forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 50

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 24/02/2022 : 20:07:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
THE POWER OF SHAZAM!Scenarij: Jerry Ordway
Crtež: Jerry Ordway
Godina objavljivanja: 1994.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiUvijek tu, uvijek prisutan, no nikad iskorišten kako treba, DC kao da nikad u stvari nije znao što učiniti s Captainom Marvelom niti kako ga ukomponirati unutar šireg univerzuma kako treba. Upravo zato ova grafička novela (a kasnije i istoimeni ongoing serijala) Jerryja Ordwaya može poslužiti kao savršena uvodna točka u lik i djelo Billya Batsona i spomenutog mu alter-ega. Jednostavnosti radi, u ovom osvrtu ću se bazirati isključivo na one-shot grafičku novelu s kojom je Ordway i startao svoj run.

Za početak, The Power of Shazam! je samostalan strip u potpunosti operiran od ostatka DC univerzuma. Cijela postavka funkcionira kao savršeni hommage izdavačkoj kući Fawcett Comics koja je tijekom Zlatnog Doba američkog superherojskog stripa bila originalni izdavač Captaina Marvela, tako da ovdje nećemo susresti Supermana, Batmana i ostatak ekipe, već isključivo pratimo likove iz Captain Marvelovog mikrokozmosa. Nadalje, Ordway vrhunski dočarava estetiku ranih '40-ih godina prošlog stoljeća i naprosto je predivno gledati kako njegove oslikane table pršte od života. Bilo da se radnja odvija u Egiptu, bilo da pratimo događaje u Fawcett Cityju, nebitno radi li se od dijalozima ili akcijskim scenama, Ordway odlično koristi vizualnu stranu medija kako bi stvorio upečatljivo i pamtljivo djelo.

Što se radnje tiče, The Power of Shazam! odiše nevinim, gotovo mladenačkim avanturizmom koji bi trebao zadovoljiti apetite svih čitatelja koji traže bezbrižnu i simpatičnu akciju bez teških tema. U žargonu društvenih igara, rekao bih da je ovo strip u kojem mogu podjednako uživati i čitatelji od 9 godina i oni od 99 godina. Univerzalan je, lijepo ispričan i još ljepše nacrtan, tako da svakako preporučam da ga pročitate. Realno gledano, nije ovo nikakvo epsko remek-djelo koje će sloviti kao nekakav klasik, no realno, to mu ni nije namjena. Ponekad je dovoljno da nas strip zabavi i ništa više, a The Power of Shazam! radi upravo to.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 26/02/2022 : 08:33:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
GREEN LANTERN: 80th Anniversary 100-page Super SpectacularScenarij: Razni autori
Crtež: Razni autori
Godina objavljivanja: 2020.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiIzgleda da je prije dvije godine bila osamdeseta obljetnica prve pojave Green Lanterna tako da je DC odlučio objaviti svojevrsni slavljenički specijal koji bi trebao prikazati svu čar ogromnog svijeta Green Lanterna, no na kraju je uspio napraviti poprilično šturu i bezličnu kompilaciju osrednjih i većinom zaboravljivih pričica koje se zaboravljaju gotovo odmah nakon čitanja. Iako je tu okupljena sva plejada raznoraznih talenata poput Geoffa Johnsa, Jamesa Tyniona IV, Cullena Bunna, Dennisa O'Neila, Mikea Grella, Ivana Reisa, Douga Mahnkea, Petera J. Tomasija i još mnogih, rijetko koja priča djeluje iti malo svježe i inspirirano, no tako to valjda ide s ovim "prisilnim" stripovima koji nastaju po narudžbi i stvaraju se bez ikakvog žara.

Međutim, daleko me najviše nervira što DC jednostavno ne zna što bi uradio s Alanom Scottom. Ne znaju ga (ili ne žele) ukomponirati u Green Lanternov svijet te ga uvijek drže po strani i uparuju s JSA, no pobogu čak je i taj nesretni JSA skroz izgubljen u ovim beskonačnim resetiranjima kontinuiteta tako da tko zna kad ćemo ih ponovno vidjeti u punom sjaju.

Ukratko, nisam puno očekivo, a bome nisam niti puno dobio. Ako ništa, bilo je lijepo opet vidjeti Mikea Grella za olovkom i to je to.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnikGermany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/02/2022 : 11:33:08  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
A sve vas jeblo, zar ću još i Berserku morati da dam drugu šansu? :O

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/02/2022 : 11:11:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
MZUNGU LUKAScenarij: Domagoj Rapčak (+ Luka Pejić i Ivan Jurić)
Crtež: Domagoj Rapčak
Godina objavljivanja: 2020.
Izdavač: Hrvatski Autorski Strip
Žanr: putopisMoram priznati da mi je ovaj strip nekako prošao ispod radara te da sam ga praktički tek nedavno primjetio i sad mi je žao što ga nisam pročitao ranije jer bi se na prošlogodišnjem glasanju za Oscara definitivno i za njega našao poneki bod.

