forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 NATHAN NEVER

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
mladjo Posted - 04/05/2010 : 00:04:43
Nathan Never
kronike budućnosti

Dobro došli u budućnost dragi prijatelji!
"Budućnost je nesigurna baš kao i prošlost" - kaže jedna pjesma grupe Vaya Con Dios i kada je slušam ne mogu a da se ne sjetim čovjeka koji u sebi najbolje utjelovljuje te riječi. Čovjek je to koji ne zna što mu donosi ocean snova koji ga vraća u prošlost, a onda ga poput oluje baci u vrtlog budućnosti zajedno sa bremenom sadašnjosti. On se ne miri sa bolom, sa tugom, ne miri se sa sobom. Što je stariji to je iskusniji, ali jednom kada se uvuče pod kožu, bol postane opipljiva i kao da čovjek ni ne može više bez nje...Nathan to možda najbolje zna.
Kako ga razumjeti? Krivo pitanje. Kako ga ne razumjeti? Da li i dalje vjerovati da budućnost donosi bolje sutra? Zašto vjerovati da će ljudi odigrati drukčije? Na žalost, Nathanova budućnost je realna. Opasno realna. Jer ako smo nešto naučili to je da se povijest ponavlja i da čovjek nikada ne uči na greškama.
Ni drugih ljudi, a kamoli svojima.

Potaknut sjajnom Ultrasovom idejom sa DD topicom, odlučio sam napraviti jedan topic koji bi obuhvatio sve relevantno za Nathanov svijet. Trebao bi to biti topic koji će služiti raspravama/popisima/lakšem snalaženju, a naročito bi htio pomoći onima koji tek ulaze u Nathanov svijet da se laše snađu i informiraju.

Htio bih naglasiti jednu stvar: najveći dio moga znanja o Nathanu Neveru mogu zahvaliti dvojici ljudi: Vladimiru Tadiću - Djoletu i Danielu Kuzmiću - DeeCaju. Bez njihovih tekstova/recenzija/rasprava ne bi ni bilo ovoga topica.U odnosu na njih ja sam samo jedan mali amater. Posebno mi je pomogao Djoletov osvrt na univerzum Nathana Nevera, bez kojega bih se vjerojatno još uvijek vrtio ukrug:))
Stoga momci još jednom veliko hvala i keep the good work:))

SADRŽAJ:
1) Mali putokaz - kako čitati Nathana Nevera

2) USPOREDNI KRONOLOŠKI POPIS IZDANJA NATHANA NEVERA - popis sadrži sve relevantne podatke o stranim i domaćim izdanjima, uključujući i scenariste i crtače.Popis je sastavio član Ferri i može se također naći u podforumu "Popisi".

3) POPIS RECENZIJA - SLOBODNA DALMACIJA, LUDENS, LIBELLUS - mnoge recenzije još nisu napisane. Navalite!

4) NATHAN NEVER - RASPRAVE I TOPICI - popis nekoliko relevantnih topica o našem junaku. Nadam se da će ih biti još!

5) POPIS AUTORA

6)KRONOLOGIJA UNIVERZUMA/MULTIVERZUMA NATHANA NEVERA, autor:Djole

7) TEKST VLADIMIRA TADIĆA - DJOLETA O NATHANU NEVERU OBJAVLJEN POVODOM MAFESTA 2010.

8) SLIKA NATHANOVOG SVIJETA

9) LEGS WEAWER - POPIS EPIZODA SA NASLOVNICAMA

Novo - sažetci epizoda i pojašnjenja u vezi kontiniuma (u izradi)

10) USPOREDNI POPIS SVIH NATHAN NEVER IZDANJA UKLJUČUJUĆI REDOVNU SERIJU, SPECIJALCE, ALMANAHE...(u izradi)

GLAVNI LINKOVI:

NATHAN NEVER - stripovi.com

NATHAN NEVER - recenzije

NATHAN NEVER - facebook

NATHAN NEVER - Sergio Bonelli Editore

Eto prijatelji, to je zasada to. Ali, biti će konstantnih updejtovanja, a i plan je da svaki tjedan imamo novu temu za raspravu(ideja by Ultras na DD topicu)
Navalite!
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Quebrasco Posted - 29/10/2025 : 16:41:06
Scenarij: Michele Medda
Crtež: Massimiliano Bergamo
Naslovnica: Sergio Giardo

https://shop.sergiobonelli.it/nathan-never/2025/10/27/albo/sfida-a-coffin-rock-1026687/

