forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Digitalni dnevnik čitanja u 2026.godini
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 2

anto
Advanced Member

Serbia
22568 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/12/2025 : 14:45:46  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Krećemo sa ovogodišnjim (četvrtim po redu) digitalnim dnevnikom!

Dobrodošlica starim i novim učesnicima!

Ideja sa temom je da svako ko želi zapisuje šta je u 2026-oj čitao od stripova. Kad nešto novo pročitate jednostavno samo updejtujete svoj post (prvi na temi).

Ako želite možete da upisujete i datume čitanja, ime junaka, ime izdavačke kuce, ocenu 1-5 i neki kratak osvrt na kvalitet stripa sto se tiče crteža, priče, koju ocenu mislite da bi vatrena stenica dala stripu ili štagod vam padne na pamet.

Tokom godina se pokazalo da je dosta praktično raspodeliti svoj post po mesecima i ako ste često ili povremeno dosta zauzeti da je najbolje da se držite samo osnovnih podataka jer postoji rizik da ne uspevate da držite isti tempo sa upisivanjem kao sa čitanjem.

Dnevnike iz ranijih godina možete naći na ovim temama:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=53622 (2023.)
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=54330 (2024.)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=55045 (2025.)

(ako ne nameravate da pišete dnevnik molim ne pišite poruke na ovoj temi barem prvih mesec dana, hvala!)

Edited by - anto on 31/12/2025 16:56:11

anto
Advanced Member

Serbia
22568 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 31/12/2025 : 14:46:17  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
JANUAR
1.Eldiablo&Deroche:Gorska kuna (Fibra)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=55511#2747911
2.Vesco&Kerascoet:Riječi moćnije od mača (Fibra)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=55456#2747912
3.Zidrou&Monin:Posvojenje - Vodoinstalaterov osmijeh (Fibra)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=55509#2747913
4.Lupano&Cauuet:Matore prdonje,knjiga treća (Fibra)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=55453#2747914
5.Gomont:Slava (Fibra)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=55454#2747916
6.Loisel&Pont:Prokleti gad (Fibra)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=2&TOPIC_ID=55507#2748315
7.Trondheim:Ralph Azham (Fibra)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=4&TOPIC_ID=55457#2748585
8.Bom&Frank Pe:Čestar (Najkula)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=10&TOPIC_ID=55086#2748951
9.Frederik Peters:Oleg (Komiko)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=11&TOPIC_ID=55086#2749228
10.Tebo&Keramidas:Alisa u zemlji majmuna (Lokomotiva)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=11&TOPIC_ID=55086#2749485
11.Kanales&Rigano:Bleksad priče... Vikli (Makondo&Beli Put)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=6&TOPIC_ID=35732#2749557
12.Legrand,Djian&Etien:Torgal Saga 5 - Od mraza i vatre (Lokomotiva)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=31&TOPIC_ID=21822#2749823
13.Tito:Soledad (Fibra)
https://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=55449#2750093

Edited by - anto on 18/01/2026 14:14:05
Go to Top of Page

night
Senior Member

Serbia
2040 Posts

Member since 07/07/2006

Posted - 31/12/2025 : 14:53:07  Show Profile Show Extended Profile  Send night a Private Message  Reply with Quote
1. VČ MrNo knjiga 12: 75 - Kavanti/76 - Mafija ne prašta/77 - Umreti na Kapriju/78 - Strah na Karibima/79 - Zarobleni na dnu/80 - Nemoguće bekstvo 4/5

VČ je sasvim korektno ispoštovao pilota, izbacivši dve knjige u toku prošle godine. U dvanaestoj su tri priče. Prva je o Ksavantima, meni dragog tandema Kasteli/Riči koje sam obožavao na Martiju. Lepa i punokrvna avantura sa Indiosima uz punu asistenciju pokvarenog belog ćoveka. U drugoj priči su se Nolita i Dizo baš lepo poigrali mafijaškim temama, uz nikad dosadne klišee i varijacije na istu temu. I pored toga, kvalitet je sasvim dobar, majstori i od prežvakane teme mogu napraviti dobru stvar. Poslednja priča sa Nicijem i Binjotijem je fenomenalna - puna omaški, preterivanja, nelogičnosti pa pomalo i sprdnje ali ukupan utisak je vrhunski. I to nema nikakve veze sa time što sam srednji deo čitao pre više decenija! Tekstualni dodaci na kraju su baš dobri, i ovo VČ izdanje mi je omiljeno, ali nikako da napuste tradiciju loših korica, pardon - nikakvih korica. Ali ok, idemo dalje, još dve knjige u ovoj godini i ja ću biti prezadovoljan.

2. ČK Talični Tom 24: 71 - Slikar/72 - Legenda o Divljem zapadu/73 - Bitka za pirinač 3+/4

Ima pomalo nekog osećaja sete dok se čitaju ovi poslednji albumi koje je radio Moris, uključujući i ovaj sa kratkim pričama (koji je sedamdesetih deljen na pumpama uz gorivo - sad bi prodaju goriva verovatno povećali samo da dele unučad). Lepe i dobre priče, ništa posebno ni vanserijski, ali je i dalje to bilo na sasvim dobrom nivou.

3. ČK Talični Tom 25: 1 - Lepa provincija/2- Omča oko vrata/3-Čovek iz Vašingtona 4/5

Odličan posao prevodioca, odnosno onoga ko je radio prilagođavanje teksta. Ovo je jedan od retkih stripova gde sam se iskreno smejao, a za Mir Jam skidam kapu! Možda ima zrno više likova po kadru nego što bi trebalo, ali je to prihvatljivo i ne baš najbolje prilagođen govor Kanađana (znam da je kontradiktorno u odnosu na prvu rečenicu...) ali s druge strane za Selin Dion je feenomenalna fora. Baš sam zadovoljan i nadam se da će se ovako i nastaviti.

4. VČ Marti MIsterija 78: Bog koji je došao iz mora 3-/5

Slabašan Marti, ali simpatičan. Malo više nelogičnosti i blago rečeno smešnih stvari nadoknađeno je dobrom pozadinom priče o kargo - kultovima. Loš zavšetak priče koja je dosta obećavala, šteta.

5. Fibra kolorka 346: Otrovnica 3+/5

Više sam očekivao od ove Otrovnice. Ima stvarno zanimljivu priču, sa kreativnim postupkom koji kombinuje prošlost i sadašnjost glavne junakinje. Ono što je problem je dosta problematična dinamika u poslednja dva albuma, odnosno potreba da se junakinja ubaci u što više čudnih, bizarnih i neverovatnih situacija. Neka rešenja su mi baš zasmetala. Crtež je većinom solidan, uz povremene probleme sa proporcijom glava, a možda autor to i namerno naglašava? Na stranu ovo što sam naveo, dosta je stvarno lepih i zanimljivih situacija i opisa, gde mi se album sa poplavom najviše svideo. Ukratko - mnogo je i pluseva i minuseva, nekako je čudna mešavina dobrih i mnogo manje dobrih rešenja.

6. DW Modesti Blejz 8 4-/5

Neke priče iz ove knjige sam čitao u Stripoteci, a deo nije do sada objavljivan. Na ponovno čitanje su poprilično neujednačenog kvaliteta, gde bodu oči dve poslednje koje su baš pune naivnosti i vrlo problematičnih rešenja. Epizoda sa Buč Kasidijem je fenomenalna, i odlično je ostarila, kao i Milionska igra. Nije Modesti nikad bila vrhunac logike i verovatnoće (podsećam se matematike za srednju školu), ali je uvek bio neki prihvatljiv nivo. Stvar vadi povratak Romera, kojeg sam uvek obožavao. I dalje su tu odlični tekstualni dodaci, kao jedan ekstra kvalitet.

7. VČ Dilan Dog 231: I ne osta nijedan 3/5

Korektna priča i dobar crtež, sa dobrom posvetom Agati Kristi i nekoliko sjajnih glumaca. Dobra je prikazana atmosfer truleži u ljudima. Problem mi je nekako što je Dilan bezličan i dobrim delom nepoteban, komotno je i neki drug lik iz SB mogao biti ovde.

8. VČ Dilan Dog 232: Zavera krivaca 3+/5

Zavera ima stvarno dobar i crtež i priču. Naravno, ponavlja se toliko puta prežvakana tema o tome ko su prava čudovišta, ljudi ili same kreature, što zna malo da smori.

9. VČ Dilan Dog 233: Parčad 4-/5

Kreće VČ i sa Barbarinim vremenom, nadam se nečemu dobrom. U ovom prvom broju vidljiv je trud i Barbato i čak tri crtača. od kojih je jedan meni uvek dragi Pikato, na žalost je otišao prerano. Celokupan utisak kvari obiman tekst, i nefunkcionalan broj likova koji su razvijeni.

10. Najkula Tintin 13: 7 kristalnih kugli 4/5
11. Najkula Tintin 14: U hramu sunca 4/5
12. Najkula Tintin 15: Tintin u zemlji Crnog zlata 4+/5
Najkula sasvim lepo gura Tintina. Pravo je uživanje što čitam ovo, uz dodatni kvalitet koji čini stvarno odličan prevod. Puno je tu problematičnih rešenja i povremenih nebuloza, ali je daleko više i bisera. Pretnja opštim ratom zbog sirovina, odnosi prema i u arapskom svetu koji su i dalje nepromenjeni, interesi koji prožimaju kompletno sve i u srcu čista želja da ispravan put postoji - to je za mene TINTIN u ova tri albuna.

13. Fibra kolorka 333: Slava 5+/5

Komentar moje supruge na Slavu je bio: "Nemoj više da mi daješ ovako depresive stvari da čitam, malo mi je što u ovome živimo". Slava je samo slučajno strip, komotno bi mogao biti i film, predstava, knjiga ili bilo koja druga umetnost ili način izražavanja emocija. Sva ta tuga i prokletstvo nade običnog čoveka da može nešto uraditi, pa makar to bila i kriška hleba. Likovi su neverovatni, kao da su pokriveni svi stereotipi, ali mi to uopšte ne smeta, čak mi se izuzetno sviđa. Sam način vođenja priče je maestralan, uz crtež koji u potpunosti odgovara radnji. Teška i preteška priča, ali izuzetna.

14. VČ NLMS na BIS! 5 (Dilan Dog): Užas iz leda 4+/5 i Mračni glasnik 5-/5

Oba stripa u ovom izdanju Veselog su odlična. Nakon dugo vremena sam Dilana preporučio drugima. Izuzetno volim to bacanje Dilana u razne vremenske i prostorne situacije van uobičajenih kanona. U Užasu iz leda je odličan omaž Stvoru, na tragu nekih davnih epizoda. Mračni glasnik me je kupio koliko horor pričom kakvu odavno Dilan nije imao, toliko i sa odličnim crtežom gde su perspektive neverovatne.
Ovo je ono što me je i privuklo Dilanu i nadam se da će biti još!

15. LL AF 64: 190 - Oporuka Broja 1, 191 - Policijska njuška, 192 - Bobe, slučaj Slanina je tvoj! 4/5

Nastavlja se sasvim dobar haos nastao odlaskom Broja 1, sasvim dobra kombinacija akcije i sarkazma.

16. LL AF 65: 193 - Spletke oko zavjere 4-/5, 194 - Bakara 2+/5, 195 - Zamrznut 2/5

Nakon sasvim solidnog nastavka priče iz broja 192, sa epizodama Bakara i Zamrznut došlo je do ozbilnog pada. Satirični deo je skoro u potpunosi nestao. I onako labava priča, koja nikad i nije bila najbitnija, ovde je skoro u potpunosti obesmišljena, sa likovima koji se pojavljuju bez ikakve potrebe. Urađeno je nepotrebno razvodnjavanje i Tromba i Baby Kate. Vrlo loše, na momente kriminalno.

