forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 912

PijaniPatak
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
8844 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/04/2017 :  22:09:28  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Ne bi verovao koliki mi je bućkuriš ideja u glavi na temu "kada bi..." vezano za Zagora. Što je najgore, nekako znam da bi 80% toga i ispoštovalo one klete tradicionaliste i diglo serijal na neki normalan nivo (niko me ne može ubediti da je sada sve ok). Ali lako je nama kenjati i mahati kažiprstom po forumu. Valja sesti i napisati poštene sinopsise, scenarija i izvesti to odličnim crtežom...

Sarai sempre nostra aquila sul petto
Go to Top of Page

Vlladimir
New MemberSerbia
134 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 27/04/2017 :  17:28:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
Da bi se išta poboljšalo ili privukla mlađa publika, ili se poradilo na kvalitetnijim pričama, i crtežu, Davide bi morao da otpusti ceo Zagor personal.

Sa ovakvim uredništvom i personalom nema pomaka.

-Imaš bolidan narativ koji se decenijama ne menja.
- Gro crtača koji otaljavaju posao
- Konstatno loše scenarije koji stalno vrte iste priče i zaplete.
- Zaglavljenost u neku 70s i 80s nostalgiju koja se osim loše koncipiranim povratkom starih negativaca, zatrpava i detinjarijama tipa albumi sa sličicama, tefterčići uz strip...

Da Bure može u svoj svojoj slavi da divlja, mislim da bi počeo i fanzine u formatu Šlica da izdaje.

Ne vidim ni Boselijev povratak nekim vau momentom, ako se i desi. Čovek konstanto vrti jednu te istu foru, koncept družine koja po istom šablonu rešava stvar, kodeks prijateljstva do groba-a upoznali se nema ni dva realna dana...

Pošten sinopsis... sinopsis se piše na jednoj strani il dve, i služi kao putokaz scenaristi, nema tu ni poštenja ni matematike... a za scenarijo-da! treba zasukati rukave, ali u boneliju to teško da će da se desi... ne zaboravi da bonelli ne daje nikakve tantijeme crtačia i scenaristima, što je verovatno i odbilo veliki broj kvalitetnijih umetnika koji su, a mi ne znamo, stupali u kontakt sa bonelijem.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
8844 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 27/04/2017 :  18:35:59  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Najveci paradoks kod kod Zagora je sto vlada parola postovanja Nolittinih normi. Covece, pa ni Nolitta nije postovao svoje norme. Njegov Zagor se konstantno menjao formom, dinamikom, scenaristickim metodama.

Sarai sempre nostra aquila sul petto
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
11140 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 27/04/2017 :  18:44:34  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
ne zaboravi da bonelli ne daje nikakve tantijeme crtačia i scenaristima, što je verovatno i odbilo veliki broj kvalitetnijih umetnika koji su, a mi ne znamo, stupali u kontakt sa bonelijem.

Da, koliko ja znam, tantijemi postoje samo kod reprinta, crtači i scenaristi su plaćeni po tabli, premda vjerovatno i tu ima nekih iznimaka.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

6957 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 27/04/2017 :  18:53:52  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Najveci paradoks kod kod Zagora je sto vlada parola postovanja Nolittinih normi. Covece, pa ni Nolitta nije postovao svoje norme. Njegov Zagor se konstantno menjao formom, dinamikom, scenaristickim metodama.hm, mislim da se to ovde obracas toninelijevcima (i vernijevcima). sta je najsmesnije toninelijev zagor i nolitin su dva razlicita stripa
Go to Top of Page

Vlladimir
New MemberSerbia
134 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 27/04/2017 :  21:26:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Najveci paradoks kod kod Zagora je sto vlada parola postovanja Nolittinih normi. Covece, pa ni Nolitta nije postovao svoje norme. Njegov Zagor se konstantno menjao formom, dinamikom, scenaristickim metodama.Ne mnogo.
Scenaristički - u ranom periodu, kad su pored serdja, scenarije pisali ćale i ferri, zagor je bio jednodimenzionalan strip na tragu komandanta marka i velikog bleka, bez nekog preteranog kontinuiteta, što je i normalno za to vreme.

U periodu koji je obeležen da je serdjo imao kreativnu krizu, pa nije pisao, više mi se čini da je tražio neki svoj izraz, koji je otelotvoren, kad je krenula dekada sedamdesetih.

Tih sledećih deset godina rada koje je proveo na zagoru, scenaristički se oslanjaju na klasične američke stripove, flaš gordon, fantom... hammer filmove, vestern, 40s i 50s američku b produkciju,bisere troj meklura... i u narativu, totalno na radio drame.

Ja nisam zagorolog, ali standard koji je postavio serdjo:

-uvek imaš uvodni (ili pred glavnu radnju) komik rilif sa čikom, koji je nekad i preteran.

