| T O P I C R E V I E W |
| Ultras |
Posted - 17/03/2010 : 01:09:35 
Tex - tekst o junaku
Tex - recenzije
Tex - facebook
Tex - Sergio Bonelli Editore
|
| 25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| Spock |
Posted - 06/12/2025 : 20:26:06 Naš Tex usred pobune Cheyennea:
https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-tx-lib-61-pobuna-cheyennea/3646/
 |
| Spock |
Posted - 01/12/2025 : 23:42:19 Kit je opet upao u zamku:
https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-tx-sak-16c-zamka-za-kita/3643/
 |
| anto |
Posted - 28/11/2025 : 12:22:27 quote: Originally posted by Shaner
Vjetrovita brda završavaju u broju 362, a Slobodna je krenula od 370.
Do qurca Fala Šaner |
| Spock |
Posted - 27/11/2025 : 23:13:15 Našega Texa Ruju baš i nije zadovoljio:
https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-tx-ta-10-bicevanje/3641/
 |
| Shaner |
Posted - 27/11/2025 : 23:03:48 Vjetrovita brda završavaju u broju 362, a Slobodna je krenula od 370.
|
| anto |
Posted - 27/11/2025 : 22:09:05 Jel taj period SD preskocila? |
| anto |
Posted - 27/11/2025 : 22:08:17 Zašto Vetrovita brda nikad nisu izašla u kiosk varijanti? |
| Combatrock |
Posted - 27/11/2025 : 21:43:52 Brda sam kupio u jednom od najtezih perioda u mom zivotu. Procitao u nekom magnovenju i ostavio. Posle sam citao jos 10 puta, svaki put je uspomena na to usrano vreme bila tu, doduse sve bledja i bledja.
I sad ste me podsetili... opet. I uzecu da procitam jedanaesti put. Nijedan strip nisam toliko puta uzeo u ruke. |
| going going |
Posted - 27/11/2025 : 21:06:58 quote: Originally posted by pcoro
Valja! Ali realno, ima dosta scenarističkih rupa i lijenih rješenja (ovo šta sam naveo, a ima i još toga) i doživljaj ovisi o tome koliko ćeš se živcirat oko toga ali ako ne tražiš da sve bude po špagu uživat ćeš u uzbudljivoj priči. Ovo je priča za ljubitelje Teksa.
Sad kad bi razmišljao zašto je to, zašto bi Vjetrovita brda bila bolja od neke random Nizzi priče, rekao bi da su mi se svidila jer se brzo mijenja situacija na terenu: Teks prvo štiti malu ekspediciju, pa pokušava rasvijetliti napad, pa s indijancima ratuje protiv vojske, pa se opet skompa s vojskom, pa traži indijanske otpadnike i onda obračun na kraju i epilog, a sve uz puno puškaranja i atrakcija. Recimo, u Uroti na 360 stranica imaš 350 stranica dijaloga + skok sa zidina Alkatraza i lov na kita. Ovdje se puškara non stop, minira jezero, bori protiv vojske, visi sa litice, upada u brzake, šamara senatora i predsjedikovog nećaka(ej, predsjednikovog nećaka!!), traži glas Manitua u planinama. Ono, ima toga..
Jasno! |
| pcoro |
Posted - 26/11/2025 : 08:35:35 Valja! Ali realno, ima dosta scenarističkih rupa i lijenih rješenja (ovo šta sam naveo, a ima i još toga) i doživljaj ovisi o tome koliko ćeš se živcirat oko toga ali ako ne tražiš da sve bude po špagu uživat ćeš u uzbudljivoj priči. Ovo je priča za ljubitelje Teksa.
