forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
manhunter Posted - 02/10/2008 : 19:00:54
Imamo pogađanje filmova na 600 i kusur stranica, ali nemamo inače filmske diskusije??
Evo za početak, something to discuss for:

American Film Institute's 10 Top 10 honors the ten greatest American films in ten classic film genres:

Animation
1 Snow White and the Seven Dwarfs 1937
2 Pinocchio 1940
3 Bambi 1942
4 The Lion King 1994
5 Fantasia 1940
6 Toy Story 1995
7 Beauty and the Beast 1991
8 Shrek 2001
9 Cinderella 1950
10 Finding Nemo 2003

Romantic comedy films
1 City Lights 1931
2 Annie Hall 1977
3 It Happened One Night 1934
4 Roman Holiday 1953
5 The Philadelphia Story 1940
6 When Harry Met Sally... 1989
7 Adam's Rib 1949
8 Moonstruck 1987
9 Harold and Maude 1971
10 Sleepless in Seattle 1993

Westerns
1 The Searchers 1956
2 High Noon 1952
3 Shane 1953
4 Unforgiven 1992
5 Red River 1948
6 The Wild Bunch 1969
7 Butch Cassidy and the Sundance Kid 1969
8 McCabe and Mrs. Miller 1971
9 Stagecoach 1939
10 Cat Ballou 1965

Sports
1 Raging Bull 1980
2 Rocky 1976
3 The Pride of the Yankees 1942
4 Hoosiers 1986
5 Bull Durham 1988
6 The Hustler 1961
7 Caddyshack 1980
8 Breaking Away 1979
9 National Velvet 1944
10 Jerry Maguire 1996

Mystery films
1 Vertigo 1958
2 Chinatown 1974
3 Rear Window 1954
4 Laura 1944
5 The Third Man 1949
6 The Maltese Falcon 1941
7 North by Northwest 1959
8 Blue Velvet 1986
9 Dial M for Murder 1954
10 The Usual Suspects 1995

Fantasy films
1 The Wizard of Oz 1939
2 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 2001
3 It's a Wonderful Life 1946
4 King Kong 1933
5 Miracle on 34th Street 1947
6 Field of Dreams 1989
7 Harvey 1950
8 Groundhog Day 1993
9 The Thief of Bagdad 1924
10 Big 1988

Science fiction films
1 2001: A Space Odyssey 1968
2 Star Wars Episode IV: A New Hope 1977
3 E.T. the Extra-Terrestrial 1982
4 A Clockwork Orange 1971
5 The Day the Earth Stood Still 1951
6 Blade Runner 1982
7 Alien 1979
8 Terminator 2: Judgment Day 1991
9 Invasion of the Body Snatchers 1956
10 Back to the Future 1985

Gangster films
1 The Godfather 1972
2 Goodfellas 1990
3 The Godfather Part II 1974
4 White Heat 1949
5 Bonnie and Clyde 1967
6 Scarface: The Shame of the Nation 1932
7 Pulp Fiction 1994
8 The Public Enemy 1931
9 Little Caesar 1931
10 Scarface 1983

Courtroom dramas
1 To Kill a Mockingbird 1962
2 12 Angry Men 1957
3 Kramer vs. Kramer 1979
4 The Verdict 1982
5 A Few Good Men 1992
6 Witness for the Prosecution 1957
7 Anatomy of a Murder 1959
8 In Cold Blood 1967
9 A Cry in the Dark 1988
10 Judgment at Nuremberg 1961

Epics
1 Lawrence of Arabia 1962
2 Ben-Hur 1959
3 Schindler's List 1993
4 Gone with the Wind 1939
5 Spartacus 1960
6 Titanic 1997
7 All Quiet on the Western Front 1930
8 Saving Private Ryan 1998
9 Reds 1981
10 The Ten Commandments 1956
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
BeaGea Posted - 10/04/2026 : 08:59:19
Svaka čast da možeš toliko sjediti na jednom mjestu.
Pogledal Cijelu aferu još prije desetak godina¸* kad se pojavila na internetu i stvarno užival, ali u svojim uvjetima. I naravno gledanje iz ležeće pozicije nikako sjedeće.

