| T O P I C R E V I E W |
| mladjo |
Posted - 04/05/2010 : 00:04:43 Nathan Never kronike budućnosti

Dobro došli u budućnost dragi prijatelji! "Budućnost je nesigurna baš kao i prošlost" - kaže jedna pjesma grupe Vaya Con Dios i kada je slušam ne mogu a da se ne sjetim čovjeka koji u sebi najbolje utjelovljuje te riječi. Čovjek je to koji ne zna što mu donosi ocean snova koji ga vraća u prošlost, a onda ga poput oluje baci u vrtlog budućnosti zajedno sa bremenom sadašnjosti. On se ne miri sa bolom, sa tugom, ne miri se sa sobom. Što je stariji to je iskusniji, ali jednom kada se uvuče pod kožu, bol postane opipljiva i kao da čovjek ni ne može više bez nje...Nathan to možda najbolje zna. Kako ga razumjeti? Krivo pitanje. Kako ga ne razumjeti? Da li i dalje vjerovati da budućnost donosi bolje sutra? Zašto vjerovati da će ljudi odigrati drukčije? Na žalost, Nathanova budućnost je realna. Opasno realna. Jer ako smo nešto naučili to je da se povijest ponavlja i da čovjek nikada ne uči na greškama. Ni drugih ljudi, a kamoli svojima.
Potaknut sjajnom Ultrasovom idejom sa DD topicom, odlučio sam napraviti jedan topic koji bi obuhvatio sve relevantno za Nathanov svijet. Trebao bi to biti topic koji će služiti raspravama/popisima/lakšem snalaženju, a naročito bi htio pomoći onima koji tek ulaze u Nathanov svijet da se laše snađu i informiraju.
Htio bih naglasiti jednu stvar: najveći dio moga znanja o Nathanu Neveru mogu zahvaliti dvojici ljudi: Vladimiru Tadiću - Djoletu i Danielu Kuzmiću - DeeCaju. Bez njihovih tekstova/recenzija/rasprava ne bi ni bilo ovoga topica.U odnosu na njih ja sam samo jedan mali amater. Posebno mi je pomogao Djoletov osvrt na univerzum Nathana Nevera, bez kojega bih se vjerojatno još uvijek vrtio ukrug:)) Stoga momci još jednom veliko hvala i keep the good work:))
SADRŽAJ: 1) Mali putokaz - kako čitati Nathana Nevera
2) USPOREDNI KRONOLOŠKI POPIS IZDANJA NATHANA NEVERA - popis sadrži sve relevantne podatke o stranim i domaćim izdanjima, uključujući i scenariste i crtače.Popis je sastavio član Ferri i može se također naći u podforumu "Popisi".
3) POPIS RECENZIJA - SLOBODNA DALMACIJA, LUDENS, LIBELLUS - mnoge recenzije još nisu napisane. Navalite!
4) NATHAN NEVER - RASPRAVE I TOPICI - popis nekoliko relevantnih topica o našem junaku. Nadam se da će ih biti još!
5) POPIS AUTORA
6)KRONOLOGIJA UNIVERZUMA/MULTIVERZUMA NATHANA NEVERA, autor:Djole
7) TEKST VLADIMIRA TADIĆA - DJOLETA O NATHANU NEVERU OBJAVLJEN POVODOM MAFESTA 2010.
