| Author |
Topic  |
|
|
going going
Advanced Member

Serbia
12710 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 04/05/2026 : 04:17:42
|

Čarls Bukovski je ikona književnosti 20. veka, pisac koji je svetu podario neke od najsurovijih i najiskrenijih priča i pesama savremenog doba, među kojima je i sopstveni život ispisao bez zadrške, kao otvorenu knjigu. Rođen je u Nemačkoj 16. avgusta 1920. godine. Njegov otac Henri Bukovski bio je američki vojnik, a majka Katarina Nemica. 1922. godine porodica Bukovski se seli u Ameriku u Los Anđeles, grad u kome će provesti najveći deo svog života. Bukovski je odrastao u vreme Velike ekonomske depresije koja je zahvatila Ameriku između dva svetska rata. Napušta koledž i odlazi od kuće 1941. godine posle jedne od svađa sa ocem koji mu je, pročitavši neke od njegovih priča, izbacio sve stvari iz kuće. Ne želeći da se priključi američkoj vojsci, Bukovski u ratnim godinama živi gotovo kao beskućnik i skitnica putujući Amerikom i povremeno odrađujući sitne poslove kako bi zaradio nešto novca. Usput sve više tone u alkoholizam.

Krajem pedesetih počinje da radi u Pošti. Posle više od 4000 noći provedenih na poslu u pošti, Bukovski je konačno dao otkaz i počeo da piše svoj prvi roman. Seo je i otkucao ga za dvadeset jednu noć. Nazvao ga je Post Office (Pošta). Na početku romana gde se obično pišu posvete napisao je „nikom nije posvećeno”. Objavljivanje Pošte označilo je prekretnicu, kraj mučnog životarenja i izlazak iz anonimnosti andergraund pisca. Pošta je do danas ostala možda najpopularnije delo Čarlsa Bukovskog.
Objavio je šest romana i stotine pesama, prodao je preko 2 miliona primeraka svojih knjiga. 1990. godine kći Marina mu poklanja kompjuter, i od tog trenutka on kao da stvara trostruko više nego ranije, a pesme su mu sve bolje i bolje. Umire u Los Anđelesu 1994. godine u 75-oj godini života. Na nadgrobnom spomeniku mu piše „Don't try” tj. „Ne pokušavaj”!
Evo i intervjua sa Flaviom Rigonatom za Radio Beograd 2, covekom koji je postao sinonim za prevodjenje i objavljivanje Bukovskog u Srbiji a i u regionu. https://www.rts.rs/lat/radio/radio-beograd-2/5911667/fenomen-bukovskog.html
-----------------------------------------------------
Primetio sam da Bukovski nema svoju temu a siguran sam da je zasluzuje. Ovde mozemo da pisemo i razgovaramo o njegovom liku i delu, o njegovim knjigama, zbirkama kratkih prica, crtezima, pesmama, dnevnickim upisima... O njegovim omiljenim piscima Dzonu Fanteu, Selinu, Hemingveju, Karson Mekalers...
Ja bih izdvojio kao svoje omiljene njegove tri knjige (dok sada aktivno citam kratke price i dnevnik i pisma) su njegov poslednji roman Palp, Posta i ŠEKSPIR NIKADA OVO NIJE RADIO. Od kratkih prica bih izdvojio Animal crackers in my soup.
|
|
|
naker
Advanced Member

6487 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1375 Posts
Member since 09/10/2007 |
Posted - 04/05/2026 : 12:58:03
|
E to je lijepo vidjeti. Tako je i kod mene doma. Bukowski i Fante zajedno. Bandini i Chinaski.
P.S. Pulp je njegov najslabiji roman. Svi Bukvini romani su vrlo dobri do odlični, osim Šunda kojem ne mogu zamjeriti prosječnost jer ga je Bukva ipak pisao pred smrt, nerijetko i u bolovima...
|
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1375 Posts
Posted - 04/05/2026 : 13:06:41
|
Ovdje je o pisanju sadržano sve što se ZAISTA treba znati.
so you want to be a writer (Charles Bukowski)
if it doesn't come bursting out of you in spite of everything, don't do it. unless it comes unasked out of your heart and your mind and your mouth and your gut, don't do it. if you have to sit for hours staring at your computer screen or hunched over your typewriter searching for words, don't do it. if you're doing it for money or fame, don't do it. if you're doing it because you want women in your bed, don't do it. if you have to sit there and rewrite it again and again, don't do it. if it's hard work just thinking about doing it, don't do it. if you're trying to write like somebody else, forget about it.
if you have to wait for it to roar out of you, then wait patiently. if it never does roar out of you, do something else.
if you first have to read it to your wife or your girlfriend or your boyfriend or your parents or to anybody at all, you're not ready. don't be like so many writers, don't be like so many thousands of people who call themselves writers, don't be dull and boring and pretentious, don't be consumed with self- love. the libraries of the world have yawned themselves to sleep over your kind. don't add to that. don't do it. unless it comes out of your soul like a rocket, unless being still would drive you to madness or suicide or murder, don't do it. unless the sun inside you is burning your gut, don't do it.
when it is truly time, and if you have been chosen, it will do it by itself and it will keep on doing it until you die or it dies in you.
there is no other way.
and there never was.
|
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
 |
|
|
vatrena_stenica
Junior Member

