| T O P I C R E V I E W |
| ReemCP |
Posted - 02/01/2022 : 18:08:45 Pretpostavljam da ovdje ima puno filmofila (Vukozec, Shaner & co), pa sam htio pitati, ako imate formiranu određenu kolekciju filmova, od čega se ona sastoji? Jesu li to isključivo dvd filmovi, filmovi preko torrent stranica ili pak ima onih koji još drže i dan danas do onih dobrih, starih VHS kaseta?
Pitam, jer bi htio polagano krenuti formirati svoju filmsku kolekciju, onako, početi skromno s nekim odabranim naslovima pa ću vidjeti dokud ću stići. Baš sam ovih dana ponovno uspostavio svoj stari videorekorder (gledao neke stare snimke što sam snimao kamerom iz svog djetinstva pa bi nešto htio prebaciti na komp ako skužim kako), te nekako došao na ideju da možda skupljam VHS filmove. Pa ako može savjet, je li se isplati to (cijene i mogućnost izbora, ima li ih još danas u ponudi) ili više preferirate dvd-ove? Važno mi je da prije početka nekog filma ima onih tradicionalnih najava (trailera) filmova koji su mi prije baš bili nekako cool, prije samog početka filma. Ono malo što sam proguglao, izgleda da su dvd-ovi od 50kn naviše, a VHS kasete (ono malo što sam imao prilike vidjeti), prosjek neki po 15kn/komad. I uvjet je da su "naše" stvari, odnosno sa HR titlovima, iako znam eng. i skoro sve razumijem, ali nekako sam navikao na titlove, daju tu neku posebnu čar (iako bi neke možda koji su nedostupni kod nas, nabavljao i bez titlova, možda preko ebaya). Sjećam se na nekim starim VHS filmovima, nekad su titlovi bili žute, nekad čak i crvene boje.
Može par savjeta i što preferirate za skupljanje filmske kolekcije?
- možete pisati i o VCR-u, vaša prijašnja iskustva i razne anegdote |
| 25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| ReemCP |
Posted - 11/11/2025 : 12:41:46 Stigao mi danas Body Bags od Carpentera  Španjolsko BD izdanje koje ima engleski audio i eng titlove, tako da je sve super po tom pitanju. Ovo sam prije jako volio gledati i baš mi je drago imati ga u kolekciji. U prijašnjim gledanjima nisam uopće znao za cameo uloge (Wes Craven, Sam Raimi, Tom Arnold..), ali ću ovaj put obratiti pozornost na to.

|
| ReemCP |
Posted - 09/11/2025 : 11:10:38 Inače, što se tiče knjiga vezanih za filmove, ja sam stigao do 205. stranice s čitanjem "Sfere", taman do trenutka kad im se "Jerry" obratio. Nisam ništa čitao ovaj vikend, sutra vjerojatno nastavljam, to kod mene ide malo sporije.

|
| ReemCP |
Posted - 09/11/2025 : 10:45:38 quote: Originally posted by going going
Tako je, to je ta knjiga! Apsolutna preporuka! Mislim da sam već pisao o njoj ovde negde na filmskom podforumu pre 2 godine, moram da potražim to sto sam pisao.
Super, a i cijena je odlična za nešto što ima 400+ strana 
P.S. baš malo istražujem tu "Lagunu", ima dosta cool stvari, evo recimo nešto vezano za film, a što bi me moglo zanimati:
 |
| lwood |
Posted - 09/11/2025 : 07:26:12 quote: Originally posted by Shaner
quote: Originally posted by lwood
Dobar si kad imas prostora za sve to. To je problem nama u gradu. Uvik fali mista. Srica da vise neman zelje toliko toga skupljat.
Precizno dijagnosticiran problem. Samo ja još čekam da dođem do ovog boldanog. Sve mi se čini da to neće biti u ovom životu. 