Sad kad bi razmišljao zašto je to, zašto bi Vjetrovita brda bila bolja od neke random Nizzi priče, rekao bi da su mi se svidila jer se brzo mijenja situacija na terenu: Teks prvo štiti malu ekspediciju, pa pokušava rasvijetliti napad, pa s indijancima ratuje protiv vojske, pa se opet skompa s vojskom, pa traži indijanske otpadnike i onda obračun na kraju i epilog, a sve uz puno puškaranja i atrakcija. Recimo, u Uroti na 360 stranica imaš 350 stranica dijaloga + skok sa zidina Alkatraza i lov na kita. Ovdje se puškara non stop, minira jezero, bori protiv vojske, visi sa litice, upada u brzake, šamara senatora i predsjedikovog nećaka(ej, predsjednikovog nećaka!!), traži glas Manitua u planinama. Ono, ima toga..
|
| going going |
Posted - 25/11/2025 : 15:34:28 Ah, pa pcoro, odluci se je l valja ili ne valja? Ja sam zbunjen ovim upisom. |
| kasper |
Posted - 25/11/2025 : 10:19:22 meni mozda i najbolja nicijeva prica, ili je u top tri. mnogo me nervira onaj stereotipni general, ostalo sve super
|
| tex2 |
Posted - 25/11/2025 : 09:51:40 Čak 141 Texova priča ima bar 80 % prosječnu ocjenu na siteu! |
| tex2 |
Posted - 25/11/2025 : 09:46:23 Vidim nabavio si priču!
S recenzentom imamo 10 ocjena, najniža 80 %. Sad ne kužim kako ukupna ocjena za crtež je 9, ako je 7 od 9 komentara na recenziju 10 za Ticcija i dvije 9, kaj ne bi trebala biti onda 10 ocejna? |
| pcoro |
Posted - 25/11/2025 : 09:02:08 
Vjetrovita brda Nizzi/Ticci
Priča broj 11 na rang listi najboljih Teksova po prosječnoj ocjeni čitatelja na stripovi.com! (Ali samo 8 komentara)
Je li klasik ili nije? Pučanstvo nezna, čeka se deveti komentar, neizvjesnost je na vrhuncu!! I naravno, uvijek ista dilema - da li je Nizzi heroj ili zločinac?? Pa da ne duljimo, evo mojih zaključaka:
Nizzi je ljigav lik, čovjek koji je desetljećima štancao Teksa na autopilotu, služeći se najjeftinijim trikovima koje je sto pota ponavljao, a ime je stvorio na račun par dobrih priča koje su se ušuljale u legendu. Njegovo pisanje je argument u korist AI-a - ako ljudi pišu ovako očigledno banalno, gdje je grijeh u tome da čitamo kompjuterski generirane priče?
Ovdje, u Vjetrovitim brdima imamo sve njegove boljke - Teks svemoćan, svi drugi debili. Radnja se kreće kako paše Teksu , niz nemogućih slučajnosti:
- odmah na početku, kad Teks kao treba čuvati ekspediciju, on ih uzme oružje i ode ća, a indijanci ih napadnu, jednog ubiju, jednog otmu. I nema tu sad: sorry, ljudi, krivo sam procijenio nego skoro pa našamara preživjele 
- pa onda ono jezero koje je točno na mjestu da ga Teks može minirati i pustiti vodu na vojsku
- pa kad skuži podluigru izviđača Zanobyja uleti u tvrđavu i krene ga mlatiti u krčmi u kojoj prigodno nema ni jednog jedinog vojnika
- pa pri kraju priče traži Pjegavog psa i odmah slučajno naleti na njega..
- prvi dio priče prekopiran iz Samoubilačkog eskadrona
E sad, kad sam rekao što me smeta, moram reći da ove mane ne škode previše priči koja je ful uzbudljiva i brzo se čita. Jednostavno, ide to, prilikom čitanja zapravo ni ne gledam puno te falinge nego vrtim stranice jer me zanima šta će biti dalje Velike pohvale idu što, kad priča dođe do očekivanog kraja, taj kraj ima i neku gorku notu. Glavni negativac je izgubio, ali takvih ima još masu i povijest je na njihovoj strani. Njihovo vrijeme će tek doći. Tako mi čitatelji uživamo u pobjedi pravde i dobrih Sijuksa, ali s blagim grčem u želucu jer znamo šta će biti dalje. Kul moment. Kul mi je i situacija di poglavica Sijuksa ide u planinu zazivati duhove, pa se tamo dogodi završni obračun gdje Teks skoro (skoro..) pa ispadne izaslanik Velikog duha - ovo je simpatičan Zagorovski element.
