forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 324 Grad Gamadi
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Markos
Webmaster

Croatia
30065 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/05/2025 : 08:31:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote

Grad Gamadi. Ljepljiv i prljav… Grad šverca na malo, malih biznisa u kojima banditi i izgubljeni beskrajno ponavljaju istu scenu.

Jacques Topolko, privatni detektiv, velik, snažan i samozatajan, vodi kaotičnu istragu u vezi s nestankom kćeri kraljice podzemlja, a jedini prijatelji su mu predmeti. On jedini može čuti njihov glas. Sa stvarima i razgovara...

Tijekom svoje avanture Topolko će se suočiti s vojskom ljudi insekata kojima upravlja ludi znanstvenik, pronaći će neočekivano pojačanje u malom dječaku s ulice kojega prati njegova mačka Zlovolja, zaljubiti se, proganjat će ga i prebiti braća na lošem glasu…

Kolorka 324 • Grad Gamadi • 264 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Julien Lambert • Crtež Julien Lambert • Prijevod Jelena Prtorić • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.5.2025. • Cijena 37 E

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-324-grad-gamadi/1069/

Trouble will find me

Chui
Senior Member

1493 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 12/06/2025 : 17:45:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
Ovo bih stavio negdje u red stripova kao Negalyod. Crtež nevjerovatnog šarma totalno osvaja, a za priču šta reći. Nekad je super uzbudljivo nekad se pitaš zašto je to Firba objavila. Jednostavno treba mozak na pašu i prepustiti se i uživati u mukama glavnog junaka koji s tim bafama ima nešto Belmondovsko što mi se sviđa. 8.5/10

Dodao bih da se strip na zabavan način bavi i ozbiljnim temama, od dječjeg zlostavljanja, preko feminizma, do suvremene izolacije pojedinca uslijed tehnologije što mu daje na vrijednosti.

Edited by - Chui on 13/06/2025 17:20:56
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1989 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 11/07/2025 : 18:03:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
Grad Gamadi

Tri albuma za dvije priče i jedan dojam.
Nije ne odmah uvuklo ni pričom ni crtežom, ali malo pomalo... na kraju prve priče letio sam s likovima. A druga je još bolja!
Topolko nije Ljepotica, ali razgovara sa stvarima, i ponekad se pretvori u zvijer. Stvari ispune strip pričom, ostali likovi ga emotivno ofarbaju, a Topolko djeluje.
Teme su raznolike, isprepliću se te je strip kompleksniji nego se čini.

Ocjena: sjekačica mi je zaprijetila, a strip objasnio - 9/10 je skroz ok, a da ne poletim previše
Go to Top of Page

night
Senior Member

Serbia
2157 Posts

Member since 07/07/2006

Posted - 18/07/2025 : 22:13:01  Show Profile Show Extended Profile  Send night a Private Message  Reply with Quote
Zanimljiva i vrlo dobra priča. Sposobnosti koje glavni junak ima su stvarno osveženje, uživanje je kad autori daju nešto i novo i kvalitetno. Tu je utkana i kompleksna porodična priča, ili više njih, sa sve poremećenim odnosima. Crtež mi nije baš legao. Prva dva albuma su dati kao jedna celina, i možda je tu trebalo stati, ali to ne znači da je treći loš, odnosno da je manjeg kvaliteta.

Edited by - night on 18/07/2025 22:13:21
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22795 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 27/07/2025 : 18:57:59  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
uf što mi je dobro legao Grad gamadi
Go to Top of Page

matori paraliticar
Advanced Member

3426 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 27/07/2025 : 19:33:46  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Moram proveriti.. ovo nije nastavak nicega niti ima nastavak?

O autoru:
http://www.fibra.hr/autori/julien-lambert/584/

Francuski Bogovi Grafizma
FBG
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22795 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/08/2025 : 23:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Grad gamadi mi je najbolja Kolorka majske ture,u stvari,najbolja ovogodišnja Kolorka (od dosada objavljenih).

Štaznam,od starta sam se "skapirao" sa stripom - priča prosto klizi,crtež izvanredan,ali izvanredan.

Žak Topolko je privatni detektiv,koga osim golemog stasa i čvrstih pesnica odlikuje jedna neobična osobina,da čuje pričaju predmeti;a što mu polaže u rasvetljavanju slučajeva.

Koji su inače neobični,kao i sam strip što odstupa od klasičnih šablona - živopisni likovi,leteći ljudi,totalno otkačen grad...

