forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Stripovski ratovi

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
anto Posted - 17/11/2022 : 22:21:47
Ima ova tema na DW forumu,ali tamo nas ima tek šačica,pa ću pokrenuti nešto slično i ovde,gde smo ipak svi.
Znam da je ista priča na temi Markos nam se ....,ali ajde da ne zagušujemo jednu od najbitnih tema,a i da se usredserdimo na ovo što se dešava na posebnom topiku,i da celoj stvari pridamo jednu ogromnu važnost,koju dotična situacija itekako zaslužuje.

Najpre pitanje - da li se nastupajuća zabrana odnosi samo na Fibru,što i jeste namera Zlih sila,ili će biti uvijena u formu "na sva hrvatska (pa i bosanska) izdanja,osim bonelija i forda".

Kako god,ovim potezom stanovitog Udruženja,dalje u tekstu Zlih sila,iako svi dobro znamo ko stoji iza priče (iako se za sada po forumima ističe Vuk Komiko,nije on taj,za one neupućene (ako slučajno ima neko takav)) se definitivno strip izdavaštvo na ovim prostorima "vraća u srednji vek".

Da ne pominjemo što je sve to propraćeno pretnjama određenim (kako da se izrazim) subjektima,i to u maniru klasičnog mafijaštva.Što za srpske prilike i nije neko čudo.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
malimarinko Posted - 08/05/2026 : 17:35:25
Do 5 eur bi platio, 15 eur sigurno ne bi. Ajde kad sam dolaziš na festival ali što je kad imaš familiju pa bi svi išli. Samo upad bi me koštao 3 stripa, da ne govorimo o prijevozu, hrani, piću, magnetićima, lopticama iz automata i ostaloj plastici.
danilo9899 Posted - 08/05/2026 : 00:09:53
Velika većina festivala funkcioniše na čistom entuzijazmu. Pitanje je vremena kada će to prestati usled ogromnog stresa. Što se mene tiče, i ja bih naplaćivao, ne zbog zarade, nego zbog praktičnih implikacija.

Organizator je dužan da obezbedi prevoz, smeštaj i hranu za goste festivala (tu uključujem i izdavače), kao i štandove za berzu (koje se ne naplaćuju osim u Beogradu). Uz to, tu su troškovi štampanja propratnog materijala, portfolija, majica i svega drugog što bilo koji festival treba da ima. S obzirom da se u Srbiji za kulturu odvaja mizerno, organizator (ili organizatori) uglavnom delom te troškove pokrivaju iz svog džepa. Kratkoročno to može da funkcioniše, dugoročno teško. Mislim da je mnogo bolje dati 300-400 dinara za ulaz na festival/berzu, nego dozvoliti da se neko istroši i time ugasi festival.
sawitch Posted - 06/05/2026 : 20:52:26
Mozes da se i ne pojavis i reklamiras samo online. Pa ja volim sto mogu da popricam nekad sa izdavacem kao covek, kad vidim da nije stipsa, onda necu biti ni ja. Pre par godina na Interliberu mi Markos dao 5-6 majica za 2-3 stripa. Odmah znam sa kim imam posla. Od tada sam navukao kamion Fibre. Ja to tako vidim. Pruzis i dobices.
BiDi Posted - 06/05/2026 : 18:07:27
quote:
Originally posted by sawitch

quote:
Originally posted by BiDi

quote:

Opet kazem, moras nesto investirati da bi ti se vratilo. Ali to je moj mindset.

A na koji način bi ti se kao organizatoru vratio uložak?

Organizatori mora da budu udruzeni izdavaci i... da vrate sve kroz sajam vec kroz prodaj. Opet kazem, to sam ja..

A još da daš najmanje sajamskih -20% (za drugo kupcima nema smisla dolaziti na sajam, iako besplatni), dobit sigurna.

Uložiš u prostor, goste i njihov transport/smještaj/troškove, uredno platiš radnu silu, daš popust kupcima... da one koji strip ne zanima uopšte ne dodju iako si platio još i reklamu...jer zašto bi u 2026.
lwood Posted - 06/05/2026 : 13:51:42
quote:
Originally posted by drogsy

Gospodo, gotovo uvijek plaćate sajmove stripova, samo nekad dirketno iz džepa, a nekad indirektno iz gradskog/državnog proračuna

Iz proracuna se placaju raznorazne udruge i vjerske zajednice koje su niskoristi pa valjda mogu i strip festivali.
sawitch Posted - 06/05/2026 : 12:14:03
quote:

quote:

