forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: ORKA 85 - Čudovišta
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Markos
Webmaster

Croatia
30191 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 26/06/2026 : 13:08:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote

GODINA JE 1964. Bobby Bailey nije znao da je na pragu ostvarenja vlastite tragične sudbine kad je ušetao u ured za regrutaciju američke vojske. Pun tajni, osakaćen, naivan, u namjeri da zaboravi prošlost ali u potrazi za budućnošću, Bobby je idealan kandidat za tajni eksperimentalni projekt američke vlade, stravični nastavak genetskog programa otkrivenog u nacističkoj Njemačkoj prije 20 godina, tijekom posljednjih dana Drugog svjetskog rata. Tu se upliće Baileyjev jedini saveznik i zaštitnik, narednik McFarland, što pokreće lanac događaja koji se otimaju kontroli. Dok se čudovišta iz naslova množe, postaju metaforička i stvarna, priča juri prema svom konačnom moralnom obračunu.

Ovaj prekrasno ilustriran ep pršti emocijama, pronicljivošću te empatijom. U petom desetljeću svoje već ionako utjecajne karijere Windsor-Smith proizveo je vlastito kapitalno djelo. – THE LIBRARY JOURNAL

Narativno platno ČUDOVIŠTA, ovog 360-straničnog maratona vizualnog pripovijedanja, uistinu je bogato: dijelom obiteljska drama, dijelom triler, dijelom metafizičko putovanje, ČUDOVIŠTA su intimni portret pojedinaca koji pokušavaju vratiti vlastite izgubljene živote, ali i politička odiseja koja se odigrava kroz dvije američke generacije.

ČUDOVIŠTA su nacrtana besprijekornom tehnikom pera i tuša Windsora-Smitha, dok je vizualno pripovijedanje, s posebnim osjećajem za geste i kompoziciju, najsofisticiranije u karijeri ovog umjetnika. Puna trenutaka srcedrapajuće nježnosti, užasne boli, iskupljenja, žrtvovanja te devastirajućeg nasilja, ČUDOVIŠTA su svakako jedan od najmoćnijih stripova ikad nacrtanih.

Orka 85 • Čudovišta • 368 stranica • C/B + Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Barry Windsor-Smith • Crtež Barry Windsor-Smith • Prijevod Robert Solanović • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 25.6.2026. • Cijena 35 Euro

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-85-cudovista/1166/

Trouble will find me

Tonto
Advanced Member

9854 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 26/06/2026 : 13:16:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Necu uzimati jer imam na engleskom, ali preporuka svakom tko nije citao. Remek djelo.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

gorangutan
Starting Member

1 Posts

Member since 14/06/2026

Posted - 26/06/2026 : 15:32:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit gorangutan's Homepage  Send gorangutan a Private Message  Reply with Quote
Imam Makondovo izdanje, ali planiram da uzmem ovo.
Slično kao i u slučaju sa Tišinom.
Edicija Orka je moja omiljena, a ovakva remek dela moram da imam u Fibrinom izdanju.
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
18036 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 26/06/2026 : 18:53:05  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message  Reply with Quote
zanimljivo--

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
39309 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 26/06/2026 : 20:33:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Ah, cekanje se isplatilo!

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2831 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 27/06/2026 : 01:26:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by gorangutan

Imam Makondovo izdanje, ali planiram da uzmem ovo.
Slično kao i u slučaju sa Tišinom.
Edicija Orka je moja omiljena, a ovakva remek dela moram da imam u Fibrinom izdanju.

