forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 NATHAN NEVER

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
mladjo Posted - 04/05/2010 : 00:04:43
Nathan Never
kronike budućnosti

Dobro došli u budućnost dragi prijatelji!
"Budućnost je nesigurna baš kao i prošlost" - kaže jedna pjesma grupe Vaya Con Dios i kada je slušam ne mogu a da se ne sjetim čovjeka koji u sebi najbolje utjelovljuje te riječi. Čovjek je to koji ne zna što mu donosi ocean snova koji ga vraća u prošlost, a onda ga poput oluje baci u vrtlog budućnosti zajedno sa bremenom sadašnjosti. On se ne miri sa bolom, sa tugom, ne miri se sa sobom. Što je stariji to je iskusniji, ali jednom kada se uvuče pod kožu, bol postane opipljiva i kao da čovjek ni ne može više bez nje...Nathan to možda najbolje zna.
Kako ga razumjeti? Krivo pitanje. Kako ga ne razumjeti? Da li i dalje vjerovati da budućnost donosi bolje sutra? Zašto vjerovati da će ljudi odigrati drukčije? Na žalost, Nathanova budućnost je realna. Opasno realna. Jer ako smo nešto naučili to je da se povijest ponavlja i da čovjek nikada ne uči na greškama.
Ni drugih ljudi, a kamoli svojima.

Potaknut sjajnom Ultrasovom idejom sa DD topicom, odlučio sam napraviti jedan topic koji bi obuhvatio sve relevantno za Nathanov svijet. Trebao bi to biti topic koji će služiti raspravama/popisima/lakšem snalaženju, a naročito bi htio pomoći onima koji tek ulaze u Nathanov svijet da se laše snađu i informiraju.

Htio bih naglasiti jednu stvar: najveći dio moga znanja o Nathanu Neveru mogu zahvaliti dvojici ljudi: Vladimiru Tadiću - Djoletu i Danielu Kuzmiću - DeeCaju. Bez njihovih tekstova/recenzija/rasprava ne bi ni bilo ovoga topica.U odnosu na njih ja sam samo jedan mali amater. Posebno mi je pomogao Djoletov osvrt na univerzum Nathana Nevera, bez kojega bih se vjerojatno još uvijek vrtio ukrug:))
Stoga momci još jednom veliko hvala i keep the good work:))

SADRŽAJ:
1) Mali putokaz - kako čitati Nathana Nevera

2) USPOREDNI KRONOLOŠKI POPIS IZDANJA NATHANA NEVERA - popis sadrži sve relevantne podatke o stranim i domaćim izdanjima, uključujući i scenariste i crtače.Popis je sastavio član Ferri i može se također naći u podforumu "Popisi".

3) POPIS RECENZIJA - SLOBODNA DALMACIJA, LUDENS, LIBELLUS - mnoge recenzije još nisu napisane. Navalite!

4) NATHAN NEVER - RASPRAVE I TOPICI - popis nekoliko relevantnih topica o našem junaku. Nadam se da će ih biti još!

5) POPIS AUTORA

6)KRONOLOGIJA UNIVERZUMA/MULTIVERZUMA NATHANA NEVERA, autor:Djole

7) TEKST VLADIMIRA TADIĆA - DJOLETA O NATHANU NEVERU OBJAVLJEN POVODOM MAFESTA 2010.

8) SLIKA NATHANOVOG SVIJETA

9) LEGS WEAWER - POPIS EPIZODA SA NASLOVNICAMA

Novo - sažetci epizoda i pojašnjenja u vezi kontiniuma (u izradi)

10) USPOREDNI POPIS SVIH NATHAN NEVER IZDANJA UKLJUČUJUĆI REDOVNU SERIJU, SPECIJALCE, ALMANAHE...(u izradi)

GLAVNI LINKOVI:

