forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 ČAROBNA KNJIGA predstavlja JAN DIKS
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

dzoni
Advanced Member

Serbia
3422 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 09/05/2018 :  14:28:20  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
procitao celu knjigu odnosno prvih 4 epizoda i mogu reci vrlo dobar je ovaj jan diks,svidelo mi se...
Go to Top of Page

vronski 3
Senior Member1736 Posts

Member since 10/01/2014

Posted - 12/05/2018 :  13:16:37  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Eto nama i dvojke!

Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
9935 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 12/05/2018 :  13:21:41  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
Imam negdje one Agartijeve prve brojeve, ali nisam to nikad pročitao.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member4337 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/05/2018 :  13:30:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vronski 3

Eto nama i dvojke!
Vec! Odlicno.
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

3280 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 12/05/2018 :  14:11:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Odlično, zbog toga što imam prva tri Agarthijeva broja nisam uzeo br. 1 ali ovim izdavač pokazuje ozbiljnost i čim bude moguće uzimaju se oba. A kad čitati? E to je već pitanje.

Kad tvoj brod pocne puštati korijene u nepokretnosti luke, otisni na pucinu.
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
3422 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 12/05/2018 :  14:44:32  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
a meni je upravo broj 4 najbolji do sad...sto ce reci kupi i prvu knjigu jer broj 4 nemas za sad nigde sem tu i kod italijana
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

3280 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 12/05/2018 :  14:52:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dzoni

a meni je upravo broj 4 najbolji do sad...sto ce reci kupi i prvu knjigu jer broj 4 nemas za sad nigde sem tu i kod italijanaNaravno da ću kupiti i čitati sve redom, dobra su mi bila i prva tri broja iako se sad detaljnije sjećam samo radnje jedinice. No, drago mi je čuti da kvaliteta ide uzlaznom putanjom, serijal je kratak i nemoguć je "fracaso" kakav imamo u nekim dugovječnim serijalima.
Svaka čast Čarobnoj što je došla na ovu ideju.

Kad tvoj brod pocne puštati korijene u nepokretnosti luke, otisni na pucinu.
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member4337 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/05/2018 :  18:25:34  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Mini serijali izlaze vec dugo na ovim prostorima, Libellus, Darkwood, V.C.,Dagda, Phoenix press....i meni su svi mahom dobri. Taj taljanski koncept radnje s krajem, bez nepotrebnog prezvakavanja glavnog junaka mi je izvrstan. Nije Bonelli tvornica luda, znaju oni sto cine.
Go to Top of Page

Jocko
New Member253 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 25/07/2018 :  01:13:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Jan Diks 1: Smrt jednog slikara (Ambrosini)

Fin početak, i dosta dobra epizoda. Dve dream sekvence su mi se svidele, kao i sama tematika. Nema puno proseravanja o Vermeru i umetnosti, kao što bi bilo u stripu poput Martija Misterije. Tačnije, ima umetnosti taman koliko treba, a da ne guši, što Martiju veoma zameram. Lepo je što strip odlazi u više navrata u filozofske vode, ali na onaj diskretni način, tako da to ne zvuči kao da autor iznosi svoje stavove kroz usta likova, već naprotiv, kao da to likovi zaista misle, što je veoma dobro. Sama tematika epizode, šta je stvarnost a šta kopija i da li umetnik (i zapravo čovek kao jedinka) može da bude unikatan.. Vrlo dobro. Završnica mi se nije naročito dopala, dosta je odužena i pomalo ubija u pojam epizodu. Čak ni scena sa dekicom na krovu nije izazvala neki jači efekat. Daleko od toga da je loša...
Epizodni likovi su dosta dobro odrađeni, naročito slikar Reza i kepec (kod koga mi se najviše sviđa što nije polarizovan: nije ni dobar ni loš. Zavisi kako se posmatra.) Sporedni likovi i Diksovi pajtosi su mi onako... onaj Gerit tipičan sajdkik, sudija je neka varijanta inspektora Bloha, glas razuma koji pomaže Janu da ne odluta previše u fantastiku, Anika mi je posle dve prčitane epizode sasvim ok i sviđa mi se ta ljubavna komplikacija koja ne jenjava, samo se nadam da neće da udavi autor s tim u kasnijim epizodama.
Nadrealnog ima ali ne previše,a tu spadaju i oni snovi... Ipak je ovo najvećma krimić, s primesama nadrealnog i preko potrebne filozofije. Strip je po atmosferi dosta ozbiljan, slažem se sa onima koji tvrde da su Ambrozinijevi scenariji zaista ozbiljni. Sklavi je u tom pogledu mnogo versatilniji.
Crtež je mnogo bolji nego u npr. epizodi Jednog doba jedne priče ''Još jedna cigareta'', koji je stvarno bedno nacrtao. Sve mi se čini da je ovaj Ambrozini ljigavac: kada crta po tuđim scenarijima onda otaljava, a kada je njegovo čedo, onda se trudi. Ne volim takve tipove. Ovde mu je crtež iznenađujuće dobar, malo je izmenio stil u odnosu na raniju i srednju Dilanovu fazu (šrafira i ima više linija), ali ipak mi se čini da je u prvim epizodama Dilana bio najbolji.
Jan Diks 2: Jaguarova soba (Ambrosini & Camagni)

