forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 373 Noćni radnik
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Markos
Webmaster

Croatia
30191 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 10/06/2026 : 20:51:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote

Društvo mi je dalo tek tri načina da postojim: rad, prosjačenje i krađu. Daleko od toga da mi je rad mrzak, sviđa mi se. Čovjek ne može bez rada. Ono što mi je bilo mrsko je ubijati se od rada za milostinju jedne plaće. Prosjačenje je poniženje, negacija svakog dostojanstva. Svaki čovjek ima pravo uživati u banketu života.

Kolorka 373 • Noćni radnik • 128 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Matz • Crtež Léonard Chemineau • Prijevod Jelena Prtorić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 10.6.2026. • Cijena 25 Euro

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-373-nocni-radnik/1156/

Trouble will find me

izivko
Advanced Member

Germany
13674 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 10/06/2026 : 21:19:10  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Priča o Mariusu Jacobu, francuskom anarhistu, kriminalcu i nacionalnom junaku, koji je olakšavao bogataše.
Banda mu se zvala Noćni radnici, kod nas ima izraz Noćni bravari.

Zanimljiv strip i lijepo nacrtan.

Have mercy
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
42792 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 10/06/2026 : 23:10:11  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
I ovo ce se uzeti

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2831 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 11/06/2026 : 11:33:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

I ovo ce se uzeti

+1

Carpe diem
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22966 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 12/06/2026 : 10:37:32  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
deluje kao skriveni biser ture
Go to Top of Page

vatrena_stenica
Junior Member

461 Posts

Member since 27/04/2024

Posted - 28/06/2026 : 23:00:48  Show Profile Show Extended Profile  Send vatrena_stenica a Private Message  Reply with Quote
Video sam svet i nije bio lep.
Nikada nije viđen majmun koji liže ruku koja ga udara. (Alexandre Jacob)

Koliko god ne odobravala neke poteze ovog čoveka, ne mogu da ne osetim dozu poštovanja prema principima kojih se držao, kao i prezir prema licemerju (svakog?) sistema. Da li je naivno uletao u neke stvari - definitivno jeste, i to je debelo plaćao. Valja se upoznati s kontekstom i vremenom zbivanja kako bi se neki događaji bolje razumeli i ispratili (ekstremno siromaštvo radničke klase i kapitalistička eksploatacija). Strip ima određenu dozu romantizacije, ali kad se ode na net i malo progugla ispada da je ovaj čovek zaista imao zanimljive, poluzajebantske, prkosne i oštre govore. Svakako jedan neverovatan život koji se tako tiho, mirno i, ono najbitnije, svojevoljno ugasio.

Pcoro možda treba da preskoči ovaj strip, jer mu se neće dopasti mantra "da sve stvari treba da pripadaju svima", ali budite spokojni, ovaj lik ne voli ni komunizam.

- Strah od boga početak je mudrosti, naučile su nas religije. On je početak svakog služenja i svake izopačenosti, naučila nas je povest.
- Lepo je pisati, al treba i delovati.

Ovo je priča o čoveku koji je delao.

Mali dodatak:
Pourquoi j'ai cambriolé (Alexandre Jacob): "Vi me optužujete da sam lopov, ali šta je to krađa? Zakon kaže da je to prisvajanje tuđe imovine. Ali ko je stvorio tu imovinu? Onaj ko je radio, ili onaj ko je eksploatisao radnika? Pravo zlato, pravo bogatstvo je ljudski znoj. Ja nisam krao od radnika, ja sam uzimao nazad od onih koji su pokrali radnike.
Ja sam bio pošten čovek. Radio sam u fabrikama, video sam kako moji drugovi oboljevaju i umiru da bi se gazda bogatio. Shvatio sam da društvo počiva na zakonu jačeg. Umesto da budem sluga koji liže ruku gospodaru, izabrao sam da budem vuk. Zakon vas štiti jer ste bogati, a mene proganja jer sam siromašan. Vi pljačkate legalno, ja pljačkam ilegalno. Moje delo je čin revolucije."

Edit:
Sad kada je odležao malo, mogu da dodam da mi i dalje nešto fali. Nekako mi se čini da kad se ovakvi epski životi pokušaju strpati na malo stranica, romantizacija i brzina progutaju dubinu, pa dobijemo osećaj da nam fali bolja i dublja psihološka karakterizacija.

Ipak, veliki plus za ovakve naslove je što nas upoznaju s imenima i pomalo životima likova koje su razni sistemi hteli da slome i zakopaju dok nam istovremeno prodaju mantru za bolje sutra - "liberté, égalité, fraternité". Ako ste fanovi heist filmova ali sa "ideologijom", ovo jeste strip za vas, jer vam nudi organizovanu bandu s većim etičkim kodeksom od policije i sudstva. Bunt je nekad imao nivo i stil.

Wherever there is man, there is Hell.

