| T O P I C R E V I E W |
| manhunter |
Posted - 02/10/2008 : 19:00:54 Imamo pogađanje filmova na 600 i kusur stranica, ali nemamo inače filmske diskusije?? Evo za početak, something to discuss for:
American Film Institute's 10 Top 10 honors the ten greatest American films in ten classic film genres:
Animation 1 Snow White and the Seven Dwarfs 1937 2 Pinocchio 1940 3 Bambi 1942 4 The Lion King 1994 5 Fantasia 1940 6 Toy Story 1995 7 Beauty and the Beast 1991 8 Shrek 2001 9 Cinderella 1950 10 Finding Nemo 2003
Romantic comedy films 1 City Lights 1931 2 Annie Hall 1977 3 It Happened One Night 1934 4 Roman Holiday 1953 5 The Philadelphia Story 1940 6 When Harry Met Sally... 1989 7 Adam's Rib 1949 8 Moonstruck 1987 9 Harold and Maude 1971 10 Sleepless in Seattle 1993
Westerns 1 The Searchers 1956 2 High Noon 1952 3 Shane 1953 4 Unforgiven 1992 5 Red River 1948 6 The Wild Bunch 1969 7 Butch Cassidy and the Sundance Kid 1969 8 McCabe and Mrs. Miller 1971 9 Stagecoach 1939 10 Cat Ballou 1965
Sports 1 Raging Bull 1980 2 Rocky 1976 3 The Pride of the Yankees 1942 4 Hoosiers 1986 5 Bull Durham 1988 6 The Hustler 1961 7 Caddyshack 1980 8 Breaking Away 1979 9 National Velvet 1944 10 Jerry Maguire 1996
Mystery films 1 Vertigo 1958 2 Chinatown 1974 3 Rear Window 1954 4 Laura 1944 5 The Third Man 1949 6 The Maltese Falcon 1941 7 North by Northwest 1959 8 Blue Velvet 1986 9 Dial M for Murder 1954 10 The Usual Suspects 1995
Fantasy films 1 The Wizard of Oz 1939 2 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 2001 3 It's a Wonderful Life 1946 4 King Kong 1933 5 Miracle on 34th Street 1947 6 Field of Dreams 1989 7 Harvey 1950 8 Groundhog Day 1993 9 The Thief of Bagdad 1924 10 Big 1988
Science fiction films 1 2001: A Space Odyssey 1968 2 Star Wars Episode IV: A New Hope 1977 3 E.T. the Extra-Terrestrial 1982 4 A Clockwork Orange 1971 5 The Day the Earth Stood Still 1951 6 Blade Runner 1982 7 Alien 1979 8 Terminator 2: Judgment Day 1991 9 Invasion of the Body Snatchers 1956 10 Back to the Future 1985
Gangster films 1 The Godfather 1972 2 Goodfellas 1990 3 The Godfather Part II 1974 4 White Heat 1949 5 Bonnie and Clyde 1967 6 Scarface: The Shame of the Nation 1932 7 Pulp Fiction 1994 8 The Public Enemy 1931 9 Little Caesar 1931 10 Scarface 1983
Courtroom dramas 1 To Kill a Mockingbird 1962 2 12 Angry Men 1957 3 Kramer vs. Kramer 1979 4 The Verdict 1982 5 A Few Good Men 1992 6 Witness for the Prosecution 1957 7 Anatomy of a Murder 1959 8 In Cold Blood 1967 9 A Cry in the Dark 1988 10 Judgment at Nuremberg 1961
Epics 1 Lawrence of Arabia 1962 2 Ben-Hur 1959 3 Schindler's List 1993 4 Gone with the Wind 1939 5 Spartacus 1960 6 Titanic 1997 7 All Quiet on the Western Front 1930 8 Saving Private Ryan 1998 9 Reds 1981 10 The Ten Commandments 1956 |
| 25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| Shaner |
Posted - 13/09/2026 : 20:00:20 quote: Originally posted by naker
Vidim, a bolje da ne vidim. Daj Shaneru briši tu sliku bolje ljudi da ne znaju da se ložiš na mandarinske filmove!
Kakav mandarinski?! Samo kantonski!  
|
| naker |
Posted - 13/09/2026 : 16:29:41 Vidim, a bolje da ne vidim. Daj Shaneru briši tu sliku bolje ljudi da ne znaju da se ložiš na mandarinske filmove! |
| Shaner |
Posted - 13/09/2026 : 14:12:22 quote: Originally posted by vatrena_stenica
Usudila bih se reći da je Titane čak i nežan film, maskiran u nešto bolesno.
Jako dobar opis. Vincent odličan!
@naker Promijenio, javi da li sada vidiš.
|
| vatrena_stenica |
Posted - 13/09/2026 : 09:29:32 quote: Originally posted by Shaner
quote: Originally posted by vatrena_stenica
Imam i ja jedan koji ne znam kome bih mogla preporučiti.
Možeš meni. 
Nisam čitao što si pisala jer ne volim to raditi prije nego pogledam film, a imam ga u planu. Njeni prethodni filmovi su mi se svidjeli, pogotovo Titane.
Iskreno, tebe sam prvog imala na umu. 😆 I da, ne čitaj moj upis dok ne pogledaš film, znaš da je pun spojlera, mada nema se tu mnogo šta ni spojlovati. Nije poenta u radnji, već u emociji.
Inače, mesec dana me čekaju Raw i Titane, ali sam prvo uzela Alphu. Ne znam koliko je to pametno bilo, jer emotivno mrvi. Titane sam odgledala juče. Raw ću verovatno narednih dana.
Ova Žulija Dukurno nije normalna žena! Au, kako upakovana priča u Titane o tome da čovek može (ponovo) naučiti da bude voljen i da voli! Usudila bih se reći da je Titane čak i nežan film, maskiran u nešto bolesno. Lik Vinsenta mi je baš jak, toliko ljudski i topao. Koja volja, koja emocija!
Za razliku od Titane gde Aleksija mora prvo (naučiti) da postane dete da bi postala majka, Alfa mora postati majka svojoj majci kako bi je naučila i pomogla da pusti. Priznajem, mene upucalo više ovo drugo. |
| vatrena_stenica |
Posted - 13/09/2026 : 09:17:54 quote: Originally posted by ivan_micic
Izvrstan film,pogađa jako u želudac
Tebe u želudac, mene u pluća, videćemo gde će Sahnera izudarati. |
| naker |
Posted - 12/09/2026 : 22:29:01 Shaneru ne vidi se slika za tvoj film, nemoj koristiti ImgBB Shaneru. |
| Shaner |
Posted - 12/09/2026 : 21:39:29 quote: Originally posted by vatrena_stenica
Imam i ja jedan koji ne znam kome bih mogla preporučiti.
Možeš meni. 
Nisam čitao što si pisala jer ne volim to raditi prije nego pogledam film, a imam ga u planu. Njeni prethodni filmovi su mi se svidjeli, pogotovo Titane.
|
| ivan_micic |
Posted - 12/09/2026 : 20:11:52 Izvrstan film,pogađa jako u želudac |
| vatrena_stenica |
Posted - 12/09/2026 : 12:55:20 Imam i ja jedan koji ne znam kome bih mogla preporučiti. Gledala sam ga dva puta u 7 dana. Koji mi đavo bi! Bio je na Kanskom festivalu (nije da me to mnogo interesuje) i ima baš lošu ocenu (to me još manje interesuje). U pitanju je:

