forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Glazba
 Metal & co.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 95

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 05/10/2019 :  23:53:04  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Kaos Sacramentum je švedski bend koji više nije aktivan, postojao je u razdoblju 2007.-2011. iako u izdavačkom smislu cijela njegova diskografija stane u jedan dan.
Svi njegovi materijali su nastali 2008./2009. godine, ali su zbog problema sa prethodnim labelom bili malo na čekanju, pa ih je Ancient Records objavio 30.11.2010. kroz 4 različita izdanja.
S ovim bendom sam se susreo prije 7-8 godina preko jednog albuma, ne mogu se sjetiti o kojem se točno radi, ali mislim da to nije bio ovaj koji je naveden kao prvi.
Ako nije u pitanju abecedni redoslijed onda ne znam po kojoj drugoj logici su poredani, pa ćemo reći da je Avgrundens konst prvijenac benda Kaos Sacramentum.
Ovaj materijal donosi zvuk novije generacije kakav koriste švedski bendovi u zadnjih 15-ak godina, čak i da nema tekstova na švedskom jeziku bilo bi lako pogoditi odakle dolazi Kaos Sacramentum.
Avgrundens konst je album bogat riffovima, koji su nekakva kombinacija melodic i atmospheric elemenata s povremenim uletima nešto mračnijeg ambienta.
Niti jednog trenutka nema prisutnosti monotonije jer zvuk i tempo variraju, čak i kod dužih stvari nemaš osjećaj da se dionice ponavljaju, što zna biti slučaj kod ovakve muzike.
Uvodna Undergångssejd je vjerojatno najupečatljivija, mada je meni najdraža Kristus veka fana zbog netipičnih gitarističkih dionica za black metal.
I posljednja Dödens oförgängliga ära također može ući u izbor za najbolju, album je toliko ujednačen kvalitetom da je teško išta izdvajati iz ovako skladne cjeline.
Avgrundens konst me pozitivno iznenadio jer sam dobio više od očekivanja, jako dobar album koji definitivno ulazi u skupinu onih za ponovno slušanje u budućnosti.


Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan

Edited by - DODSFERD on 07/10/2019 23:58:49
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 07/10/2019 :  23:57:54  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Drugi po redu navedeni album iz diskografije benda Kaos Sacramentum se zove Bloodcurse Stigmata, a izašao je kao i svi ostali - 30.11.2010.
Za razliku od Avgrundens konst gdje je 5 od 6 stvari bilo na švedskom jeziku, ovdje je potpuno drugačija situacija i kompletan album se ograničio samo na engleski.
Iako sveukupno ima jednu stvar više Bloodcurse Stigmata traje 15-ak minuta manje, najviše zbog vrlo kratkog uvodnog kao i završnog instrumentala.
Što se tiče samih muzičkih ideja, album zvuči jednoličnije i niti izbliza nema takvu raznovrsnost kao što je bio slučaj sa Avgrundens konst.
Bloodcurse Stigmata je jedan od onih albuma na kojem nema ništa loše, ali unatoč tome ne možeš reći da ćeš na njemu pronaći nešto posebno pamtljivo.
Sve je to školski odrađeno, muzika je nabrijana i svojim tempom ne dopušta da se uspavaš, ali jednostavno nema ono nešto po čemu bi se izdvajala iz hrpe sličnih uradaka.
Možda se jedino stvar Dawn of Salvation može navesti kao zapaženija, dok ostatak prođe pored tebe kao prolaznik čiju pojavu nisi uspio registrirati.
Vokal ima više toga za ponuditi i njegova izvedba nadmašuje muzički dio cjeline, a među pozitivnije stvari također treba dodati produkciju koja je na relativno visokom nivou.
Bloodcurse Stigmata će dobro doći za neobavezno slušanje pošto traje samo 29 minuta, pod uvjetom da ne očekuješ kako ćeš se za mjesec dana ičega sjećati.


Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 08/10/2019 :  00:35:21  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Treći i posljednji studijski album benda Kaos Sacramentum je objavljen pod imenom Scars of Revelation, a nakon njega je preostao još samo jedan kompilacijski.
Zbog covera bih rekao da sam upravo ovaj album slušao prilikom prvog upoznavanja s bendom, ali kako mi ništa nije ostalo u sjećanju teško je biti 100% siguran.