8) SLIKA NATHANOVOG SVIJETA
9) LEGS WEAWER - POPIS EPIZODA SA NASLOVNICAMA
Novo - sažetci epizoda i pojašnjenja u vezi kontiniuma (u izradi)
10) USPOREDNI POPIS SVIH NATHAN NEVER IZDANJA UKLJUČUJUĆI REDOVNU SERIJU, SPECIJALCE, ALMANAHE...(u izradi)
GLAVNI LINKOVI:
NATHAN NEVER - stripovi.com
NATHAN NEVER - recenzije
NATHAN NEVER - facebook
NATHAN NEVER - Sergio Bonelli Editore
Eto prijatelji, to je zasada to. Ali, biti će konstantnih updejtovanja, a i plan je da svaki tjedan imamo novu temu za raspravu(ideja by Ultras na DD topicu) Navalite! |
| 25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| Jerry Krause |
Posted - 15/04/2026 : 07:47:14 Odlična Senkina recenzija. Bravo! |
| Spock |
Posted - 14/04/2026 : 17:32:13 Senka o astrofizici Zvjezdanih Staza i Harryju Muddu 😉:
https://www.stripovi.com/recenzije/asteroid-argo-asar-lib-4-novi-pocetak/3717/
 |
| risbozg |
Posted - 10/04/2026 : 00:07:48 Super..hvala |
| Kerempir |
Posted - 09/04/2026 : 11:41:04 Mislim par brojeva nakon 300. |
| risbozg |
Posted - 09/04/2026 : 09:50:23 quote: Originally posted by Jerry Krause
Ja sam nedavno prelomio, nikakva kolekcionarska izdanja ni VČ ni drugih izdavača. Ne uzimam više ni popratna izdanja, samo redovna serija libellusove knjige. Izdržati do kraja sage Omega, pa poslije vidjet kako dalje.
sa kojim brojem završava ? |
| Kerempir |
Posted - 08/04/2026 : 19:24:06 Hvala ljudi!
|
| mmihoci |
Posted - 08/04/2026 : 11:12:09 quote: Originally posted by Kerempir
Hvala na dozi optimizma i lijepim vijestima. već par godina čekam da to izađe pa da slistim cijeli serijal odjednom i napišem svoje opservacije.
P.s. ima li negdje na međumrežju kakvi skenovi prva dva giganta?
Poslao ti privatnu poruku. Valjda je to to kaj tražiš. |
| Kerempir |
Posted - 08/04/2026 : 09:54:53 Hvala na dozi optimizma i lijepim vijestima. već par godina čekam da to izađe pa da slistim cijeli serijal odjednom i napišem svoje opservacije.
P.s. ima li negdje na međumrežju kakvi skenovi prva dva giganta? |
| DiSkAcH |
Posted - 08/04/2026 : 09:33:29 Najavili su čepljenje rupe prije nego se nadamo, ja se samo nadam da to znači do kraja ove godine sva 3 komada. |
| Jerry Krause |
Posted - 08/04/2026 : 09:24:42 THE Rupa će biti začepljena, to je sigurno. Koje godine to ne znam. |
| Kerempir |
Posted - 08/04/2026 : 07:57:16 Oj dobri ljudi, ima kakvih novosti o THE Rupi? |
| DiSkAcH |
Posted - 07/04/2026 : 10:04:27 quote: Originally posted by Jerry Krause
Ja sam nedavno prelomio, nikakva kolekcionarska izdanja ni VČ ni drugih izdavača. Ne uzimam više ni popratna izdanja, samo redovna serija libellusove knjige. Izdržati do kraja sage Omega, pa poslije vidjet kako dalje.
Sretno ti s time! Evo pročitao sam ove dvije zadnje redovne knjige i ono...not good not terrible, ali mi je npr specijal 23 dosta bolji od njih, ostao mi je još i sp 24 za pročitati.
Pa npr priča sa kečerima i ova odmah nakon nje su mi jako slične, tj na potpuno isti kalup su i minimalno izmijenjene. Kao da se autori traže trenutno. Nakon toga ide jedna epizoda koja je cijela, nema nastavaka i neki pokušaj neo noira, ali opet bzvz i nakon toga već mi se sada čini nepotrebno razvučena priča čiji treći i zadnji dio tek treba izaći u 93-oj knjizi. Meni je ovo OK jer volim ovako 1-2 godišnje pročitati nove NN epizode, ali kvaliteta pada i ne razumijem silovanje serijala koji je očito rekao već sve što je imao. Kako kažu, para vrti di burgija neće ili kako već. Fora mi je kako mi sa LL izdanjima dobijamo neke ekskluzivne DeAngelisove naslovnice ali mi se čini da zbog toga pati tempo i da to bespotrebno poskupljuje same stripove. Jednostavnije, drago mi je da su te naslovnice tu, ali nebi ni primijetio da ih nema više, nego da dobijemo redovne ITA naslovnice od Giarda (a i ostalih) za novija izdanja. |
| mmihoci |
Posted - 06/04/2026 : 12:37:22 Što se tiče Nathana sve uzimam do čega mogu.