Organizatori mora da budu udruzeni izdavaci ili ljudi koji na neki nacin zaradjuju od stripa. Izdele troskove preko zakupa ili reklama ili nadju sponzore. A i ne mora da vrate sve kroz sajam vec kroz prodaju. Sajam treba da bude neka vrsta reklame gde ces ti svojim finansijerima (kupcima) da das nesto da bi kasnije dobijao. Opet kazem, to sam ja..
drogsy Posted - 06/05/2026 : 12:13:16
Gospodo, gotovo uvijek plaćate sajmove stripova, samo nekad dirketno iz džepa, a nekad indirektno iz gradskog/državnog proračuna
BeaGea Posted - 06/05/2026 : 12:10:37
Ako želiš da nekaj valja onda zato treba i lova, a ako ne želiš plačati onda imaš CRŠ i sl. Skupilo bu se 100-tinjak zagrišenih SB-ovaca i imaš festival :)
BiDi Posted - 06/05/2026 : 12:05:32
quote:

lwood Posted - 06/05/2026 : 11:40:35
Nije samo tvoj. Ja isto ne bi platija ulaznicu za sajam.
sawitch Posted - 06/05/2026 : 10:35:54
BiDi Posted - 06/05/2026 : 10:19:43
quote:

Ma naravno da ima. Ali moras nesto i dati u svrhu promocije, reklama itd.

Uostalom svi izdavaci verovatno placaju tezge. Nekako mi je to prekapitalisticki..

Izdavači plaćaju svoje štandove, ali s obzirom na troškove organizacije, to je daleko premalo. Možete naplatiti za štand, na primjer, 200€ (mislim, nisam siguran, da je obično i jeftinije na festivalima stripa) - i to je već previše za mnoge izdavače (morate platiti i nekome na štandu da stoji tamo od jutra do večeri i to tijekom vikenda). - Dok vam jedan čisto lokalni autor/gost može naplatiti više za posjetu (putni troškovi itd., jer ga osobno nije baš briga za samopromociju, samopromocija ne plaća račune). Čak i veći autori iz regije danas žele "avion iz Beograda za Ljubljanu", uz smještaj na nivou (neki još prijateljski dolaze "besplatno" ali naknada po tarifi zaista nije rjedkost). Malo tko če se u 2026 voziti "zbog promocije i druženja", iako su putni troškovi plaćeni i "dobro društvo zajamčeno".

Ovo više nije 1990. kada je bilo "okupit ćemo se zbog društva, sve ćemo sami napraviti, svi čemo biti tamo besplatno - da se malo družimo, a kolege autori će crtati za pivo i odrezak s krumpirom."
borg Posted - 06/05/2026 : 09:48:20
Meni je normalno da platim ulaznicu na sajam knjiga. I svake godine plaćam.
Bilo bi mi normalno da platim ulaznicu i na sajam stripova.

sawitch Posted - 06/05/2026 : 09:42:45
Ma naravno da ima. Ali moras nesto i dati u svrhu promocije, reklama itd.

Uostalom svi izdavaci verovatno placaju tezge. Nekako mi je to prekapitalisticki..
pcoro Posted - 06/05/2026 : 09:34:07
quote:

Ja u zivotu ne bih platio za ulaz na strip festival. Ne zato sto nemam para vec bas zato da kazem da nataknem na q svakog ko bi na tome da zaradjuje. Pa valjda se to koristi za promociju i sirenje trzista. A i da das nesto onima koji te finansiraju. Ako je kapacitet problem onda bih imao ulaznice ali besplatne do odredjenog broja.

Ne bi ni ja platio, ne idem baš ni na ove što su besplatni, ali.. možda ima troškova koje treba pokrit? Zakup prostora, smještaj i putni za goste, scenografija, banneri
Markos Posted - 06/05/2026 : 08:58:40
Nemam pojma. Valjda im nije zanimljiva.
malimarinko Posted - 06/05/2026 : 08:55:08
Kad smo već kod stripovskih ratova. Zašto Školska knjiga drži Fibru na kapaljku?
sawitch Posted - 05/05/2026 : 23:38:27
Ja u zivotu ne bih platio za ulaz na strip festival. Ne zato sto nemam para vec bas zato da kazem da nataknem na q svakog ko bi na tome da zaradjuje. Pa valjda se to koristi za promociju i sirenje trzista. A i da das nesto onima koji te finansiraju. Ako je kapacitet problem onda bih imao ulaznice ali besplatne do odredjenog broja.
Markos Posted - 05/05/2026 : 22:59:45
Ja sam samo prenio ono što sam doživio prošli tjedan. Ja, naravno, želim da strip festivali budu besplatni i da stripovi budu što jeftiniji, ali svijet u kojem živimo očito ide u drugom smjeru.
petarStripovi10 Posted - 05/05/2026 : 21:36:06
Ja bih povecao jos cijene ulaznica na festivale i smanjio tirazu. Nesto kao što Libellus vec godinama radi. Ako hoces ici na strip konvencije nema problema, plati, a evo vidimo da ni to nije dovoljno nego veze i poznanstva. Ili ne idi na te događaje. I to je ok. Onako jedi parizer i budi sretan. Jer zivimo u kapitalizmu? Socijalizam nije valjao da bude jednako dobro vecini i da placaju malo. Pa su sad manjina ushicena da placaju 250 eura za zagora de luxe. Ona vecina ni ne razmljislja o de luxe zagoru ili o dylan dogu od 40 eura. Oni su preokupirani obicnim parizerom na akciji.
Markos Posted - 05/05/2026 : 19:02:25
Copy paste mog facebook posta:

