forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 NATHAN NEVER

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
mladjo Posted - 04/05/2010 : 00:04:43
Nathan Never
kronike budućnosti

Dobro došli u budućnost dragi prijatelji!
"Budućnost je nesigurna baš kao i prošlost" - kaže jedna pjesma grupe Vaya Con Dios i kada je slušam ne mogu a da se ne sjetim čovjeka koji u sebi najbolje utjelovljuje te riječi. Čovjek je to koji ne zna što mu donosi ocean snova koji ga vraća u prošlost, a onda ga poput oluje baci u vrtlog budućnosti zajedno sa bremenom sadašnjosti. On se ne miri sa bolom, sa tugom, ne miri se sa sobom. Što je stariji to je iskusniji, ali jednom kada se uvuče pod kožu, bol postane opipljiva i kao da čovjek ni ne može više bez nje...Nathan to možda najbolje zna.
Kako ga razumjeti? Krivo pitanje. Kako ga ne razumjeti? Da li i dalje vjerovati da budućnost donosi bolje sutra? Zašto vjerovati da će ljudi odigrati drukčije? Na žalost, Nathanova budućnost je realna. Opasno realna. Jer ako smo nešto naučili to je da se povijest ponavlja i da čovjek nikada ne uči na greškama.
Ni drugih ljudi, a kamoli svojima.

Potaknut sjajnom Ultrasovom idejom sa DD topicom, odlučio sam napraviti jedan topic koji bi obuhvatio sve relevantno za Nathanov svijet. Trebao bi to biti topic koji će služiti raspravama/popisima/lakšem snalaženju, a naročito bi htio pomoći onima koji tek ulaze u Nathanov svijet da se laše snađu i informiraju.

Htio bih naglasiti jednu stvar: najveći dio moga znanja o Nathanu Neveru mogu zahvaliti dvojici ljudi: Vladimiru Tadiću - Djoletu i Danielu Kuzmiću - DeeCaju. Bez njihovih tekstova/recenzija/rasprava ne bi ni bilo ovoga topica.U odnosu na njih ja sam samo jedan mali amater. Posebno mi je pomogao Djoletov osvrt na univerzum Nathana Nevera, bez kojega bih se vjerojatno još uvijek vrtio ukrug:))
Stoga momci još jednom veliko hvala i keep the good work:))

SADRŽAJ:
1) Mali putokaz - kako čitati Nathana Nevera

2) USPOREDNI KRONOLOŠKI POPIS IZDANJA NATHANA NEVERA - popis sadrži sve relevantne podatke o stranim i domaćim izdanjima, uključujući i scenariste i crtače.Popis je sastavio član Ferri i može se također naći u podforumu "Popisi".

3) POPIS RECENZIJA - SLOBODNA DALMACIJA, LUDENS, LIBELLUS - mnoge recenzije još nisu napisane. Navalite!

4) NATHAN NEVER - RASPRAVE I TOPICI - popis nekoliko relevantnih topica o našem junaku. Nadam se da će ih biti još!

5) POPIS AUTORA

6)KRONOLOGIJA UNIVERZUMA/MULTIVERZUMA NATHANA NEVERA, autor:Djole

7) TEKST VLADIMIRA TADIĆA - DJOLETA O NATHANU NEVERU OBJAVLJEN POVODOM MAFESTA 2010.

8) SLIKA NATHANOVOG SVIJETA

9) LEGS WEAWER - POPIS EPIZODA SA NASLOVNICAMA

Novo - sažetci epizoda i pojašnjenja u vezi kontiniuma (u izradi)

10) USPOREDNI POPIS SVIH NATHAN NEVER IZDANJA UKLJUČUJUĆI REDOVNU SERIJU, SPECIJALCE, ALMANAHE...(u izradi)

GLAVNI LINKOVI:

NATHAN NEVER - stripovi.com

NATHAN NEVER - recenzije

NATHAN NEVER - facebook

NATHAN NEVER - Sergio Bonelli Editore

Eto prijatelji, to je zasada to. Ali, biti će konstantnih updejtovanja, a i plan je da svaki tjedan imamo novu temu za raspravu(ideja by Ultras na DD topicu)
Navalite!
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
allessi Posted - 01/06/2026 : 10:29:51
quote:
Originally posted by Jerry Krause

quote:
Originally posted by allessi

Pozdrav svima.. Nemojte me kamenovati, prvi put sam ovdje..
Pitanje: da li mi može netko pomoći na način da mi pošalje neki link ili išta slično (aktualni popis) sa redoslijedom izlaženja svih Nathanovih epizoda i svih popratnih edicija, do danas?
Onako kako su u Libellusovim almanasima lijepo nabrojeni.. Samo da je aktualni popis i da su baš sve edicije uključene..

