forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 50

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 22/07/2020 : 10:10:33  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Sculptor je vrsno štivo, tematski ide ruku pod ruku sa Daytripperom
Čitao na Pakinu preporuku, hvala još jednom

Nestrpljivo se čeka izdanje na papiru
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/07/2020 : 09:33:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
DELPHINEScenarij: Richard Sala - 7,5
Crtež: Richard Sala - 7,5
Ocjena: 75%
Izdavač: Fantagraphics
Žanr: dark fantasy / horor


Delphine je strip koji sam našao sasvim slučajno. Odmah je na prvu djelovao zanimljiv i moram priznati da sam ugodno iznenađen nakon čitanja. Također, Richard Sala je autor s kojim se nisam do sada susretao, no nakon čitanja Delphine mislim da ću provjeriti i ostale njegove radove.

Sala ovdje donosi jednu čistokrvnu horor priču ispričanu kroz arhetipske elemente bajki i legendi iz narodnih predaja. Glavni lik je neimenovani mladić koji dolazi u mali gradić kako bi našao djevojku koju je nekoć poznavao. No, kako potraga ide dalje, protagonist ulazi sve dublje u "zečju rupu" i nailazi na mnogobrojne prepreke, zastrašujuće i nedokučive individue te upada u razne fantazmagorične situacije koje ga dovode na rub ludila. Kao što rekoh, klasični elementi nekih dobro nam poznatih bajki su tu; zla maćeha, vještice, veliki vuk, začarana šuma te na kraju - uspavana ljepotica. Odmah se na prvu vidi da nam je naš protagonist također poznat; naime on je Princ iz mnogobrojnih bajki, junak koji na kraju priče uvijek spasi princezu. Međutim, nemojte nešto slično ovdje očekivati. Ništa nije onako kako se čini i jednom kad sam završio čitanje nisam bio siguran jesam li u potpunosti pohvatao sve što je Sala htio reći. Tome uvelike pridonose i mnogobrojni vremenski skokovi u kojima često gledamo flashbackove iz protagonistovih mlađih dana. Ti se elementi često miješaju s događajima koje protagonist doživljava u sadašnjosti, sve s ciljem em širenja protagonistove pozadinske priče, em dodatnog naglašavanja jezivih i tjeskobnih sitaucija koje se protežu kroz cijeli strip.

Što se crteža tiče, inače nisam ljubitelj ovakvog stila, no ovdje je poprilično efektivno odrađen. Atmosferičan je i na momente izrazito groteskan, posebno u izrazima ljudskih lica koje Sala prikazuje točno onako kako bi po mom mišljenju i trebala izgledati u jednom horor stripu. Nerijetko bi se znalo dogoditi da sam se tokom čitanja baš pravo naježio, a to je (koliko se sjećam) reakcija koju mi nijedan drugi horor strip do sada nije uspio izazvati. Duotonski kolor u sepia tonu uvelike pridonosi morbidno uznemiravajućoj atmosferi i mišljenja sam da strip definitivno bolje ovako funkcionira nego da se koristila šira paleta boja.

Sve u svemu, Delphine je jedno neočekivano ugodno iznenađenje koje bi rado vidio na svojoj polici. Američko izdanje je odavno rasprodano, a ostaje vidjeti oćemo li jednoga dana dočekati i domaće izdanje.


Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 27/07/2020 09:34:28
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/07/2020 : 08:57:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Nova recenzija na sajtu, ovaj put se radi o simpatičnom web stripu Strange Planet:
https://www.stripovi.com/recenzije/strange-planet-stp-mog-1-2-strange-planet/2471/


Inače, ovo mi je jubilarna 50. recenzija za stripovi.com Devet godina mi je trebalo da dođem do ove brojke. Kad danas pogledam prvu recenziju koju sam napisao 2011. godine, onu za Aquamanovu priču Once and Future, izgleda mi smiješno, naivno i traljavo, baš kao rad nekoga kome je to prvi napisani osvrt u životu. Virujem da sam kroz ovih devet godina ipak koliko-toliko napredovao i da su tekstovi postali čitkiji i da su napisani informativnije i zanimljivije. Tri puta su mi recenzije izglasane za recenziju mjeseca, što je više nego što bi ikad očekivao, pogotovo kad vidim koliko je jaka konkurencija i koliko ljudi piše. U svakom slučaju, hvala vam svima na čitanju!

