forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

naker
Starting Member

10 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 22/07/2020 :  10:10:33  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Sculptor je vrsno štivo, tematski ide ruku pod ruku sa Daytripperom
Čitao na Pakinu preporuku, hvala još jednom

Nestrpljivo se čeka izdanje na papiru
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6186 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/07/2020 :  09:33:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
DELPHINEScenarij: Richard Sala - 7,5
Crtež: Richard Sala - 7,5
Ocjena: 75%
Izdavač: Fantagraphics
Žanr: dark fantasy / horor


Delphine je strip koji sam našao sasvim slučajno. Odmah je na prvu djelovao zanimljiv i moram priznati da sam ugodno iznenađen nakon čitanja. Također, Richard Sala je autor s kojim se nisam do sada susretao, no nakon čitanja Delphine mislim da ću provjeriti i ostale njegove radove.

Sala ovdje donosi jednu čistokrvnu horor priču ispričanu kroz arhetipske elemente bajki i legendi iz narodnih predaja. Glavni lik je neimenovani mladić koji dolazi u mali gradić kako bi našao djevojku koju je nekoć poznavao. No, kako potraga ide dalje, protagonist ulazi sve dublje u "zečju rupu" i nailazi na mnogobrojne prepreke, zastrašujuće i nedokučive individue te upada u razne fantazmagorične situacije koje ga dovode na rub ludila. Kao što rekoh, klasični elementi nekih dobro nam poznatih bajki su tu; zla maćeha, vještice, veliki vuk, začarana šuma te na kraju - uspavana ljepotica. Odmah se na prvu vidi da nam je naš protagonist također poznat; naime on je Princ iz mnogobrojnih bajki, junak koji na kraju priče uvijek spasi princezu. Međutim, nemojte nešto slično ovdje očekivati. Ništa nije onako kako se čini i jednom kad sam završio čitanje nisam bio siguran jesam li u potpunosti pohvatao sve što je Sala htio reći. Tome uvelike pridonose i mnogobrojni vremenski skokovi u kojima često gledamo flashbackove iz protagonistovih mlađih dana. Ti se elementi često miješaju s događajima koje protagonist doživljava u sadašnjosti, sve s ciljem em širenja protagonistove pozadinske priče, em dodatnog naglašavanja jezivih i tjeskobnih sitaucija koje se protežu kroz cijeli strip.

Što se crteža tiče, inače nisam ljubitelj ovakvog stila, no ovdje je poprilično efektivno odrađen. Atmosferičan je i na momente izrazito groteskan, posebno u izrazima ljudskih lica koje Sala prikazuje točno onako kako bi po mom mišljenju i trebala izgledati u jednom horor stripu. Nerijetko bi se znalo dogoditi da sam se tokom čitanja baš pravo naježio, a to je (koliko se sjećam) reakcija koju mi nijedan drugi horor strip do sada nije uspio izazvati. Duotonski kolor u sepia tonu uvelike pridonosi morbidno uznemiravajućoj atmosferi i mišljenja sam da strip definitivno bolje ovako funkcionira nego da se koristila šira paleta boja.

Sve u svemu, Delphine je jedno neočekivano ugodno iznenađenje koje bi rado vidio na svojoj polici. Američko izdanje je odavno rasprodano, a ostaje vidjeti oćemo li jednoga dana dočekati i domaće izdanje.


Edited by - Paka01 on 27/07/2020 09:34:28
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6186 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/07/2020 :  08:57:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Nova recenzija na sajtu, ovaj put se radi o simpatičnom web stripu Strange Planet:
https://www.stripovi.com/recenzije/strange-planet-stp-mog-1-2-strange-planet/2471/


Inače, ovo mi je jubilarna 50. recenzija za stripovi.com Devet godina mi je trebalo da dođem do ove brojke. Kad danas pogledam prvu recenziju koju sam napisao 2011. godine, onu za Aquamanovu priču Once and Future, izgleda mi smiješno, naivno i traljavo, baš kao rad nekoga kome je to prvi napisani osvrt u životu. Virujem da sam kroz ovih devet godina ipak koliko-toliko napredovao i da su tekstovi postali čitkiji i da su napisani informativnije i zanimljivije. Tri puta su mi recenzije izglasane za recenziju mjeseca, što je više nego što bi ikad očekivao, pogotovo kad vidim koliko je jaka konkurencija i koliko ljudi piše. U svakom slučaju, hvala vam svima na čitanju!
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnikSerbia
2899 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 29/07/2020 :  23:00:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Lep jubilej, svaka čast. Samo nastavi s reckama, a i na ovom (poput bloga) topicu.

https://www.facebook.com/s3prelistavanje
https://www.instagram.com/s3prelistavanje
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
6668 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 30/07/2020 :  07:07:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Čestitam Paka! A ovaj Strange planet isto djeluje zanimljivo, moram ga pratiti

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
6186 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 30/07/2020 :  14:39:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
THE LAST GOD: Knjiga prvaScenarij: Phillip Kennedy Johnson - 7,5
Crtež: Riccardo Federici - 8,5
Ocjena: 80%
Izdavač: DC Comics (Black Label)
Žanr: epski fantasy


Prije trideset godina grupa junaka je otputovala na rub poznatog svijeta i ubila Posljednjeg Boga kako bi ponovno uspostavila mir nakon godina i godina neprestanog rata. Tako su barem svi mislili. Međutim, blagostanje je kratko trajalo i Posljednji Bog se vratio, donoseći sa sobom razaranje i smrt. Vrijeme je da nova skupina junaka dovrši posao koji prije tri desetljeća njihovi prethodnici nisu uspjeli.

The Last God je trenutno aktualni fantasy serijal iz DC-eve Black Label kuhinje, a za sada je izašlo 7 od planiranih 12 sveski. Ovdje imamo epski fantasy koji je baziran na sword-n-sorcery podžanru, tako da otprilike znate što možete očekivati ukoliko se upustite u čitanje. Sama priča je skroz korektna i ne bi rekao da donosi išta revolucionarno, no Johnson mi je bez problema uspio zadržati pažnju kroz svih šest brojeva koliko ih sadrži prva knjiga. Ozbiljno je pristupio worldbuildingu tako da na kraju svake sveske imamo dodatne tekstove koji šire mitologiju svijeta ovog stripa. Likovi su raznovrsni, karakterno su poprilično različiti i oko toga se stvarno ne mogu požaliti. Ono što me mrvicu smeta jest činjenica da se Johnson ne udaljava od klišeja spomenutog žanra, tako da The Last God nažalost ne donosi ništa neočekivano i od početka nije teško pretpostaviti što nas čeka u sljedećim poglavljima. Također, česti skokovi naprijed-nazad kroz vrijeme su mi nakon nekog vremena postali pomalo zamorni i volio bi da u sljedećim brojevima toga bude što manje. Međutim, sama priroda priče mi je dovoljno zanimljiva da nastavim čitanje i jedva čekam pročitati preostalih pet brojeva. Iskreno se nadam da ni autor ni izdavač neće odlučiti da serijal treba produžiti na više od originalno planiranih 12 brojeva jer mi se čini da bi se na taj način kvaliteta izvedbe mogla razvodniti (Fatale, gledam u tebe!).

Federicijev detaljni crtež je definitivno najjača strana ovog stripa. Iako na momente i crtež i kolor podsjećaju na radove našeg Esada Ribića, rekao bi da Federici ipak ima jasno definiran osobni stil koji je pravi gušt gledati i pratiti. S obzirom da se radi o limitiranoj seriji, mislim da ne bi trebalo biti bojazni da će kvaliteta crteža opasti s narednim brojevima.
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000