forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 NATHAN NEVER
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 410

Spock
Senior MemberCroatia
1719 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 20/02/2019 :  19:23:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote


Asteroid Argo LIB 1: Pješčani planet

Broj stranica: 155

Scenarij: Bepi Vigna
Crtež: Ernestino Michelazzo
Naslovnica: Roberto De Angelis


Kratki sadržaj:
Nakon što je prošao ardalhaveški prijedlog da ekipu s Arga postave kao posrednike u međuplanetarnim sporovima, novi medijatori Saveza planeta dobivaju prvi službeni zadatak. Šalju ih na planet Neara, drugi planet sustava zvijezde Miller, gdje postoji opasnost od izbijanja međuplanetarne krize. Na tom pješčanom planetu se proizvodi Sten-Too, lijek koji koriste svi narodi galaktike. Biljni organizam koji izlučuje taj lijek može rasti samo na specifičnim uvjetima planeta Neara, a zbog ogromnog broja pješčanih oluja proizvodnja ja ugrožena, a neki planeti su već poslali ratne brodove u orbitu, pa postoji opasnost od rata.


Komentar:
Nakon što su u prethodnoj epizodi uspješno riješili krizu sa Triekuuima, zbog sposobnosti u postizanju kompromisa, termina koji je u toj galaksiji nepoznat!?, naši junaci s Arga su postali medijatori Saveza planeta, koji idu tamo gdje su krize najveće, i spašavaju stvar. Tu je najvažniju ulogu odigrao ardalhaveški zapovjednik Sraag, a i ovdje ih je spasio prijekog suda.
Puno lošija epizoda od prethodnih, ali daleko bolja od onoga što se po recenziji i komentarima da zaključiti. Priča je u redu, iako nije na razini već navedenih prethodnika. Istina, Tipui su potpuno nelogični, a Vigna se nije ni potrudio objasniti kako su, s obzirom na njihove karakteristike, uspjeli bilo što napraviti, a kamoli svemirske brodove. S druge strane, priča je zanimljiva s opasnom zavjerom koju su naši junaci uspješno razotkrili, iako je dosta nategnuta činjenica da su nedokazanu ekipu gurnuli u istraživanje tako ozbiljnog problema, koji za posljedicu može imati krizu neslućenih razmjera u cijeloj galaktici.

Tipui:


Crtež dosta lošiji u odnosu na prethodne dvije epizode u ediciji "Agencija Alfa". Nije mi jasan razlog postavljanja Michelazza za crtanje prvog broja Arga. Prvi epizoda je ipak prva i tu je crtački dio trebalo dati nekom kvalitetnijem crtaču. Naslovnica odlična, iako Jack O`Ryan izgleda potpuno drugačije nego u stripu. U recenziji nije stavljena prava naslovnica, a ni ime edicije ne štima!

April i Helen u izvedbi Michelazza:Sad mogu malo spomenuti i postavu Arga poimenice: bojnica Helen Sheldon, prezgodna plavuša i bivša tajnica agencije Alfa, April Frayn, prezgodna crnka, bivša kradljivica, a sada specijalna agentica Alfe i djevojka metaliziranog Jacka O`Ryana, agenta Alfe i sina najvećeg mafijaša na Zemlji.

Posljedice novog Jackovog metalizirnog izgleda:


Tu je i Rick Brice, briljantni četrdesetogodišnji znanstvenik, koji liči na mladog Harryja Potera zbog bolesti poznate kao Barrijev sindrom, pa je zarobljen u tijelu desetgodišnjaka. Slijede dva meni najiritantnija lika: već spomenuti doktor Gerald Anderson, zarobljen u aldehidnoj ploči, s povećanim psihičkim i telepatskim moćima, kao i poručnik Xavier Obaru, marsovski mutant zadužen za sigurnost Arga. Eloisa je brodsko računalo koje se hologramski vizualizira kao žensko lice, a zadnji član ekipe je robot McCloud zadužen za opskrbu baze.
Ovdje bih morao još spomenuti hologram (holografiju, po rječniku Arga) poginulog kapetana Maxa Nazzarija, kojeg je on sam osobno programirao u holodeku, malo prije svoje smrti. Njegov hologram ima sva iskustva starog kapetana, pa ga, uz to što ga zapovjednica koristi za druženje, posada može koristiti čak i na način da ga, u nuždi, projeciraju na most i tako spase situaciju! Malo nategnuto, ali što je - tu je.


