forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 Betmen: Godina prva
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

raic1922
Senior MemberCroatia
1386 Posts

Member since 05/07/2014

Posted - 25/04/2016 :  16:27:31  Show Profile Show Extended Profile  Send raic1922 a Private Message  Reply with Quote
Pročitao Godinu prvu. Moj prvi Batman. Svidio mi se, ništa vrhunsko, ali dobro, očekivao sam više. Morat ću nabaviti još nešto od Batmana, planiram Ubistveni vic, preporuke?
Go to Top of Page

alexts
Advanced MemberSerbia
3960 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 25/04/2016 :  17:54:09  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Zapravo, jeste vrhunsko.
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
18539 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 25/04/2016 :  18:47:58  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
I te kako vrhunsko!!!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 25/04/2016 18:48:11
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
3976 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 25/04/2016 :  20:22:42  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by raic1922

Pročitao Godinu prvu. Moj prvi Batman. Svidio mi se, ništa vrhunsko, ali dobro, očekivao sam više. Morat ću nabaviti još nešto od Batmana, planiram Ubistveni vic, preporuke?


Prvo probaj sa Dugom Noći vještica, da se malo upoznaš sa negativcima i Betmen univerzumom, tek onda ti preporučujem Ubistveni vic, Betmen: Crno i belo (kolekcija kratkih priča, DW izbacio 2 dijela za sada), Povratak Mračnog viteza... to je što se tiče stripova na naškim jezicima, ima i Džoker, koji se može zasebno čitati, nije loš, dok su Vampir i Kult onako... meh. Dobar je i Betmen: Gotika.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced MemberCroatia
7941 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 25/04/2016 :  20:49:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Miller + Mazzucchelli = Year One = Born Again = Vrhunski stripovi
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member4595 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 26/04/2016 :  17:02:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
Ludnica Arkam obavezno za krajjj...
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
3976 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 26/04/2016 :  17:53:47  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dr. Zistis

Ludnica Arkam obavezno za krajjj...


E, da, zaboravih ovaj
Go to Top of Page

raic1922
Senior MemberCroatia
1386 Posts

Member since 05/07/2014

Posted - 26/04/2016 :  17:59:23  Show Profile Show Extended Profile  Send raic1922 a Private Message  Reply with Quote
Hvala
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 26/01/2022 :  22:16:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Ako izuzmemo više filmova o Betmenu (što igranih, što animiranih) koje sam pogledao, te jedne kratke priče Boneyard Blues, ovo mi je prvi (tj. tehnički drugi) Betmen strip koji sam pročitao. No ovde, iako Brus Vejn ima glavnu ulogu, gotovo da je deli sa Gordonom, a priča nam je od samoga početka data sa didaskalijama iz ugla obojice (beli oblačići su Betmenovi, žuti Gordonovi). Ovo funkcioniše kao vrhunski krimi-triler, gde važnu, ako ne i ključnu, problematiku čine korupcija i kriminal u gradu Gotamu (u zločin ogrezlom Nju-Jorku), te veze između pripadnika policije, (sitnih) kriminalaca i lokalnih glavešina (makro-kriminalaca). Gordonova priča nije nimalo laka - dolazi u divlji grad, tek treba da mu se rodi dete - što se pred kraj i događa, ima ljubavnu aferu na poslu i svi ga na poslu mrze jer jedini pokušava da bude pravičan. On, polako, kroz priču, postaje saveznik sa Betmenom, doduše tek pred kraj. A na kraju mu biva otkriven i Betmenov tajni identitet, iako se od početka sumnjalo na Vejna te Harvija Denta (još jednog lika kog znam iz filma u ulozi Arona Ekarta), a Harvi ovde ima pozitivnu ulogu. Istovremeno pratimo i devojku koja tokom ovog stripa odlučuje da postane Žena-Mačka odnosno Catwoman, a put joj se ukršta i sa Betmenom. Od negativaca pojavljuje se Rimljanin a njegova uloga je zbrzana u četvrtoj svesci. Takođe, na kraju stripa Gordon najavljuje ludaka koji želi da otruje Gotamsku vodu, a naziva sebe Džokerom.
Priča je data hronološki, po datumima dešavanja. Neretko je jedan dan raspoređen na više stranica, a nekad se dešava da više dana bude prikazano na jednoj jedinoj strani, u vidu ključne vinjete, ili dve. I to sasvim odlično funkcioniše. Uglavnom mi priča ima odličan tempo, samo u završnici (deo sa Rimljaninom, susret sa Ženom Mačkom te okršaj na mostu) mi je malo zbrzano, ali ništa strašno.
Sviđa mi se, baš kao što je recenzent i napisao, što Brus Vejn u ovoj priči nije svemoćan, već i on doživljava krize, ranjavanja i sve druge početničke boljke, ali vremenom tj. kako priča odmiče, naravno napreduje.
Crtež je veeoma dobar, a tome je naročito doprineo odlični kolor, ovakvom crtežu baš leži kolor. Ocena naslovnica ide za originalne četiri naslovnice svezaka. Tu se naročito izdvaja prva, sa prikazom Brusa kao deteta i njegovim ubijenim roditeljima.