Materijal je snimljen još prije onog koji je završio na Bloodcurse Stigmata, čime se potvrđuje teza da je diskografija benda poredana po abecednom sistemu.
Nakon što je Avgrundens konst imao tekstove na švedskom a Bloodcurse Stigmata na engleskom, ovdje je situacija izjednačena i oba ta jezika su podjednako zastupljena.
Zvukovno je Scars of Revelation nešto između ''prethodna'' 2 izdanja, mada je malo bliži albumu Bloodcurse Stigmata što mi baš nije previše drago.
Ipak, za razliku od njega ovdje je prisutna barem doza atmosferičnosti, što sveukupno donosi više zapaženijih trenutaka bez obzira na nešto slabiji početak.
Jest da na sporijim dionicama monotonija opet više dolazi do izražaja, ali na onim bržim Kaos Sacramentum zna podsjetiti na određene dijelove svog prvijenca Avgrundens konst.
Iako ovo nije ta razina barem sam nešto zapamtio; stvar Dagen för mörkrets uppenbarelse nudi dašak Taakea, a Ske och deras vilja melodičnost finske scene.
Jedino se Vredens dag po mojem mišljenju ovdje ne uklapa najbolje, baš se osjeti kako svojim laganijim gitarističkim zvukom odudara od ovakve cjeline.
Scars of Revelation je album koji u svakom slučaju nudi više nego Bloodcurse Stigmata, ali u utrci za najbolje izdanje benda nikako ne može ići ispred Avgrundens konst.Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 10/10/2019 :  00:19:44  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Na kraju Kaos Sacramentum diskografije svoje mjesto je pronašao jedini kompilacijski album benda pod imenom Förneka den fysiska lekamen.
Sudeći prema svemu onome što se ovdje nalazi, postoji pretpostavka da je u pitanju materijal nastao prije svih ostalih koji su objavljeni.
U odnosu na njih primjetna je očita razlika u samoj dužini pjesama, ako se uračunaju i oba introa svih 15 zapisa traje ukupnih 47 minuta, što je u prosjeku kraće od standarda za black metal.
Takva skromna minutaža nastaje uglavnom kao produkt ubitačno brzog tempa, ali sada to nije slučaj pa je Förneka den fysiska lekamen najsporije Kaos Sacramentum izdanje.
Sveukupno se na prste jedne ruke mogu nabrojati brže dionice, većinom dominiraju stvari umjerenog i sporijeg tempa koje zbog svog kratkog trajanja znaju djelovati nedorečeno.
Sporiji tempo u black metalu može imati svojih prednosti kada se radi o atmospheric ili depressive stilu, samo što se ovdje u takvu kategoriju može svrstati jedino stvar Break the Seals of Cosmos.
Najveći nedostatak je što se osjeti da su stvari prekratke, nekoliko njih ostavlja dojam kao da su iznenada prekinute ili odrezane kako bi napravile mjesto drugima.
Zvuk je općenito neujednačen i varira od jedne do druge stvari, možda sve niti nisu snimane u isto vrijeme ili na istom mjestu, ali to se inače može osjetiti na kompilacijskim albumima.
Vjerojatno zbog toga Förneka den fysiska lekamen u sebi sadrži sirovost kakvu preostala 3 albuma benda nisu imala, još jedna značajka koja je očekivana kada pogledaš sve okolnosti.
Neću reći da je ovo loše ili nepotrebno izdanje, več samo činjenicu kako neće donijeti ništa posebno pamtljivo kroz duži vremenski period.
Förneka den fysiska lekamen nije dostupan za preslušavanje direktno preko neta, ali se cijeli album može skinuti ovdje https://cloud.mail.ru/public/LSnW/N1BmDYC94

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 12/10/2019 :  00:11:52  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Thy Primordial je stari švedski bend osnovan 1994. godine, iako od 2005. više nije aktivan ostavio je u naslijeđe dobru količinu muzičkog materijala.
Za ovaj bend sam čuo već prije dosta vremena, samo što mi je uvijek prolazio ispod radara, vjerojatno zbog toga što nije razvikan i lako se zagubi u mnoštvu bendova iz Švedske.