-trejdmark-kad se god dešava neka burna scena sa masom likova u prostoru, uvek imaš tri četiri lika, koji se dopunjuju u replikama.

-negativci uvek najavljuju svoje namere...

-osim u slučaju helingena ili većih bandi, većina negativaca deluje u grupama od po tri-četiri člana.

-zagoru metak standardno krza slepočnicu.

-završetak epizoda se u većoj meri rešava nekom provalom i smehom protagonista u sceni.

- osim u slučaju kraćih epizoda (od dve sveske), epizode koje se protežu na tri i više delova, uvek uz glavnu, imaju dve tri paralelne radnje.

znači, osim što je žanrovski bojio zagora, ne vidim da je nešto odstupao od date forme- pre se može reći da je postavio standard po kojem je pičio. dinamika-to više zavisi od crtača kako će da je postavi i isporuči, al to je već druga priča.
Go to Top of Page

Vlladimir
New MemberSerbia
134 Posts

Member since 26/08/2009

Posted - 27/04/2017 :  21:33:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlladimir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:
ne zaboravi da bonelli ne daje nikakve tantijeme crtačia i scenaristima, što je verovatno i odbilo veliki broj kvalitetnijih umetnika koji su, a mi ne znamo, stupali u kontakt sa bonelijem.

Da, koliko ja znam, tantijemi postoje samo kod reprinta, crtači i scenaristi su plaćeni po tabli, premda vjerovatno i tu ima nekih iznimaka.Scenaristi beše imaju normu, 2000 stranica scenarija na godišnjem nivou?

A za table, koliko se sećam, a ima godina, crtači (u zavisnosti od mogućnosti i staža), plaćani su od 200 do 500 evra po tabli-pa kolko isporuči na mesečnom nivou, ako ne grešim... Ne znam kakvi su sad kriterijumi.
Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
14899 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 27/04/2017 :  23:43:50  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Blago Janea Lafittea/Zaljevski gusari/Odredište Afrika (LU 100/101/102)

Odlučio sam malo ponoviti gradivo što se tiče afričke avanture a i još ponekih priča. Osnovni problem koji mi se javlja kod ovog serijala je taj što je prekratak. Kad se sve zbroji imamo samo 8 stripova u Africi što je definitivno premalo. Ne znan zašto se nije išlo dublje u priču (jel' se što pričalo o tome?) ali ovaj kontinent je definitivno neiskorišten što se Zagora tiče. Inače priča je sama po sebi odlična. Imamo dobar zaplet i odlične junake i može se reći da je scenarista ovdje odradio dosta dobar posao. Još da je crtao netko drugi tipa Della Monica... Ali dobro, nije Chiarolla ovdje tako strašan :))
Scenarij:8/10
Crtež:6/10

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
14899 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 27/04/2017 :  23:49:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Najveci paradoks kod kod Zagora je sto vlada parola postovanja Nolittinih normi. Covece, pa ni Nolitta nije postovao svoje norme. Njegov Zagor se konstantno menjao formom, dinamikom, scenaristickim metodama.Mamožda bi trbalo i dobra no prodrmati serijal - tipa oženi se s Fridom, žive u velikoj kući negdje na brdu iz koje se vidi veliki dio Darkwooda (ili npr. na onom brdu gdje stoji sa sjekirom a dolje su indijanci, ma ona poznata slika), rodi mu se sin, i dalje je glavni baja u Darkwoodu (tu se ništa nije promijenilo), Chico je u nekoj maloj kući pored sa nekom senjoritom ( i mali Chicanosi su se rodili), Zagor dobiva titulu i dio zemlje u Austriji na upravu ali se toga odriče "jer nitko ne može vladati ad nekim samo zbog toga što je u rodu s nekim ili je oženio nekoga", zbog toga dolazi u sukob sa Austrijskim plemstvom, desi se urota sa ciljem dase Zagora makne, Zagor putuje u Austriju i sve riješava, "sjekira je jača od plemstva", narod ga voli, on i Frida putuju po Austriji, spletke, zavjere... Evo ovo mi je samo ovak sad palo na pamet. Tko zna što bi se još tu moglo smisliti.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

adriano
Senior Member

Croatia
2951 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 28/04/2017 :  09:49:02  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
vidim Zagora kako se bori na mađarskoj strani protiv austrijskog centralizma, dolazi u sukob s Jelačićem, na strani je revolucionara iz 1848., u starijoj dobi se vraća u Ameriku i sudjeluje u građanskom ratu na strani sjevera..
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

6957 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 28/04/2017 :  10:12:21  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlladimir
-negativci uvek najavljuju svoje namere...hm, pocevsi od prvog vampira, koji su ti?

