forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 NATHAN NEVER

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
mladjo Posted - 04/05/2010 : 00:04:43
Nathan Never
kronike budućnosti

Dobro došli u budućnost dragi prijatelji!
"Budućnost je nesigurna baš kao i prošlost" - kaže jedna pjesma grupe Vaya Con Dios i kada je slušam ne mogu a da se ne sjetim čovjeka koji u sebi najbolje utjelovljuje te riječi. Čovjek je to koji ne zna što mu donosi ocean snova koji ga vraća u prošlost, a onda ga poput oluje baci u vrtlog budućnosti zajedno sa bremenom sadašnjosti. On se ne miri sa bolom, sa tugom, ne miri se sa sobom. Što je stariji to je iskusniji, ali jednom kada se uvuče pod kožu, bol postane opipljiva i kao da čovjek ni ne može više bez nje...Nathan to možda najbolje zna.
Kako ga razumjeti? Krivo pitanje. Kako ga ne razumjeti? Da li i dalje vjerovati da budućnost donosi bolje sutra? Zašto vjerovati da će ljudi odigrati drukčije? Na žalost, Nathanova budućnost je realna. Opasno realna. Jer ako smo nešto naučili to je da se povijest ponavlja i da čovjek nikada ne uči na greškama.
Ni drugih ljudi, a kamoli svojima.

Potaknut sjajnom Ultrasovom idejom sa DD topicom, odlučio sam napraviti jedan topic koji bi obuhvatio sve relevantno za Nathanov svijet. Trebao bi to biti topic koji će služiti raspravama/popisima/lakšem snalaženju, a naročito bi htio pomoći onima koji tek ulaze u Nathanov svijet da se laše snađu i informiraju.

Htio bih naglasiti jednu stvar: najveći dio moga znanja o Nathanu Neveru mogu zahvaliti dvojici ljudi: Vladimiru Tadiću - Djoletu i Danielu Kuzmiću - DeeCaju. Bez njihovih tekstova/recenzija/rasprava ne bi ni bilo ovoga topica.U odnosu na njih ja sam samo jedan mali amater. Posebno mi je pomogao Djoletov osvrt na univerzum Nathana Nevera, bez kojega bih se vjerojatno još uvijek vrtio ukrug:))
Stoga momci još jednom veliko hvala i keep the good work:))

SADRŽAJ:
1) Mali putokaz - kako čitati Nathana Nevera

2) USPOREDNI KRONOLOŠKI POPIS IZDANJA NATHANA NEVERA - popis sadrži sve relevantne podatke o stranim i domaćim izdanjima, uključujući i scenariste i crtače.Popis je sastavio član Ferri i može se također naći u podforumu "Popisi".

3) POPIS RECENZIJA - SLOBODNA DALMACIJA, LUDENS, LIBELLUS - mnoge recenzije još nisu napisane. Navalite!

4) NATHAN NEVER - RASPRAVE I TOPICI - popis nekoliko relevantnih topica o našem junaku. Nadam se da će ih biti još!

5) POPIS AUTORA

6)KRONOLOGIJA UNIVERZUMA/MULTIVERZUMA NATHANA NEVERA, autor:Djole

7) TEKST VLADIMIRA TADIĆA - DJOLETA O NATHANU NEVERU OBJAVLJEN POVODOM MAFESTA 2010.

8) SLIKA NATHANOVOG SVIJETA

9) LEGS WEAWER - POPIS EPIZODA SA NASLOVNICAMA

Novo - sažetci epizoda i pojašnjenja u vezi kontiniuma (u izradi)

10) USPOREDNI POPIS SVIH NATHAN NEVER IZDANJA UKLJUČUJUĆI REDOVNU SERIJU, SPECIJALCE, ALMANAHE...(u izradi)

GLAVNI LINKOVI:

NATHAN NEVER - stripovi.com

NATHAN NEVER - recenzije

NATHAN NEVER - facebook

NATHAN NEVER - Sergio Bonelli Editore

Eto prijatelji, to je zasada to. Ali, biti će konstantnih updejtovanja, a i plan je da svaki tjedan imamo novu temu za raspravu(ideja by Ultras na DD topicu)
Navalite!
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
danielp Posted - 17/05/2026 : 10:47:20
quote:
Originally posted by Jerry Krause