Meni je doslo prije par godina. Ne zelin trpat nepotrebne stvari u prvom redu jerbo san kratak s miston a u drugom zbog prakticnosti. Bezveze mi drzat stvari sta ne pogledan/procitan/poslusan godinama.
|
| going going |
Posted - 09/11/2025 : 04:01:39 quote: Originally posted by ReemCP
Hvala ti puno na komentaru, drago mi je da nas ima još kojima je ovaj film posebno legao :) Slažem se potpuno za Kilmera, nevjerojatna tranformacija, pa i taj glas što kažeš, oni blisku Morrisonu su se čudili i imaju samo riječi hvale za Kilmerov performans.
Što se tiče Stoneovog pristupa ovom filmu, vidio sam te kritike i od Manzareka na samoj wiki od filma da je, između ostalog, po njemu falilo više fokusa na ostatak benda. Što ja znam, te biografske filmove uvijek je nezahvalno za raditi, to nikad ne može biti dokumentarac u pravom smislu riječi niti bi to trebao biti jer sam mišljenja da bi redatelj morao imati malo i te svoje umjetničke slobode. Čak i sami dokumentarci znaju biti subjektivni, možda je dobar primjer recimo The Last Dance o čuvenoj dinastiji Bullsa. Fenomenalan dokumentarac, ali opet puno ljudi je reklo da je to ispričano iz Jordanove perspektive i da je to više o njemu nego o Bullsima, da je Scottie Pippen bio zapostavljen, što je, koliko sam shvatio, na kraju i dovelo do onog njihovog zahlađenja u odnosu, a nekad su disali kao jedan.
Stone je ovdje više išao na dojam, energiju i tu slavu Morrisona, mislim da mu niti nije bilo u primisli da film mora biti biografski uredan kad i Morrisonov život nikad nije bio uredan. Ali, na kraju dana, ono što se svi mogu složiti jest o toj sjajnoj Kilmerovoj izvedbi, to je nešto neponovljivo i nešto što će se uvijek pamtiti :)
P.S. Hvala ti što si spomenuo ovu knjigu o Stoneu (to izdanje autobiografije od Lagune), vidim da je ima u knjižari "Hoću knjigu", to je ovo, jel da: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/strane-knjige/strana-publicistika/biografija/u-poteri-za-svetlom-!!
Do kraja godine ću sigurno skoknuti do Zg-a i volio bih si ovo uzeti, ako ne budu imali, onda ću online naručit, hvala puno na ovoj preporuci 

Tako je, to je ta knjiga! Apsolutna preporuka! Mislim da sam već pisao o njoj ovde negde na filmskom podforumu pre 2 godine, moram da potražim to sto sam pisao. |
| ReemCP |
Posted - 08/11/2025 : 22:25:56 The China Lake Murders (1990) VHS: Ubojstva "za dušu"
Izvrsni su mi ovakvi sporiji i atmosferični krimići smješteni u američku pustinju, u okruženje koje uvijek djeluje kao da se tu može dogoditi svašta, a da nitko nikad neće saznati jer nema svjedoka te se može reći da ovaj film to itekako dobro koristi. Tom Skerritt nam je ovdje kao šerif Sam Brodie koji je smiren i staložen, netko tko je pošten i znaš da će pomoći svakome koliko god je to u njegovoj moći, a Skerritt je dobar u svakoj ulozi koju glumi pa i ovdje. Nasuprot njega imamo policajca Donnellyja kojeg glumi Michael Parks, a njega sam odmah povezao s Twin Peaksom kao jednog od zloglasne braće Renault i baš tu njegovu pomalo opasnu karizmu prepoznaješ i ovdje.

Ovo je jedan od onih filmova gdje ubojicu upoznamo odmah u prvim minutama filma, koji jednostavno svake godine kad ima godišnji dođe u tu neku zabit svojim Harleyjem i ubija ljude manje-više bez nekog povoda. U onom jednom od nastavaka "Dirty Harryja" (Magnum Force), imali smo policajce na motorima koji "čiste" grad od kriminalaca, a ovaj ovdje uopće nema taj neki svoj "obrazac", već njemu svatko može postati meta, bez posebnog razloga i bez povoda, bilo koja osoba koja se nađe na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Šerif Brodie je nemoćan, pa i u momentima kad sazna za njega, a jedina opcija koja mu preostaje da mu postavi "zamku"..