Ali kako rekoh,osim vrhunskog crteža,priča me je od starta kupila,čitanje teče neverovatno glatko,pravi praznik za dušu i um (barem u mom slučaju)

5/5
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22795 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/08/2025 : 23:07:54  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Chui

Ovo bih stavio negdje u red stripova kao Negalyod.

Au,koliko se ne slažem sa ovom tvrdnjom U Nagalyodu mi je priča ispodprosečna.
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1493 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 15/08/2025 : 12:20:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:

I to je ok. Prva od dvije priče u Gradu gamadi mi je toliko dječje razigrano pisana po nekim svojim pravilima logike slično kao i autorski dječje razigran pristup u Negalyodu.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22795 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 15/08/2025 : 12:33:08  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

I to je ok. Prva od dvije priče u Gradu gamadi mi je toliko dječje razigrano pisana po nekim svojim pravilima logike slično kao i autorski dječje razigran pristup u Negalyodu.

da,ovo si lepo primetio.

našao bih recimo analogiju u sjajnom romanu Momo,Mihael Endea - gde imamo taj neki dečije razigrani stil,a opet se radi o štivu za odraslije.
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1493 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 15/08/2025 : 12:45:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

da,ovo si lepo primetio.

našao bih recimo analogiju u sjajnom romanu Momo,Mihael Endea - gde imamo taj neki dečije razigrani stil,a opet se radi o štivu za odraslije.

e to nisam čitao.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22795 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 15/08/2025 : 12:55:41  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
preporuka (Ende je inače poznat po Beskrajnoj priči - knjiga je bolja od filma jedno sto puta,odmah da napomenem)
Go to Top of Page

fichot
Starting Member

3 Posts

Member since 20/10/2010

Posted - 08/10/2025 : 01:31:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit fichot's Homepage  Send fichot a Private Message  Reply with Quote
Volim urbane bajke, ovo mi se bas dopalo. I price i crtez posebno. Nadam se da ce Lambert nacrtati jos koju epizodu, Topolko ima potencijala za to. 4.5/5
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6585 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 14/10/2025 : 09:45:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
Ovo ne da je dobro, ovo je odlično.

Inovativan pristup, zanimljiva osobina glavnog junaka, sjajan crtež, priča ide dobro, uvuče te u taj svijet i ne pušta do kraja. Mirisom me podsjeća na isto tako odlični RIP. Crtež isto jako zanimljiv. Privukla me naslovnica u stilu Eduarda Rissa, ali i u samom stripu jako dobro. Ima tu i Mignole malo ali i dalje je to tečno i dobro priča priču.

Jedna od najboljih Kolorki novijeg datuma .Ovo ima potencijala za serijal, nadam se da nisu ova 3 albuma sve. Topolko zaslužuje još koju avanturu. Svakako bih volio još nešto od ovog autora pročitati.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2594 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 20/10/2025 : 13:41:40  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
AAAAAAAAAAA, kako je ovo foraaaa 😍😍😍 Kako klizi! Kakav šmek devedesetih 🤩🤩!!

Ne znam šta bi rekao, ne da mi se ić u širinu, ali i crtež i priča i likovi, pa čak i sami font, sve mi je ovdje ful kul i zabavno i izgleda kao da je nastalo pred tridesetak godina kad još nije bilo mobitela i interneta. Zaljubio sam se u strip nakon prvih 20 stranica i onda uživao idućih 250. Želim još!

Edited by - pcoro on 20/10/2025 13:42:50
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
2433 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 30/11/2025 : 01:05:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Ovaj strip je vrlo dobar. Nabavio sam ga sa zakašnjenjem od izdanja, na Interliberu. Prva epizoda mi je bila malo čudna ali konsistentna u svoji logici, onda sam se navikao. Junak čuje stvari i posao mu je pronalaziti stvari. Stvari pričaju sve živo, tako, da nisu samo u pomoč.

Urbana atmosfera i atmosfera tvornice, podzemlja su vrlo dobre. Sve sami krš. Isto montaža i kolor. Tučnjave su odlično montirane, baš škola kako to treba raditi. Glavni lik je čudan ali navikneš se na njega, kao Marv od Millera na europski način. Moderni Quasimodo. Znači više čudnosti nego nasilja iako i toga ima poprilično dosta.

