| T O P I C R E V I E W |
| anto |
Posted - 17/11/2022 : 22:21:47 Ima ova tema na DW forumu,ali tamo nas ima tek šačica,pa ću pokrenuti nešto slično i ovde,gde smo ipak svi. Znam da je ista priča na temi Markos nam se ....,ali ajde da ne zagušujemo jednu od najbitnih tema,a i da se usredserdimo na ovo što se dešava na posebnom topiku,i da celoj stvari pridamo jednu ogromnu važnost,koju dotična situacija itekako zaslužuje.
Najpre pitanje - da li se nastupajuća zabrana odnosi samo na Fibru,što i jeste namera Zlih sila,ili će biti uvijena u formu "na sva hrvatska (pa i bosanska) izdanja,osim bonelija i forda".
Kako god,ovim potezom stanovitog Udruženja,dalje u tekstu Zlih sila,iako svi dobro znamo ko stoji iza priče (iako se za sada po forumima ističe Vuk Komiko,nije on taj,za one neupućene (ako slučajno ima neko takav)) se definitivno strip izdavaštvo na ovim prostorima "vraća u srednji vek".
Da ne pominjemo što je sve to propraćeno pretnjama određenim (kako da se izrazim) subjektima,i to u maniru klasičnog mafijaštva.Što za srpske prilike i nije neko čudo. |
| 25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| sawitch |
Posted - 03/11/2025 : 17:04:56 Ne mogu ja da ganjam Sandru Bozic, Bakareca i Jovanova kada se zna da Vucic to orkestrira. Posle cemo na mikro nivo. |
| MF Doom |
Posted - 03/11/2025 : 15:56:54 quote: Originally posted by sawitch
quote: Originally posted by MF Doom
Kako to sawitchu da imaš toliki revolt ka ČK zbog zabrane a Makondo stavljaš u valjan svet? Oni su prvi krenuli da zakuvavaju tu priču još pre Bore, on je samo pogurao, zajedno sa Slobom, koji je isto valjan svet?
Ili nije zabrana ono sto ti smeta?
Na srecu znamo se ovde maltene svi pa znam sta i zasto pricam. Zna se ko nosi koje i kolike zasluge za sta.
Baš zato i pitam. Pošto se zna da su Kristijan i Vuk idejni tvorci cele te priče. Bora je tu naivno uleteo bez nekog stripovskog iskustva i sa idejom da kad odstrani Fibru će se obogatiti, što je pomalo i naivno bilo sa njegove strane, ali jeste operativno izgurao ono što su ostali zagovarali godinama a niko nije imao m... da izgura. A Sloba je dao vetar u leđa.
I malo mi je licemerno da se svo drvlje i kamenje slomi na Bori jer je većina ljudi dobra sa ostalim izdavačima. Svi su podjednako doprineli toj akciji, ne zanosite se da je neko manje a neko više kriv.
Ali ok, bilo pa prošlo, ta priča je svakako završena. Jedino mi malo bode oči da se sve svaljuje na Boru a da su ostali valjani. Daleko je od toga, barem ako se posmatra slučaj "zabrane Fibre". |
| borg |
Posted - 02/11/2025 : 15:16:26 quote: Originally posted by john connor
Nemoj Marko govnu da kazes da je govno, jer se govno bavi pisanom reci. Kultura ce da ispasta ako bude jednog govna manje. Govno se ne brani, ne cuva, za govnom se voda pushta.
Znaš li kako je CIA mučila one talibane po ozloglašenim bazama? Uzimali su im dostojanstvo i vazduh kako bi ih slomili. Čuvaj dostojanstvo i dah i u dobru i u teškim vremenima. Inače nećeš pobediti protiv god čega se ili koga borio.