Dođe seljak iz Hrvatske u Napoli, baš “slučajno" u vrijeme kad se ondje održava jedan od najvećih strip-festivala u Italiji i, ono, opušteno, tu smo pet dana, otići ćemo jedan dan na festival, kupiti ulaznicu dan prije i nema problema. Osim što su sve ulaznice već odavno prodane. Festival se odvija na prostoru koji sliči zagrebačkom Velesajmu, program se odvija u 8 paviljona, cijena ulaznice je 20 eura, prošle godine su imali 183.000 posjetitelja u 4 dana festivala …. Kako to mislite, ulaznice su rasprodane? Upravo tako kako smo vam rekli: ulaznica vise nema, ne možete ih kupiti. Ali došli smo iz Hrvatske, tu smo prvi, mozda i zadnji put, ja i moja kći baš JAKO želimo vidjeti festival, platit ćemo koliko treba… Sorry, ulaznice su rasprodane, dođite dogodine.

Ali kad nešto baš jako želiš, svemir se uroti da ti se to i ostvari. U ovom slučaju moji prijatelji Andrea Rivi, Gera i Michele Foschini, koji su preokrenuli nebo i zemlju kako bismo Nika i ja danas proveli prekrasan dan na festivalu.

Michele, se un giorno mia figlia decidesse di continuare l'attività della casa editrice Fibra dopo di me, sarebbe grazie a te. "Non sapevo che gli editori di fumetti fossero così intelligenti, divertenti e gentili". Ti sarò eternamente grato.
panzer Posted - 05/05/2026 : 18:36:10
quote:

gosti su samo neki cosplayeri, pisci SF ...

... i fantasyja.
BiDi Posted - 05/05/2026 : 12:34:31
quote:
Originally posted by Pavel

Kako to da organizatori nisu znali da naša publika (koja zapravo i ne postoji kao komikonska publika) nije navikla plaćati za upad na takva događanja?

Kod nas je baš danas 3 tjedna prije događaja rasprodana konvencija pop kulture, gosti su samo neki cosplayeri, pisci SF: Samantha Shannon i Jonathan Stroud i crtač Milivoj Ćeran a cijena ulaznice je 17 € po danu / 27 € za dva dana.

U međuvremenu, ulaznice za Bečki Comic Con navodno se prodaju kao lude, a nije poznat jš niti jedan gost, 48€ subota / 73€ vikend (barem se tamo može sigurno očekivati ​​nekoliko slavna osoba)
BiDi Posted - 10/04/2026 : 10:34:22
quote:
Originally posted by Pavel

Tko su uopće organizatori?

netko tko je dobio odbijenje sa strane ministarstva kulture:
https://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=48559&whichpage=3
ADRIA COMIC GROUP - Udruga za promicanje devete umjetnosti
Sljemenska cesta 26, 10360, Sesvete, Hrvatska
posluje od 11.05.2023, odgovorna osoba: Filip Mihela
Pavel Posted - 09/04/2026 : 15:23:51
Tko su uopće organizatori? Jesu li aktivni ovdje? Zašto je termin tog pop cona trebao biti u istom terminu kad i ovogodišnji CRŠ? Kako to da organizatori nisu znali da naša publika (koja zapravo i ne postoji kao komikonska publika) nije navikla plaćati za upad na takva događanja? Puno pitanja, nema odgovora.

Usput, na službenim stranicama još nema obavijesti o otkazivanju, a moguće je i dalje kupiti ulaznice. Sve u svemu, sve jako neozbiljno.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.64 seconds. Snitz Forums 2000