forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
King Warrior Posted - 22/07/2009 : 17:32:42
Umjesto topica "trenutno citam", koji me vise podsjeca na kaladont topic,kako bi bilo sa jednim topicom u kojem se kaze sta je procitano i par rijeci da li se preporucuje ili ne?
Prednost ovog topica je da ostali saznaju da li je nesto vrijedno procitati i da vide koliko se nekim osobama svidjeo neki strip, bez obzira da li je Bonelli,BD,Ameri,Manga ili nesto peto. Kod "trenutno citam" vecinom stoji samo naslov epizode koja se cita,logicno i da nema vise rijeci kada osoba nije jos procitala strip. Navesti samo naziv stripa je po meni ista stvar kao napisati nesto u topicu "kaladont".
Ne mora to biti neka recenzija vec nekoliko rijeci,kao dobro ili lose i ukratko zasto je tako.Mogu i slikice naslovnica kome nije tesko da uploaduje, kao i rasprava o navedenim stripovima.

Mogle bi se davati i ocjene od 1-10 za cijeli strip.Nije potrebno ocijenjivati crtez ,pricu i sve ostalo.

npr.

- The Walking Dead,paperback 1: Solidna horror prica o zombijima. Svidja mi se sto u prvom planu stoje dogadjaji ljudskih uloga kao i njihove emocije, te nije pravi slasherski strip gdje na svakoj stranici prikazuju vadjenje crijeva i ostale gadosti.
8/10
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
almirdvd Posted - 14/02/2026 : 09:52:42
Hvala Naker-u na ovom Batman tekstu. Sve se dvoumim oko toga hoću li uzeti ovo ili ne, tako da ide ovo izdanje da mi popuni rupu prilikom nove porudzbine. Jel neko čitao Absolute Batman-a?
naker Posted - 14/02/2026 : 09:44:00
Rekao sam da ću pročitati, ali kad god bacim pogled na Peletove oglase nema na stanju. A i ti si ispao frajer naručio za sebe primerke Ralpha, a mene zaboravio!
anto Posted - 13/02/2026 : 23:30:58
Nejkeru,ozbiljna primedba - čitaš svašta nešto,i valjanih stvari,i kojekakvih gluposti;al Ralf nikako da ti dođe na red. Treba sad da budeš i FG,a o Azamu ni reči.
naker Posted - 13/02/2026 : 21:33:07

Batman The Long Halloween: The Last Halloween

Trougao koji je trebao da štiti Gotham od kriminalaca i superzlikovaca (Batman, Gordon, Dent) se raspao nakon što je Harvey posrnuo i postao Two-Face. Novi trougao (Batman, Gordon, Robin) dobija vatreno krštenje pod sličnim iskušenjima. Neko je kidnapovao Gordonovog sina, a što je još gore, neko ponovo čini zločine tokom praznika. Samo što ovaj put nisu targetirani kriminalci iz Falcone mafijaške familije, već superzlikovci... A Julian Gregory aka Calendar Man je ljubomoran i ljut što mu neko ponovo krade praznični modus operandi...

Tim Sale je nažalost prerano preminuo, i ovaj strip je zamišljen kao oproštaj od njega. Svako poglavlje ilustruje različiti crtač, i u ovom projektu učešće uzimaju zvučna crtačka imena koji su ili poznavali ili poštovali Salea (Risso, Janson, Sienkiewicz, Marini, Samnee itd). Priča počne zanimljivo, recimo prve tri, četiri sveščice, ali onda što se više primičemo kraju to se priča raspadne jer postaje bolno jasno da Loeb nije napisao kršten strip već dvadeset godina. Radnja je konfuzna za praćenje, logičkih rupa i nedoslednosti ima na pretek. Bez preterivanja se može reći da je svaka scena sa Gildom Dent za kolutanje očima. Zadržani su poznati motivi (ubistvo tokom praznika, trougao likova koji treba da sačuvaju Gotham, tranzicija zločinaca od tradicionalnih mafijaških krimosa ka ludim i poremećenim superzlikovcima), ali nažalost sve je to već viđeno i ispričano na pravi način u The Long Halloween & Dark Victory. Reciklirano već viđeno, ali na lošiji način.

