| T O P I C R E V I E W |
| manhunter |
Posted - 02/10/2008 : 19:00:54 Imamo pogađanje filmova na 600 i kusur stranica, ali nemamo inače filmske diskusije?? Evo za početak, something to discuss for:
American Film Institute's 10 Top 10 honors the ten greatest American films in ten classic film genres:
Animation 1 Snow White and the Seven Dwarfs 1937 2 Pinocchio 1940 3 Bambi 1942 4 The Lion King 1994 5 Fantasia 1940 6 Toy Story 1995 7 Beauty and the Beast 1991 8 Shrek 2001 9 Cinderella 1950 10 Finding Nemo 2003
Romantic comedy films 1 City Lights 1931 2 Annie Hall 1977 3 It Happened One Night 1934 4 Roman Holiday 1953 5 The Philadelphia Story 1940 6 When Harry Met Sally... 1989 7 Adam's Rib 1949 8 Moonstruck 1987 9 Harold and Maude 1971 10 Sleepless in Seattle 1993
Westerns 1 The Searchers 1956 2 High Noon 1952 3 Shane 1953 4 Unforgiven 1992 5 Red River 1948 6 The Wild Bunch 1969 7 Butch Cassidy and the Sundance Kid 1969 8 McCabe and Mrs. Miller 1971 9 Stagecoach 1939 10 Cat Ballou 1965
Sports 1 Raging Bull 1980 2 Rocky 1976 3 The Pride of the Yankees 1942 4 Hoosiers 1986 5 Bull Durham 1988 6 The Hustler 1961 7 Caddyshack 1980 8 Breaking Away 1979 9 National Velvet 1944 10 Jerry Maguire 1996
Mystery films 1 Vertigo 1958 2 Chinatown 1974 3 Rear Window 1954 4 Laura 1944 5 The Third Man 1949 6 The Maltese Falcon 1941 7 North by Northwest 1959 8 Blue Velvet 1986 9 Dial M for Murder 1954 10 The Usual Suspects 1995
Fantasy films 1 The Wizard of Oz 1939 2 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 2001 3 It's a Wonderful Life 1946 4 King Kong 1933 5 Miracle on 34th Street 1947 6 Field of Dreams 1989 7 Harvey 1950 8 Groundhog Day 1993 9 The Thief of Bagdad 1924 10 Big 1988
Science fiction films 1 2001: A Space Odyssey 1968 2 Star Wars Episode IV: A New Hope 1977 3 E.T. the Extra-Terrestrial 1982 4 A Clockwork Orange 1971 5 The Day the Earth Stood Still 1951 6 Blade Runner 1982 7 Alien 1979 8 Terminator 2: Judgment Day 1991 9 Invasion of the Body Snatchers 1956 10 Back to the Future 1985
Gangster films 1 The Godfather 1972 2 Goodfellas 1990 3 The Godfather Part II 1974 4 White Heat 1949 5 Bonnie and Clyde 1967 6 Scarface: The Shame of the Nation 1932 7 Pulp Fiction 1994 8 The Public Enemy 1931 9 Little Caesar 1931 10 Scarface 1983
Courtroom dramas 1 To Kill a Mockingbird 1962 2 12 Angry Men 1957 3 Kramer vs. Kramer 1979 4 The Verdict 1982 5 A Few Good Men 1992 6 Witness for the Prosecution 1957 7 Anatomy of a Murder 1959 8 In Cold Blood 1967 9 A Cry in the Dark 1988 10 Judgment at Nuremberg 1961
Epics 1 Lawrence of Arabia 1962 2 Ben-Hur 1959 3 Schindler's List 1993 4 Gone with the Wind 1939 5 Spartacus 1960 6 Titanic 1997 7 All Quiet on the Western Front 1930 8 Saving Private Ryan 1998 9 Reds 1981 10 The Ten Commandments 1956 |
| 25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| King Warrior |
Posted - 11/12/2025 : 10:23:15 Dobar je novi Predator. Nesto malo drugaciji, vise u superherojskom stilu, mnogo akcije i dobri efekti. Kada sve saberem, nakon arnoldovog originala ovo je najbolji film iz serijala, ispred Prey i Predators 2010, koji su mi isto tako veoma dobri. Uglavnom film je tako odradjen da je ostalo jos dosta prostora za direktne nastavke. |
| naker |
Posted - 10/12/2025 : 23:03:06 
Frankenstein (2025)