Strip prepričava tromjesečni volonterski angažman osječana (osječanina?) Luke Pejića u Tanzaniji gdje je volontirao u sirotištu te, zajedno s ostalim volonterima, na raznorazne načine pomagao lokalnoj zajednici. Rapčak prenosi Lukine doživljaje na jedan simpatičan i zanimljiv način prožet humorom, no istovremeno se trudi biti informativan te je u maniri najboljih putopisa i iz ovoga moguće puno toga naučiti ne samo o Tanzaniji kao državi, već i u društvenom ustroju, međuljudskim odnosima, zajednici, običajima i povijesti. Prava je šteta što Mzungu Luka nije dulji za još barem 20ak stranica jer čini mi se da se puno toga moglo detaljnije objasniti. Posebno se to osjeti kroz zadnjih nekoliko stranica koje ostavljaju pomalo nedorečen dojam, kao da nedostaje pravi zaključak. Ovako smo povratak u Hrvatsku dobili u svega par tabli te se ne mogu oteti dojmu da bi završnica bila efektivnija da je ipak malo dulja.

Ono što mi se posebno sviđa, uz već spomenuti kvalitetno utkani humor jest epizodalni način pričanja priče. Naime, strip se sastoji od većeg broja kraćih epizoda koje se ne nastavljaju nužno jedna na drugu, no zajedno tvore smislenu cjelinu. Takav mi pristup baš odgovara kod ovakvih putopisnih djela jer imam osjećaj da se može staviti naglasak na svaku malu sitnicu koja bi se možda u širem narativu izgubila.

Rapčakov crtež je poprilično jednostavan, no moram priznati da mi je sasvim lijepo legao. Stiliziran je, no istovremeno je i skroz pitak te nisam imao osjećaj kao da u njemu nešto nedostaje. Iako će mu netko možda zamjeriti nedostatak detalja, smatram da je iz njegovih kadrova moguće bez problema osjetiti duh Tanzanije.

Za kraj, rekao bih da je Mzungu Luka strip vrijedan čitanja ne samo zbog toga što je djelo domaćih autora, već i zbog toga što se neovisno o zemlji porijekla radi o kvalitetnom, dobro ispričanom i simpatično nacrtanom uratku. Dajte mu priliku.

P.S.
U jednom kadru u početku stripa Rapčak kaže da je prilikom stvaranja ovog stripa bio inspiriran Delisleovim stripovskim putopisima. Iako nisam pročitao puno Delisleovih radova (svega dva), moram priznati da mi je Mzungu Luka ostavio puno bolji dojam i od Pyongyanga i od The Hostage.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced MemberSerbia
3205 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 27/02/2022 : 13:49:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Super mi je Mzungu. Je, baš je na tragu Delisleovih stripova, zato je i zabavno. Mislim na ove putopise, Hostage nit mi miriše nit je zabavan.
Ima malo stegnutosti i u crtežu i u naraciji, ipak je prvenac autorima, ali kao i bilo koji prosečan Mzunga skoro ništa nisam znao o Tanzaniji a ovde sam dosta saznao.
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
9275 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 27/02/2022 : 13:58:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Mzungu je strip koji redovito nitkam ljudima da ga pročitaju. Ne volim to raditi jer ljudi često razviju averziju ali ovaj strip zaslužuje da dođe do što šire publike. Zabavan ali i jako informativan.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 01/03/2022 : 15:50:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
EMANON: Memories of EmanonScenarij: Shinji Kajio, Kenji Tsuruta
Crtež: Kenji Tsuruta
Godina objavljivanja: 2019.
Izdavač: Dark Horse
Žanr: romantični SFEmanon je kratka manga od svega jednog tankobona koja se gotovo u potpunosti sastoji od dijaloga i iako to možda na prvu može zazvučati pomalo suhoparno, moram odmah napomenuti da je ovo jedan od intrigantijih stvari koje sam pročitao u zadnje vrijeme.

Radnja se odvija 1960-ih godina na noćnom trajektu koji povezuje dva japanska grada, a na kojem naš protagonist sasvim slučajno upoznaje jednu naizgled sasvim običnu sedamnaestogodišnju djevojku. Upustivši se u razgovor s njom, malo po malo saznaje da djevojka, Emanon (obrnuto od "no name"), ipak nije tako uobičajna kako se na prvi pogled činilo. Naime, Emanon posjeduje sjećanje koje kontinuirano seže ne samo godinama ili desetljećima unazad, već mnogo, mnogo dalje... Ukoliko ste možda gledali film The Man From Earth, vjerojatno ćete primjetiti da je Emanon prenosi otprilike sličnu atmosferu.