Kao oproštajno pismo Tim Sale-u koji je preminuo, i zbog raznovrsnosti crtačkog umeća većeg broja crtača koji na svoj način pokušavaju da podražavaju prepoznatljivi stil koji je gajio Sale - strip je OK. Ali ne treba ovde tražiti ništa na nivou Duge noći veštica i Mračnoj pobedi. Loeb je nekada pisao dobre stripove, ali to nažalost već odavno, ali odavno nije slučaj. Ali hej, bar nije loše kao Batman: H2SH, što nije kompliment...
Tonto Posted - 11/02/2026 : 22:10:07
Tko ne čita Biuka ne zna što je dobar strip, a Walter Egg je najbolja Darkova kreacija.
Deers Posted - 11/02/2026 : 21:50:08

Kritična masa
Darko Macan

S današnje točke gledišta stripovi Darka Macana koji govore o stripovima nisu rijetkost, zlobnici bi rekli da su svi takvi ali ograničimo se na one direktne, ali je prava rijetkost da se netko od samog početka svoje profesionalne karijere bavi takvim stripovima. I da to radi tako dobro da nadilazi fanovsku razinu Zagor vs Blek. Pravi pravcat Kritičar iznutra.
Takav je bio Walter Egg, autorov alter eggo, kritičar, kroničar, insajder. I kad je najozbiljniji uvijek uz dozu humora, i kad je najsmješniji uz dozu britkosti. Niti jedan fan domaćeg stripa nije ga mogao zaobići, bilo da se radilo Patku ili kasnije Kvadratu. S tim da se protok vremena itekako vidi, čaga je svjestan i autor. Od početnih epizoda nastale iz strasti, kako stripovske tako i kritičarske s vremenom lik postaje sve eggocentričniji, gotovo auto referencijalan. Zato nije nužan nedostatak ideja ili nedovoljna samokritičnost: Zgarište početnog plamena očito je onemogućilo bilo kakvo novi požar. Ali, nemojmo se zavaravati, zgarišta nije nikad ugašeno i teško da će ikad biti.
Na kraju ostaju table, neke bolje neke lošije, neke interne skice trenutka neke bezvremenske. One tri (ili čak i četiri) vezane za scenarij uspijevaju biti komplementarne a ne redundantne. Domišljati kolaži, sve samo ne samo odrađivanje. Poigravanja formom taman u toj količini da upotpune ovaj, ionako, metanarativni strip.
Deers Posted - 11/02/2026 : 21:25:09

Smrt je postala živa
Krešimir Biuk

Kad pišeš zombi priču onda je to poput zaleđenog jezera prepunog tankog leda od klišeja i već viđenog. Ako u to ubaciš i priču iz pandemije onda je to zaleđeno jezero dodatno minirano. Srećom, Krešimir Biuk je odličan mungos-klizač koji sve to uspješno izbjegava.
Njegove priče nisu priče o junacima niti antijunacima. Ljudi su to s manama i pokojom vrlinom u krivoj valuti. Naizgled plošno karakterizirani ipak nakon upoznavanja često stekneš dojam da i s takvim likovima, s kojim se nikad ne bi družio, ipak mogao popit koje pivo i razgovarati o pičkama. Znači, životni likovi, bez obzira na bizarnu radnju i neživotnu temu.
Priča je i dalje prepuna klišeja ali sama ide u jednom potpuno nepredvidljivom smjeru. Možda čak i je ta sredina zbog toga manje zanimljiva jer se ubacuje u naraciju novi elementi koji su tu da joj produže život. Dok i to lagano ide svojem kraju.
Priča prati Juru, sediranog i nesretnog čovjeka sa ženom koja ga ne podnosi i dvjema ljubavnicama koje popunjavaju prazninu. One su i razlog preokreta kad postaje pravi živi mrtvac koji ostaje bez svega, toliko da mu nedostaje i ono što je imao i nemao. Uskoro, prisilno udružuje snage sa korumpiranim policajcem i nezgodnim svjedokom konzervativnih sam-svoj-majstor metoda borbe za pravdu.
Zvuči bizarno? Svakako, pa to je Biuk!
Biuk je nacionalno blago, trebalo bi ga zaštiti.
naker Posted - 05/02/2026 : 22:26:28

Slam Dunk (#1-31) (Takehiko Inoue)

Čuvena i popularna shonen manga o basketu. Momak se zaljubi u devojku, devojka voli basket, kako osvojiti curu? Pa tako što ćeš početi da igraš basket, kako drugačije. Iako je ova manga nominalno o basketu, zapravo je reč o tinejdž drami o ljubavi, prijateljstvu, timskom duhu, odrastanju, sazrevanju itd. Tinejdž drama, samo je pozorišna scena smeštena na košarkarškom parketu.