17. CRŠ Tajna povijest I (1 - Geneza, 2 - Dvorac duhova, 3 - Gral iz Montsegura, Ključevi svetog Petra) 4-/5

Ovo izdanje me je baš prijatno iznenadilo, jer sam čitao nekad davno u Stripoteci prvih 6 albuma, a nisam ispratio kad su izlazili pojedinačno kod BG odnosno u integralima kod Algoritma, tako da mi integralna verzija od CRŠ-a baš odgovara. Dosta toga sam zaboravio, pa sam se baš lepo podsetio prva četiri albuma. Prvi utisak koji imam je da nisam u potpunosti zadovoljan kako je vođena priča. Previše je, posebno u prva dva albuma, određenih nejasnoća u priči, prevelikog broja likova i prekida u radnji. Samo poreklo moći koju Arhonti imaju je potpuno nejasno (čini mi se da ima nulti album, tu je valjda to bolje objašnjeno). Deo tih biblijskih motiva nije dobro iskorišćen, a trebali su i morali biti bolje predstavljeni. Crtež je odličan, povremeno me Kordej nervira, ali to je već moj problem. Sam integral je skoro pa odlično urađen, osim što nema naslovnih strana albuma, ali ko zna kako to već ide sa pravima, pa da ne palamudim previše. Nadam se dobrom ritmu od bar 2-3 knjige godišnje.

18. Hachette Marvel 51: Doktor Strejndž - Uvrnuti put 4-/5

Ovo mi se dobro svidelo. Uz dobru priču stigao je i solidan crtež, koji je povremeno opterećen stvarno impresivnom količinom detalja. Džejson Aron baš voli da maltletira, onako da zaboli i dok čita čovek. Loše je što je priča prekinuta bukvalno na pola, pa ćemo videti da li će i kada stići ostalo.

19. VČ Obojeni program 95: Dragonero

U ovom broju OP su treći i četvrti brojevi Magazina, sa ukupno šest priča na lepih 180 strana. Priče iz trećeg magazina su za klasu bolje, lepo povezane da bi mogle da čine i jedan strip. Četvrti magazin su tri priče iz sveta Dragonera, bez naslovnog junaka. Možda je to i zbog kašnjenja u izdavanju kod nas (mislim na VČ), pa je to nekako povezano sa nekim novijim brojevima. Crtež je odličan, svi autori su se baš dobro i detaljno radili.

20. LL 66: 196 - Kakva gužva! 3-/5, 197 - Da se okladimo? 2+/5, 198 - Srčani udar 3+/5

Vrlo je neujednačen kvalitet u ovom trobroju. Kakva gužva! ima povremeno šarma, ali i potpunog odsustva i smisla i besmislica koji su u potpunosti van AF standarda i pravila. Da se okladimo? je sličan, uz više nego loše dve trećine stripa. Srčani udar već ima i glavu i rep, dobru dozu sarkazma i ironije i smislenu radnju.

21. Fibra kolorka 330: Povratak 4/5

Jedna baš dobra priča o potrebi da se sve unušti za potrebe dobre zarade. Neće pomoći ni JUNAK, poznat i priznat, voljn i poštovan, neće pomoći ni pravo ni pravda kad novac mora da teče. Kroz stvarno dobar postupak autor je ispričao tmurnu priču o umetniku koji pokušava da spasi neki deo detinjstva, prirode, lepote...Mnogo sporednih likova i trenutaka koji su odlično uklopljeni u glavnu priču. Crtež sasvim solidan.

22. Fibra kolorka 343: Cosa Nnostra 3-/5

Glavni nedostatak ovog stripa je to što je ovde bilo materijala za bar 10 albuma koji su zbrzani na nešto preko 200 strana. Ovo je bio pokušaj da se napravi neki uvod u sagu iz Kuma, uz dobru dozu autentičnosti što se saznaje iz odličnih propratnih tekstova i objašnjena pojedinih događaja. Na žalost, zbog ogromnog broja likova i intezivne radnje na skoro svakoj strani, dolazi do zagušenja. Sva ta gomila likova samo prolazi i prolazi, i često dolazi do gubljenja ko tu sa kim, zašto i zbog čega a možda i ne...Možda je do mene, i do trenutka u kom sam čitao ovaj strip, jednostavno mi nije dobro legao. Ima povremeno odličnih situacija ali su one zagušene. Crtež je dobar, ništa vanserijski tu nema, ali je dobro pogođena atmosfera koju sam gledao u nekim filmovima o tom dobu. Mora ići na ponovno čitanje.

Edited by - night on 08/02/2026 15:56:38
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17253 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 31/12/2025 : 14:55:56  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
01.2026.

1. Tex 767 - Četiri crne udovice (Ruju/Seijas) - 3/5
2. Tex 768 - Ranč na sijeri (Ruju/Seijas/Freghieri) - 3/5
3. Tex 769 - Gorak ukus osvete (Ruju/Freghieri) - 3/5
4. Zagor 345 (Ludens) - Dobrodošli u Heavenwood (Faraci/Mangiantini) - 2/5
5. Zagor 346 (Ludens) - Nitko nije nedužan (Faraci/Mangiantini) - 2/5
6. Zagor 347 (Ludens) - Vukovi i janjad (Faraci/Mangiantini) - 2/5
7. Tex 770 - Odbegli vojnik (Nizzi/Bruzzo) - 4/5
8. Tex 771 - Izdajnik iz utvrđenja Stanton (Nizzi/Bruzzo) - 4/5
9. Ken Parker 5 (Fibra/Strip Agent)
9a - Uzavreli grad (Berardi/Trevisan) - 3/5
9b - Ranchero! (Berardi/Alessandrini) - 4/5
9c - Ljudi, stoka i junaci (Berardi/Milazzo) - 4/5
10. Zagor kolor 18 (Ludens) - Tajanstveni biser (Marolla/Bisi) - 2/5

02.2026.

11. Francuska veza 2 (Besna Kobila) - Zla berba (Rabate) - 3/5
12. Mister No 7 (Colosseum) - Zaboravljeni faraon (Castelli/Bignotti) - 3/5

Edited by - velka031 on 03/02/2026 10:50:09
Go to Top of Page

matori paraliticar
Advanced Member

3203 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 31/12/2025 : 14:59:02  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
JANUAR/SIJEČANJ

001. Bosonogi Gen 7, ono ste ne uspeh zadnjih dana prosle godine, uspeh danas, tj da zavrsim ovu knjigu. Dramaticnih trenutaka je bilo dosta u ovoj knjizi a verujem da ih nece biti puno manje ni u sledecoj. Nisam siguran kako bi ocenio serijal do sada, poneke stvari je malo tesko svariti ali sveukupno se sazna ponesto vazno i zanimljivo u vezi desavanja tih haoticnih godina.

@Roheline hvala

002. Bosonogi Gen 8, jos dve knjige i kraj, poprilican projekat je ovo sve procitati ali sve u svemu vredan. Divim se povremeno.. konstantno dobrom crtezu, treba discipline i volje raditi to toliko dugo vremena.
Zanima me da li je autor radio i neke druge stripove sem Gena.. ali to cu pogledati kad zavrsim citanje ovog serijala. Par strana mi se cinile malo blede u ovoj knjizi ali nije strasno, nadam se da nece biti toga u zadnjim knjigama.

003. Bosonogi Gen 9

004. Bosonogi Gen 10, USPELO mi je ;). Dugo putovanje je ovo bilo od prve preporuke VJ-a
(vlasnik zagrebacke striparnice), preko listanja jedine svedske knjige Gena, nabavke 4 knjiga fibre sa genom pa do nabavke knjiga 5-10 srpske Lokomotive.
Poceo sam sa citanjem jesenas i zavrsio danas. Fibrin Gen je stampan u 400 primeraka i te knjige su mi bas drage iako razmisljam o nabavci prvih knjiga Lokomotive jednog dana ako bude viska para (izgledi za to su dosta mali). Kad sam krenuo citanjem bio sam pomalo sokiran kolicinom "bespotrebnog nasilja unutar "Genove porodice" ali sam ukapirao da eto tako to japanci vole da predstave stvari, ili da takvim ludorijama malo ublaze mucninu ostalih dogadjanja u stripu. Crtez stabilan uglavnom tokom celog serijala, nema tu zezanja primetno je da je autor radio sve to iz srca. Veoma dobra karakterizacija likova, naveze se covek na likove a i svo vreme se pojavljuju razni zanimljivi likovi. Pitam se koliko je ljudi koji su uzimali fibrina izdanja na kraju procitalo celu pricu, bilo to na engleskom, bilo to na srpskom. U sustini moglo bi se reci da se dosta toga od onoga zaista vredno dobija u prvim cetri knjiga ali sta ja znam vredno je ipak ici do kraj, sto bi rekao Gen "ne odustati" ;). Sad nakon citanja cu istrazivati malo vise o autoru, Hirosimi, Nagasakiju, ono sto sam pre citanja Gena znao je bio dosta apstraktno, znam da se desilo ali NE KAKO JE BILO.
Imam dosta duzih serijala stripova ali nisam ih puno procitao, prvi je mozda bio Vrh Bogova (onih pet fibrinih knjiga) pa onda Zekan, pa onda Bluberi, pa Tezukin Buddha . Toliko toga me ceka jos Skalpirani, Komanca, Granvil, Korto Malteze, Dzeramaja, Gasa, Mek Koj, Princ Valijant, Torgal, stvorenje iz mocvare. Valjda cu imati srecu da barem vecinu toga ikada procitam.

005. Chicanos 1, Libellus

006. Chicanos 2, Libellus
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=3&TOPIC_ID=32753#2749213

007. Granvil 1, odlican

008. TINTIN 16, Putovanje na mesec

009. TINTIN 17, Šetnja po Mesecu, skoro pa savrsenstvo
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=2&TOPIC_ID=54085#2749438

010. TINTIN 18, ne znam sad tacan naslov na srpskom ali verovatno "Tajno oruzje", nekima se ova prica bas svidja ali meni bas i ne :).

011. OTKRICE SVETA U STRIPU - VASKO DE GAMA
na putu začina - ALBUKERK utemeljivač carstva.
Uh ljudi kako bi bilo lepo da ovo neko izbaci opet! Fibra i Lokomotivo na vas gledam :) (kad vec nije ck ili dw).