"Specijalni agent Alfe" imam uz naravno Liblellus i Libellus Kultna edicija, imam i Ludens i Golcondu.
Nadam se, da će, ako je ikako moguće, netko (a najbolje Libellus) pokriti sve Legs edicije te onaj mini serijal o Key.
I za kraj, da u Kultnoj ediciji izađu sve epizode čije je naslovnice radio Claudio Castellini. Ili u nekom drugom obliku.
Format kak izlazi Zagor kolor, Legendarne kolor i c/b ili Tex kolor ili pak Mister No kolor bi mi bio savršen. No, to je sad već u zoni fantazije da se dogodi. |
| Jerry Krause |
Posted - 06/04/2026 : 11:22:24 Ja sam nedavno prelomio, nikakva kolekcionarska izdanja ni VČ ni drugih izdavača. Ne uzimam više ni popratna izdanja, samo redovna serija libellusove knjige. Izdržati do kraja sage Omega, pa poslije vidjet kako dalje. |
| mmihoci |
Posted - 06/04/2026 : 10:32:57 quote: Originally posted by DiSkAcH
Imam sve NN koji su izašli kod nas (OK, fali mi ova zadnja knjižurina od VČ). A na prvu epizodu sam se osvrnuo baš zato što mi je to duplo tj troduplo (nije bolest sve što boli), ali da mi vrijedi zbog velikog formata. :)
Ak si Nathanov poklonik, ovu knjigu od VČ-a bi si trebao pribaviti.
Sadržajno je jako dobro, pogotovo drugi dio gdje su te novije epizode. Te za ovo izdanje posebna naslovnica (tvog ljubimca CC-a).
Tehnički je knjiga solidna (nije kao Libellus kvaliteta) ali je dosta to dobro napravljeno.
|
| DiSkAcH |
Posted - 06/04/2026 : 07:51:37 Imam sve NN koji su izašli kod nas (OK, fali mi ova zadnja knjižurina od VČ). A na prvu epizodu sam se osvrnuo baš zato što mi je to duplo tj troduplo (nije bolest sve što boli), ali da mi vrijedi zbog velikog formata. :) |
| stripožder_1987 |
Posted - 05/04/2026 : 09:14:32 quote: Originally posted by DiSkAcH
Uzeo sam samo 1 broj LL-oe kultne edicije, NN1: Specijalni Agent Alfe. Ajme koja milina je gledati taj CC-ov nenadjebivi crteža na A4 formatu, ovo me baš mamilo i jedino što mi fali da ovo bude savrešeno izdanje je naslovnica preko cijelih korica. Baš šteta da je u onom manjem okviru. Ja se i dalje ne mogu nadiviti kako je CC vrhunski nacrtao tu prvu epizodu.  
Meni jedna od najdražih epizoda u izdanju kakvom zaslužuje. Baš vrhunski početak mog najdražeg SBE serijala.
Stigle su mi i knjige 91, 92 i specijali 23 i 24 pa se javim kada to pročitam. Primjećujem da su sada izgleda sve priče u min po dvije epizode što nije loše, ali svaki put se LL knjiga završi sa "nastavlja se u idućoj knjizi". :(
I meni također. Mada meni je najdraža Crno srce iz Giganta, sve su skoro epizode iz Giganta na visini svog zadatka. Velika preporuka za Gigante, ako se domogneš kojeg  |
| DiSkAcH |
Posted - 05/04/2026 : 08:12:40 Uzeo sam samo 1 broj LL-oe kultne edicije, NN1: Specijalni Agent Alfe. Ajme koja milina je gledati taj CC-ov nenadjebivi crteža na A4 formatu, ovo me baš mamilo i jedino što mi fali da ovo bude savrešeno izdanje je naslovnica preko cijelih korica. Baš šteta da je u onom manjem okviru. Ja se i dalje ne mogu nadiviti kako je CC vrhunski nacrtao tu prvu epizodu.  
Meni jedna od najdražih epizoda u izdanju kakvom zaslužuje. Baš vrhunski početak mog najdražeg SBE serijala.
