| T O P I C R E V I E W |
| sawitch |
Posted - 24/03/2009 : 14:16:32 Evo topica i o serijama..
Meni najbolja - The Sopranos |
| 25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
| Tonto |
Posted - 10/04/2026 : 09:54:13 quote: Originally posted by manhunter
Ovo bi pre trebao u topic Vicevi
https://www.index.hr/mobile/chill/clanak/pet-serija-koje-su-zasjenile-igru-prijestolja/2779527.aspx?index_ref=naslovnica_magazin_ostalo_m
Na stranu ove druge gluparije, ali meni je Arcane jedno 6 puta bolji od GoT-a. |
| Tonto |
Posted - 10/04/2026 : 09:49:04
 |
| Zula |
Posted - 10/04/2026 : 09:35:10 quote: Originally posted by Tonto
Pa nije, ali je opet bolje od ovog.

Čitam Contrapaso 2, ova slika je u njemu, zanimljiva slučajnost 🤣 |
| BeaGea |
Posted - 10/04/2026 : 08:46:29 quote: Originally posted by GitaristRoko
Novinarstvo je zaista gotovo.
Nije Rokić, samo je dobro skriveno. Imaš iteko ozbiljnih tekstova i emisija samo se potrudi da ih upoznaš. Nisu toliko reklamirane pa se mora znati kaj iskati. |
| GitaristRoko |
Posted - 10/04/2026 : 01:13:02 Novinarstvo je zaista gotovo. |
| manhunter |
Posted - 07/04/2026 : 20:59:43 Ovo bi pre trebao u topic Vicevi
https://www.index.hr/mobile/chill/clanak/pet-serija-koje-su-zasjenile-igru-prijestolja/2779527.aspx?index_ref=naslovnica_magazin_ostalo_m |
| BeaGea |
Posted - 07/04/2026 : 14:27:36 quote: Originally posted by pcoro Zvučali su kao kad Oprah priča s gostima..
Nije sad Oprah neko mjerilo inteligencije ali generalno je problem u tim novim serijama kaj su likovi poprilično obrazoavani, kaj je totalna beadstoća. Najobičniji kravar se izražava kao da je pričital cijeli opus Dostojevskog 
Ali tko kuži da je to potpuno nestvarno za vrijeme i prostor koji serija ili film želi prikazati. Dobra reklama i šibaju redom, 1883., 1923. i kak već ide dalje. A sve u biti jedno te istu s različitim ugođajima (rekli bi Enlezi settingom). Sve je nekako počelo s Deadwoodom, gdje je glavni lik pametam poput nekog fizičara nobelovca... |
| Zula |
Posted - 07/04/2026 : 10:39:38 quote: Originally posted by pcoro
Inače, seriju su mi par puta hvalile poznanice i zaključio sam da je to serija koja se više sviđa ženskima nego muškima.
Sve su to filmovi ceste 😜, a ovo je samo novi podžanr - nježni vestern 🤣 |
| pcoro |
Posted - 07/04/2026 : 09:56:28 Hahh, moguće da je i to Ali u tih prvih par epizoda nije bilo previše žena, samo ona jogunasta mlada plava i Faith Hill. Jogunasta mlada plava mi je bila malo iritantna ali, ok, bar je bila mlada, svježa. Faith Hill me ubijala, ona, njen muž i oni njihovi noćni razgovori puni razumijevanja. Zvučali su kao kad Oprah priča s gostima..
Inače, seriju su mi par puta hvalile poznanice i zaključio sam da je to serija koja se više sviđa ženskima nego muškima.
|
| Tonto |
Posted - 07/04/2026 : 09:06:05 Isao si gledat western seriju s "frendom"? Pa nije ni cudo da te naljutila serija sa ženama u prvom planu toliko da ides traziti dlake u jajetu. Jebiga nije bio klasicni macho western. Ovdje uz ignore listu treba napraviti listu latentnih.
 |
| pcoro |
Posted - 07/04/2026 : 08:38:34 Sad kad se povela rasprava o 1883., sjećam se kako sam je jednom bio skinuo i išao gledat sa frendom i onda smo se zgražali jedno 4 5 epizoda i onda odustali - nije to bio onaj klasični vestern koji volimo nego nešto prenaglašeno, preteatralno. Meni osobno nije pasala sapuničastost u kombinaciji sa nasiljem i cringe dijalozima.
Ali THE SCENA je definitivno bila prelazak rijeke. Znači prelazak rijeke: karavana mora proć rijeku, rijeka je brza, doseljenici ginu ko švabe u partizanskom filmu dok ih odnosi vodurina. Ljudi padaju u tu rijeku, dramatična mužika svira, gledatelji su na rubu sjedala.. ok, ajde. Ali u sceni se kužilo da ta rijeka nije baš tako divlja i izgledalo je kao da se ljudi namjerno bacaju u nju. Izgledalo je tako jeftino 
Nešto kao kad u filmu Megalodon megalodon napada golemu luksuznu jahtu pa se ljudi u panici bacaju s jahte u more, megalodonu ravno u ralje  |
| Tonto |
Posted - 03/04/2026 : 17:43:16 Black bag nije zavrsena i nema govora o drugoj sezoni. Kako je na kraju sve ispalo, nije ni cudo. |
| jagodanbg |
Posted - 03/04/2026 : 17:18:30 quote: Originally posted by vice
Dark Winds je jako dobra.