Francuski Bogovi Grafizma
FBG

Edited by - matori paraliticar on 04/02/2026 18:54:07
Go to Top of Page

Sheldon
Starting Member

Serbia
33 Posts

Member since 11/07/2020

Posted - 31/12/2025 : 15:18:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Sheldon a Private Message  Reply with Quote
JANUAR

001. Natan Never 020 GOL 07 Vreme osvete (8.25/10)
002. Natan Never 021 GOL 07 Delirijum (7/10)
003. Zagor VČ OP 28 Kandraksova osveta (4.75/10)
004. Zagor VČ OP 32 Povratak Kandraksa (8.5/10)
005. Natan Never 022 GOL 08 Demoni (8.75/10)
006. Natan Never 023 GOL 08 Iščezli svet (9.25/10)
007. Zagor VČ ZS 03 Beli vrač (6/10)
008. Zagor VČ ZS 06 Stazama severa (9.25/10)
009. Marti Misterija VČ LMS na bis 04 Mašina ludila (6.25/10)
010. Natan Never 024 GOL 08 Zarobljenica dvorca (7.5/10)
011. Natan Never 025 GOL 09 Osvetnici (7.5/10)
012. Zagor VČ 077 Ljudi izvan zakona (7/10)
013. Zagor VČ 078 Selo bezumlja (7/10)
014. Zagor VČ 079 Veliki turnir (7.25/10)
015. Zagor VČ 080 Poslednja borba (7.25/10)
016. Zagor VČ 084 Skiptar Tin Hinan (8.5/10)
017. Zagor VČ 085 Kušitski nekromanti (8.5/10)
018. Zagor VČ 086 Bog praha (8.5/10)
019. Zagor VČ 087 Dvoboj na okeanu (8.5/10)
020. Natan Never Spec 02 GOL VAN 01 Iz dubokog svemira (7.5/10)

FEBRUAR

021. Natan Never 026 GOL 09 Vampirus (8/10)
022. Natan Never 027 GOL 09 Srce tame (6.25/10)
023. Zagor VČ 088 Zaliv aligatora (5.5/10)
024. Zagor VČ 089 U kraljevstvu Kadžuna (5.5/10)
025. Zagor VČ 090 Beskrajna noć (5.5/10)
026. Kit Teler GOL LMS 1064 Biser Oklahome (6.5/10)
027. Teks Viler VČ 069 Vojnici bizoni (7/10)
028. Teks Viler VČ 070 Deseti konjički puk (7/10)
029. Teks Viler VČ 071 Opsada Juta (7/10)
030. Teks Viler VČ 072 Begunac (7.25/10)

Every night is comic book night.

Edited by - Sheldon on 13/02/2026 20:25:09
Go to Top of Page

udarnik007
Senior Member

Croatia
1247 Posts

Member since 21/10/2013

Posted - 31/12/2025 : 16:01:54  Show Profile Show Extended Profile  Send udarnik007 an AOL message  Send udarnik007 a Private Message  Reply with Quote
SIJEČANJ
01-Pariz čuda 1: Čarolije Ambremera (Strip-Agent 6,5/10
02-Miles Morales 6: U središtu pozornosti (Udruga CRŠ) 6/10
03-Hachette 34: Ultimativni Spajdermen-Ko je Majls Morales (Hachette) 8/10
04-Shubeik Lubeik (Bookglobe) 8,5/10

05-Orka Specijal 54: Zvonar crkve Notre-Dame (Fibra) 9/10
06-Kolorka 336: Ralph Azham (Fibra) 8/10
07-Kolorka 263: 1629.- Đavolji apotekar (Fibra) 8/10
08-Kolorka 312: 1629.- Crveni otok (Fibra) 8,5/10

09-Kolorka 290: Za malo sreće (Fibra) 6,5/10
10-Kolorka 320: Revolveraši! (Fibra) 7/10
11-Kolorka 315: Nebo u glavi (Fibra) 6/10
Kad bi izbacili zadnje poglavlje dobili bi više nego pristojan uradak,
možda i 8/10 ali...
12-Kolorka 335: Riječi moćnije od mača (Fibra) 6,5/10
13-Thorgalova mladost 2: Rune i Berserkeri (Libellus) 8,5/10
14-Thorgalova mladost 3: Slive i Ledeni drakkar (Libellus) 7,5/10
15-Thorgalova mladost 4: Plavozubi i Dva kopileta (Libellus) 8,5/10
16-Lazarus Ledd 27: Grad igre (Slobodna Dalmacija) 6,5/10
17-Lazarus Ledd Extra 2: Krivice očeva (pirat) 5/10

18-Crtani romani 2: Larigan (Golconda) 7/10
19-Green Arrow vol.4: Fresh Water Kills (DC) 8/10
20-Green Arrow vol.5: Crimson Sands (DC) 8/10

21-Dilan Dog: 32. decembar (Veseli Četvrtak) 7,5/10
22-Zagor Specijal 46: Kralj Cuenca Verde (Ludens) 3,5/10
Nešto najgore pročitano unazad dosta vremena, ocjena više zbog Segne.
23-Prsten Nibelunga (Stalker) 8/10
24-Kolorka 334: Dvije gole djevojke (Fibra) 7,5/10
25-Novele iz Darkwooda 13: Trampyjeve priče (Ludens) 6,5/10
26-Valiant Beyond: Bloodshot 1-3 (Valiant & Alien Books) 6/10
27-Berserk 10 (Darkwood) 7/10
28-Valiant Beyond: All-New Harbinger 1-3 (Valiant & Alien Books) 7/10
29-Meksikanosi! (System Comics) 8/10
30-Teenage Mutant Ninja Turtles vs. Street Fighter (Golconda) 4,5/10
31-Slayer: Nepokajani (Makondo) 5,5/10
32-Nowhere Girl (Kreativni centar) 7,5/10
33-Kolorka 247: Breme junaka (Fibra) 7/10
34-Kolor Zagor 18: Tajanstveni biser (Ludens) 6/10
35-Berserk 11 (Darkwood) 8,5/10
36-Berserk 12 (Darkwood) 9/10
37-Berserk 13 (Darkwood) 9/10
38-Berserk 14 (Darkwood) 7,5/10

39-Kradljivci stripova (Hrvatski autorski strip) 6,5/10
VELJAČA
40-Loun Sloun: Stelarni integral 1 (Stalker) 7/10
41-Novčanica od milion funti (Deveta dimenzija) 6,5/10
42-Orka 72: Morgan (Fibra) 6,5/10
43-Kolorka 341: Klupko (Fibra) 9,5/10
44-Nulerica 3: Doktorica Zita (Fibra) 8/10
45-Nulerica 4: Gospođa Smrt (Fibra) 8/10

46-Derdevil 3 (Phoenix Press) 6,5/10
47-Aster Blistok 8: Na kraju puta, ponor (Strip-Agent) 8/10

48-Thorgalova mladost 5 (Libellus) 7/10
49-Tatarska pustinja (Golconda) 7/10
50-Novi X-meni: I kao istrebljenje (Hachette) 7/10
51-Novi X-meni: Imperij (Hachette) 7/10
52-

Edited by - udarnik007 on 14/02/2026 22:52:35
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

7290 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 31/12/2025 : 17:39:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Siječanj

1. Tex klasik: Mjesečeva dolina (Strip-Agent, br. 61 i 62; str. 86-128 i 1-32), G. L. Bonelli/Galleppini - 7/10
https://www.stripovi.com/recenzije/tex-willer-tx-sagk-61b-62a-dolina-mjeseca/3659/#Dwayne_Looney
2. Mister No: Atlantik! (LIB 12), Nolitta/Diso - 7.5/10
https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-12-hangadeirosi/818/#Dwayne_Looney
3. Mister No: Traži se Carlos Gomez (LIB 13), Nolitta/Bignotti - 6/10
https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-13-trazi-se-carlos-gomez/2252/#Dwayne_Looney
4. Mister No: Tajanstveni grad (LIB 14), Castelli/Monti - 7/10
https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-14-tajanstveni-grad/1533/#Dwayne_Looney
5. Mister No: El Loco (LIB 15), Castelli/Bignotti - 5/10
https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-lms-595-596-el-loco/1093/#Dwayne_Looney
6. Komandant Mark 21a: Pustolovina u Portoriku (Ludens, orig. broj 61), EsseGesse - 8/10
https://www.stripovi.com/recenzije/komandant-mark-km-lu-21a-pustolovina-u-portoriku/3663/#Dwayne_Looney
7. Cedric knjiga 3 (Strip-Agent), Cauvin/Laudec - 6.5/10
Može se čitati ovo, a treća knjiga mi je malo bolja od druge. Možda je razlog u tome što je djed Pepe dobio nešto više prostora.
8. Mister No: Lovci na glave (LIB 16), Nolitta/Diso - 7/10
https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lms-601-603-ritual-canzas/428/#Dwayne_Looney
9. Cedric knjiga 4 (Strip-Agent), Cauvin/Laudec - 6.5/10
Može proći i ovo.
10. Komandant Mark 15c: Blago s broda "Furry" (Ludens, orig. broj 45), EsseGesse - 5.5/10
https://www.stripovi.com/recenzije/komandant-mark-km-lu-15c-agonija-u-reci/3670/#Dwayne_Looney
11. Mister No: Bog Jaguar (LIB 17), Nolitta/Bignotti - 6.5/10
https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-17-bog-jaguar/2040/#Dwayne_Looney
12. Zagor: Kradljivac sjena (Ludens; Zagor extra 341, 342, 343), Boselli/Laurenti - 4/10
https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-lu-87-89-kradljivac-sjena/195/#Dwayne_Looney

Komentar mjeseca: Može bolje, ali nije loše. Nastavio s Mister No-om, ali sad ide na pauzu, a baš se nakon par godina pauze nastavilo čitanje serijala Zagor extra. Za veljaču nemam neki plan, vidjet ćemo...

Veljača

1. Komandant Mark 18c: Topovi s Wasakina (Ludens, orig. broj 54), EsseGesse - 6/10
https://www.stripovi.com/recenzije/komandant-mark-km-lu-18c-topovi-s-wasakina/3680/#Dwayne_Looney
2. Dylan Dog: Zaštitiću te (Veseli četvrtak, broj 223), Gualtieri/Raimondo - 6.5/10
https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-vec-223-zastiticu-te/3668/#Dwayne_Looney

loading...

Edited by - Dwayne_Looney on 14/02/2026 22:16:38
Go to Top of Page

gaspa127
Average Member

563 Posts

Member since 11/11/2022

Posted - 31/12/2025 : 18:57:05  Show Profile Show Extended Profile  Send gaspa127 a Private Message  Reply with Quote
Siječanj
01 - Traži se Lucky Luke (Bookglobe) 9,5/10
02 - Vagabond 13 - Ne puštaj me (Najkula) 8,5/10
03 - Kolorka 332 - Habemus bastard (Fibra) 9,5/10
04 - Kolorka 342 - Gorska Kuna (Fibra) 9/10
05 - Kolorka 335 - Riječi moćnije od mača (Fibra) 8/10
06 - Kolorka 124 - Emma G. Wildford (Fibra) 6,5/10

Veljača
07 - Kolorka 340 - Vodoinstalaterov osmijeh (Fibra) 7/10
08 - The Best of Marvel 32 - Kuća M (Čarobna knjiga) 9/10

Edited by - gaspa127 on 10/02/2026 21:49:33
Go to Top of Page

stripožder_1987
New Member

Bosnia and Herzegovina
104 Posts

Member since 24/10/2024

Posted - 31/12/2025 : 19:50:57  Show Profile Show Extended Profile  Send stripožder_1987 a Private Message  Reply with Quote
JANUAR

Hombre /Segura & Ortiz/Lokomotiva,2025/ocena 10

Betmen: Pun mesec / Stevan Subić /Čarobna knjiga, 2025/ocena 8/10

Tex: Karsonova prošlost/ VČ zlatna serija, 2023/ ocena 9/10

Torgal 11 / Sente & Rosinski / Lokomotiva, 2025 / ocena 10

Konan Varvarin: Kletva crnog kamena / Džim Zab & Rob de la Tore / Darkwood, 2024 / ocena 10

Duh u Oklopu / Širo Masamune / Darkwood, 2025 / ocena 9

Korto Malteze: Ekvatorij / Huan D. Kanales & Ruben Peljehero / Darkwood, 2025 / ocena 8