Ne znam kako mi je ovaj film promaknuo u 90-ima, on je sporijeg tempa i nema puno akcije, ali nimalo nije dosadan jer ima s jedne strane simpatičnog Skerritta, a s druge izvrsnog Parksa u svojoj ulozi i u sredini tu pustoš u kojoj se svašta može dogoditi, bez traga i bez svjedoka.
 |
| ReemCP |
Posted - 08/11/2025 : 09:24:54 Hvala ti puno na komentaru, drago mi je da nas ima još kojima je ovaj film posebno legao :) Slažem se potpuno za Kilmera, nevjerojatna tranformacija, pa i taj glas što kažeš, oni blisku Morrisonu su se čudili i imaju samo riječi hvale za Kilmerov performans.
Što se tiče Stoneovog pristupa ovom filmu, vidio sam te kritike i od Manzareka na samoj wiki od filma da je, između ostalog, po njemu falilo više fokusa na ostatak benda. Što ja znam, te biografske filmove uvijek je nezahvalno za raditi, to nikad ne može biti dokumentarac u pravom smislu riječi niti bi to trebao biti jer sam mišljenja da bi redatelj morao imati malo i te svoje umjetničke slobode. Čak i sami dokumentarci znaju biti subjektivni, možda je dobar primjer recimo The Last Dance o čuvenoj dinastiji Bullsa. Fenomenalan dokumentarac, ali opet puno ljudi je reklo da je to ispričano iz Jordanove perspektive i da je to više o njemu nego o Bullsima, da je Scottie Pippen bio zapostavljen, što je, koliko sam shvatio, na kraju i dovelo do onog njihovog zahlađenja u odnosu, a nekad su disali kao jedan.
Stone je ovdje više išao na dojam, energiju i tu slavu Morrisona, mislim da mu niti nije bilo u primisli da film mora biti biografski uredan kad i Morrisonov život nikad nije bio uredan. Ali, na kraju dana, ono što se svi mogu složiti jest o toj sjajnoj Kilmerovoj izvedbi, to je nešto neponovljivo i nešto što će se uvijek pamtiti :)
P.S. Hvala ti što si spomenuo ovu knjigu o Stoneu (to izdanje autobiografije od Lagune), vidim da je ima u knjižari "Hoću knjigu", to je ovo, jel da: https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/strane-knjige/strana-publicistika/biografija/u-poteri-za-svetlom-!!
Do kraja godine ću sigurno skoknuti do Zg-a i volio bih si ovo uzeti, ako ne budu imali, onda ću online naručit, hvala puno na ovoj preporuci 
 |
| going going |
Posted - 08/11/2025 : 03:02:38 quote: Originally posted by ReemCP
The Doors (1991) DVD: The Doors
Povremeno volim pogledati biografske filmove o glazbenicima, ali o onima čiju muziku manje-više poznajem i volim, primjerice poput filmova Great Balls of Fire!, Ray ili La Bamba o Richieju Valensu, ali moram reći da mi je The Doors film od svih njih najdraži i to ne samo zbog glazbe, već zbog načina kako je film prikazao Jima Morrisona kao pojavu, a za to je ponajviše zaslužan legendarni Val Kilmer kojem se ne mogu nadiviti kako je skinuo Morrisona, pokretom, hodom, načinom kojim se kreće po pozornici, sve je nevjerojatno uvjerljivo. Imao sam jednu "fazu" tijekom studiranja kad su mi Doorsi bili često u prvom planu kad su bili neki tulumi, a kad voliš njihovu muziku i pjesme, onda ti jedan ovakav film puno bolje sjedne nego da ga gledaš, a da ih nikad nisi slušao.