Doći će promena. Ničija nije gorela do zore. Samo da ne bude kao u Poslednjim praznicima (koje Fibra još nije reprintovala, ne znam zašto), dođu novi, isti kao stari. :) Zato nam treba i kultura i dostojanstvo i rad. I borba naravno, al da ne gubimo nevinost. Naravno, u stripu je to malo slikovitije opisano. 
|
| sawitch |
Posted - 02/11/2025 : 13:52:33 quote: Originally posted by MF Doom
Kako to sawitchu da imaš toliki revolt ka ČK zbog zabrane a Makondo stavljaš u valjan svet? Oni su prvi krenuli da zakuvavaju tu priču još pre Bore, on je samo pogurao, zajedno sa Slobom, koji je isto valjan svet?
Ili nije zabrana ono sto ti smeta?
Na srecu znamo se ovde maltene svi pa znam sta i zasto pricam. Zna se ko nosi koje i kolike zasluge za sta. |
| danilo9899 |
Posted - 02/11/2025 : 12:56:07 quote: Originally posted by borg
quote: Originally posted by Markos
Netko je na fejsu sinoć bio sherao izjavu vlasnika Forme B za neku televiziju gdje objašnjava da njih ne zanima politika, oni su tu došli da rade, tako nešto?
Neko je od izdavača lepo rekao kada smo se videli pre neki dan: Ne treba mi od državnih institucija ni otkupi ni subvencije ni povraćaji pdv, ništa. Treba mi samo da mi ne odnemažu.
Ja bih se nadovezao na to da ako već našim izdavačima nećemo da pružimo podršku, ono hajde da im ne odnemažemo raznim prozivkama, podelama itd. Razumem da tebi lično ide u korist situacija gde u susednoj državi ima 30 izdavača stripa i gde niko ne može da odskoči zbog stalnog sitnjenja kolača. Pa još kad se međusobno podele... Milina... Al, ajde da ih pustimo da se u dnevnopolitičkoj situaciji snalaze kako mogu i umeju, ne bi li pisana reč opstala. Da ih pustimo da prođu prirodnu selekciju gde će se napraviti neka podela, ko šta izdaje, ko će ostati ko odustati... Ali da im ne namećemo političke motive opstanka.
Svaki izdavač je na svetoj misiji borbe protiv digitalnog reseta i velikog zaborava, u celom regionu. A sajam je praznik te misije. Istina, u nezdravim okolnostima se borba vodi, ali ne treba se predavati.
Ne znam koliko si upućen u čitavu situaciju, ali ovaj čovek je daleko od apolitičnosti. Ali ne bih da lajem previše. U našoj mučenoj Srbiji sve ima zašto. I nije se on slučajno pojavio pred kamerama od tolikih izdavača koji su radili (između ostalog i Vulkan, druga najveća izdavačka kuća u Srbiji). Što bi rekli Bjesovi: sve će se doznati. |
| jaki |
Posted - 02/11/2025 : 12:45:26 A zašto bi neko radio ili neradio zbog mišljenja nekog drugog. Svak nek odluči za sebe i niko mu nema pravo prigovorit.
|
| john connor |
Posted - 02/11/2025 : 12:31:54 Nemoj Marko govnu da kazes da je govno, jer se govno bavi pisanom reci. Kultura ce da ispasta ako bude jednog govna manje. Govno se ne brani, ne cuva, za govnom se voda pushta. |
| Markos |
Posted - 02/11/2025 : 12:07:09 Vjerojatno se ne bih trebao miješati, ali nikad baš nisam znao držati jezik za zubima... Trudim se, koliko god mogu, ne suditi nikome. Mogu donekle i razumijeti izdavače koji su se odlučili raditi taj dan, boje se kazni, odmazde, ionako im nije lako, samo im još i taj teret treba... Sve je to donekle ljudski i razumljivo, svi su hrabri kad su tuđa jaja na panju... Gledam sinoć video sa skupa u NS i ne možeš da ti se grlo ne stegne kad vidiš onoliku tugu. I onda ovakva izjava kao kontrapunkt tome. Ne znam. Ako si već morao raditi, dobro. Ali onda se pokrij po ušima i šuti. Ići davati ovakvu izjavu za televiziju, na takav dan, u takvoj situaciji... Meni je to, u najmanju ruku, jadno i bijedno.