Plava nota i druge priče / Parengo & Lustal / Stalker, 2025 / ocena 10

Nestor Burma / Male & Tardi / Komiko, 2018 / ocena 9

FEBRUAR

Loun Sloun / Stelarni integral / Filip Drije / Stalker, 2025 / ocena 10

H.P. Lovecraft's The Shadow out of Time / Gou Tanabe / Darkhorse, 2025 / ocena 9

Zagor protiv Vampira / Nolita - Kasteli - Feri / Veseli četvrtak, 2025 / ocena 8

Sjecam se Morta Cindera

Edited by - stripožder_1987 on 13/02/2026 17:57:42
Go to Top of Page

danilo9899
New Member

Serbia
148 Posts

Member since 15/12/2015

Posted - 31/12/2025 : 22:26:04  Show Profile Show Extended Profile  Send danilo9899 a Private Message  Reply with Quote
JANUAR

1. Betmen i Džoker: Ubitačni duo (Čarobna Knjiga) 8/10
2. Novi Lunov Magnus Strip br. 17: Teks Viler - Rajska dolina (Veseli Četvrtak) 7/10
3. Novi Lunov Magnus Strip br. 17: Teks Viler - Vukovi sa granice (Veseli Četvrtak) 5/10
4. Pacijent (Najkula) 2/10
5. Marvel grafičke novele br. 45: Kuća M (Ašet) 8/10
6. Dilan Dog br. 136: Duhovi čuvari (Veseli Četvrtak) 6/10
7. Crvena figura plodnosti (Najkula) 1/10
8. Marvel grafičke novele br. 46: Tor - Boginja groma (Ašet) 7/10
9. Dilan Dog br. 138: Napušteni (Veseli Četvrtak) 4/10
10. Avion bez nje (Najkula) 9/10
11. Marvel grafičke novele br. 47: Spajder-Gven - Traži se? (Ašet) 5/10
12. Dilan Dog br. 140: Smrt ne zaboravlja (Veseli Četvrtak) 7/10
13. Džez Mejnard (Najkula) 8/10
14. Marvel grafičke novele br. 48: Tor - Preporod (Ašet) 6/10
15. Dilan Dog br. 143: Kaligrafija bola (Veseli Četvrtak) 2/10
16. Tatarska pustinja (Golkonda) 10/10
17. Marti Misterija br. 78: Bog koji je došao iz mora (Veseli Četvrtak) 3/10
18. Marti Misterija: Otrovni okean (Veseli Četvrtak) 8/10
19. Skalpirani br. 1 (Darkvud) 10/10
20. Skalpirani br. 2 (Darkvud) 10/10
21. Skalpirani br. 3 (Darkvud) 10/10
22. Dilan Dog br. 234: Ravnodušni (Veseli Četvrtak) 8/10

FEBRUAR

23. Skalpirani br. 4 (Darkvud) 10/10
24. Horizont (Najkula) 6/10
25. Skalpirani br. 5 (Darkvud) 10/10

https://www.youtube.com/@maridiusstripovi1900

Edited by - danilo9899 on 10/02/2026 00:49:04
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6612 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 01/01/2026 : 07:46:22  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
2026:

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

Beloyar
Starting Member

8 Posts

Member since 27/02/2023

Posted - 01/01/2026 : 09:23:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Beloyar a Private Message  Reply with Quote
JANUAR
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

740 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 01/01/2026 : 10:35:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message  Reply with Quote
Ne unosim šta sam prelamao jer to je čitanje u poslu... i neću ocenjivati jer je to često subjektivno, samo ću zapisati lični osećaj i neku vrstu (ne)preporuke...

JANUAR/SIJEČANJ

1 - Tex Specijal 11: Posljednja granica, Strip-Agent – Autori ove epizode su scenarista Claudio Nizzi i crtač Goran Parlov. Naravno da sam stip kupio zbog Parlova i njegovog crteža. Mada, ne mogu sporiti da mi je i priča, iako jednostavna, klasična, bila prijatna za čitanje. Crtežu je jedina mana što izdanje nije štampano na takozvanom "Pueblo" formatu. Da užitak bude veći. Od mene velika PREPORUKA.

2 - TMNT: Poslednji ronin - integral, Golconda – Ovu, po svim elementima, posebnu epizodu (mini serijal od pet svezaka) Nindža kornjača su scenaristički uobličili Kevin Eastman, Peter Laird i Tom Waltz. Za crtež su zaduženi Kevin Eastman, Esau & Isaac Escorza i Ben Bishop. Kolorista je Luis Antonio Delgado. Nakon privlačnih privjua, malo sam bio razočaran prilikom prelistavanja izdanja. Očekivao sam više "milerovske" atmosfere, manji broj kadrova po strani kao i malo tvrđi crtež ispod kolora. Mislim i dalje da bi bilo bolje da je tako. Međutim, nakon pročitanog pozitivan se osećaj dobrim delom vratio. Nije savršenstvo, ali strip vredi pažnje, dobro je vođena radnja, konfuzna je na momente, ali tu je krivica do previše malih kadrova i kolora koji je zagasit pa guši crtež i preglednost. Digitalna verzija na tabletu/kompu osetno bolje izgleda po tom pitanju. Opet, uz sve moje zamerke, napokon su tu Nindža kornjače u kojima sam uživao u čitanju. Poslednji Ronin je svakako strip koji treba pročitati, od mene preporuka.

3-4 - Den #4-5, Lokomotiva – I ova poslednja dva integrala (Snevanja i uzbune i Cena uspomena) stripa Den autorski je uobličio Ričard Korben. Restauraciju (rekolorisanje) stripa uradio je Hose Viljarubija. Nakon, za moj ukus previše "upeglanog" trećeg integrala, Korben se vraća miksu jakog linijskog stilizovanog crteža i "upeglanih" mišićnih masa likova. Ostaje mi prvi deo serijala najdraži. Realno mi ostatak, tako i ova dva, pričom nisu bili posebno zanimljivi. Imaju dobrih momenata, ali… Vizuelni deo je ipak primaran za ljubav prema ovom stripu. Pokušaću da ga čitam ponovo, kada budem imao kvalitetnije vreme za čitanje, da vidim da li će utisak biti bolji. Kako god, biće prelistavan često. Strip koji je potrebno imati u kolekciji. Pored svih mojih gunđanja, velika PREPORUKA!

5 - Bleksad priče: Vikli, Beli Put/Makondo – Scenario je napisao Dijaz Kanales, za crtež je zadužen Đovani Rigano. Ovaj spin-off Bleksada je posvećen njegovom vernom pratiocu Vikliju (Weekly). Priča je o tome kako je odrastao i postao foto-reporter. Scenario i crtež nisu baš na nivou redovnog Bleksada, ali daleko od toga da su loši. Crtež je zahvaljujući koloru, naravno i dobrom crtežu i stilizaciji, u skladu sa stilom koji praktikuje Guarnido. Scenario zapravo pati samo od potrebe da se što više ispriča na ograničenom broju strana. Vikli je zanimljiv karakter za neke dodatne priče, pa bi, u slučaju nastavaka, sve trebalo da bude bolje. Vredno pažnje, za ljubitelje crnog mačora obavezna literatura, preporuka!

6-7 – Alan Ford 53-54 (157-162), Libellus – Ove dve knjige donose epizode: Lov na Melisu, Grbavac, Grbavčeva tajna, Igra istine, Renato i O svemu i svačemu. Sve priče je nacrtao Paolo Piffarerio, dok se na tuširanju smenjivalo više autora. Priče su solidne, osmišljene i smislene. Pedeset treća knjiga crtački je po mom ukusu, u pedeset četvrtoj ima osetnijih razlika u tuširanju, i dalje odlično ili dobro. Poslednja malo iskače i tušerski i scenaristički, novogodišnji miks svega i svačega, bez konkretne priče. Ipak sa više humora. I dalje je sve to zabavno i zaslužuje preporuku za čitanje i nabavku!!!

8 - Dvije gole djevojke, Fibra – Edicija Kolorka. Autor ovog jedinstvenog stripa je Luz (Rénald Luzier). Zanimljiva stilizacija, kvalitetni crtež i kolor. I, iznad svega, zanimljiv koncept i tema. Životni put jedne slike. Ne bilo kako prikazan, opisan je gledajući "njenim očima". Sve je urađeno tako da svi kadrovi, sve scene, prikazuju samo ono što dolazi u vidokrug slike. Na vešt i dobro osmišljen način je ispraćen period stvaranja, umetnikova životna priča, prelazak od kolekcionara preko konfiskacije i poniženja u nacističkoj Nemačkoj do konačnog oslobođenja i poslednjeg odredišta. Puno skrivenih detalja, ličnosti, pa i u nekoliko navrata jakih emocija. Lako je ovo moglo da mi promakne, da nisam u nekoj recenzije, ne sećam se da li je video ili forumski komentar, shvatio da bi moglo da mi se svidi. Nisam zažalio što sam strip nabavio, vraćaću mu se sigurno i od mene ima apsolutnu preporuku.

FEBRUAR/VELJAČA
9 – Betmen: MUK, Čarobna knjiga – Edicija DC Gold Specijal 10, dakle veliki format. Scenario: Jeph Loeb, crtež: Jim Lee, tuš: Scott Williams i kolor: Alex Sinclair. Knjiga donosi dvanaest svezaka koje čine jednu celovitu priču. Meni je ovaj Betmen stvarno prijao. Dobro je pisan, virtuzno crtan i u jednoj klasičnijoj super-herojskoj priči. Skloniji sam, kad je klasičan Betmen, malo čistijem (redukovanijem) crtežu i većim kontrastima, igrama crnog i belog. Ali, Džim Li je ipak ovde odličan i dopadljiv. Priča je zanimljiva, ritam lepo vodi ka kraju. Čak je i dodatak, naknadno crtan za ovo jubilarno izdanje, sasvim na mestu. Ima boljih priča o Betmenu, ali ova bez ikakve zadrške, zaslužuje VELIKU preporuku.

Prenosim "dnevnik" i na svom sajtu uz poneku sličicu: www.zmcomics.com

STRIP VESTI svakodnevno na www.stripvesti.com i www.facebook.com/StripVesti • Homepage www.zmcomics.com

Edited by - zmcomics on 05/02/2026 23:37:18
Go to Top of Page

Deki86
Average Member

Croatia
856 Posts

Member since 07/02/2006

Posted - 01/01/2026 : 22:14:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Deki86 a Private Message  Reply with Quote
Jedna od novogodišnjih odluka je da nađem vremena i volje da uživam u stripovima. Ugrabio sam u biblioteci 4 Bluberija, još malo pa sam pročitao sve nastavke glavne serije.
Početak godine obilježava 750 pročitanih stripova od decembra 2021., kada sam počeo voditi dnevnik čitanja.

SIJEČANJ/JANUAR

3.1.2026. Đil - Kanjon Smrti - DJIL LMS 4
5.1.2026. Blueberry - Na kraju puta - BB BG 22
6.1.2026. Đil - Drama u Las Vegasu - DJIL LMS 5
6.1.2026. Gordon Link - Škrinja puna duhova - GL BO 1
6.1.2026. Mister No - Božićni poklon - MN VCZSSB 5
7.1.2026. Gordon Link - Ples s kosturima - GL BO 2
12.1.2026. Gordon Link - Sablast kineskog kazališta - GL BO 3
17.1.2026. Đil - Živi mamac - DJIL LMS 6
17.1.2026. Đil - Atomski samuraji - DJIL LMS 7
17.1.2026. Umpah Pah - Dupli Skalp - STRIPOTEKA 1
22.1.2026. Komandant Mark - Dželati ne kasne - KM ZS 119
22.1.2026. Nick Raider - Iza kulisa - NR LIB 31
24.1.2026. Blueberry - Arizona Love - BB BG 23
24.1.2026. Nick Raider - Dijabolična slagalica - NR LIB 31
25.1.2026. Tex Willer - Teton Pass - Čuvaj se vuka! - Zamka za Kita - Glas ubojice - Posljednji među Mimbresima - TX SAK 16
25.1.2026. Đil - Haos u Čikagu - DJIL LMS 8
28.1.2026. Iznogud - Veliki vezir Iznogud - IZ BG 1
28.1.2026. Komandant Mark - Beli vrač - KM ZS 120
29.1.2026. GordonLink - Prokleti novac - GL BO 4
29.1.2026. Komandant Mark - Glenonov testament - KM ZS 121

Edited by - Deki86 on 29/01/2026 19:31:21
Go to Top of Page

Roheline
Starting Member

9 Posts

Member since 05/12/2024

Posted - 02/01/2026 : 13:33:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Roheline a Private Message  Reply with Quote
01.2026.