Imam osjećaj da Oliver Stone ne zna napraviti loš film, što god njegovo da sam gledao, uživao sam, ovdje je to i dosta vizualno jak film jer imamo skokove između stvarnosti i halucinacije, scene u pustinji koje su vrhunske (uz pjesmu The End), kao da na trenutke gledamo svijet iz Morrisonove glave. Sveukupno jako dobro i tih nekih 2 i pol sata koliko film traje, prođe brže nego što očekuješ.

I ja mnogo volim ovaj film i imam ga na dvd-u. Neverovatno je Val Kilmer skinuo stas a pogotovo glas Džima Morisona. Iako je Stoun prikazao samo dionizijsku stranu Džima a izostavio onu stranu pametnog i tihog i sramežljivog a izutetno emotivnog poete i više se fokusirao na podivljalog boga vina, droge, seksa i rokenrola. Opet je ovo sjajan film. I Oliver Stoun je genijalac, jedan od mojih top 10 reditelja i autora. Genijalan je sve sto radi od igranih filmova od Salvadora pa sve do recentnih dokumentaraca. A i knjiga autobiografija mu je sjajna i preporucujem je! Ima u izdanju Lagune. Bas sam uzivao citajuci je. Sto se tice portretisanja Džima u filmu to je mnogo zasmetalo Reju Mantareku Džimovom verovatno najbližem prijatelju i klavijaturisti Doorsa kog je lepo odigrao Kajl Meklahan na filmu. Rej Manzarek je kao odgovor na Stounov film uputio silne kritike Stounu i filmu i par godina kasnije napisao svoju autobiografiju Light my fire my life with the doors gde kaze da je prikazao pravog Dzima Morisona kakav je. Imam tu knjigu na engleskom ali je nisam procitao jos uvek. U svakom slucaju ne mogu da verujem da nas je Val Kilmer prerano napustio a ovo mu je sigurno jedna od upečatljivijih uloga, uz sjajne kadrove u pustinji, u los andjelesu, muzika, droga, halucinacije, mešanje sna i jave. Pravo iskustvo i dozivljaj je ovaj film! |
| ReemCP |
Posted - 07/11/2025 : 22:05:11 The Doors (1991) DVD: The Doors
Povremeno volim pogledati biografske filmove o glazbenicima, ali o onima čiju muziku manje-više poznajem i volim, primjerice poput filmova Great Balls of Fire!, Ray ili La Bamba o Richieju Valensu, ali moram reći da mi je The Doors film od svih njih najdraži i to ne samo zbog glazbe, već zbog načina kako je film prikazao Jima Morrisona kao pojavu, a za to je ponajviše zaslužan legendarni Val Kilmer kojem se ne mogu nadiviti kako je skinuo Morrisona, pokretom, hodom, načinom kojim se kreće po pozornici, sve je nevjerojatno uvjerljivo. Imao sam jednu "fazu" tijekom studiranja kad su mi Doorsi bili često u prvom planu kad su bili neki tulumi, a kad voliš njihovu muziku i pjesme, onda ti jedan ovakav film puno bolje sjedne nego da ga gledaš, a da ih nikad nisi slušao.
Imam osjećaj da Oliver Stone ne zna napraviti loš film, što god njegovo da sam gledao, uživao sam, ovdje je to i dosta vizualno jak film jer imamo skokove između stvarnosti i halucinacije, scene u pustinji koje su vrhunske (uz pjesmu The End), kao da na trenutke gledamo svijet iz Morrisonove glave. Sveukupno jako dobro i tih nekih 2 i pol sata koliko film traje, prođe brže nego što očekuješ.