Dobar početak i recimo prva polovina filma. del Toro umešan režiser pa su očekivano kamera i pojedini kadrovi zanatski kvalitetno odrađeni. Scenografija i kostimi očekivano na visokom nivou, pogotovo mi se sviđa izbor lokacije kule gde se vršio eksperiment, i njen enterijer/eksterijer. Naučna istraživanja su skupa rabota, pa je pohvalno što je u priču ubačen lik imućnog mecene koji će finansirati istraživanje vasrksa i večnog života. Christoph Waltz stari znalac i dobro ga je odglumio. Stvorenje u ovom filmu za razliku od nekih prethodnih ostvarenja, nije stariji i pogrbljen kao Kvazimodo, već je mlađi i u naponu fizičke snage. Izgleda kao arhetip prvog čoveka, Adama, što je nešto što je Mary Shelley i imala na umu kada je pisala roman. Elordi fino odglumio čudovište.
Oscar Isaac potpuno pogrešno odradio portret doktora koji bi da se igra boga. Victor Frankenstein treba da bude student, svojeglav u svojoj arogantnoj mladosti, i Isaac je previše mator glumac da glumi Frankensteina. Iz nekog čudnog razloga ga je preglumio, previše teatralna interpretacija lika, previše energično i strastveno, kao da je popio pet kafa pre svake scene. U drugoj polovini film pada i što se više približava kraju postaje monoton i predvidljiv kao što je Shaner već ranije ukazao na temi. Celo to parče priče gde se stvorenje druži sa čičicom u kolibi je previše razvučeno. Budžet za film pogrešno utrošen, bacile se pare na CGI efekte, a ne izgledaju dobro. Kako je moguće da u 2025 CGI vukova izgleda toliko loše, zar stvarno ne može bolje? A CGI vaskrslog lutka u amfiteatru je bio iznenađujuće dobar, tako da je sigurno moglo bolje. Muzika i soundtrack praktički nepostojeći i nevidljivi, što je zaista veliki šamar za film ovakvog pedigrea.
Stvorenje iz nekog čudnog razloga u ovom filmu ima nadljudsku snagu superheroja, kao Hulk je u stanju da pomeri čitavu jednu fregatu zajedno sa svim ljudima na brodu. Nisam zadovoljan ni pristupu filmu, umesto horor Frankensteina, dobili smo sentimentalnog i romantičnog Frankensteina. Ništa od horora nauke, od horora igranja boga, od horora večnog života, od horora veštačkog Adama, a dobije se film koji igra na kartu saosećanja sa stvorenjem jer ga je kreator/otac odbacio i nije imao strpljenje da ga uči. Čak se i Mia Goth utopila u sivilo filma, cenim da je ona jedna od talentovanijih mlađih modernih glumica, ali deluje pogrešno kastovana. Ali najveća zamerka ide na to da je del Toro hvaljen režiser, ali ovom filmu toliko nedostaje neki autorski pečat, bar malo originalnosti po čemu bi se ova adaptacija pamtila ili izdvojila od proseka.
Više loših stvari negoli dobrih, ali ajde danas sam dobro raspoložen pa daću jedva prelaznu ocenu. Ali lagao bih ako bih rekao da nisam očekivao više od del Torovog Frankensteina. 6/10  |
| pcoro |
Posted - 09/12/2025 : 13:43:02 quote: Originally posted by pcoro

Sense and Sensibility (1995)
Podsjetio me Naker da sam oduvijek htio pogledati Razum i osjećaje pa sam konačno to i učinio Super mi je bio film, volim Jane Austin i filmove tog tipa i baš sam guštao. Ali, malo me žuljalo šta su uz Emu Tomson i Hugha Granta drugi par u filmu Kate Winslet koja je tad imala možda 19 i Alan Rickman koji je imao.. puno godina. Baš je bio star i danas to ne bi moglo proći. Al, ajde, nek je star, bio je i neoprostivo dosadan i ljigav u tom filmu. Nije bio simpatični jebežljivi čiča koji bi naskočio na mladicu dok još uvijek može, nego je cijelovrijeme filma nešto cmoljio, durio se i bio dramatičan dok je groomao Kate Winslet.