Ticci - kakav kralj!! Ovo je crtež s njegovog vrhunca. Ponavljam se, ali ovo je ESENCIJA Teksovštine. ESENCIJA!! Ne možeš bit više Teks od ovoga! Kakva lakoća, kakva dominacija.. Epizoda izgleda odličnoi zato što se odvija u šumovitim brdima što izgleda malo egzotično u odnosu na uobičajene stijene i preriju. Kao malu manu crtežu bi iznio to što par atraktivnijih lokacija (jezero, litice iznad rijeke u obračunu sa Pjegavim repom) izgledaju generički. Ali na tih par fuševa, razumljivih za priču od 360 stranica, ima masu sjajnih, elegantnih kadrova. Meni se najviše svidjela ona vojska u blatu, to je sjajno nacrtano.
Konačna ocjena: uzbudljiva priča s odličnim crtežom i dobrom pričom, ali i pomalo zbrzan scenarij s hrpom slučajnosti. |
| sawitch |
Posted - 25/11/2025 : 08:51:24 Sa poslednjom najavljenom Libellus knjigom Italijani pristignuti sa novijim stripovima. Sada popunjavanje rupa:

Pretpostavljam da ce resiti ove prvo od 712-737 pa onda unazad. |
| Spock |
Posted - 22/11/2025 : 08:10:39 Ivan i Tex u potrazi za pravdom:
https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-tx-ta-7-pravda-u-corpus-christiju/3638/
 |
| going going |
Posted - 22/11/2025 : 03:32:16 quote: Originally posted by tex2
Probaj posuditi Vjetrovita brda u knjižnici. Puno knjižnica ima dosta Libellusovih izdanja. Inače, da, ne samo ZS, već je i odlično SD razdoblje teško nabaviti, kao i Libellus. Šteta, ako bi ikoji junak mogao imati odabrane priče to je Tex, ali nitko da se odluči na taj potez.
quote: Originally posted by pcoro
quote: Originally posted by Spock
Hvala! Nikad nisam uočio da to ima..
Evo link pa uživaj:
htt://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-custom-stat&Hero=TX&Sort=2&SortOrder=DESC&Num=0&submit=Tra%9Eips
Kul! Ova lista izgleda dosta relevantno! Za idealnu listu bilo trebalo bi složiti: prosječna ocjena puta težina prosječne ocjene (a težina bi bio broj komentara. Jer nije isto ako su dva čovjeka rekla da je epizoda tipa 92% ili je to reklo 50 ljudi) Ali Teks je problematičan zato što čak i da se uvede takav kriterij, opet je malo ljdi pročitalo sve najvažnije epizode. Zagor je npr stalno u reprintu i lako je pročitati one glavne epizode i dati komentare, a Teks ima hrpu epizoda koje su izašle davno i danas su dostupne samo preko teško nabavljive Zlatne serije, ili Libellusa koji zna biti skup i rasprodan.
Evo, ovdje vidim u top 10 Vjetrovita brda, i čini mi se da bi mogla biti top epizoda: Nicii Tici na vrhuncu, ali opet: kako saznati? Strip je rasprodan, drugog izdanja nema...
Da, potpis na ovo sto kazu pcoro i tex2! |
| anto |
Posted - 21/11/2025 : 21:03:22 quote: Originally posted by tex2
Zašto, o ukusima se ne raspravlja :-).
Meni je Bijeg iz Andervillea vrh vrhova, nekad mi je bio i najbolja priča, ali danas bi glas dao Carsonovoj prošlosti (ali zanimljivo kako mi Carsonova prošlost nije legla na prvo čitanje, kod Texa hoće to tako, neke priče super legnu na prvu, a kasnije dojam splasne (recimo Carnicerov povratak)).