 |
| ReemCP |
Posted - 07/11/2025 : 11:10:23 Slaughter of the Innocents (1993) VHS: Žrtvovanje nevinih
Ovo je isto jedan od onih filmova koji možda nisu poznati široj publici, a radnja prati FBI analitičara Stephena Brodericka koji, zanimljivo i po meni rijetko viđeno (u najmanju ruku rečeno, neuobičajeno), zajedno sa svojim maloljetnim sinom, koji je pravi mali kompjuterski genije, pokušava rasvijetliti seriju jezivih ubojstava koja su povezana s religijskim fanatizmom. Klinac je stvarno interesantan za kojeg imaš osjećaj da može doslovno sve napraviti, mali je pravi genije što se tiče i profiliranja (čak i bolji od nekih FBI agenata!) tako da mislim da ekipa iz Criminal Mindsa ne bi se posramila ovog klinca, vjerojatno bi ga odmah zaposlili :) Primjetio sam da mali u stvarnom životu ima isto prezime kao scenarist i režiser filma, a guglanjem otkrijem da mu je u stvarnosti to otac, pa nije ni čudo onda da je dobio ovoliko pažnje u filmu.
Vidio sam da postoji i BD izdanje za ovaj film i u njegovim specifikacijama oni ovo vode kao horor, donekle to i stoji budući da ima tu uznemirujućih stvari koje su vezane za djecu, to je uvijek "horor" za gledati i pojačava nelagodu samog filma, ali je više krimi triler. Ima i te naivnosti, vezane najviše za dječaka, ali kad se sve sažme, sveukupno savim solidan film za jedno gledanje. Scotta Glenna je svakako uvijek fora vidjet na ekranu, a može se gledati na ovaj film kao na jednu od epizoda Criminal Mindsa, godinama prije nego što će Criminal Minds serija ugledat svjetlo dana.
Btw, na wiki filma postoji i jedna užasna zanimljivost/vijest vezana za film:
quote: Fatal plane crash On their way back from the shoot on October 31, 1992, MCA vice-president/MCA Home Video president Rob Blattner and publicist Dale Berliner died when the Alpine Aviation Piper Cheyenne III that was transporting them crashed into the Book Cliffs near Grand Junction, Colorado. Pilot Kevin James also died in the accident.
 |
| ReemCP |
Posted - 06/11/2025 : 19:02:59 Philadelphia (1993) VHS: Philadelphia
Sjetio se da je Shaner nedavno spomenuo ovaj film, pa sam ga stavio na listu gledanja, a kako volim filmove koji se vrte oko sudskih procesa i to u kojima se ne vodi samo pravna bitka, nego i ona moralna, možemo kazati da je Philadelphia jedan od najboljih primjera takve vrste filma. Hanks i Denzel su izvrsni, Hanks kao odvjetnik Andrew Beckett (koji je ujedno homoseksualac i ima AIDS) kojem odvjetnička tvrtka pronađe izgovor za otkaz iako je bio jedan od njihovih najboljih zaposlenika, a Denzel kao njegov odvjetnik koji isprva ima određene predrasude, ali i on počinje tijekom filma mijenjati svoje mišljenje o cijeloj toj situaciji.
Film jako dobro prikazuje i ono što je tada postojalo u društvu, a to da postoji "dobar AIDS" i onaj "loši", dobar je onaj kojeg su ljudi dobili slučajno transfuzijom krvi (pa se smatraju nevinim žrtvama), a loš je onaj koji se dobio od muškarca koji je imao seksualne odnose s drugim muškarcima. Hanks je ovdje dobio svog prvog Oscara i kad vidiš film, može se apsolutno reći da je zasluženo jer je cijelog sebe unio u ovu ulogu, vidimo da je i fizički oslabio pred kraj filma (da bolje prikaže napredovanje bolesti), a i zanimljivo da to nije zadnji put da će on skidati svoje kilograme zbog potrebe uloge, sjetimo se za nekoliko godina kasnije onog njegovog "Robinson Crusoe" filma. I sljedeću godinu je dobio Oscara za Forresta Gumpa, ne znam je li to rekord, odnosno je li još nekome pošlo za rukom da dobije dva Oscara uzastopce godinu za godinom. Također, da dodam da sam potpuno zaboravio da je i Antonio Banderas ovdje, koji glumi Andrewova partnera, a kod Denzela mi je fora bilo ono njegovo kad počne rečenicu (ili izlaganje) "čekaj, objasni mi to kao da sam šestogodišnjak", ili dvogodišnjak, pa četverogodišnjak.. nekoliko puta u filmu, a svaki put ti izmami osmijeh, pa čak i glavni član porote u njihovoj sobi počne tako rečenicu :)
 |
| ReemCP |
Posted - 06/11/2025 : 17:58:54  |
| ReemCP |
Posted - 05/11/2025 : 22:23:22 quote: Originally posted by lwood
Bi. Zasto ne? Iman jos uvik negdi katalog videoteke Blatine. Oni su dovukli do nekih 11000 naslova sa dvdima. To je valjda bilo prid kraj. Sad su prominili biznis. Dobar si kad imas prostora za sve to. To je problem nama u gradu. Uvik fali mista. Srica da vise neman zelje toliko toga skupljat.
