| Author |
Topic  |
|
|
Markos
Webmaster

Croatia
30192 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 26/06/2026 : 13:10:58
|

Rodismo se u blatu Svetog Carstva, pod mutnim nebom koje, činilo nam se, nikada nećemo napustiti.
Glazba nam se ukazala poput čuda.
I povela nas u nepoznate krajeve, prepuštajući nas ljepoti i surovosti svijeta.
Istovremeno dar i prokletstvo, ona bijaše naša milost, stega i ponos.
Orka 88 • Soli Deo gloria • 280 stranica • C/B + Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Jean-Christophe Deveney • Crtež Édouard Cour • Prijevod Tony Šercer • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 25.6.2026. • Cijena 40 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-88-soli-deo-gloria/1163/
|
Trouble will find me |
|
|
don_draper
Advanced Member

5222 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 01/07/2026 : 15:21:26
|
Svakako izgleda zanimljivo.
Je li u planu možda izdavanje Herakla od istog crtača? |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|
|
Markos
Webmaster

Croatia
30192 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
|
matori paraliticar
Advanced Member

3778 Posts
Member since 23/12/2022 |
|
|
Zula
Senior Member

2080 Posts
Member since 07/10/2015 |
|
|
matori paraliticar
Advanced Member

3778 Posts
Member since 23/12/2022 |
|
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
39322 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 31/07/2026 : 22:26:55
|
Iznenađujuce zanimljivo ispalo. Crtez je svakako poseban, ali je prica zaista zanimljivo zastavljena, i uprkos tome da se vise manje sve nekako vrti oko glazbe, ima tu i o ljudima i dobrim/slabim osobinama, cak bozanskim kao sto naslov govori. Zanimljivo da su prava povijesna imena ljudi i gradova samo malo izmenjena, ali se zna o kome je rec (vise manje?). Kod crteza ima stvarno puno nekih sitnica i djeluje kao da bi trebalo sve skupa biti jos u vecim dimenzijama... no, mislim da je tako kako je ono pravo. Neke cjelostrane risbe su stvaro nesto... Hm, sa druge strane ti mali "crni graski" za oci su mozda prepoznatljivi ali znaju djelovati malo monotono, i fali taj odraz "duse", prave osobe, no drugim pristupima se rjesava toga.
Mislim da pricu necu tako brzo zaboraviti, ima ono nesto u sebi.
Ah, zanimljivo. Iako u ediciji Orka imamo tu i malo kolora. Pogotovo kad se pjeva, i sve u vezi glazbe je i nacrtano da moze i crtez "zasvirati." 
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
|
danilo9899
New Member