Ali prvo Ludens pročitaj, pa onda na ovu debeljucu od VČ. Tu je Djole sve objasnio šta se zbilo i šta će se dešavati s tim da su vrhunac brojevi od 401-404 gdje je novi autor Barone pokušao ispraviti kaljužu koju su napravili prvo Serra s finalom sage Omega, pa onda Vigna koji je nakon toga napravio bućkuriš na kvadrat.

poenta svega je oduzeti dedama serijale. Nebitno ako su oni ocevi. Evo Nathana su sjeb Sera i Vigna a ne Vietti. Alana je sjebao Bunker (dobro je sto je od obog meseca konacno oredao palicu sinu koji je po meni napiso par extra epizoda NN). Kad pogledas matori paceri upravljaju svetom i lece svoju inpotencoju lece tako sto mlade ljude salju da ginu. I dalje misle da su najpmetniji i da samo oni znaju da vode. Ne odricu se nicega! Tako i ove prdeonje na NN. Bas da vidim sta ce Sera da uradi na Zagoru kao novi urednik. Jedino tu skidam kapu Boselli-u koji se povukao sa Texa i Dampira. Raduckace tu i tamo. Nije ih zasrao nikad, ali covek zna kad je dosta.

Btw. Meni su Multiverzumi dobro krenuli ali onda mnjah. Malo mi previse vuce posle na Marvel Gan-bang, one epizode kad se pojave tona superheroja samo da budu tu i svi lete i samo se rokaju. Nije moralo tako. Ideja je bila dobra. Ali nije lose, ne bunim se. Ostaje da procitam jos ovaj kraj sa Omegom od Ludensa i da mi slika bude potpuna. Nastavicu da uzimam i Libellus, jer mi je NN uvek bio omiljeni junak i nekako me grize savest da ga prekinem. Prija mi bas toliko koliko ga ima. Taj sporiji tempo. Ova dva poslednja specijala su mi skroz Ok. Idem danas na trafiku da uzmem ovo Skotosovo nasledje. To mi se bas cita.

Jedno samo pitanje za znalce: da li je ovaj Barone posle Multiverzuma nastavio da bude urednik ili sta?
Jerry Krause Posted - 17/05/2026 : 10:01:36
Ali prvo Ludens pročitaj, pa onda na ovu debeljucu od VČ. Tu je Djole sve objasnio šta se zbilo i šta će se dešavati s tim da su vrhunac brojevi od 401-404 gdje je novi autor Barone pokušao ispraviti kaljužu koju su napravili prvo Serra s finalom sage Omega, pa onda Vigna koji je nakon toga napravio bućkuriš na kvadrat.
DiSkAcH Posted - 17/05/2026 : 09:52:49
Fala, onda uzmem oboje.
mmihoci Posted - 17/05/2026 : 09:51:28
Nije to isto.

VČ su epizode od 401 pa ne znam do koje s tim da ima prije toga nešto iz Specijala 21 pa iz Generacija pa nekaj iz Gregory Hunter.

Bez popratnih tekstova teško bi to bilo pohvatat.

A Ludens su samo epizode 301 do 303 kak je Bonelli to i objavio u toj posebnoj ediciji: Velike Bonelli priče.

VČ Multiverzum sam pročitao a ovaj Ludens još nisam.

DiSkAcH Posted - 17/05/2026 : 08:36:27
Ja sam si naručio Multiverzume od VČ, a za ovaj Ludens nisam imao pojma. Nego, to je ista stvar ili su to različite epizode pa da si nabavim u Ludens uz Multiverzume?
Kerempir Posted - 16/05/2026 : 11:54:47
quote:

Nisi dobro shvatio goingov savjet. Mislio je na Ludensovo kiosk izdanje s Omegom, a za multiverzume nije mislio na Ludens.

Ovo što je izdao Veseli četvrtak je stvarno vrhunski. Posebno ističem na Djoletove članke između epizoda, sve je praktički objasnio. Tko će čitati Nathana kronološki neka ovo ne nabavlja. Ja isto više nemam živaca sve skupljati, a tek kad pročitaš šta je sve Vigna uradio iza broja 300 pa sljedećih 100 brojeva do br. 400, kad je preuzeo uzde od Serre... onda stvarno i nema nekog smisla više ovo čitati.

Bolje ove ključne epizode s tim da bi prije ovog izdanja Veselog četvrtka trebalo ponoviti gradivo s Viettijevom narativnom linijom Budući naraštaj u AA ediciji, AA 14 i AA 25.