Što se ostalih konotacija tiče... Ja osobno neću nikad namjerno/svjesno ići nekome nanijeti zlo. Koliko god da mi se gadi npr. Vuk, da dođe stani-pani, ne vjerujem da bih bio u stanju. Nisam takav čovjek, grizlo bi me poslije. Tako da ova moja reakcije nema nikakve veze sa konkurencijom, što meni ide u korist ili ne, ovo je čisto ljudska reakcija. |
| borg |
Posted - 02/11/2025 : 11:07:39 quote: Originally posted by Markos
Netko je na fejsu sinoć bio sherao izjavu vlasnika Forme B za neku televiziju gdje objašnjava da njih ne zanima politika, oni su tu došli da rade, tako nešto?
Neko je od izdavača lepo rekao kada smo se videli pre neki dan: Ne treba mi od državnih institucija ni otkupi ni subvencije ni povraćaji pdv, ništa. Treba mi samo da mi ne odnemažu.
Ja bih se nadovezao na to da ako već našim izdavačima nećemo da pružimo podršku, ono hajde da im ne odnemažemo raznim prozivkama, podelama itd. Razumem da tebi lično ide u korist situacija gde u susednoj državi ima 30 izdavača stripa i gde niko ne može da odskoči zbog stalnog sitnjenja kolača. Pa još kad se međusobno podele... Milina... Al, ajde da ih pustimo da se u dnevnopolitičkoj situaciji snalaze kako mogu i umeju, ne bi li pisana reč opstala. Da ih pustimo da prođu prirodnu selekciju gde će se napraviti neka podela, ko šta izdaje, ko će ostati ko odustati... Ali da im ne namećemo političke motive opstanka.
Svaki izdavač je na svetoj misiji borbe protiv digitalnog reseta i velikog zaborava, u celom regionu. A sajam je praznik te misije. Istina, u nezdravim okolnostima se borba vodi, ali ne treba se predavati.
|
| danilo9899 |
Posted - 02/11/2025 : 10:56:30 quote: Originally posted by Markos
https://n1info.rs/kultura/subota-sajam-knjiga-2025-godisnjica-pada-nadstresnice/ |
| blueberry9 |
Posted - 02/11/2025 : 10:21:13 quote: Originally posted by Imrahil
Nije to zlonamernost vec je zabavno primetiti kako izdavac koji je hteo da nam odredjuje sta mozemo da citamo sad moralise kad ga neko ucenjuje da mora da radi.
ko s djavolom tikve sadi... |
| matori paraliticar |
Posted - 02/11/2025 : 09:32:52 Lako je pomesati licna osecanja prema nekim ljudima iz izdavastva pa onda pogresno shvatiti njihovu ulogu u vezi "zabrane fibre u Srbiji" Sa razlicitim motivom su upali u taj "kolektiv suis"
Pokusam odvojiti ono sto mislim o tim ljudima inace od onoga sta su uradili u celoj toj prici oko suis
Zbog toga oko suisa ne mogu nekog koji je ucinio lepe stvari u izdavastvu (dw, bk, makondo, komiko na primer) skroz gledati negativno osim moram priznati da je tu kod mene izuzetak ck
Niko od njih nije usao u to (pricu oko suisa) iz perspektive obicnog stripofila, rekao bi nekako da je to kardinalna greska.. |
| Markos |
Posted - 02/11/2025 : 09:10:17 Netko je na fejsu sinoć bio sherao izjavu vlasnika Forme B za neku televiziju gdje objašnjava da njih ne zanima politika, oni su tu došli da rade, tako nešto? |
| MF Doom |
Posted - 02/11/2025 : 09:09:51 Kako to sawitchu da imaš toliki revolt ka ČK zbog zabrane a Makondo stavljaš u valjan svet? Oni su prvi krenuli da zakuvavaju tu priču još pre Bore, on je samo pogurao, zajedno sa Slobom, koji je isto valjan svet?
Ili nije zabrana ono sto ti smeta? |
| sawitch |
Posted - 02/11/2025 : 08:56:38 Bravo Imrahile!
A kako je Dzimi lepo primetio da imamo i srpsku naprednu crkvu.