I kod mene prostora pomalo počinje falit, ali zasad je još ok, još se nije upalila crvena lampica :) A što ću kad to volim, ajde bar ih gledam i koristim, pa se tješim 
quote: Originally posted by Ernie Pike
Veće videoteke su imale preko 15.000 filmova. Na početku su to uglavnom bile piratske kopije. Kad se "prvi" Batman pojavio u videotekama jedna zagrebačka videoteka je imala preko 100 kopija tog filma. Kasnije su uglavnom filmovi bili originalni, ali su se vlasnici videoteka žalili kako moraju kupovati komplete. Uz jedan ili dva hita distributeri bi pakirali i dosta B filmova koje često nitko nije posuđivao.
Hvala Ernie na ovom zanimljivom podatku, ovo što si spominjao pirate i originale, u zadnje vrijeme često kad gledam Blitz izdanja VHS kaseta, obično na početku, negdje tijekom onih najava (trailera) prije glavnog filma bude jedno od upozorenja gdje nas upozoravaju da pogledamo VHS kasetu koju smo posudili da li ima onu njihovu naljepnicu, onu koja se "presijava" kad naginješ kasetu čas na jednu, čas na drugu stranu. Upozoravaju ako nema naljepnice da se nazove taj i taj broj i prijavi to, a da takve kasete mogu uništit taj osjećaj gledanja filma i općenito naše videorekordere :)
 |
| ReemCP |
Posted - 05/11/2025 : 22:10:36 Down, Out and Dangerous (1995) VHS: Dotučen, a opasan
Jedan manji tv film kojeg nisam nikada gledao dosada, a veoma je uzbudljiv, praktički od svog početka pa do kraja. Upoznajemo Brada Harringtona (Bruce Davison) koji je ozbiljan, pristojan i uspješan obiteljski čovjek, ima trudnu suprugu čija je trudnoća rizična budući da je već imala pobačaj, posao ga pomalo melje jer je veliki pritisak u investicijskoj tvrtki u kojoj radi budući da su velika sklapanja ugovora u tijeku, a tu je i njegov susjed Calvin koji mu dodatno otežava život, ruši mu novo postavljenu ogradu samo zato što je Brad "zašao" možda svega metar u njegovo dvorište. Kako ono kažu, susjede i rodbinu ne možemo birati, a ovaj susjed je baš nevjerojatno iritantan i općenito nepodnošljiv, totalno neprijateljski nastrojen koji nema niti mrvicu razumijevanja.

Film nas odmah u početku upoznaje i s jednim beskućnikom Timom (Richard Thomas) koji se na prvu doima neobično blag, kulturan i zahvalan na svakoj mrvici koju dobije, ali ubrzo vidimo da to nije posve tako kada mu jedan čovjek uličnim tonom odbrusi i kada se nedugo potom Tim s njim nađe oči u oči u mračnoj uličici te ga hladnokrvno ubije.
