Author |
Topic  |
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12401 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 03/12/2023 : 13:08:20
|
Vidiš, frano, ti si jedini kod kojega paše miš-maš. Hoćeš ideje, vrlinu i čistoću, a NE ČITAŠ bonelli, ne čitaš maurovićeve junačke stripove, ne čitaš radilovićeve, gotovčeve, čak ni devlićeve rane radove iz hrvatske povijesti i tako dalje. Hvališ Vojnu, pričaš o proživljenosti, kao da su ti fragmenti života nešto naj naj... U osnovi, to i sam radiš, svi ti papci, tulipani, sve su to fragmenti života, a ne ideje.
Ali u životu je sve zbrkano, dolazi bez "ideje", dolazi tako polubedasto kao što su Kordejevi i Larcenetovi svagdanji marci, koji ne znaju bi li se ženili il' ne bi. Ta budalasta nesređenost je fragmentirani, tobože realni život; dok je vrlina o kojoj ti pričaš i još zahtijevaš tu na livadi, posloženost, sređenost pod prve principe itd. O tome ti pak nemaš pojma, ne želiš ni čitati teoretska razvijanja i filozofiranja... Sređenost i vrlina ti je Zagor, a ovo što ti čitaš tipa Svagdanja borba, to je zbrkanost i glavinjanje u fragmentima. Ti živiš zbrkanost, a čitava livada je krik za sređenošću i vrlinom i zastupanje prave strane. I baš u tom nepoklapanju je nekako tvoj forte i onih 5 tvojih stripova koje uvijek ističem su zanimljivi i dobri i tek ću ih nanovo interpretirati s ubitačnih pozicija i zacementirati ih među velike hrvatske stripove.
Usput, uz tebe koji živiš ovu rastrojenost, još jedino ja spajam takve ekstreme i nepoklapanja. Zato smo se mi valjda i našli, jer nas dvojica smo totalni papci i luđaci hrvatskog stripa. Jedini poslije Maurovića. S tim da sam ja totalni nitko i ništa, a sve se trese dok govorim na livadi. Ha ha ha. |
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
4771 Posts
Member since 25/05/2003 |
Posted - 03/12/2023 : 13:39:38
|
Rođen sam u tami neznanja :) Pa fragment po fragment...
Probat ćemo nacrtat te momente.
Škicni "Otkrivenje" od Duplog, bomba kompozicije!
|
 |
|
frano
Advanced Member

Croatia
4771 Posts
|
frano
Advanced Member

Croatia
4771 Posts
Posted - 03/12/2023 : 14:02:35
|
Moja pozicija je kako slijedi.
Kompozicija je bitnija od procrtavanja detalja.
Naravno, kompozicija ideje je najbitnija, ali sad govorim o vizualnom dojmu.
I Vojna i Texas su graf. novele. Čitaj - manje kadrova po str. Tim pristupom lakše je sagledat tablu (ili duplericu) kao cjelinu. Tu je Dupli razbio. I u Vojnoj i u spomenutim stripovima... |
Edited by - frano on 03/12/2023 15:05:07 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
12401 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
dupli
Average Member

Croatia
934 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 03/12/2023 : 18:36:13
|
Stinky, prije dubokih zaključaka uzmi u obzir da sam krajem 80-ih tinejđer, a od svih bonelijevaca jedino Dilan Dog ima Djevojku mjeseca  Najdraža epizoda: prva. Vrhunska montaža i skoro uopće ne filozofiraju. Jedino ona bomba u klarinetu, hm ... šlampavo. I to ti je više-manje to 
|
 |
|
Topic  |
|
|
|