Ovde se već vidi da je Diks ''mešavina'' Martija i Dilana. Bari ženske kao Dilan, a opet je očito da je u neprestanom ljubavnom koštacu sa Anikom, kao što je i Marti sa Dianom. Pritom je naučni tip poput Martija. Vozi Volva karavana koji me asocira na Dilanovu Bubu pre nego na Martijev Ferari, a prikaz njegove umetnički orijentisane i kako Anika reče improvizovane gajbe u Amsterdamu umnogome podseća na Krejven Roud 7 vajb. Sudija poput Blocha. Rekao bih da se sličnosti ovde ne završavaju. Završnica ove epizode definitivno vuče na neke Dilane.
S druge strane, ovde me Diks podseća izgledom i na Mister Noa a ovaj bi crtač odlično pasao serijalu Mister No. Tražio sam na Wikipediji ''Mister No albi'' da vidim jel crtao Noa i izgleda da nije. Šteta, jer bi se stilski veoma uklopio. I tematika ove epizode je Misternoovska, sa Indiosima, kurareom, egzotikom i sl...
Listajući epizode Diksa i Napoleona dalo se uvideti da je Ambrozinijev kvartet sastavljen od trojice saradnika: Camagnia, Bacilieria i Ornigottia, između ostalog (a koji su radili i na Napoleonu). Iako je onaj Bacilieri najkreativniji a ujedno i najegzotičniji stilom, te samim tim i kontraverzan za tzv standarde nemalog broja bonelijevaca uskih vidika, moram reći da mi je na prvo listanje ipak Camagni nekako stilski najdraži. Ostaje da iščitam epizode i preostale dvojice (kako u ovom serijalu tako i u Napoleonu), pa da formiram konačan utisak, ali mislim da će mi i Bacilierijev stil odgovarati.
Što se same epizode tiče, nastavlja se miks krimića i umetnosti (ovoga puta 'primitivne', što je prijatan ali nagli otklon od poznatih umetnika poput Vermera, već u drugoj epizodi) a ovde ni filozofije ne manjka, ima više jako inteligentnih razmišljanja, koji odliučno funkcionišu u sklopu priče. Ova priča je još mračnija nego prva. Ideja s jaguarom u velegradu i zlim duhom je Dilanovsko-Martijevska, a egzotika Misternoovska, poruka priče je gorka , ne bih ni rekao da je priča revolucionarna, ali je lepo ispričana i mrtva trka mi je po kvalitetu između između prve i druge epizode.
Ono što svakako jeste prednost kod Diksa i generalno novijeg Bonelija (npr Jedno doba jedna priča) jeste veoma dobro kadriranje i 'nEme scene' - čitave table bez oblačića. To čini epizode još kvalitetnijim. Npr ovde mi se svidelo kako su scene drogiranja morfijumom prikazane diskretno, nema prikaza bođenja igle u venu, već Ambrozini simpatiše sa likovima i pošteđuje nas tog prizora tako što crtač kadrira na način da se bođenje i ne vidi - jer nije lepo i jer njih dvoje to nisu zaslužili. To je neki vid poštovanja prema sopstvenim likovima, i to nepažljivom čitaocu lako promakne.