Sve je stilsko i svoje, na vrlo visokom nivoju. Tople preporuke.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1449 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 30/11/2025 : 08:32:45  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message  Reply with Quote
Je, solidan je strip. Malo drugačiji, pomaknut. Posebno su boje impresivne.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

9558 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 14/01/2026 : 15:54:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Fantastican strip. Fenomenalno i napisan i nacrtan. Mastovito, ludo, zabavno, zanimljivo, autenticno, ali ne tripozno, ne nepovezano, ne blesavo, ne besmisleno. Glava i rep su tu, poanta je tu. Stilski predivno. Podsjeca me na neke domace autore, ali upakirano sve skupa u tri razine iznad. Obozavam stripove koje ne mozes predvidjeti i nemas pojma sto te ceka na svakoj sljedecoj stranici, a nisu ljuta droga koja ne vodi nigdje osim u u besmislje. Meni je ovo 10/10

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22795 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/01/2026 : 17:48:33  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
joj što volim kad se tontaču i mojoj malenkosti poklope mišljenja
Go to Top of Page

Simon87
Starting Member

21 Posts

Member since 27/01/2023

Posted - 04/02/2026 : 16:34:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Simon87 a Private Message  Reply with Quote
Kad je izašao na prvu me i nije baš privukao ovaj strip ali nakon dobrih kritika odlučio sam ga kupiti i nimalo nisam požalio. Genijalan strip. Priča, likovi, crtež, sve u stripu sjajno funkcionira. Po meni najbolji Fibrin strip 2025., jedino mu možda "Slava" može parirati. Uglavnom treba ovoga još pod hitno. 10/10
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
39081 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 28/02/2026 : 14:57:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Uf, koja stripcina!V

Sad, nije mi najbolji od stripova izdanih u 2025. godini, ali bez ikakve sumnje je tu u top 10.

A ono najbolje, dobio jos jedno zivotno-stripovsko iskustvo da ne sudi strip po naslovnici ili na prvi pogled. A ono, mislim da nekako bas dobro iz prve procjenim sta bi mi sjelo i sta najvjerojatnije ne. Ovdje sam bas srecan da me strip tooooliko pozitivno iznenadio.

Zapravo! Bas ovakvih stripova nam najvise fali. Barem sto se mene tice.
Jer sve nam je puno lepih stripova, lepih crteza, ugodnih ocima iz prve, dobrih i solidnih prica, pa i onih koji pocivaju na prosjecnim temeljima, ali su lepo upakovani.

Ovdje nije sve lijepo, daleko od toga. Ali kako vozi prica, Bozeee!

Bas sam razmisljao, da mi das, ne znam, mjesec dana, nisam siguran da bi se mogao sam sjetiti nesto takvo. Mozda ekstremnije, mlacnije, morbidnije ... ali ne tako dobro slozeno, plus nesto sasvim drugacije od prosjecnog stripa u HC koricama danas.

Bas bas mi fale stripovi ove vrste, gdje nije neka proverena sablona u pitanju. Mislim, i oni su dobri, mogu se ispostavit i odlicnima, ali rijetko bas otkrivaju nesto novo. Slicno kao u filmovima danasnjice. Kako frisko je pogledati nesto drugacije ali gdje sve klapa, zanimljivo je, ima svoj put...

Ovo bi moglo biti jos duze, ali ujedno mislim da je dovoljno tame, cemera i jada, pa je bas koliko treba.

Svakako preporuke ako bi citali nesto drugacije.

P.S. To nesto autor suptilno htio reci sa onim duginim bojama i onom paradom negdje pred krajem?

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See

Edited by - Poli on 06/03/2026 07:58:23
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member

5011 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 14/03/2026 : 23:33:01  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Strip mi je na prvu odao dojam over the top zabave i možda sam ušao s krivim očekivanjima. Kao što su kolege gore navele, ovo je neka moderna, mračnija bajka i nije to ništa loše kao početna ideja.
Nažalost, ne mogu dijeliti entuzijazam koji je ovdje itekako prisutan. Od početka mi se sve činilo nategnutim, pretjerano umjetnim i bez neke dubine. Također, scenarij dosta gubi na tečnosti zbog nekih zamisli oko likova i settinga, a antagonisti su mi više-manje neuvjerljivi i neinteresantni bili.
Crtež je definitivno bio najpozitivnija točka stripa i zanimljiv je stilski, a i jako dobro dočarava atmosferu.
Ipak, kad je interes ispao tako nizak, treći album ni nisam dovršio jer mi se taj činio previše "over the top" po stilu, a nekako "low key" po onome što se iza toga skriva.
Strip je nasreću našao svoju publiku, ali evo zanimljivo mi je da sam zasada jedini koji piše negativan osvrt.