Thy Primordial je u svojoj karijeri objavio 6 dugosvirajućih albuma, a prvi od njih je izašao 1997. godine pod imenom Where Only the Seasons Mark the Paths of Time.
Album je tipičan predstavnik švedskog black metala iz druge polovine 90-ih godina, zvuk i produkcija jasno govore u kojoj državi je nastao ovaj materijal.
Where Only the Seasons Mark the Paths of Time bih opisao kao kombinaciju Dark Funerala i Setheriala iz njihovih početaka, mada je ipak nešto melodičniji od njih.
Brzina koja krasi navedene bendove je također prisutna, baš se odlično uklapa s pozamašnom količinom pamtljivih riffova koji unatoč svojoj starosti djeluju tako svježe.
Vokal je najidealniji mogući za ovu vrstu muzike, klasična izvedba s puno vriskova karakteristična za švedske bendove tog vremena ili finske s početka novog milenija.
Album je kao cjelina toliko izbalansiran da mu je jednostavno nemoguće pronaći slabu točku, gotovo svaka stvar može biti ona glavna i vodeća po kojoj će se pamtiti cijela koncepcija.
Možda bih kao sitnu zamjerku naveo instrumentalnu dionicu u heavy stilu na Kristallklar vinternatt, ali to toliko kratko traje da se ne može uzeti u ozbiljno razmatranje.
Where Only the Seasons Mark the Paths of Time je skoro odličan album, obavezno muzičko ostvarenje za sve fanove švedskog zvuka i izrazito vrištećeg vokala.
Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 14/10/2019 :  16:59:37  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Nakon vrlo uspješnog prvijenca (u muzičkom smislu) Thy Primordial je 1998. godine objavio svoj drugi album pod imenom Under iskall trollmåne.
To je jedini album benda koji nosi švedski naziv, kao i 8 od ukupnih 9 stvari na njemu, nakon što je prethodnik bio polovično podijeljen na engleski jezik.
Under iskall trollmåne je snimljen godinu dana ranije od Where Only the Seasons Mark the Paths of Time, ali je zbog kašnjenja labela izašao kasnije kao službeno drugi umjesto prvog albuma.
Čak i onaj tko ne zna taj podatak nije mu teško pogoditi da je materijal nastao ranije, zvuk i sama produkcija djeluju starije u odnosu na prijašnje izdanje.
Produkcija je ovdje jedini sitni problem jer ostavlja dojam kao da nije ujednačena na svim dijelovima, a to nije ni čudno s obzirom da nije sve snimano u isto vrijeme u istom studiju.
Najveća razlika se primjećuje u vokalu, Isidorova izvedba sada nije onako izrazito vrišteća, već nešto manje agresivna uz dodatak tmurnijeg i hladnijeg načina izražavanja.
U muzici se osjeti nijansa sirovijeg zvuka, to svejedno nije moglo sakriti poseban atmosferski ugođaj nastao ubacivanjem hrpe riffova koji se izmjenjuju cijelo vrijeme.
Nekim rješenjima sam ugodno iznenađen pošto nisu tako standardna, a vrhunac albuma je stvar De mörka makters alla jer je jedna od najboljih koje sam čuo ove godine.
Inače mi smetaju gitarističke solo dionice u blacku, ali ove 2-3 nisu naopadne, stavljene su na mjesta gdje najviše pašu, a na kraju uopće niti ne razmišljaš o njima koliko su neprimjetne.
Nema nikakve dileme da je Under iskall trollmåne još jedno (muzički) uspješno Thy Primordial izdanje, vjerojatno nije na razini prethodnika, ali razlike su tek najminimalnije koje mogu biti.
Ne znam zbog čega je ovo jedini album benda kojeg nema na youtubeu, ali sreća da postoje mjesta gdje se on može skinuti bez problema. https://yadi.sk/d/21dFyGVUgCQJb

Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 16/10/2019 :  01:16:32  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Thy Primordial je ušao u vrlo aktivno razdoblje i 1999. godine objavljuje svoj 3. studijski album zaredom pod imenom At the World of Untrodden Wonder.
Sada više nema prisustva švedskog jezika niti u najmanjim količinama, tekstovi su kompletno na engleskom što uopće nije smetalo da Thy Primordial zadrži svoj identitet.
