forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker (kiosk) br. 6
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

kifi
New Member

177 Posts

Member since 30/10/2005

Posted - 29/04/2019 :  16:18:50  Show Profile Show Extended Profile  Send kifi a Private Message  Reply with Quote
Ide li sedmica za crš da ne dojdem samo na pivu?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
10056 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/05/2019 :  12:11:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters
Berardi je Kena ovdje pozicionirao na pravoj strani, i na pravi način, makar mu to ne uspjevalo u svim pričama.

Dovodi nas to do „Nemilosrdnog Butcha“ za kojeg si bio entuzijastičan u najavi, ali nisi još napisao osvrt (ili je meni promaklo). Scenaristički je ovo jako loše izvedeno. Butch, koji na trenutke djeluje simpatično zahvaljujući svojoj snalažljivosti, životinjskoj inteligenciji itd. postaje izuzetno iritantan kad u dijalogu s Kenom krene iznositi nekakve teorije, i pazi ti sad- opravdanja za svoje postupke. Umjesto da stvori sebičnu životinja koja preživljava na okrutnoj granici, čovjeka od malo riječi, kojeg će s jedne strane definirati njegove misli, i postupci, a s druge intuicija čitatelja, Berardi nam daje sebičnu životinju koja sipa pamflete o „političarima koji ne poštuju sporazume“. Ken nije ništa bolji, čak štoviše, još je gori, jer se nakon sipanja svojih plitkih i patetičnih tvrdnji o indijanskoj pravednosti, uvrijeđen popeo na kola.
Pročitao sam Butcha.
Ne bih rekao da je scenaristički loše izvedeno, ali si odlično primijetio jedan problem. O tom problemu sam više puta govorio, pogotovo u svezi sa tobožnjom "realističnošću", sa onom pričom kako je Ken uvjerljiv, jer postupa kao običan čovjek, realistično. Ali "biti uvjerljiv" i "biti običan -realan- čovjek" su dvije različite stvari!

Sad, o ovome bismo mogli porazgovarati naširoko i uduboko (ići u teška razmišljanja). Vidjet ćemo.
Za početak, kažem da je NEMILOSRDNI BUTCH odlična epizoda, moguće da zaista jest najbolja do sada, jer je dosta atraktivna, sa dobrom akcijom i tvrda na pravim mjestima, baš kao Ulzana's Raid (ovaj Aldrichov film je očito velika inspiracja za Berardija, te i u samoj posljednjoj priči, zadnjem Kenu Parkeru). Butch je zanimljiviji lik od Pat O'Shine, a i događanja su zanimljivija. To je, u osnovi, priča o Granici, gde je sve i svatko divlji, nemilosrdan, surov i okrutan ---> a sve 'opravdano' kao famozna borba za preživljavanje. Ta filozofija je pogrešna i plitka uostalom, ali zato ne manje atraktivna (sviđa se publici kako vidimo prema izjavama koje smo mogli čuti, a i daje platformu sa koje se mogu izvesti surove i atraktivne scene borbe, skalpiranje i klanje (a i pucati u bebu i sve to zapakirati u strip).
Dovdje, na toj razini, strip je uspio i nema se tu što puno reći: nije scenaristički loše, dapače, dobro je. Pogreške se kriju drugdje, a ti si otvorio temu. Nije to loš scenarij zato što Butch deklamira gluposti, kao i Ken, već je posrijedi Berardijeva granica: on ne može dalje od toga; od, ipak, plitkih pamfleta, pilićarskog ljevičarenja o nepravednom društvu (jer, Butch ne govori ništa drugo nego da nije on kriv, već društvo. društvo je takvo, licemjerno i nepravedno. smiješan je taj paradoks da jedan ekstremni desničar, naime Butch, koristi ljevičarske šablone da se opravda. to su ona zaplitanja u koja upada Berardi, jer se patvorio i pristao na neke priglupe sheme koje zapakira u strip, ne shvativši da je time izgubio, a ne dobio).

Kažem, ja sam za da popričamo zaozbiljno, pogotovo ako promatraš stvari kroz kršćansku optiku kako si to načeo u prošloj epizodi.