Table:
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1761567767291.jpg--.jpg?1761567768000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1761567768015.jpg--.jpg?1761567768000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1761567768694.jpg--.jpg?1761567769000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1761567769522.jpg--.jpg?1761567770000
Kerempir Posted - 29/10/2025 : 09:36:10
Nathan je realno jako izgubio zamah, odnosno kvalitetu nakon 200-og broja. Desi se epska tragedija (ponovo) i svijet se opet promijenio (ponovo) a uslijedile su priče kao da se ništa nije desilo. Gurali smo do rata svjetova koji je, s jedne strane, kao sam događaj puno bolje razrađen od rata sa orbitalnim postajama, ali s druge strane, za ovaj potonji imali smo pripreme od početnih brojeva gdje su se cijelo vrijeme kuhale napetosti između zemlje i orbitalnih postaja a naši junaci su pokušavali spriječiti rat do kojeg je na kraju ipak došlo. Povrh svega toga nakon rata se period do 200-og broja bavio ožiljcima samog rata.

Rat svjetova nas je dočekao kao američke domoroce kad su došli europski kolonizatori no za ovo barem postoje razlozi jer se ti svjetovi međusobno nisu poznavali, ali Mars je bio Zemljina kolonija na kojem su se ubrzano razvijali projekti teraformacije a do samog rata smo došli kao da su se odjednom pojavili alieni van sunčevog sustava i odlučili iz čistog mira porokati Zemlju. Jedino smo iz par natuknica dobili objašnjenja što je uzrokovalo napetosti između Marsa i Zemlje. Najgore je što smo imali odlične marsovske epizode nakon rata sa orbitalnim postajama i onda je to odjednom zamrlo da bi dobili priče o korporaciji, sladolednim ljudima i sličnim pizdarijama. A sjetimo se kako smo do 200-og broja imali i hrpu mini saga.

Osobno sam izgurao do Rata svjetova jer su me brojne popratne edicije naješkale na njega, primjerice Novi junaci neki brojevi Giganta i želio sam zaokruženu priču i zadovoljan sam time.

Priča o Sigmundu i Omegi me je dodatno zaokupila, pa sam nastavio serijal i fakat sam bio uzbuđen da bi me razrješenje te sage ostavilo toliko nezainteresiranim da pratim Omegu.

Sad tek sporadično navraćam da vidim kad će izaći 4 redovna broja (#popunimorupu) koja mi fale ( plus 2 prva giganta), kako vidim čekat će se.

karuro Posted - 28/10/2025 : 13:40:56
Meni je također NN na prvom mjestu, ali sada to mjesto dijeli s Dragonerom.
Dragonero sam počeo čitati jer volim fantasy, i moram priznati da me ugodno iznenadio.
Iako je svijet postavljen kao svojevrsni miks različitih fantasy književnih djela, scenarij je odličan, drži pažnju i ima minimalno “filler” epizoda.

Prvih dvadesetak knjiga maltene do pobunjenika uopće nisam znao tko stoji iza serijala, a kada sam si napokon dao truda da provjerim, vidio sam da su autori Vietti i Enoch.
Tada mi je sve postalo jasno. Vietti je autor nekih od najjačih epizoda i glavnih saga u Nathan Neveru, pa ne čudi da je i Dragonero ispao tako kvalitetan i za razliku od NN kompaktan sa edicijama. Nathanu bi skresao malo te popratne edicije. Zaista su ga pretjerali sa tom paletom. Special, almanah i gigant bi bili čisto dovoljni da stane sve u njih.
mmihoci Posted - 28/10/2025 : 11:50:52
Nema odustajanja kod mene.

Nathan mi je još uvijek broj 1 kod Bonellija. Tek sad dolaze prave SF stvari.
netkotreci Posted - 28/10/2025 : 10:36:11
Meni je nepreboljena tragedija da Nadan nije zaživio na engleskom i preko bare.
Tako su ga kriminalno loše predstavili u Americi kao SF Dylan Doga s nebuloznim odabirom brojeva da nije imao šanse.

Da se krenulo bez pametovanja, Specijalnim agentom Alfe pa nadalje, ljudi bi se zalijepili ka muhe jer je imao svu potrebnu kemiju, homaževe popularnim SFovima, čista formula za uspjeh.
zeljko Posted - 28/10/2025 : 10:30:15
nemojte reći da vam nisam rekao :D
risbozg Posted - 28/10/2025 : 09:48:44
quote:
Originally posted by Jerry Krause

Karuro sve objasnio. Kao veliki obožavatelj Nathana došao sam do trenutka da mi je sve svejedno. Što je nažalost, žalosno, jer takvih kao ja ima sigurno dosta.