Od novih western serija tu je i That Dirty Black Bag kao i Good Lord Bird.
Son? Damnation?
Za Dark Winds sam cuo samo reci hvale, na listi mi je, ali ne mogu da se upustam u jos jednu on-going seriju. Hvala za That Dirty Black Bag kao i Good Lord Bird, nikad cuo, a idealno obe su mini-serije. |
| BeaGea |
Posted - 01/04/2026 : 10:15:42
quote: Originally posted by Tonto
Pa nije, ali je opet bolje od ovog.

Zbog ovakvih loših filmova godinama nisam gledal vesterne. Srećom kaj sam otkril da ih se ne snima samo u Hollywoodu i SAD-u. |
| alexts |
Posted - 31/03/2026 : 23:36:41 Johnny Guitar, sjajan film. |
| verab |
Posted - 31/03/2026 : 19:52:20 Drag Willer :)) |
| Tonto |
Posted - 31/03/2026 : 19:25:17 Pa nije, ali je opet bolje od ovog.
 |
| Zula |
Posted - 31/03/2026 : 19:13:38 Kad me već potežeš za 1883... Nemoj mi reći da je nafilana filerima, Faith Hill nešto realno za divlji zapad (ni dlake ispod pazuha je ne mogu spasiti). To je realnost u 21.stoeću, ali teško u 19. 🤣 |
| Tonto |
Posted - 31/03/2026 : 19:05:56 quote: Originally posted by Zula
quote: Originally posted by Tonto
...zbog referenci za western na kojem radim...
A da malo iskoristim i Shanerovu misao o realnosti...
Što mi znamo što je to realan divlji zapad? Jel to ono što smo čitali od Karla Maya, jel to Tex, Zagor, neki film koji nam se svidio pa mislimo da je to realan prikaz, za razliku od onog koji nam se nije svidio. Procjenjujemo iz sebe i onog okruženja u kojem živimo.
Hermann je svoj vestern malo prilagodio sebi pa kauboju stavio kacigu, pero i Mother oko vrata. I odmah je to postalo realnost. Eastwood je zagrizao cigaretu, stavio pončo i malo govorio dubokim glasom te postao vestern ikona...
Zato Tonto, nikad nećeš 100% pogoditi realnost (divljeg zapada ili nečeg sličnog), ali uvijek možeš doprinijeti svojom vizijom koja će postati "realnost".
Sad ga malo mudruješ. Jeste, to što govoriš je istina, ali postoji nešto što se zove logika. A logika kaže da su dlake ispod pazuha glavne protagonistkinje u 1883 bliže realnosti od našminkane John Waynove suputnice u ariel čisto bijeloj haljini nakon tri dana jahanja kroz pustinju... kao i da te nakon prostrijelne rane čeka sepsa i da te ne može ni bog spasiti. 100 posto realnosti nitko ni ne traži, samo je s vremenom tražimo malo više nego što smo je dobijali. Zato je nakon berlavog texa u nižim razredima osnovne hermannova comancha kasnije došla kao budali šamar. |
| Zula |
Posted - 31/03/2026 : 18:20:23 quote: Originally posted by Tonto
...zbog referenci za western na kojem radim...
A da malo iskoristim i Shanerovu misao o realnosti...
Što mi znamo što je to realan divlji zapad? Jel to ono što smo čitali od Karla Maya, jel to Tex, Zagor, neki film koji nam se svidio pa mislimo da je to realan prikaz, za razliku od onog koji nam se nije svidio. Procjenjujemo iz sebe i onog okruženja u kojem živimo.
Hermann je svoj vestern malo prilagodio sebi pa kauboju stavio kacigu, pero i Mother oko vrata. I odmah je to postalo realnost. Eastwood je zagrizao cigaretu, stavio pončo i malo govorio dubokim glasom te postao vestern ikona...
Zato Tonto, nikad nećeš 100% pogoditi realnost (divljeg zapada ili nečeg sličnog), ali uvijek možeš doprinijeti svojom vizijom koja će postati "realnost". |
| ken2 |
Posted - 31/03/2026 : 08:57:06 1883 je odlična serija, svega je tu taman ipak, iako imaju sličnosti, žene su u centru, the english je visoko iznad izbrušena kao dijamant i ne otkriva sve odjednom i ja sam je dva puta zaredom pogledao i dođe mi da ju ponovim |
| Shaner |
Posted - 30/03/2026 : 21:09:20 quote: Originally posted by vatrena_stenica
Deadwood sam tek započela. Ovo mu dodje televizijska produkcija, sve je nekako low budget, ali ok mi je to. Doprinosi atmosferi, nema lažnog sjaja, skučeno je, jeftino je, prljavo je. Malo mi u početku problem gluma nekih likova, jer deluje usiljeno, neprirodno i čudno. Imam utisak kao da gledam pozorišnu predstavu. Sad ću reći jednu skroz nepopularnu stvar - više volim film od pozorišta. Eto, izbogohulih. Inače, Ian McShane odličan za sada. Tako dobro glumi ljigu i govno! I slično kao u The English, mora čovek zapravo da sluša šta ko priča, nema polukoncentrisanog gledanja. Tako mi za sada deluje.