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnikSerbia
3537 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 29/07/2020 : 23:00:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Lep jubilej, svaka čast. Samo nastavi s reckama, a i na ovom (poput bloga) topicu.
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
9275 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 30/07/2020 : 07:07:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Čestitam Paka! A ovaj Strange planet isto djeluje zanimljivo, moram ga pratiti

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 30/07/2020 : 14:39:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
THE LAST GOD: Knjiga prvaScenarij: Phillip Kennedy Johnson - 7,5
Crtež: Riccardo Federici - 8,5
Ocjena: 80%
Izdavač: DC Comics (Black Label)
Žanr: epski fantasy


Prije trideset godina grupa junaka je otputovala na rub poznatog svijeta i ubila Posljednjeg Boga kako bi ponovno uspostavila mir nakon godina i godina neprestanog rata. Tako su barem svi mislili. Međutim, blagostanje je kratko trajalo i Posljednji Bog se vratio, donoseći sa sobom razaranje i smrt. Vrijeme je da nova skupina junaka dovrši posao koji prije tri desetljeća njihovi prethodnici nisu uspjeli.

The Last God je trenutno aktualni fantasy serijal iz DC-eve Black Label kuhinje, a za sada je izašlo 7 od planiranih 12 sveski. Ovdje imamo epski fantasy koji je baziran na sword-n-sorcery podžanru, tako da otprilike znate što možete očekivati ukoliko se upustite u čitanje. Sama priča je skroz korektna i ne bi rekao da donosi išta revolucionarno, no Johnson mi je bez problema uspio zadržati pažnju kroz svih šest brojeva koliko ih sadrži prva knjiga. Ozbiljno je pristupio worldbuildingu tako da na kraju svake sveske imamo dodatne tekstove koji šire mitologiju svijeta ovog stripa. Likovi su raznovrsni, karakterno su poprilično različiti i oko toga se stvarno ne mogu požaliti. Ono što me mrvicu smeta jest činjenica da se Johnson ne udaljava od klišeja spomenutog žanra, tako da The Last God nažalost ne donosi ništa neočekivano i od početka nije teško pretpostaviti što nas čeka u sljedećim poglavljima. Također, česti skokovi naprijed-nazad kroz vrijeme su mi nakon nekog vremena postali pomalo zamorni i volio bi da u sljedećim brojevima toga bude što manje. Međutim, sama priroda priče mi je dovoljno zanimljiva da nastavim čitanje i jedva čekam pročitati preostalih pet brojeva. Iskreno se nadam da ni autor ni izdavač neće odlučiti da serijal treba produžiti na više od originalno planiranih 12 brojeva jer mi se čini da bi se na taj način kvaliteta izvedbe mogla razvodniti (Fatale, gledam u tebe!).

Federicijev detaljni crtež je definitivno najjača strana ovog stripa. Iako na momente i crtež i kolor podsjećaju na radove našeg Esada Ribića, rekao bi da Federici ipak ima jasno definiran osobni stil koji je pravi gušt gledati i pratiti. S obzirom da se radi o limitiranoj seriji, mislim da ne bi trebalo biti bojazni da će kvaliteta crteža opasti s narednim brojevima.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 15/08/2020 : 16:25:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
STRIPOVSKA BALJEZGANJA #3
(trenutno slušam: Black Sabbath - The Sabbath Stones)

Zaredalo mi se dosta posla tako da ne stižem baš čitati istim tempom kojim sam čitao do sada, zato nema novih osvrta. Bit će uskoro, nadam se Paralelno uživam u Bilo Jednom u Francuskoj s jedne strane, dok s druge strane epizodu po epizodu vrtim Lemireovog Animal Mana. Oboje su za sada vrlo dobri stripovi, svaki na svoj način, al bit će više riječi i o jednom i o drugom kad ih dovršim.

Ono čega bi se htio dotaknuti danas su kritike, tj. ukazivanje na greške.