Iako sam ne-ljubitelj samog koncepta superheroja, Betmen je jedan od retkih koji mi leži, taj mračni, noir, trilerozni, prljavi i krimi ambijent mi je mnogo, neuporedivo privlačniji od Marvelove superherojštine (naročito su mi omraženi Avendžersi). Jedva čekam da pročitam još neke Betmene koje imam u planu. Odavno sam planirao da čitam Betmena ali me je poslednjih godina ljubav prema stripu odvela dalje od superheroja, prema Franko-Belgijskom i Evropskom stripu. Osim Marvel-DC izazova koji zahteva minimum 10 naslova, na čitanje Betsa me je podstakao i film Džoker od pre godinu-dve, koji stavlja puno akcenta na psihološko, što mene kod stripova generalno (pa tako i superheroja) privlači. Sledeći je Ubistveni vic a zatim i neke od Pakinih preporuka.

9, 9, 9, 8 - 89%

Trenutna pozicija na listi: 1 /od 19/ (1987. god.)

Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/

Edited by - Jocko on 27/01/2022 06:22:41
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
10746 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 29/01/2022 :  00:00:08  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Jocko ja ti najiskrenije preporucujem Dugu noc vestica, taj strip je na neki nacin nastavak Godine prve, desava se nekoliko meseci, mozda godinu dana kasnije i svi bitni likovi iz Godine prve ovde imaju znacajne uloge pogotovo Rimljanin i Zena macka. Meni je Duga noc vestica omiljena Betmenova epizoda (zajedno sa Milerovim Povratkom mracnog viteza i pricom o Harli Kvin i Dzokeru iz Darkvudovog izdanja Luda ljubav, velika preporuka i za ta dva stripa!). Duga noc vestica ima i u Darkvudovom izdanju i u Fibrinom.

Ima mnoge slicnosti Godina prva sa Nolanovim filmom Batman Begins, to je stvarno primer dobrog filma koji dobro prati odredjeni strip ali ga nadogradjuje filmskim jezikom i dodatnim pikanterijama u prici. Isto kao sto i na kraju Godine prve se spominje ludak sa kartama, on se spominje i u Batman Begins. ,,Novi" prvi susret Betmena sa Dzokerom se odigrao u Brubakerovoj prici Čoveka koji se smeje, isto dostupnom i na sprskom i na hrvatskom u izdanju Carobne knjige i u Fibrinom izdanju. Taj strip jos uvek nisam procitao.
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 30/01/2022 :  17:31:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Hvala na preporuci Going. Gledaću da pročitam i Noć Veštica, tim pre što se kako kažeš, hronološki nastavlja na Godinu prvu.

U međuvremenu, pročitao sam Ubistveni vic. Malo mi je slabija priča od Godine prve, ali i bolji crtež, tako da su mi izjednačeni po sviđanju. Ne znam šta sam čekao toliko s čitanjem Betmena. Na stranu što je superherojski, ali odbijalo me to što su priče i likovi dosta isprepletani. Najvažnije je znati odakle početi, a Godina prva i Ubistveni vic su se pokazali kao odličan start.
Dalje ću sigurno Noć Veštica (dok mi je Godina prva sveža u sećanju) i Povratak mračnog viteza, a možda i Vampira (pošto ta dva imaju u biblioteci, a kod Vampira mi se crtež, onako na listanje, baš dopada).

Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnikGermany
9890 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 30/01/2022 :  20:19:10  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Vampir ti ne bih bas preporucio kao top10 za citanje. Zna da bude naporan, zavisno od ukusa. Ja sam ga citao parcijalno pa mi je bilo skroz dobro. Ali za citanje u cugu ne ide nikako.

Ne znam sta ti je preporucio Paka (uzdao bih se u njegove preporuke bez da trepnem), moja topla preporuka su ti sledeci naslovi (bez Godine prve, Duge noci vestica i Ubistvenog vica koje si vec spomenuo) :

Ludnica Arkam od Morisona i Mekina
Betmen Crno i Belo 1 (i eventualno 2)
Crno ogledalo
Dvor sova
Kult

Mislim da su sigurica voleo sh zanr ili ne. Neobicne su, crtacki jake i atmosfericno malo teze/napetije, a sasvim sigurno veoma kvalitetne.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnikSerbia
992 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 01/02/2022 :  22:10:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Preporucio mi je Paka dosta toga, i van okvira marvel/dc-a, Ludnicu Arkam takodje mada kaze da je eksperimentalniji strip.. Od ponudjenih, osim Ludnice Arkam, zainteresovao me je Kult, posto je crtao Rajtson a vec sam ga citao u prvom Jezovniku, tako da mi je to prvi pik. Betmen crno/belo ima u biblioteci ali dvojka, danas sam izlistao na brzinu i proverio sadrzaj, dopada mi se sto su krace price.
Hvala na izdvojenom vremenu za preporuke, Patak!

Svi procitani stripovi, poredjani po godinama i kvalitetu:
https://rateyourmusic.com/list/jockovic/all-comics-ive-read-chronological-best-to-worst/
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000