forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Trondheim
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

corto33
Senior MemberSlovenia
1356 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 22/06/2020 :  17:10:13  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by delboj

Koje epizode sadrži ovo slovenačko izdanje što je neki dan izašlo?Iste kao Tvrđa Fortissimo znači integral Donjon Parade:
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/tvrda-0-fortissimo/399/
https://www.bedetheque.com/serie-482-BD-Donjon-Parade.html


Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
12144 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 22/06/2020 :  17:24:12  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
Aha, hvala.
Go to Top of Page

KuntaKinte
Average MemberSerbia
886 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 06/07/2020 :  10:32:44  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Dakle, ponovo malo o Ralph Azhamu.
Ja sam pročlitao prvi ciklus, odnosno "prvo doba", prvih 7 albuma koji su nastali od 2011. do 2014.

Stoji sve što je izivko napisao na
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2285945

Odnosno skoro sve, po meni.

Moj utisak nije da je priča bez početka i kraja. Naprotiv. Uveren sam da je Trond još na početku imao sasvim jasnu ideju za ceo prvi serijal. Sad što je priča takva da ima puno preokreta, pa su Ralfova "lutanja" čas na jednu stranu, čas na drugu, njegov "plan" čas jedno, čas drugo, sve iz razloga što je on sam dosta inteligentan i prilagođava se potpuno blesavim situacijama u koje ga autor baca.

Mene celo putešestvije prvog ciklusa podseća na neku starinsku igricu, arkadnu avanturu, gde ideš i skupljaš razne predmete, smišljaš kako da ih upotrebiš kad nađeš na neku prepreku, a generalno postoji neki konačni cilj.

Ceo koncpet sveta je dobro upakovan, ja nisam primetio nikakve "loose ends", sve ima svoje objašnjenje, svaka moć, svaki magični predmet, kombinacija istih, istorijat likova i njihova motivacija, sve pije vodu.

Likovi su fenomenalni, počev od Ralpha: inteligentna bitanga, kao što izivko reče, bez previše morala, spreman da žrtvuje bebu, pola grada, bilo koga, da bi preživao, pregurao narednu prepreku, da udari pesnicom u glavu povređenu ženu zato što ga nervira, ume često da vas iritira. Ali kao većina dobro napravljenih antijunaka, morate da navijate za njega. Plus to što "mora" dosta često da bude pijan da bi njegovi bližnji preživeli njegovo prisustvo (!), bukvalno.
I mala korekcija izivkovog teksta, ako smem: Ralph na početku ima samo moć da "vidi" ko koliko ima dece ili će imati dece, uz to da "oseća" da li je nečija žena trudna.

Izreke koje Trond ponekad ubaci i kojima se igra su zabavne, nekad "mudre", nekad smešne, nekad potpuno besmislene i zato pak urnebesno smešne. Podsećaju na "mudrosti" Tronogog na latinskom iz Asteriksa. Ja bih želeo da ih je više, ali je ovo što je ubačeno verovatno prava mera, jer bi prestalo da bude smešno (jedna do dve po epizodi). Primeri:
Ne skupljaš kamenje kad želiš da daš cveće.
Čak se i Mesec odmara.
Previše samopouzdanja može dovesti do ozbiljnih razočarenja.
Iskrenost nije nužno znak inteligencije.
Čak i u najjačem nevremenu ima svetlosti.

Prevod sa francuskog na nemački je verovatno na nekim mestima problematičan, ili se radi o neprevodivim igrama reči, pa često dobijemo nešto dosta zbunjujuće. Ja sam u više navrata guglao da bih pokušao da zaključim šta je smisao dijaloga, nekad nisam uspeo.