(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 6, naslovnica: 9) - 69%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1719 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 20/02/2019 :  19:25:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote


Asteroid Argo LIB 2: Istraživači svemira

Broj stranica: 155

Scenarij: Bepi Vigna
Crtež: Fabio Jacomelli
Naslovnica: Roberto De Angelis


Kratki sadržaj:
Nakon što su malene, iritantne Tipue odbacili do njihovog planeta, ekipa odlazi u obilazak planeta Kundigas, budući da su već u njihovom sustavu. Jack je, na zahtjev Tipua, malo ostao na njihovom planetu, pa je April iskoristila priliku i otišla na izlet s poručnikom Obaruom! Nakon vatrene noći, dvojac je uhičen s optužbom za ubojstvo. Budući da se April i Obaru ničega ne sjećaju, čini obranu još težom.

April i Obaru:


Komentar:
Ova priča se direktno nastavlja na „Pješčani planet“, gdje ekipa odlazi sa planeta legendarnih i iritantnih Tipua i sad ih eto do planeta Kundingas. Ovu epizodu bih okarakterizirao kao zanimljivu kriminalističko-sudsku sapunicu, koji ni blizu nije tako loša koliko je nepravedno ocrnjena. Sama završnica nije na razini ostatka priče. Dosta je neozbiljna i usiljena, pa više podsjeća na crtić za djecu, nego na ozbiljan strip. Ipak mi je ukupno bolja od predhodne, poglavito zbog Kundigasa i teasera s mitskim planetom Saladag.

Kundingasi su jedna od glavnih izvanzemaljskih rasa spominjanih u serijalu Martin Mystere, tamo čak potencijalni stvaratelji ljudske rase!

Helen i Rick u obilasku kundigaškog muzeja:


Važno je napomenuti da kundigaški profesor Zaak, uz napomenu da su Kundigasi posjećivali Zemlju, naglašava da izgleda da je molekula DNK Kundigasa izvedena iz ljudske! Također napominje, da bi se odgovori o zajedničkom porijeklu Ljudi i Kundigasa mogli pronaći na mitskom planetu Saladag, za kojeg se pretpostavlja da se nalazi negdje na rubu galaktike. Ovdje se i najavljuje zajednička potraga za tim misterioznim planetom. Čini mi se da bi to bila zanimljiva priča, pa se nadam da je Vigna to i napisao u preostalim nastavcima ovog serijala.
Ovu epizodu, koja ni blizu nije tako loša koliko je nepravedno ocrnjena, bih okarakterizirao kao zanimljiv kriminalističko-sudski triler.
Crtež je puno bolji u odnosu na jedinicu. Naslovnica odlična - prava SF!

(priča: 8, scenarij: 7, crtež: 8, naslovnica: 9) - 78%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1719 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 20/02/2019 :  19:28:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote


Asteroid Argo LIB 3: Planet robova

Broj stranica: 155

Scenarij: Bepi Vigna
Crtež: Elena Pianta
Naslovnica: Roberto De Angelis

Kratki sadržaj:

Naši čudni medijatori s Arga dobivaju novi zadatak. U orbiti planeta Raikuu u Kuaddharovom pojasu, njihov asteroid će poslužiti kao mjesto za pregovore o pristupanju Baikuua Ligi planeta. Samo što će tu situaciju iskoristiti Karmadiji - napredan narod čija je civilizacija uništena invazijom Baikuua prije mnogo tisuća velikih ciklusa, a za koje nitko od civiliziranih naroda nije ni znao da su postojali, dok su zli kukcoidni Baikuui smatrali da su ih sve davno pobili kada su osvojili njihov planet Kor i preimenovali ga u Baikuu, a preživjele Karmandije poslali u rudnike na Raikuu kao roblje osuđeno na sigurnu smrt.