Urota je kao što rekoh uživancija, ali kao što netko reče ima toliko sjajnih Texovih priča, da ju ne bih svrstao u top 15, ali priča je kao što rekoh čista avantura i uživancija ju je za čitati, ali recimo meni je prvo pojavljivanje gusara Drejka puno bolje! Istina, Urota je i jedan od rijetkih Texova kojeg sam čitao samo jednom, kad je izašao u izdanju Libellusa, valjalo bi ponoviti gradivo.
ma normalno,zezamo se malo - Urota za mene ima jednu posebnu težinu,zato je svstavam na visoko mesto.A tačno je da ima baš dosta Teksovih priča koje su opako dobre.I nije lako sastaviti neke top liste za ovog junaka. |
| pcoro |
Posted - 21/11/2025 : 14:50:05 Hvala, Texe! Pogledat ću preko vikenda imam li još jednu opciju, pa ako nema, javim ti! |
| tex2 |
Posted - 21/11/2025 : 12:57:22 Šteta, odlična je priča. Ajd pogledat ću ja idući tjedan u centralnoj knjižnici u Zagrebu, da li ima, ako ima pošaljem Tiskom. |
| pcoro |
Posted - 21/11/2025 : 11:50:34 quote: Originally posted by tex2
Probaj posuditi Vjetrovita brda u knjižnici. Puno knjižnica ima dosta Libellusovih izdanja.
Riječka nema. Ima puno stripova, ali ne i sve Libelluse. Ima Alan Forda, Dilana, Dragonera, Zagor Kolor i ponešto od ostalog, ali zapravo vrlo malo, |
| Spock |
Posted - 21/11/2025 : 09:56:55 quote: Originally posted by anto
quote: Originally posted by tex2
Ima ta opcija:
Recenzije/dodatna statistija/odabereš Tex Willler inorosječna ocjena sortiraj silazno.
1. Carsonov prošlist 94% 2. Čitači tragova 91 % 3. Ratni požar 91 % 110. Urota 83 %
Oklahoma 86-a. Glupost od liste
Nije to nikakva lista, već poredak po ocjenama čitatelja u komentarima, a to bi trebao biti najrelevantniji sud. To što neki ne ostavljaju ocjene na recenzije već samo komentiraju po forumu je njihov problem, a s više komentara bi bio i relevantniji poredak. Uostalom, ovo je samo trenutni poredak, a s porastom komentara mijenja se i prosječna ocjena pojedine priče pa i ukupan poredak. |
| tex2 |
Posted - 21/11/2025 : 08:47:29 Probaj posuditi Vjetrovita brda u knjižnici. Puno knjižnica ima dosta Libellusovih izdanja. Inače, da, ne samo ZS, već je i odlično SD razdoblje teško nabaviti, kao i Libellus. Šteta, ako bi ikoji junak mogao imati odabrane priče to je Tex, ali nitko da se odluči na taj potez.
quote: Originally posted by Spock
Hvala! Nikad nisam uočio da to ima..
Evo link pa uživaj:
htt://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-custom-stat&Hero=TX&Sort=2&SortOrder=DESC&Num=0&submit=Tra%9Eips
Kul! Ova lista izgleda dosta relevantno! Za idealnu listu bilo trebalo bi složiti: prosječna ocjena puta težina prosječne ocjene (a težina bi bio broj komentara. Jer nije isto ako su dva čovjeka rekla da je epizoda tipa 92% ili je to reklo 50 ljudi) Ali Teks je problematičan zato što čak i da se uvede takav kriterij, opet je malo ljdi pročitalo sve najvažnije epizode. Zagor je npr stalno u reprintu i lako je pročitati one glavne epizode i dati komentare, a Teks ima hrpu epizoda koje su izašle davno i danas su dostupne samo preko teško nabavljive Zlatne serije, ili Libellusa koji zna biti skup i rasprodan.
Evo, ovdje vidim u top 10 Vjetrovita brda, i čini mi se da bi mogla biti top epizoda: Nicii Tici na vrhuncu, ali opet: kako saznati? Strip je rasprodan, drugog izdanja nema...
|
| tex2 |
Posted - 21/11/2025 : 08:39:46 Bila bi relevantnija da je 50 istih komentatora dalo komentar, ovako neke recenzije imaju pedesetak komentara, neke dva.
quote: Originally posted by anto
quote: Originally posted by tex2
Ima ta opcija:
Recenzije/dodatna statistija/odabereš Tex Willler inorosječna ocjena sortiraj silazno.
1. Carsonov prošlist 94% 2. Čitači tragova 91 % 3. Ratni požar 91 % 110. Urota 83 %
Oklahoma 86-a. Glupost od liste
|
|
|