408 Posts
Member since 27/04/2024 |
Posted - 04/05/2026 : 14:47:22
|
Do Bukovskog me doveo Selindžerov Lovac. Koliko mi Lovac nije legao tad, toliko je to nadoknadio Bludni sin. I onda sam krenula redom. Mislim da imam njegovih desetak dela (mrzi me da otvaram tabelu, a još manje da slikam jer mi je u drugom redu na polici). Ponajmanje je tu poezije. Omaklo mi se, pa poezija nije došla tad na red kada sam sve to zagrizla. Toliko sam davno to pročitala da nisam sigurna ni da li bih sad mogla da poređam po nekom redu "sviđanja". Kod njega mi se na prvu dopalo odsustvo moralisanja, propovedanja i ulepšavanja; to brutalno, iskreno i direktno udaranje posred glave. Bila sam oduševljena koliko jednostavnim neušminkanim rečenicama, samo naizgled bez neke dubine, on zapravo opisuje dubinu, samoću, čoveka i asfalt. Bilo je tu i nekih ponavljanja i zamornih deonica, ali generalno mi je ostavio jako dobar utisak. Sećam se da me bio malo blam da tražim Bukovskog u gradskoj biblioteci (kad si tinejdžer svakakvih gluposti te blam). No, kad sam prokinula s prvom, posle me bolelo uvo. 😆 Fantea uopšte nisam čitala. Šta biste njegovo preporučili za prvi susret? |
Wherever there is man, there is Hell. |
 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1375 Posts
Posted - 04/05/2026 : 15:00:46
|
Meni se nije previše svidio toliko razvikani Lovac u žitu
ali oduvijek mi se činilo da je to zato što sam ga čitao u kasnim dvadesetima
i nekako mi je dosta toga djelovalo trivijalno
odavno apsolvirano
a vjerojatno bi bilo prijemčivije da sam čitao kao adolescent...
Fante je bio nevjerojatan pisac s iznimno živopisnim likovima
sa stranicama "Punim života",
a što smatram zadivljujućim s obzirom na bolesti koje su ga kasnije snašle.
Počeo bih s Ask the Dust iako ovdje nema promašaja...
|
Edited by - bonjovi4ever on 04/05/2026 15:04:50 |
 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1375 Posts
Posted - 04/05/2026 : 15:13:35
|
P.S. U kontekstu gore popisanih treba spomenuti i Saroyanove kratke priče. |
 |
|
|
vatrena_stenica
Junior Member

408 Posts
Member since 27/04/2024 |
Posted - 04/05/2026 : 15:14:06
|
| Zahvaljujem. Goodreads kaže da je Ask the Dust treća knjiga u tetralogiji The Saga of Arturo Bandini. Nije problem ako ne čitam redom već se odmah bacim na #3? |
Wherever there is man, there is Hell. |
 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1375 Posts
Posted - 04/05/2026 : 16:25:38
|
Nisam čitao The Road to L.A., inače se romani mogu samostalno čitati...
ali kad sad malo razmislim počni s Pričekaj proljeće, Bandini pa se prebaci na Zapitaj prah zatim Života puna i za kraj Braća po grožđu...
čisto radi kronologije gospona Bandinija.
To su inače kraći romani tako da ćeš ih zgotoviti kroz tjedan ili dva...
ali uživancija samo takva!
P.S. Braća po grožđu su zapravo neizravni nastavak Bandinijeve tetralogije...
barem koliko se sjećam 
|
Edited by - bonjovi4ever on 04/05/2026 16:27:23 |
 |
|
|
naker
Advanced Member