Zanimljivosti:

- Pojavljuje se nova, do sada nepoznata vrsta - Karmandiji, a tragična priča tog naroda je nit vodilja ove epizode.
- Većinom se radnja odvija na planetu Raikuu u Kuaddharovom pojasu, službeno nenastanjenom inteligentnim bićima, koji je podijeljen između Baikuua i Triekuua u svrhu iskorištavanja njegovih rudnih bogatstava.
- Bolje upoznajemo i Treći planet Gontharskog sustava na kojem se nalazi Carska palača dinastije Oshman, koja i upravlja Gontharskim carstvom. U prvom službenom broju ove edicije "Pješčani planet" saznali smo da se tamo nalazi sud koji je odlučivao o sudbini ekipe s Arga. Tu smo upoznali i veleposlanika Rocka, biće na bazi silicija s Prvog planeta Gonthara, koji igra važnu ulogu i u ovoj priči.
- 28.-30. str.: Piantova je Jacku i Ricku zaboravila nacrtati prozirne maske, koje inače stalno nose na tom planetu. Istina da se nalaze unutar zgrade, ali to nije razlog da ne nose maske.
- Ova epizoda je originalno objavljenja u lipnju 2006., a kod nas u listopadu 2017. Sljedeći nastavak u Italiji je izašao tek u siječnju 2011. i od tada serijal je izlazio godišnje. Zadnji broj je izašao u siječnju 2017., što bi trebalo značiti da bi to trebala biti i zadnja epizoda Arga. Nadam se da su se sretno vratili na Zemlju, a i da ćemo mi uskoro dobiti i preostale nastavke!


Komentar:

Sada dolazimo do „Planeta robova", epizode koja se poprilično udaljila od svemirske sapunice koju nam je Vigna servirao u prethodnom dijelovima. Imamo prilično ozbiljnu temu sa scenama koje uvelike podsjećaju na strašne scene holokausta.
Temeljito nam se objašnjava povijest i navike tri kukcoidne srodne vrste: Baikuua, Treikuua i Viikua.
Sam zaplet, s napadom bića koja izgledaju kao kosturi na rudarski logor Treikuua, na planetu Raikuu, je prilično neozbiljan. Svrha napada ja otimanje svemirske letjelice, a kasnije u priči dobivamo širu i kompleksniju sliku razloga napada, kao i identiteta tih bića.
Prava priča započinje tamo gdje je prethodna završila, s pripremom za posredničku misiju u pregovorima o pristupanju Baikuua Ligi planeta.
Posada Arga je na Trećem planetu Gontharskog sustava gdje će ih primiti carica Gontharskog carstva.
Nakon prijema trebaju ukrcati tri veleposlanika koji će voditi pregovore. Uz starog poznanika Rocka, tu su još dva veleposlanika s Osmog planeta Carstva, koji pripadaju rasi koju čine parovi blizanaca te dijele osjećaje i telepatsku komunikaciju, što će se pokazati jako bitnim kasnije u priči.
Sve te dogodovštine se stalno prekidaju, odnosno miješaju sa scenama s planeta Raikuu, gdje nam Vigna polako priča priču glavnih aktera ove epizode - Karmandija.
Taj dio je zgodno izveo, pa nema osjećaja da se radnja cjepka. Zanimljivo je pratiti obje radnje koje se konačno stapaju u jednu na mjestu pregovora. Uslijed napada Karmandija, situacija postaje sve opasnija, a prijetnja rata sve veća.

Karmandiji:Tko su pozitivci, a tko negativci pitanje je gledišta, a stalno se pojavljuju nove činjenice, koje bacaju novo svijetlo na cijelu situaciju.
Vigna očigledno, od početka serijala, postavlja Baikuue kao jedne od glavnih zlikovaca ove galaktike, pa tako ne propušta ni priliku da nam ih dodatno ogadi. Scena gdje njihov admiral Gojeff proždire dar dobrodošlice na Argo - živog ljigavog trpa s Ardalhavea, mi je najbolja u ovoj epizodi.

