje;ajde ovi Kolorci barem su mi lepo obojeni i nisu dugački,a i teksta nema previše,ali za Maksije čovek stvarno treba da se naoruža strpljenjem i dobrim živcima.

Najgore je što se tu pokušava napraviti neka ozbiljnija priča,pa se dobije još gori efekat.Pa onda,kad imate stvarno bezvezan scenario na bezmalo 300 stranica i mnogo teksta,to zaista ubija u pojam.Plus kad je i crtač poluamater,nema dalje.

Zagor i debeli brkati ganci pomažu princu Aleksisu da svrgne sa prestola Novograda zlog vojvodu Kozlova i njegove kozake,te opali lepu Mariju.
Pretanka priča,glupavi obrti,dobijanje novog ultimativnog zlikovca na samom kraju stripa.
Potanak,poluamaterski crtež,mada u crtanju prirode i nije toliko loš,i to je jedina svetla tačka ovog Maksija.

1.5/5

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

VALTER
Advanced MemberCroatia
5725 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 12/02/2019 :  17:16:23  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Da je to drugačije upakirano - u velikom formatu, boji i s recenzijom neke slavne osobe u kojoj bi stajalo da je riječ o iznimnom ostvarenju - ne treba sumnjati da bi se našlo puno lijepih riječi za Jukonske kozake.
Go to Top of Page

teller
Advanced MemberSlovenia
14934 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 12/02/2019 :  18:34:21  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by VALTER

Da je to drugačije upakirano - u velikom formatu, boji i s recenzijom neke slavne osobe u kojoj bi stajalo da je riječ o iznimnom ostvarenju - ne treba sumnjati da bi se našlo puno lijepih riječi za Jukonske kozake.


mislim da znam na sto ciljas...u sridu bi rekli u Sinju..

KO NE CITA I KUPUJE MALOG RENDŽERA NE CITA NIŠTA I NEK CUTI ZAUVIJEK!
A DA...HOCEMO I VELIKOG BLEKA U KOLORU!
Go to Top of Page

teller
Advanced MemberSlovenia
14934 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 15/02/2019 :  06:07:02  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Neznam sto tako popljuvase neki taj maxi..na rangu ostalih..ni bolji ni gori..zanimljiva tematika,prosjecan crtez,dobra naslovnica...sve ukupno jedna 3/5..nisam vise ni ocekivao od tih autora.

KO NE CITA I KUPUJE MALOG RENDŽERA NE CITA NIŠTA I NEK CUTI ZAUVIJEK!
A DA...HOCEMO I VELIKOG BLEKA U KOLORU!
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
3613 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 06/03/2019 :  14:06:20  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
uzasno losa epizoda...plus grozan crtez...mangiantini koji i je nekad bio i solidan toliko se iskvario....mislim da je gori sada i od dr arcangela...
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
16903 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 24/06/2019 :  16:06:39  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Nova recenzija, link:

https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-mx-34-yukonski-kozaci/2232/
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000