Košarka nije popularan sport u Japanu, pogotovo to nije bila početkom '90tih kada je manga počela da izlazi. Manga je prevashodno namenjena klincima koji nisu dobro upoznati sa ovim sportom pa se nekada objašnjavaju neka banalna košarkaška pravila koja su naravno dobro poznata ljudima sa ovih prostora. Mislim da ovo ne smeta previše i ne predstavlja problem da uživamo u sjajnoj priči. A i mora se priznati da je za promenu dobro čitati strip o košarci pisan '90tih koja predstavlja zlatnu eru NBA-a u vreme kada je Michael Jordan dominirao. U mangi je naglasak na odbrani i timskom radu, igrači na visokim pozicijama dominiraju, kada god padne neka trojka to nosi sa sobom težinu itd. Potpuna suprotnost od modernog basketa gde niko živ ne igra odbranu, i gde je svaki drugi šut trojka.

Glavni lik ove priče je Hanamichi Sakuragi (osim ako ne delite mišljenje da je glavni lik ovog stripa Rukawa), kojeg košarka apsolutno ne zanima, ne zna ni pravila, a igra je samo kako bi zadivio devojku koja ga interesuje. On je početnik, i u ovom stripu je dobio ulogu komičnog oduška. Često se krevelji, nezreo, u zabludi, nema pojma o basketu, ali misli da je najbitniji i da se ceo svet vrti oko njega. Shonen je manga, pa ima dosta kreveljenja i glupiranja, zna to nekada da zamori, ali takođe ovo zna da dovede i do nekih urnebesnih situacija. Hanamichi ima fenomenalne fizičke predispozicije za basket, hrabar je, ima herca, i odličan je skakač. A ko kontroliše skokove kontroliše utakmicu. Pošto je manga pisana tokom devedesetih, nije teško zaključiti da je lik Hanamichija baziran na najboljem skakaču kojeg je NBA ikada imao - Dennisu Rodmanu (ako već nije dovoljan nagoveštaj kada se Hanamichi ošiša i ima kratku crvenu kosu).

Manga je shonen pa je pisana po ključu koji se obično viđa kod ove kategorije japanskog stripa. Naravno da su glavni junaci na početku neprijatelji, mrze se, ali kasnije postanu pajtosi. Naravno da likovi misle da su jaki, da su nedodirljivi, ali onda izgube i dožive hladan tuš, pa sledi training arc. Košarka je timski sport, a ne individualni, pa očekivano likovi na početku se ponašaju sebično i samo obraćaju pažnju na sebe, da bi tokom vremena sazreli i naučili neke stvari, da bi se dobio meč mora ceo tim da igra dobro, a ne samo jedan igrač. Edukativno štivo za klince i mlade basketaše da se podsete nekih starih dobrih vrednosti.

Inoue je odličan pripovedač i odličan crtač. Strip o basketu nije zahvalno crtati zbog svih zahtevnosti i specifičnosti tog sporta, ali ako postoji jedan autor kojem ovo nije prepreka već izazov i zadovoljstvo onda je to sigurno Inoue. Autor dobro poznaje materiju jer je i sam igrao basket u mlađim danima i u školi. Košarka je njegova pasija i velika ljubav. Prelep c/b crtež, koji je po potrebi nekada stilizovan, a nekada karikaturalan. Najvažniji atribut grafičkog izražavanja japanskog stripa je dinamičnost, a Slam Dunk je primer iz bukvara kako to raditi na pravilan način. Košarka je dinamičan sport, sa puno pokreta i brzih kretanja, a Inoue je Slam Dunk nacrtao kao akciju u pokretu. Teško je ovde izabrati šta je jači atribut stripa, crtež ili priča, ali uživanje je potpuno kod oba segmenta.

Manga broji do tridesetprvog tankobončića, i onda se priča naprasno završi! Stvarno šteta, jer je serijal komotno mogao da traje još duplo duže. Iako priča ima svoj kraj i zaokružen je, ipak ostaje osećaj razočaranosti jer je strip završen kada je bio na svom vrhuncu. Stiče se utisak da je bilo materijala da priča tera dalje i da saznamo šta se kasnije dešavalo sa likovima, i dalje pratimo njihov progres i karakterizaciju. Inoue je odlučio da se povuče na vrhuncu, što po meni nikada nije loš potez ako smatraš da ne možeš bolje i da si rekao šta si imao da kažeš. Poslednja utakmica u stripu zaista dugo traje i razvučena je, ovo je dobro za napetost jer listaš stranice kako bi saznao šta će sledeće da se desi. Ali moguće da je autor procenio da ne bi mogao bolje od te poslednje tekme. Čitao sam malo po netu i navodno je postojao konflikt između autora i izdavača i moguće da je Inoue zbog ovog sukoba odlučio da prestane sa radom na ovom serijalu. A pošto je Inoue poznat po tome što nikada nije dovršio sjajni Vagabond, dozvolite mi da kažem da Inoue zna biti kritičan sa (ne)završecima svojih mangi.