Za sada mi je Diks veoma dobar (ne i da padneš na dupe), pa sa nestrpljenjem želim da pročitam i preostale dve priče prvog Omnibusa.

Edited by - Jocko on 25/07/2018 01:28:36
Go to Top of Page

Hercule Poirot
Senior Member1975 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 25/07/2018 :  07:57:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
@jocko, odličan osvrt...
Go to Top of Page

Jocko
New Member253 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 25/07/2018 :  17:21:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
quote:
@jocko, odličan osvrt...

Biće ih jošZa one koji ne idu na darkwood.com, evo mini diskusije između mene i Kozea123. Čisto da obogatim temu.

quote:
KOZE123
Bačilijeri je fenomenalan, posebno sa svojim kadriranjem, ali Camagni/Kamanji svejedno, je i meni najviše legao. Mračna atmosfera koja savršeno odgovara tonu epizode, a po meni je druga epizoda jedna verzija softcore Dilana. Previše je sličnosti uzeo Ambrozini u svog glavnog junaka od Dilana pa i Martija kako kažeš, nimalo originalno, a pomoćni likovi su po meni najveća mana serijala, kako zbog toga, tako i zbog Anike koja se ponaša iracionalno. Sve je savršeno u jednoj sceni, momenat kasnije kuca jedna devojka na vrata i kaže da joj treba pomoć (sounds familliar?) i Anika u tom momentu odpizdi ko da je Jan prevario na njene oči a ne da je rekao 'pomoćiću vam'.quote:
JOCKO
Da, zaista Bačili odudara od ostalih po stilu, ali ajde, navikao sam i na luđe crteže a i podržavam eksperimentisanje, tako da sam u tom pogledu optimističan.

Jeste, sporedni su i meni vrlo nezanimljivi, onaj Garit se čini kao potpuno beskrvan lik, a sudija mi je kopija Blocha, što samo po sebi ne bi bilo loše da Bloch nije (za mene) institucija, i svaki vid pa makar i površnog kopiranja dotičnog mi je promašaj. Ne znam, cela ta 'družina' mi je zbrda-zdola (dok su npr epizodisti veoma dobri: Reza, kepec, Olsen, Edita, vrač). Na kraju ispade da mi je od stalnih sporednih likova najbolja Anika Ako nastave da se svađaju dojadiće mi, ali za sada mogu da prihvatim Anikino ponašanje, i uprkos tome što pizdi svaki čas. Baš me zanima kako će se njihov odnos kretati dalje kroz serijal, ali mora se priznati da su već i u prve dve epizode toliko toga rekli (što rečima, što postupcima) da će ako se ovako nastavi dalje u serijalu, neminovno doći do ponavljanja obrazaca ponašanja, što će da smori čitaoce. Zato se nadam da će biti epizoda u kojima neće biti Anike, da se malo 'ohladi' situacija.
Anika jeste postupala iracionalno u više navrata, ali je takođe i pokazala interesovanje za Jana (i njegovo zdravlje, npr scena ispred bolnice). To je taj love-hate odnos, sa kojim mogu donekle da se poistovetim jer sam ga proživeo sa bivšom (oboje smo bili Anike)

momenat kasnije kuca jedna devojka na vrata i kaže da joj treba pomoć (sounds familliar?)
A znao sam da mi je promaklo nešto prilikom poređenja Diksa sa Dilanom!