Alpha [2025] (režija: Julia Ducournau, Mama - fenomenalna, meni draga i prelepa Golshifteh Farahani, Amin - svima nam poznat Tahim Rahim, Alpha - odlična Mélissa Boros)
Koliko težak i strašan film! Bukvalno emotivni tornado. Naracija ume da zaškripi, ali ova režiserka zna da radi s emocijama i razvaljuje i potresa iz temelja. U dve scene sam bila na ivici suza, a u još dve su mi se pluća skupila.
Da probam da bacim par momenata, a da film ne pokvarim. Vreme je opasnog virusa. Svi tome prilepljuju AIDS, ali realno može ovo sutra biti štošta. Među ljudima vlada veliki strah od zaraze, a zaraženi su stigmatizovani. U bolnicama je haos, malo ko ostaje da radi na odeljenjima sa takvim pacijentima. Ono što je lepo sa režiserkine strane, zaražene ljude je prikazala pa gotovo sakralno nekako. Kako bolest napreduje, oni se pretvaraju u mermerne statue, ali ne one jednolične i jednobojne, već prošarane malo sivom, malo plavom, malo bojom peska. Time im daje tu neku dostojanstvenost i svetost u propadanju i nestajanju, jer su za života bili stigmatizovani i tretirani kao ne manje vredni, već kao neljudi. I kao da nam poručuje da strah od bolesti ne sme da uništi naše viđenje Čoveka.