2.1.
Bosonogi Gen 8 - Keiji Nakazawa - Lokmotiva

https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/bosonogi-gen-bog-loko-8-bosonogi-gen-knjiga-8/41001/0/
Cijela saga O Bosonogom Genu mi je baš super... Jako dobar podsjetnik kako je rat strašna stvar i kako se posljedice rata osjete dugo godina nakon samog početka rata. Ovaj dio specifično se odnosi oko toga kako se Gen i njegova obitelj okreću prema mirotvoriteljskim aktivnostima i poslovima kako bi dokazali da se može uspjeti i bez korupcije. Tu se uvijek provlače učenja Genovog tate i meni jednoj od najdražih usporedba ikad; O tome kako čovjek treba pustiti korijenje duboko kao žito kako ga zima ne bi ubila i kako bi mogao preživjeti gaženje i hodanje po sebi, kako bi, kad se pomoli sunce mogao narasti i ostati uspravan i nesalomljiv.

5.1.
U valovima - Aj Dungo - Sputnik

https://www.goodreads.com/book/show/65419833
Ajme meni! Ovo je predivna priča i memoar. Ilustracije su jasne iako jednostavne, pune su života i uvuču te u svijet surfanja. Jako je lijepo opisana povijest surfanja, a najvažnija poruka je definitivno iskoristiti život u potpunosti.

6.1. Ja ubijam divove - J.M. Ken Niimura, Joe Kelly - Fibra
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-specijal-32-ja-ubijam-divove/528/
WOW! Ovakav strip nikad nisam pročitala. Predobra priča, ne želim je opisivati jer stvarno bi ju trebalo pročitati. Mislim da ju svatko može drugačije doživjeti, ali meni je bila baš jako dobra. Otvorila mi je oči. Crtež je fenomenalan, jako varira, što bi se reklo ima dušu. Likovi kao da plešu na papiru, a detalji su nevjerojatni.

8.1.
The Forbidden Feast - HACHIYAMA / SUNAO KIYOFUJI

Fora i kratka one-shot manga

9.1.
Habibi - 13 Orka Specijal - Craig Thompson - Fibra

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-specijal-13-habibi/196/
Jako zanimljiva priča, a ilustracije su predivne. Koliko god je priča zaguljena i intrigantna, mislim da nosi dobru poruku, a to je da se uvijek treba boriti i kada se ne možeš boriti uvijek je nešto tu što će te voditi.

14.1.
Melvin's Macabre - Meatcanyon

Fora strip, crno bijeli u stilu mange. Ilustracije su jako intenzivne i priča je super.
Dylan Dog - Posljednji Uštap
Još uvijek tražim Dylana Doga kojeg sam u djetinjstvu pročitala i mislila sam da je to ovaj broj, ali nije. Makar, sve u svemu super je epizoda sama po sebi.

23.1.
Hotell 1- CRŠ
Jako zanimljiva i fora priča, jedva čekam nastavke!

Edited by - Roheline on 04/02/2026 19:52:22
Go to Top of Page

vetropiroman
Junior Member

346 Posts

Member since 27/02/2022

Posted - 02/01/2026 : 13:43:34  Show Profile Show Extended Profile  Send vetropiroman a Private Message  Reply with Quote
JANUAR

1.
Go to Top of Page

nenno
Advanced Member

Croatia
3100 Posts

Member since 15/08/2003

Posted - 02/01/2026 : 13:47:01  Show Profile Show Extended Profile  Send nenno a Private Message  Reply with Quote
SIJEČANJ
1. Odjel za poroke, Fibra kolorka 128 (čitao ga već ranije, ali krećem sa praksom ponovnog čitanja nekih stripova)
2. Šah, Fibra kolorka 304 (iznad očekivanja, ono što sam tražio kod Jimovih Lijepih trenutaka dobio sam ovdje)
3. Njujorški triptih, Fibra kolorka 93
4. Gorska kuna, Fibra kolorka 342 (-5/5, mali minus samo zbog crteža na kojeg sam se morao priviknuti. Priča full odlična, ozbiljna, dijalozi fantastični, malo bi samo bolje odgovarao ozbiljniji crtež, ali to je samo moje mišljenje, za preporuku)

VELJAČA
2. Ralph Azham, Fibra kolorka 336 (krenuli i sa ovom knjigom ponukanij komentarima )

„And I know what I want….When the timing is right…Then I'll take what is mine…I am the clansman“
"...gdje god da te život nosi, uvijek moraš znati 'ko si..."

Edited by - nenno on 05/02/2026 08:12:01
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
12578 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 02/01/2026 : 20:13:35  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Januar

1. Dilan Dog ,,Ubica" (Dylan Dog Libellus kolor biblioteka #4)
2. Reckless #1 (Fibra)
3. Reckless #2 (Fibra)
4. Reckless #3 (Fibra)
5. Reckless #4 (Fibra)
6. Reckless #5 (Fibra)
7. Tex specijal #11 - Posljednja granica Nizzi/Parlov (Strip Agent)

Edited by - going going on 13/01/2026 02:21:46
Go to Top of Page

Zlix
Senior Member

Serbia
2029 Posts

Member since 20/03/2006

Posted - 03/01/2026 : 13:29:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlix a Private Message  Reply with Quote
Januar

Četvorka iz Ulice Bejker 2
Raketaš: Sabrane pustolovine
Ispod pokrivača
Vitez Sedam kraljevstava 📖
Lutajući vitez
Lutajući vitez II: Zakleti mač
Jezik zmajeva 📖
Džepni Paja Patak 19

Februar

Stiven King i Ričard Čizmar - Trilogija Gvendi 📖
Stivan King - Mrtva zona 📖
Marti i Nejtan - Multiverzumi

IG: @bricktoygrapher

Edited by - Zlix on 08/02/2026 10:14:23
Go to Top of Page

SlajeR
New Member

Yemen
276 Posts

Member since 10/06/2003

Posted - 05/01/2026 : 00:27:18  Show Profile Show Extended Profile  Send SlajeR a Private Message  Reply with Quote
Januar

Opusti misli i uci plivati..
Go to Top of Page

Zeljkoblejzz
Starting Member

Serbia
10 Posts

Member since 02/02/2022

Posted - 05/01/2026 : 10:28:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljkoblejzz a Private Message  Reply with Quote
Januar:

1. Novi LMS 17, Teks Viler, Rajska dolina; Vukovi sa granica (Pasquale Ruju & Fabio Valdambrini,Pasquale Del Vecchio)
2. Novi Lunov Magnus Strip 13, Teks Viler, Mefistova klopka (Mauro Boselli & Roberto De Angelis)
3. Zagor 232, Šuma ukrštenih sudbina (Giorgio Giusfredi & Alessandro Piccinelli)
4. Veliki novi svet 2, Frankenštajn, Živ je živ (Steve Niles & Bernie Wrightson)
5. Stari kontinent 63, Frankenštajn (Georges Bess)
6. DC Gold Specijal 7, Pingvin, Nebitan čovek (Tom King & Stevan Subić)
7. Uncanny X-Men (2016) 6 (Cullen Bunn & Paco Medina, Juan Vlasco)
8. Uncanny X-Men (2016) 7 (Cullen Bunn & Ken Lashley)
9. Uncanny X-Men (2016) 8 (Cullen Bunn & Ken Lashley)
10. Uncanny X-Men (2016) 9 (Cullen Bunn & Ken Lashley)
11. Uncanny X-Men (2016) 10 (Cullen Bunn & Ken Lashley)
12. Uncanny X-Men (2016) 11 (Cullen Bunn & Greg Land, Jay Leisten)
13. Uncanny X-Men (2016) 12 (Cullen Bunn & Greg Land, Jay Leisten)
14. Uncanny X-Men (2016) 13 (Cullen Bunn & Greg Land, Jay Leisten)
15. Uncanny X-Men (2016) 14 (Cullen Bunn & Greg Land, Jay Leisten)
16. Berserk 6 (Kentaro Miura)
17. Britannia, We Who Are About to Die 1 (Peter Milligan & Juan Jose Ryp)
18. Britannia, We Who Are About to Die 2 (Peter Milligan & Juan Jose Ryp)
19. Britannia, We Who Are About to Die 3 (Peter Milligan & Juan Jose Ryp)
20. Britannia, We Who Are About to Die 4 (Peter Milligan & Juan Jose Ryp)
21. DC Gold Specijal 10, Betmen, Muk (Jeph Loeb & Jim Lee , Scott Williams)
22. 2000 AD 41 - Judge Dread, Invasion, Tharg's Future Shocks, Dan Dare, M.A.C.H. 1 , Inferno
23. 2000 AD 42 - Judge Dread, Invasion, Tharg's Future Shocks, Dan Dare, M.A.C.H. 1 , Inferno
24. Britannia, Lost Eagles of Rome 1 (Peter Milligan & Robert Gill)
25. Britannia, Lost Eagles of Rome 2 (Peter Milligan & Robert Gill)
26. Britannia, Lost Eagles of Rome 3 (Peter Milligan & Robert Gill)
27. Britannia, Lost Eagles of Rome 4 (Peter Milligan & Robert Gill)
28. Britannia, The Great Fire of Rome (Peter Milligan & Alvaro Papagiani)
29. Banzai 1, Frankenštajn (Junji Ito)
30. Korto Malteze, Crni okean (Martin Quenehen & Bastien Vivès)
31. Korto Malteze 11, Helvećani (Hugo Pratt)
32. Goddess 1 (Garth Ennis & Phil Winslade)
33. Goddess 2 (Garth Ennis & Phil Winslade)
34. Goddess 3 (Garth Ennis & Phil Winslade)
35. Goddess 4 (Garth Ennis & Phil Winslade)
36. Goddess 5 (Garth Ennis & Phil Winslade)
37. Goddess 6 (Garth Ennis & Phil Winslade)
38. Goddess 7 (Garth Ennis & Phil Winslade)
39. Goddess 8 (Garth Ennis & Phil Winslade)
40. Rebels 1 (Brian Wood & Andrea Mutti)
41. Rebels 2 (Brian Wood & Andrea Mutti)
42. Rebels 3 (Brian Wood & Andrea Mutti)
43. Rebels 4 (Brian Wood & Andrea Mutti)
44. Rebels 5 (Brian Wood & Andrea Mutti)
45. Rebels 6 (Brian Wood & Andrea Mutti)
46. Zagor, Odabrane priče 63, Odlazak u nepoznato (Guido Nolitta & Franco Donatelli, Gallieno Ferri)
47. Rebels 7 (Brian Wood & Matthew Woodson)
48. Rebels 8 (Brian Wood & Ariela Kristantina, Andrea Mutti)
49. Rebels 9 (Brian Wood & Andrea Mutti)
50. Rebels 10 (Brian Wood & Tristan Jones)
51. Batman 620 (Brian Azzarello & Eduardo Risso)
52. Batman 621 (Brian Azzarello & Eduardo Risso)

Februar:

53. Batman 622 (Brian Azzarello & Eduardo Risso)
54. Batman 623 (Brian Azzarello & Eduardo Risso)
55. Batman 624 (Brian Azzarello & Eduardo Risso)
56. Batman 625 (Brian Azzarello & Eduardo Risso)
57. James Bond, 007 001 (Garth Ennis & Rapha Lobosco)
58. James Bond, 007 002 (Garth Ennis & Rapha Lobosco)
59. 2000 AD 43 - Judge Dread, Invasion, Dan Dare, M.A.C.H. 1 , Inferno
60. 2000 AD 44 - Judge Dread, Invasion, Dan Dare, M.A.C.H. 1 , Inferno
61. James Bond, 007 003 (Garth Ennis & Rapha Lobosco)
62. James Bond, 007 004 (Garth Ennis & Rapha Lobosco)
63. James Bond, 007 005 (Garth Ennis & Rapha Lobosco)
64. James Bond, 007 006 (Garth Ennis & Rapha Lobosco)
65. Dead Body Road 1 (Justin Jordan & Matteo Scalera)
66. Dead Body Road 2 (Justin Jordan & Matteo Scalera)
67. Dead Body Road 3 (Justin Jordan & Matteo Scalera)
68. Dead Body Road 4 (Justin Jordan & Matteo Scalera)
69. Dead Body Road 5 (Justin Jordan & Matteo Scalera)
70. Dead Body Road 6 (Justin Jordan & Matteo Scalera)
71. Dead Body Road, Bad Blood 1 (Justin Jordan & Benjamin Tiesma)
72. Dead Body Road, Bad Blood 2 (Justin Jordan & Benjamin Tiesma)
73. Dead Body Road, Bad Blood 3 (Justin Jordan & Benjamin Tiesma)
74. Dead Body Road, Bad Blood 4 (Justin Jordan & Benjamin Tiesma)
75. Dead Body Road, Bad Blood 5 (Justin Jordan & Benjamin Tiesma)
76. Dead Body Road, Bad Blood 6 (Justin Jordan & Benjamin Tiesma)
77. Out 1 (Rob Williams & Will Conrad)
78. Out 2 (Rob Williams & Will Conrad)
79. Out 3 (Rob Williams & Will Conrad)
80. Out 4 (Rob Williams & Will Conrad)
81. Out 5 (Rob Williams & Will Conrad)
82. 2000 AD 45 - Judge Dread, Invasion, Dan Dare, Tharg's Future Shocks, M.A.C.H. 1 , Inferno
83. 2000 AD 46 - Judge Dread, Invasion, Dan Dare, Tharg's Future Shocks, M.A.C.H. 1 , Inferno
84. Out of the Blue: The Complete Series (Garth Ennis & Keith Burns)
85. All-New X-Men 001 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
86. All-New X-Men 002 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
87. All-New X-Men 003 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
88. All-New X-Men 004 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
89. All-New X-Men 005 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
90. All-New X-Men 006 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
91. All-New X-Men 007 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
92. All-New X-Men 008 (Dennis Hopeless & Paco Diaz Luque)
93. All-New X-Men 009 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
94. All-New X-Men 010 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
95. All-New X-Men 011 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
96. All-New X-Men 012 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
97. All-New X-Men 013 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)
98. All-New X-Men 014 (Dennis Hopeless & Mark Bagley, Andrew Henessy)

Edited by - Zeljkoblejzz on 14/02/2026 20:43:32
Go to Top of Page

Grayson
Starting Member

54 Posts

Member since 29/10/2022

Posted - 05/01/2026 : 13:41:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Grayson a Private Message  Reply with Quote
Januar

1. Moćni Rendžeri/Nindža Kornjače 5,5/10
2. Batman #162
3. Dedpul - Ženi Nam Se Dedpul 6,5/10
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1915 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 05/01/2026 : 17:19:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Siječanj 2026.

1. Detective Conan ch. 1154 - 6/10
2. Detective Conan ch. 1155 - 5/10
3. Detective Conan ch. 1156 - 4/10
- Sad već tradicionalni "filler sa sporednim likovima oko kojih se vrti ovogodišnji film za koji je ovaj slučaj promocija". Slučaj trivijalan, predvidljiv i nezanimljiv.
4. Daredevil by Mark Waid Vol.3 (Vol.3 #11-15) (PHPR #3) - 6/10
- Zabavno te i dalje zanimljvo, ali mi je slabiji od prva dva broja. Previše crossovera u ovom broju za moj ukus.
5. Tex specijal #12 "Ubojice" (SASP #12) - 8/10
- Jako dobra epizoda sa sjajnim crtežom! Baš mi je godio Boselli da razbije Nizzijev niz sa nešto drugačijom strukturom scenarija.
6. Mladi Tex Willer #18 "Federanlni agent" (SA #9b) - 8/10
7. Mladi Tex Willer #19 "Bijeg na moru" (SA #10a) - 9/10
8. Mladi Tex Willer #20 "U zemlji Seminola" (SA #10b) - 8/10
9. Mladi Tex Willer #21 "Dragovoljci s floride" (SA #11a) - 8/10
10. Mladi Tex Willer #22 "Gerilsko ratovanje u močvari" (SA #11b) - 8/10
11. Mladi Tex Willer #23 "U rukama zakona" (SA #12a) - 9/10
- Odlična epizoda koja čitavo vrijeme drži pažnju. Iako mi je isprva bilo čudno zašto se jedna priča rasprostire na tri dijela/prostora, u završnici postaje jasna glavna poanta priče koja lijepo zaokružuje cijelu naraciju. Rubini standardno sjajan!
12. Tex #589 "Pobuna Čejena" (LU #221) - 5/10
13. Tex #590 "Tri duga dana" (LU #222) - 6/10
- Nimalo me nije oduševila priča, jedva nešto više od čitljivog i skroz zaboravno. Ali je zato crtež sjajan.
14. Berserk Vol.25 (Dark Horse Deluxe #9a) - 8/10
15. Berserk Vol.26 (Dark Horse Deluxe #9b) - 9/10
16. Berserk Vol.27 (Dark Horse Deluxe #9c) - 9/10
- Većinom akcijski orijentirani nastavci kojim završava poglavlje "Holy Evil War" i u kojem dobijemo kratak uvid u iduće "Falconia" poglavlje. Generalno ne volim prerazdužene borbe, ali ovdje je to iznimka zbog genijalnog Miurinog crteža.
17. Magični vjetar #61 "Unakrsna osveta" (GOL 21a) - 6/10
18. Magični vjetar #62 "Meta" (GOL 21b) - 6/10
- Najslabija priča sa Custerom do sada. U globalu je prolazno, no ima baš dosadnih dijelova. Crtež sjajan u oba broja.
19. Magični vjetar #63 "Banda nedužnih" (GOL 21c) - 8/10
- Jako dobra "filler" priča koja drži pažnju čitavo vrijeme. Završnica neočekivana. Crtež dobar, no nije me oduševio.
20. Dragonero Mračni svijet #1 "Noćna straža" (LIB 1a) - 8/10
- Autori su obećali tmurnije razdoblje, no nisam očekivao ovoliko crnilo. Uvod u novu sagu je takoreći in medias res, samo sa novom (i neočekivanom) postavom likova i pokojom naznakom kako se došlo do toga.
21. Dragonero Mračni svijet #2 "Krik iz dubine" (LIB 1b) - 7/10
- Sviđa mi se nova postava likova (+naziv skupine i Ianova uloga), vidimo tko je još sastavni dio postave, a dobivamo uvid i u "dnevni" svijet te malo "optimizma" u situaciji. Takoreći, nastavak uvoda u sagu koja obećava.
22. Dragonero Mračni svijet #3 "Studeni demoni" (LIB 1c) - 7/10
- Tri kratke priče sa puno "novosti", ona o novoj postavi studenih, druga o sitnim naznakama o Ecubinom novom statusu te treća koja nagovješta objašnjenje iz prošle sezone. Crtež prve priče (Ambu) je fantazija.
23. Dragonero Mračni svijet #4 "Kralj čarolija" (LIB 2a) - 6/10
- Takoreći priča o regrutiranju novog vojnog čarobnjaka Bezdušnih, malo podsjeća na Albusovu prošlost i ne nudi ništa novo.
24. Dragonero Mračni svijet #5 "Srebrna šuma" (LIB 2b) - 9/10
- Enoch i Platano su mi najdraži tandem serijala koji uvijek isporuči. Fokus broja su povratak na stare lokacije i otkrivanje njihovih novih uloga, no ponajviše novi razvoj o Endastridhu. Tek se na kraju vidi koliko je ovaj broj važan.
25. Dragonero Mračni svijet #6 "Otok orka" (LIB 2c) - 8/10
- Ova sezona je puno kompaktnija i fokusiranija na temu sezone, što se jasno vidi u samoj završnici broja gdje i čitatelji i likovi napokon dobivaju naznake o još uvijek nejasnoj pozadini prijetnje, kao i glavnim antagonistima.
26. Dragonero Mračni svijet #7 "Izazov u izgubljenom gradu" (LIB 3a) - 7/10
- Zanimljiv filler koji jedino doprinosi jednim novim saznanjem o Strahotnima kojeg završnica iskorištava na zanimljiv i jeziv način.
27. Dragonero Mračni svijet #8 "Onaj koji spava u bezdanu" (LIB 3b) - 6/10
- Malo manje zanimljiv filler kojeg završnica izvlači sa neočekivanom poveznicom/završnicom na 9. broj Bezdušnih.
28. Dragonero Mračni svijet #9 "Sera iz Vetwasilvhea" (LIB 3c) - 5/10
- Još jedan Viettijev filler koji, osim saznanja o Seri i nekim novim elementima kontinuiteta, ne nudi ništa neviđenog. Broj koji ima svrhu da se ispuni godišnja kvota.
29. Tex #593-595 "Ruka mrtvaca" (VBP #12) - 9/10
- Da nije laganog pada pred kraj i klasični Bosellijev preokret sa sivim likovima koji su ipak bliže pšozitivcima, bila bi ovo savršen epizoda. Djeluje poput velike sage ugurane u tri broja, ali baš drži pažnju čitavo vrijeme. Font jako dobar.
30. Dragonero Mračni svijet #9bis "Nevidljiva ruta" (LIB 4a) - 9/10
- Enoch bez ikakvih ograničenja na svom vrhuncu mašte. Direktni nastavak "budućnosti" natuknut u Pobunjenik #21bis i trenutni meni najdraži narativni dio. Čistokrvni high-fantasy Dragonero posve drugačiji od onog što pratimo do sada, gotovo kao posve drugi serijal ili njegova sama završnica. Ustvari, One Piece na Dragonero način. Toliko odgovora i novih pitanja, a za dio sa štrigom se nadam da je riječ o poveznici sa specijalem. Jedva čekam idući bis.
31. Dragonero Mračni svijet #10 "Kopije" (LIB 4b) - 7/10
- Kvalitetan filler koji uvodi novu informaciju o Strahotnima koja može promjeniti tijek akcija Bezdušnih. Više podsjeća na samostalni slučaj iz prve "sezone". Uvijek mi je drago vidjeti Bignaminijev crtež.
32. Dragonero Mračni svijet #11 "Lutajući duh" (LIB 4c) - 9/10
- Sjajna priča koja razrješava još jedno od preostalih pitanja iz završnice Pobunjenika. Čim je Gregorini zadužen za crtež, znači da je priča dobra i bitna. Drago mi što su promjenili pristup na naslovnicama da ne spojlaju previše detalja.
33. Dragonero Mračni svijet #12 "Dva dara" (LIB 5a) - 9/10
- Sjajna priča koji donosi novog člana u Ianovu skupinu, a ujedno predstavlja reminiscencija na stare dane serijala. Najvažnije od svega, donosi i neočekivani razvoj radnje oko Ianove kćeri.
34. Dragonero Mračni svijet #13 "Erondarski bedemi" (LIB 5b) - 6/10
- Prva priča fantastična, sa jednako fantastičnim Ambuovim crtežom. Ostale 2 priče su ok filleri.
35. Dragonero Mračni svijet #14 "Grabežljivci iz ravnica" (LIB 5c) - 8/10
- Počne dosadno i nezanimljivo, ali Viettiju skidam kapu na neočekivanom preokretu oko žrtvovanja za opće dobro. Iz te perspektive, izuzetno snažna i okrutna poanta čiji kraj doslovno izaziva trnce.
36. Dragonero Mračni svijet #15 "Prva potraga" (LIB 6a) - 6/10
- U globalu postoje pomaci oko kontinuiteta i nešto se otkrije, ali niti likovi niti čitatelji ne dobivaju naznaku što se otkrije. Iz te perspektive, ništa posebno.
37. Dragonero Mračni svijet #16 "Vječni rat svjetla i tame" (LIB 6b) - 6/10
- Gaston je fantastičan odabir za ovakav tip priče iako mi je trebalo neko vrijeme da se naviknem na njegov stil. Barbierijev filler nastavak s nacijom s istočnjačkim elementima je čisto ok, al u nekim trenucima prenategnut.
38. Dragonero Mračni svijet #17 "Okus osvete" (LIB 6c) - 5/10
- Lošnjikav filler koji ima svrhu ubaciti novu vješticu u priču, iako ne vidim u kojem smjeru Vietti planira ići s njom, osobito u pogledu Iana. Vještičina priča vrijedi samo zbog crteža.
39. Dragonero Mračni svijet #18 "Karte sudbine" (LIB 7a) - 8/10
- Jako dobra priča kojom Enoch paralelno razvija radnju oko Ianove kćeri, daje nova saznanja o strahotnima, a uvodi i novi intrigantni "instrument" koji će se sigurno još pojaviti u narednim pričama. Platano fenomenalna kao i uvijek.
40. Dragonero Mračni svijet #19 "Vatreni prsten" (LIB 7b) - 7/10
- Zanimljiv putopisni filler u duhu Enochovih prvih priča, sa zanimljivim setom likova i prikazom (novog) dijela Dragonerovog svijeta. Minimalni pomak radnje. Crtež fantastičan.
41. Dragonero Mračni svijet #20 "Raskrižje sumraka" (LIB 7c) - 5/10
- Opet broj sa tri kratke priče koje, iako donekle daju dubinu Dragonerovom svijetu, ipak ne nude ništa pamntljivo ili vrijedno spomena. Crtači najbolji dio broja.

