forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Čarobna knjiga najavljuje

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Zlix Posted - 16/09/2013 : 11:56:46
Čarobna knjiga rešila je da obraduje ljubitelje stripova prelaskom na mesečni ritam izdavanja! Nova dinamika otpočela je već s Vulverinom, koji je izašao u drugoj polovini avgusta, a plan za sledećih šest meseci izgleda ovako:

28. septembar – Marvel Essential: Spajdermen 2

20. oktobar – Princ Valijant, I tom (1937–1938), izdanje u koloru, formata 33 x 24 cm, prema Fantagrafiksovim materijalima

20. oktobar – Marvel Essential: Osvetnici 2

23. novembar – Marvel Essential: Tor 1

7. decembar – Princ Valijant, II tom (1939–1940)

21. decembar – Džeremaja, I tom (epizode 1–3), kolor, format A4

25. januar – Marvel Essential: Hulk 1

22. februar – Marvel Essential: Fantastična Četvorka 1

Kao što možete videti, u oktobru i decembru pojačaćemo izdavačku aktivnost sa po dva izdanja. Cene svih najavljenih naslova biće, naravno, 1.285 dinara u knjižarama, s mogućnošću da ih kupite po znatno nižoj ceni na sajtu i u klubovima čitalaca Čarobne knjige, kao i u striparnicama Darkwood i Alan Ford.

http://www.carobnaknjiga.rs/carobna-knjiga-krece-s-mesecnim-objavljivanjem-strip-izdanja
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Dzimi Gitara Posted - 17/01/2026 : 17:14:00
Tvoj sam spisak i koristio za podelu na cikluse. :)

Hvala, Gile! :))
Gil-galad Posted - 17/01/2026 : 16:45:41
Ima i ovaj popis, doduše odavno nije ažuriran, ali sadrži podatke o prvih osam ciklusa...
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=7741&REPLY_ID=960676

Trebalo bi uraditi paralelni popis sa ČK izdanjem i ostalima, kad uhvatim vremena.

I nešto detaljnije kolega StripArt...
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=7741&REPLY_ID=2430346
Dzimi Gitara Posted - 17/01/2026 : 15:42:03
E, jbg, nisam očekivao da se pod LL brendom vodi opšta tema.

Hvala, Anto! <3
anto Posted - 16/01/2026 : 16:47:06
quote:
Originally posted by Dzimi Gitara

Ama ko će snaći u frtalj stoleća rasprava.

Eh, da si bar stavio link na to objašnjenje, pa da se i tebi zahvalim.

https://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=26426&whichpage=27

pročačkah po temi i nađoh gde je rasprava koja i tebe zanima

nema na čemu
Dzimi Gitara Posted - 16/01/2026 : 03:19:20
Ama ko će snaći u frtalj stoleća rasprava.

Eh, da si bar stavio link na to objašnjenje, pa da se i tebi zahvalim.
anto Posted - 14/01/2026 : 18:08:33
quote:

Hvala! :)

E jes, vala, upravo Mladi kapetan je taj koji pravi zbrku.

imaš sve ovo lepo objašnjeno na temi Riđobradi u BD podforumu;kao i odgovore zašto ide prvo osmi ciklus).

Mada,sve ti je ovde već razjašnjeno.
matori paraliticar Posted - 13/01/2026 : 22:17:36
Hvala ridjobradologija deluje kao ozbiljna nauka ;)

Uspeo sam da ozbiljnije ne nabasam na ovaj
strip koji je verovatno ranije izlazio i po raznim revijama (hm sad nisam vise siguran ni koja je razlika izmedju magazinima i revijama ako je ima) (+libellus albumi)

*bemti ai grumbl&@#!
Glavna razlika je u fokusu i dubini sadržaja: Magazin (časopis) je širi, periodičan, pokriva razne teme (lifestyle, vijesti) za opću publiku, dok je Revija (časopis/izdanje) često specijaliziranija, fokusirana na jednu temu (film, moda, automobili), s dubljim, stručnijim ili specifičnim sadržajem, često za nišnu publiku, iako granice mogu biti zamagljene.
dovlajoe Posted - 13/01/2026 : 21:56:56
quote:
Originally posted by matori paraliticar

Jel i u zadnjem albumu devete knjige šarlije
scenarista?