Ako su prijašnja 2 albuma bila negdje između vrlo dobre i odlične ocjene, što tek reći za ovaj koji bi se mogao svrstati među značajnija izdanja u black metalu općenito.
U usporedbi sa prethodnicima At the World of Untrodden Wonder je stilski bliži Where Only the Seasons Mark the Paths of Time, ali bih se usudio reći da ga kvalitetom osjetno nadmašuje.
Album je tipičan predstavnik švedskog black metala s kraja 90-ih godina, brzi tempo bubnjeva u kombinaciji s gitarističkim riffovima i melodijama izvlači ono najbolje iz ovakve muzike.
Unatoč prisustvu melodic elemenata muzika je kompleksnija nego što je ranije bio slučaj, ne sjeda sve od prve i potrebno je malo više vremena da se uđe u njezinu srž.
Upravo zbog toga nakon početnih 2-3 slušanja ovo mi je bilo samo solidno, da bi svako sljedeće počelo otkrivati detalje i svi dijelovi slagalice su došli na svoje mjesto.
Maštovitosti ne nedostaje i to je najveća vrijednost, vrlo malo je generičkih riffova a puno više onih koje ne možeš zamijeniti s bilo kojim drugim poznatim od ranije.
Isidor opet prakticira screaming vokal, mada zbog brzine izvedbe nema tu razinu agresivnosti kao na prvijencu benda, ali u takvim okolnostima to je sasvim normalno i očekivano.
Kod dvije stvari je ubačen i clean vokal, s obzirom da posjeduje mističnost dobro se uklopio u koncepciju svojom izvedbom, ne djeluje naporno i suvišno kao što zna biti slučaj.
Teško je išta izdvajati iz ovako kompaktne cjeline, ali moram spomenuti stvar To Ruin and Decay koja je pravo remek djelo muzičke virtuoznosti, još jedan svevremenski klasik.
At the World of Untrodden Wonder je album koji postavlja granice, album koji neće pasti pod utjecaj zuba vremena, niti će imalo izgubiti sjaj iz izvora svoje perfekcije.


Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 18/10/2019 :  00:42:12  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
2000. godina je još jedna u nizu kada Thy Primordial objavljuje novo izdanje, u pitanju je njegov 4. album pod imenom The Heresy of an Age of Reason.
Najveća greška, koju bi mogao napraviti netko tko ih je slušao kronološki, je očekivati da ovdje bend kvalitetom uspije ponoviti svog fantastičnog prethodnika.
Naravno, to se nije dogodilo jer je gotovo nemoguće ovim tempom izbacivati izdanja na tako visokoj razini, mada se opet može pronaći nekoliko izvanrednih trenutaka.
The Heresy of an Age of Reason je ipak drugačiji album, prije svega moderniji s čišćim zvukom, kao da je ulazak u novi milenij Thy Primordial htio prenijeti na svoju muziku.
Bez problema se može prepoznati da ovo dolazi iz Švedske, unatoč prisutnim modernijim elementima to je još uvijek tipični black metal za takvo podneblje.
Ovaj album pomalo podsjeća na Diabolis Interium od Dark Funerala, samo s nešto manje agresivnosti, ili je možda ispravnije reći da Diabolis Interium podsjeća na njega jer je nastao kasnije.
Virtuoznost gitarističkih riffova, koja je krasila At the World of Untrodden Wonder, sada je svedena na minimum i to uglavnom kroz stvar Mere Are They...
Isidor je još malo ''umirio'' svoj vokal i sada njegova izvedba samo na trenutke prelazi u klasični screaming, nije da je previše bitno, ali više mi se sviđa kako se izražavao na prijašnjim izdanjima.
Prvih 5 stvari su osjetno bolje od ostale 3 na kojima se polako gubi čarolija atmosferičnosti, upravo taj segment bih naveo kao najveći nedostatak u ovakvoj cjelini.
Najzapaženija stvar je svakako Ex Opere Operatu, iako niti ostale među prvih 5 ne zaostaju puno, šteta što su zadnje 3 malo pokvarile ukupni dojam.