*sad vidim da je ipak 20-tak. Afera je izašla prvi put 2006. za festival u Cannesu.
https://tommygirard.wordpress.com/2025/12/10/kill-bill-the-whole-bloody-affair-2006-2025/
vice Posted - 10/04/2026 : 07:07:20
KILL BILL: THE WHOLE BLOODY AFFAIR

Koji je gušt bija ovo pogledat u kinu!
Beren Posted - 01/04/2026 : 19:40:10
quote:
Originally posted by sawitch

quote:
Originally posted by Beren

I ja sam pogledao produžene verzije tri večeri zaredom u bioskopu. Stvarno vrhunski doživljaj, naročito prvi i treći dio, dok je drugi dinamikom iza pa bih ipak izabrao bioskopsku verziju ovog dijela kao bolju.

Nekako to meni progresivno ide. Prvi, wow, onda drugi, Helmov ponor wow na kvadrat. Pa onda treci deo i Pelenorska polja i wow na kub. To je vizuelni i zvucni spektakl u bioskopu. I po meni bas ide unapred. Pa ono u drugom nakon "So, it begins" pa kad krene muzika i orci, da se useres u gace...

Ma, nije epika problem i satisfakcija na kraju, problem je što treba okruglo dva ipo sata da počne bitka, a tih dva i po sata su dinamikom neuporedivi sa prvim i trećim dijelom. Utiče na to mnogo što se paralelno prate 3 priče, koje nijesu uvijek srećno usklađene, pritom su dodatne scene ako uporedimo sa ostala 2 dijela najmanje interesantne i potrebne. Zbog toga bih ovaj dio radije gledao bez njih.
sawitch Posted - 01/04/2026 : 15:45:45
quote:
Originally posted by Beren

I ja sam pogledao produžene verzije tri večeri zaredom u bioskopu. Stvarno vrhunski doživljaj, naročito prvi i treći dio, dok je drugi dinamikom iza pa bih ipak izabrao bioskopsku verziju ovog dijela kao bolju.

Nekako to meni progresivno ide. Prvi, wow, onda drugi, Helmov ponor wow na kvadrat. Pa onda treci deo i Pelenorska polja i wow na kub. To je vizuelni i zvucni spektakl u bioskopu. I po meni bas ide unapred. Pa ono u drugom nakon "So, it begins" pa kad krene muzika i orci, da se useres u gace...
don_draper Posted - 01/04/2026 : 10:59:01
Project Hail Mary

O romanu sam na drugom podforumu pisao riječi hvale, a film isto tako mogu pohvaliti. Iako je roman cjelovitije iskustvo, puno detaljniji i pedantniji, film je tu suštu količinu podataka na skoro 500 stranica vrlo elegantno prenio u 2 i pol sata runtimea.
Iza kamera su Lord i Miller, duo poznat po radu na Lego filmu i Spiderverse filmovima, što je bila dobra referenca, a glavnu ulogu je preuzeo Ryan Gosling. Po očekivanjima, film je vizualno dinamičan, s dosta neuobičajenih odabira, ali i s dosta duše. Naravno, selling point filma će biti jedan drugi lik koji se pojavi, ali neću spoilati dojam.
Sve u svemu, ovo je SF za opuštanje, smijanje i razdragati se, nema tu puno znanosti, a dramatika ne prevladava. Nakon pomalo razočaravajućih Oscara dobro je da proljetni dio filmske sezone obilježi ovakav buddy film u svemiru.
Beren Posted - 01/04/2026 : 10:30:13
sawitch Posted - 31/03/2026 : 19:51:45
U Cinetaru u Zrenjaninu nije bilo maratona vec smo cerka i ja isli 3 dana zaredom. Ali iskustvo opet u bioskopu je vrhunsko. Secam se da sam pre 25 godina gledao u bioskopu Balkan, bioskopu kog vec odavno nema u Zrenjaninu.
GitaristRoko Posted - 31/03/2026 : 16:10:59
Jučer pogledao LOTR maraton u Cinestaru. Mislio sam da će mi dosta smetati što nije bilo titlova, ali nije na kraju. Svega dvije-tri rečenice nisam razumio u cijeloj trilogiji. Nakon svakog filma pauza od 20 minuta, a zapravo i više, jer odbrojavaju kad završi odjavna špica. Tako da je maraton počeo u 13 i završio nešto sitno iza 1 ujutro, dakle malo više od 12 sati. Nije nam bio problem ni meni ni curi jer smo znali što idemo gledat, ovo je možda jedini maraton koji mogu ispuniti, mislim da čak ne bih mogao ni Star Wars, iako sam veliki fan. Ovo je jednostavno posebna priča i posebna trilogija. Sada je bio još veći gušt slušati glazbu, a iako se u dosta sitnih detalja već mogla vidjeti zastarjelost, u velikoj većini prizora filmovi su idalje nevjerojatno lijepi i u tome sam najviše guštao. Svaka scena ima svoju posebnu paletu boja, kadrovi i osvjetljenje su prekrasni. Vizualni dojam je nenadjebiv. Inače mi je treći dio najdraži, zbog kulminacije, finalnih bitki itd., ali moram priznati da mi je u maratonu najviše legao drugi, i to dio sa Helm's Deepom, jer se u trećem već umori čovjek i bori se da ne zaspi, iako idalje gušta. Sve u svemu, jebeno iskustvo! Čitao sam na netu da su prije na maratonima ljudi dobivali diplome na kraju i čak kokice između filmova, sad smo naravno dobili frišku figu.
Shaner Posted - 30/03/2026 : 21:11:03
quote:
Originally posted by naker