Za sada bih samo povukao ovu paralelu:

Butch, surovi tip sa Granice koji je odrastao među Komančima i vlada Krugerovim "skautskim vještinama" jednako je uvjerljiv ("realističan") kada deklamira pamflete o licemjernom društvu kao i Ken, brutalizirani traper koji jednako vlada "skautskim vještinama" jer ga je iskustvo (vrijeme u šumi i divlje preživljavanje) naučilo, kada uspije gajiti sentimentalne osjećaje prema jednoj djevojčici. U modusu "realističnosti" ovo su najgrđe gluposti.

No, kako UVJERLJIV čovjek nije realističan (u tom budalastom smislu u kojemu su svi uglavnom pričali o Kenu Parkeru) niti je uvjerljivost = survival, filozofija preživljavanja, važi tvoja prva rečenica: Berardi je Kena postavio na pravoj strani (junački modus), makar mu to ne uspijevalo u svim epizodama (čak mu ne uspijeva u globalu, jer gotovo u svakoj epizodi Ken je i pravi čovjek i Berardijeva marioneta kroz koju 'poručuje' razne parole).

Ali to nas dovodi do toga da je i Butch više nego što se nudi na prvu ili što sam Berardi uopće hoće reći. Zapravo ni sam ne zna što hoće reći, a Butch (i kao epizoda i kao lik) ostaje jedan pokušaj izricanja neizrecivog. To je ta dvosmislenost jednog takvog nemilosrdnog lika, ubojice i lovca na skalpove, za kojega i sam kažeš da ti na trenutke "djeluje simpatično". Nije on simpatičan zato što priča one gluposti (to si dobro rekao, baš tu je bezvezan), nego jer na kraju ipak...

Ali o tome samo teške filozofije, možda.
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
39536 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 01/05/2019 :  19:15:15  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Odličan je Butch. 9/10

La libertad sublime derrama las auroras de su invencible luz. La humanidad entera,que entre cadenas gime,comprende las palabras del que murió en la cruz

Las ambiciones pérfidas no tienen diques,soñadas libertades yacen deshechas.


Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
12842 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 13/05/2019 :  13:40:27  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Berardi,Calegari&Trevisan:Ken Parker #17 - Duga,krvava staza (Strip-Agent, Ken Parker #6)

Ovo bi bila jedna od onih wtf epizoda kad sam bio klinac - Kalegarijev i Trevisanov crteži su mi bili blagi žasu;kasnije sam svikao na njihove "prljavije" stilove,i postali su mi jedni od omiljenijih.
Sama priča je baš teška,mučna - Ken je u potrazi za dvoje apačke dece,koja će završiti svoje mlade živote kao cirkuske tačke,a to će dovesti do toga da se bes njihovog oca iskali na stanovnicima malenog sela.Brutalno dobra epizoda.

5/5

Berardi&Alessandrini:Ken Parker #18 - Santa Fe Express (Strip-Agent, Ken Parker #6)

Uvek kad je Alesandrini na kormilu olovke,ta priča ima dosta humora u sebi,pa je to i ovde slučaj (mada je i ovde krvi do kolena).
Voz koji prevozi dvomesečnu platu za 120 vojnika biva napadnut i opljačkan u krvi,a Ken sa vodnikom i tri vojnika kreće u poteru.
Odlična naslovnica - možda je ona mogla ići na koricu knjige,mada je sjajna i ova koja je izabrana,od Nemilosrdnog Buča.

4.5/5

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member4129 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 14/07/2019 :  12:47:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
U čemu je fora pa se dijelovi stripa gdje se priča španjolskim jezikom ne prevode? Meni nije problem jer ga prilično dobro znam ali vidim da je očito tako bilo i u talijanskim originalima pa zadržano i kod Fibre. Vidim jer se Berardiju omakla koja greška pa mu npr. umjesto "Yo" stoji "Jo" umjesto "y" talijansko "e" itd. Jezici su prilično slični i za Bonelli odnosno Talijane je moglo proći da dijaloge između Meksikanaca pišu na španjolskom no kod nas je, po mom mišljenju, to trebalo prevoditi. Druga stvar je u Texu kad se tu i tamo pojavi koja riječ ili fraza na španjolskom.

Što se tiče epizode "Nemilosrdni Butch", Berardi ko Berardi, ništa nije potpuno crno, ništa nije potpuno bijelo. Nije mi toliko smetala filozofija koju nam Butch iznosi.
P: 6, S: 7, C: 7, N: 7

Tko se ne slaže s metodom "leti" iz jednadžbe

Edited by - Dwayne_Looney on 14/07/2019 16:02:43
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000