Da.
Dzimi Gitara Posted - 13/01/2026 : 21:25:49

E jes, vala, upravo Mladi kapetan je taj koji pravi zbrku.
dovlajoe Posted - 13/01/2026 : 17:40:44
@Dzimi Gitara

Uh, opet češljanje popisa Riđobradog. Valjda mi je ovo peti put da studiram popis, pošto nakon nekog vremena i ja zaboravim sve zavrzlame oko popisa koje sam ranije uočio i rasvetlio. Pošto sam na godišnjem, probaću sve da posložim i zapišem.
1. Epizoda Le Démon des Caraïbes (1961) ima 62 table.
Kod nas: Demon sa Kariba - Stripoteka 38 (strane 1-46) + Stripoteka 43 (strane 47-62), ČK integral 1, epizoda 1.
2. Epizoda Le Roi des Sept Mers (1962) ima 62 table
Kod nas: Kralj sedam mora - Stripoteka 43 (strane 1-31) - epizoda koja nema kraj, fali 31 strana.
Kompletna 2. epizoda Le Roi des Sept Mers od 62 strane kod nas je objavljena u Super eks-u 25. ČK integral 1 epizoda 2.
Najveću zabunu i u originalnoj numeraciji stvara "fantomska" epizoda (kraj 2. epizode - 31 strana) Le Jeune Capitaine koja iz neobjašnjivih razloga nije objavljena u časopisima iako datira iz 1962, a objevljena je kao 18. album tek 1981. Kao dopuna, u tom albumu su objavljene dve kratke epizode L’or du San–Cristobal iz 1968 (16 strana) i Le Cobra iz 1969
Le Jeune Capitaine - ČK integral 1 epizoda 2 (drugi deo)
L’or du San–Cristobal 1968 ( 16 strana), kod nas Mini Eks 1
Le Cobra 1969 (16 strana),kod nas Mini Eks 5 i Spunk 14

U zavisnosti kako se tretira ovaj album iz 1981., pojavljuju se različite originalne numeracije koje su smaknute za jedan, ali je bitno da je redosled epizoda uvek isti. U tvom popisu nema albuma 3 , a to je ovaj, pa ti je zato misterija epizoda Le Jeune Capitaine. Meni je logično da se ovaj deo albuma 2 ne numeriše kao 3. album, tako da se sve pomera za jedno mesto, pa se Šarlijeov opus završava albumom br.24 Les revoltes de la Jamaique (u tvom popisu numerisan kao 25.) Ujedno, ovako je numerisala i Čarobna knjiga, i obuhvatila kompletan opus Šarlijea.
Kratka epizoda Zlato san Kristobala objavlljena je na kraju 5. integrala Čarobne knjige (crno-belo).
Kratka epizoda Kobra objavljena je na kraju 6. integrala Čarobne knjige (crno-belo).
Sve ostalo sa tvog popisa se slaže.

Na ostala pitanja ti je odgovorio Red.
Dzimi Gitara Posted - 13/01/2026 : 17:03:07
Imam valjda prvih šest knjiga, ali pošto se priča iz šestog završava u osmom, onda ću verovatno izgurati i 7-9.
Red Marquis Posted - 13/01/2026 : 15:19:34
quote:

- Da li je treća epizoda “Le Jeune Capitaine” (Le roi des sept mers) sadržana u nekom od integrala?

- Koliko je Šarlije zastupljen u poslednjoj epizodi (26 Pirates en Mer des Indes) serijala u kojoj je potpisan a koje nema u ovih 9 integrala?

- Zašto se šesti ciklus završava nakon osmog (ako sam ja dobro razumeo popise)?

- Zašto je osmi objavljen pre sedmog, da li je svejedno kojim se redom taj deo čita?

- Da li se u “24 La Cité de la mort” završava sedmi ciklus?

1. Le Roi des sept mers ti je Kralj sedam mora, drugi album prvog toma.
2. Našao sam podatak da su njegove prvih 21 strana.
3. Problemi sa izdavačem Dargaudom, pa se to onda rasplinulo u više pravaca. Stripovi iz osmog ČK toma su pod nemačkom izdavačkom kućom Koralle (Super As magazin) i serijal se zvao Nove avanture Riđobradog.
Onda paralelno crtaju dva autora strip, Gaty i Pellerin. Gaty nastavlja ono što je Žiže i sin su radili, Pellerin radi odvojeno dva albuma.
4.Svejedno je kojim se redom čitaju, najbolje je ovako kako je kod ČK jer su tomovi po odvojenim avanturama.
5.Grad smrti je kraj tog ciklusa, da.