Ipak, iz pozicije sredovječnog čiče, moram reć da i nisubila loša ta vremena kad su se mogle groomati mladice, a da cijela okolina odobrava!
Moram sam sebi odgovoriti vezano za Razum i osjećaje: fora mi je bio prikaz načina na koji je tadašnja plemićka mladež očijukala. Ima ta jedna scena di mladi, sexy Willoughby dođe kod Kate Winslet i oni neš pričaju o Šekspirovim sonetima, Willoughby čak ima džepnu knjižicu tih soneta. I ona se Kate Winslet oduševi, bude kao: šta ti isto čitaš Šekspira, meni je on ful kul, najdraži mi je sonet 119, a Wiloughby odmah baci par versova iz tog soneta. To mi je bilo slično danas, kad mladi slušaju Taylor Swift ili šta ja znam šta sev slušaju..
Također mi je upalo u oči da, ako si htio kontat neku trebu, to si trebao radit pred njenom majkom i rodbinom. Nije tu bilo puno druženja nasamo (iako u filmu bude i toga). Tek ako si imao najozbiljnije namjere, svjedoci bi se povukli na kraće vrijeme, da možeš izjavit ljubav. Zajebano.. |
| Beren |
Posted - 09/12/2025 : 12:29:01 
I Love You, Man (2009)
Ženi se lik i skapira da nema bliskih prijatelja pa, jelte, nema koga za kuma da zove i krene u potragu za njim. Ništa nisam očekivao a ipak dobio jednu laganu, neopterećujuću priču u kojoj se muški mogu poprilično pronaći (u smislu povezivanja sa muškim društvom kroz zajedničke aktivnosti). Ima više vrlo realnih scena iz života i taj momenat muškog povezivanja i ženskog "zvocanja" je dobro prikazan i diže film za jedan nivo; Osjeti se hemija među glumcima, koja ispegla tipičan holivudski scenario. Film je klasična lagana zabava, ali feelgood zabava i ako neđe uhvatite na TV, preporuka za pogledati 6/10. |
| Beren |
Posted - 09/12/2025 : 12:12:10 Bolji je Ford vs Ferari od F1 dosta. F1 je šablonski, iako ok za jedno gledanje na velikom platnu. |
| anto |
Posted - 09/12/2025 : 10:59:13 Overicu, hvala.Serije teško, toliko vremena već nemam, ali pamtim pa ću jednog dana pogledati |
| Red Marquis |
Posted - 09/12/2025 : 00:03:18 Ako ti se sviđa Ford vs Ferari overi i ovaj novi, F1 sa Brad Pittom.
A što se Ričija tiče, gledaj njegovu seriju Mobland na SkyShowtime i The Gentleman na Netflixu (opet mislim na seriju, film si valjda gledao).
|
| anto |
Posted - 08/12/2025 : 16:29:59 inače,mnogo mi znači preporuka (zbog kojih sam redovan na ovoj temi),jer danas u mnoštvu dostupnih filmova,preporuka dosta pomaže.
Eto recimo,da ne videh Nejkerov osvrt za Ministarstvo,nikad ga ne bih pogledao. Ili za Razum i osećajnost;znam da je u pitanju poznat i priznat film,ali sam bio ubeđen da je neki patetični ljubić za žene.
Kad smo već kod preporuka,evo dve od mene za filmove koji se vrte ovih dana na kablovskoj - JoJo Rabbit i Grand Budapest Hotel. |
| anto |
Posted - 08/12/2025 : 12:01:01 pogledah Ministarstvo nedžentlmenskog ratovanja,i kao što reče Nejker,baš zabavan film,uživao sam;mada,slab sam na Ričijeve filmove,malo je i to uticalo na opći dojam.