NATHAN NEVER - stripovi.com

NATHAN NEVER - recenzije

NATHAN NEVER - facebook

NATHAN NEVER - Sergio Bonelli Editore

Eto prijatelji, to je zasada to. Ali, biti će konstantnih updejtovanja, a i plan je da svaki tjedan imamo novu temu za raspravu(ideja by Ultras na DD topicu)
Navalite!
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
jaki Posted - 14/12/2025 : 16:27:50
A možda i Ludens ukine serijal samo ranije?
Gil-galad Posted - 14/12/2025 : 14:28:51
Uskoro. Poslednji je čini mi se Dampyr, to su Velike priče #11, a NN je #13. Tempo ovde nije baš redovan, ali kapiram da će izaći do leta makar...

@plavi, hvala na detaljnom odgovoru!
going going Posted - 14/12/2025 : 03:39:08
quote:
Originally posted by plavi

quote:
Originally posted by Gil-galad

https://plus-legacy.cobiss.net/cobiss/sr/sr/bib/180819209#full

VČ sprema NN/MM knjigu od 600 strana, Multiverzumi.

Može neko da objasni koje su ovo epizode? Imaju li veze sa pričama iz ZS/LL SB Zarobljenik budućnosti, Tajna baze Drugde i Generacije? Hvala.

Po naslovima epizoda, izgleda da su u pitanju:
- NN Generacije - jedan delić koji je važan za ovu knjigu, već izdali i Libellus i ČK
- NN 303 - Deo sa kosmičkim tribunalom, takođe isečak (pretpostavljam) - celu priču (NN 301-303) bi trebalo da izda Ludens u "velikim bonelli pričama"
- NN 401 - ceo broj (valjda), uvodna priča
- MM 417, NN 402, 403, 404 - glavna priča

Osim robotskog Martija, priča nema nikakve veze sa prethodnim susretima MM i NN, iako se oni često spominju, ali imaju veze neke epizode MM, NN, agencije alfa i univerzuma alfa - odeljenja 51.

Hvala na ovom detaljnom objasnjenju! Jedva cekam ovo izdanje! A nadam se i da ce Ludens uskoro objaviti celovitu tu pricu Natana Nevera 301/303, kad bi to trebalo da izadje kod nas?
sonor Posted - 13/12/2025 : 18:52:55
quote:
Originally posted by mmihoci

Ima naznaka da bi Libellus mogao iduće godine učestalit izdanja iz Nathanovog universuma.

Princi će biti izlazak u paru.

Dakle, po dvije knjige iz iste edicije kako dolaze redom.

"Rupa" će se popuniti kad De Angelis isporuči svih 6 naslovnica za knjige 19 i 20 pa će onda u paru izaći 19 i 20 pa onda 21 u paru sa slijedećom po redu iz redovne serije.

Sad bi tu negdje treba izaći 2 specijala pa 2 AA pa 2 UA i itd..

Odlične vijesti
mmihoci Posted - 13/12/2025 : 16:23:59
Ima naznaka da bi Libellus mogao iduće godine učestalit izdanja iz Nathanovog universuma.

Princi će biti izlazak u paru.

Dakle, po dvije knjige iz iste edicije kako dolaze redom.

"Rupa" će se popuniti kad De Angelis isporuči svih 6 naslovnica za knjige 19 i 20 pa će onda u paru izaći 19 i 20 pa onda 21 u paru sa slijedećom po redu iz redovne serije.

Sad bi tu negdje treba izaći 2 specijala pa 2 AA pa 2 UA i itd..
jaki Posted - 13/12/2025 : 09:30:24
plavi Posted - 13/12/2025 : 09:11:34
quote:
Originally posted by Gil-galad

Može neko da objasni koje su ovo epizode? Imaju li veze sa pričama iz ZS/LL SB Zarobljenik budućnosti, Tajna baze Drugde i Generacije? Hvala.