Čini mi se da sam davno prošao onu fazu "nema veze kako je odrađeno, glavno da izlazi". S ovim prvenstveno ciljam na izdanja domaćih izdavača i reakcije strip publike na njih prilikom izlaska. Smatram da je ukazivanje na greške vezane za tipfelere, grafički dizajn i prijelom, pa i kvalitetu materijala (papir, uvez, ljepilo/konac, itd...) veoma važno kako za izdavača, tako i za potencijalne kupce. Osobno se ne bavim izdavaštvom, no radio sam u izdavačkoj industriji i strukom sam vezan za grafičko oblikovanje, tako da znam koliko konstruktivne kritike znaju biti korisne ukoliko su formulirane na pravi način. Pljuvanje bez pokrića, naravno, ne spada u ovu kategoriju.

Moja je poanta - treba biti nezadovoljan. Uvezom, prijevodom, dizajnom, svime. Živimo u dobu u kojem postoji relativno širok izbor istih naslova objavljenih od strane 2 ili 3 izdavača s područja bivše Jugoslavije, a tu su još i originalna američka/francuska/talijanska izdanja za ljude koji razumiju spomenute jezike, zatim posuđivanje u knjižnicama, a treba spomenuti (htjeli mi to ili ne) i skenove. Doći do stripa i pročitati ga više jednostavno nije problem; broj mogućnosti kako to učiniti je ogroman. Upravo je zbog toga tehnička strana stripova vrlo bitna i na kraju krajeva, za mene je često presudni faktor hoću li strip kupiti u domaćem izdanju, originalnom stranom izdanju i hoću li ga kupiti uopće. Ukratko, za novce koje dajem na stripove itekako mi je bitno kako strip izgleda na polici (koliko god neki pojedinci na forumu ismijavali takav stav), je li vizualno lijep, je li mu prijevod dobar, uvez kvalitetan, itd... Strip ću pročitati ovako ili onako, no ukoliko ga želim imati i čuvati na polici, treba biti kvalitetno tehnički odrađen. To je onaj faktor koji (meni osobno) čini razliku.

Treba biti nezadovoljan, ali na pristojan i kulturan način. Pljuvanje nikad nikome nije pomoglo.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 22/08/2020 : 08:38:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Dok pauziram od pisanja osvrta, evo par slika iz sketchbooka čisto da tema ne zamre. Radi se o crtežima strip autora koje sam skupio po festivalima. Ima ih stvarno puno, tako da ću uploadati u više tura. Crteži idu kronološki, od prvog iz 2011. godine pa nadalje...

Achde / Philippe Luguy
Vladimir Krstić Laci / Leonid Pilipović
Achde / Igor Kordej
Darko Perović / Bane Kerac
Andera Venturi / Giancarlo Alessandrini
Renky / Goran Sudžuka
Mirko Čolak / Lola Airaghi


Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 22/08/2020 08:43:09
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 22/08/2020 : 15:31:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Robert Solanović Bob / David Lloyd
Predrag Ivanović Peka / Darko Perović
Giovanni Bruzzo / Adi Granov
Enrique Breccia / Bane Kerac
Stefano Biglia / Roberto Diso


Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3891 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 22/08/2020 : 17:06:40  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Sjajno je ovo Paka

Imam svog favorita ko je ostavio najunikatniju škrabotinu ali ajde da vidimo i ostatak ponude ko zna kakvi se svi biseri skrivaju u ovoj sveščici
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11679 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 23/08/2020 : 04:27:37  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Uh ovo je odlicno!
Go to Top of Page

sumohrvat
Advanced Member

4014 Posts

Member since 22/11/2004

Posted - 23/08/2020 : 08:32:32  Show Profile Show Extended Profile  Send sumohrvat a Private Message  Reply with Quote
Ma Darko Perović je Bog...
A osobno mi je velika želja doći do crteža od Adi Granova...
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/08/2020 : 08:43:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Ima tu još svašta Stay tuned.