I tu se pojavljuje Mama - bog, doktor (možda epidemiolog, nije ni bitno više), majka svima, koja brine i spašava... koja ne može da pusti i koja ne ume da prihvati smrt! Posle nekog vremena ukačite i da će jedina biti bez imena, jer ona je Mama sa velikim M, spasiteljka čija će najveća vrlina postati njena najveća mana. Ona je Alfina majka, Aminova sestra i majka svih svojih pacijenata, pa i onih koji nisu njeni. Strašan i rastrzan je njen lik.

Amin je narkoman koji je virus već zapatio, te ga nije više briga ni gde će ni kako će da odradi novi fiks sve dok ga odradi (na kućnom pragu, nasred ulice, u dečijoj sobi, pred očima petogodišnje sestričine, usred mračnog kluba... potpuno mu je svejedno). Njemu droga služi i da ublaži bolove, da smiri telo i um od konstantne agonije. Mama je toga svesna, i prvo stičete utisak da ga pušta da radi šta mu je volja, ali sve vreme vreba pogledom kao kakav kobac, i čim je on na korak ka onoj strani, ona skače i reaguje, reanimira i vraća iz mrtvih. I sve to vrlo nasilno i protiv bratovljeve volje. Tako da je Amin i s te strane u agoniji.

Film počinje scenom u kojoj petogodišnja Alfa markerom “tetovira” ujakovu ruku. Od njegovih rupa od igle pravi sazvežđe, dok on tone u ekstazu, pa potom u smrt. Ovo mi je jako bitan momenat. Alfa ne vidi rupe, ona vidi zvezde! Kasnije će nam biti jasno šta su zapravo te zvezde.

Odmah nakon toga smo bačeni na tetoviranje trinaestogodišnje Alfe na nekoj žurci random iglom dok leži polusvesna i odrađena na nekom krevetu. Stičemo utisak da joj nije prvi kontakt sa drogama. Jeziva mi je ta paralela s početka. Alfa po dolasku kući ne kapira i dalje problem, ali majka je besna koliko je prestravljena, pa već sutradan kreću testiranja. I polako kreće pritisak i agonija, pa onda i stigma. U školi je to svakako najvidljivije. To izopštavanje i kako se mlada osoba sa tim nosi je fino urađeno.
Po utiscima na netu, svima se prvi deo filma jako dopao i za taj deo bi mu dali velike ocene, ali ih je ostatak razočarao. Međutim, kod mene suprotno. Mene je drugi deo filma skroz emotivno izlomio i rastrzao i dao smisao onom prvom delu. I upravo zbog drugog dela bih mu dala 9/10. Ne zato što je besprekoran (rediteljka je htela mnogo, i previše za jedan film), već zato što me naterao da ga gledam dva puta u sedam dana i da satima o njemu razmišljam.
Pomenula sam da su me četiri scene posebno potresle.
Majka zbog dežurstava malu petogodišnju Alfu ostavlja na čuvanje bratu Aminu. No, on sa Alfom nestaje usred noći i odvodi je u neki motel pored mora. I tu uleće Mama besna i prestravljena. On pokušava da ubrizga još jednu dozu, ali mu ruke toliko drhte da ne može da pogodi venu. I onda potpuno rastrzana i sluđena Mama uzima iglu i ubrizgava bratu još jednu dozu, da bi ga posle par minuta vrlo nasilno reanimirala. I onda shvatimo koliko je to kompleksan trenutak i koliko se u toj ženi lome dve osobe – sestra i doktor. Koliko je samo ova žena pocepana, slomljena i umorna! Amin za nju nije više samo brat već i manifestacija jedne ogromne traume, sećanja i nemogućnosti da pusti. Dok u Aminovim očima sestra postaje bog koji ne može da prihvati smrt, dakle, ona postaje tiranin.