Ovo je jedna lagana i opuštena manga koja osim zanimljive premise nudi smirujuću atmosferu upotpunjenu stvarno lijepim i detaljnim crtežom. Osim samih dijaloga, Emanon je prožeta i značajnijim brojem nijemih tabli bez ikakvog teksta koje čine prijeko potreban kontrast spomenutim dijalozima. Takva dva oprečna pristupa priči tvore skladnu harmoniju te pritom čine Emanon vrijednom višestrukog čitanja. Preporuka.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 03/03/2022 : 09:16:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
HAWKMAN by Robert Venditti

Scenarij: Robert Venditti
Crtež: Bryan Hitch, Pat Olliff, Fernando Pasarin
Godina objavljivanja: 2018. - 2020.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiVi koji ste malo bolje upoznati s Hawkmanom znate kakve su se sve komplikacije izdogađale s njegovim kontinuitetom kroz zadnjih 30ak godina, odnosno sjetiti ćete se kakvih je sve bilo problema s pozicioniranjem Hawkmana u ovaj ili onaj DCev trenutni univerzum, ovisno koja je Kriza tada bila aktualna. Da ne ulazim preširoko u priču, još tamo od (djelomično uspješnih) pokušaja Geoffa Johnsa kroz serijal JSA nismo vidjeli nijedan Hawkmanov naslov koji bi uspio rješiti svu tu problematiku.

Međutim, da ste mi rekli da će Robert Venditti biti autor koji će sve to staviti na svoje mjesto, rekao bih vam da ste ludi.

Nije Venditti sad neka ekstra klasa pisca od kojeg bismo očekivali strip koji bi mogao definirati nekog junaka za ubuduće, no izgleda da je s Hawkmanom učinio upravo to. Bez da prepričavam svih 29 brojeva u detalje, reći ću samo da je Venditti odmah u početku izveo jednu sasvim jednostavnu, no pokazati će se uskoro, krucijalnu promjenu. Umjesto da se Carter Hall neprestano reinkarnira samo kroz vrijeme, Venditti je u jednadžbu ubacio i to da se Hall, osim kroz vrijeme, reinkarnira i kroz prostor te je na taj način otvorio bezbroj mogućnosti za pričanje još šire priče. Ovo Hawkmanovu mitologiju podiže na još jedan viši nivo s obzirom da više nije ograničen samo na Zemlju, već nam donosi i neke prijašnje Hallove reinkarnacije na drugim planetima poput Ranna, Kryptona i mnogih drugih. Samim time Venditti drastično mijenja Hallov origin; nije više princ Khufu prva Hallova inkarnacija već njegova povijest počinje puno puno ranije te se proteže kroz cijeli kozmos. Ova nam saga zapravo pokazuje Carterovu potragu za cjelokupnom njegovom poviješću te otkrićem svih života koje je do sada živio.

Ukratko, Vendittijev run je odličan primjer čistokrvnog superherojskog stripa koji je prvo i osnovno - nevjerojatno zabavan! Lagan je za praćenje, optimističan je, zanimljiv, pun smislene akcije, potraga i otkrivenja koje na kraju daju smislene i bitne rezultate. Ovo je štivo koje je sasvim ugodno za čitanje, opušta i zabavlja, baš onako kako bi jedan pravi superherojski strip i trebao činiti.

Naravno, nije bez mana. Rekoh već da Venditti nije neka top klasa scenarista tako da tu i tamo imamo neka dvojbena rješenja, deus-ex-machina rasplete, zatim izmišljanje pravila "u hodu" kako pogoduje priči, no vjerujte mi kad kažem da su pozitivne strane puno jače i da ovaj run itekako nagrađuje čitatelja. Moram spomenuti i već standardnu problematiku kod koje ne treba kriviti autore, već uredništvo s obzirom da je negdje na sredini runa dobrih osam brojeva rezervirano na skroz bespotrebni i nezanimljivi Year of the Villain crossover koji je zahvatio cijeli DCev univerzum. Upravo je to najslabiji dio Vendittijevog runa, no što je tu je. Sve ostalo je stvarno na razini.

Crtači su također manje-više vrlo dobro raspoređeni. Prvih dvanaest brojeva ilustrira meni uvijek dragi Bryan Hich čiji je stil kao stvoren za avanturističke superherojske naslove. Nakon njega imamo nekolicinu crtača koji se jako kratko zadržavaju sve dok sredinu runa ne preuzme za mene uvelike prosječni Pat Olliff koji je daleko najslabija karika cijelog runa. Srećom, pri kraju olovku preuzima Fernando Pasarin koji vizualnu stranu ovog stripa ponovno vraća na onu razinu koju zaslužuje.