A Ghost Story je umetničko delo jer je reč o filmu koji je toliko originalan i upečatljiv da se ne zaboravlja. 9/10

To je to. Bravo naker!

naker Posted - 30/03/2026 : 19:41:31

A Ghost Story (2017)

Mladi bračni par relativno srećno živi u jednoj staroj kući u kojoj se ponekad čuju čudne stvari kao da su duhovi u njoj. Muškarac i žena počinju da se prepiru oko toga da li bi trebalo da se presele. Diskusija se završava tako što muž tragično pogine u saobraćajnoj nesreći. Supruga je u žalosti, a duh počinje da se pojavljuje. Ali ovo nije obična priča o duhovima...

Drama sa nadrealnim elementima koja ostavlja jak utisak nakon pogledanog. Jedan pre svega autorski i umetnički film o ljubavi, bolu, gubitku, nastavku života. I o duhovima, nikako ne zaboraviti duhove. Za razliku od većine "običnih" filmova o duhovima gde kao glavne aktere imamo ljude koji prestrašeno reaguju na duhove, ovde su uloge obrnute i imamo samotnog duha koji reaguje na ljude. Duh pohodi kuću jer je vezan za lokaciju, ali on je večan i za njega vreme stoji, dok ljudi nastavljaju sa svojim životima. Film se na veoma originalan i unikatan način bavi idejom protokom vremena jer vreme teče drugačije za ljude i duhove. Film posebnu pažnju obraća na male detalje jer kako prolazi vreme čaršav duha više nije beo već postaje prljaviji. Sjajan detalj koji mnogo znači. Film je slow-burner, neke scene traju dugo (nikad neću zaboraviti gledanje u realnom vremenu kako žena jede pitu 10min), ali strpljenje biva nagrađeno. Tužan i setan film, koji se bavi egzistencijalnim idejama koje se teško zaboravljaju. Film ima jednostavnu ideju, ali složenu razradu, dok preovladava ta sveopšta melanholična atmosfera. Zbog duha partnera koji nakon smrti nastavlja da prati svog supružnika, kao i zbog načina na koji film obrađuje ideju protoka vremena, opisao bih film kao mešavinu Ghost-a i stripa Here McGuire-a.

A24 radi najbolje filmove. A Ghost Story je umetničko delo jer je reč o filmu koji je toliko originalan i upečatljiv da se ne zaboravlja. 9/10
delboj Posted - 29/03/2026 : 15:51:46
sawitch Posted - 28/03/2026 : 22:04:06
Good Will Hunting
9/10

Ako sam ranije gledao ovaj film a zaboravio ga treba da posetim neku ustanovu. Ne znam sta mi bi danas pa pustih to na showtimeu i ostah pod teskim utiskom kakva je ovo filmcina! Kakva gluma Robina Vilijamsa 😳 Mislim da je ovo i Dejmonu njegova najbolja uloga, bar od onih filmova koje sam ja gledao. Aflek isto odlican. Skarsgard cepa visoko gde god uhvati ulogu. Sama radnja fantasticna, muzika, sve..
BeaGea Posted - 28/03/2026 : 10:08:23

Mislim da je ovo jednom Sniksie postavil ali nisam ziher!?

Uglavnom jako zanimljivo, detalji koji se vide zbog boje su počesto vrlo impresivni i Metropolis djeluje spektakularno kak je Lang to i zamislil. Muzika je na prvu neobična ali s u principu vrlo dobro pogađa atmosferu filma modernim zvukovima, koji čak pretvaraju ovaj film u neku vrstu zvučnog filma. A tu uvijek vredi spomenuti Langov "M" kao ogledni primjer upotrebe realnog zvuka u filmu. Ova verzija također je na tom tragu, kad je zvuk u pitanju.