The Heresy of an Age of Reason je u najbolju ruku vrlo dobar album koji će nadmašiti hrpu sličnih sa black scene, ali se vjerojatno neće svidjeti onima koji su očekivali kopiju At the World of Untrodden Wonder.Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 20/10/2019 :  15:19:21  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Nakon što je jednu godinu pauzirao Thy Primordial se brzo vratio stvaranju novog materijala i 2002. objavljuje svoj 5. album pod imenom The Crowning Carnage.
Kada bend krene silaznom putanjom teško će se više vratiti na prijašnje stanje, toliko puta viđena situacija koja gotovo nikad ne nudi drugačiji rasplet.
Thy Primordial je nastavio s nešto modernijim pristupom već drugi album zaredom, opet je u pitanju švedski black s kraja prošlog i početka ovog milenija u stilu Dark Funerala.
The Crowning Carnage je dosta sličan svom prethodniku The Heresy of an Age of Reason, ali kada se sve zbroji ispada da je ipak slabiji od njega.
U muzičkom smislu sve ovo je prilično dobro odsvirano, samo što nastaju određeni problemi kada se u priču uključi vokal koji nije ispratio zamišljene ideje.
Činjenica je da Isidorov vokal sve više gubi na agresivnosti, nema više ni traga nekadašnje screaming izvedbe, sada mi djeluje kao da je napravljen za death a ne black metal.
Na trenutke izgleda kao da ne zna kako bi pristupio svom dijelu zadatka, pa onda bezvoljno izgovara riječi ili ih nepotrebno rasteže kako bi dobio na vremenu.
Uglavnom, nakon ovog albuma Isidor je otišao iz Thy Primordiala, pretpostavljam da je pronašao unosniji posao jer poslije nije bio aktivan u niti jednom metal bendu.
Prve 3 stvari su ujedno i najbolji dio albuma, dok na ostalima Thy Primordial djeluje kao da ih je neplanirano ubacio u nedostatku vremena ili kvalitetnijeg materijala.
Album zatvara ''instrumental'' koji nije tipična verzija zbog prisustva nešto teksta, imam osjećaj da je ovdje samo kako bi album dobio onu standardnu dužinu od preko 40 minuta.
The Crowning Carnage je samo solidno izdanje koje može proći za neobavezno slušanje, ali ni pomisliti da u njemu tražiš bilo kakvo podsjećanje na prva 3 albuma benda.


Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
27819 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 22/10/2019 :  00:48:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Thy Primordial je stigao do kraja svog muzičkog putovanja, u prvoj trećini 2004. godine svjetlost dana je ugledao njegov 6. i posljednji studijski album Pestilence upon Mankind.
S obzirom na sve ono što je bend postigao u početnih nekoliko godina rada, bilo bi teško zamisliti upravo ovakav materijal s kojim je okončao karijeru na pomalo neslavan način.
Pestilence upon Mankind je drugačiji od svega onoga što je Thy Primordial napravio ranije, a mirne duše mogu ustvrditi kako se radi o njegovom najslabijem izdanju.
Muzika na ovom albumu više ne egzistira u granicama black metala, sada su one probijene i kao posljedica toga je nastao uradak koji pliva u vodama black/death stila.
Nisam ljubitelj takvih mješavina jer one po pravilu ne donose ništa posebno pamtljivo, to se također potvrdilo i na ovih sveukupnih 50-ak minuta materijala.
Kao i na prijašnja 2 albuma, prva polovina je bolja i zapaženija od druge, početne 3 stvari su najbolje dok su ostale nemaštovite i protkane hrpom generičkih rješenja.
Zvuk jest žestok i kao po običaju na trenutke obogaćen vrlo brzim tempom, ali to je jedini plus jer ništa drugo nije dovoljno upečatljivo da zaslužuje posebnu pažnju.
Nakon 5 albuma Thy Primordial je promijenio vokal i sada je ubačena potpuno svježa krv, ovaj novi jest nešto agresivniji nego što je bio Isidor na prethodniku The Crowning Carnage.
Njegov način izražavanja također prati muzički dio cjeline, prakticira dvije različite izvedbe koje variraju između black i death stila, ovisno o trenutnim potrebama.
Pestilence upon Mankind je album smješten na sam rub prosjeka, možda će zadovoljiti ponekog fana ovakvog stila, ali svejedno kao takav nije bio neophodan za oproštaj s ovim bendom.Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page
Page: of 95  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000