Mala napomena: uzmite u obzir da Viz nikada nije do kraja objavio digitalno izdanje ove mange. Dobri skenovi su samo do poglavlja #215 (od ukupno 276), pa online čitanje poslednje petine ovog stripa nije najzahvalnije čitalačko iskustvo zbog očajnog kvaliteta skena i užasnog prevoda.

Dragon Ball i Fullmetal Alchemist su mi i dalje nedodirljive shonen mange, ali Slam Dunk čvrsto zauzima treće mesto. Odbijam da verujem da se strip o basketu ne bi dobro prodavao u Ex Yu, dragi izdavači molim vas potrudite se malo i objavite ovu odličnu i popularnu mangu
don_draper Posted - 29/01/2026 : 15:05:51
Kieron Gillen i Dan Mora : Once & Future

S Gillenom sam imao dosta pomiješana iskustva. S jedne strane sam odustao od njegovih pokušaja da zvuči ultrapametno, komplicirano i "meta" u serijalima poput Die i Phonogram, s druge strane Wicked + Divine je bio dovoljno zabavan i ekscentričan da zainteresira.
Sada sam došao do njegovog najboljeg uratka (ako se mene pita) među pobrojanima.
O&F uzima poznate (barem Englezima) britanske mitove i stavlja njihove inkarnacije u moderni svijet gdje baka i unuk iz obitelji "lovaca na natprirodno" (ili kako god ih nazvali) pokušavaju ukloniti njihovu prijetnju. Okosnicu radnje čini mit o kralju Arturu i cijeli taj mit o Excaliburu, vitezovima okruglog stola i ostale stvari koje bi bilo korisno proučiti prije čitanja (što nisam baš učinio). No, i bez neke ekspertize u navedenom području, može se dosta dobro uživati u ovom adrenalinski nabijenom serijalu kojeg vizualno dirigira Dan Mora. Po mom skromnom mišljenju, Mora je trenutno jedan od najboljih mainstream američkih crtača, sviđa mi se to što je konkretan crtež, a opet ne prekompliciran i sjajno hvata dinamiku i paranormalne elemente (kojih ovdje stvarno ima napretek).
Iako strip ima dosta oscilacija, u nekim dijelovima treba pregristi par nelogičnosti, ipak za jednu fantasy avanturu ovo je itekako sadržajno, a opet ima tu neku ljudsku notu, humanost i emocije.
Ne tvrdim da se radi o remekdjelu, ali što se tiče elementa zabave i "pageturnera", malo se stripova u zadnje vrijeme moglo mjeriti s ovime.

4/5
KuntaKinte Posted - 28/01/2026 : 12:06:52
"Orphan and the Five Beasts", i nastavak "Bath of Blood" (2022,2025, Dark Horse) James Stokoe

Stokoe-a sam prvi put čitao u Wonton Soup (2014, Oni Press) i tu me kupio. Nije to bilo ništa spektakularno, osim crteža, ali veoma simpatično poput Astroiđana, a nacrtano nalik na Brandon Grahama.

Enijvej, desetak godina kasnije nešto potpuno drugačije, "Orphan and the Five Beasts" je potpuno blesav strip, sada crtež nešto između Aragonesa, Akire Torijame i jebemligačegasličnog. A priča? Paaaaa, ono čitali ste mnogo puta sličnu, ali crtež... Krvano, krljačina, fenomenalno urađene akcijske, tepačke, koljačke scene. Duhovito kad treba, surovo kad treba, ispričano kako treba, simpa zabava.