Veljača 2026.

42. Dragonero Mračni svijet #21 "Čopor" (LIB 8a) - 6/10
- Solidan filler u stilu prve sezone, sa blagim poveznicama na ranije brojeve, likove i "Bezdušne". Minimalni razvoj kontinuiteta, ali ništa odešuvljavajuće.
43. Dragonero Mračni svijet #21bis "Svijet bez sunca" (LIB 8b) - 9/10
- Enoch fenomenalno nastavlja s jednako visokom kvalitetom sagu o Ianovoj budućnosti. Ovo je kao posve drugi serijal, dok istovremeno ima draži kao prva sezona oko otkrivanja nepoznatog svijeta. Radujem se nastavcima.
44. Dragonero Mračni svijet #22 "Onkraj Aergyllskog ponora" (LIB 8c) - 8/10
- Jako dobra priča koja stavlja naglasak na sivu stranu novih bezdušnih, kao i čarobnjaka-fetiš. Dio sa planom od strahotnih dodatno pojačava dojam koliko ustvari predstavljaju prijetnju čitavom svijetu. Izuzetno pamtljiva epizoda.
45. Dragonero Mračni svijet #23 "Proždiratelj" (LIB 9a) - 6/10
- Još jedan Viettijev filler u stilu starijih epizoda koji više ima svrhu prisjetiti se nekih starijih lokacija i događaja. Veći naglasak na akciju djeluje namjeran, kao da je ovo jedna od priča da se popuni godišnja kvota. Zaboravljivo.
46. Dragonero Mračni svijet #24 "Noć krvi i čelika" (LIB 9b) - 5/10
- Jednako zaboravljivo kao i prošla priča. Barbierijev filler gdje je Ian sporedan lik, a glavni lik je jedan sporedni lik iz starije kratke priče i njena suputnica. Ništa posebno i pamtljivo, ali prolazno.
47. Dragonero Mračni svijet #25 "Nepoznate zemlje" (LIB 9c) - 4/10
- U "Mračnom svijetu" su omnibusi sa kratkim pričama definitivno najlošiji do sada, ovdje su jedino crtači sjajni, a priče su čisto popunjavanje godišnje kvote, bez nekog veće efekta. Srednja priča s Ianom je još donekle prolazna.
48. Dragonero Mračni svijet #26 "Zmajski kamen" (LIB 10a) - 8/10
- Važna epizoda, gotovo kao ključan trenutak koji će preokrenuti rat, ali zbog činjenice da se oslanja na postojećim elementima i likovima ne djeluje "wow" koliko bi trebala. Sveukupno, jako dobro, no dosta "ziheraški" odrađeno.
49. Dragonero Mračni svijet #27 "Stjegonošin otrov" (LIB 10b) - 7/10
- Počne kao tipični Enochov filler koji ima za cilj proširiti Dragonerov svijet novim likovima i elementima, ali na kraju ima važnih implikacija za glavnu priču. Čudno odrađena priča, ali u globalu jako dobro.
50. Dragonero Mračni svijet #28 "Bastioni soli" (LIB 10c) - 6/10
- Ima utjecaja na kontinuitet i Enoch vraća svoje stare likove, ali mi ovo više djeluje kao "već viđena" mini-bitka koja samo služi da još jednom potvrdi i zaokruži ranije postavljene elemente oko ciljeva strahotnih. Doslovno kao viđeni isječak iz veće, već viđene priče.
51. Dragonero Specijal #15 "Planine užasa" - 8/10
- Pametno napisan nastava jedne priče iz ere Pobunjenika sa strahotnima, a opet je Enochovski putopisna. Bignamini sjajan kao i uvijek.
52. Dragonero Specijal #16 "Tehnokratov laboratorij" - 8/10
- Vietti ala Enoch, jednostavno, pravocrtno, s nadogradnjom svijeta i kontinuiteta, uz simpatičnu opasku o držanju za prošlost. Ima nešto u sebi što podsjeća na priče iz početnih brojeva.
53. Dragonero Mračni svijet #29 "Utvrda cenobita" (LIB 11a) - 6/10
- Dosta se toga događa i utječe na razvoj rata, ali nepotrebno razvučeno i nasumično nabacano da bi se na kraju konačni dio zgurao u zadnju trećinu.
54. Dragonero Mračni svijet #30 "Trahecarde" (LIB 11b) - 9/10
- Ovako se pišu filler-omnibusi sa tri kratke priče. Doslovno origin karta iz naslova u kojem se glavni likovi uopće ne pojavljuju. Te karte su ujedno i najbolja "novina" koju je "Mračni svijet" podario serijalu.
55. Dragonero Mračni svijet #31 "Rođeni iz tame" (LIB 11c) - 8/10
- Važna epizoda zbog dva detalja, ali vidljivo je da je povratak identiteta jednog od starijih likova bila glavna svrha priče zbog čega solidan prvi dio priče pada u stražnji plan. Jako dobro, ali moglo je bolje.
56. Dragonero Mračni svijet #32 "Zlo u sjeni" (LIB 12a) - 6/10
- Takoreći finalne pripreme za konačni napad, ali dosta rastegnuto i nezanimljivo izvedeno. Nije loše, ali sadržajno je ovo napravljeno čisto da se prikažu svi poduzeti koraci, pa čak i oni nepotrebni.
57. Dragonero Mračni svijet #33 "Očajnički zadatak" (LIB 12b) - 9/10
- Uz poneki flashback, počinje konačni napad. Bilo mi je sumnjivo zašto "već" kreće napad, no na sjajnom i neočekivanom "gorkom" i "sivom" kraju postaje jasan razlog tome. Fenomenalan Nutijev crtež.
58. Dragonero Mračni svijet #33bis "Djevojka i zmaj" (LIB 12c) - 9/10
- Bis edicija i njena saga o Ianovoj budućnosti mi je vjerojatno najdraži dio čitavog serijala i drago mi je da ju Enoch nastavlja razvijati na visoko kvalitetnoj razini. Dobivamo dosta odgovora na mnoštvo pitanja iz prijašnjih brojeva, a odmah se nastavlja i razvoj glavne radnje. Crtači također sjajni! Nadam se da će na kraju ova saga biti sakupljena u nekom omnibus izdanju.
59. Dragonero Mračni svijet #34 "Slomljeno žezlo" (LIB 13a) - 7/10
- Kontra i njene posljedice, kratkotrajno zanimljivo sa snažnim deja-vuom oko početka sage s Crnim kraljicama. Crtež tehnički čudan do te mjere kao da izgleda da je tisak zeznuo, a naslovnica je pokvarena navlakuša.
60. Dragonero Mračni svijet #35 "Crno prijestolje" (LIB 13b) - 6/10
- Druga navlakuša od naslovnice u nizu, ova je zlobna. U jednu ruku je razočaravajuće jer je ovo (opet) postavljanje terena za nešto...što na kraju nema veze sa strahotnima, od kojih u ovom broju nema nikakve prijetnje. Baš čudan razvoj radnje, osobito nakon što se prije par brojeva stvorio snažan dojam da je kraj iza ugla.
61. Dragonero Mračni svijet #36 "Dah praznine" (LIB 13c) - 7/10
- Ako u prošlom broju nije bilo puno scena sa strahotnima, ovdje ih doslovno nema. Lijepa Enochova "putopisna" priča koja objašnjava koji je novi očajnički plan, no izuzev toga djeluje kao stand-alone priča. Plus je što je glavni serijal (NAPOKON) povezan sa bis edicijom, iako je jedan dio iz prošlosti krajnje diskutabilan.
62. Dragonero Mračni svijet #37 "Kraj svega" (LIB 13d) - 6/10
- I za kraj "sezone"...novi Enochov putopisni filler. U završnici totalno antiklimaktično razrješenje "Mračnog svijeta", koliko god je plan uspio i efikasan je, djeluje jeftino i zbrzano. Generalno epizoda kao samostalna nije loša, ali je razočaravajuća kao finale sezone, ponajviše jer ostavlja otvorena pitanja iz zadnjih nekoliko brojeva. Cliffhanger nepotreban i još više doprinosi dojmu zbrzanosti.
63. Dylan Dog #445 "Ravnodušni" (VEC 234) - 5/10
- Sviđa mi se ideja, sviđa mi se slojevita metafora, ali scenaristička izvedba je smeće. Baš mi uništilo priču. S druge strane, crtež i naslovnica sjajni i najviše su zaslužni za "prolaznu" ocijenu.
64. Dylan Dog #454bis "Užas iz leda" (VEC NLMSB 5a) - 8/10
- Jako zanimljiv "What if" verzija DD, a ujedno i DD verzija Carpenterovog Stvora, pa čak i Swamp Thinga. Enna na visini, a crtež je fenomenalan.
65. Dylan Dog #458bis "Mračni glasnik" (VEC NLMSB 5b) - 9/10
- Ima mana, ali skoro pa savršena epizoda, i to sa dosta brutalnim, krvavim i mučnim scenama u duhu najranijih epizoda. Takoreći, povratak korjenima koji toliko dugo zazivamo. Malo me podsjetilo na "Smile" (2022), ali to je u ovom slučaju pozitivno. Velike preporuke!