Mi smi pored sajma izgubili drzavu, raspalo se sve po sirini i duzini. Sajam je samo jedan od posledicnih indikatora. Zao mi je valjanog sveta koji se bavi izdavastvom poput Dzimija, Colta, Slobe, Makonda itd. |
| Imrahil |
Posted - 02/11/2025 : 01:55:40 Nije to zlonamernost vec je zabavno primetiti kako izdavac koji je hteo da nam odredjuje sta mozemo da citamo sad moralise kad ga neko ucenjuje da mora da radi. |
| Dzimi Gitara |
Posted - 01/11/2025 : 22:14:15 Poseta je bila izuzetno niska, kolege prenose da je gotovo na nivou statističke greške. |
| Dzimi Gitara |
Posted - 01/11/2025 : 22:12:11 quote: Originally posted by danilo9899 ...ČK je jedna od retkih izdavačkih kuća (pričam za sve, ne samo za strip) koja ne radi danas. Od mene imaju naklon za odluku. Kapiram i ove manje koji ne mogu da pokriju astronomske kazne. Čuo sam da su danas "inspektori" popisivali ko radi, a ko ne. Baš me zanima ishod.
Od više od 400 izlagača iz 16 zemalja, oko polovine danas nije radilo. Takođe, imajte na umu da je nemali broj štandova direktno ili indirektno povezan sa državom (Službeni glasnik, Pošta, Arena, Zavod za udžbenike, muzeji, kulturni centri i domaći i inostrani, mesne biblioteke...) ili crkvom (nemali broj štandova manastira i eparhija, verske zajednice drugih konfesija...). To vam je izveštaj direktno sa terena. |
| sawitch |
Posted - 01/11/2025 : 21:38:04 quote: Originally posted by danilo9899
quote: Originally posted by sawitch
Ali ovo kukanje CK je melem za moje usi. Kako se vrati kretenizam kao bumerang.
Jebote što ste zlonamerni. ČK je jedna od retkih izdavačkih kuća (pričam za sve, ne samo za strip) koja ne radi danas. Od mene imaju naklon za odluku. Kapiram i ove manje koji ne mogu da pokriju astronomske kazne. Čuo sam da su danas "inspektori" popisivali ko radi, a ko ne. Baš me zanima ishod.
Nismo zlonamerni nego pamtimo! |
| mladeNS |
Posted - 01/11/2025 : 15:46:58 Nova S - https://nova.rs/kultura/sajam-knjiga-danas-izgleda-nikad-praznije-bar-20-izdavaca-svoje-standove-obmotali-crnim-platnom-foto/

|
| danilo9899 |
Posted - 01/11/2025 : 15:27:26 quote: Originally posted by sawitch
Jebote što ste zlonamerni. ČK je jedna od retkih izdavačkih kuća (pričam za sve, ne samo za strip) koja ne radi danas. Od mene imaju naklon za odluku. Kapiram i ove manje koji ne mogu da pokriju astronomske kazne. Čuo sam da su danas "inspektori" popisivali ko radi, a ko ne. Baš me zanima ishod. |
| blueberry9 |
Posted - 01/11/2025 : 11:29:02 quote: Originally posted by sawitch
Pozdravljam! |
| blueberry9 |
Posted - 01/11/2025 : 11:27:27 quote: Originally posted by dino1984
KOd vas se placa ulaznica za sajam knjiga?
Ne. Placaju samo saucesnici koji idu na taj sajam. Inace, slabo ko tamo ide, pa vecina ne placa, barem ne direktno. |
| blueberry9 |
Posted - 01/11/2025 : 11:26:35 quote: Originally posted by Red Marquis
quote: Originally posted by blueberry9
Svaka nevolja koja zadesi Carobnu knjigu sasvim je zasluzena. Pozdravljam!
Ovo je problem za sve izdavače na sajmu, ne samo njima.
Za ostale izdavace podrska, za Carobnu knigu i njihove satrape, pozdravljam! |
| sawitch |
Posted - 30/10/2025 : 23:14:25 Ali ovo kukanje CK je melem za moje usi. Kako se vrati kretenizam kao bumerang. |
|
|