Čitam i dalje Stokoe-a, čak i Godzilu, čak i Aliena, ovaj čovek nenormalno crta, pa da ga ispoštujemo.
anto Posted - 23/01/2026 : 16:32:10
quote:
Originally posted by don_draper

Adrian Tomine : The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist

Ima mi uglavnom nešto simpatično kad strip autori na dobar i smislen način objave ovakav "memoar" u kojem se vrlo otvoreno prikaže da su komplicirani tipovi i vrlo osjetljivi na percepciju publike.
Tomine je na jako zanimljiv način opisao svoju borbu da postane prepoznatljivo lice u svijetu stripa, pritom opisujući svoju fascinaciju velikanima indie stripova i percepciju publike prema manje poznatim autorima.
U formi dnevnika koji u izdanju Drawn and Quarterly ima doslovce oblik notesa i nudi jedno autentično čitalačko iskustvo.
Strip je vrlo pitak, tečan, na momente zabavan, ali isto tako "larcenetovski" se poigrava rječitosti i momentima vrlo jasne tišine koja puno toga kaže.
Možda če mnogima lik Tominea u ovom stripu biti naporan, samodopadljiv, ali čini mi se da je ovo bilo vrlo iskreno napisano i bez okolišanja, što cijenim. Vrlo dobro je opisao "behind the scenes" stvari oko sajmova, gostovanja i druženja u tom svijetu i čini mi se kao jedna od esencijalnijih autobiografskih stvari pisanih u ovom stoljeću.
Na kraju je to sve fino zaokruženo i, iako nema definitivnog kraja, imam dojam da je rečeno sve što je trebalo.
Definitivno jedan od boljih stripova u zadnje vrijeme, svakako preporuke za ovaj grafički i scenaristički autentičan strip.

5/5

ovo je beše neko najavio,ili čak i objavio od domaćih?
dal beše Komiko

edit:jeste,Komiko je izdao - ali u jeku "stripovskih ratova",kad su ga većina precrtali kao izdavača,i nije se ništa pričalo o njegovim izdanjima.
https://alanford.co.rs/stripovi/komiko/prvi-izbor/biblioteka-prvi-izbor-43-usamljenost-crtaca-na-duge-staze/
anto Posted - 23/01/2026 : 16:30:55
quote:
Originally posted by vice

4 Kids Walk Into a Bank uskoro dobija i ekranizaciju!

quote:
Originally posted by ivan_micic

Za 3 miseca dolazi film,pa eto

kasniš vice
vice Posted - 23/01/2026 : 16:20:30
4 Kids Walk Into a Bank uskoro dobija i ekranizaciju!
don_draper Posted - 23/01/2026 : 15:13:57
Adrian Tomine : The Loneliness of the Long-Distance Cartoonist

Ima mi uglavnom nešto simpatično kad strip autori na dobar i smislen način objave ovakav "memoar" u kojem se vrlo otvoreno prikaže da su komplicirani tipovi i vrlo osjetljivi na percepciju publike.
Tomine je na jako zanimljiv način opisao svoju borbu da postane prepoznatljivo lice u svijetu stripa, pritom opisujući svoju fascinaciju velikanima indie stripova i percepciju publike prema manje poznatim autorima.
U formi dnevnika koji u izdanju Drawn and Quarterly ima doslovce oblik notesa i nudi jedno autentično čitalačko iskustvo.
Strip je vrlo pitak, tečan, na momente zabavan, ali isto tako "larcenetovski" se poigrava rječitosti i momentima vrlo jasne tišine koja puno toga kaže.
Možda če mnogima lik Tominea u ovom stripu biti naporan, samodopadljiv, ali čini mi se da je ovo bilo vrlo iskreno napisano i bez okolišanja, što cijenim. Vrlo dobro je opisao "behind the scenes" stvari oko sajmova, gostovanja i druženja u tom svijetu i čini mi se kao jedna od esencijalnijih autobiografskih stvari pisanih u ovom stoljeću.
Na kraju je to sve fino zaokruženo i, iako nema definitivnog kraja, imam dojam da je rečeno sve što je trebalo.
Definitivno jedan od boljih stripova u zadnje vrijeme, svakako preporuke za ovaj grafički i scenaristički autentičan strip.