Edited by - Jocko on 25/07/2018 17:22:54
Go to Top of Page

Jocko
New Member253 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 01/08/2018 :  21:41:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Jan Diks 3: Naša Gospa od Pčela (Ambrosini & Bacilieri)

:ima spojlera:

Hajlajt ove epizode je definitivno crtež, neuobičajen za Boneli. Uvek sam pre bio za dobru priču s lošim crtežom nego obrnuto, ali ovo je primer gde jednoj dosta dobroj priči prepoznatljivost daje upravo crtež prepoznatljivog stila, sa odličnim kadriranjem. Svaka nova stranica je iznenađenje. Mišljenja sam da ova epizoda ne bi bila toliko uspešna da nije ovog 'šok crteža' koji joj daje šmek. Kamanjiev stil mi je najbliži i mračan i odgovara serijalu, ali ipak je Bačilierijev taj koji je najatraktivniji i stoga sam čitanje ove epizode željno iščekivao.
Ovo je jedna varijacija na temu, kojoj šmek daje pre svega crtež ali i slike Gospe od Pčela (ureže se u memoriju poput fotke iz godišnjaka Laure Palmer), bezruka žena u mrtvačnici / komori (bizarnost), Wunderkammer muzej ('egzotična', neuobičajena lokacija, što je važno za varijacije na temu)... Ono što Ambrozinijevim pričama nedostaje mi je neka ubitačna završnica, ali tu ne mislim samo na poslednju stranicu stripa, već generalno, poslednjih 20-ak strana. Uprkos duhovitostima, definitivno sve tri epizode su dosta mračne i turobne, nema Gruča i spontanosti kao kod Dilana.

Mislim da je Kokan to bolje objasnio:

quote:
quote:
Najveći problem kod Ambrozinija je to što on(iako savršeno dobro konta šta je bit svega),jnema pripovjedacki dar Sklavija ili Mede,i jednostavno je težak ljudima za čitanje,nema one lakoće i vjestine pripovjedanja.Tako ni za ovu epizodu ne bih mogao da kažem da me je oduševila, da je vrhunska, da je izvanredna, a nije da je to nemoguće - neka od najboljih dela su varijacija na temu (u ovom slučaju tema je lov na manijakalog serijskog ubicu).
Međutim, prve tri epizode, pa svakako i ova su veoma/dosta/prilično dobre, tu nemam dileme. Ova možda i najviše, a delom zbog crteža koji je čak i za nebonelijevske standarde neobičan. Čas sitni kvadratići i likovi kao da ih je dete crtalo, čas grandiozni enterijeri ili panorame pune detalja, šrafura i sl. Vidi se da lik voli da šrafira, senči i pedantan je. Specijalnost su mu def. građevine. Ni lica ne crta loše, uprkos nekom vidu minimalizma kod lica uspeva da dočara emocije. Ipak, ponekad se čini da je stil suviše veseo za ovakav tip stripa, ali on čitaoca demantuje nekim zanimljivim kadrom sa igrom svetla i senke, ili nekom morbidnošću poput leša prostitutke u mrtvačnici. Kao što Koze reče, odlično kadrira.
Inače bolesni slikar je likom u stvari Karlo Ambrozini, što je naročito primetno pred kraj stripa kada je prikazan sa bradom.
Ne sviđa mi se što Diks mozga ispred slike, kao promakao mu je detalj a onda iznenada skopča (to je tako dilanovski), pa grabi pištolj (što je takođe u dilanovom stilu)... Samo još fali Gerit (Gručo?) da mu dobaci pištolj. Naravno, ubici se pred smrt priviđa da leš njegove žene priča, i vodi duboki razgovor s njim... Dobro, to nije ni tako loše, malo nadrealnog dobro dođe, ali više podseća na nešto što bi Kjaveroti ubacio u Dilanu. Ima još sličnosti sa Dilanom. No dobro...
Svi ti detalj(čić)i su u senci crteža. I ma koliko ja tupio kako mi je priča važnija, ipak je crtež taj koji može da učini priču boljom nego što jeste.