+1

Carpe diem
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

6685 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 27/06/2026 : 08:34:14  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Od '00tih pa na ovamo retko se pojavio neki strip koji bi se okarakterisao kao remek-delo, ovo čedo BWS-a je upravo to. Stripčuga. Kapitalac. Čitao u odličnom Makondovom izdanju pa nisam raspoložen da dupliram, kopiram osvrt ako nekome pomogne.

https://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=52018&REPLY_ID=2623146

Na sajtu postoji i Wolfmanova recenzija:

https://www.stripovi.com/recenzije/strip-album-album-fant-1-monsters/3004/

Edited by - naker on 27/06/2026 08:43:18
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
22966 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 27/06/2026 : 10:10:44  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Salkan 68% ?
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
13674 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 27/06/2026 : 11:13:31  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Jedan od rijetkih stripova za koji se daje lova.
Uzet ću iako imam alemansko izdanje.

Have mercy
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2647 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 27/06/2026 : 13:50:30  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Strip je top. Crtež odličan. Priča o PTSP i disfunkcionalnosti porodoce u datim okolnostima, nebrige društva. Priča o tome ko je zapravo čudovište i kako se postaje čudovište. Jedna odlična kritika i neobična naracija.
Ko nema, ne mora mnogo da se dvoumi...

Resistance is futile.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10878 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 27/06/2026 : 15:42:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Nisam čitao, ali svakako hoću.

Kod mene nije kriterij za kolekciju da li je nešto remek djelo ili nije, nego želja’, da to želim još koji put pročitati.
Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
18036 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 29/06/2026 : 10:10:29  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Nisam čitao, ali svakako hoću.

Kod mene nije kriterij za kolekciju da li je nešto remek djelo ili nije, nego želja’, da to želim još koji put pročitati.

+1

10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.".
AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO
Go to Top of Page

MF Doom
Junior Member

393 Posts

Member since 23/04/2024

Posted - 29/06/2026 : 20:48:54  Show Profile Show Extended Profile  Send MF Doom a Private Message  Reply with Quote
Fenomenalan strip. Imam Makondo izadnje ali je kod njih bas los papir.
Bas me zanima da vidim koji je papir Markos koristio.

Zavir ne dobacuje do onih stranica dnevnika u drugoj polovini knjige gde su kao stranice rucno ispisane.

Ako nekog ne mrzi nek slika da vidimo kako je ispalo u Fibrinom izdanju.
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2647 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 30/06/2026 : 00:30:14  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by MF Doom

Fenomenalan strip. Imam Makondo izadnje ali je kod njih bas los papir.
Bas me zanima da vidim koji je papir Markos koristio.

Zavir ne dobacuje do onih stranica dnevnika u drugoj polovini knjige gde su kao stranice rucno ispisane.

Ako nekog ne mrzi nek slika da vidimo kako je ispalo u Fibrinom izdanju.

U mom primerku je papir dobar. I ne samo u mom. Kupio sam dva Makondova, i u drugom, koji sam prosledio dalje je papir bio isti. Tebi se izgleda zapatio neki probni primerak?

Resistance is futile.

Edited by - borg on 30/06/2026 00:31:17
Go to Top of Page

MF Doom
Junior Member

393 Posts

Member since 23/04/2024

Posted - 30/06/2026 : 11:06:49  Show Profile Show Extended Profile  Send MF Doom a Private Message  Reply with Quote
Nije borže, verujem da je isti kao i tvoj, ali meni se taj papir nije dopao.

Onako je kao neki knjižni samo malkice deblji.

Čini mi se da je papir u Mak. Čudovištu sličan onom koji Fibra koristi za omnibuse Chaboutea. Ali nekako na tom velikom formatu.....mislim da je bilo boljih opcija.

Fibrine Orke imaju mnogo bolji papir po meni, ali nek bude stvar ukusa.
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1495 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 30/06/2026 : 21:43:11  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message  Reply with Quote
Evo, svi drugi koji rade stripove - bad. Ne valja papir, format, sjajni papir, korice....
Sve ono što fibra radi - good. Najbolje, vrhunski i vise...
Mislim j mi se, al to se uvijek ponavlja.
Go to Top of Page