Pozdrav allesi, imaš na 1. stranici topica započet popis, ali potpuni popis je napravio Mmihoci na str. 586, tu možeš sve naći.

E odlično, hvala na pomoći..
Jerry Krause Posted - 30/05/2026 : 00:13:22
quote:
Originally posted by allessi

Pitanje: da li mi može netko pomoći na način da mi pošalje neki link ili išta slično (aktualni popis) sa redoslijedom izlaženja svih Nathanovih epizoda i svih popratnih edicija, do danas?
Onako kako su u Libellusovim almanasima lijepo nabrojeni.. Samo da je aktualni popis i da su baš sve edicije uključene..

Pozdrav allesi, imaš na 1. stranici topica započet popis, ali potpuni popis je napravio Mmihoci na str. 586, tu možeš sve naći.
allessi Posted - 29/05/2026 : 21:57:29
Kerempir Posted - 25/05/2026 : 15:29:37
Hm, još nisam siguran bih li popratio. Volim Nathana, bez obzira što sam prestao pratiti nakon Rata svjetova (osim popunjavanja rupe i popratnih serijea), nije mi žao, dapače drago mi je da sam čitao Sudnji dan i Univerzume, ali oko Skotosa se dvoumim jer je to Vigna, priznajem mu da zna uvesti u priču ali zna dobro zasrati na kraju. Još me boli njegova Godina nulta.
netkotreci Posted - 25/05/2026 : 08:13:37
quote:
Originally posted by vice

Morat ću udrit neki repete Nevera od početka pa do nekog monumentalnog arca.

I ja, ali već vidim da ću provodit dosta vremena čupajuć kosu koju nemam nad redoslijedom koji je svugdje drukčiji, i loveći to sve jer odavno jer dobar dio tog prodan, dan, Nathan
(naravno, pravilan izgovor je onda kao dici bija 'Natanever')
danielp Posted - 24/05/2026 : 22:08:12
Prva trilogija prati detinjstvo, druga adolestenciju, a treca je tik pred prvu epizodu NN.

Epizode idu na foru, prva polivina sadasnjost NN, odnosno istraga oko Skotosove proslosti, a druga polovina bas Skotosova proslost. Znaci nikakvo povampirenje kao kod Helingena i ostalih. Niti neki reboot price o Skotosu, svojstven NNu
vice Posted - 24/05/2026 : 21:29:11
Morat ću udrit neki repete Nevera od početka pa do nekog monumentalnog arca.
Jerry Krause Posted - 24/05/2026 : 21:03:56
Oho, to nisam znao.
danielp Posted - 24/05/2026 : 20:48:41
Imaju ritam. Po jedan NN na svaka dva meseca i za sad ne odstupaju od tih vremensko najavljenih kiosk izdanja. I da, nisu samo 3 broja. Nego ide ta prva trilogija, pa dva filera, pa druga trilogija, pa 8 nevezanih epizoda, pa poslednja trilogija. Znaci 19 epizoda iliti 3 godine
Jerry Krause Posted - 24/05/2026 : 14:06:34
Uzet će se svakako. Kako god ispadne na kraju, ipak je Skotos onaj prvi negativac u serijalu s jakom karizmom. I jedan od razloga zašto smo se navukli na serijal. Nadam se da će Golconda sva 3 broja brzo ispucati.
danielp Posted - 23/05/2026 : 22:01:33
Lik sa italijanskog foruma serenda o Skotosu. Meni je epizoda bila bas dobra. Pravo osvezenje u poslednje vreme. Preporucujem. Nema veze sa preskocenim epizodama od Libellus 275 pa nadalje. Odnosno nastavlja se na onu oko 150 onpadu Skotosa, a paralelno ide (sto bi u ZS, LMS vremenu rekli) "Skotosovo detinjstvo". A procitao sam sve od NN i smorio se na slicnim stvarima kao i ostali forumasi sa ovog topika. Za sad prva dobra. Tako da... dajte sansu Poreklu zla.
Jerry Krause Posted - 23/05/2026 : 17:54:04
Evo jedan prosječan komentar o ovoj Skotosovoj epizodi na talijanskim forumima:

quote:
Još ga moram dovršiti, ali od prve tri stranice znao sam kakav će to biti strip: onakav koji me izluđuje... da, SRANJE!
Nema druge riječi kojom bih opisao učinak koji ovi "djela" imaju na moje mentalno i fizičko stanje.

Sve što ne bih htio pročitati u stripu je tu pred mojim očima, podrugljivo mi se smiješi, drži četiri i nešto eura koje mi je ukrao pod krinkom skupljanja.

Stripovi sa "svezlim" negativcima koji se izražavaju poput Skeletora i dobrih, mudrih, moralista ostavljaju na mene isti ustajali, prašnjavi dojam kao i oni bendovi četrdesetogodišnjaka u pubovima koji inzistiraju na sviranju pop-rocka iz 90-ih à la Stadio/Ligabue, uvjereni da je vrijeme stalo kad napune 25 godina.