Deo ovih stvari imaš objašnjeno u poslednjem devetom tomu.
MF Doom Posted - 13/01/2026 : 11:44:09
quote:
Originally posted by udarnik007

Meni je danas stigao drugi broj od tri predviđena.
Treći i posljednji treba izaći kroz mjesec dana, tako da
ako će to netko i izbaciti neće tako brzo...
Fibra je, inače, puno bolje odradila prvi dio od Čarobne.
Možda izbace ovo za sljedeći Interliber...

Malo offtopic, ali kome se svideo crtež prvog viteza, nemački Panini je izbacio box set sa artist editionom, koji je sjajan.

https://x.com/thedanjurgens/status/1906295331676922100

od ČK sigurno nećemo ništa ni slično dobiti, a i Fibrin Batman je "zavarenog" formata, ali bar je veličina formata adekvatna.
Dzimi Gitara Posted - 12/01/2026 : 23:43:58
quote:
Originally posted by dovlajoe

Čarobna knjiga je izdala kompletan Šarlijeov opus u ovih 9 integrala. Ukupno 24 epizode - prvi, sedmi i osmi integral sadrže po dve epizode. Verovatno je to bila i osnovna ideja, i da je ovo sve od Riđobradog u ČK izdanju. S obzirom na ocene postšarlijevskih epizoda na Bedeteci, koje se ljuljaju izmedu dvojke i trojke, i nije neka šteta.

U vezi ČK edicije imam ispod ovog popisa nekoliko pitanja za znalce.

Dakle, ako sam sve pohvatao, u devet ČK integrala raspored je ovakav:

1. knjiga (Prvi ciklus: KARIPSKI DEMON)
Épisode 1 Le Démon des Caraïbes - 1961 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 2 Le Roi des Sept Mers - 1962 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon

2. knjiga (Drugi ciklus: BEZIMENI KAPETAN)
Épisode 4 Le Fils de Barbe-Rouge (Le capitaine sans nom) - 1963 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 5 Défi au Roy (Échec au Roy) - 1964 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 6 Les Révoltés de l'Océane (Le fils de Barbe-Rouge) - 1965 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon

3. knjiga (Treći ciklus: MORGANOVO BLAGO)
Épisode 7 Le Vaisseau Fantôme - 1966 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 8 L’Île de l’homme mort (4 planches supprimées dans l'album original) - 1967 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon, couverture dessinée par Yves Thos
Épisode 9 Le Piège espagnol - 1968 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon (Četvrti ciklus: PROGONJENI PIRATI)

4. knjiga
Épisode 10 La Fin du Faucon Noir - 1969 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 11 Mort ou vif - 1970 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 12 Le Trésor de Barbe-Rouge - 1971 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon

5. knjiga (Peti ciklus: U KRALJEVOJ SLUŽBI?)
Épisode 13 La Mission secrète de l'Épervier - 1971 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 14 Barbe-Rouge à la rescousse - 1972 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 15 Le Pirate sans visage - 1972 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon

6. knjiga (Šesti ciklus: VARVARI)
Épisode 16 Khaïr le More (Sus Aux Barbaresques) - 1973 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 17 La Captive des Mores (La Captive) - 1973 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon
Épisode 18 Le Vaisseau de l'enfer - 1974 - Scénario de Charlier, dessin de Hubinon

7. knjiga (Osmi ciklus: NEUSPEH S ROBOVIMA)
Épisode 22 Trafiquants de bois d'ébène - 1983 - Scénario de Charlier, dessin de Pellerin
Épisode 25 Les Révoltés de la Jamaïque - 1987 - Scénario de Charlier, dessin de Pellerin

8. knjiga
Épisode 19 Raid sur la Corne d'Or (Le Feu De L'Enfer)- 1979 - Scénario de Charlier, dessin de Jijé et Lorg (kraj šestog ciklusa?!)
Épisode 20 L'Île des vaisseaux perdus - 1980 - Scénario de Charlier, dessin de Jijé et Lorg (Sedmi ciklus: BLAGO ASTEKA)

9. knjiga
Épisode 21 Les Disparus du Faucon Noir - 1982 - Scénario de Charlier, dessin de Jijé et Gaty
Épisode 23 L'Or maudit de Huacapac - 1984 - Scénario de Charlier, dessin de Gaty
Épisode 24 La Cité de la mort - 1987 - Scénario de Charlier, dessin de Gaty

- Da li je treća epizoda “Le Jeune Capitaine” (Le roi des sept mers) sadržana u nekom od integrala?

- Koliko je Šarlije zastupljen u poslednjoj epizodi (26 Pirates en Mer des Indes) serijala u kojoj je potpisan a koje nema u ovih 9 integrala?