R.M. Guera / Dalibor Talajić
Marco Verni / John McCrea
Jock / Goran Parlov
Roberto Zaghi / Goran Sudžuka

Bit će toga još, čim stignem uploadati.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/08/2020 : 15:29:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Niko Henrichon / Frazer Irving
Mario Alberti / Bruno Brindisi
Angelo Stano / Alessandro Nespolino
Carlo Ambrosini / Esad Ribić
Jill Thompson / Filip Andronik


Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 23/08/2020 : 22:46:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Giuseppe Camuncoli / Doug Braithwaite
Charlie Adlard / Luca Enoch
Claudio Castellini / Colin MacNeil
Enis Čišić / Fabio Celoni


Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 27/08/2020 : 16:18:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
ANIMAL MAN by Jeff LemireScenarij: Jeff Lemire - 7
Crtež: Travel Foreman, Steve Pugh, Rafael Albuquerque - 8
Ocjena: 75%
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojski / hororPrvo pitanje koje se vjerojatno svima nameće kad se spomene Lemireov Animal Man je - je li bolji od Morrisonovog runa? Iskreno rečeno, nije bolji, no osim istog junaka i eventualnih par poveznica, Lemireov run je u potpunosti drugačiji od svega što je Morrison radio.

Lemire nam ovdje kroz 29 brojeva i 2 annuala priča jednu manje-više standardnu superherojsku priču s elementima horora. Ono što je Animal Mana oduvijek (tj. ajde, tijekom i nakon Morrisonovog runa) izdvajalo od većine ostalih junaka je značaj njegove obitelji, odnosno žene i djece. Svi su oni u jednu ruku glavni likovi u ovom stripu i Lemire vrlo dobro balansira značaj svakoga od njih za sveukupnu priču. No, o čemu se uopće radi?

Slično kao što je Swamp Thing agent sile znane kao The Green koja povezuje sav biljni život na Zemlji, Animal Man je na isti način agent druge sile, The Red, koja slično povezuje sav životinjski svijet. Kada se nakon određenog vremena probudi i treća strana, The Rot, predvođena Antonom Arcaneom (kojeg se sigurno sjećate iz Swamp Thinga), na Animal Mana pada zadatak da ga zaustavi te u isto vrijeme zaštiti svoju obitelj od opasnosti. Vjerojatno ćemo se složiti da ovo i ne zvuči baš toliko atraktivno, no vjerujte mi kad kažem da se radi o jednoj sasvim pitkoj i zanimljivoj priči - barem negdje do polovice. Naime, Lemiroev najveći problem je to što jednostavno ne zna kada i gdje stati. Cijela se ta saga (imena Rotworld) razvukla na predugih 18 brojeva i nakon nekog vremena sam samo jedva čekao da završi. Negdje do broja 10 ili 11 je sve to još skroz u redu, no jednom kad krene crossover sa Swamp Thingom i radnja naglo skoči u još jednu post-apokaliptičnu budućnost za koju znamo da neće potrajati, izgubio sam interes. Mišljenja sam da je sve to zajedno trebalo biti dobrih 6-7 brojeva kraće i tada bi efekt bio itekako jači. Nažalost, ni sami kraj runa me nije baš oduševio i bio mi je previše by-the-numbers superherojština puna deus ex machina rješenja koja ni u jednom trenutku ne djeluju uvjerljivo. Sve ono između, oni ajmo reći filler brojevi koji se fokusiraju na samog Buddyja i njegovu obitelj su mi ostavili poprilično bolji dojam nego glavna priča.

S druge strane, crtači su manje-više odlično izabrani. Gotovo pa cijeli run su ilustrirala trojica, Travel Foreman, Steve Pugh i Rafael Albuquerque. Prvi i za mene daleko najbolji posao odradio je Travel Foreman čiji stil vjerojatno neće svima leći, no mišljenja sam da upravo taj njegov groteksno-neprivlačni izričaj daje onaj horor štih koji itekako odgovara jednom ovakvom naslovu. Srednji i najveći dio runa ilustrira veteran Steve Pugh koji je i tijekom 1990-ih godina radio na Animal Manu za Vertigo, dok ga je pisao Jamie Delano. Ovdje nam prezentira stil koji neodoljivo podsjeća na rane dane Vertiga i ukoliko volite takav crtež, mislim da nema šanse da vam se ne svidi. Zadnje poglavlje je djelo Stevea Albuquerquea i mene osobno nije oduševio. Okej je, no ne i više toga. Srećom, za zadnji broj se vraća Foreman, uz par gostovanja samog Lemirea za olovkom.