Šteta je kaj budu ovo mnogi, u startu, odbili i time prepustili doživeti Metropolis u punom sjaju, vizualno u najmanju ruku. Lang je inače redatelj koji je u svojoj njemačkoj fazi inzistiral na detaljima.
naker Posted - 27/03/2026 : 20:31:28

Sentimental Value (Affeksjonsverdi) (2025)

Smrt majke i supruge ponovo okuplja disfunkcionalnu porodicu. Otac nekada uspešan i hvaljen režiser, sada u poznim godinama gde mu karijera ne blista i muči se da obezbedi finansije za svoje nove filmove. Dolazi na ideju da snimi film u staroj porodičnoj kući gde će kao inspiracija poslužiti istinita priča o njegovoj majci koju su nacisti zarobili i mučili tokom WWII. Glavnu žensku ulogu je namenio svojoj kćerci, koja ga ne podnosi. Ona je takođe uspešan umetnik, ali u poslednje vreme ima problema i na poslovnom i na privatnom planu jer ima napade panike, i ušla je u vezu sa kolegom koji je oženjen. Da li među ovim ljudima postoji dovoljno sentimentalne vrednosti da se nekako sačuva porodica...

Skandinavska drama o disfunkcionalnoj porodici. Moderan film gde se na suprotstavljenim stranama nalaze sklad u porodici i umetnički integritet. Da li uspešne osobe u svojim karijerama mogu biti uspešni i na ljubavnom/emotivnom/porodičnom planu. Film se takođe dotiče i pitanja duševnog zdravlja. Odlično režirano sa odličnom glumom i glumačkom postavom. Iako je film o porodici i emotivnom stanju, ima dosta sterilne skandinavske hladnoće. Film se bavi složenim problemima i složenim odnosima između članova jedne porodice koji imaju sukobe kako u sadašnjosti tako i u prošlosti. Da li je zaceljivanje starih i novih rana moguće. Iako je film ozbiljan i bavi se kompleksnim problemima, ima malo komedije. Kao što je Shaner već ranije pisao, ako ne znate šta nekom sedmogodišnjem klincu kupiti za rođendan ovaj film ima odličan predlog!! Jedino što mi se nije svidelo u filmu je što je bar za mene bio previše predvidljiv i mogao sam da pretpostavim u kom smeru će se radnja kretati. I iako razumem zašto je ubačena celina sa američkom glumicom, mislim da taj deo priče nije film učinio boljim.

Jedna pre svega ljudska i humana drama. Jako dobar. 8/10
Poli Posted - 26/03/2026 : 17:33:18

Green Zone (2010)
Jos jedan pogled na americko laganje o WMD u Iraku u pocetkom rata u 2003. godini ispod ruku Greengrassa sa Damonom u glavnoj ulogi.
Dosta vojnika u Damonovoj jedinici su pravi povratnici iz Iraka I Afganistana ("Damon said his biggest challenge was knowing he was an actor who was giving orders to actual soldiers").

Najbolje da copy/pastam jedan komentar:

Were the characters real? You betcha!

This movie is not a sequel to Bourne flicks. It is more in the spirit of Costa-Gravas or Oliver Stone. MET Alpha is Mobile Exploitation Team Alpha. The 85th XTF is the 75th Exploitation Task Force. CWO Miller is CWO Gonzalez. The reporter is, of course, Judith Miller, the New York Times (not WSJ) reporter who sold out to the Bush administration to get bylines. She used her position as shill for Rummy to keep MET Alpha in Baghdad, chasing their tails while American soldiers died trying to find non-existent WMD, for the sole purpose of backing up Bush's lies. Miller's folio is full of information from Curveball (Magellan). The CIA, who knew Curveball was a liar, was also warning Miller. A perpetually smiling Ahmad Chalabi keeps popping up. He is no doubt thinking how fine it is for the US Army to hand him an entire country along with a treasury of several hundred million dollars.

Miller is angry because he knows his intelligence is bogus, the CIA has told him that much, even though the Army vouches for it, and tells Miller to shut up and follow orders.

The Pentagon puke tries to bribe Miller with a job if he plays along, and offers a veiled threat if he doesn't.