Hvala na pojašnjenju! Bacit ću pogled u SKAB ili Columbo za multiverzune

jasa Posted - 16/05/2026 : 08:01:20
Procitao sam Sudnji dan, odlicno izdanje i napokon NN na kioscima. Nisam citao puno NN, ali mi je uvijek bio zanimljiv, pogotovo sto ima dobar kontinuitet u dijelovima serijala o cemu sam uzivao citati na site-u i forumu, posebno sve vezano za tehnodroide i kad tad cu to staviti na raspored. Ova prica je skroz OK, brzo se cita, fluidno je, pitko, ima nesto prihvatljivih klisea, ali je definitivno kvalitetom i ozbiljnoscu ispod onih sjajnih giganata s pocetka i dobrih one shot prica s pocetka serijala. Crtez je izvrstan.

8/10
Jerry Krause Posted - 15/05/2026 : 17:51:28
Nisi dobro shvatio goingov savjet. Mislio je na Ludensovo kiosk izdanje s Omegom, a za multiverzume nije mislio na Ludens.

Ovo što je izdao Veseli četvrtak je stvarno vrhunski. Posebno ističem na Djoletove članke između epizoda, sve je praktički objasnio. Tko će čitati Nathana kronološki neka ovo ne nabavlja. Ja isto više nemam živaca sve skupljati, a tek kad pročitaš šta je sve Vigna uradio iza broja 300 pa sljedećih 100 brojeva do br. 400, kad je preuzeo uzde od Serre... onda stvarno i nema nekog smisla više ovo čitati.

Bolje ove ključne epizode s tim da bi prije ovog izdanja Veselog četvrtka trebalo ponoviti gradivo s Viettijevom narativnom linijom Budući naraštaj u AA ediciji, AA 14 i AA 25.
Kerempir Posted - 15/05/2026 : 17:10:54
treba da procitate ovog Natana u izdanju Ludensa (nabavicu ga i ja iako znam sta ce se desiti)

Nadovezao sam se na ovaj gore goingov citat. Učinilo mi se da skoro izlazi pa bih čekao ali ako be, nabavit ću četvrtkovo izdanje.

S obzirom da me ne zanima prazan hod u nathanovom serijalu (koji smo imali npr nakon 200-og broja pa do rata svjetova), pa sam zato i prekinuo nakon bljedunjave sigmundove sage, volio bih još skupiti samo te specijae, pa čak i taj obračun s omegom usprkos pljuvanju, kaonkada želiš saznati detalje prometne :)
Jerry Krause Posted - 15/05/2026 : 16:45:24
quote:
Originally posted by Kerempir

Znači i Ludens če objaviti multiverzume kao i veseli četvrtak?

To ne znam, ali u veselom četvrtku je praktički sve objavljeno i objašnjeno. Uskoro ću baciti mini osvrt. Trenutno sam u čitanju ove debeljuce.
Kerempir Posted - 15/05/2026 : 15:36:58
Znači i Ludens če objaviti multiverzume kao i veseli četvrtak?
Jerry Krause Posted - 14/05/2026 : 16:21:28
quote:
Originally posted by going going

Oni koji su procitali Multiverzume - Natan Never i Marti Misterija specijalno izdanje od Veselog cetvrtka vec znaju sta se ovde desilo. I ova prica je vazna za tu knjigu. Vladimir Tadic Djole je odlicno sve objasnio kroz tekstualne dodatke kako su sve scenaristi i Vijeti i Sera zeznuli Natana i sjebali kontinuitet. Ove Velike Bonelli Price su poslednja Serina prica za Natana i njegov oprostaj od serijala navodno. Zbog sve te konfunzije oko kontinuiteta scenarista Adrijano Barone je napravio taj krosover izmedju MM i NN u kojem je pokusao da razresi decenije sjebanog kontinuiteta kod Natana i mislim da je poprilicno okej to uradio.
@Jerry preporucujem ti posto si ti najveci Natanovac medju nama, mogli bi reci i prvi Doktor Natanologije (zajedno s Drogsyem) da obojica treba da procitate ovog Natana u izdanju Ludensa (nabavicu ga i ja iako znam sta ce se desiti) i obavezno onda Multiverzume i bas me interesuje sta vi mislite kako je to razresio Barone. U Multiverzumima je zavrsio i nedovrsen onaj Odjel 51 Vietijev i sve zivo, bas se potrudio oko svega, a rezultati su na vama upoznatijima da sudite.

https://veselicetvrtak.com/izdanja/posebna-izdanja/marti-misterija-i-nejtan-never-multiverzumi/

Ja cu ostaviti osvrt na onom Bonelli team up topiku za Multiverzume i stripvoe koji mu prethode ali cu staviti upozorenje za spojlere.