A videh baš na HBO reklamama za nadolazeće filmove i najavu za Covenant od istog režisera,overiće se obavezno. Edit:Covenant ili Zavet u nedelju 14.12. u 20h na HBO1
Nahvatah ovih dana i Ford VS Ferari,jedan jako dobar film koga godinama bezuspešno pokušavam da odgledam do kraja (počinjao sam barem 7,8 puta) - Bejl i Dejmon u sjajnim rolama,ako slučajno niste pogledali,obavezno to uradite.
I za kraj,zbog preporuke isto nejkera (čini mi se),za gornji naslov,Razum i osećajnost,a koji se davao na nekom kanalu,i to pogledah,i zaista valjan film;takođe kao i pcoro nisu mi bili par Kejt i Alan,valajlo je da su našli nekog harizmatičnijeg matorca. |
| pcoro |
Posted - 08/12/2025 : 09:12:06

Sense and Sensibility (1995)
Podsjetio me Naker da sam oduvijek htio pogledati Razum i osjećaje pa sam konačno to i učinio Super mi je bio film, volim Jane Austin i filmove tog tipa i baš sam guštao. Ali, malo me žuljalo šta su uz Emu Tomson i Hugha Granta drugi par u filmu Kate Winslet koja je tad imala možda 19 i Alan Rickman koji je imao.. puno godina. Baš je bio star i danas to ne bi moglo proći. Al, ajde, nek je star, bio je i neoprostivo dosadan i ljigav u tom filmu. Nije bio simpatični jebežljivi čiča koji bi naskočio na mladicu dok još uvijek može, nego je cijelovrijeme filma nešto cmoljio, durio se i bio dramatičan dok je groomao Kate Winslet.
Ipak, iz pozicije sredovječnog čiče, moram reć da i nisubila loša ta vremena kad su se mogle groomati mladice, a da cijela okolina odobrava! |
| anto |
Posted - 07/12/2025 : 22:06:18 šta reći :)
stigao do polovine,lepa zabava,hvala nejker "za dojavu" |
| Zula |
Posted - 06/12/2025 : 19:26:41 quote: Originally posted by anto
opa,kako mi ovo promače (obožavam Gaja Ričija) - nego,jel se ovaj film beše vrti na HBO-u u zadnje vreme?
da,ima na HBO dvojci
Anto ne treba forum, Anto je forum! 🤣 |
| anto |
Posted - 06/12/2025 : 15:26:06 da,ima na HBO dvojci |
| anto |
Posted - 06/12/2025 : 14:48:07 quote: Originally posted by naker

The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024)
Ako nacisti ne igraju po pravilima i ne poštuju fer plej i kulturni bonton ratovanja kao pravi džentlmeni, zašto bi to radili Britanci? Otkačena opuštajuća ratna komedija prepuna scena akcije i borbi gde tim ne baš tipičnih britanskih džentlmena odlazi u Afriku kako bi sabotirali nacističku navalnu luku podmornica. Film sebe ne shvata neozbiljno, što je u ovom slučaju pohvalno jer pruža lepu zabavu uz kvalitetnu režiju Ritchiea. Priča je bazirana po istinitim događajima, ali ne treba ovde tražiti istorijsku tačnost jer su likovi kao karikature osoba po kojima su bazirani. Akcija je očekivano namerno i svesno over-the-top, pogotovo kada je reč o liku Lassen-a koji ubija nožem i lukom & strelom na način koji bi postideo i Ramba. Iako ima par špijunskih momenata, film je baš ono muški i testosteronski.