Alfa je ovu scenu posmatrala zasigurno više puta u svom mladom životu. I proživljava je iznova i iznova. Ne razume je, ali će u jednom trenutku shvatiti – ujak silno pati. Vrlo bitna scena je kada joj je ujak pre novog fiksa objasnio da ga ni slučajno ne budi i ne zove pomoć ako zaspi. On od Alfe, koja je dete, traži da ga pusti, jer na sestru ne može računati. To je momenat kada Alfa odrasta i nadrasta majku. Ona voli ujaka, svesna je da ga ne može spasiti, ali ga može pustiti. Alfin lik je zbog cele te porodične tragedije posebno strašan. Ono što drugi uče godinama, pa i decenijama, ona sažima, obrađuje, osvešćava i usvaja gotovo preko noći u poređenju sa bezbrižnim vršnjacima. (Obratiti pažnju koliko ona duboko vidi bol i čoveka samo posmatrajući patnju na svom profesoru koji preživljava opet neki svoj pakao.)

Scena u kojoj usred noći Alfa i ujak grle jedno drugo i grcaju u plaču mi je prestrašna. Taj zagrljaj, to grčevito stezanje jedno drugog, taj strah od nestajanja mi je zaista stegao pluća.

Treća neverovatna scena mi je uz Kejvov Mercy Seat skoro pa naterala suze na oči. Jbte, koji emotivni naboj. Ujak i Alfa na smenu trče po fudbalskom igralištu presrećni, nasmejani, puni života i ljudske razigranosti, a onda ih vidimo u mračnom klubu zaraženih gde su svi usled virusa već napola postali mermerne statue. Dok uz Mercy Seat gledamo kako ujaku otkazuju udovi i kako se grče, preplavljuje nas osećaj nemoći, straha i užasa.

I četvrta, gde uz Betovenovu Sedmu simfoniju (op. 92, allegretto), Alfa postaje majka svojoj majci. I uči je da konačno pusti ujaka. Bukvalno pluća vam se skupljaju i skupljaju, da bi onda odjednom htela da eksplodiraju dok vas emocije razapinju, kidaju, lome. Eto, ne mogu više ni da kucam o toj sceni. Ubi ovaj Betoven.

|
| Shaner |
Posted - 12/09/2026 : 07:01:33 Nema na čemu. Drago mi je da ti se svidio. Meni je i kraj bio dobar, šok terapija.
Ja sam u zadnja dva dana pogledao ovo:

Bilo mi je fora vidjeti Maggie i Michelle i filmovi imaju tu neku šašavost koja zabavlja, ali ne bih se usudio preporučiti. 
|
| naker |
Posted - 11/09/2026 : 23:59:44 
Good Time (2017)
Nikas familija nije uobičajena porodica. Dva brata se često svađaju i ne pričaju sa svojom babom. Jedan brat je sitni kriminalac, dok je drugi osoba sa intelektualnim invaliditetom. Nakon neuspele pljačke, brata sa teškoćama u razvoju uhvati policija, a njegov brat pokušava na sve moguće načine da brzo stigne do love kako bi isplatio kauciju...
Veoma napet i stilski skoro pa savršeno odrađen moderan neo triler/krimić. Film zuji 200km/h bez prestanka, odlično pogođena atmosfera te prljave noćne urbane betonske džungle modernog New Yorka gde bivstvuju ljudi sa margine, imigranti, siromašni, bolesni, kriminalci. Film nema praznog hoda i veoma je dinamičan i zanimljiv za gledanje jer drži pažnju. Šta reći za Roberta Pattinsona? Čovek koji je tokom rane faze svoje karijere bio predmet sprdnje zbog Twilight filmova, izrastao u jednog od boljih glumaca današnjice. Fenomenalna gluma i čovek nosi film na svojim plećima. Lično, voleo bih da su kraj i epilog bili malo drugačiji. Za film koji je toliko napet i uzbudljiv završi se iznenada i pomalo antiklimatično, skoro na banalan način.
Jako dobro režiran moderan neo krimić/triler sa sjajnom ulogom Pattinsona. @Shaner, hvala na preporuci! Lep provod je gledanje Good Time-a. 8/10  |
| zexfrost |
Posted - 08/09/2026 : 15:28:42 ^ Manga mi je jedna od dražih, lepo bi bilo kada bi je neko ovde objavio. Mada je pitanje koliko bi bila komercijalna, a nije baš ni kratka pa da se rizikuje. Igrane serije nisam gledao, ali ovo bar nije manga materijal koji je teško adaptirati. Ako je ostao duh originala to je onda to. |
| Sneaksie Thiefsie |
Posted - 07/09/2026 : 21:08:43 GTO 2026
mislio sam da ce mi biti malo bzvz posle toliko godina ali nije
sad vidim da sam stavio u filmove  |
| Beren |
Posted - 07/09/2026 : 11:28:45 Nuremberg (2025)
Kao neko ko voli teme II svjetskog rata, očekivao sam mnogo više od ovog filma. Nirnberško suđenje je obrađeno prilično površno, dok je glavni fokus stavljen na psihologa i njegov odnos sa Göringom. Od svih optuženih, praktično je samo Göring dobio ozbiljniji prostor, dok su ostali uglavnom ostali tek usputno pomenuti.
Crowe je odličan kao Göring, ali mislim da je film propustio priliku da ozbiljnije prikaže sam proces i njegov istorijski značaj. U stvari, ovo je film za nove generacije, brz i prilično površan prikaz "zatvaranja" II svjetskog rata.
A tajming filma je posebno zanimljiv. Gledati priču o Nirnbergu danas, dok u Gazi gledamo stradanje civila otvara pitanje koliko zaista važe principi koji su tada postavljeni. Premalo se naučilo iz iskustva II svjetskog rata, ili još preciznije, lako se ta lekcija zaboravila.
5/10 |
| Tonto |
Posted - 05/09/2026 : 09:57:12 Ma kakva mržnja? Svi ti kreatori se druže samo sa ženama i žene su im najbolji prijatelji. Ako koga mrze, mrze muškarce i imaju ih potrebu kažnjavati... uglavnom u psećem položaju. |
| ridiculus |
Posted - 05/09/2026 : 09:46:30 Ima i takvih slučajeva, ali nema nakaradnije metode od silikonskih dodataka, a oni su, uglavnom, dati sa muškom pomoću i podrškom.
"Mržnja" i "nezainteresovanost" su dva različita pojma. Kod nekih može biti i ono prvo, ali termini seksualne želje se vode ovim drugim. Inače bi se svi mi* ovde na forumu međusobno mrzeli, čak i kad se bratimimo. 