Sve u svemu, Lemireov Animal Man je jedan od zanimljivih naslova koje je The New 52 donio čitateljima, barem u početku. Prava je šteta što se sve to nakon nekog vremena razvodnilo, no i unatoč tome ljubitelji nešto malo drugačije superherojštine bi trebali doći na svoje. Mišljenja sam da se Lemire trebao ograničiti na nekih 15ak brojeva i da bi rezultat bio puno bolji. Ovako smo dobili ovo što smo dobili; jedan sasvim korektan superherojski naslov koji je mogao biti bolji, no nažalost nije. Ako ništa, isplati ga se provjeriti i zbog odličnog crteža Foremana i Pugha.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11679 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 27/08/2020 : 22:06:04  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
S Animal Manom se nisam susretao do sada i iskreno se nadam da ce neko objaviti Morrisonov run vec jednom. Mada mislim da je sada samo pitanje trenutka kada ce to uraditi ili CK ili Fibra, makar se tako nadam.

Takodje bih voleo da vidim New52 Snyderovog Swamp Thinga i Lemirov New52 Animal Mana, pogotovo sto sam sada saznao da se desava i krosover izmedju ova dva junaka i da je Animalov neprijatelj Anton Arkan, stari znanac sa Swamp Thinga.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 29/08/2020 : 16:26:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SWAMP THING: Jack In the Green

Scenarij: Neil Gaiman - 7
Crtež: Stephen Bissette, John Totleben (+ Tatjana Wood i John Costanza) - 8,5
Ocjena: 77,5%
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiJack in the Green je kratka Swamp Thing priča, ali ujedino i jedan od prvih stripova koje je Neil Gaiman napisao za DC/Vertigo. Kako i sam kaže, priča je napisana 1986. godine, no ostala je nenacrtana sve do 1999. godine kada je Karen Berger angažirala Stephena Bissettea, Johna Totlebena, Johna Costanzu i Tatjanu Wood da je ožive specijalno za kompilacijski trejd "Neil Gaiman's Midnight Days". Ukoliko vam se ova imena čine poznata, u pravu ste, radi se o originalnim autorima koji su radili na Mooreovom Čudovištu. Olovke, tuš, boje i slova, svi su tu.

Što se same priče tiče, nema se tu puno za reći i ne bi htio ništa spoilati s obzirom da se radi o vrlo kratkom djelu. Reći ću samo da je radnja smještena u 17. stoljeće i prati Swamp Thinga koji nije isti onaj Swamp Thing kojeg poznajemo već desetljećima. Iako je radnja sasvim jednostavna, osjeti se onaj tipični Gaimanov stil pisanja koji će kasnije krasiti sva njegova najkvalitetnija djela. Vizualni dio autorskog tima je svoj posao odradio više nego dobro, uistinu se nema što za prigovoriti. Čitao sam ovu priču u digitalnom izdanju, no mislim da bi na novinskom papiru crtež i boje pogotovo došli do izražaja i ugođaj bi bio potpuniji.

Spominjao sam već u osvrtu na Swamp Thing Ricka Veitcha da je Gaiman trebao imati dugoročniji staž na ovom naslovu, no od toga na kraju nije bilo ništa. Jack in the Green je stoga vjerojatno najbolji pokazatelj što smo mogli imati da je tadašnje uredništvo DC Comicsa imalo malo više hrabrosti i razumijevanja.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 01/09/2020 : 14:29:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
SATURDAY AND SUNDAY: Rock HeavenScenarij: Fabien Vehlmann - 7
Crtež: Gwen de Bonneval - 7
Ocjena: 70%
Izdavač: Europe Comics
Žanr: alegorija / avanturaSaturday i Sunday su dva guštera koja žive na neimenovanom otoku i provode dane pecajući na plaži. Život je jednostavan i lijep, obojica su sretni. No, nakon što jednog dana Saturday krene postavljati pitanja o tome kako su se uopće našli na otoku, odakle dolaze i koji je smisao njihovih života, dvojica prijatelja će krenuti na putovanje preko otoka i u potrazi za odgovorima upoznati mnoge živopisne likove te otkriti opasnosti koje vrebaju na svakom koraku.