+1
karuro Posted - 28/10/2025 : 07:51:15
Meni je razdoblje od broja 130 do 200 zapravo najbolje. Ljudi sjene, tehnodroidi, kčerka su jako dobri periodi, ali ovo mi je bolje leglo. To je vrijeme zakuhavanja i samih orbitalnih ratova i turobne atmosfere koja je uslijedila zbog samog rata, a i zbog izgubljenih kolega i ženske.
Zanimljiva mi je bila i nova postavka grada s uranijom u središtu, kao i niz mini saga koje su se tada zaredale a završile sa sagom gdje je obračun sa bivšim kolegom odmetnikom.

“Rat svjetova”, koji je dugo bio iščekivan i najavljivan kao još bolja saga, meni ipak nije nadmašio “Orbitalne ratove”. Uništenje u njemu nije imalo isti efekt šoka, budući da je grad već bio razoren a nekako mi se čini da je naglasak bio upravo na uništenje.

A onaj završni dio sa Sigmundom da i ne spominjem. Cijelu sam tu sagu doživio više kao pokušaj kopiranja i ponovnog stvaranja onog “vau” efekta iz orbitalnih ratova ali, barem za mene bezuspješno. Planiram skupljati do broja 300 cca još jedno 10 knjiga da zaokružim i to je to. Znači ovim tempom još jedno 3 godine skupljam NN. :D
netkotreci Posted - 27/10/2025 : 19:21:48
Meni je Nat(h)an većim dijelom završio kad se završila 'glavna' priča oko njega, kćeri, bio i tehnodroida. Ta saga je žarira i palila, ideje su bile na vrhuncu i redali su se homaži raznoraznim SF klasicima što mi je kao malom promicalo a kao starijem bilo jako simpatično. Što je dalje išlo, sve više me počeo zamarat jer mi je postalo jasno da se radi o mašineriji i da nema kraja. Ne volim kad se mlati mrtvog konja, kako bi amerikanci rekli, samo zato jer je nešto popularno i kuri.

Tu i tamo pročitam nešto novije ali uvijek se najviše volim vratit na tih prvih ~200 brojeva. Puno je i oscilacija u kvaliteti crteža i pisanja, pa me dodatno ohladilo s vremenom.
Ipak, Nathan i Lazarus ostaju favoriti iz djetinjstva i za njih uvijek ima mjesta u srcu, iako ne i na polici. Šteta šta je razvlačenje žvake dovelo do ove situacije ali realno drukčije ni ne može završiti već ko jedan dugi ustajali prdac koji se predugo vrti po gaćama a nikako da izvjetri. :D
Jerry Krause Posted - 27/10/2025 : 17:57:39
Karuro sve objasnio. Kao veliki obožavatelj Nathana došao sam do trenutka da mi je sve svejedno. Što je nažalost, žalosno, jer takvih kao ja ima sigurno dosta.
karuro Posted - 27/10/2025 : 08:07:26
Izgleda da je dio ekipe zaista odustao nakon posljednje sage Rata svjetova, što je dodatno utjecalo na pad prodaje. Dugačak serijal, u kombinaciji s politikom ne-reprintanja, doveo je do toga da prodaja sada ovisi o ograničenoj skupini kupaca koji skupljaju od samog početka, a oni polako odustaju. Sigurno još uvijek postoji nova publika koja bi rado kupovala ovo izdanje, ali rijetko kome pada na pamet početi skupljati serijal od, primjerice, 90. knjige. S druge strane, reprintanje je skupo. I tako se stvorio začarani krug propadanja kojem, nažalost, svjedočimo kod našeg NN-a
DiSkAcH Posted - 27/10/2025 : 05:40:18
Išao sam bacit oko da vidim jesam li ja lud ili je ova godina nikakva po pitanju NN i LL...i vidim da su izdana čak 4 komada ne računjaći reprinte tj reprint u kultnoj ediciji. Je li bila koja godina gora?