Po naslovima epizoda, izgleda da su u pitanju:
- NN Generacije - jedan delić koji je važan za ovu knjigu, već izdali i Libellus i ČK
- NN 303 - Deo sa kosmičkim tribunalom, takođe isečak (pretpostavljam) - celu priču (NN 301-303) bi trebalo da izda Ludens u "velikim bonelli pričama"
- NN 401 - ceo broj (valjda), uvodna priča
- MM 417, NN 402, 403, 404 - glavna priča

Osim robotskog Martija, priča nema nikakve veze sa prethodnim susretima MM i NN, iako se oni često spominju, ali imaju veze neke epizode MM, NN, agencije alfa i univerzuma alfa - odeljenja 51.
jaki Posted - 13/12/2025 : 08:04:25
Mislim da nije..
To je otprije par godina krosover.
Gil-galad Posted - 13/12/2025 : 00:38:38

risbozg Posted - 09/12/2025 : 16:47:39
quote:
Originally posted by Jerry Krause

Nisam još nabavio i čini mi se da ni neću.

+1
Jerry Krause Posted - 09/12/2025 : 15:19:25
Nisam još nabavio i čini mi se da ni neću.
DiSkAcH Posted - 09/12/2025 : 09:22:12
Pročitao sam ove dvije zadnje knjige i tako-tako. Nije ništa posebno, tj poprilično je mlako, ali nije to sada tako očajno loše kako je najavljivano.
Ova priča sa psihologm/psihijatrom mi je skro bzvz, dok me je ova druga priča u 3 nastavka nekako prerastegnuta, ali generalno mi je dobra sa moram priznat baš blentavim krajem i motivom.
Ova zadnja priča je samo do pola i čini se OK.
Ove kratke priče koje su ubačene su mi isto onako...vidi se da su tu samo da popune broj stranica, ali hajde, bolje i to nego da rastežu ove "veće" priče samo da rastegnu.
Sve u svemu, može to proći, samo sam se ja pomalo i zasitio Nathana, po meni je ispričano sve što je trebalo biti ispričano.
Ali idemo dalje dok mi ne izađe na uši. :D
Quebrasco Posted - 30/11/2025 : 11:34:38
#36 Specijal
Scenarij: Mirko Perniola
Crtež: Salvatore Cuffari, Matteo Resinanti, Antonella Vicari
Naslovnica: Sergio Giardo

https://www.sergiobonelli.it/prodotto/macchine-di-morte/

Table:
https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2025/11/17_Speciale-Nathan-Never-36_01-776x1024.png
https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2025/11/17_Speciale-Nathan-Never-36_02-776x1024.png
https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2025/11/17_Speciale-Nathan-Never-36_03-776x1024.png
https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2025/11/17_Speciale-Nathan-Never-36_04-776x1024.png
Quebrasco Posted - 27/11/2025 : 00:22:05
Scenarij: Bepi Vigna
Crtež: Max Bertolini, Sergio Giardo

https://www.sergiobonelli.it/prodotto/hacker/

Table:
https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2025/11/15_Nathan-Never-415_01-776x1024.png
https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2025/11/15_Nathan-Never-415_02-776x1024.png
https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2025/11/15_Nathan-Never-415_03-776x1024.png
https://www.sergiobonelli.it/wp-content/uploads/2025/11/15_Nathan-Never-415_04-776x1024.png
karuro Posted - 24/11/2025 : 14:09:28
quote:
Originally posted by DiSkAcH

Nego jel netko čitao ove zadnje dvije knjige od LL?
Ne vidim ništa komentara, ja sam ih dobio, ali nisam još čitao.
Napišem dojmove kada pročitam.
To bi sada po onome što sam shvatio trebalo biti baš jako loše, pa me baš zanima. Mislim da ništa ne može dostić npr glupost zvanu Asteroid Argo, ali nikad ne reci nikad.