Edited by - vatrena_stenica on 29/06/2026 11:38:27
Go to Top of Page

matori paraliticar
Advanced Member

3749 Posts

Member since 23/12/2022

Posted - 29/06/2026 : 12:27:48  Show Profile Show Extended Profile  Send matori paraliticar a Private Message  Reply with Quote
Dobar i mali dodatak i edit inace bas ne bi ukapirao da li ti se strip dopao ili ne :)
Da davim sa "da li je za kolekciju ili ne" necu :)

Francuski Bogovi Grafizma
FBG
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1495 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 29/06/2026 : 12:45:35  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message  Reply with Quote
Nekako mi se čini da Matz radi stripove kao Guy Ritchie filmove?
Al morat cu procitati ovaj strip kad mi bude dostupan pa se uvjeriti i u kvalitetu stripa.
Go to Top of Page

vatrena_stenica
Junior Member

461 Posts

Member since 27/04/2024

Posted - 29/06/2026 : 13:50:25  Show Profile Show Extended Profile  Send vatrena_stenica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by matori paraliticar

Dobar i mali dodatak i edit inace bas ne bi ukapirao da li ti se strip dopao ili ne :)
Da davim sa "da li je za kolekciju ili ne" necu :)

Odgovor na prvo pitanje - generalno jeste.
Odgovor na drugo u mom slučaju je - i jeste i nije. Vreme će mi pomoći.
Ima ljudi na forumu kojima će se Noćni radnik baš dopasti.

quote:
Originally posted by petarStripovi10

Nekako mi se čini da Matz radi stripove kao Guy Ritchie filmove?
Al morat cu procitati ovaj strip kad mi bude dostupan pa se uvjeriti i u kvalitetu stripa.

Ovo je prva Macova stvar koju sam pročitala. Otvorila sam maločas Kojota. Leptire sam htela, ali sam ih ipak preskočila. Vuče me ideja, ali me koleba realizacija, a pomalo i crtež koji mi izgleda nekako nedovršeno.

Bravo za Ričija! To je taj stil i vajb elokventnih i harizmatičnih bitangi koje imaju specifičan ulični moral i kodeks ponašanja. Gotivni su mi Ričijevi filmovi, ali zbog stila, ritma, brzine, dijaloga, akcije, energije i zabave, zato dubina mora da trpi. A podseća me malo i na Peaky Blinders, zbog tog uličnog stila.

Wherever there is man, there is Hell.

Edited by - vatrena_stenica on 29/06/2026 13:55:21
Go to Top of Page

vajt
Starting Member

18 Posts

Member since 20/01/2025

Posted - 29/06/2026 : 17:35:28  Show Profile Show Extended Profile  Send vajt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ovo je prva Macova stvar koju sam pročitala. Otvorila sam maločas Kojota. Leptire sam htela, ali sam ih ipak preskočila. Vuče me ideja, ali me koleba realizacija, a pomalo i crtež koji mi izgleda nekako nedovršeno.

Meni je pak obrnuto, Bezian mi je super i Tamo i Natrag mi je medu najdrazim stripovima, a Matz mi je 50/50. Nekad super, a nekad nista posebno. Vjerojatno cu i dalje uskoro uzeti Leptire jer bih rado citao jos Beziana, a ne mislim da ce ga biti previse jer je ovaj prvi strip jakooo dugo bio na velikom popustu.

A Nocni Radnik, kao sto sam rekao nisam uvijek fan Matza, a niti biografskih stripova, ipak nesto me vuce kod ovog naslova. Vidjet cemo

Sleeping in the midday sun
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
13674 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 29/06/2026 : 18:22:36  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Matz - Nolent, Alexis

- Adios Muchachos (Bacilieri) - krimić 3/5
- Blei im Schädel / Du plomb dans la tete (Wilson) - krimić 4/5
- Geronimo (Jef) - western 3/5
- Killer / Le Tueur (Jacamon) - akc. thriller 3/5
- Marius Jacob / Le travailleur de la nuit (Chemineau) - biog. 4/5
- Querschläger / Balles perdues (Hill & Jef) - krimić 3/5
- Die Schlange und der Kojote / Le serpent et le coyote (Xavier) - akcija 3/5
- Tango (Xavier) - thriller 3/5

Uglavnom dobri stripovi, najbolji je ovaj što je crtao Colin Wilson.

Have mercy
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
42792 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 16/07/2026 : 08:37:07  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Retko naidjem na strip da je ovako pitak i da se cita bez imalo napora. Jako zanimljiva prica o jako zanimljivom liku. Bas lepo nacrtana i lepo ispricana. Ja sam bas zadovoljan. Stenica je objasnila sve u njenom postu pa ne bih duzio. Od mene preporuka.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Kerempir
Senior Member

1703 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 23/07/2026 : 21:37:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
Svidio mi se strip, premda dobrim dijelom zbog fascinantnog lika dok mi je radnja na momente pomalo wiki, ali lako se čita.

Svidio mi se i autorov pogovor gdje o anarhističkim idejama piše kako su to razgovori koji se ne čuju, ideje koje više nisu u optjecaju, kao stare valute iz davnih vremena. Međutim, kao i stari novac, one nisu bez interesa, bez vrijednosti i mogu bili poučne.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.13 seconds. Snitz Forums 2000