Ovo je jedan simpatičan, lagan i opuštajući strip koji se brzo čita i generalno zrači optimizmom i dobrom atmosferom, iako nerijetko poteže ozbiljna i teška pitanja. Kad bi ga morao usporediti s nekim otprije pročitanim stripovima, otprilike bi ga opisao kao miks Bonea i Abelarda, iako, iskreno rečeno, ne postiže istu razinu kvalitete i šarma kao ta dva naslova. Gotovo idiličan život prožet blaženim neznanjem i averzija prema "ozbiljnim" pitanjima i razmišljanjima, baš kao i Saturdayeva egzistencijalna kriza podsjećaju na Abelardove dogodovštine (iako u poprilično optimističnijem tonu), dok budalasti i pomalo djetinjasti Sundayev stav prema životu neodoljivo asocira na jednog od rođaka Bone.

Ono što po mom mišljenju nedostaje ovom stripu je konkretan kraj, no to je uistinu stvar osobnog dojma. Ova priča je jedna od onih u kojima je samo putovanje bitnije od cilja i virujem da bi velikoj većini vas to bilo sasvim dovoljno. Što se mene tiče, nemam ništa protiv otvorenih krajeva, no mišljenja sam da se Vehlmann ovdje vrti u krug (doslovno i metaforički) te da bi jedan pravi, konkretan zaključak itekako pridonio sveukupnom dojmu. No i unatoč tome, prva knjiga Saturdaya i Sundaya je više nego zadovoljavajuće štivo.

P.S.
Sa scenaristom Fabienom Vehlmannom ste, vjerujem, upoznati s obzirom da je Fibra objavila gomilu njegovih radova. Mislim da bi ovaj naslov također lijepo izgledao u domaćem izdanju, pa sad... Živi bili pa vidili.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7107 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 05/09/2020 : 18:45:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ponukan ovim tvojim osvrtom, pročitao sam i ja Saturday and Sunday (obje epizode dostupne na engleskom) i više-manje bih se složio s napisanim. Simpatično i opuštajuće.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/09/2020 : 21:16:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

Ponukan ovim tvojim osvrtom, pročitao sam i ja Saturday and Sunday (obje epizode dostupne na engleskom) i više-manje bih se složio s napisanim. Simpatično i opuštajuće.
Drago mi je Zbog ovakvih komentara ovaj topic i postoji.

--- --- ---


(KRATKI) KRATKI REZOVI: ICE CREAM MAN 19 & 20

Nedavno sam napisao recenziju stripa Ice Cream Man. Za one koji je nisu čitali, radi se o Image Comicsovom antologijskom horor naslovu i po mom mišljenju jednom o najboljih stripova koji trenutno izlaze. U trenutku kad sam pisao recenziju, izašlo je 18 brojeva serijala, a u međuvremenu su se pojavile i dvije nove sveske.

Ukratko - intrigantnost ovog naslova je idalje na zavidnoj razini i autori još uvijek isporučuju kvalitetne bizarne horor priče koje jednostavno očaravaju svježinom i domišljatošću. Kako brojevi sve više odmiču, to mi se čini da scenarist W. Maxwell Prince pokušava pomaknuti granice horor žanra kakvog poznajemo i po mom osobnom mišljenju - ide mu vrlo dobro. Ova dva broja su puna dobrih ideja i zanimljivih scenarističkih rješenja zbog kojih ih je naprosto gušt čitati. Drago mi je da mogu reći da Ice Cream Man ide dalje čvrstim korakom i jedva čekam nove nastavke.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 08/09/2020 21:17:34
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
11679 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 08/09/2020 : 22:56:15  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Valjda ce neko objaviti tog Ice Cream Mana u domacem izdanju uskoro.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 09/09/2020 : 09:28:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
IT'S A BIRD...Scenarij: Steven T. Seagle - 8
Crtež: Teddy Kristiansen - 9
Ocjena: 85%
Izdavač: Vertigo
Žanr: autobiografskiSteven T. Seagle je američki pisac koji već godinama radi u strip industriji i do sada je pisao za praktički sve najveće izdavačke kuće u SAD-u. Kada mu je 2003. ponuđeno da piše redovni Superman serijal za DC, Seagle se nevoljko uhvatio tog zadatka i odradio je nekih 10-ak brojeva prije nego što je kormilo preuzo drugi pisac. Nedugo zatim je nastala i "It's a Bird...", grafička novela u kojoj se Seagle osvrće na te dane i problematiku pisanja Supermana.