*osim onih Tontovih 20 procenata |
| izivko |
Posted - 04/09/2026 : 22:36:25 quote: Originally posted by ridiculus
quote: Originally posted by Tonto
Za drugo se ne slažem, onih 20 posto gej forumaša ruše konsenzus.
Tonto, moram dodati glavni deo ovde: seksualna privlačnost nema uvek veze sa estetikom. Inače ne bismo imali toliko zastupljene muškarce sa naklonošću prema istom polu među modnim kreatorima, krojačima, frizerima, i ostalim ulepšivačima ljudskog izgleda, posebno ženskog.
Zbog tih "kreatora" koji u stvari mrze žene i imamo ovakvu odbojnu, nakaradnu modu. Jadne su žene dok ih oni uljepšavaju.  |
| anto |
Posted - 04/09/2026 : 21:17:47 quote: Originally posted by Shaner
Koliko sam ja uspio ispratiti, jedino oko čega na forumu postoji neupitni opći konsenzus je Monica Bellucci.
tačno tako! |
| ridiculus |
Posted - 04/09/2026 : 20:16:09 quote: Originally posted by Tonto
Za drugo se ne slažem, onih 20 posto gej forumaša ruše konsenzus.
Tonto, moram dodati glavni deo ovde: seksualna privlačnost nema uvek veze sa estetikom. Inače ne bismo imali toliko zastupljene muškarce sa naklonošću prema istom polu među modnim kreatorima, krojačima, frizerima, i ostalim ulepšivačima ljudskog izgleda, posebno ženskog. |
| ken2 |
Posted - 04/09/2026 : 15:17:26 meni je lakše prihvatiti da postoje muškarci kojima se ne sviđa monica bellucci, nego oni (i muški i žene) kojima se ne sviđa toy story pa kako, pa zašto ... 
|
| Tonto |
Posted - 04/09/2026 : 09:35:56 quote: Originally posted by Shaner
@sawitch Imaš na Netflixu Shaun the Sheep seriju pa probaj s klincima pogledati koju epizodu. Ni ja nisam ljubitelj Toy Storyja, ali ovo je nešto skroz drugo.
@pcoro Koliko sam ja uspio ispratiti, jedino oko čega na forumu postoji neupitni opći konsenzus je Monica Bellucci.
Prvo se slažem. Janko je genijalan, toy story me nikad nije kupio. Za drugo se ne slažem, onih 20 posto gej forumaša ruše konsenzus. |
| Shaner |
Posted - 04/09/2026 : 09:00:04 @sawitch Imaš na Netflixu Shaun the Sheep seriju pa probaj s klincima pogledati koju epizodu. Ni ja nisam ljubitelj Toy Storyja, ali ovo je nešto skroz drugo.
@pcoro Koliko sam ja uspio ispratiti, jedino oko čega na forumu postoji neupitni opći konsenzus je Monica Bellucci.
|
| sawitch |
Posted - 04/09/2026 : 08:35:46 quote: Originally posted by Shaner Vidim, ti s filmovima kao i sa stripovima, kasno paljenje. 
Super je Shaun the Sheep, jedva čekam vodit malog na novi film.
Ni Malci, ni Kojot mi ne djeluju privlačno. Možda jednom.
Jos se ja pitam stalno jbt, ko to gleda kada pice trejler pre filmova ili crtaca u bioskopu. Stvarno mi bas deluje krs. Ali dobro, ja sam neko kome ni Toy Story nije legao nikako.
Sto se Malaca tice, njih bih mogao da gledam stalno :) |
| pcoro |
Posted - 04/09/2026 : 07:52:02 Šta ima ljudi koji ne vole Janka Strižića 😮😮😮
Svi smo različiti ali mislio sam da bar oko nekih stvari postoji neupitni opći konsenzus🥲 |
| Shaner |
Posted - 03/09/2026 : 23:12:20 quote: Originally posted by sawitch
quote: Originally posted by ivan_micic
quote: Originally posted by sawitch
Ko je Janko?
Shaun the Sheep
Meni to teski krs :)
Vidim, ti s filmovima kao i sa stripovima, kasno paljenje. 
Super je Shaun the Sheep, jedva čekam vodit malog na novi film.
Ni Malci, ni Kojot mi ne djeluju privlačno. Možda jednom.
U kinu sam zadnje gledao I Want Your Sex i baš se dobro zabavio.
|
|
|