Kako smo dobili te neke početne informacije, dogodi se igra sudbine da se Brad i Tim sretnu na jednom parkingu, sad da skroz ne spojlam, taj trenutak ispadne susret "pravog čovjeka u pravom trenutku" i pomalo naivni Brad ga poveze svojoj kući da mu pomogne oko ogromnog nereda u dvorištu jer mu Tim djeluje kao dobra duša koju je život jednostavno pregazio. Ali, Brad ne zna ono što smo mi kao gledatelji na početku mogli vidjeti u prvim minutama filma. I tu ubrzo kod radova u dvorištu, izbije prepirka između Brada i tog nepodnošljivog susjeda Calvina gdje ovaj slučajno padne i udari glavom, i dok Brad otrči u kuću da pozove pomoć, mi vidimo da je susjed još živ u tim trenutcima, a Tim mirno bez emocija nekoliko puta udari Calvinovu glavu u ciglu i dokrajči ga. I tu zapravo počinjemo shvaćati u kojem smjeru će film ići budući da nam je jasno da ga sad Tim ima u šaci jer Brad ako ode na policiju, nitko mu neće vjerovati jer je postojala ta netrepljivost između njega i susjeda tako da je to pomalo trenutak kada se Bradov život lomi i kada počinje psihološka igra..
Richard Thomas ovdje igra negativca na način koji se možda ne viđa često, on je miran, blag, gotovo simpatičan i upravo je zato jeziv. Ovo je svakako jedan od onih filmova koji možda nisu poznati i koji su možda prošli ispod radara, ali meni se baš dopao jer je zanimljiva ta ideja filma koliko malo treba da se normalan život raspadne samo zbog jedne krive procjene i jednog trenutka povjerenja krivoj osobi.
 |
| Ernie Pike |
Posted - 05/11/2025 : 20:59:50 Veće videoteke su imale preko 15.000 filmova. Na početku su to uglavnom bile piratske kopije. Kad se "prvi" Batman pojavio u videotekama jedna zagrebačka videoteka je imala preko 100 kopija tog filma. Kasnije su uglavnom filmovi bili originalni, ali su se vlasnici videoteka žalili kako moraju kupovati komplete. Uz jedan ili dva hita distributeri bi pakirali i dosta B filmova koje često nitko nije posuđivao. |
| Shaner |
Posted - 05/11/2025 : 19:23:37 quote: Originally posted by lwood
Dobar si kad imas prostora za sve to. To je problem nama u gradu. Uvik fali mista. Srica da vise neman zelje toliko toga skupljat.
Precizno dijagnosticiran problem. Samo ja još čekam da dođem do ovog boldanog. Sve mi se čini da to neće biti u ovom životu. 
|
| lwood |
Posted - 05/11/2025 : 15:27:32 Bi. Zasto ne? Iman jos uvik negdi katalog videoteke Blatine. Oni su dovukli do nekih 11000 naslova sa dvdima. To je valjda bilo prid kraj. Sad su prominili biznis. Dobar si kad imas prostora za sve to. To je problem nama u gradu. Uvik fali mista. Srica da vise neman zelje toliko toga skupljat. |
| ReemCP |
Posted - 05/11/2025 : 12:57:05 Mene zanima podatak s koliko VHS-ova je raspolagala pojedinačna videoteka u svom prajmu 🤔 Ja mislim da samo po pitanju VHS-a, da ih imam zasad oko 1800 kom. + oko 80-ak duplica (moram ih popisati nekim redom jer sam ih dosta preslagivao u posljednje vrijeme). Da su 90-e, jel bi imao sansu otvorit videoteku s tolikim kapacitetom ili je ta brojka bila barem duplo veca od moje 📼 😃
Edit: u nekom selu, vjerojatno bi bilo dovoljno. |
| lwood |
Posted - 05/11/2025 : 11:09:10 Kraj 80tih i početak 90tih je bija raj za videoteke. Piraterija je cvala. Već nakon rata su ih malo stegli. Šteta da se nemaju takvi podaci ,makar mislin da privatno nema toliko toga kako se čini. (mislin na hr)
|
| ReemCP |
Posted - 04/11/2025 : 23:06:51 Aha, misliš na tiraž?