Edited by - Jocko on 01/08/2018 22:28:01
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
25611 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 02/08/2018 :  14:01:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Imam samo prvu knjigu i meni je od tih epizoda najbolja upravo ta treća, unatoč slabijem crtežu u odnosu na ostale.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
3422 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 03/08/2018 :  13:55:37  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
procitao sve 4 knjige (14 brojeva) i mogu reci da mi se jan diks veoma svidja...
Go to Top of Page

Hercule Poirot
Senior Member1975 Posts

Member since 28/11/2017

Posted - 04/08/2018 :  11:38:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Hercule Poirot a Private Message  Reply with Quote
Odlična edicija, tempo izdavanja nenadmašno dobar, kompletan strip junak u rekordno kratko vrijeme...
Ovakvi projekti su odlični.
Go to Top of Page

jaki
Advanced MemberCroatia
13029 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/08/2018 :  14:53:59  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Koja dosada od stripa...
i ja san lud kad san od bonellija očekiva nešto normalno.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
25611 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 07/08/2018 :  15:45:30  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Zato američka produkcija pršti od zanimljivih stripova vrhunske kvalitete.

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

jaki
Advanced MemberCroatia
13029 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 07/08/2018 :  16:14:32  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
slažem se.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Jocko
New Member253 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 07/09/2018 :  15:33:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Jan Diks 4: Trijumf smrti (Ambrosini & Ornigotti)

:ima spojlera:

Ova epizoda uopšte nije loša, ali me je najviše razočarala, upravo zato što želi da leti visoko poput Ikara ali izgara... Jeste, preporučivali su je i ovde i na Darkwood forumu kao obavezno štivo za Dilandogovce (poput mene), kao najmračniju epizodu prvog omnibusa... Ali mene je razočarala. Nema ovo šarm jednog Dilana (serijala, ne lika #nohomo) a Ambrozini nije Sklavi jbg. Ako i izuzmem završnicu koja je u ''legendarnom'' fazonu ''sve je to bio samo san'', opet je epizoda podosta nedorečena - dotiče se odličnih ideja, ali realizacija škripi. Pritom mi se nije svidela ni ona brbljiva verzija Smrti. Mnogo su bolje Dilanove verzije, i to ne samo vizuelno.

Čini mi se da u Janu Diksu, baš zato što je na 128+- stranica umesto na 94, ima mnogo više praznog hoda nego kod Dilana. To je ono o čemu sam pričao - Dilanu leže standardne 94-stranične priče i većina njegovih scenarista odlično radi prelaze iz kadrova, to ispadne mnogo uzbudljivije nego Diks. Pritom mi se čini kao da je Ambrozini veći depresivac od Sklavija. Sklavi ima kvalitetne scenarije, Ambrozini je ipak tu stepenicu-dve niže, dosta praznog hoda, likovi su nezanimljivi (ne očekujem od njih da me animiraju i budu zabavni, ali ono, ugl. su mi odbojni, dijalozi su često suvoparni ili nepotrebni...). Kod Ambrozinija se oseća u scenariju teška melanholija, ali je problem što za razliku od Sklavija (pa i drugih DD scenarista) ne ume da 'oživi' malo likove, da im onu iskru.
Primera radi, da ne bude da samo kritikujem, svideo mi se u sceni kada Diks izlazi, pa čuje vrisak, pa se vraća u sobu, prazni pištolj u psiha koji davi devojku, a zatim se vrata zatvaraju i ''kamera'' skreće na sliku mračne dame na tronu. To je baš jezivo odrađeno, i filmski. Međutim, i uprkos ovakvim vrlo kvalitetnim momentima, ova epizoda, koja je imala sve predispozicije da bude vrhunska, to ipak (meni, da naglasim opet) nije. Glupo je pričati šta bi bilo kad bi bilo, ali neki drugi scenarista i uz blaže izmene bi od ove epizode napravio odličnu.

Crtež, iako dobar, nije na nivou prethodnih. Po stilu vuče na Camagnia iz epizode 2, ali Ornigotti koristi mnogo više kosih linija, naročito u pozadini - a to je baš ono što ja ne volim kod crteža. Takođe crtež deluje na momente i malo uprošćeno, ne znam kako bih to drugačije nazvao. Jebiga Casertano u najboljoj fazi na Dilanu mi šije ovog Ornigottija za nekoliko klasa, bez obzira što potonji ima dosta mračan stil.


Ova epizoda je Kvarežma - mogla mnogo ali jbg radije će da šenluči u Bešiktašu.Edited by - Jocko on 07/09/2018 15:37:06
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000