Stigle su mi i knjige 91, 92 i specijali 23 i 24 pa se javim kada to pročitam. Primjećujem da su sada izgleda sve priče u min po dvije epizode što nije loše, ali svaki put se LL knjiga završi sa "nastavlja se u idućoj knjizi". :( |
| going going |
Posted - 29/03/2026 : 23:26:18  
DRUGI SUSRET MARTIJA MISTERIJE I NATANA NEVERA - Večiti rat https://www.stripovi.com/recenzije/nathan-never-nn-lib-22b-c-bezvremenski-rat/785/
Manje vise se slazem s vecinom komentara, velika ocekivanja, odlican pocetak i zaplet (zabijanje stubova, formiranje trougla, povratak Atlantide), ambiciozna i vazna prica, ponovni susret robotskog Martija i Natana, ali banalni dijalozi i previse obican scenario u drugoj polovini sveske kvari odlican pocetni utisak. Moglo je i moralo je ovo mnogo efektnije i bolje da se izvede u zavrsnici s vecim ulozima i zanimljivijim nacinom resenja problema i negativaca. Ispalo je poprilicno banalno sve to na kraju. Nedostaje i emocionalne tezine. Nije mi jasan odnos Natana i Janine verovatno zato sto nisam citao Natanove prethodne epizode nego ovo citam istrgnuto iz redovne serije u Zlatnoj seriji Veselog cetvrtka ali voleo bih da mi neko objasni zasto nije uspela njihova ljubavna romansa. Crtez neujednacen, varira od vrlo dobrog do bezveznjikavog i previse kompjuterski modifikovanog i previse pod ociglednim uticajem mangi, Nathanova frizura u drugoj svesci kao da je Narutova frizura. Solidne naslovne strane. Steta sto ovako epski momenat nije iskoriscen bolje.
Prica: 10 Scenario: 6 Crtez: 7 Naslovne strane: 7
76% |
| Quebrasco |
Posted - 17/03/2026 : 10:08:00 #419 Scenarij: Bepi Vigna Crtež: Max Bertolini, Sergio Giardo Naslovnica: Sergio Giardo

https://www.sergiobonelli.it/prodotto/il-tempo-degli-eroi/
Table: https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2026/03/14_Nathan-Never-419_01.png https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2026/03/14_Nathan-Never-419_02.png https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2026/03/14_Nathan-Never-419_03.png |
| mmihoci |
Posted - 08/03/2026 : 19:04:30 Pitao na IL-u pa mi je rečeno da u paru stvari idu lakše i za izdavanje i za prodaju.
Treba imat na umu da NN s tiražom od 250 primjeraka je onaj koji je zahtjevan za izdavanje. |
| Jerry Krause |
Posted - 08/03/2026 : 18:04:08 Može biti da je tako. Nisu nikad prije išla 2 specijalca zajedno. |
| mmihoci |
Posted - 08/03/2026 : 17:20:33 Ništa se ne žrtvuje. Bit će sve izdano samo na drugačiji način. Izdavanje po 2 knjige iz edicije u jednoj turi. |
| almirdvd |
Posted - 08/03/2026 : 15:35:38 quote: Originally posted by Jerry Krause
Gledam sad ovaj Mihocijev popis i tek sad skužih da Libellus u stvari ne prati kronologiju sa sporednim izdanjima. Izdali su samo specijalce, a čak 16 knjiga nije objavljeno.
Je li to sad znači da su promijenili politiku izdavanja možda zbog lošije prodaje sporednih izdanja? Ili jednostavno sve žrvtvuju jer žele držati neki normalan ritam s regularcima?
Ja mislim da oni sve prodaju, zato sam krenuo na vrijeme uzimati sada DD u boji i mladog Tex-a. |
| Jerry Krause |
Posted - 08/03/2026 : 14:50:48 Gledam sad ovaj Mihocijev popis i tek sad skužih da Libellus u stvari ne prati kronologiju sa sporednim izdanjima. Izdali su samo specijalce, a čak 16 knjiga nije objavljeno.
Je li to sad znači da su promijenili politiku izdavanja možda zbog lošije prodaje sporednih izdanja? Ili jednostavno sve žrvtvuju jer žele držati neki normalan ritam s regularcima? |