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

SenG
Junior Member

Canada
414 Posts

Member since 23/04/2006

Posted - 19/03/2026 : 05:26:44  Show Profile Show Extended Profile  Send SenG a Private Message  Reply with Quote
Prije svega fantastičan crtež koji pršti stilom. Svaka borba je studija kako maksimalno iscjediti pokret upotrebom key framea. Izvanredno kadriranje i nepogrešiv osjećaj za perspektivu. Super originalna super moć glavnog junaka diže priču na nivo više. Nadam se da nam slijedi još pustolovina!

Ich bin nur ein Schauspieler
Go to Top of Page

Salkan
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1428 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 12/04/2026 : 08:39:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Prije svega bih rekao da me je ovaj strip poprilično zabavio, ali se ne mogu složiti sa oduševljenjem koje ovdje preovladava. Radije bih hladne glave razmislio o tom svijetu koji nam je Lambert dao i probao povezati neke sitnice koje dovode do takvog oduševljenja. Pretpostavljam da zasluge nosi činjenica što je ova Kolorka u datoj turi bila potpuno drugačija od ostalih, pa se kod većine čitalaca probudio i taj impuls (konačno!). Ne kritikujem, samo se divim pa su mnogi našli sreću u neobičnostima i antiklimaktičnim scenama koje prožimaju ovakvu specifičnu dinamiku.

Mislim da je ključ u taktici zadržavanja. Scene se nekako produžavaju, napetost ne kiti nikakvo rasterećenje, a očekivani spektakularni prelazi bivaju utišani, pa možda čak i odgođeni – iako sve fršti od marisanja, lupanja, modrica. U pozadini vlada neki spori pritisak, valjda jer kadar traje duže nego obično, situacija je uvijek otvorena, pa se tenzija sabija, umjesto da potpuno eksplodira. Linije su blago zategnute čini mi se, kompozicija je takođe sabijena, dok boje jednostavno zadržavaju svjetlo umjesto da ga šire. Nijedan kadar ne otvara prostor, nego pruža otpor pogledu. U tom smislu, ovo „veselo nasilje“ samo dodatno opterećuje tako zasićene prostore, umjesto da donese olakšanje; svaki okršaj i tuča donose intenzitet u rastu, i trag koji se ne može izbrisati, nego prenijeti kao teret u naredne prizore. Ja bih to nazvao estetikom pritiska, taloženja nelagode koja zgušnjava ukisli Verminville – pa se tako proizvodi kontraefekat: radnja se čini da klizi, ali u svojoj suštini ona zastaje.

Biću bezobrazan i reći da bi se ovaj strip prevashodno mogao svidjeti fanovima Hellboya i takve fele, jer mi sav taj pritisak, vožnja, zasićeni kolor i osjećaj klaustrofobije najprije liče na Mignolinog sina. Zasad mi je teško zamisliti da se neko od čitalaca može poistovjetiti sa Topolkom, jer Topolko je marginalac sa posebnim darom i nikakav heroj - a na našem forumu sve fršti od heroja kojima su sarkazam, ironija i nihilizam potpuno strane riječi. Na kraju krajeva, sve rečeno je samo moj prvi utisak – jeste da sam knjigu čitao čitavu sedmicu, teško je prolazila, ali to je moja greška pa u svemu tražim više od očitog. Tu ispod površine nisam našao ništa osim zanimljive ideje o Žaku-koji-priča-sa-predmetima i pokojeg kostura iz prošlosti u mutnim dubinama.

Škafiškafnjak:
https://zelimdasamrobot.blogger.ba/
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2594 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 13/04/2026 : 09:28:53  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Grad gamadi je prije svega narodni strip, kao stvoren za male ljude na Balkanu. Estetika GG ima puno sličnosti sa Alan Fordom - glavni junak je siromašni izopćenik, ima beskorisnu moć koja ga više opterećava nego što mu pomaže, živi u prašnjavom skloništu pretrpanom beskorisnim, polomljenim stvarima, a bori se protiv ridikula sa glupim fiks idejama.

Ono što se meni svidjelo je to što strip ima estetiku gubitništva koje u zadnje vrijeme i nije previše česta u stripu. Znači čudaci, neprilagođeni, likovi koji su na margini, u isto takvoj okolini - iskrivljene cijevi, popucala stakla, zgrade u kojima stalno nešto kapa. Sve je to prikazano s humorom, ali i dostojanstvom. To su stvari koje mogu oduševiti široke narodne mase na ovom forumu, ljude koji se slabo nalaze u današnjem svijetu ušminkanih statusa, nabrajanja brendova, skupih auta, uspjeha po svaku cijenu i diktature konzumerizma
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

9558 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 13/04/2026 : 13:47:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Eto gdje dodje covjek od dubinskog preanaliziranja, izgubi sposobnost uživanja u običnoj maštovitosti.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000