I želimo li razgovarati o tom "amigu" kojeg tužitelj koristi kako bi prenio ideju brzog, ležernog i pomalo arogantnog lika?!...AAARGH!...na mene je imao isti učinak kao nokti na ploči.

U ovakvim trenucima osjećam veliko suosjećanje, povjerenje i nadu u nove generacije, čekajući da konačno pometu svu onu smeću koju smo jeli u mladosti i koju branimo zubima i noktima, uvjereni u njezinu nepostojeću dobrotu. Ako

ovi brojevi objašnjavaju prošlost obitelji Skotos, predstavljajući složeniji lik, nije važno, jer je superherojsko okruženje ono što prikriva složenost, ostavljajući dojam čitanja Mastersove priče.

Dodao bih da je prvi Skotos, onaj u prva dva broja, bio kriminalac, dupeljubac, šarlatan. Dakle, vrlo realističan, kontroverzan lik à la Osho.

Onaj u brojevima o njegovom kraju, pa stoga i u ovom, je Doctor Who ili bilo koji drugi negativac iz američke bajke.
I to je veliki korak unatrag ne samo za Never, već i za stripove općenito i u kozmičkom smislu za čovječanstvo u cjelini.
Jerry Krause Posted - 23/05/2026 : 17:52:13
quote:
Originally posted by jaki

quote:

Već su Talijani prozvali njegovo razdoblje Vignaverse, stvara neki svoj univerzum u serijalu bez ikakve logike i kontinuiteta.

Pa to mu je plus da nema veze s ovim dosad.

Ali to ti je nivo iz lošeg u gore. Eto kakvu Vigna ima reputaciju.
Jerry Krause Posted - 23/05/2026 : 17:51:18
quote:
Originally posted by Kerempir

Jel to ima veze sa Neosom?

Mislim da nema, ovo je trilogija o Skotosovoj prošlosti.
jaki Posted - 23/05/2026 : 16:09:51
quote:

Već su Talijani prozvali njegovo razdoblje Vignaverse, stvara neki svoj univerzum u serijalu bez ikakve logike i kontinuiteta.

Pa to mu je plus da nema veze s ovim dosad.
Kerempir Posted - 23/05/2026 : 15:43:14
Jel to ima veze sa Neosom?
Jerry Krause Posted - 23/05/2026 : 09:15:54
Sad kad smo u modu velikih epizoda onda ćemo morati uzeti i od Golconde upravo izašlo "Skotosovo nasljeđe", to je broj mislim 368. Da vidimo šta je to Vigna brljavio s njim.

Kerempir Posted - 23/05/2026 : 08:46:59
Zaboravih još nešto reći, vrijedi li čitati Multiverzume ( i sudnji dan?). Po meni da jer je nakon Rata svjetova ostao niz nezavršenih priča iz redovne i popratnih serija a ovim se pokušalo sve to povezati i zaključiti.
Kerempir Posted - 22/05/2026 : 18:24:53
Da, mozes si odrediti da je finale bilo rat svjetova. Ovaj ludensov strip mi je zapravo dobro došao da vidim trebam li žaliti što sam prestao pratiti Nathana.

Odgovor je ne.
AlenT Posted - 22/05/2026 : 15:57:17
quote:
...ovu završnu trilogiju sage Omega. I doslovno se u potpunosti mogu složiti s njim...

Onda ovaj Sudnji dan od Ludensa nije bitan za one koji su stali s Nathanom nakon Rata svjetova i nisu išli dalje nakon broja 250/251 te nisu ni krenuli s Omegom?
Kerempir Posted - 22/05/2026 : 14:57:24
Znači definitivno je Serra ubio Nathana kojeg čitamo od prvo broja... seronja. Što se tiče dusteta Nathana i Nicole, da prigovor stoji, toni vrlo vjerojatno ne potječu iz istog univerzuma, premda bi im to možds bilo i nevažno jer su dovoljno slični. No koliko sam shvatio iz tekstova, u tom drugom univerzumu doista nije bilo pada uranije, premda su bili uvjereni u to (tko zna što je Vigna nasrao), pa je možda i drugačije tumačenje što je prekinulo vremensku sagu. Bez obzira, ovo definitivno shvaćam kao finale I srce mi je na mjestu ;). Uostalom slični bi se prigovori mogli odnositi i na prve gigante (probijanje začaranog vremenskog kruga).

Volio bih znati sto se desilo sa neosom, alfom, i jos neke stvari, ali pomiren sam s tim da ću ostati bez odgovora.
jaki Posted - 22/05/2026 : 14:40:04
A tribat ću negdi posudit taj Multiverzum za pročitati.
Jerry Krause Posted - 22/05/2026 : 13:03:16
Da bacim i ja osvrt nakon pročitanih Multiverzuma.