Usporili su na najjače, vjerujem da se NN vj uopće ne prodaje mimo nas 50ak zagriženih fanova, ali ovako mi ubijaju i ono malo volje i želje za nastavkom sakupljanja.
O rupi da i ne pričamo, to nikako pa nikako da se dovrši, bio sam nekako siguran da će ići 2 komada ove godine. :(

Ajde bilo je 2 komada Siročadi, tu je ostala neka sića da se dovrši, a zapravo čekam i intgral Orlova koji isto nije izašao, možda se tu prebacim na Makondo, oni tu piče čim izađe novi broj ako se ne varam.

zeljko Posted - 20/10/2025 : 08:16:14
umjetnost je to
ne razmeš ti to obični puče
Jerry Krause Posted - 18/10/2025 : 14:11:39
quote:
Originally posted by mpavin

Triba De Angelisu vrimena... da odluči oće li na naslovnici sa dva čovika koja samo stoje Nathan biti ispred ili iza...

mpavin Posted - 18/10/2025 : 11:45:51
Triba De Angelisu vrimena... da odluči oće li na naslovnici sa dva čovika koja samo stoje Nathan biti ispred ili iza...
risbozg Posted - 18/10/2025 : 11:26:37
quote:
Originally posted by mmihoci

Neće biti popune Rupe do kraja godine jer nisu stigle sve naslovnice. Kad stignu naslovnice onda će se krenut u izdavanje.

mmihoci Posted - 17/10/2025 : 16:43:44
Neće biti popune Rupe do kraja godine jer nisu stigle sve naslovnice. Kad stignu naslovnice onda će se krenut u izdavanje.
mmihoci Posted - 17/10/2025 : 10:34:03
Evo pitao na njihovom Forumu pa kad odgovore, javim tu.
Odoakar Posted - 17/10/2025 : 09:36:37
Ništa se ne priča o popunjavanju rupe? Pa valjda će za IL bar jedna knjiga izaći...
yasmiel Posted - 12/10/2025 : 22:23:04
"A u paru sa sedmicom, ubrzo bi iz tiskare trebao stići i 8. album naše Kultne edicije, a tu vas očekuje Nathanov antologijski “SPECIJALNI AGENT ALFE”!

Autori ove izuzetne pustolovine su istinski talijanski asovi Antonio Serra (scenarij) i Claudio Castellini (crtež i naslovnica), a riječ je o prvome broju redovnog serijala objavljenom u Italiji u lipnju 1991. godine.

Kod tehničkih detalja sve je standardno: naša Kultna edicija ide u velikome formatu (215 mm x 295 mm), a ova priča ima 96 stranica (c/b, tvrde korice, mat + UV lak; naklada 300 primjeraka).

Po pitanju radnje, ova premijerna epizoda polako nas uvodi u Nathanov distopijski svijet budućnosti iz čije svake pore na površinu izbija ona teška, mračna strana društva...

Standardno, cjelokupan popis svih naših dosad objavljenih izdanja u 2025. godini možete pronaći na sljedećem topicu - http://www.libellusforum...aspx?g=posts&t=2652 - i na kraju još samo informacija da će regularna cijena ove knjige biti 23,90 €, a tijekom prva dva mjeseca moći ćete je kupiti po promotivnoj cijeni od 19,12 €.

Bacite pogled:"

https://freeimage.host/i/1-1.KwLDwQ4
https://freeimage.host/i/1-2.KwLb7S9
DiSkAcH Posted - 11/10/2025 : 07:25:54
Lyrics by Bepi Vigna....to su pjesmu napisali? :D :P
jaki Posted - 09/10/2025 : 19:52:33
Quebrasco Posted - 19/09/2025 : 17:01:23
Scenarij: Michele Medda
Crtež: Germano Bonazzi
Naslovnica: Sergio Giardo

https://shop.sergiobonelli.it/nathan-never/2025/09/19/albo/giustizia-cieca-1026463/

Table:
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1758267137421.jpg--.jpg?1758267137000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1758267137822.jpg--.jpg?1758267138000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1758267138240.jpg--.jpg?1758267138000
Odoakar Posted - 14/09/2025 : 07:05:56
Koja katastrofalno loša naslovnica. Jedna od najgorih nathanovih.

Ja samo čekam da rupu popunim, ali lagano gubim nadu.

Edit: samo tren, jel to nathan drži pištolj u ruci dok je očito u nekakvom cage fajtu sa protivnikom? Jel se zato smije, jer zna da će probušiti lika poput Indijane jonesa?

Sad mi je naslovnica još gora.
sonor Posted - 13/09/2025 : 12:34:36
Kupujem
Kupovat ću

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000