Hvala ti going što si me potakao da ovo nabavim. Krenuo sam čitati uvodne Djoletove tekstove i mogu samo reći da je ovo u startu već vrhunski. Djole vrh vrhova što se tiče pisanja članaka i tekstova i mogu samo potvrditi goingove riječi da bi ovaj primjerak trebao imati svaki pravi ljubitelj NN univerzuma.

Prije toga treba pročitati ovaj Ludensov broj Velike Bonelli priče, pa krenuti na ovo. Praktički do broja 400 imamo sve što valja u NN serijalu i to sve smješteno u jednoj velikoj VČ knjizi. I još razgovjetno objašnjeno na vrhunski Djoletov način.
Kerempir Posted - 12/05/2026 : 08:40:03
Sada moram i ha to pročitati, nisam ni znao da he izašlo pa da zajedno zapljunemo :)
jaki Posted - 10/05/2026 : 10:07:10
301-303
dzoni Posted - 10/05/2026 : 08:25:05
Koji je ovo broj redovne serije?
Jerry Krause Posted - 09/05/2026 : 18:31:09

Serra/Giardo

Što nakon svega pametno reći? Neću puno prosipati žuč, jer stvarno nemam snage pljuvati po serijalu koji me je oblikovao kao čitatelja i koji mi je dugo vremena bio "sve na svijetu".

Nije da nisam znao što me čeka. Prije 7-8 godina na ovom topicu sam prenio Djoletov post koji me šokirao i koji je doslovno spojlao ovu završnu trilogiju sage Omega. I doslovno se u potpunosti mogu složiti s njim.
Već se nakon Rata svjetova mogao vidjeti zaokret u serijalu. Serra se okrenuo tom nekom avanturističkom duhu. Ali čitajući sve to imao sam tako blijed dojam. Beskrvne epizode, čisto da se popuni redovna serija, a novi nemezis toliko smiješan, u rangu nekog lika iz cartoon networka. I zato sam odlučio preskočiti 25 epizoda da bih odmah došao do kraja sage Omega.

Netko tko nije tako duboko s NN materijom mogao bi imati pozitivan dojam ove završne sage. Tu su paralelne dimenzije, apokalipsa, zombiji, životne nedaće naših agenata, nema šta nema. Ali ovo je toliki fejk i pljuvanje u svakog istinskog NN čitatelja da sam odlučio prestati uzimati redovno Nathana. Tu i tamo možda koju epizodu, svakako recimo ove Multiverzume od VČ (već sam to naručio), ali s redovnim uzimanjem definitivno prestajem. Kako i bih kad ovaj Nathan kojeg smo svi zavoljeli više ne postoji.
jaki Posted - 20/04/2026 : 17:11:49

https://www.sergiobonelli.it/prodotto/leredita-di-skotos/
jaki Posted - 19/04/2026 : 11:07:41
Mozda će bit specijal😁
plavi Posted - 19/04/2026 : 09:28:43
quote:
Originally posted by Sheldon

U novom broju Golcondinog Kapetana Mikija : uskoro na svim kioscima Natan Never, pojedinačne epizode. U najavi Skotosovo nasleđe, mislim da je broj 368. Piše svaka dva meseca...

Ako je tako, to je baš nepromišljen pitez... Broj 367 je početak nove narativne linije koja se nastavlja u brojevima 388, 389 i specijalu 34, a delom i broju 400 (iako indirektno). Ako se ikada bude stiglo do njih, ova "pilot" epizoda će da nedostaje.
DiSkAcH Posted - 19/04/2026 : 06:55:52
quote:
Originally posted by supermark

quote:
Originally posted by DiSkAcH

quote:

Čitam ovu prvu knjigu redovne serije i mislim se stalno na što je ovaj serijal spao.

Prva epizoda nastavak iz prethodne knjige. Neka latinoamerička banana država i naravno predsjednik diktator koji usput obožava kečere i eto ti našeg Nathana infiltritranog u taj svijet. Usput se zaljubi u ovaj sport i predvodi ih, zamislite, u svrgavanju diktature. Najjače su mi karike mutant Wolf s njuškom pravog vuka koji pravi mimike u govoru ama kakav holivudski glumac te Hulk Hogan glavom i bradom. Božanstveno..