Verovatno bi trebala ići ocena niže, ali priznajem da sam slab na filmove Guy Ritchiea, i cenim da uloge u ovakvim filmovima odlično leže Henry Cavillu. Zabavno 7/10 
opa,kako mi ovo promače (obožavam Gaja Ričija) - nego,jel se ovaj film beše vrti na HBO-u u zadnje vreme? |
| panzer |
Posted - 06/12/2025 : 07:09:28 https://apnews.com/article/cary-hiroyuki-tagawa-died-2a5ac471aa2dd5d7218205ff8b654b08 |
| naker |
Posted - 04/12/2025 : 22:39:21 
The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024)
Ako nacisti ne igraju po pravilima i ne poštuju fer plej i kulturni bonton ratovanja kao pravi džentlmeni, zašto bi to radili Britanci? Otkačena opuštajuća ratna komedija prepuna scena akcije i borbi gde tim ne baš tipičnih britanskih džentlmena odlazi u Afriku kako bi sabotirali nacističku navalnu luku podmornica. Film sebe ne shvata neozbiljno, što je u ovom slučaju pohvalno jer pruža lepu zabavu uz kvalitetnu režiju Ritchiea. Priča je bazirana po istinitim događajima, ali ne treba ovde tražiti istorijsku tačnost jer su likovi kao karikature osoba po kojima su bazirani. Akcija je očekivano namerno i svesno over-the-top, pogotovo kada je reč o liku Lassen-a koji ubija nožem i lukom & strelom na način koji bi postideo i Ramba. Iako ima par špijunskih momenata, film je baš ono muški i testosteronski.
Verovatno bi trebala ići ocena niže, ali priznajem da sam slab na filmove Guy Ritchiea, i cenim da uloge u ovakvim filmovima odlično leže Henry Cavillu. Zabavno 7/10  |
| alexts |
Posted - 01/12/2025 : 02:07:00 Valjda i dalje snima obične drame i rom-komedije i svašta-nešto, ali to neće ljudi više da gledaju u bioskopima, zato su direct-to-streaming, eventualno neki idu u par bioskopa reda radi. E sad, kakav je kvalitet je drugo pitanje. |
| naker |
Posted - 30/11/2025 : 22:14:51 
The Cider House Rules (1999)
Mali dečak bez majke i oca, odbačen od života, biva primljen u sirotište od upravnika-doktora te ustanove gde biva podučen medicini i lekarskom zanatu. Sirotiše je prepuno klinaca i klinceza raznih godišta koji s nevinom nadom čekaju retke posete mladih bračnih parova kako bi im se možda svideli i usvojili ih. Sirotište ima duplu funkciju, ono vodi računa o deci bez porodice, ali takođe i pruža lekarske usluge abortusa. Homer će naučiti mnogo toga od upravnika sirotišta, ali svaki roditelj zna da deca ne mogu uvek ostati pod okriljem roditelja. Moraju se kad tad otisnuti u beli svet, istražiti svet, steći nova iskustva, zaljubiti se, okusiti gorčinu života, i lepe i tužne momente od kojih je život satkan...
Jako lepa i mirna drama koja se bavi ozbiljnim životnim temama, ali to radi sa puno humanosti i ljudskosti. Miran film, klasična muzika klavira se uvek može čuti u pozadini, dok se za to vreme film bavi temama kao što su odrastanje, ljubav, abortus, incest, sazrevanje, traženje sebe itd. Jako dobra glumačka postava, legenda Michael Caine zrelo nosi film na svojim plećima. A pričajte šta hoćete, ali dok je bila u najboljim godinama malo, ali jako malo glumica i devojaka, može da parira Charlize Theron. Prelepa osoba, i talentovana glumica.
Ne znam koji je razlog tome da priče o deci iz sirotišta pogađaju drugačije od uobičajenog, ali jednostavno je tako. Šteta što Hollywood više ne snima ovakve "obične" drame, ali koje na zreo način pripovedaju o sazrevanju i o slatko-gorkom ukusu života. 8/10  |
| Sneaksie Thiefsie |
Posted - 29/11/2025 : 16:16:29 podsetilo me na Ljiljanu Blagojevic u Doktorka na selu |
| anto |
Posted - 28/11/2025 : 21:32:23 quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by Tonto
Alex jesi li gledao spanjolski original od vanila sky? Koji je bolji?