Pročitao. Opet više manje detektivske priče.. meni osobno bezveze.. Ali moram priznat da sam tek sad nakon 270 brojeva zapravo osvijestio da mi je Nathan zanimljiv zbog SF priča. Ove čiste detektivske priče ( kojih ima more jer Nathanu je to zapravo posao jelte..) su mi većinom bezveze.
plavi Posted - 24/11/2025 : 09:54:05
quote:
Originally posted by SenG

https://comixarchive04.blogspot.com/2025/11/blog-post_75.html < Zanimljiv podatak da je naklada NN-a u Italiji 10,000 komada (MM je najniži na 2000, a Tex najviši na 115,000)

S obzirom koliko je gluposti taj lik napisao u svojim mudrolijama, zaista je očigledno da mu ne treba verovati.
SenG Posted - 24/11/2025 : 04:46:05
https://comixarchive04.blogspot.com/2025/11/blog-post_75.html < Zanimljiv podatak da je naklada NN-a u Italiji 10,000 komada (MM je najniži na 2000, a Tex najviši na 115,000)
sonor Posted - 22/11/2025 : 22:25:49
quote:
Originally posted by DiSkAcH

quote:
Originally posted by overlord

ja cu se nadovezat na raspravu gore, od listopada.

moj prvi nathanov broj, koji je bio dovoljan da se zaljubim u taj strip je broj "strava ispod nule", kojeg sam kao dijete kupio na kiosku kad je izasao (naravno sa novcima od clana uze obitelji jer sam bio balavac :D ). nisam siguran kada je to bilo, ali ima dvadesetak godina sigurno.
kao malo dijete, tada sam se zakacio na nathana i pokusao sve u svojoj moci da kupim nathanove stripove koji izadju. zadnji koji je izasao na kiosku je bio broj 60. i nesto sa velikom gusjenicom na naslovnici.
onda sam narucivao postom, zvao stripove na kvadrat u ZG da mi dostave nova libellus izdanja, i da platim pouzecem. u vrlo rijetkim navratama kroz godine kada bi sa obitelji isao u ZG, navratio bi u prolaz nebodera u stripove na kvadrat, ili u Heinzlovu (strip centar Tino) kupit iskljucivo nathana.
kroz ostatak osnovne i srednje, narucivao sam nathana kad god bi bio u mogucnosti, ali cijene su im stalno rasle (naravno, jasno mi je da bi tako jedino njima bilo isplativo), i doslo je vremena kada sam krenuo na fakultet, radio sezonu, i jednostavno nisam mogao odvojiti skoro 200 kuna na jedan trobroj.
do tada sam skupio, kronoloski gledano sve brojeve sto su upali otprilike do giganta br. 4.

sada, dosta godina kasnije, kada napokon solidno zaradjujem, completionist u meni se sjeti koliko bi stripova morao kupit da nadoknadim ogromnu rupu od izdanja koje nemam, jednostavno mi ubije volju za icim.

veliki respekt za vas koji sve ove godine vjerno pratite nathana. lurkam tu i tamo na forumu, i puno prije nego sam kreirao account.

meni osobno, proslo je dosta godina od kada sam procitao zadnjeg nathana, i iako je on jedan ogroman dio mog djetinjstva i odrastanja, u jednu ruku me strah pocet ponovo, da mi sa novim pogledom ne srusi ideju o tome kako je to bila jedan od najboljih stvari sto sam ikad procitao.

A ne kupuju ga svi od prvog dana, ja sam ga krenuo sakupljati negdje 2018-19e i uspio sam kupiti sve od LL osim ona dva sueprbooka gdje se križa sa Martijem. Imam ih u drugim izadnjima (sva 4 od VČ i oba od Arkone koji su baš kvalitetno napravljeni)....šest komada i kupiću vj i ovu knjigu od VČ što najavljuju ovisno o sadržaju.

Vidio sam već par oglasa gdje se prodaju čitave kolekcije za neke bjesne novce, ali ono, o tebi ovisi želiš li to kupiti ili ne.
Računaj i da se uvijek može pregovarati o cijeni, pogotovo kod NN koji izgleda nije baš popularan. Ja sam skidao neki puta i 50% cijene, i nakupovao sam sve "oštećene" od LL i tako sam skrpao svoju fizičku kolekciju.