Slažem se, dostojna posveta našem omiljenom junaku i završetak za sve one koji nisu mogli prihvatiti sve nebuloze koje su napravili prvo Serra, pa izgleda i Vigna.

Zgodno je to sve Barone sastavio i spojio sve ne nejasnoće koje su tištili fanove. Jedina logika je i mogla biti u tim multiverzumima, jer se drugačije nije ni moglo objasniti svu tu lakrdiju koju su napravili osnivači serijala.

Volim paralelne univerzume, čak sam i napravio NN strip s tom tematikom kojeg ponosno držim na polici. Ali malo mi je too much sva ta radnja u tom nadrealnom svijetu izvan stvarnosti. Jasna mi je posveta svim Bonelli junacima, a i uspješno zatvaranje nekih linearnih linija, pogotovo oko Nicole Bayeux, ali nisam fan tih fantasy elemenata bez obzira što su bili jedino moguće rješenje.

Također ovo objašnjenje s holonomskim univerzumom mi nije toliko uvjerljivo iako se može prihvatiti.
Sad slijedi SPOILER: susret Nathan i Nicole mi je neuvjerljiv. Zar to nije onaj Nathan iu drugog univerzuma kod kojeg Uranija nije pala,a samim time se i nije mogao otvoriti prolaz u drugu dimenziju u koju je upala Bayeux. Ok, ona ga prepoznaje kao svog Nathana, ali on sigurno nju ne kao Nicole koja je upala kroz portal nakon pada Uranije. Dosta nelogično, ali eto prihvatit ćemo da je Kvantni čovjek kemijao da je prikrio neke paradokse, tj. krpao je rupe s dva univerzuma.

Sve u svemu, kapitalno izdanje. I hvala Djoletu što je sve lijepo objasnio. Bez njegovih tekstova to ne bi bilo to. Izdanje za svakog pravog ljubitelja NN serijala.

P.S. ako ćemo tražiti dlaku u jajetu... Nejtan... zašto pobogu Nejtan.
Kerempir Posted - 21/05/2026 : 17:18:53
Odrađen i drugi zaostatak

Specijal 24 U PAUKOVOJ MREŽI

Slabiji od prethodnog broja ali solidno. Priča se naslanja na davnu epizodu, mislim u nekom broju Agencije Alfa, kada je Janine oteta sa ciljem da bude prodana u seksualno ropstvo, a podivljali Nathan je jedva spasi ( Taken?).

Ovdje se radi o osveti nekog kriminalca za ta zbivanja pa otima May i i navlači ostale agente u smrtonosnu igru. Glavni negativac je vrlo teatralan ( rekli bi i karikaturalno) pa je takva i njegova igra gdje žrtvujući svoje vojnike tjera i navlači Nathana, Branka, Sigmunda i profesoricu koja pomaže u istrazi sve dublje u smrtonosnu klopku.

U kratkom pojavljivanju Solomona Darvera vidi se da taj poprilično muti (bačena udica) i sad kojim putem če sve to krenuti...

Kako rekoh, čitljivo ali neimpresivno.
Kerempir Posted - 21/05/2026 : 10:19:19
NN specijal 23: GRABEŽLJIVAC

Teško je vjerovati da ovi specijalci mjesecima stoje na stolu nepročitani ( stavljam ih na police tek kada ih pročitam). Prije bih uvijek po izlasku novog Nathana u roku od par dana ga slistio, žena bi me zajebavala da bi mi opet došla ljubavnica, ali s vremenom se žar ugasio dijelom zbog lošnjikavih priča a dijelom i zbog užasnog tempa koji se razvlači između izlazaka novih epizoda čime potpuno gubimo kontinuitet praćenja. Ali izlaskom UNiverzuma kao da je netko proroštao oo meni i potaknuo novi plamen.

Nakon grandiozne priče koja se preteže kroz vise univerzuma i stoljeća, odjednom sam prizemljen na triler gdje bogataš koristi 1.zonu kao privatno lovište. Već viđena šablona (recimo meni na pamet pada Van Dammeova Teška meta, prvi film koji sam gledao na tu temu), ovaj put donekle upakiran u sf (kontrola ponašanja psa goniča). Vrlo brzo nam se otkrije tko je glavni negativac, sviđa mi se njegova otvorena bahatost, arena je već postavljena i dalje se odvija pokušaj hvatanja lovca koji, predvidivo, postaje lovina. Na kraju meni vrlo solidan specijalac, gdje bih možda htio da su malo originalnije bande koje obitavaju u 1.zoni, ali izdvajam što motiv grabežljivca ostaje nedokučiv Bathanu ( Građanin Kane?) i otvaranje pukotine u agenciji zbog zaštite identiteta ubojice.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000