Nisam imao nikakva očekivanja prije čitanja, no srećom ovo se pokazalo kao više nego zadovoljavajući strip i jedno od pozitivnijih iznenađenja u zadnje vrijeme. Ukoliko vas možda straši ta komplicirana Hawkmanova povijest, ne bojte se, Vendittijev run je kao stvoren za početnike te možete bez problema odmah uronuti u njega.

Cjelokupni serijal skupljen je u četiri trejda: Awakening, Deathbringer, Darkness Within i Hawks Eternal.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 03/03/2022 09:17:37
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11684 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 04/03/2022 : 04:59:01  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Voelo bih da vidim u domacem izdanju i THE POWER OF SHAZAM! i Hawkmana, oba stripa deluju kao dobra polazna tacka za citaoce nedovoljno upoznate s ovim likovima (sto sam i ja), ali verujem da ovakvi manje poznati ili gotovo u poputnosti nepoznati junaci nemaju nikakvu prodju kod domace publike. Tako da cu ova dva stripa potraziti na internetu i procitati jer me bas interesuju.

Edited by - going going on 04/03/2022 05:09:15
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 05/03/2022 : 15:25:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
BERSERK: The Golden AgeScenarij: Kentaro Miura
Crtež: Kentaro Miura
Godina objavljivanja: 1991. - 1997.
Izdavač: Dark Horse
Žanr: dark fantasyAko je The Black Swordsman bio tek interesantan prolog u cijelu sagu, The Golden Age je čistokrvno remek-djelo koje me naprosto osupnulo radnjom, twistovima i fenomenalnom karakerizacijom likova. Ovih jedanaest tankobona preko kojih se storyarc provlači niti u jednom trenutku nisam mogao ispustiti iz ruku koliko je radnja napeta i nevjerojatno zarazna.

Kao što sam već spomenuo, The Golden Age nas vraća na sami početak Gutsovog putovanja, praktički od njegovog rođenja pa sve do trenutka u kojem ga nalazimo na početku skroz prvog tankobona. Da sada idem prepričavati sveukupnu radnju mogao bih napisati gomile i gomile stranica teksta s obzirom da ovaj storyarc pokriva ogroman vremenski period, tako da ću samo reći da kroz ovih spomenutih 11 tankobona pratimo Gutsa i ostatak živopisne ekipe kroz neke poprilično značajne događaje. Miura ovdje vrhunski barata materijom te me na par mjesta poprilično iznenadio. Prije nego što sam se upustio u čitanje Berserka očekivao sam da će se strip sastojati manje više od same makljaže, no Miura mi je konstantno dokazivao koliko sam ga podcijenio. The Golden Age prije svega ima fantastičan worldbuilding; svijet u kojem se odvija radnja je bogat poviješću koja (za sada) nikako nije direktno prikazana, već o bitnim događajima iz davnina saznajemo kroz dijaloge široke plejade likova. Miura nam daje taman toliko detalja koliko je bitno za priču te nas konstantno drži u neizvjesnosti.

Osim već spomenutih borbenih scena, ovdje imamo i jednu značajnu količinu dvorskih spletki koje se nerijetko sastoje od čistih dijaloga, no ti su dijelovi tako zanimljivi da sam u njima uživao više nego u scenama s bojišta. Također, pomalo neočekivano, imamo i solidnu dozu romantike za koju odmah od početka znamo da će morati završiti tragično, što joj daje dodatnu težinu. Miurini likovi iz poglavlja u poglavlje rastu, mijenjaju se, neki nam postaju draži, neke ćemo zamrziti, no praktički na nijednog od njih nećemo ostati ravnodušni... Sve su ovo po meni odlike vrhunskog scenarista, onog koji zna umiješati više različitih pristupa jednom djelu, a da to djelo na kraju funkcionira kao koherentna cjelina i da sadrži likove čiji će nam postupci izazvati emocionalnu reakciju.