Serbia
157 Posts
Member since 15/12/2015 |
Posted - 05/08/2026 : 13:53:25
|
Soli Deo Gloria, u prevodu „samo Bogu slava“, jedno vreme je služio kao pseudonim, između ostalih, Johana Sebastijana Baha. Ujedno, ova rečenica predstavlja jedno od osnovnih načela protestantizma, koje naglašava da sva slava pripada isključivo Bogu, uz odbacivanje kulta ličnosti, samoveličanja i raskoši. U kontekstu ovog stripa, ona simbolizuje životni put dvoje mladih blizanaca, Hansa i Helme. Nakon što veoma rano ostanu siročad, kao posledica završetka Tridesetogodišnjeg rata, njihov život postaje opsednut muzikom, koja će ih odvesti na najrazličitije krajeve starog kontinenta.
Centralni motiv priče, pored muzike, jeste odnos između blizanaca, sa posebnim akcentom na njihovu bliskost. Dok se Helma profilisala kao vokal, Hans je zadužen za instrumente i komponovanje. Svoju najveću umetničku produktivnost dostižu tek kada između njih vlada potpuna harmonija, dok ih svaki sukob, ma koliko bio sitan, udaljava od tog puta.
Sam sinopsis mi nije delovao naročito privlačno, ali me je privukao bajkovit i stilski veoma zanimljiv crtež. Rekao bih da je upravo on ubedljivo najbolji segment čitavog albuma i pritom veoma ujednačen. Posebno su mi se dopali barokni ukrasi kojima su oplemenjene table. Mračna atmosfera, kao i vizuelno predstavljanje muzike, izvedeni su veoma uspešno, iako nisam ljubitelj načina na koji su nacrtani likovi, naročito protagonisti, koji mi deluju isuviše simplifikovano.
Scenaristički posmatrano, priča predstavlja brutalnu bajku, na tragu pripovedanja braće Grim. Međutim, njena forma mi je upitna, jer gotovo svako poglavlje prati isti obrazac. Kao i u muzici, protagonisti u svakom poglavlju prolaze kroz uspon i pad, ali taj princip vremenom postaje zamoran i predvidiv. Generalno, album na momente ume da bude dosadan i sadrži pregršt dijaloga koji ne vode nikuda, budući da je gotovo svaki sporedni lik prisutan samo u jednom poglavlju. Retko ko se kasnije osvrće na prethodne događaje, iako su oni često izuzetno traumatični.
Verovatno najzanimljivije pitanje koje mi je ostalo otvoreno do samog kraja jeste šta su autori zapravo želeli da postignu prikazom crkve. S jedne strane, sve se može posmatrati kao svojevrstan ideološki pamflet, a s druge kao kritika takvog ustrojstva. Ipak, ne bih rekao da autori dosledno gravitiraju nijednom od ta dva stava, već pre da su religijsku dimenziju uključili zato što je neodvojiva od istorijske epohe u kojoj se radnja odvija. To, međutim, otvara drugo pitanje – zašto je uopšte bilo neophodno smestiti priču upravo u taj period, kada se, narativno gledano, vrlo malo toga suštinski menja i da je radnja premeštena u neko drugo vreme.
Ne znam. Nije mi žao što sam pročitao ovaj strip, ali isto tako mislim da sam mogao sasvim lepo da živim i bez njega. Crtež je zaista lep, naročito u prikazu evropskih gradova tog doba, ali osim toga teško pronalazim još neku ozbiljniju pohvalu. Za moj ukus, previše je nedorečen.
6/10
|
https://www.youtube.com/@maridiusstripovi1900 |
 |
|
|
anto
Advanced Member

Serbia
22967 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
|
Salkan
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1522 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 05/08/2026 : 19:26:37
|
Još nisam pročitao ovu Orku, ali ĆU. Jedino što se može, a uopšte ne mora raspravljati - jer kolega danilo detaljno i razumno obrazlaže svoje argumente i pozicije, jeste pitanje riječi "nedorečenost", odnosno otvoriti ono što vodi ka krajnjoj tački - ko šta traži od stripa.
Ja mislim da nema potrebe za tim i kolega anto je u pravu kad kaže da će se ovo meni svidjeti. Jer, slava samo Bogu (Subhanallah lehul hamdu)
:)) |
Škafiškafnjak: https://zelimdasamrobot.blogger.ba/ |
 |
|
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6638 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 07/08/2026 : 20:46:54
|
Vizualno baš lijepo i raskošno, posebno ispočetka. Scene u šumi nadrealne. Plus kako crtač dodaje te ukrase u boji kojima prikazuje zvukove, vrlo impresivno i efektno. Sve je bilo spremno za neku (glazbenu) bajku, ali kako radnja odmiče, postaje dosadno tako da sam pri kraju uglavnom gledao stranice i detaljne prikaze građevina i gradova. Crtač se stvarno potrudio. Sam finale i "božanstvena" partitura - bezveze. Možda bi uz ovaj strip trebao ići i nekakav soundtrack u smislu da skeniraš qr kodu na nekim mjestima i prebaci te na youtube sa tom nekom klasičnom glazbom. Čisto doživljaja radi.
Strip koji vjerojatno ne bi bilo loše pokloniti nekoj profesorici u glazbenoj školi recimo. |
Bond.James Bond. |
 |
|
|
petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1496 Posts
Member since 03/12/2014 |
Posted - 07/08/2026 : 21:09:44
|
quote: Originally posted by Aco Strip koji vjerojatno ne bi bilo loše pokloniti nekoj profesorici u glazbenoj školi recimo.
Onda je idealno za antona. On je prof/nastavnik u skoli? |
 |
|
|
borg
Senior Member