5/5
anto Posted - 21/01/2026 : 15:01:01
quote:

4 Kids Walk Into A Bank

Sasvim slučajno listajući ponudu izdanja koja su izalzila prošlo ljeto, našao sam ovaj dosta hvaljeni strip u izdanju Black Mask Studios.
O samom autoru ne znam puno toga, ali premisa je bila dosta zanimljiva i činilo se kao da bi mogao odskakati po kvaliteti i prikazu.
Strip je vrlo dobro, lucidno i zabavno osmišljena tragikomična priča o djeci koja nanjuše da lokalna banda planira pljačku banke i koja želi preuzeti taj cijeli posao. Ono što je u dinamici stripa bilo ključno za funkcioniranje je da likovi budu različiti, ali opet da ima neke kemije, a to je itekako postignuto. Strip obiluje nostalgijom, inspiriran je noirom, igricama, Tarantinom i heist filmovima. Zvuči kao dosta nemoguća kombinacija, ali uistinu je toliko raznoliko i uvjerljivo istovremeno.
U pozadini cijele te živahne krimi priče, ipak se ocrtavaju neke tužne sudbine i teške životne situacije te strip ima dosta jaku poruku i kraj koji dosta solomonski riješi cijelu situaciju.
Svakako vrlo ugodno iznenađenje i strip koji je bio istovremeno zabavan, emotivan, napet, ali i brutalan. Vizualni stil prati dinamičan i zanimljiv scenarij te nerijetko svojim stilom me podsjetio na Fractionov Hawkeye u tom aspektu. Rijetko kada ovakvi spojevi profunkcioniraju, ali za ovaj strip mogu reći samo riječi hvale. Da su Tarantino, Brubaker i Lapham htjeli raditi strip o ovakvoj tematici, imam dojam da bi ovo bio rezultat.

5/5

za ovaj strip sam čuo samo hvalospeve,i čudno je da ga do sada još nije niko izdao na ovim prostorima.
DW/Fibra su mi najlogičniji izbor za to.
don_draper Posted - 21/01/2026 : 14:35:12
4 Kids Walk Into A Bank

Sasvim slučajno listajući ponudu izdanja koja su izalzila prošlo ljeto, našao sam ovaj dosta hvaljeni strip u izdanju Black Mask Studios.
O samom autoru ne znam puno toga, ali premisa je bila dosta zanimljiva i činilo se kao da bi mogao odskakati po kvaliteti i prikazu.
Strip je vrlo dobro, lucidno i zabavno osmišljena tragikomična priča o djeci koja nanjuše da lokalna banda planira pljačku banke i koja želi preuzeti taj cijeli posao. Ono što je u dinamici stripa bilo ključno za funkcioniranje je da likovi budu različiti, ali opet da ima neke kemije, a to je itekako postignuto. Strip obiluje nostalgijom, inspiriran je noirom, igricama, Tarantinom i heist filmovima. Zvuči kao dosta nemoguća kombinacija, ali uistinu je toliko raznoliko i uvjerljivo istovremeno.
U pozadini cijele te živahne krimi priče, ipak se ocrtavaju neke tužne sudbine i teške životne situacije te strip ima dosta jaku poruku i kraj koji dosta solomonski riješi cijelu situaciju.
Svakako vrlo ugodno iznenađenje i strip koji je bio istovremeno zabavan, emotivan, napet, ali i brutalan. Vizualni stil prati dinamičan i zanimljiv scenarij te nerijetko svojim stilom me podsjetio na Fractionov Hawkeye u tom aspektu. Rijetko kada ovakvi spojevi profunkcioniraju, ali za ovaj strip mogu reći samo riječi hvale. Da su Tarantino, Brubaker i Lapham htjeli raditi strip o ovakvoj tematici, imam dojam da bi ovo bio rezultat.

5/5
don_draper Posted - 06/01/2026 : 13:44:00
Scott McCloud : Understanding Comics

Prilično sam siguran da dobar dio foruma je ovo nekada u svom životu čitao (ili pokušao čitati). Iako zvuči pretenciozno na 200-injak stranica pokušati sažeti čitavu filozofiju u stripu, mislim da nitko nije došao bliže postignuću od McClouda.
Kroz poglavlja Scott se fokusira na pojedine aspekte stripa kao medija, što s tehničke strane, što s one sadržajne. Tako imamo priče o prijenosu informacija, odnosu tabli, formatiranju, stilu crtanja i značenju. Zvuči kao udžbenik, ali je napravljeno izuzetno pristupačno i vizualno zanimljivo. Na pitak i čitak način prelazi se od banalnijih ka dosta složenijim stvarima, ali čak i oni koji se ne kuže u strip bi odavde mogli dosta toga naučiti.
Ono što je mene fasciniralo je do kojih sitnica je McCloud ovdje došao i o kolikim stvarima čitajući strip uopće i ne promišljamo.
Sjajno je da postoji i dalje u opticaju ovaj strip i mislim da bi trebao biti dostupan dok god je stripa u svijetu.
Ne smatram da je ovo monumentalno ili da je uhvaćena cijela esencija stripa (ne misli to ni sam autor), ali vrlo kompletan, dinamičan i pristupačan zavir u svijet sličica, teksta i tabli koji nama na forumu su omiljeni medij (ili među omiljenijima). Tko može nakon ovoga reći da je strip djetinjast.