6487 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 05/05/2026 : 22:03:29
|
quote: Originally posted by bonjovi4ever Pulp je njegov najslabiji roman. Svi Bukvini romani su vrlo dobri do odlični, osim Šunda kojem ne mogu zamjeriti prosječnost jer ga je Bukva ipak pisao pred smrt, nerijetko i u bolovima...
Ne slažem se. Buk što je bio stariji to je bolje pisao. U mladosti je pisao pijan i besan, i pisao je razne gluposti. Ali godinama kako je sazrevao i stario, i manje pio, je bolje pisao. Pulp je najsmešniji roman koji je Buk napisao (iako je kraj depra), i predstavlja pun krug njegovog spisateljstva. U mladosti je trčao sa ženama, kada je postao poznati pisac žene su trčale za njim, a sa Pulpom pravi pun krug jer jedina dva bitna ženska lika u knjizi su Vanzemaljac i Smrt! Pulp takođe ima najbolje napisan kraj i epilog od svih njegovih romana jer sa ovde suočio sa sopstvenom smrtnošću. Ostaje žal što je preminuo nedugo nakon izlaska ovog romana taman kada je dostigao spisateljsku zrelost. Njegove Pesme pri kraju života su najbolja poezija koju je napisao.
Žene, Bludni sin i Palp su najbolji romani koje je napisao, a Pesme su najbolje što je napisao. |
 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1375 Posts
Posted - 05/05/2026 : 23:58:51
|
Ovo je sad generaliziranje koje nema baš nikakve veze s navedenim poimanjem da je Šund njegov najslabiji roman
jer u njemu sam prilikom čitanja osjetio da je slabiji od svih ostalih
što se istovremeno i može opravdati Bukvinim zdravstvenim problemima.
Čitao sam ga prije desetak godina ali ostao mi je dojam da iako je taj roman solidan na trenutke je djelovao isforsirano.
To je također i subjektivan dojam mada svatko tko je u životu nešto napisao
ili barem pokušao pisati a ne samo isčitivati
osjetit će kad se neki pisac pomalo izvlači na talent
ali jednostavno želi pisati jer to je najveća strast njegovog življenja.
"Buk što je bio stariji to je bolje pisao" je znači većinom točno iako to vrijedi za svakog kvalitetnog pjesnika.
"U mladosti je pisao pijan i besan, i pisao je razne gluposti." uglavnom znači da nisi shvatio Bukowskog.
Svaki kvalitetan pjesnik piše onako kako se osjeća i živi kako se osjeća
a to je bila najveća snaga Bukvine poezije.
Pisati pijan i besan i mijenjati poslove pomalo izludi čovjeka
jer moraš manevrirati između radne rutine koja te guši
isto koliko te pisanje istovremeno oslobađa
ali jebiga
od nečega moraš živjeti i plaćati račune,
čak i ako to znači 40 do 50 sati tjedno biti okružen mediokritetima
i kojekakvim proljevima duševne kanalizacije.
Naravno da je bio besan izluđen, poblesavio, razvaljen
ali njegova poezija je bila život u svoj toj gluposti, apsurdu i neizbježnom bezumlju.
Oni koji to nisu proživjeli neće to nikada razumjeti pa je suvišna daljnja rasprava;
Bukva je pisao o životu onako kako se danas nitko ne usudi pisati
jer svi su pi*ke od zanata
i preopterećeni dojmom koji će ostaviti na druge.
Bukvu to nije opterećivalo baš ni najmanje
bilo da je pijan izluđen, nezaposlen, bankrotiran
jer njemu je sjesti za pisaću mašinu pušiti cigarete piti jeftino vino
odvaliti Mahlera, Beethovena, Šoštakovića i tipkati do nesvijesti
bio sav smisao življenja.
P.S. "...a Pesme su najbolje što je napisao." mi je u ovom kontekstu pomalo besmislena izjava
jer sad kad sam izguglao "Pesme I-IV" vidim da je to probrana poezija svog njegovog stvaralaštva.
|
Edited by - bonjovi4ever on 06/05/2026 01:00:56 |
 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1375 Posts
Posted - 06/05/2026 : 02:05:23
|
P.S. (2.) Šteka mi internet pa zaboravih spomenuti
da kad do svoje 50. godine mijenjaš poslove i cijelo desetljeće ludiš u pošti
koja te igrom sudbine u konačnici i proslavi
svakako imaš potrebu pokazati svima srednji prst i napokon oslobođen
razvaliti se sveušesnajst.
Njegovo pisanje je borba u kakvu se gotovo nitko nije usudio upustiti
i toliko dugo ustrajati,
mada imao je on i sreće jer je pravim čudom preživio tridesete.
Tako da čitajte Bukowskog jer on je život u svom njegovom sjaju i većinom prljavštini
a one tamo "best of" popise pustite za romanopisce
poput Kinga, Steinbecka i ostalih.
Bukowski je best of sam po sebi.
Nagledao sam se i naslušao kojekakvih diplomiranih ulizica koji ga obožavaju citirati
na svojim facebook profilima i kojekakvim statusima
ali nemaju oni blage veze...
|
Edited by - bonjovi4ever on 06/05/2026 02:17:56 |
 |
|
| |
Topic  |
|
|
|