"It's a Bird..." je autobiografsko djelo u kojem nam Seagle priča kako je i zašto u početku odbijao pisati Supermana te kako se na kraju predomislio. U isto vrijeme saznajemo i neke potresne elemente iz Seagleovog osobnog života i djetinstva, vezane za Huntingtonovu bolest koja je prisutna u nekoliko članova njegove uže obitelji. Dvije teme se konstantno isprepliću i tvore mrežu teških i važnih odluka koje za mene kao čitatelja još više dobivaju na težini kad se sjetim da se sve to uistinu dogodilo. Iako kod autobiografskih djela nikad u potpunosti ne možemo znati koliko su vjerodostojna, mišljenja sam da je Seagle ovdje otvorio dušu i izbacio sve ono što ga je mučilo godinama, pa i desetljećima. Sudionici priče su ogoljeni do kosti i pred čitatelje su stavljene neke od njihovih najskrivenijih tajni, tako da mogu samo zamisliti koliko je ovo bilo teško napisati i prepričati. Strip sam po sebi nema jednu centralnu temu, već prati određeni vremenski period Seagleovog života kada mu se činilo da ništa ne ide kako treba.

Teddy Kristiansen je za svoj trud na ovoj grafičkoj noveli 2005. godine dobio nagradu Eisner i moram priznati da mu je zasluženo dodijeljena. Crtež je ekspresivan i lijep, na momente rudimentalno jednostavan, dok je drugdje detaljan i pun predivnih minijatura na kojima oko zastaje trenutak više. Također, treba spomenuti i često zaboravljenu stavku, a to je upis slova koji je Todd Klein ovdje maestralno odradio. Čim takvo nešto upada u oko, znate onda da se radi o odlično odrađenom poslu i nije Klein bezveze jedan od najpoznatijih ljudi u tom dijelu strip industrije.

Sve u svemu, "It's a Bird..." je sasvim ugodno iznenađenje i intrigantan uvid u kretivni um jednog ne samo strip scenarista, već i ljudskog bića koje pokušava naći balans i mir u životu te iskorijeniti duhove prošlosti. Njegove dvojbe, razmišljanja, konflikti s voljenim osobama i radnim kolegama možda i nisu nešto što bi privuklo veliki broj ljudi, no preporučam da ipak prolistate prvih 10-15 stranica, mislim da će vam se svidjeti. Autobiografije znaju bit škakljive i uvelike ovise o tome kako im je autor pristupio, no usudio bi se reći da je Seagle ovdje odradio više nego dobar posao.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa

Edited by - Paka01 on 09/09/2020 09:29:13
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1690 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 09/09/2020 : 18:33:33  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Čitao ovo pre petnaestak godina. Privukla me naslovnica, iznenadila me priča. Crtež je zaista za to vreme bio “neuobičajen”, meni se dopao, poslw sam tražio šta je još Kristiansen radio (ineke superheroje, ovog puta “stvarne”, nije mi bilo zanimljivo) Priču sam ovde zaboravio, jedino se sećam to da je autobiografska i da je o klincu koji leži u bolnici i razišlja o Supemenu. Na kraju ipak nisam poželeo da imam na papiru.

Fudbal ne treba gledati, fudbal treba igrati!
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2565 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 09/09/2020 : 20:15:48  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Mislim da su oni radili odlicni House of secrets....ostalo nista nisam citao...
Go to Top of Page
Page: of 50 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000