Deadwood jest dosta teatralan, tu nema spora, ali meni baš zbog toga djeluje, ne bih rekao prirodno, ali realistično. Ili još bolje - istinito (ovo sam ukrao od Herzoga, on ima pojam ekstatične istine - dublja istina koja se otkriva/spoznaje kroz stvari koje se ne moraju nužno podudarati s činjenicama). I svakako se treba slušati šta ko priča, dijalozi su jedan od ključnih elemenata u toj seriji. McShane je briljantan, ali meni ni drugi ne zaostaju puno. Svakako javljaj dojmove.
|
| Tonto |
Posted - 30/03/2026 : 20:14:36 Ja sam nedavno po drugi put pogledao "Lonsome dove" iz koje je 1883 puno povukla i po treci put spilbergovu "Into the west" zbog referenci za western na kojem radim, ali i zato sto je jako dobra. Iako 1883 plijeni dobrom rezijom i izvrsnom fotografijom pa i glumom, na kraju balade bi rekao da je Londome dove šiša gotovo na svakom polju. |
| vatrena_stenica |
Posted - 30/03/2026 : 19:37:39 quote: Originally posted by Tonto Meni je Deadwood bio dobar, ali pomalo usiljen i izvještačen. Jesi li probala "Godless"? Meni je bilo dosta dobro, a nudi dosta od ovoga sto trazis.
Gledala sam baš mnogo westerna, tako da sam overila i Godless. Koliko se sećam fino mi legao u nekim delovima, a negde me baš nervirao, tipa ona kolektivna gotovo superherojska pucačina pri kraju, crnci i Idijanci svedeni... pa ni na šta zapravo, ne znam ni što su ih ubacivali, skoro i da zaboravi čovek da su imali neku ulogu, osim što neka baba tamo mora da baja i saopštava prognozu. Ružno zvuči, ali ispada da su ubačeni radi političke korektnosti i gledanosti, bez da imaju neku jaču ulogu i dubinu.
1883 je imao kul momenata, finu i poetičnu naraciju u nekim epizodama (bukvalno me podsetila na knjige Karla Maja, Kervuda, Londona i sl. koje sam čitala kao mala). Sasvim dobar početak, ali onda počele neke stvari da me nerviraju. Sećam se da mi kod onog prelaska reke oči zakolutale više puta, jer mi u glavi da je bilo totalno nekih nelogičnih poteza. Onaj narod iz Evrope pretrpeo ko zna koju sve muku i bedu na svom ognjištu, izrabljivanje i iživaljavanje ko zna koje vrste, prešao toliki put i sad su blato, rečice i govna od ljudi u Americi drugačiji od evropskih. Bukvalno su prikazani kao pali s Marsa, ali pređe čovek i preko toga zarad glavne priče.
I slažem se sa tvojim zaključkom da mu "sve ovo dođe hiperrealizam u odnosu na westerne na kojima smo odrasli".
quote: Originally posted by Shaner Godless dobar, The English bolji, Deadwood najbolji (i to ne samo u ovoj komparaciji).
Deadwood sam tek započela. Ovo mu dodje televizijska produkcija, sve je nekako low budget, ali ok mi je to. Doprinosi atmosferi, nema lažnog sjaja, skučeno je, jeftino je, prljavo je. Malo mi u početku problem gluma nekih likova, jer deluje usiljeno, neprirodno i čudno. Imam utisak kao da gledam pozorišnu predstavu. Sad ću reći jednu skroz nepopularnu stvar - više volim film od pozorišta. Eto, izbogohulih. Inače, Ian McShane odličan za sada. Tako dobro glumi ljigu i govno! I slično kao u The English, mora čovek zapravo da sluša šta ko priča, nema polukoncentrisanog gledanja. Tako mi za sada deluje.
|
| alexts |
Posted - 30/03/2026 : 12:19:26 quote: Originally posted by alexts
Yellowstone S01
odgledah. Razmišljam da li da gledam dalje i reših da idem na drugu sezonu. Vrlo sam zadovoljan, ali mi se jedna stvar nije dopala. Zapravo dve, ali činjenica da su glavni junaci zapravo negativci, nije nešto što bi me odbilo, mada način na koji bi trebalo da publika saoseća sa tom porodicom jeste malo kontroverzan. Odbijajuće mi je to, što je serija žanrovski ne samo moderan western, nego i soap opera, koja jako asocira (nas starije) na Dalas i Dinastiju. Yellowstone je ozbiljnija serija, ali prati matricu tih serija da može da ide unedogled i da scenarista stalno smišlja nove preokrete, zaplete i uzbuđenja, a nije to nešto što bi me danas privlačilo, nego pre kraće serije, sa zaokruženom pričom, bez nasilnog nastavljanja.
Serija kvalitativno pada konstantno, a posebno sa S04, nema tu ništa subjektivno. Petu nisam gledao. |
|
|