O crtežu neću ništa novo pisati, sve što je vrijedilo za prvi storyarc vrijedi i ovdje. Za kraj bih samo rekao da je The Golden Age jedna od najboljih stvari koje sam ikad pročitao u stripovima te naprosto ne mogu ni zamisliti u kojem će smjeru priča ići dalje.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 07/03/2022 : 08:13:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SORROWScenarij: Rick Remender, Seth Peck
Crtež: Francesco Francavilla
Godina objavljivanja: 2008.
Izdavač: Image Comics
Žanr: hororS obzirom da nam ovaj četverodijelni mini-serijal donosi kolaboraciju Ricka Remendera i Francesca Francaville, očekivao bih u najmanju ruku zanimljiv i lijepo nacrtan strip, no u stvarnosti imamo jednu poprilično dosadnu polu-horror avanturu u maniri osrednjih epizoda Dylana Doga. Što je najgore, nijedan od ovih autora se nije nešto pretjerano potrudio niti je dao sve od sebe, tako da osim poprilično banalne i šuplje Remenderove priče ni Francavillin crtež nije na onoj razini na kojoj ga običavamo vidjeti. U početku sam mislio da bi crno-bijela tehnika mogla biti odlična za taj njegov retro-horor štih, no kao da se ni njemu nije dalo previše truditi s obzirom na kvalitetu scenarija.

A priča? A ono... Četvoro mladih autom zalutaju u malo mjestašce u bespućima SAD-a gdje postaju žrtve strašne kletve bačene nekoliko desetljeća ranije. Zatim slijede ubojstva, čudovišta, osvete, ovo ono... Ma ništa posebno sve u svemu, vjerujte mi. Ne isplati se gubiti vrijeme na Sorrow, čak niti ako ste ljubitelji radova ovih autora. Imaju puno boljih naslova koje svakako vrijedi pročitati.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/03/2022 : 00:03:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SUPERMAN: Superman and the Phantom Zone Criminals - The Final ChapterScenarij: Steve Gerber
Crtež: Rick Veitch
Godina objavljivanja: 1986.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiNe sjećam se gdje sam inicijalno naišao na informaciju o postojanju ovog stripa, no znam da je bio u pitanju jedan članak o radovima Ricka Veitcha. U njemu se spominjalo kako ova priča, osim što je poprilično neobična sama po sebi, u stvari donosi posljednje pojavljivanje pred-COIE DC univerzuma te je stvorena čisto kako bi se serijal DC Comics Presents priveo kraju.

Iako je relativno kratka i sastoji se od svega jedne sveske, u njoj imamo ajmo reći dvije priče; prva koja se odnosi na Jor-Ela i njegove eksperimente s Fantomskom Zonom, dok se druga odvija par desetljeća kasnije, za vrijeme Supermanovog okršaja s nekim od kriminalaca koji su pobjegli iz spomenute Fantomske Zone. Prvi dio mi je bio poprilično zanimljiv jer saznajemo neke do sada nepoznate stvari o Kryptonu, njegovom ustrojstvu i geografskim regijama, dok neki kadrovi više izgledaju kao da su ispali iz stripova o Conanu nego iz regularnog superherojskog stripa. Drugi dio sa Supermanom je čisto okej, ništa posebna, no ako ništa vrijedi ga brzinski pročitati zbog samog crteža. Kraj je donekle otvoren i zbrzan, no tako je vjerojatno moralo biti zbog već spomenute uključenosti cjelokupnog DC-evog izdavaštva u COIE.

Veitchov crtež mi je oduvijek bio drag, bilo da je radio u kolaboraciji s Mooreom ili u nekim drugim kombinacijama, tako da ni ovdje nije iznimka. Ne mogu reći da je ovaj strip esencijalan za pročitati, čak niti ako ste okorjeli Superman fan, no sasvim je korektan kao kuriozitet iz davno prošlog vremena.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

alexts
Advanced MemberSerbia
7359 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 09/03/2022 : 01:27:58  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Čitao sam DC COMICS PRESENTS #27-50 u SHOWCASE SUPERMAN TEAM-UPS VOL. 2

http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=597.msg659645#msg659645

Edited by - alexts on 09/03/2022 15:49:46
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 10/03/2022 : 22:56:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
WANDERING ISLANDScenarij: Kenji Tsuruta
Crtež: Kenji Tsuruta
Godina objavljivanja: 2012.
Izdavač: Dark Horse
Žanr: avanturističkiTsurutin mirni, melankolični stil mi se svidio na prvu već kod čitanja Emanon, no rekao bih da je u Wandering Island doživljaj podigao na jedan viši nivo. Radnja je smještena na otok Izu Oshima, jedan od malih otoka Japanskog arhipelaga i prati Mikuru, djevojku koja nakon što joj djed umre saznaje za legendu o "Električnom otoku", misterioznom komadiću kopna koji se u pravilnim vremenskim periodima pojavljuje i nestaje na raznim mjestima u Filipinskom moru. Odlučna da sazna što se krije iza te misterije, Mikura će svo svoje slobodno vrijeme podrediti traženju spomenutog otoka.