Nažalost, na pozadini tih VHS kutija kaseta ne piše taj podatak, bilo je tu puno tih distributera filmova, imam doma od Blitza, VTI-a, Jadran Filma, a i neke srpske poput Tuck Visiona. Ono što možemo pretpostaviti da su oni hit filmovi išli najviše (a sad, kolika je ta brojka), a i trebamo gledati i na vrijeme, recimo vjerojatno kraj 80-ih i kroz 90-e kod nas kad je VHS vjerojatno bio na svom vrhuncu je bio najveći tiraž, dok početkom 2000-ih i to pojavom DVD-ova vjerojatno dosta opada i polako ide ka svom kraju.
Vjerojatno su najviše radili te hit filmove, ali znalo je biti i hrpa B-akcića u ponudi. Pretpostavljam da su tada imali neke kataloge koje su slali videotekama, pa su ovi prema tome naručivali filmove za svoju ponudu.
edit: u emisiji "Posebni dodaci", znali su pričati da bi neki američki filmovi znali podbaciti u Americi, dok bi kod nas bili hit, primjerice pričalo se da su Cannon filmovi imali puno više uspjeha u Europi i naročito u zemljama exYU, kod nas je to baš bilo popularno, vjerojatno su ih onda i više proizvodili. |
| lwood |
Posted - 04/11/2025 : 21:48:18 Meni je većina tih filmova danas negledljiva ili jedva gledljiva. jebga. Nego me zanima nešto drugo. Po koliko su išli ti filmovi na VHSu? Mislin broj komada. Imaš kakav podatak? |
| ReemCP |
Posted - 04/11/2025 : 20:28:06 Zaboravio još spomenuti jednu scenu kod "No Way Outa"..
Kako sam prije stvarno volio parodije, ponajviše "Kakvi frajeri" (Hot Shots 1&2), uvijek je bilo fora otkrivati koje filmove parodiraju, a u dvojci je očito to u prvom planu bio Rambo, pa Terminator 2, Sirove strasti.. ali nikako nisam skužio tad za onu seks scenu u limuzini dok nisam sad pogledao "No Way Out" gdje u prvoj trećini filma vidimo kako se Costner i Sean Young polako upuštaju u avanturu na zadnjem sjedištu limuzine i kako vozač limuzine naštimava retrovizor jer želi virkati dok mu Costner ne kaže lijepo da digne predgradu između njih To mora da je bila inspiracija za onu scena Charlieja Sheena i one ženske u limuzini u Hot Shotsu 2.
quote: Originally posted by naker
Fino Reem napreduje sa Sferom. Lepo lepo 
Je, ide dosta dobro, došao danas lagano do 122. stranice, taman do trenutka kad su otkrili "Sferu" Sljedeći manji podnaslov mi je pod nazivom "Prioriteti". Zabavno je bilo do tog trenutka, vjerujem da će sad knjiga, što idem dalje, biti sve bolja i bolja. Kako sam spominjao, Norman je u početku nekako ponajviše bio u fokusu, ali sad su tu drugi likovi dobili svojih "5 minuta slave", bilo mi je zanimljivo za čitati kad je Normanu Ted objašnjavao onaj prostorno vremenski kontinuum i crnu rupu, a fora mi je tu i tamo poneka mala doza humora, recimo ovo na 74. stranici kad su prvi put govorili što će jesti, citiram:
"..Norman je pomislio: Nalazim se tristo metara ispod površine oceana, a mi pričamo o tome hoću li za desert dobiti kolač od jagoda..".
Super je Norman  |
| naker |
Posted - 03/11/2025 : 21:26:44 Fino Reem napreduje sa Sferom. Lepo lepo  |
| ReemCP |
Posted - 03/11/2025 : 20:04:32 Kad smo još kod "No Way Outa", mislio sam spomenuti, ali zaboravio.. a to da su Costner i Will Patton ovdje na suprotnim stranama, i da će od ovog filma za deset godina opet oni biti u sukobu, ovaj put u "Poštaru"  |
| fandango |
Posted - 03/11/2025 : 19:46:02 Ako se dobro sjecam, No Way Out je remake jednog film noira. Izuzev kraja, naravno :) |
|
|