Opšti utisak, je naravno da je serijal vredno čitati. Nedvojbeno se javlja potreba za poređenjem sa Tvrđom, pre svega zbog celog koncepta sveta "mač i magija" (ali po koncepciji priče i sa "Plaštom i očnjacima"). I upravo zbog toga je osećaj da je ovo malo slabiiji serial, pre svega zbog te neke pravolinijske priče Ralpha. Međutim, kad Tvrđe ne bi bilo, ovo bih smatrao apsolutno odličnim serijalom. Mala digresija: sličan osećaj sam imao kad sam "čitao" takođe Trondove Mister O i Mister I. Prvi put kad sam čitao, prvo sam pročitao Mister O i bilo mi je "uauu", a onda mi je Mister I bio "heh, nije loše, slične fore, ali bolji je O". Međutim, pre nikih mesec dana sam ih čitao obrnutim redosledom i utisak je bio obrnut, tj. isti: bolji mi je bio Mister I jer sam prvo njega čitao. Ne znam da li bi isto važilo i za Ralpha i Tvrđu, ali sigurno vredi vašeg vremena.


Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

izivko
Advanced MemberGermany
8497 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 06/07/2020 :  11:38:31  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Odličan osvrt. Kunta Kinte!

Sad če Ante popizdit još više.

Have mercy
Go to Top of Page

anto
Advanced MemberSerbia
15173 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 06/07/2020 :  15:22:46  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
:)

sjajan osvrt Vuče!!

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

KuntaKinte
Average MemberSerbia
886 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 13/07/2020 :  09:56:05  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Ralph Azhem, 2. doba

Drugih pet albuma donosi razrešenja i razjašnjenja onog što je zakuvano u prvih sedam.
Utisak je da je manje akcije, da je manje avanture, da je mnogo više promišljanja pre svega Ralpha, bavljenja administrativnim pitanjima, razjašnjenja celog koncepta Plavih i artefakata koji daju razne moći likovima . U početku je to zanimljivo, mala promena tona u odnosu na prvi ciklus, ali što se Trond time više bavi, postaje sve napornije i napornije (artefakti šmartefakti: ovaj radi ovo, onaj radi ono, ovaj ometa onaj, onaj u kombinaciji sa ovima radi ono), i pomisli čovek "Phuh bre, dobro, ok, dosta, daj malo akcije, humora...". A humor je tu tek tu i tamo, na kašičicu, uglavnom u vidu povremenih ciničnih dijaloga, ništa više.
I uopšte, osećaj je da bi ceo serijal, da ga je CRTAO neko drugi bio korektan, klasičan "mač i magija", koji bi zadovoljio ljubitelje žanra. Osrednji, ali čitljiv. Međutim, ja nisam ta grupa i od Tronda očekujem više, više zabave, više avanture, više ludila...

Da se vratimo na poređenje sa Tvrđom: Tvrđa je definitivno bolja, verovatno zato što je tu u scenario uključen i Sfar, da je on ta zaprška koja sve diže na viši nivo. Tvđa je kao razgranato drvo, razbarušena, sa puno podpričica, milijardu zanimljivih likova. Ralph je neka gola mladica sa po nekom grančicom, dobro je krenula, ali se nije razgranala i kao da počinje da se suši.

Priča sa dvanestim albumom deluje završena.
Kao i sve od Tronda, čitaću je ponovo, ali ne skoro.
Ralph je kao film Memento, čitanje samo jednom nije dovoljno. Mnogo je detalja i koncepata koji su mi promakli i koje verovatno tek sa drugim čitanjem mogu da se pohvataju, možda će će drugo čitanje doneti više zadovoljstva.

Još nešto, mala napomena: 12. album sam "pročitao" sa francuskog pomoću Google Translate! Jes da sam se ugnjavio prekucavajući ceo album (naročito su gnjavaža akcenti), ali uspeo sam, GT radi oke posao kod prevođenja sa frenč na ingliš ili dojč. Koga zanima mogu da mu pošaljem fajl, da vidimo da li sam negde omašio mnogo. Google Translate Rules!

Dve Trondove poruke za kraj:
Razmišljanje uz gledanje u vatru koja se gasi nikad ne govori o velikoj radosti.
Trava koja raste je ravnodušna prema trolu.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000