Americka verzija, definitivno. Iako imdb kaze nesto drugacije
p.s. i ja sam Alex 
španska bolja,mada je i američka valjana |
| ivan_micic |
Posted - 27/11/2025 : 08:50:57 Forzani i Cattet rade super filmove, ovaj je na tragu fumetti nero (Diabolik, Satanik itd...) Vizualno predivan |
| plazmatick |
Posted - 26/11/2025 : 22:18:50 “Reflet dans un diamant mort” ("Odraz u mrtvom dijamantu") (2025.)
U pozlaćenom kavezu luksuznog hotela na Rivijeri, John D. provodi svoje umirovljeničke dane. No, miris mora i zvuk valova donose mu nemir kada upozna zagonetnu i zavodljivu susjedu koja mu probudi žive slike burne mladosti – duhove 1960-ih, ere špijunaže, glamura i opasnih obećanja. Kada djevojka ispari bez traga, granica između stvarnosti i sjećanja počinje pucati. Progone li Johna stvarni neprijatelji iz prošlosti koji su se vratili naplatiti stare dugove ili je njegov najveći protivnik vlastiti, fragmentirani um?
Duboki zaron u eurospy žanr sa stripovski modeliranim likovima (pogotovo negativcem), grindhouse nasiljem i lokacijama na Azurnoj obali. U svojoj srži zapravo je dirljiva priča o starenju, gubitku moći i subjektivnosti sjećanja. Kroz lik umirovljenog špijuna koji možda umišlja povratak svojih starih neprijatelja, film istražuje kako se ego nosi s prolaznošću vremena.
|
| Zula |
Posted - 26/11/2025 : 20:38:39 The Last Duel
Film je "istinita" (samo je dvoboj istinit 🤣) kostimirana drama iz 14.stoljeća ispričana kao Rashomon, uz kraj koji odgovara starom Ivanohoeu (što nije loše).
Dobar je The Last Duel! Prvo zato što je to Ridley Scott, drugo zato što je scenarij zanimljiv, treće Jodie Comer je baš izvrsna, a Ben Affleck iznenađujuće bolji (i zabavniji) nego što bi se očekivalo (što god neki mislili o njemu). Uloge kralja i Jeanove majke su male i izvrsne! Adam Driver manje solidan od onog na što nas je navikao.
Ono što sigurno pokvari film je Matt Damon. No, bio je producent (s Affleckom) i morao je biti u filmu, a gluma mu je bože sačuvaj (kao da stalno gledam Jasona Bournea kako govori i hoda u oklopu). Jedino je dobar zadnjih 15 minuta kad jaše i mačem maše, i ne govori 🤣 Bolji bi bili neki francuski glumci (npr. Vincent Cassel ili Tcheky Karyo), ili da su bar Damon i društvo gledali par francuskih ili povijesnih filmova prije snimanja ovog.
Suđenje je dobro, ponavljanje situacija mi je odgovaralo, vremenski skokovi su vrlo dobro napravljeni. Pogledao sam film odmah ponovo i zadovoljan sam. |
| GitaristRoko |
Posted - 26/11/2025 : 19:26:08 Isle of Dogs (2018)
Wes Andersonova druga stop-motion animacija, o dječaku u Japanu koji je u potrazi sa svojim psom. Zvuči jako djetinjasto i dosadno, ali sam se iznenadio koliko je film kreativan u raznim segmentima - samom svijetu, likovima, priči, scenografiji i pokojoj dobroj fori. Jedino je možda na kraju previše naglašeno kako je sve savršeno sjelo na svoje mjesto, malo je izlizano ispalo. Ovo mi je zasada čak i najbolji njegov film, nakon The Grand Budapest Hotel, Asteroid City i The Phoenician Scheme. Deifnitivno nastavljam s gledanjem i praćenjem njegovog opusa.
9/10 |
| Zula |
Posted - 26/11/2025 : 15:57:18 Prvo sam gledao Abre Los Ojos, a onda Vanilla Sky. Ne mislim da je Vanilla Sky loš, samo mi je prvi bolji, a i stalno uspoređivanje dok gledam (što nije dobro) nažalost kvari dojam o drugom. Jebiga... |
|
|