To bi sada po onome što sam shvatio trebalo biti baš jako loše, pa me baš zanima. Mislim da ništa ne može dostić npr glupost zvanu Asteroid Argo, ali nikad ne reci nikad.

Dobre su knjige. Ima trobroj epizoda koja je meni osobno jako dobra. Zadnju epizodu u knjizi nisan procita jer se nastavlja u drugu knjigu koja još nije izašla.
DiSkAcH Posted - 22/11/2025 : 18:44:55
quote:

moj prvi nathanov broj, koji je bio dovoljan da se zaljubim u taj strip je broj "strava ispod nule", kojeg sam kao dijete kupio na kiosku kad je izasao (naravno sa novcima od clana uze obitelji jer sam bio balavac :D ). nisam siguran kada je to bilo, ali ima dvadesetak godina sigurno.
kao malo dijete, tada sam se zakacio na nathana i pokusao sve u svojoj moci da kupim nathanove stripove koji izadju. zadnji koji je izasao na kiosku je bio broj 60. i nesto sa velikom gusjenicom na naslovnici.
onda sam narucivao postom, zvao stripove na kvadrat u ZG da mi dostave nova libellus izdanja, i da platim pouzecem. u vrlo rijetkim navratama kroz godine kada bi sa obitelji isao u ZG, navratio bi u prolaz nebodera u stripove na kvadrat, ili u Heinzlovu (strip centar Tino) kupit iskljucivo nathana.
kroz ostatak osnovne i srednje, narucivao sam nathana kad god bi bio u mogucnosti, ali cijene su im stalno rasle (naravno, jasno mi je da bi tako jedino njima bilo isplativo), i doslo je vremena kada sam krenuo na fakultet, radio sezonu, i jednostavno nisam mogao odvojiti skoro 200 kuna na jedan trobroj.
do tada sam skupio, kronoloski gledano sve brojeve sto su upali otprilike do giganta br. 4.

sada, dosta godina kasnije, kada napokon solidno zaradjujem, completionist u meni se sjeti koliko bi stripova morao kupit da nadoknadim ogromnu rupu od izdanja koje nemam, jednostavno mi ubije volju za icim.

veliki respekt za vas koji sve ove godine vjerno pratite nathana. lurkam tu i tamo na forumu, i puno prije nego sam kreirao account.

meni osobno, proslo je dosta godina od kada sam procitao zadnjeg nathana, i iako je on jedan ogroman dio mog djetinjstva i odrastanja, u jednu ruku me strah pocet ponovo, da mi sa novim pogledom ne srusi ideju o tome kako je to bila jedan od najboljih stvari sto sam ikad procitao.

A ne kupuju ga svi od prvog dana, ja sam ga krenuo sakupljati negdje 2018-19e i uspio sam kupiti sve od LL osim ona dva sueprbooka gdje se križa sa Martijem. Imam ih u drugim izadnjima (sva 4 od VČ i oba od Arkone koji su baš kvalitetno napravljeni)....šest komada i kupiću vj i ovu knjigu od VČ što najavljuju ovisno o sadržaju.

Vidio sam već par oglasa gdje se prodaju čitave kolekcije za neke bjesne novce, ali ono, o tebi ovisi želiš li to kupiti ili ne.
Računaj i da se uvijek može pregovarati o cijeni, pogotovo kod NN koji izgleda nije baš popularan. Ja sam skidao neki puta i 50% cijene, i nakupovao sam sve "oštećene" od LL i tako sam skrpao svoju fizičku kolekciju.

going going Posted - 22/11/2025 : 03:30:35
quote:

Lep post.
overlord Posted - 22/11/2025 : 00:11:05

going going Posted - 18/11/2025 : 18:53:05
[url=https://freeimage.host/i/fdqa6cG][/url]
[url=https://freeimage.host/i/fdqa4Fs][/url]
Quebrasco Posted - 29/10/2025 : 16:41:06
Scenarij: Michele Medda
Crtež: Massimiliano Bergamo

https://shop.sergiobonelli.it/nathan-never/2025/10/27/albo/sfida-a-coffin-rock-1026687/

Table:
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1761567767291.jpg--.jpg?1761567768000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1761567768015.jpg--.jpg?1761567768000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1761567768694.jpg--.jpg?1761567769000
https://shop.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1761567769522.jpg--.jpg?1761567770000
Kerempir Posted - 29/10/2025 : 09:36:10
Nathan je realno jako izgubio zamah, odnosno kvalitetu nakon 200-og broja. Desi se epska tragedija (ponovo) i svijet se opet promijenio (ponovo) a uslijedile su priče kao da se ništa nije desilo. Gurali smo do rata svjetova koji je, s jedne strane, kao sam događaj puno bolje razrađen od rata sa orbitalnim postajama, ali s druge strane, za ovaj potonji imali smo pripreme od početnih brojeva gdje su se cijelo vrijeme kuhale napetosti između zemlje i orbitalnih postaja a naši junaci su pokušavali spriječiti rat do kojeg je na kraju ipak došlo. Povrh svega toga nakon rata se period do 200-og broja bavio ožiljcima samog rata.

Rat svjetova nas je dočekao kao američke domoroce kad su došli europski kolonizatori no za ovo barem postoje razlozi jer se ti svjetovi međusobno nisu poznavali, ali Mars je bio Zemljina kolonija na kojem su se ubrzano razvijali projekti teraformacije a do samog rata smo došli kao da su se odjednom pojavili alieni van sunčevog sustava i odlučili iz čistog mira porokati Zemlju. Jedino smo iz par natuknica dobili objašnjenja što je uzrokovalo napetosti između Marsa i Zemlje. Najgore je što smo imali odlične marsovske epizode nakon rata sa orbitalnim postajama i onda je to odjednom zamrlo da bi dobili priče o korporaciji, sladolednim ljudima i sličnim pizdarijama. A sjetimo se kako smo do 200-og broja imali i hrpu mini saga.

Osobno sam izgurao do Rata svjetova jer su me brojne popratne edicije naješkale na njega, primjerice Novi junaci neki brojevi Giganta i želio sam zaokruženu priču i zadovoljan sam time.

Priča o Sigmundu i Omegi me je dodatno zaokupila, pa sam nastavio serijal i fakat sam bio uzbuđen da bi me razrješenje te sage ostavilo toliko nezainteresiranim da pratim Omegu.

Sad tek sporadično navraćam da vidim kad će izaći 4 redovna broja (#popunimorupu) koja mi fale ( plus 2 prva giganta), kako vidim čekat će se.

karuro Posted - 28/10/2025 : 13:40:56
Meni je također NN na prvom mjestu, ali sada to mjesto dijeli s Dragonerom.
Dragonero sam počeo čitati jer volim fantasy, i moram priznati da me ugodno iznenadio.
Iako je svijet postavljen kao svojevrsni miks različitih fantasy književnih djela, scenarij je odličan, drži pažnju i ima minimalno “filler” epizoda.

Prvih dvadesetak knjiga maltene do pobunjenika uopće nisam znao tko stoji iza serijala, a kada sam si napokon dao truda da provjerim, vidio sam da su autori Vietti i Enoch.
Tada mi je sve postalo jasno. Vietti je autor nekih od najjačih epizoda i glavnih saga u Nathan Neveru, pa ne čudi da je i Dragonero ispao tako kvalitetan i za razliku od NN kompaktan sa edicijama. Nathanu bi skresao malo te popratne edicije. Zaista su ga pretjerali sa tom paletom. Special, almanah i gigant bi bili čisto dovoljni da stane sve u njih.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000