Serbia
2652 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 08/08/2026 : 15:27:20
|
quote: Originally posted by danilo9899
... Scenaristički posmatrano, priča predstavlja brutalnu bajku, na tragu pripovedanja braće Grim. Međutim, njena forma mi je upitna, jer gotovo svako poglavlje prati isti obrazac. Kao i u muzici, protagonisti u svakom poglavlju prolaze kroz uspon i pad, ali taj princip vremenom postaje zamoran i predvidiv. Generalno, album na momente ume da bude dosadan i sadrži pregršt dijaloga koji ne vode nikuda, budući da je gotovo svaki sporedni lik prisutan samo u jednom poglavlju. Retko ko se kasnije osvrće na prethodne događaje, iako su oni često izuzetno traumatični.
Verovatno najzanimljivije pitanje koje mi je ostalo otvoreno do samog kraja jeste šta su autori zapravo želeli da postignu prikazom crkve. S jedne strane, sve se može posmatrati kao svojevrstan ideološki pamflet, a s druge kao kritika takvog ustrojstva. Ipak, ne bih rekao da autori dosledno gravitiraju nijednom od ta dva stava, već pre da su religijsku dimenziju uključili zato što je neodvojiva od istorijske epohe u kojoj se radnja odvija. To, međutim, otvara drugo pitanje – zašto je uopšte bilo neophodno smestiti priču upravo u taj period, kada se, narativno gledano, vrlo malo toga suštinski menja i da je radnja premeštena u neko drugo vreme.
Ne znam. Nije mi žao što sam pročitao ovaj strip, ali isto tako mislim da sam mogao sasvim lepo da živim i bez njega. Crtež je zaista lep, naročito u prikazu evropskih gradova tog doba, ali osim toga teško pronalazim još neku ozbiljniju pohvalu. Za moj ukus, previše je nedorečen.
6/10
Mi kao da smo čitali različite stripove. Meni je scenaristički bilo jako zanimljivo. Kao što si i sam rekao radnja je smeštena u vreme dok je rat između katolika i protestanata bojio vreme nalik mračnim danima srednjeg veka. Kroz blizance pratimo muziku kao zrak svetlosti koja ispunjava srca i ubica i trgovaca i vladara i sirotinje. Radnja je smeštena u vreme velikana muzike. Od Vivaldija, Baha, ne znam kako se zove onaj kastrirani vokal koji je u to vreme bio poznat, zatim majstore poput Stradivarija. Venecija, Rim, Vatikan... Bila je to jedna vožnja kroz to doba. Autori su hteli uključiti još neke kompozitore ali se nisu uklapali u ovo putovanje blizanaca... Pitaš se zašto je crkva upletena u priču. Pa bila je nerazdvojni deo tog vremena i podneblja. Da li su mogli izabrati neku drugu epohu? Pa mogli su. Umesto baroka, mogli su klasicizam. Ne bih imao ništa protiv Mocarta, Betovena, Hajdna i ekipe... I opet bi morali imati tu crkvu kao činioc. Ali ne vidim da je to nešto što je minus ovom scenariju. Možda i bude neki nastavak, jer smo videli Bahovog unuka na kraju kako svira, a on je savremenik Mocarta i ekipe... Lagano može da se sa baroka krene na klasicizam.
Inače, nije baš da nije bilo osvrtanja na prethodne priče. Često su oni spominjali svoj razvojni put i ko im je sve pomagao. Drugo, period između priča je kratak. Od sirotišta u kome su oni bili jedni od najstarijih sa 12 godina do sirotišta u kome su oni podučavali drugu decu prošlo je malo godina. Najveći deo stripa je stavljen u perion od svega 4-5 godina.
Što se dijaloga tiče, nisam našo prazan hod. Kao i ta nedorečenost što mi nije jasna. Sve je zaokruženo, objašnjeno... Ako misliš na nešto konkretno što je ostalo nedorečeno ti reci, možda nisam obratio pažnju.
Crtež je stvarno odličan. Mada meni ni scenario ne zaostaje mnogo.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 08/08/2026 15:29:58 |
 |
|
| |
Topic  |
|
|
|