The movie is history, and not a simple action adventure flick. It follows actual events very closely. Knowing the facts makes the movie much more fascinating.

Poli Posted - 24/03/2026 : 21:24:15

In Darkness (2018)
Vise igrom slucaja pogledao ovaj film, nisam ni citao sadruaja, samo sam vidio da glumi Ratajkowska i rekoh da pogledam. A ima samo sporednu ulogu, no Natalie Dormer je bas dobro obavila svoj posao u glavnoj ulogi.
Mada bi se moglo reci da ima film¸dosta rupa, ali je istovremeno ipak gledljiv. Ima ono nesto, plus svijet slepoga, a natrosili su nam i posljedice balkanskog rata.

Ah, vidim da je redatelj snimio i seriju Nine Perfect Strangers, koja nije bila losa, kao i Peaky Blinders.

Sneaksie Thiefsie Posted - 24/03/2026 : 18:03:54
Valerie Perrine 1943 – 2026
https://www.instagram.com/reel/DWPsVoqE92b/
Poli Posted - 23/03/2026 : 10:11:57

Dvojac Scorsese DiCaprio vec rade na novom (sedmom zajednickom) filmu What Happen at Night, cijeg snimanje je vec krenulo u Ceskoj.
Prica koja temelji na romanu americkog autora Petra Camerona vrti se oko bracnog para, koji odputuje u mali europski grad da bi posvojio dijete iz sirotista.
Glavnu zensku ulogu u ovom mracnom psiholoskom trileru ce glumiti dobitnica oskara Jennifer Lawrence, a pored nje se nađu jos Mads Mikkelsen, Patricia Clarkson i Jared Harris.

BeaGea Posted - 22/03/2026 : 11:13:01
Ima li RH art filmova? Ima, i to dobrih.
Jedan od njih je svakako i film Branka Schmidta "A bilo smo vam dobri" kojeg ljubitelji art filmova ne bi trebali propustil. Ali da bude jasno ovo je stilski art film, ali ne i sadržajno. Sadržajno je vrlo direktan tj. površan, ali stilski sjajan. Posebno treba istaknuti glazbenu temu koja se provalači kroz cijeli film. Drugih tema u filmu ni nema vec su prisutni stvarni zvukovi, nekaj poput zvuka u fikmu Fritza Langa "M". Uglavnom film koji govori skoro sve o Domovinskom ratu i njegovim posljedicama.

Iz ovog filma bi se dalo puo navčiti. Šteta kaj ima dosta psovanja pa ga ne mogu pustiti osmašima pod satom.
sawitch Posted - 21/03/2026 : 23:48:35
Odgledao sa cerkom veceras u bioskopu i treci deo LOTR. Tri dana zaredom. Bez dileme, najbolji film u istoriji..
Shaner Posted - 20/03/2026 : 21:19:00
Počivao u miru.

fler Posted - 20/03/2026 : 20:33:35
Desio se i taj dan..
odsad vrijeme brojim unazad, gotovo.

Počivao u miru!
Poli Posted - 20/03/2026 : 16:05:44

Cak ne umire, Cak samo iznenada nestaje.

Uglavnom, bon voyage!

xilrion Posted - 20/03/2026 : 15:57:44
quote:
Originally posted by verab

PA KVRAGU SVE!

https://www.jutarnji.hr/scena/strane-zvijezde/umro-je-chuck-norris-15690964?cx_linkref=jl_home_najnovije&fbclid=IwdGRzaAQqNjBjbGNrBCo2DmV4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDDM1MDY4NTUzMTcyOAABHvkNYM_X3EEtac_WgJS6s4zLUvEMPObPPO7fn4mhnib16MLr5nZ0t5t-eLUi_aem_bf3H-c82kV6fIpEJRFYtWQ&sfnsn=wa

neka mu netko javi da je umro ak ima muda.
verab Posted - 20/03/2026 : 15:25:45
PA KVRAGU SVE!

https://www.jutarnji.hr/scena/strane-zvijezde/umro-je-chuck-norris-15690964?cx_linkref=jl_home_najnovije&fbclid=IwdGRzaAQqNjBjbGNrBCo2DmV4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDDM1MDY4NTUzMTcyOAABHvkNYM_X3EEtac_WgJS6s4zLUvEMPObPPO7fn4mhnib16MLr5nZ0t5t-eLUi_aem_bf3H-c82kV6fIpEJRFYtWQ&sfnsn=wa

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000