- Zašto se šesti ciklus završava nakon osmog (ako sam ja dobro razumeo popise)?

- Zašto je osmi objavljen pre sedmog, da li je svejedno kojim se redom taj deo čita?

- Da li se u “24 La Cité de la mort” završava sedmi ciklus?
matori paraliticar Posted - 12/01/2026 : 23:17:57
quote:

Čarobna knjiga je izdala kompletan Šarlijeov opus u ovih 9 integrala. Ukupno 24 epizode - prvi, sedmi i osmi integral sadrže po dve epizode. Verovatno je to bila i osnovna ideja, i da je ovo sve od Riđobradog u ČK izdanju. S obzirom na ocene postšarlijevskih epizoda na Bedeteci, koje se ljuljaju izmedu dvojke i trojke, i nije neka šteta.

Hvala na odgovoru.
Nisam bas u mogucnosti listati knjige (imam ih skoro sve ipak) ali valjda devetka ne zavrsava prevelikim cliffhangerom? ;)
Jel i u zadnjem albumu devete knjige šarlije
scenarista?
vidim (preko privjuaa) da je dosta ruzan crtez u devetki (Gaty) uporedjujuci sa nekim drugim knjigama
anto Posted - 12/01/2026 : 22:29:52
quote:
Originally posted by Red Marquis

quote:
Originally posted by anto

nisi u pravu - ovo iznad je realno napisano;gde misliš da sam pogrešio?

Imaš Libellus Riđobrade,pa te boli đoka.
A eto, pre to očekujem da nastave no Iznoguda.

omašio si ceo fudbal - imaš gore pojašnjenje.
anto Posted - 12/01/2026 : 22:28:07
quote:

pitao sam pre više godina forumaše koji su kupili sve LL Riđobrade (ja samo kompletirah Šarlijea),kakvi su ostali,odgovor je bio mahom "ne gubiš mnogo ni ako ne nabaviš".Doduše,zadnja 4,Perisinova (El Ninjo,Kongo), nahvališe,to kupih,i stvarno nisu loši.Ali neki drugačiji Riđobradi.
Ima i novi serijal,Nove pustolovine,u Francuskoj je na petici,kod LL na dvojci - hvale samo tako te nove priče.

Ponadao sam se da će čakejci izbaciti sve od Riđobradog,neko je to i spominjao,ali izgleda lažna dojava - poradovah se,jer sam bio voljan da nabavim sve što nemam od LL.

Ali izgleda da naša publika samo zna za Bluberija od genijalnog Šarlijea;pa je Riđobradi neslavno prošao (čim je to otišlo na 750 kinti).Mogu da zamislim kakav bi fijasko doživeli Tangi i Laverdir,još jedan hvalevredan serijal istog autora.
Red Marquis Posted - 12/01/2026 : 13:57:51
quote:

Imaš Libellus Riđobrade,pa te boli đoka.
A eto, pre to očekujem da nastave no Iznoguda.
dovlajoe Posted - 12/01/2026 : 11:31:37
matori paraliticar Posted - 12/01/2026 : 06:36:15
quote:

Riđobradi će da nastave isto kad i Prokletu hulju.Znači nikad;a i realno ne trebaju,Šarlijeov opus je kompletiran

Sa kojom knjigom cikejca je gotov Šarlijeov opus na Riđobradom?
anto Posted - 12/01/2026 : 00:21:01

inače,ništa od gornjeg nisam nabavio,niti ću;osim Taličnog na kome sam stao na 5.knjizi,tu možda i nastavim.

Red Marquis Posted - 11/01/2026 : 23:39:44
Klasični Anto. Onto što je nabavio, to ne treba da nastave. Ono što ga interesuje, to bi trebalo da izguraju.
anto Posted - 11/01/2026 : 23:12:09
Riđobradi će da nastave isto kad i Prokletu hulju.Znači nikad;a i realno ne trebaju,Šarlijeov opus je kompletiran,ostalo je dosta slabije.

Pet zemalja mislim da će nastaviti.
Poneki Bets sigurno.
Zadnjeg Iznoguda bi valjalo da objave.
Kao i Taličnog,da završe Nove avanture,što sigurno hoće,te ediciju Vu par...
Pajtos Posted - 11/01/2026 : 22:10:19
Tu se slažemo, i ja sam u velikom zaostatku.
Jedno vreme nije moglo da se isprati sve što su izbacivali.
AleksandarN Posted - 11/01/2026 : 21:21:55
Niko nije rekao da ce CK da prestanu da objavljuju stripove, samo ce da uspore sto mi savrseno odgovara.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000