Kao što rekoh, Wandering Island je nevjerojatno smirujuća manga koja je prepuna lijepih pejzaža, dugačkih nijemih scena bez zvučnih efekta i opuštajuće radnje koja je kao stvorena za lagano čitanje tokom lijenog vrućeg popodneva. Moram spomenuti da još uvijek nije dovršena i tko zna kada ćemo dočekati kraj s obzirom da je Tsurutin tempo katastrofalno spor, no i unatoč tome preporučam da ne preskočite ovaj naslov. Tražite li nešto lagano, a istovremeno efektivno i intrigantno, mislim da je ovo više nego dobar izbor.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1690 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 11/03/2022 : 08:45:33  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Wandering Island malo podseća na Kabu no Isaki autora Ashinano Hitoshi. Ako ti se sviđa WI, obavezno probaj i KnI.
Takođe, od istog autora "Yokohama Kaidashi Kikou" (remek delo, meni jedna od najboljih mangi ikada).

Edited by - KuntaKinte on 11/03/2022 08:46:02
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 11/03/2022 : 10:46:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Stavljeno na popis oboje Hvala.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1690 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 11/03/2022 : 12:42:25  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Bajdvej, da li si u Wandering Island primetio naziv (verovatno) kafanice u ch 8, na 148. stranici?
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 12/03/2022 : 10:04:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Da da simpatično. Baš štimung i podsjeća na naša mala otočka mjesta.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 13/03/2022 : 15:31:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
HAL JORDAN AND THE GREEN LANTERN CORPS: Sinestro's LawScenarij: Robert Venditti
Crtež: Ethan Van Sciver, Rafa Sandoval
Godina objavljivanja: 2016.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiMoram priznati da sam po završetku Johnsovog runa na Green Lanternu manje-više izgubio interes za ovog superjunaka. Teško mi se bilo vratiti tom svijetu i uronuti u nove avanture Hala Jordana i ekipe s obzirom da je Johns napravio praktički savršen kraj cjelokupne franšize. Međutim, mašineriju industrijske superherojštine nije previše briga za konačne krajeve (koliko god oni efektivni bili) tako da su nove epizode bile neminovne, pogotovo kad se radi o toliko popularnom liku.

Ovaj Vendittijev run nije direktni nastavak na Johnsa, već je dio DC-eve Rebirth linije koja je startala 2016. godine, nakon nekih događaja s kojima nisam previše upoznat. Sami me početak priče stavio u položaj u kojem ne znam što se prethodno događalo, no sve mi se čini da to i nije pretjerano bitno za razumijevanje ovdje opisanih događaja. Prvi trejd, Sinestro's Law donosi sasvim korektnu akcijsku superherojsku priču koja manje-više igra na sigurno i ne eksperimentira s ikakvim neočekivanim iznenađenjima (hoće li toga biti u kasnijim trejdovima još uvijek ne znam). Karakterizacija likova je sasvim solidna i vidi se da Venditti naprosto uživa pisati Guya Gardnera i Hala Jordana, dok s Johnom Stewartom kao da ne zna što bi. Ono što mi zapravo nije previše sjelo je povratak Sinestra na staze običnog zločinca. Ukoliko ste čitali Johnsa, sjetiti ćete se da je kod njega Sinestro od zločinca malo po malo prerastao u antijunaka tako da mi ovaj Vendittijev potez nije baš po guštu, no što je tu je.

Za crtež su zaduženi Ethan Van Sciver i Rafa Sandoval i iako bih ovako na prvu po imenima očekivao da će Van Sciver ovdje ostaviti bolji dojam, moram priznati da sam se prevario. Izgleda da su zlatni dani već pomalo iza njega tako da ovdje puno više brljavi nego što sam mislio i iako je to još uvijek standardni čisti superherojski crtež, nije ni sjena onih najboljih angažmana iz Johnsovog runa. Sandoval je s druge strane sasvim korektan i nemam mu šta zamjeriti.

Za sada mi Hal Jordan i ostatak ekipe sasvim solidno drže pažnju i vidit ćemo u kojem će se smjeru priča nastaviti razvijati.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 15/03/2022 : 17:25:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
VINLAND SAGA: Book OneScenarij: Makoto Yokimura
Crtež: Makoto Yokimura
Godina objavljivanja: 2013.
Izdavač: Kodansha Comics
Žanr: povijesniPrva knjiga povijesne mange Vinland Saga me nije nešto pretjerano oduševila te me, suprotno očekivanjima, nije dovoljno zainteresirala niti za radnju niti za likove, iako inače volim čitati o srednjem vijeku, vikinzima i povijesti Europe tog razdoblja. Yokimura u stvari vrlo lijepo dočarava štimung srednjovjekovne Europe gledane kroz oči vikinga i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, no moram priznati da mi likovi nikako nisu sjeli te da mi se nijedan od njih nije baš uvukao pod kožu. Također, ne znam odakle mi ideja da bi ovo trebala biti ozbiljna i koliko-toliko realna manga odmjerenog tempa, no u stvari je (barem u ovoj prvoj knjizi) sličnija nekakvom umjerenijem shonenu za koji u trenutku čitanja uopće nisam bio raspoložen.