5/5
stripožder_1987 Posted - 06/01/2026 : 11:44:45
The Complete Cochlea & Eustachia, 2025, Hans Rickheit

Cochlea i Eustachia su bliznakinje – ljudske djevojčice ali izgleda namijenjene za čudne pokuse još čudnijih i uvrnutih metaliziranih i hibridnih bića. Stil crtanja mi mnogo vuče na Mebijusa, bez mnogo oblačića i teksta.

pcoro Posted - 05/01/2026 : 21:45:40
Ja sam čitao, našao sam preporuku kod Mehe sa Znaka Sagite. Fora je strip! Fora je zapravo parodija na Konana, nacrtana pretjeranim, heavy metal crtežom koji je opet jako lijep.

Meni se svidio jer volim tu temu "preživljavanje u divljini" ali i zato što je pretjeran, krvav i ponekad namjerno glup
naker Posted - 05/01/2026 : 21:25:04

Bloodrik (#1-3) (Andrew Krahnke)

Mišićavi varvarin je sam na vascelom svetu i radi sve što je u njegovoj moći kako bi pronašao hranu i preživeo u okrutnoj prirodi. Priča praktički ne postoji, tokom celog stripa pratimo Bloodrika u njegovoj potrazi za hranom i preživljavanjem. Strip se može opisati kao Konan varvarin u svetu Jack Londona. Teksta ima malo, oblačića skoro uopšte, samo naracija koja prati slike. Autor je priznao da nije scenarista, i da je strip pisao samo da bi imao šta da crta. Crtež vodi radnju i priču i ako strip ima nešto pozitivno to je vizuelni aspekt. Čovek bi pomislio da kada imaš jednog takvog a la Konan lika da će dobiti mač i rascopati neprijatelje, ali ne, nije ovo takav strip. Zapravo ima veoma malo borbi jer sem Bloodrika nema mnogo drugih likova. A i mora se priznati da je komično da imaš jednog takvog mišićavog lika, a kao oružje mu daš luk i strelu. Genijalno. Na netu naišao na par pozitivnih komentara na ovaj strip, ali iskreno ne vidim u čemu je fora.

Konan varvarin upoznaje Jack Londona. Kratak strip, brzo se čita, čisto za ubijanje vremena i ništa više od toga
stripožder_1987 Posted - 05/01/2026 : 10:02:12
quote:

Seth : Clyde Fans

Ne tako davno sam čitao It's A Good Life If You Don't Weaken od ovog dosta hvaljenog kanadskog autora i bio sam dosta razočaran. Ipak, zahvaljujući svom zanimljivom vizualnom stilu, odlučio sam se dati šansu njegovom najduljem i možda najpoznatijem djelu, Clyde Fans. I dobro da jesam jer riječ je o osobno najboljem iznenađenju čitalačke 2025. godine.
Strip prati dvojicu sinova naslovnog Clydea koji im je u nasljedstvo ostavio vođenje istoimene firme koja se bavi prodajom ventilatora u svim formatima. Strip je nelinearno ispripovjedan i koristi puno naracije i retrospektive. Iako tema djeluje dosta bizarno po odabiru, ključno je što je biznis već dugo propadao zbog pojave klimatizacije sve do konačne propasti. A poanta stripa je, osim prateće dekadencije, prikazati kako su se dva protagonista u tome svemu snašla.
Jedan sin, Abe, je rođeni biznismen i predvodnik firme dugo vrijeme, dok drugi, Simon, je anksiozni sanjar kojemu zaposlenje u firmi pada kao kazna, okov prošlosti. I upravo u toj njihovoj razlici strip pronalazi genijalnu dinamiku u naraciji i perspektivi. Simon je puno detaljnije i kvalitetnije okarakteriziran i kroz njegovu prizmu najbolje možemo ispratiti tu suptilnu propast poslovnog sna i teške, tvrdokorne poveznice i namete koje prošlost nekome mogu postaviti.
Iako se ne događa puno toga ovdje, strip je sjajno prenio melankoliju, emocionalni teret likova i njihove karaktere i svjetonazore kako bi stvorio intrigantnu i moćnu priču iz naoko jednostavne premise.
Sve je to Seth okrunio svojim fenomenalnim retro vizualnim stilom i tonovima plave boje koji podebljavaju tu melankoliju.
Dok je prijašnji Sethov strip bio dosta neimpresivan, Clyde Fans je remekdjelo i jedan od najboljih stripova na engleskom. Po tonu ide uz bok Jimmyju Corriganu, ali je nekako sadržajniji. No, oba su stvarno izuzetni predstavnici tog novog vala melankolije u stripu i sjajno to rade. Strip je veličanstven poput najbolje karakterne studije ili dubokoemotivne serije, jedan od onih koji nadilazi medij u kojem se nalazi.

