forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Glazba
 Metal & co.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 96

DODSFERD
Advanced MemberQatar
28011 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 14/11/2019 :  01:37:52  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Tko je mogao predvidjeti da će nakon one dugačke pauze od 10 godina Shamaatae postati toliko aktivan, bez obzira što je to puno češći slučaj kod one-man nego kod višečlanih bendova.
Već 4. godinu zaredom sa svojim Arckanumom objavljuje novi album, krajem ljeta 2011. izlazi sveukupno 7. po redu dugosvirajući materijal pod imenom Helvítismyrkr.
Koliko god mi Arckanum bio omiljeni bend ne mogu sakriti da mi prethodnik Sviga læ, osim što je izašao u krivo vrijeme, jednostavno nije sjeo onako kako sam očekivao da hoće.
Kod ovakvih bendova nikad ne možeš biti unaprijed siguran u kojem smjeru će im krenuti muzika, kod višečlanih je situacija jasnija i tu svaki pad uglavnom govori da njihovo vrijeme prolazi.
Shamaatae je muzičar kakvih je malo u black metalu, kratkotrajni gubitak niti vodilje kod njega nije znak da posustaje prije konačnog kraha, a to najbolje potvrđuje i ovaj album.
Kada bih bio zloban rekao bih da je Helvítismyrkr povratak izgubljenog identiteta za Arckanum, ovako ću reći da je ono što je trebao biti Sviga læ, mlađi brat legendarnog ÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞ.
Stvarno imam osjećaj da Helvítismyrkr nastavlja tamo gdje je stao ÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞ, tj. kao da je u pitanju njegova nadogradnja korištenjem djelomično istih sastojaka.
To sada ne znači da su kvalitetom identični jer takvo nešto niti nije moguće, ali veseli činjenica da je Helvítismyrkr rađen po sličnom receptu i sadrži dio ondašnje čarolije.
Ovdje ne djeluje sve onako tečno i postoje situacije kada prevladava osjećaj da nema veće povezanosti, kako između cijelog materijala međusobno, tako i kod određenih dijelova nekih pjesama.
Možda najbolji primjer toga je uvodna Helvitt koja ostavlja dojam kao da je rađena od 2-3 različite stvari, mada je njezina srž ostala prepoznatljiva kao nešto standardno iz Arckanum opusa.
Myrkrin vinna hefnt se najviše od sviju približila čarobnim gitarističkim riffovima po kojima je ÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞ postao poznat (ne doslovno), kao stvorena da bude predvodnik jednom ovakvom izdanju.
Inače nisam ljubitelj kada se u refrenu forsira višestruko ponavljanje iste riječi, ali stvar Nifldreki (kakvo ime) taj recept dovodi do najviše razine koju jedna izvedba može ponuditi.
Ovdje se nalaze 2 instrumentala, posebno mi se sviđa završni Sísoltinn koji je kombinacija brzine, atmosferičnosti i sirovijeg old school zvuka na nekoliko istaknutih prijelaza.
Shamaataeov vokal je sve sumorniji i ovdje se posebno trudi kako bi to naglasio u svakom mogućem trenutku, iako još uvijek zadržava svoju osobnost pa ne postoji vjerojatnost da ga zamijeniš s nekim drugim.
Helvítismyrkr je negdje na pola puta između vrlo dobrog i odličnog albuma, mislim da u ovoj fazi karijere nije ni pošteno očekivati od Arckanuma vrhunska ostvarenja iz nekih ranijih godina.


Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
28011 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 16/11/2019 :  02:00:39  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Nakon što je 4 godine zaredom objavljivao nove albume, Arckanum je 2012. napravio kraću pauzu prije nego je 2013. izbacio svoj 8. po redu studijski album pod imenom Fenris kindir.
Ovo je već završna faza benda s kojom ranije nisam bio upoznat, a gledajući po stilskom usmjerenju cijela njegova karijera se može podijeliti na 3 dijela.
Kao što sam već rekao, kod jednočlanih bendova nikad ne možeš biti siguran na koji način će im se muzika razvijati, a upravo Fenris kindir je klasična potvrda toga.
Cover albuma motivom dosta podsjeća na legendarni ÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞ, samo što je to jedino čime se uopće mogu povezati ta 2 izdanja, sve ostalo se drastično razlikuje.
Naravno da nisam očekivao kako ću ovdje čuti majstoriju sličnu onoj iz 2009. godine, ali je sasvim sigurno kako nisam očekivao ni da ću dobiti upravo ono što se ovdje nalazi.
Tko god se zbog covera ponadao da se sprema novo bombardiranje čarobnih gitarističkih riffova može odmah zaboraviti na to, ovo je toliko suhoparno da je teško povjerovati kako je u pitanju Shamaataeovo djelo.
Ono što najviše fali je druga gitara koja se u prijašnjim slučajevima izvrsno nadopunjavala s glavnom, sada je sve ograničeno na samo jednu koja jednostavno nije dorasla zadatku.
Zbog toga se može pojaviti dojam da muzika zvuči sirovije nego inače, ali kada je u pitanju Arckanum ja nikad ne bih žrtvovao virtuoznost zbog nečeg drugog što njemu ne pristaje.
Unatoč dozi sirovosti zvuk je na trenutke premekan, najbolji primjer toga se može pronaći na nekoliko mjesta kod stvari Tungls tjúgari, a ona je baš prva nakon introa da nevolja bude veća.
Bass je izraženiji nego na prijašnjim izdanjima, što također nije tipično za takve bendove kao Arckanum, meni djeluje pomalo pankerski i teško mi je zamisliti da to slušam kod njega.
Jedino stvar Angrboða sadrži djelić nekadašnjeg stilskog usmjerenja, više zbog vokalne izvedbe nego same muzike gdje se atmosfera gotovo u potpunosti izgubila.
Misleći da ću forsiranjem albuma nešto postići preslušao sam ga veći broj puta nego što inače radim, na kraju sam dobio samo to da mi je postao naporan kao teret koji se nikako ne skida s leđa.
Fenris kindir je za sada uvjerljivo najslabiji Arckanum album (valjda ga posljednji neće ''nadmašiti''), za neki drugi bend bi možda bio iznadprosječno dobar, Arckanum ipak nije te sreće.Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced MemberQatar
28011 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 18/11/2019 :  16:18:21  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ne mogu pouzdano reći je li možda eventualno slabiji prolaz albuma Fenris kindir kumovao tome da Shamaatae drastično smanji svoju aktivnost nakon što je u 6 godina napravio 5 dugosvirajućih izdanja.
Ovoga puta pauza nije bila tako velika kao u prvom slučaju, 4 godine nakon prethodnika, 2017. Arckanum je objavio svoj 9. i posljednji album pod imenom Den förstfödde.
Moram priznati da nisam imao neka velika očekivanja, Fenris kindir me razočarao jer to više nije bio Arckanum na kakvog sam navikao, ali se opet potvrdilo da ne možeš predvidjeti sljedeći potez Shamaataea.
Unatoč tome što nakon prva 2 slušanja opet nije slutilo da ću ovdje pronaći nešto dobro, situacija se ubrzo promijenila i na kraju mogu biti zadovoljan načinom na koji se Arckanum oprostio od black metal scene.
Na Den förstfödde Shamaatae nije ponovio prethodnu grešku, sada je uspio stvoriti materijal koji će s jedne strane nositi prepoznatljivi pečat, dok će s druge otići malo u eksperimentiranje.
Fenris kindir je po pitanju eksperimentiranja otišao dalje nego je trebao i meni osobno to nije najbolje sjelo, iako muzika nije odlazila puno izvan granica black metala svejedno se udaljila od starijeg perioda benda.
Ovdje je zvuk nekakva kombinacija svega što je Arckanum napravio na prethodnih 5 albuma uz minimalnu dozu noviteta, sreća što ipak ima dosta manje utjecaja s Fenris kindir, a osjetno više s ostala 4 izdanja.
Ono što mi se u prvi trenutak nije svidjelo je sporiji tempo nego što sam navikao kod ovog benda, trebalo je malo vremena kako bi došlo do izražaja da sporiji dijelovi ne ugrožavaju kompaktnost cjeline već je obogaćuju.
Sveukupno gledajući ovo je jedno od sporijih Arckanum izdanja, po tom pitanju se mogu povući određene paralele s albumom Antikosmos, samo što ovdje taj tempo više odgovara ponuđenoj atmosferi.
Atmosferičnost je dosta izraženija nego na Fenris kindir jer se dvije gitare opet nadopunjavaju i stvaraju virtuozne riffove koji su prepoznatljivi kao zaštitni znak Arckanuma.
Povremeno naleti kakva dionica koja tako podsjeća na neke prethodne radove benda, mada se nikako ne može reći da se radi o bilo kakvom kopiranju samog sebe ili nedostatku maštovitih ideja.
U kategoriju nemaštovitosti nije pošteno svrstati naslovnu stvar, kao ni Ofjättrad, unatoč tome što imaju višekratno ponavljanje riječi, u tim slučajevima postoji raznovrsnost na drugim mjestima da naprave ravnotežu.
Vokal Shamaataea je njegova prepoznatljiva izvedba, naravno da više ne zvuči onako kao 90-ih godina, ali nema većih odstupanja od svega onoga što ga je krasilo na nekoliko prethodnih izdanja.
Iako je vrlo dobar Den förstfödde se ne može mjeriti s boljom natpolovičnom većinom Arckanum diskografije (prva 3 albuma, ÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞÞ, Helvítismyrkr), ali je zato prvi u konkurenciji preostala 4 kao pristojan oproštaj Shamaataea od black scene.


Murskaamme Kasvot Juutalaisten Kuninkaan
Go to Top of Page
Page: of 96 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000