Kroz par dana koliko mi je trebalo da pročitam knjigu, dojmovi se nisu previše promijenili tako da je otišla na bubanj, a šta se tiče čitanja ostatka serijala - vidit ćemo. Ne želim reći da je Vinland Saga loša manga niti to mislim, već mi se jednostavno čini da sam od nje očekivao nešto drugo. S obzirom da je trenutno izašlo negdje oko 25 tankobona i da još uvijek nije gotova, mislim da joj se neću vraćati u skorijoj budućnosti.

E da, još jedna stvar. Nisam se do sada susretao s izdanjima izdavačke kuće Kodansha Comics tako da sam se poprilično iznenadio koliko knjiga djeluje jeftino. Prelagana je za knjigu od 400ak stranica, papir je nekako bezvezan, ne znam... Relativno nedavno sam nabavio i dosta Berserk tankobona u izdanju Dark Horsea te mi je nevjerojatno koliko Berserk djeluje kvalitetnije.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 18/03/2022 : 18:25:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
BERSERK: ConvictionScenarij: Kentaro Miura
Crtež: Kentaro Miura
Godina objavljivanja: 1997. - 2001.
Izdavač: Dark Horse
Žanr: dark fantasyStoryarc The Golden Age je postavio ljestvicu na toliko visoku razinu da uopće nisam mogao zamisliti kako će Miura nastaviti priču i hoće li uspjeti zadržati jednaku razinu kvalitete. Ukratko, ne mogu reći da je Conviction jednako dobar kao The Golden Age, no još uvijek je to više nego odličan dio velike sage i bio ga je pravi gušt čitati.

Kronološki gledano radnja se nastavlja tamo gdje je stao prvi storyarc, The Black Swordsman, tako da pratimo Gutsa kako pokušava ispraviti određene nepravde koje su se dogodile ljudima koji su mu postali itekako značajni u životu. Sami Conviction je podijeljen na tri ajmo reći pod-storyarca, od kojih mi je prvi (Lost Children) nešto slabiji s obzirom da donekle skreće s glavnog toka radnje i donosi nam sporadičnu epizodu koja sama po sebi nije loša, no mislim da bi bila puno efektivnija da je barem duplo kraća. Sljedeća dva pod-storyarca (Binding Chain i Birth Ceremony) nas vraćaju u glavnu priču te ovdje Miura nama, čitateljima, donosi još krucijalnih komadića worldbuildinga preko kojih možemo saznati svakakvih zanimljivih činjenica o svijetu Berserka. Na pozornicu dolaze novi igrači, novi glavni i sporedni likovi te ulozi postaju još veći. Pred sam kraj priče svjedočimo i povratku Griffitha tako da jedva čekam uronuti u sljedeća poglavlja da vidim šta će se sve izdogađati.

Sve u svemu, Conviction nema onu dubinu i grandioznost koju je imao The Golden Age i moram priznati da mi pomalo nedostaju one dvorske spletke koje smo tamo imali, no itekako sam uživao dok sam ga čitao. Ljubitelji akcijskih dijelova Berserka će ovdje skroz doći na svoje s obzirom da je Guts prikazan u svom najbrutalnijem izdanju do sada.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/03/2022 : 22:50:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
PEACEMAKER: Disturbing the PeaceScenarij: Garth Ennis
Crtež: Garry Brown
Godina objavljivanja: 2022.
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiUžasno sam zauzet u zadnje vrime i jedva imam išta vrimena za čitanje (doduše malo po malo čitam Berlin pa mi i to oduzima kojih sat vrimena prije spavanja), no odlučio sam brzinski baciti oko na ovaj one-shot, ponajviše zbog toga što ga je pisao Ennis. Nije sad da sam imao nekakva očekivanja, ali sam svejedno ostao razočaran jer čini mi se da je ovo čista papilova koja nema puno mesa u sebi niti donosi ikakvu interesantnu priču. Strip je vjerojatno nastao zbog naglog porasta popularnosti Peacemakera u Suicide Squad filmu tako da je odlučeno brže-bolje izbaciti nekakav proizvod čisto da lik bude na tržištu, no krajnji rezultat je sterilan, nezanimljiv i niti malo pamtljiv. Te atribude se može pripisati i scenariju i crtežu jer nijedno od toga dvoje ne donosi ništa vrijedno pažnje.