Edited by - Sarghan on 12/02/2026 20:56:00
Go to Top of Page

jagodanbg
Advanced Member

3089 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 08/01/2026 : 23:45:56  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Januar:
Oldboy (Golkonda)
Begunci (ČK)
Betmen i Deda Mraz (ČK)

Februar:
LMS 1042: U srcu mašine (Golkonda)

Pumpaj

Edited by - jagodanbg on 12/02/2026 21:32:30
Go to Top of Page

vatrena_stenica
Junior Member

365 Posts

Member since 27/04/2024

Posted - 13/01/2026 : 20:09:59  Show Profile Show Extended Profile  Send vatrena_stenica a Private Message  Reply with Quote
Januar

1. Scalped #4 - The Gravel in Your Guts [Jason Aaron, R.M. Guéra]
2. Scalped #5 - High Lonesome [Jason Aaron, R.M. Guéra]
3. Scalped #6 - The Gnawing [Jason Aaron, R.M. Guéra] 5/5
4. Scalped #7 - Rez Blues [Jason Aaron, R.M. Guéra] 5/5
5. Scalped #8 - You Gotta Sin to Get Saved [Jason Aaron, R.M. Guéra]
6. Scalped #9 - Knuckle Up [Jason Aaron, R.M. Guéra]
7. Scalped #10 - Trails End [Jason Aaron, R.M. Guéra]
Kao što već napisah, ovo vozi, ne staje i razvaljuje! Nakon prva dva broja se da naslutiti kuda će ovo da ide. Nema tu ničega lepog, sam čemer, jed i mrak. Nema humora da ublaži, nema nade... samo propadanje. Bukvalno svako svoj krst nosi, a na sve to tragediju i sudbinu zajednice/svojih predaka. Radnja je na momente predvidiva, sranja uvek idu u paketu, a jedna tragedija vuče narednu i tako u krug. Možda su mi poslednja dva broja najslabija od svih deset iako mi je bilo jasno i očigledno da sve mora skončati nekim velikim praskom. Na pojedinim mestima mi je malo smetala promena crtača. Trudili su se svi oni da to bude Gerin stil, ali negde je baš bilo očigledno, pa to u početku ume da zbuni čoveka - da li je priča u sadašnjosti ili smo se vratili opet na neki događaj iz prošlosti. Sve u svemu, preporuka za Skalpirane. Još jedan Vertigov biser koji želim na polici da u njemu iznova uživam.

8. Klupko [Miroslav Sekulić-Struja] 5/5
Opet Struja upečatljiv. Ne znam ni kako ovo uporediti i objasniti, ali on uz svo šarenilo ovog sveta ne može ublažiti poetiku tuge, tragedije i tereta ovog dela i težinu lanaca kojima su okovani životi ljudi sa margine, do onog nivoa do kog uz najdublju tminu i tragediju dosežu neka ostala dela koje sam skoro čitala. Tako nekako. Još ono proleće na kraju čoveka totalno dotuče.

9. Šah [Pinel] 3/5
Šah je pozitivno i simpatično delo. Ideja nije nešto originalna (mislim da su je mnogi muzli u raznim medijumima), ali je skroz prijatno za čitanje. Zapravo iznenađujuće prijatno, jer sam očekivala nešto totalno naivno, sladunjavo i površno. Nije ni daleko od toga. Opisala bih ga kao neku solidnu feel good korejsku seriju. Crtež mi se nešto ne sviđa. Prosto nisam ljubitelj ovakvog crteža, ali mi ne smeta.

10. Texas Kid, moj brat [Igor Kordej, Darko Macan] 3.5/5
Kul ideja iako je već viđena. Prvi deo mi se zapravo baš dopao (ćaletovo odrastanje), kasnije mi postaje površnije, a ženski likovi su toliko bezlični i plitki da mi idu na živce. Ono bih i ja išamarala! A vala i ovaj "kilavi Radovan" možda treba popije jednu šamarčinu da dođe k sebi. Priču izvlači crtež, koji mi se baš sviđa.

11. Kartoline [Tomislav Košta] 4/5 
Kartoline su mi šarene. Ima razglednica različitog kvaliteta - od sjajnih do osrednjih, ali skupa izuzento zanimljiv pristup i mislim da ljude sa ovih prostora mogu te priče lako pronaći i pogoditi. E, kakav je ovaj Balkan postao, kad od svih razglednica koje su krasile onu Jugoslaviju, nama ostadoše ovakve. Crtež mi se sviđa, čak cb više nego delovi u boji, mada mi je negde nerazgovetan.

12. Braco [Jean-Louis Tripp]
Braco je ispovest čoveka, teška i tužna. Deluje kao rezultat duge psihoterapije. I Trip je u jednom u pravu - to što proživljavaju likovi na njegovim stranicama ne može osetiti niko ko nije na svojoj koži doživeo isto. Može empatisati, može mu biti teško, ali ta količina boli i ponora se ne može osetiti u svoj svojoj silini i proživljenom paklu. Teške su ove stranice i trebalo je hrabrosti sve ovo objaviti. A ona ruka koja je iskliznula je pakao sam za sebe. Malo su mi likovi ostali ravni i površni, nešto mi je zafalilo, kao da nisu dobili dovoljno prostora (da ne kažem minutaže), vremenski skokovi mi tu nisu baš mnogo pomogli, ali kapiram da je ovde akcenat isključivo na tragediji, procesiranju iste i isceljenju (pre svega) autora. Dopalo mi se što je minimalno vremena posvetio čoveku koji mu je ubio brata, što je prikazao surovost sistema u kom živimo - da je običan čovek jednostavno broj, predmet, organ, bezlično neko biće... mora se dalje, mora se brže, stavi novi zupčanik, mašina mora da radi... i sve(t) ide dalje sa nama ili bez nas. Surovo, ali istinito. Nikome nismo važni osim bližnjima. Tužni su oni životi koji prođu bez takvog dodira, a ima i takvih pod ovim nebom. Ili kako to kaže Platonov - ako čovek samo misli, neće daleko doterati, treba i osećati. E, jbg, izgleda da se u ovom svetu nešto nema vremena za to.
Boje na samom kraju u Braci i Klupku imaju različite namene. Dok u Braci one vraćaju nadu u život, u mogućnost isceljenja, u Klupku čoveka potpuno razaraju i utiru svaki tračak nade.

13. Tajanstveni čovek [Andrej Platonov] 📖
14. Reka Potudanj [Andrej Platonov] 📖
15. Povratak [Andrej Platonov] 📖

16. Republika lobanje #1-2 [Vincent Brugeas, Ronan Toulhoat] 3/5
Simpatično, zabavno, plitko i pitko. Sviđa mi se predgovor i pogovor, ali ona romantizacija pirata je... pa romantizacija. Da se ne lažemo, možda je među njima 2/3 otpuštenih mornara, ali zasigurno ima tu sirovine na izvoz koja ne poštuje nikakve kodekse i pravila i za Boga ne zna.

17. Ribari nove zemlje [Christophe Chabouté] 3/5
Baš mi ovo slabašno. Od tako kul početka, teškog života i rmbačenja, stigosmo do neke totalno bzvz misterije/krimića(?). Lica puna bora i ruke ožiljaka, a likovi prazni... i ne dobismo nikakvu priču. Više života/priče u dve rečenice onog bradonje, nego na sto strana stripa:
“Trideset godina nisam video prcvetalo stablo... jedina stablakoja ovde rastu su jarboli brodova! Toliko je vremena prošlo... toliko dugo nisam video proleće na kopnu!“
“Ovde imamo pravo samo na more i njegove opasnosti. Svakoga dana plešemo sa smrću, zaboravljeni od svih... Ovde umiremo, to je sve! Od utapanja, brodoloma, sušice, skorbuta... ređe izbodeni u snu!”

Pa samo o ovome je mogao da napiše bar dve novele i da nas oduva. Dopala mi se repeticija, ustajanje u ranu zoru, čamac, mreža, prebrojavanje ulova, neki obrok i cug, spavanje, ustajanje, okretanje odeće... pa u novi/stari krug. E da, kako crta ove likove ispade da je na brodu njih četvorica. Svi slični ili isti, a nije da ne ume da nacrta različite. Nemam pojma koja fora s tim... da svi posle nekog vremena nalikuju jedan drugom? Ili ja nisam bila dovoljno koncentrisana.

Overih ponovo još neke njegove radove. Sličnog sam utiska kao i posle prvog čitanja. Dok nisam pročitala Alone i To Build a fire, mene Šabute nikako nije više drmnuo i dotakao, osim što mi je gotivan njegov crtež.
18. Nekoliko letnjih dana [Christophe Chabouté] 3/5
19. Otočić sreće [Christophe Chabouté] 3.5/5
20. Zoe [Christophe Chabouté] 2/5
Malo me podsetilo na Komesa, ali mi je ovo totalno slabašno.

21. Veštice [Christophe Chabouté] 3.5/5
Neke priče su urnebesne, neke osrednje pune klišea i izuzetno predvidive, ali mi je bolje od Zoe. Sujeverju i glupostima granica nema. I ovde je to opet stavljeno u ruralnu sredinu.

22. Pun mesec [Christophe Chabouté] 3/5
Opet kliše - administrativni radnik koji ne radi ništa i prezire sve strance, verujem ovom bi i sopstvena majka na onu stvar išla. Da se ne lažemo, prija nam svima kad čitamo tu mitsku pravdu na papiru i kako se neko govno od čoveka izlaže raznim nedaćama, ali ga Šabute pretera da sve postade totalno nerealno. Ako ništa, ovaj govnar je ostao govnar kroz šta god ga propustili. I to se mora ceniti.

23. Zver [Christophe Chabouté] 2.5/5
Taman fino bildovao ovu planinsku atmosferu u nekoj zabiti bogu iza nogu i onda sve sjebe onim tupavim krajem. Ne mogu da verujem! Bukvalno isto kao u Ribarima. Žali bože protraćene atmosfere i divljine, likovi opet totalno plitki i bezlični, te se za njima nema šta ni žaliti.

24. Gorke bajke [Christophe Chabouté] 3.5/5
Ima tu poneka teška i dobra priča, ali ima i filera koje sam od juče do danas već zaboravila.

25. Tinta iz prošlosti [Antoine Bauza, Maël] 4.5/5
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=53968&REPLY_ID=2749734

26. Malaterre [Gomont] 3.5/5
https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=51577&REPLY_ID=2749967

27. Azimut #1-5 [Lupano, Andreae] 4/5
Prvi utisak - opičeno, razigrano, maštovito, ali pretrpano (te stoga nešto i nedovoljno razrađeno).

28. Belo posvuda [Lupano, Fert] 3/5
Bitna priča i tema, ali opet pogovor sadržajniji od samog stripa. Crtež me podsetio na ilustracije nekih knjiga iz detinjstva.

Februar

29. Gus #1 - Natalie [Blain] 3/5
30. Gus #2 - Lepi razbojnik [Blain] 4/5
31. Gus #3 - Ernest [Blain] 4/5
32. Gus #4 - Happy Clem [Blain] 3/5

33. Čovek-planina [Amélie Fléchais, Séverine Gauthier] 4/5

34. Wrinkles [Paco Roca] 4/5

35. Džan [Andrej Platonov] 📖

36. Loun Sloun #1 - Tajna ambisa [Drije] 2/5

Wherever there is man, there is Hell.

Edited by - vatrena_stenica on 08/02/2026 00:41:44
Go to Top of Page