quote:
Originally posted by Vlladimir
-zagoru metak standardno krza slepočnicu.mozda si ovde malo i preterao, al ovo je nolita stalno radio na teksu. toliko da je postalo smehotersno za citanje. i uvek taj koji ga je pogodio misli da je mrtav, prodje pored njega pa nastavi
Go to Top of Page

doom
New MemberArgentina
196 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 28/04/2017 :  10:38:16  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by adriano

u starijoj dobi se vraća u Ameriku i sudjeluje u građanskom ratu


Nemoguce, rat odavno zavrsio

quote:
tipa oženi se s Fridom, rodi mu se sin

mladjo dobro krenuo sa sporednim izdanjima sa drukcijim likovima, ali šeme sa zagorovom zenidbom i slicno su jako odbojne i vode ka cartoonish stilu, tko bi mogao ocekivati nesto ozbiljno od takvoga zagora. srozao bi se na karikaturu.

quote:
lako je nama kenjati i mahati kažiprstom po forumu. Valja sesti i napisati poštene sinopsise, scenarija i izvesti to odličnim crtežom...

Mislis da bi moglo biti nesto od toga? cak i ako netko napravi nesto stvarno dobro tko zna sto bi burattini rekao na to. najizglednije: "nije to lose, dobri ste, ali ipak vi dodjite drugi put"
nasao bi on vec ispriku.

Edited by - doom on 28/04/2017 10:38:52
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnikSwitzerland
16645 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/04/2017 :  11:02:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit King Warrior's Homepage  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote

Vratiti Zagora u svijet "Demona ludila", tamo je vec nekoliko godina proslo od njegove smrti, sacica Indijanaca pod Salakovim vodjstvom je ostala u Darkwoodu, crvenokosci su tu skoro istrebljeni, a onda se pojavljuje Zagor iz naseg svijeta, odlazi u tu paralelnu dimenziju i u tom svijetu dakle bukvalno vaskrsava iz mrtvih. Mogla bi to da bude extra prica, bez Hellingena i ostalih likova koji su u toj epizodi preminuli.

Potreban je dobar scenarista da bi mogao sloziti jednu takvu dobru pricu u obliku mini-serijala od recimo 12 svesaka. Nijedan trenutni Zagorov scenarista ne bi to odradio kako treba, potrebno bi bilo da uskoci neko sa strane.

Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
14899 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/04/2017 :  11:32:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Koliko samo mi ovdje imamo ideja, tko zna što bi se još tu dalo smisliti. Mjesta za širenje serijala ima koliko hoćeš.
Doom, ovo sa ženidbom je samo nešto što mi je palo na pamet, osobno mislim da bi bilo bolje da se Zagor oženi (sa Fridom) tek na kraju serijala ali ni ovo nije loše, malo bi uzdrmalo serijal.
Inače, mislim da bi Zagor trebao krenuti na putovanje Europom i Azijom i to nekih pet godina (60 epizoda). Tu bi bilo materijala na bacanje. pa onda Akronijani npr. i to bi mogli ići nezavisno od Hellingena. Dolaze porobiti svijet, Zagor zajedno sa vojskom SAD-a vodi glavne bitke, svuda su po svijetu razaranja, i onda neka dobra scenaristička fora tipa Wendigo pomogne Zagoru i zemljanima! Trebalo bi samo smisliti dobar razlog. Ma ima materijala...

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnikSwitzerland
16645 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/04/2017 :  11:49:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit King Warrior's Homepage  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Naravno da je izvodljivo i poslati Zagora u bracne vode, mada sumnjam da bi to funkcionisalo na duze vrijeme.
Mogao bi recimo da se ozeni sa Fridom, onda da ona bude ubijena i da se Zagor upusti u lov na ubicu kroz lanac epizoda. Da nije bilo price "Kapetan Midnight", glavni favorit za ubistvo bi mogao biti Nat Murdo, ovako bi morao neki drugi lik u tu ulogu da uskoci.

Go to Top of Page

mladjo
ModeratorCroatia
14899 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 28/04/2017 :  12:10:02  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ili da se oženi s Hellingenom:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
21439 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 28/04/2017 :  12:20:11  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Jedino bi brak sa onom indijankom Pupoljak imao neke logike, Zagor joj je ubio starog (iako ona to ne zna) i bio bi red da je sada uzdržava i održava.

https://www.youtube.com/watch?v=9AHabdGIOfg
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnikSwitzerland
16645 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/04/2017 :  12:39:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit King Warrior's Homepage  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

Jedino bi brak sa onom indijankom Pupoljak imao neke logike, Zagor joj je ubio starog (iako ona to ne zna) i bio bi red da je sada uzdržava i održava.


Inace, ovo je odlican motiv za jedan dobar nastavak, ali se do sada jos niko nije usudio to da uradi.

Go to Top of Page

doom
New MemberArgentina
196 Posts

Member since 28/07/2016

Posted - 28/04/2017 :  12:47:50  Show Profile Show Extended Profile  Send doom a Private Message  Reply with Quote
Vazno je da imamo povratak crvenog strijelca :)
Go to Top of Page
Page: of 912 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.72 seconds. Snitz Forums 2000