Čini mi se kao da je ovo bio pokušaj stvaranja nekakve DC verzije Punishera, ali ako će ovako nastaviti u budućnosti, loše mu se piše. Nemama vam šta ovdje preporučiti, žao mi je.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 25/03/2022 : 18:34:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
STRIPOVSKA BALJEZGANJA #8


Stripovi u meni ne izazivaju nostalgiju. Ništa, nula. Čak i oni pusti Zagori i Zagori Extra od Slobodne Dalmacije koje još uvik čuvam na polici nemaju onaj pravi nostalgični efekt koji bi me vraća u djetinjstvo ili tako nešto. Kad ih listam, sitim se da sam ih čitao ko dite i to je to. Lipo mi ih je tu i tamo prolistat, prisjetit se priča koje sam volija ko dite i koje još uvik pamtim u ovome ili onome opsegu, no kad ljudi tu po forumu kažu da ih neki stripovi podsjećaju na mladost, na kupovanje na kiosku, na priču i razmjenu stripova s prijateljima, tu se nikako ne mogu poistovjetiti. Mislim da je to zbog toga šta je za mene čitanje stripova uvik bija usamljenički hobi koji nisam ima s kime dilit. Da se razumimo, nisam bija usamljeno dite, ima sam stvarno lip krug prijatelja (i drago mi je šta mogu reć da sam s nekima od njih i dan-danas ko prst i nokat) di smo se svi zajedno igrali i družili, no nekako se zalomilo da nikoga od njih nije povuka taj interes prema stripovima. Možda zato danas kroz te "stare" stripove ne doživljavam povratak u mlađe dane, jer čitanje Zagora ne mogu vezati s nijednom konkretnom uspomenom.

Upravo zbog toga stripovi zauzimaju jedan poprilično neobičan položaj na popisu stvari koje volim. Po prirodi sam jako nostalgična osoba i svaki me đava podsjeća na svašta, pogotovo video igre ili filmovi. O muzici da i ne govorim, moga bi napisat stranice i stranice po tom pitanju... Međutim stripovi su skroz drugačiji i vjerojatno su jedini interes koji je priživija od djetinjstva do danas, a da ne mogu povezati gomilu konkretnih uspomena za njega. Tojest lažem... Teško se može reć da je priživija s obzirom da je godinama bija mrtav i da sam dosta dugo i bija van stripova. Međutim, čak i tih godina kad nisam bija u svemu ovome izgleda da je ljubav ipak tinjala negdi u pritaji i čekala svoju priliku da opet ispliva. Drago mi je da je.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7275 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 25/03/2022 : 18:47:22  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Mislin da je to generacijska stvar.

Bez zezancije, boomeri i generacija X imaju naglašeniju notu nostalgije od nas milenijalaca. To vidin svaki dan u svim segmentima, od posla do omiljenih mi hobija.

Ne mogu reć da nema nostalgičnih i blago melankoličnih osjećaja kad listam izdanja Slobodne Dalmacije, ali nije toliko naglašeno. Melankolija je tu i zbog tog, kako kažeš, usamljeničkog osjećaja koje san ima u to doba. Da, ima san ekipu, ali san svoju ljubav prema stripu smatra sramotnim dijelom sebe i nečim šta me činilo čudakom, izopćenikom. Stoga san taj aspekt potiskiva u društvu "normalnih" vršnjaka.

No, sve je to dio odrastanja. Ostali su većinski lipi momenti kad prođem tim policama, ali nostalgija o kojoj priča starija ekipa? Baš i ne.

And like that... he's gone.

Edited by - vice on 25/03/2022 18:48:24
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3904 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 26/03/2022 : 22:55:39  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Ni meni kao čoveku u 30tim nostalgija u stripu ništa ne znači, verovatno zbog toga što su stripovi mog dečaštva Asteriks i Talični, a to su odlični stripovi u kojima mogu podjednako uživati sve generacije. Takođe, nije mi problem čitati stripove koji trenutno izlaze i uživam u čitanju novih stvari pa i nema neke potrebe da žalim za starim dobrim davno prohujalim vremenima. Verovatno ću promeniti mišljenje kada budem imao 40,50god

Nostalgija me recimo mnogo više pogađa kod crtanih filmova; kada samo vidim kakve sve crtaće gledaju današnji klinci i kada ih uporedim sa stvarima koje sam ja gledao kao klinja tipa Toriton, Robotech, Cipelići itd stvarno mi bude loše kada vidim kakve nebuloze danas prolaze kao crtani. O muzici i da ne govorim.
Go to Top of Page
Page: of 50 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000