5/5

pcoro Posted - 04/01/2026 : 08:13:18
Tnx!

Jesi i ti čitao? Zanima me jer - priča (emocionalni problemi braće vlasnika propadajuće tvornice ventilatora) zvoči kao nešto najdosadnije u povijesti, a It is good life.. mi je bio fora strip, sjetan i lijepo nacrtan.
Wolfman Posted - 04/01/2026 : 00:26:47
quote:
Originally posted by pcoro

Draperu, a jel Clyde Fans završena priča? Nejasno se sjećam da je nekad davno izašao prvi dio i da onda godinama, desetljećima nije bilo nastavka, a to je sve objavljivano u Sethovom magazinu Palookaville koji je izlazio tipa jednom svakih par godina svešćica?

Da, još 2019. je konačno objavljeno u cijelosti.

HC: https://drawnandquarterly.com/books/clyde-fans/
SC: https://drawnandquarterly.com/books/clyde-fans-pb/
pcoro Posted - 03/01/2026 : 23:22:40
Draperu, a jel Clyde Fans završena priča? Nejasno se sjećam da je nekad davno izašao prvi dio i da onda godinama, desetljećima nije bilo nastavka, a to je sve objavljivano u Sethovom magazinu Palookaville koji je izlazio tipa jednom svakih par godina svešćica?
don_draper Posted - 02/01/2026 : 18:35:24
Seth : Clyde Fans

Ne tako davno sam čitao It's A Good Life If You Don't Weaken od ovog dosta hvaljenog kanadskog autora i bio sam dosta razočaran. Ipak, zahvaljujući svom zanimljivom vizualnom stilu, odlučio sam se dati šansu njegovom najduljem i možda najpoznatijem djelu, Clyde Fans. I dobro da jesam jer riječ je o osobno najboljem iznenađenju čitalačke 2025. godine.
Strip prati dvojicu sinova naslovnog Clydea koji im je u nasljedstvo ostavio vođenje istoimene firme koja se bavi prodajom ventilatora u svim formatima. Strip je nelinearno ispripovjedan i koristi puno naracije i retrospektive. Iako tema djeluje dosta bizarno po odabiru, ključno je što je biznis već dugo propadao zbog pojave klimatizacije sve do konačne propasti. A poanta stripa je, osim prateće dekadencije, prikazati kako su se dva protagonista u tome svemu snašla.
Jedan sin, Abe, je rođeni biznismen i predvodnik firme dugo vrijeme, dok drugi, Simon, je anksiozni sanjar kojemu zaposlenje u firmi pada kao kazna, okov prošlosti. I upravo u toj njihovoj razlici strip pronalazi genijalnu dinamiku u naraciji i perspektivi. Simon je puno detaljnije i kvalitetnije okarakteriziran i kroz njegovu prizmu najbolje možemo ispratiti tu suptilnu propast poslovnog sna i teške, tvrdokorne poveznice i namete koje prošlost nekome mogu postaviti.
Iako se ne događa puno toga ovdje, strip je sjajno prenio melankoliju, emocionalni teret likova i njihove karaktere i svjetonazore kako bi stvorio intrigantnu i moćnu priču iz naoko jednostavne premise.
Sve je to Seth okrunio svojim fenomenalnim retro vizualnim stilom i tonovima plave boje koji podebljavaju tu melankoliju.
Dok je prijašnji Sethov strip bio dosta neimpresivan, Clyde Fans je remekdjelo i jedan od najboljih stripova na engleskom. Po tonu ide uz bok Jimmyju Corriganu, ali je nekako sadržajniji. No, oba su stvarno izuzetni predstavnici tog novog vala melankolije u stripu i sjajno to rade. Strip je veličanstven poput najbolje karakterne studije ili dubokoemotivne serije, jedan od onih koji nadilazi medij u kojem se nalazi.

5/5

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000