Baikuui i njihov brod u približavanju Argu:


Sama kulminacija priče je prepuna akcijskih scena na Raikuu, s upitnim vremenskim rasponom događaja u odnosu na situaciju na Argu. Taj središnji dio nije loš, ali da se moglo bolje – moglo je! Mislim da je Vigni ovdje već ponestalo prostora s obzirom na limit od 155 stranica, koliko izdanja ove edicije imaju. Spasonosno rješenje, ubacivanjem holografske reprodukcije kapetana Maxa Nazzarija u završnici, je nešto što se ni pisci „Zvjezdanih Staza“ nisu usudili, ali, kad bolje razmislim, i nije toliko loše rješenje.
Epilog priče ostavlja bolji dojam i stvara mogućnost još zanimljivijem nastavku ove uzbudljive epizode.

Elena Pianta je lijepo dočarala većinu onoga što je Vigna zamislio. Ima stvarno prekrasnih vinjeta i scena, ali dijelovi stripa su i prilično neozbilji, čak fušerski nacrtani. To se poglavito odnosi na akcijske scene na planetu Raikuu! Naslovnica dosta lošija u odnosu na prethodne dvije ove edicije. Na prvi pogled izgleda kao da zakukuljeni likovi na njoj imaju svetlosne mačeve, a kad bolje pogledaš vidiš da pucaju nerezonski u odnosu na akcijsku scenu koju nam je De Angelis išao dočarati. Bilo je puno boljih mogućnosti iz same priče koje su se mogle uporabiti za naslovnicu.

Treći planet Gontharskog carstva i gontharska carica:(priča: 8, scenarij: 7, crtež: 8, naslovnica: 5) - 75%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1719 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 20/02/2019 :  19:29:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
ZAKLJUČAK:

Da zaključim, ponovno sam pročitao sve priče spomenute u prethodnim komentarima i moram naglasiti da mi je cijela priča s čudnim junacima Arga puno bolje sjela nego nakon prvog čitanja.
Ima tu manjkavosti, ali u kojem serijalu nema? Najveći problem je što su prva dva broja, izdana u ediciji „Agencija Alfa“, ljestvicu podigla previsoko, baš kao i naša očekivanja. Asteroid Argo je nešto potpuno drugačije od Nathana, pa se ne može stavljati u isti koš. Ovo je više „Star Trek fantastika“, i to u punom formatu, unatoč kritikama većine.

Vignu sam u svojim komentarima najčešće kritizirao, ali ovdje se potrudio nam ponuditi svoju viziju punokrvnog, iako pomalo zastarjelog SF-a. Puno toga je preuzeo iz meni najdraže serije, ali dosta je tu detalja koji su zahtjevali dosta truda pri pisanju. Nekome ne odgovara, ali moj ukus je pogodio u potpunosti! Željno isčekujem nove nastavke ove uzbudljive svemirske odiseje!Prema drugoj zvijezdi udesno, pa ravno do jutra! ;-)

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Jerry Krause
stripovi.com suradnikWestern Samoa
5064 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 20/02/2019 :  20:13:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
Bravo Spock!

Napokon osvježen topic konkretnim postovima. Samo kači komentare i dalje.
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1719 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 20/02/2019 :  20:49:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jerry Krause

Bravo Spock!

Napokon osvježen topic konkretnim postovima. Samo kači komentare i dalje.Hvala, mogao bih uskoro i nastaviti čitati Nathana gdje sam stao (92. broj redovne serije).
Želja je velika, ali vrijeme je već druga pjesma.
U svakom slučaju, sigurno stavim komentar nakon čitanja!

Upravo si ti za to zaslužan, kao i što sam ponovno pročitao Asteroid Argo.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 20/02/2019 20:51:51
Go to Top of Page

risbozg
Advanced MemberCroatia
11595 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 20/02/2019 :  21:47:33  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message  Reply with Quote
Bravo Spock
moj naklon

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1719 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 20/02/2019 :  21:58:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by risbozg

Bravo Spock
moj naklonHvala!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Kerempir
Junior Member

362 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 20/02/2019 :  23:12:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Jako lijepi osvrt, i meni je to draga saga, i isto ju gledam drugačije od ostatka Nathanovog univerzuma, i prihvaćam određene manjakvosti kao primjerice kako druga bića ne znaju za medijaciju i spremno prihvaćaju strance u toj ulozi, ali ne slažem se sa ocjenom Asteroida Arga 1 i 2, oni su jednostavno sranje. U prvom dijelu svi histeriziraju, u drugom dijelu dobijemo iznebuha tursku sapunicu. nemoj lagati napaćeni narod da to valja
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1719 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 20/02/2019 :  23:51:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kerempir