Simon87
Starting Member

25 Posts

Member since 27/01/2023

Posted - 01/07/2026 : 08:47:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Simon87 a Private Message  Reply with Quote
Imao sam Makondovo izdanje i kad sam vidio da izlazi Fibrino odlučio sam ga prodati i kupiti Fibrino, jer kao Hrvat favoriziram izdanja na hrvatskom naspram srpskih, a naročito Fibrina izdanja. Ali moram priznat da Makondovo izdanje ničim ne zaostaje za Fibrinim i nemam pojma o kakvoj je razlici u papiru riječ. Čak mi je sada i žao što sam mijenjao izdanja jer mi je Fibrino došlo oštećeno. Bile su zaljepljene prve dvije stranice i kad sam odljepljivao ostala su sitna oštećenja. Prvi put da mi se to dogodilo. Inače sam strip mi je odličan.
Go to Top of Page

MF Doom
Junior Member

393 Posts

Member since 23/04/2024

Posted - 01/07/2026 : 12:27:19  Show Profile Show Extended Profile  Send MF Doom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by petarStripovi10

Evo, svi drugi koji rade stripove - bad. Ne valja papir, format, sjajni papir, korice....
Sve ono što fibra radi - good. Najbolje, vrhunski i vise...
Mislim j mi se, al to se uvijek ponavlja.

Bas da bih se ogradio od ovakvih slutnji, sam napisao da i Fibra koristi u nekim izdanjima taj papir koji mi se ne svidja (Omnibus Chaboute)

Ali ljudi na ovim prostorima vole da se dele uj dve grupe i svuda vide priliku da rade to.

Simon87, ja nisam rekao da li ima razlike, ja sam pitao da li ima razlike.

Moj stav je samo moj lican stav, nije stav naroda, niti neke grupacije sa nekom idejom neke veleizdaje. Neki papir mi se svidja neki ne, tu smo na forumu da bi pisali o tome. Prihvatite to nekako.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
42792 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 02/07/2026 : 12:03:40  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Kad sam video naslovnicu preskocio odmah i vidim brdo komentara na objavu i reko' daj da vidim preview, nisam mogao da stanem sa citanjem. Ovo cu definitivno uzeti, ne mogu docekati sada da vidim sta ce se desiti. :)

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

mmihoci
Senior Member

1453 Posts

Member since 01/02/2018

Posted - 02/07/2026 : 13:55:20  Show Profile Show Extended Profile  Send mmihoci a Private Message  Reply with Quote
Mogao te je i naslov privući.

Poprilično je intrigantan i najbolji dio stripa koji je i ovako izvanredan.

Go to Top of Page

DK24
Average Member

Croatia
702 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 02/07/2026 : 14:06:14  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
Ovo će se uzeti
Go to Top of Page

Milazzo
Senior Member

Croatia
2161 Posts

Member since 30/01/2008

Posted - 07/07/2026 : 17:07:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit Milazzo's Homepage  Send Milazzo a Private Message  Reply with Quote
Kreće snažno od početka i ne popušta do kraja. Moćan strip.

https://www.instagram.com/wanderereclectic/
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
42792 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 26/07/2026 : 21:19:37  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ala me je ovo puknulo!!! Vrhunski strip! Na momente mi je bilo pretesko, izaziva bas osecanja a i mucninu. Ali prica je genijalna. Nisam mogao fa ostavim. Podseca malo na Zelenu milju. Od mene apsolutna preporuka!

Go to Top of Page

naker
Advanced Member

6685 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 26/07/2026 : 21:50:11  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Ako Čudovišta podsećaju na neki film, pre bih rekao da je to Jacob's Ladder.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
42792 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 26/07/2026 : 21:58:38  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Nisam gledao taj fim

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
39309 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 27/07/2026 : 09:53:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Ako Čudovišta podsećaju na neki film, pre bih rekao da je to Jacob's Ladder.

Uf, mada strip jos nisam procitao, ali ovo ne bih nikada pomislio iz ovog sto znam do sada o stripu. Ocekujem sasvim nesto drugo. Znaci, pustimo se iznenaditi.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000