Pređem na drugu dvodijelnu priči i zamislite sad ovo, opet banana država, ovaj put afrička. Opaki general diktator, opaki mutanti pola ljudi, pola mačke, Nathan u stilu Zagorove američke odiseje, Legs koja stalno teži biti duhovita. Zatim bum, tras, paf i tako redom. Ovaj novi scenarist ne znam na koju vezu je upao u redovnu seriju, scenarij na razini predškolca.

Piani vrati se, sve ti je oprošteno!

A da da, diktatori su u modi, mašta nije.

Specijali 23 i 24 su mi puno bolji od ove Maxi....ovaj redovne serije.

Zar nije bila tako blesava radnja i u prvim epizodama (Operacija Zmaj) pa nikomu nije smetalo?

Tada sam imao 12-13 godina i na kompu sam igrao Mortal Kombat (kada sam prvi put čitao SD NN), a na TV-u sam gledao Blood Sport, Kick Boxer i ostale Van Damme-ove filmove (teško je to razumijet ako nisi bio klinac koji je to konzumirao u to doba). Tako da ne da mi nije smetalo nego sam to gutao kao nešto najbolje ikada, BTW te prve epizode su kao prvo i nisu ponavljanje ponavljanja. A i da jesu opet su osjetno bolje od ovog što sam pročitao u zadnje 3-4 knjige. Pa oni su dve skoro identične priče stavili jednu za drugom. To o diktatorima. BTW, u Operaciji Zmaj nije ni bila riječ o nikakvom diktatoru, a turnir je bio baš u stilu navedene igre i filma, sakriven na brodu u međanurdnim vodama, pozivnica samo za odabrane, najbolji svjetski borci....

Koliko god naivno i bzvz zvuči danas, tada je to bilo top, a nostalgija je tu da zakrpa sve ostale rupetine.

EDIT: I sada si me samo podsjetio na onaj odličan dio "Upoznajmo svijet NN-a" ili kako se već zvalo gdje je između ostaloga bio detaljan opis tog broda na kojem su se borili...nadam se da će LL kako su jednom pisali, stvarno izdati tu knjigu sa CC naslovnicama i svim tim činjenicama iz NN svijeta.
supermark Posted - 19/04/2026 : 06:40:45
quote:

quote:

Čitam ovu prvu knjigu redovne serije i mislim se stalno na što je ovaj serijal spao.

Prva epizoda nastavak iz prethodne knjige. Neka latinoamerička banana država i naravno predsjednik diktator koji usput obožava kečere i eto ti našeg Nathana infiltritranog u taj svijet. Usput se zaljubi u ovaj sport i predvodi ih, zamislite, u svrgavanju diktature. Najjače su mi karike mutant Wolf s njuškom pravog vuka koji pravi mimike u govoru ama kakav holivudski glumac te Hulk Hogan glavom i bradom. Božanstveno..

Pređem na drugu dvodijelnu priči i zamislite sad ovo, opet banana država, ovaj put afrička. Opaki general diktator, opaki mutanti pola ljudi, pola mačke, Nathan u stilu Zagorove američke odiseje, Legs koja stalno teži biti duhovita. Zatim bum, tras, paf i tako redom. Ovaj novi scenarist ne znam na koju vezu je upao u redovnu seriju, scenarij na razini predškolca.

Zar nije bila tako blesava radnja i u prvim epizodama (Operacija Zmaj) pa nikomu nije smetalo?
Sheldon Posted - 18/04/2026 : 23:34:32
U novom broju Golcondinog Kapetana Mikija : uskoro na svim kioscima Natan Never, pojedinačne epizode. U najavi Skotosovo nasleđe, mislim da je broj 368. Piše svaka dva meseca...
Jerry Krause Posted - 18/04/2026 : 23:18:47
Ali ove epizode iz Max... pardon, redovne serije potpuno srozavaju serijal.

"Sirenine suze", recimo, odlično počinju. Melankolija, kiša, očaj stanovništva, atmosferičnost, dobar Toffanetijev crtež, ali mi je sve srozao sami rasplet s neuvjerljivim pojavom umjetne inteligencije te gotovo banalnim rješenjem ovako opake situacije.
Jerry Krause Posted - 18/04/2026 : 23:08:05
quote:

Vidiš, možda si u pravu. Sad tek vidim da je jedan od njih napisao Vietti i da oba imaju vrlo dobru ocjenu. Možda ovo ipak nabavim.
DiSkAcH Posted - 18/04/2026 : 19:25:45
quote:

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000