Jako lijepi osvrt, i meni je to draga saga, i isto ju gledam drugačije od ostatka Nathanovog univerzuma, i prihvaćam određene manjakvosti kao primjerice kako druga bića ne znaju za medijaciju i spremno prihvaćaju strance u toj ulozi, ali ne slažem se sa ocjenom Asteroida Arga 1 i 2, oni su jednostavno sranje. U prvom dijelu svi histeriziraju, u drugom dijelu dobijemo iznebuha tursku sapunicu. nemoj lagati napaćeni narod da to valjaNisu ni meni baš legle nakon prvog čitanja, ali sada mi se dojam dosta popravio, kad sam pročitao svih 5 epizoda odjednom.
Sigurno da je većina u pravu kada je okarakterizirala te epizode kao loše, ali u komentarima su se davale jedinice za priču i scenarij šakom i kapom, pa se ukupni dojam još više pogoršao.

Ja se pokušavam odmaknuti od globalnog mišljenja i stvoriti svoj objektivan dojam.
Ne kažem da sam u pravu, a i o ukusima se teško složiti.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member6027 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 21/02/2019 :  10:13:06  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Ovo se zove konkretan osvrt na lik i djelo...svaka cast Spock na ulozenom trudu. Jako lijepo.
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1719 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 21/02/2019 :  12:56:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

Ovo se zove konkretan osvrt na lik i djelo...svaka cast Spock na ulozenom trudu. Jako lijepo.Hvala Ivane! Dok sam pisao recenziju za treći dio Arga: "Planet robova", morao sam ponovno pročitati sve prethodne epizode, pa sam usput napisao i osvrte na iste, a iskoristio sam i dijelove recenzije.
Htio sam dati novo svjetlo na ovaj iskritizirani serijal, pa se možda i uvriježeno loše mišljenje promjeni, a možda se i netko novi navuče!

Iskreno, mislio sam da ću i ja dobiti kritike, ali pohvale uvaženih članova ovog foruma pokazuju da trud nije bio uzaludan!

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 21/02/2019 12:59:58
Go to Top of Page

Kerempir
Junior Member

362 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 21/02/2019 :  15:08:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Ma ne, ne kritiziram tebe ako kažem da mi se neki brojevi ne sviđaju. Da nema meni tih nesretnih arga 1 i 2, cijela ta saga bi mi bila odlična. Ja se isto nisam ravnao po ocjenama da ne oblikuje po tome svoje mišljenje, nego sam recke čitao naknadno i morao sam se složiti. Samo lupaj po svome, uvijek mi je zadovoljstvo čitati impresije pročitanim od drugih ljudi.

Kako je rečeno, ovakvi osvrti su uvijek osvježenje za topic.

Edited by - Kerempir on 21/02/2019 15:09:34
Go to Top of Page

Spock
Senior MemberCroatia
1719 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 21/02/2019 :  19:00:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kerempir

Ma ne, ne kritiziram tebe ako kažem da mi se neki brojevi ne sviđaju. Da nema meni tih nesretnih arga 1 i 2, cijela ta saga bi mi bila odlična. Ja se isto nisam ravnao po ocjenama da ne oblikuje po tome svoje mišljenje, nego sam recke čitao naknadno i morao sam se složiti. Samo lupaj po svome, uvijek mi je zadovoljstvo čitati impresije pročitanim od drugih ljudi.

Kako je rečeno, ovakvi osvrti su uvijek osvježenje za topic.Ma nisam ni mislio da je kritika.
Većina razmišlja kao ti vezano za Argo 1 i 2. Nisam ni ja oduševljen, kao ni s trećim dijelom, ali ukupnom pričom jesam, a potencijala ima za još koju odličnu epizodu.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 21/02/2019 19:01:39
Go to Top of Page
Page: of 410 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.75 seconds. Snitz Forums 2000